Újjáépítették a szári templom II. világháborúban elpusztult barokk orgonáját

A több mint fél évszázada üresen álló karzatra adományok és közösségi összefogás eredményeként építették történelmi minták alapján az új hangszert – tájékoztatott Laub János okleveles építőmérnök és kántor, a szári orgonaépítő projekt vezetője.

2017. május 28. vasárnap

Nyolcvan éve szentelték fel a pécsi pálos templomot

Május 17-én hálaadó ünnepi szentmisével emlékeztek meg arról, hogy napra pontosan nyolcvan évvel azelőtt, 1937. május 17-én – mely akkor pünkösd hétfőjére esett – szentelte fel gróf Zichy Gyula kalocsai érsek a pálos Szent Imre-templomot.

2017. május 28. vasárnap

Felújítják a Boldogasszony Iskolanővérek egykori zárdáját Nagybecskereken

Német László SVD megyéspüspök május 23-án sajtótájékoztatót tartott az egykor a Boldogasszony Iskolanővérek által működtetett nagybecskereki zárda épületének sorsáról.

2017. május 26. péntek

Szabadtéri istentiszteletekkel vette kezdetét Berlinben az evangélikus egyházi napok

Három nagy szabadtéri istentisztelettel nyitották meg május 24-én, szerdán este a német evangélikus egyházi napokat (Kirchentag) Berlinben. A vasárnapig tartó rendezvénysorozatot a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója alkalmából, „Aki reám tekint” mottóval szervezték... »

2017. május 25. csütörtök

Angolul is megjelent Mindszenty József levelezése a Vatikánnal

A Veritas Történetkutató Intézet és a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent öt könyvet, köztük Mindszenty József Szentszékkel folytatott levelezésének angol nyelvű kiadását mutatták be május 23-án délelőtt a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

2017. május 23. kedd

A romániai Múzeumok Éjszakáján a nagyváradi püspöki palota is megnyitotta kapuit

Közel ezerötszáz látogató kereste fel a nagyváradi székesegyházat és püspöki palotát május 20-án, a romániai Múzeumok Éjszakáján. Idén harmadik alkalommal csatlakozott Nagyvárad is a már nemzetközivé vált rendezvényhez, amelyen a római katolikus püspökség is részt... »

2017. május 23. kedd

Szent Miklós ereklyéje először érkezett Oroszországba

Először látható Oroszországban Szent Miklós csontereklyéje; az orosz ortodox egyház egyik legfontosabb szentjének relikviája a Kirill pátriárka és Ferenc pápa közti megbeszéléseknek köszönhetően érkezett Moszkvába Olaszországból, Bari városából.

2017. május 23. kedd

Véletlen? Sors? Gondviselés? – Történelemfilozófiai előadás Veszprémben

Takáts István teológus, egyháztörténész, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanára tartott előadást „Véletlen? Sors? Gondviselés?” címmel a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban május 19-én.

2017. május 23. kedd

A zalavári bencés monostor ezeréves jubileumára készülnek

A zalavári és zalaapáti bencés és nemzeti értékek megmentését szolgáló konferenciát tartottak május 18-án a zalavári Várszigeten. A rendezvény a 2019-es millenniumi eseménysorozat előkészítő programja volt.

2017. május 22. hétfő

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár megújult terekkel és állandó kiállítással várja a látogatókat

Május 19-én, pénteken Erdő Péter bíboros jelenlétében adták át az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár felújított tereit, valamint nyitották meg az állandó kiállítást.

2017. május 20. szombat

Ferenc pápa: Az igazi tanítás egyesíti a keresztény közösségeket

Azon az úton kell haladnunk, mely Jézus tanításaiból indul ki, és a Szentlélek támogatásával lesz mindig nyitott és mindig szabad út – hangsúlyozta a pápa a május 19-én, pénteken reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise homíliájában.

2017. május 19. péntek

A Rerum novarum kezdetű pápai enciklika kiadásának 126. évfordulójára emlékeztek Pécsett

A forradalmi újításokat tartalmazó Rerum novarum kezdetű enciklika kiadásának évfordulóján, május 15-én a Mecseki Munkástanácsok Szövetsége és a Barankovics Alapítvány megemlékezést tartott a pécsi Dóm Kőtárban.

2017. május 18. csütörtök

Tisztújító közgyűlést tartott az Ecclesia Szövetkezet

Az idén 66 esztendős Ecclesia Szövetkezet május 18-án tartotta ötévente esedékes tisztújító közgyűlését.

2017. május 18. csütörtök

Lelkigyakorlatot tartottak az erdélyi katolikus nőszövetségek egyesületének Kolozsváron

Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesülete tagjai számára évente két lelkigyakorlatot tartanak, ősszel és tavasszal. Az utóbbit 2010 óta hagyományosan Kolozsváron szervezik meg, idén május 8. és 10. között találkoztak a szervezetek képviselői.

2017. május 18. csütörtök

A Győri Egyházmegye munkatársai látogatást tettek Tatán és környékén

Veres András győri megyéspüspök, Bognár István püspöki irodaigazgató és Németh László általános püspöki helynök vezetésével a Győri Egyházmegye munkatársai május 10-én Tatára, Vértessomlóra és a majki kamalduli remeteségbe zarándokoltak.

2017. május 18. csütörtök

Szent László-konferenciát tartottak Budapesten

A Szent László-év keretében, „Múltunk alapja – jövőnk oszlopa” címmel rendezett konferenciát a Külgazdasági és Külügyminisztérium május 17-én. A lovagkirály életművét és örökségét bemutató budapesti tanácskozáson előadást tartott többek között Erdő Péter bíboros,... »

2017. május 17. szerda

Kiállítás nyílt Veszprémben Boldog Gizella királynéról

„Boldog Gizella királyné, a veszprémi székesegyház alapítója – A veszprémi székesegyház Boldog Gizella koronájának őrzési helye” címmel nyílt kiállítás május 12-én a veszprémi Szent Mihály-bazilika altemplomában.

2017. május 17. szerda

Kiállítás nyílt a veszprémi érseki palotában „Kiegyezés és koronázás – 1867” címmel

A veszprémi Gizella-napok rendezvénysorozat kezdetével párhuzamosan, május 4-én nyitották meg a tárlatot.

2017. május 16. kedd

Debrecenben fogadták Szent László koponyaereklyéjét

410 év után először hagyta el Győr városát Szent László király koponyacsont-ereklyéje. A relikviát, amit a nagyváradi Szent László-ünnepségre szállítottak, május 13-án Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban fogadták.

2017. május 15. hétfő

„Lászlóban lett kereszténnyé és szentté…” – Kiállítás nyílt Szent Lászlóról Győrben

Veres András győri megyéspüspök és Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora május 12-én megnyitották a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár „Lászlóban lett kereszténnyé és szentté…” című tárlatát a lovagkirály jubileumi évének alkalmából.

2017. május 15. hétfő

tovább »