Izraeli tudósok pontosan meghatározták egy bibliai csata időpontját

Izraeli tudósok a legkorszerűbb csillagászati eszközök segítségével napra, sőt percre pontosan meghatározták a héber törzsek izraeli honfoglalása egyik több mint háromezer évvel ezelőtti csatájának dátumát – közölte a The Times of Israel című izraeli hírportál.

2017. január 17. kedd

A békés lelkű Piroska-Eiréné, Szent László király leánya

Január 14-én Sághy Marianne, a CEU oktatója tartott előadást az isztambuli Magyar Intézetben Piroskáról, Szent László leányáról, akit szentként tisztel a görögkatolikus egyház, majd ezt követően Bulai Anton OFM magyar nyelvű szentmisét mutatott be a magyar királyi házból származó... »

2017. január 15. vasárnap

Az Egri Víz eredeti receptúrája

Az egri jezsuita patika történetéről és az Egri Vízről a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Megyei Levéltára tett közzé ismeretterjesztő cikket az intézmény honlapján.

2017. január 14. szombat

Hitvalló Eduárd, a nehézséggel küzdő és a különélő házasok védőszentje

Ötszáz évvel VIII. Henrik előtt élt egy angol király, aki igyekezett a Katolikus Egyház törvényeit követni és szüzességi fogadalmat tett egész életére. III. (Hitvalló) Eduárdot a nehézséggel küzdő és a különélő házasok védőszentjeként is tiszteljük.

2017. január 14. szombat

Vándorkiállítás mutatja be a domonkos rend történetét

A domonkos rend jubileumi éve alkalmából a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény egy nyolc tablóból álló vándortárlatot állított össze, amely a szerzetesközösség magyarországi történetét mutatja be a kezdetektől az 1950-es feloszlatásig.

2017. január 12. csütörtök

Békesség e háznak! – Fehérváry Jákó OSB a házszentelés hagyományáról

Fehérváry Jákó bencés szerzetes, teológus írása a házszentelés hagyományáról.

2017. január 10. kedd

500 éves Erasmus Újszövetsége

A 2016-os év számtalan jubileuma között szinte elsikkadt egy: 500 éve jelent meg Rotterdami Erasmus görög nyelvű Újszövetsége.

2017. január 8. vasárnap

Egy lépéssel közelebb került a boldoggá avatáshoz az első afroamerikai pap

Az egykori rabszolgából lett pap, Augustus Tolton, aki Chicagóban és Illinois állam nyugati részén szolgált az 1800-as években, egy lépéssel közelebb került a boldoggá avatáshoz: december 10-én exhumálták a testét, hogy tudományos vizsgálatnak vessék alá, ami a boldoggáavatási... »

2017. január 5. csütörtök

Ünnepi szentmise a Mátyás-templomban Boldog IV. Károly király koronázásának centenáriumán

Boldog IV. Károly magyar királlyá koronázásának századik évfordulója alkalmából Erdő Péter bíboros mutatott be ünnepi szentmisét december 30-án a Mátyás-templomban Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Cserháti Ferenc püspök és Varga Lajos váci segédpüspök... »

2016. december 30. péntek

Magyar kézművesek a római betlehemkiállításon

Karácsony környékén immár hagyományosan nemzetközi betlehemkiállítás nyílik Rómában „100 jászol” címmel. A november 24-től január 4-ig látható tárlaton magyar kézművesek alkotásaival is találkozhatunk.

2016. december 30. péntek

Csodák, hősies erények és vértanúság

December 21-én, szerdán Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusát, és felhatalmazta őt a következő dekrétumok közzétételére.

2016. december 23. péntek

Egyedülálló ismeretterjesztő film mutatja be a Vatikán rejtett csodáit

Az olasz Rai Uno csatornán december 27-én este lesz látható a közkedvelt paleontológus, újságíró Alberto Angela ismeretterjesztő műsora, amelyben a Vatikán – esetenként nem is látogatható – különleges ékességeit ismerhetik meg a tévénézők.

2016. december 21. szerda

Két Emmy-díjat nyert a II. János Pál pápa történelemformáló szerepéről szóló dokumentumfilm

Két Emmy-díjat nyert az „Egy kontinens felszabadítása: II. János Pál szerepe a kommunizmus bukásában” (Liberating a Continent: John Paul II and the Fall of Communism) című dokumentumfilm, amely Szent II. János Pál pápa történelemformáló életpályáját mutatja be.

2016. december 21. szerda

IV. Károly 100 évvel ezelőtti koronázását idézi fel a Nemzeti Múzeum új tárlata

December 19-én, hétfőn „Utolsó felvonás” címmel tárlat nyílt Boldog IV. Károly utolsó magyar király koronázásnak 100. évfordulójához kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Múzeumban.

2016. december 21. szerda

A diktatúrák egyházi áldozatairól rendeztek tudományos tanácskozást Bécsben

A diktatúrák egyházi áldozatairól rendeztek tudományos tanácskozást december 14-én a Collegium Pazmanianumban, ahol a sztálini rendszer egyházüldözéséről esett szó a bécsi magyar közönség előtt.

2016. december 16. péntek

Pannóniától Galliáig – Szent Márton és kultusza

Kétnapos Szent Márton-konferenciát rendezett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Romanisztikai Intézete, Klasszika-filológia Tanszéke és az Ókortudományi Társaság piliscsabai tagozata december 15–16-án.

2016. december 15. csütörtök

Kik az idegenek? – Görögkatolikus teológiai napokat tartottak Máriapócson

Mára hagyománnyá vált, hogy Máriapócs ad otthont a görögkatolikus papok számára évente megrendezett teológiai továbbképzésnek. Az idén december 9–10-én tartott kétnapos kurzust a következő mottóval hirdették meg: „Idegen voltam…” (Mt 25,35).

2016. december 15. csütörtök

Átadták a Fraknói Vilmos-díjakat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Fraknói Vilmos-díjakat a minisztérium tükörtermében a december 12-én megrendezett ünnepségen.

2016. december 12. hétfő

Diana hercegnő és Winston Churchill közös felmenője egy lépéssel közelebb került a szentté avatáshoz

Az Isten szolgája névre méltónak ítélték a krikettrajongó brit konvertitát, aki a szegényeknek szentelt életet élt, és különösen szívén viselte az ír bevándorlók sorsát.

2016. december 11. vasárnap

A nők szerepe és helyzete 1956-ban és a megtorlás idején – Pódiumbeszélgetés Bécsben

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Varga János, a Pázmáneum rektora mutatott be szentmisét az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataiért december 3-án Bécsben, a Kaláka Club és a Pázmáneum megemlékezésén. A szentmise után az intézet dísztermében... »

2016. december 11. vasárnap

tovább »