Elhunyt Aretha Franklin, a „soul királynője”

Augusztus 16-án, 76 évesen elhunyt Aretha Franklin, a „soul királynője”. A családja közleménye szerint az énekesnő helyi idő szerint csütörtökön délelőtt 9.50-kor hunyt el detroiti otthonában.

2018. augusztus 17. péntek

Szent művészet a templomokban és a templomok körül

Hűsítő egyházzenei, szakrális művészeti programokkal várta az érdeklődőket a Veszprémi Főegyházmegye több temploma, templomkertje. Zenei, irodalmi rendezvények helyszíne volt többek között a monostorapáti Nepomuki Szent János-plébániatemplom és a káptalanfüredi Angyalos... »

2018. augusztus 15. szerda

Bűnbánó Magdolna-búcsút ünnepeltek Felsőörsön

Márfi Gyula érsek, Adriányi Gábor prépost és Ajtós József László prépost mutatott be búcsúi szentmisét a Bűnbánó Magdolna-templomban július 22-én a Veszprém megyei Felsőörsön. Az ünnep alkalmából megáldották a préposti kúriát és az 1745-ben épült műemlék orgonát.

2018. augusztus 14. kedd

Új népének-intonációk Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepére

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában közreadott intonáció-sorozat újabb részeként megjelentek a Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepének népénekeihez komponált új bevezető orgona-előjátékok. Szerzőjük Maróti Gábor tanszékvezető, az... »

2018. augusztus 12. vasárnap

Szalézi zenetábor Muzslyán

Második alkalommal tartottak szalézi zenetábort július 23-tól 29-ig a bánáti Muzslyán. A tábort a muzslyai származású Sándor Donát és felesége, Dorottya vezette.

2018. augusztus 9. csütörtök

Az Oltáriszentség a Szeretet Szentsége

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye „NEKtek-Veletek” címmel összejövetel-sorozattal készül a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK). Augusztus 4-én a debreceni Megtestesülés-plébánián tartott második alkalmon az egyházmegye plébániáinak templomi... »

2018. augusztus 7. kedd

Négy díjat nyert Dél-Koreában a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus

Az egyházi zene és a 20. századi kórusművek kategóriák díjait, valamint a legjobb előadásért járó elismerést és a verseny nagydíját is átvehette a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus egy Dél-Koreában július 15. és 19. között megrendezett nemzetközi kórusversenyen.

2018. augusztus 3. péntek

Új Oltáriszentségének-intonációk jelentek meg a NEK alkalmából

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában, a 2020-ban megrendezendő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmából a közelmúltban intonációgyűjtemény jelent meg Oltáriszentség-énekekhez.

2018. augusztus 2. csütörtök

A Győri Hittudományi Főiskola pótfelvételit hirdet a 2018/19-es tanévre

A Győri Hittudományi Főiskola (9021 Győr, Káptalandomb 7.) pótfelvételit hirdet. Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 15.

2018. július 30. hétfő

Anna-napi ünnepséget és görögkatolikus papi lelkigyakorlatot tartottak Nagypeleskén

Hármas ünnepet ültek a Szatmár megyei Nagypeleskén július 25-én: lelkigyakorlatra gyűltek össze a romániai magyar görögkatolikus papok, Anna-napi ünnepséget tartottak, valamint megemlékeztek a 145 éve pusztított kolerajárványról, mely a hagyomány szerint Szent Anna közbenjárására... »

2018. július 29. vasárnap

A Szent Cecília kórus is fellépett a Váci Világi Vigalomban

A Váci Világi Vigalomban a sok színes program között be lehetett térni a székesegyházba is, ahol július 21-én, szombaton este a Szent Cecília kórus énekelt. Az egyházzenei áhítatot Beer Miklós megyéspüspök is megtisztelte jelenlétével.

2018. július 27. péntek

Látogatóban a Juventutem közösség pécsi táborában

Július 23–28. között Pécsen tartja hagyományos nyári táborát a római rítus rendkívüli formáját ápoló Juventutem közösség. A program során a liturgikus és egyházzenei ismeretek bővítése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közösség építésére és a lelki feltöltődésre is.... »

2018. július 26. csütörtök

„Kiválasztott nemzetség” – Te Deum és új kántorok eskütétele Budapesten

Július 24-én hálaadó misén vettek részt és koncertet adtak a budapesti Egyetemi templomban a Harmat Artúr Központi Kántorképző növendékei és végzősei. Beer Miklós váci megyéspüspök a prófétákhoz hasonlította a kántorokat, és a hívek lelkesítésére, Isten irgalmának... »

2018. július 25. szerda

Új hanglemezen hallható a felsőörsi templom műemlék orgonája

A felsőörsi (Veszprém megye) Árpád-kori prépostsági templom 1745-ben épült, ötregiszteres, 211 sípból álló műemlék orgonája Magyarország harmadik legrégebbi orgonája. A hangszer főszereplésével jelentetett meg új lemezt a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei... »

2018. július 24. kedd

Karácsonyi István minoritára emlékeztek Aradon

Karácsonyi István (1908—1963) minorita szerzetesre, az aradi minorita templom egykori zenei igazgatójára, egyházzenészre emlékeztek július 10-én, születésének 110. évfordulója alkalmából.

2018. július 12. csütörtök

Kolozsvári alleluja – Nagy sikerrel adták elő Händel Messiását a Szent Mihály-templomban

Július 5-én este Händel „Messiás” című oratóriumát adta elő a kolozsvári Szent Cecília kórus és zenekar a németországi Hittfeld vegyeskarának közreműködésével a kolozsvári Szent Mihály-templomban.

2018. július 9. hétfő

Közlemény az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zenei pályázatainak elbírálásáról

A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága 2017 júliusában pályázatot írt ki a NEK himnuszára, szentségimádási énekre, mise-ordináriumra, illetve a szentmise propriumára.

2018. július 7. szombat

Fesztiválkórus fokozatot szerzett a kaposvári CapPuccini Kórus

Június 30-án tartották a kaposvári CapPuccini Kórus minősítő hangversenyét a kaposvári Hotel Dorottya tükörtermében. A hangversenyen köszöntőt mondott Tardi Tamás Ákos, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, illetve Varga László kaposvári megyéspüspök.

2018. július 4. szerda

Megújulva, megmaradva – Megtartották az Egyházi Könyvtárak Egyesülése éves találkozóját

Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) június 25. és 27. között Nyíregyházán tartotta éves összejövetelét. A találkozó házigazdája idén a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola és könyvtára volt.

2018. június 29. péntek

Először indult görögkatolikus kántorképzés a Partiumban a rendszerváltás óta

Június 23-án kezdetét vette a Partiumban szervezett görögkatolikus kántorképzés. Bár hosszú ideje nagy szükség lett volna rá, többszöri próbálkozás után, 1989 óta csak most először válhatott valóra a kezdeményezés. A hároméves képzés első szakasza augusztus 11-én ér... »

2018. június 28. csütörtök

tovább »