Boldog Titus Brandsma kármelita

Július 27-én emlékezik az Egyház Boldog Titus Brandsmára, aki éppen 75 évvel ezelőtt halt meg Dachauban. Az évforduló alkalmából az emléknapon Antonius Lambertus Maria Hurkmans nyugalmazott püspök mutat be szentmisét a római Santa Maria in Traspontina-templomban.

2017. július 27. csütörtök

Anna és Joachim csókja

Heidl György írását olvashatják az alábbiakban, mely a Pécsi Egyházmegye honlapjának Vadfüge rovatában jelent meg.

2017. július 26. szerda

Lelki házikincstár – A népi vallásosság tárgyait bemutató kiállítás Esztergomban

Menyasszonyi koszorúval keretezett Szűz Mária-kép; betlehem palóc viseletben; élet és halál kettőse: Janus-arc a rózsafüzéren; fából készült, kézzel faragott, sírban nyugvó Krisztus… A vallásos néphagyomány tárgyi emlékeiből nyílt állandó kiállítás május végén az... »

2017. július 25. kedd

Szent László király nyomában – magánzarándoklat Nagyváradra

Szent László évében számos közösség szervez zarándoklatot a lovagkirályhoz kötődő helyszínekre. Ugyanakkor sokan látogatnak el egyénileg az emlékhelyekre. Hautzinger Gyula nyugalmazott honvéd ezredes, a Magyar Atlanti Tanács tagja beszámolóját közöljük Nagyváradra tett személyes... »

2017. július 25. kedd

Megismerhetjük az 1936. évi pécsi egyházmegyei zsinat iratanyagát

A Pécsi Egyházmegye történelmi fontosságú eseményének iratanyagát dolgozza fel az a kötet, amelyet a közelmúltban jelentett meg a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete.

2017. július 25. kedd

Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsoly községben július 21-én történelmi emlékhellyé avatták az első teljes magyar nyelvű bibliát őrző református templomot.

2017. július 24. hétfő

Megtalálták Szent Kolumba 6. századi celláját

A cella anyagából hatvan esztendővel ezelőtt vett minta évtizedekig egy cornwalli garázsban rejtőzött.

2017. július 19. szerda

A nyomdászat váci történetéről rendeztek kiállítást a Tragor Ignác Múzeumban

Ambró Ferenc 1772-ben azzal a céllal telepedett le Vácon, hogy a városban nyomdát létesítsen. A kiállítás – amely július 14-én nyílt, és november 5-ig tekinthető meg a Görög Templom Kiállítóteremben (Vác, Március 15. tér 19.) – nemcsak neki, de minden egykori váci nyomdásznak... »

2017. július 18. kedd

Zarándoklattal készülnek Szent Jakab apostol emléknapjára a pálosok

Július 23-án, a Szent Jakab apostol emléknapját megelőző vasárnap zarándoklatot és búcsút szervez a pálos rend a mecseki Jakab-hegyi kolostor romjaihoz.

2017. július 17. hétfő

Megkínzott ember vére található a torinói leplen

Jézus megfeszítésének egyik legfőbb tárgyi emléke a torinói lepel, amelyről keresztények és tudósok is úgy tartják, Jézus halotti leple volt. A legújabb kutatások most azt bizonyította be, hogy a leplen talált vér valóban egy megkínzott emberé.

2017. július 16. vasárnap

Boldog Alojzije Stepinac bíboros, zágrábi érsek életéről tanácskoztak a Vatikánban

Július 12-én és 13-án a vatikáni Szent Márta-házban hatodik és egyben utolsó ülését tartotta az a vegyes szakbizottság, amelyet horvát katolikus és szerb ortodox szakemberek alkottak. Az összejövetelt Bernard Ardura, a Történelmi Tudományok Pápai Bizottságának elnöke vezette.

2017. július 15. szombat

Újratemették a pócspetri ügyben halálra ítélt Királyfalvi Miklós mártírt

Újratemették az 1948-as év legnagyobb politikai perében halálra ítélt Királyfalvi Miklóst a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben július 8-án. A község templomában a pócspetri születésű Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatott be... »

2017. július 10. hétfő

Hit, örök élet, feltámadás

A Pécsi Egyházmegye sorozata a 2020-ban hazánkban rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészüléshez kíván segítséget nyújtani: a korai tanúságok alapján mutatják be hónapról hónapra az egyház eucharisztikus teológiáját.

2017. július 9. vasárnap

Hippokratész receptjét tartalmazó kéziratokat találtak az egyiptomi Szent Katalin-kolostorban

Hatodik században írt orvosi receptekre bukkantak az egyiptomi Szent Katalin-kolostorban a felújítási munkálatok alatt. Ezek egyike Hippokratész görög orvos receptjének töredéke – jelentette be július 5-én Haled el-Enani egyiptomi műemlékvédelmi miniszter.

2017. július 7. péntek

Újabb előrelépés az ökumenizmus útján

Július 5-én Wittenbergben, a reformáció városában csatlakozik hivatalosan a Református Egyházak Világszövetsége a megigazulás tanáról szóló közös nyilatkozathoz.

2017. július 4. kedd

Szent László-emlékkiállítás nyílt a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban

„Idvezlégy, kegyelmes Szent László király!” címmel nyílt időszaki kiállítás Veszprémben a Szent László-emlékévhez és a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan június 24-én a Szent Imre-templomban.

2017. július 4. kedd

Élénk és csínytevő – és boldoggá avatták

Hogyan lesz boldog egy élénk, pajkos, csínytevésre kész kislányból? Hát úgy, hogy élénk, pajkos, csínytevésre kész felnőtt válik belőle – és ráadásul a csínyeit az Egyház üldözői ellen követi el.

2017. július 3. hétfő

Jézus meghívása személyre szól – Örökfogadalom-tétel a Tihanyi Bencés Apátságban

Június 29-én, Szent Péter és Pál apostol ünnepén a tihanyi bencés közösségben ünnepélyes örökfogadalmat tett Czakó Dávid András testvér.

2017. július 3. hétfő

Szent Tamás apostol

Szent Tamásra, a „hitetlen” apostolra, a töprengő és kétkedő emberre emlékezünk liturgikus ünnepén, július 3-án. Az apostollal kiálthatjuk újra és újra: „Én Uram, én Istenem!”

2017. július 3. hétfő

Assisi Szent Ferenc és a szultán

Életét is kockára téve járult Szent Ferenc az egyiptomi szultán elé, hogy véget vessen a keresztes hadjáratoknak, és megpróbálja fegyver helyett prédikációval megtéríteni őt.

2017. július 2. vasárnap

tovább »