Együtt a reményben – Közös katolikus-evangélikus hálaadás Ammánban

Pierbattista Pizzaballa, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora és Munib Junan szentföldi evangélikus püspök közös hálaadó szertartást celebráltak „Konfliktustól az együttműködésig: együtt a reményben” mottóval február 12-én az ammáni Jó Pásztor evangélikus... »

2017. február 17. péntek

Új kiadványokat mutattak be a szombathelyi székesegyházról

Február 15-én két új, a főtemplomról szóló kiadványt mutattak be az egyházmegyei levéltárnak helyet adó szombathelyi Eölbey-házban.

2017. február 17. péntek

Annus mirabilis – Mayer Mihály és Várszegi Asztrik hálaadása püspökké szentelésük évfordulóján

Február 10–11-én Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök és Várszegi Asztrik OSB püspök, főapát Pannonhalmán közös hálaadást és emlékezést tartottak püspökké szentelésük évfordulója alkalmából.

2017. február 13. hétfő

Tényleg titkos a Vatikáni Titkos Levéltár?

A Vatikáni Titkos Levéltár csalódást jelent az összeesküvés-elméletek gyártóinak. Sőt, a nagyközönség számára valójában talán még unalmas is: nem különösebben botrányos, nem is különösebben titkos.

2017. február 13. hétfő

Megtalálták a tizenkettedik, egykor holt-tengeri tekercseket rejtő barlangot

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói a Jerikótól tizenöt kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán mellett megtalálták a tizenkettedik olyan barlangot, amely egykor holt-tengeri tekercseket rejthetett.

2017. február 10. péntek

Amerikai érsek látogatott el Vietnamba, hogy kifejezze szolidaritását

Joseph Kurtz louisville-i érsek látogatásával fejezte ki szolidaritását az ország katolikusai iránt: január 24. és 30. között több egyházmegyét járt végig; találkozott a püspöki konferencia elnökével, szerzetesnővérekkel és szeminaristákkal.

2017. február 9. csütörtök

A hitvallás kézzelfogható nyomai között – Beszélgetés a Győri Egyházmegyei Levéltár munkatársaival

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel tartanak nemzetközi emlékkonferenciát február 9-én Budapesten többek között a Győri Egyházmegyei Levéltár szervezésében. Ennek apropóján Ikker Eszter a levéltár küldetéséről kérdezte Vajk Ádám igazgatót és munkatársait,... »

2017. február 9. csütörtök

Lelkiségi programsorozatot indítanak a nagyváradi premontreiek

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án a nagyváradi Fájdalmas Szűz premontrei széktemplomban szentmisét mutatott be Fejes Rudolf Anzelm apát, premontrei prépost. Az ünnep alkalmával a rendi elöljáró ismertette a közösség 2017-re tervezett programjait.

2017. február 8. szerda

A boldog szamuráj – Justus herceg valóságos keresztény fejedelemséget hozott létre Japánban

Február 7-én, kedden Oszaka városában Angelo Amato bíboros boldoggá avatta Justus Takajama Ukon világi katolikus hívőt. Az ünnepi eseményre egy nappal Miki Szent Pál és társai, a huszonhat vértanú február 6-i emléknapja után került sor.

2017. február 7. kedd

A csernobili katasztrófa áldozataira emlékeztet a nemrég felszentelt fatemplom Londonban

Tavaly december 17-én szentelték föl az Egyesült Királyság fővárosában azt a templomot, mely az 1986-ban bekövetkezett csernobili nukleáris baleset áldozatainak állít emléket. A hagyományos belarusz stílusban emelt épület az első fatemplom Londonban az 1666-os nagy tűzvész... »

2017. február 5. vasárnap

Az Elocuencia Barroca argentin együttes ad barokk zenei koncertet a Dóm Kőtárban Pécsett

Élőben ritkán hallható zenei különlegességnek ad otthont február 25-én, szombaton 18.00 órától a Dóm Kőtár Pécsett. Az Elocuencia Barroca nevű, hangszeres és énekes zenészekből álló argentin formáció a dél-amerikai katedrálisok barokk zenéjét hozza Magyarországra.

2017. február 4. szombat

A nemzet megújhodásának reménye – Az utolsó királykoronázásról a Nemzeti Múzeumban

A száz évvel ezelőtti koronázásról az elmúlt hetekben többször írtunk már a Magyar Kurír oldalán és az Új Ember hasábjain. Nemcsak a megemlékező eseményekről, hanem a magyar történelem utolsó nagy „feudális tömegrendezvényéről” is.

2017. február 2. csütörtök

Emlékezés Halmos László zeneszerzőre halálának 20. évfordulóján

Halmos László zeneszerző, karnagy, tanár húsz évvel ezelőtt, 1997. január 26-án adta át lelkét Teremtőjének. Győr díszpolgáráról a Győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templom honlapján Horváth Csaba emlékezik meg.

2017. január 29. vasárnap

Fogadalommegújítás és gyermekek megáldása a pécsi pálosok ünnepén

Január 15-én tartották Remete Szent Pál, a pálos rend névadójának ünnepét a pécsi pálos Szent Imre-templomban. Ezen a napon a pálos szerzetesek minden évben megújítják rendi fogadalmukat az ünnepi szentmise keretében.

2017. január 28. szombat

Őseink nyomában – e-kutatás a Veszprémi Főkáptalani és Érseki Levéltárban

Gyorsabbá és hatékonyabbá tehető a kutatói munka a Veszprémi Főkáptalani és Érseki Levéltár e-kutatás szolgáltatásával, amelyről január 24-én számoltak be sajtótájékoztató keretében a Szaléziánumban.

2017. január 26. csütörtök

Ferenc pápa interjúja az El País spanyol napilapnak

Január 20-án, pénteken ugyanabban az órában, amikor Donald Trump letette elnöki esküjét Washingtonban, Ferenc pápa a Vatikánban hetvenöt perces, nagyon érdekes interjút adott az El País spanyol napilapnak.

2017. január 25. szerda

Négyszáz éves a vincés karizma – Budapesten tartják a jubileumi év megnyitóját

2017-ben ünneplik a vincés karizma 400. születésnapját. A Páli Szent Vince alapította Misszióstársaság, azaz a lazarista rend magyar tartományában a jubileumi év megnyitóját január 28-án, szombaton, 18 órakor tartják Budapesten.

2017. január 23. hétfő

Isten megáldja a hozzá fohászkodókat – Szent Sebestyén ünnepe Székesfehérváron

Szent Sebestyén Székesfehérvár történetében jelentős szerepet játszik; a város hívő közössége az elődök fogadalmának megfelelően minden év január 20-án püspöki szentmise keretében ad hálát a szent közbenjárásáért, melyet a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban mutatnak... »

2017. január 23. hétfő

„Menj Józsefhez!” – Bemutatjuk Montréali Szent Andrást

Hogyan építette meg egy gyenge egészségű, tanulatlan ember Észak-Amerika egyik legnagyobb templomát? Bemutatjuk Montréali Szent Andrást, aki ezreket gyógyított meg Szent József közbenjárásával.

2017. január 21. szombat

Templomaink tegnap és ma – Kötet jelent meg Győr-Moson-Sopron megye templomairól

2016 novemberében mutatta be a Győri Könyvszalon keretében a helyi Építész Kamara a „Templomaink tegnap és ma – Győr-Moson-Sopron megye templomépítészete 1897–2014” című kötetet – tájékoztatott Hartmann Gergely építész, a kötet szerkesztője.

2017. január 21. szombat

tovább »