Könyv jelent meg a bencések helyzetéről a pártállami diktatúra idején

Január 22-én, hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I.” című tanulmánykötetet. A rendezvényen betegség miatt nem tudott jelen lenni Várszegi Asztrik püspök, leköszönő főapát.

2018. január 22. hétfő

Folytatódik a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyházművészeti előadás-sorozata

A nagy érdeklődésre való tekintettel január 27-től újraindítja szakrális témájú ismeretterjesztő előadás-sorozatát a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), valamint új kurzust is indít, amely a restaurálás szempontjából mutatja be a műtárgyakat.

2018. január 21. vasárnap

Peru, Ferenc pápa dél-amerikai útjának második állomása

Bemutatjuk Perut, Dél-Amerika harmadik legnagyobb országát, amelyet Ferenc pápa január 18. és 21. között keres fel huszonkettedik apostoli útja keretében.

2018. január 17. szerda

Első vértanú rendtársaikra emlékeznek ma a ferencesek

Szent Ferenc 1219-ben hat szent életű társát a mai Marokkó területére küldte, hogy hirdessék Krisztus tanítását, végül öten – Berárd, Péter, Ottó, Akkurziusz és Adjutusz – mentek a pogányok közé, mivel egyikőjük megbetegedett. 1220. január 16-án gyilkolta meg őket a marrákesi... »

2018. január 16. kedd

Védőszentjüket, Szent Pált ünnepelték a fehér barátok a Sziklatemplomban

A pálos rend névadója és védőszentje, Remete Szent Pál ünnepének vigíliáján, január 14-én a budapesti Sziklatemplomban mutatott be ünnepi szentmisét a lengyel Łukasz Buzun segédpüspök, korábbi częstochowai pálos házfőnök. A szentmise keretében a pálos szerzetesek rendi... »

2018. január 15. hétfő

A 4300 kilométer hosszú ország – Ferenc pápa chilei apostoli látogatása elé

Január 15-én, hétfőn Ferenc pápa dél-amerikai látogatásra indul, melynek során három-három napot tölt Chilében és Peruban, majd január 22-én, hétfőn visszaindul a Vatikánba.

2018. január 14. vasárnap

Tanulmánykötet jelent meg a jezsuiták 17–18. századi győri jelenlétéről

Január 10-én, szerdán délután a Párbeszéd Házában mutatták be a „Jezsuita jelenlét Győrben a 17–18. században” című könyvet.

2018. január 11. csütörtök

2018 a vallásszabadság éve – Felekezetközi ünnepség Tordán

Az 1568-as tordai országgyűlés vallásügyi határozata elfogadásának 450. évfordulója alkalmából a vallásszabadság évének nyilvánította 2018-at a Magyar Unitárius Egyház. A jubileumról január 13-án felekezetközi hálaadó ünnepség keretében emlékeznek meg a Kolozs megyei település... »

2018. január 10. szerda

Könyvmásoló szerzetesek éltek hajdan a Star Wars sziklaszigetén

Emlékeznek, hol ért véget a Csillagok háborúja hetedik része? Hol fordult hátra az idősödő Luke Skywalker, hogy végre a kamerába nézzen?

2018. január 4. csütörtök

A karácsonyi ünnepkör teológiai megközelítése – Előadás a Győri Hittudományi Főiskolán

A „Hitünk és életünk” szabadegyetem keretében Bodó Zoltán mosonmagyaróvári plébános, a Győri Hittudományi Főiskola oktatója tartott előadást a karácsonyi ünnepkör teológiai megközelítéséről december 13-án.

2018. január 3. szerda

Matúz Gábor: Nincs kegyelem

Dokumentum-játékfilmjében Matúz Gábor az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz történetét dolgozza fel.

2017. december 29. péntek

Vállalkozni a béke és testvériség kalandjára – Karácsony ünnepe Betlehemben

Idén viszonylag kevesen voltak az éjféli misén Betlehemben az esős, hideg idő és az utóbbi hetek zavargásai miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet. Az éjféli misét Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi apostoli adminisztrátor mutatta be.

2017. december 27. szerda

Szent János apostol és evangélista

December 27. János apostol, a szeretett tanítvány ünnepe. Csak Szent Pál fogható hozzá fogékonyság és a teológiai gondolkodás mélysége tekintetében. Jánosé a nagy szó: Isten a szeretet.

2017. december 27. szerda

Igazak útján – Nézőpontok a kereszténységről Baktayval

Baktay Ervint olvastam, most is a felfedezés örömével. Az apropó, hogy megjelent a „Keleti levelek” című két kötet, első indiai útjának (1926–1929) naplószerű összefoglalása. Újságcikkek gyűjteménye, melyeket előbb a „Magyarság”, majd az „Ujság”, a „Századunk” és a... »

2017. december 24. vasárnap

Megjelent Martin Roos temesvári püspök német nyelvű Szent Gellért-életrajza

A könyvet december 20-án, a temesvári egyházmegyében szokásos karácsonyi köszöntő alkalmából mutatta be és adta át az egyházmegye papjainak a főpásztor. Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet rektora recenzióját olvashatják a kötetről.

2017. december 20. szerda

Aleppó görög melkita érseke Budapesten: Istentől kapott jog, hogy szülőföldünkön élhessünk, békében

Hazánkba látogatott Jean-Clément Jeanbart, a szíriai Aleppó görög melkita érseke, aki december 19-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) jogi karának dísztermében tartott előadást.

2017. december 20. szerda

Új könyv jelent meg Pázmány Péter érseki kinevezéséről és ifjúkori éveiről

Tusor Péter hiánypótlónak számító kötetét az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport II. műhelyszemináriuma keretében mutatták be december 15-én Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Mikszáth téri épületében.

2017. december 19. kedd

Kiállítás nyílt Budapesten a balatonszemesi pálos kolostornál feltárt leletekről

A balatonszemesi pálos kolostor ásatásai során tavaly egy pálos barátot ábrázoló szoborfej, idén egy különlegességnek számító alapkő került elő – tájékoztatott Papp Attila, a Civil Régészeti Alap Egyesület elnöke a régészeti munkálatokról. A leletekből december 15-től... »

2017. december 15. péntek

Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri székesegyházat

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora; Bognár István püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és Németh Attila sopronbánfalvi plébános számolt be... »

2017. december 13. szerda

Kiállítás nyílik Bukarestben a nagyváradi egyházmegye történelmi és egyházművészeti kincseiből

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye december 11-én sajtótájékoztatót tartott a püspöki palotában, melynek két fő témája volt: a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumban megnyíló egyháztörténeti kiállítás, illetve a felújítási munkálatok megkezdése a püspöki... »

2017. december 13. szerda

tovább »