A kultúra új lovagja: Béres György egyházzenész

Sapszon Ferenc, a Gregorián Társaság elnökének felterjesztése alapján – Szőnyi Erzsébet zeneszerző, Tardy László karnagy és Kárpáti Kázmér OFM ajánlásával – Béres György egyházzenész, a társaság alelnöke a Kultúra Lovagja kitüntetésben részesült, amelyet január 22-én a... »

2017. január 22. vasárnap

Szent Efrém Napokat rendeznek január utolsó hétvégéjén

A Görögkatolikus Meropólia idén is szeretettel várja és hívja az egyházi zene iránt érdeklődő közönséget január 27-e és 29-e között a Szent Efrém Napok programsorozatra Debrecenbe és Nyíregyházára.

2017. január 15. vasárnap

Érezni: megállt a világ – Arvo Pärt néhány hangból és csendből épít zenét

Arvo Pärt észt zeneszerző művészetének általános elfogadottsága ritka jelenség a kortárs zene terén; a legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőnek tartják. Művészete elválaszthatatlan hitétől.

2017. január 15. vasárnap

Orgonaszentelés és hangverseny a pesti ferenceseknél

Szentmise keretében orgonaszentelésre kerül sor a pesti ferences templomban január 14-én este fél 8 órától, a szertartáson közreműködik Deák László orgonaművész.

2017. január 13. péntek

Megjelent a budaörsi Szent Demeter Kórus CD-je

A budaörsi Szent Demeter Görögkatolikus Egyházközség tagjaiból álló énekkar friss kiadványa a mai magyar görögkatolikusság zenei kultúráját kívánja bemutatni. A lemezen szereplő művek nagy része magyar kiadásban eddig elérhetetlen volt.

2017. január 11. szerda

A Szigeti-féle Magyar mise új feldolgozásának budapesti ősbemutatója

Budapesti ősbemutatója volt a Szigeti Kilián OSB Magyar miséje új feldolgozásának a Magyar Szentek templomában január 6-án, vízkereszt ünnepén.

2017. január 7. szombat

Új orgonakíséret született Szigeti Kilián OSB „Magyar misé”-jéhez

A Szigeti Kilián által 1966-ban írt „Missa Hungaricá”-hoz Maróti Gábor zeneszerző, egyházmegyés pap, valamint Kovács Szilárd, a pécsi székesegyház zeneigazgatója írtak új harmonizációt. Az egyházzenei kísérletről és a kezdeményezésről Kovács Szilárd számolt be a Pécsi... »

2016. december 28. szerda

Harminc éve a váci székesegyház karnagya Varga László

Varga Lászlóval Magyar Bertalan beszélgetett a jubileum alkalmából.

2016. december 24. szombat

„Messze zsong a hálaének!” – A Lautitia Kóruscsalád koncertje

„Messze zsong a hálaének!” címmel adott adventi koncertet a Lautitia Kóruscsalád Debrecenben, a Kölcsey Központban december 15-én.

2016. december 19. hétfő

15 éves a Szent Efrém Férfikar

15 éves a Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikar. A Liszt-díjas Bubnó Tamás által 2002-ben alapított kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását.

2016. december 18. vasárnap

Sillye Jenő és Kovács Gábor Perzsa oratóriumának bemutatóját tartották Angyalföldön

A Kedves Kartársak Zenei Műhely sikerrel mutatta be december 16-án, pénteken, az Angyalföldi Szent Mihály-templomban Sillye Jenő, a magyar evangelizáló zene megteremtője „Perzsa oratórium” című felújított, újrahangszerelt zeneművét. Az oratórium szövegét Kovács Gábor katolikus pap... »

2016. december 17. szombat

Sillye Jenő és Kovács Gábor Perzsa oratóriumának bemutatójára készülnek Angyalföldön

Sillye Jenő a magyar evangelizáló zene megteremtője. „Perzsa oratórium” című zeneművét, amelynek szövegét Kovács Gábor katolikus pap írta, az Angyalföldi Szent Mihály-plébániatemplomban december 16-án 19 órakor mutatja be a Kedves Kartársak Zenei Műhely. Mester Zsolt... »

2016. december 10. szombat

Az Egri Római Katolikus Egyetemi Lelkészség közösségének adventi programjai

Az Egri Római Katolikus Egyetemi Lelkészség közösségének tagjai, a hagyományt megtörve, idén nem egymást ajándékozták meg Szent Miklós ünnepén, hanem az egri hajléktalanokat: harminc csomagot és 14 kilogramm gyümölcsöt osztottak szét közöttük december 6-án.

2016. december 8. csütörtök

Megáldották a felújított orgonát Csehimindszenten

November 29-én, a Mindszenty József bíboros szülőfalujában szokásos havi engesztelő imaest keretében Császár István egyházmegyei kormányzó megáldotta a Mindenszentek-templom restaurált orgonáját.

2016. december 4. vasárnap

Koncerttel emlékeznek Mozart halálának 225. évfordulójára Budapesten

Mozart Requiemjének előadásával emlékeznek a zeneszerző halálának 225. évfordulójára december 5-én a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban – közölték a szervezők az MTI-vel.

2016. december 3. szombat

Egyházmegyei kórustalálkozót rendeztek Nagyváradon

„Énekeljetek új éneket az Úrnak, minden föld zengjen dalt az Úrnak!” (Zsolt 96,1) mottóval szervezték meg ötödik alkalommal a nagyváradi egyházmegyei kórustalálkozót. November 19-én tizennégy egyházi kórus énekelt a nagyváradi székesegyházban.

2016. november 24. csütörtök

Egyházmegyei kórustalálkozót tartottak Győrben

Ahogy minden évben, Szent Cecília ünnepéhez kapcsolódva idén is megtartották a Győri Egyházmegye plébániai énekkarainak találkozóját a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban november 19-én.

2016. november 22. kedd

Szent Cecília szűz, vértanú

Cecília ókeresztény szent, a szolgálatban hűséges, a szenvedésben diadalmas volt. A középkor végétől a tizennégy segítő szent egyike, az egyházi zene patrónája. 230 körül halt meg, ünnepét a 6. század óta november 22-én ülik.

2016. november 22. kedd

Tardy László, a Mátyás-templom karnagya kapta az idei Szent Márton-díjat Pannonhalmán

A Szent Márton-díjat november 18-án adták át a Pannonhalmi Főapátságban; az ünnepi hangversenyen az Anima Musicae Kamarazenekar játszott Rolla János vezetésével.

2016. november 22. kedd

A Képmás zenekar adott koncertet a nyíregyházi Arany János Gimnázium jubileumán

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye emblematikus együttese, a Képmás zenekar két éve tartó turnéjának utolsó állomásán a negyvenéves nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium jubileumi programsorozatának keretében november 9-én bemutatta „Ilyen ez” című... »

2016. november 18. péntek

tovább »