Újjáépítették a szári templom II. világháborúban elpusztult barokk orgonáját

A több mint fél évszázada üresen álló karzatra adományok és közösségi összefogás eredményeként építették történelmi minták alapján az új hangszert – tájékoztatott Laub János okleveles építőmérnök és kántor, a szári orgonaépítő projekt vezetője.

2017. május 28. vasárnap

Kedden kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Debrecenben

Május 30-án, kedden kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, amelyet a reformáció 500. és a magyar reformátusság kezdete 450. évfordulójának tiszteletére idén Debrecenben rendeznek.

2017. május 28. vasárnap

Kántortalálkozót szerveztek a vajdasági Nagybecskereken

A kántorok a szent liturgia és a legszentebb liturgia résztvevői – hangsúlyozta Fiser János általános helynök, a rendezvény házigazdája május 20-án a nagybecskereki püspökségen tartott egyházmegyei találkozón.

2017. május 26. péntek

Espereskerületi kórustalálkozót tartottak Mezőkövesden

Espereskerületi kórustalálkozót rendeztek a mezőkövesdi Jézus Szíve-templomban május 20-án, amelyen hét énekkar vett részt. Az eseményen jelen volt Ternyák Csaba egri érsek, a rendezvény fővédnöke is.

2017. május 26. péntek

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár megújult terekkel és állandó kiállítással várja a látogatókat

Május 19-én, pénteken Erdő Péter bíboros jelenlétében adták át az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár felújított tereit, valamint nyitották meg az állandó kiállítást.

2017. május 20. szombat

Az Ars Sacra Alapítvány felhívást tett közzé a Nyitott Templomok Napjához kapcsolódóan

Szeptember 16-án, szombaton rendezik meg a Nyitott Templomok Napját, a Kulturális Örökség Napjaival egybekötve. Az Ars Sacra Alapítvány július 31-ig várja az eseményen részt vevő templomok, plébániák jelentkezését.

2017. május 15. hétfő

Május 31-ig lehet jelentkezni a Győri Hittudományi Főiskola kántor szakára

A Dunántúlon egyedüliként a Győri Hittudományi Főiskolán lehet diplomát szerezni római katolikus kántor alapszakon. Az alábbiakban a képzésről és a felvételi követelményekről közlünk tájékoztatást.

2017. május 13. szombat

Új látogatóközpont nyílik a szombathelyi püspöki palotában

Május 15-én 17 órakor áldják meg a Szily János Egyházmegyei Gyűjteményt és Látogatóközpontot, amely a Szombathelyi Egyházmegye első püspökének nevét viseli. Az ünnepi megnyitó keretében felavatják a Brenner János tiszteletére készült emléktáblát is.

2017. május 13. szombat

Az igazság megvilágítja a káoszt – Beszélgetés a Kossuth-díjas Kamp Salamon karnaggyal

Kamp Salamon, a Lutheránia Ének- és Zenekar Liszt Ferenc-díjas karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető Tanszékének egyetemi tanára március 15-én vehette át a Kossuth-díjat.

2017. május 7. vasárnap

Világsztárokat várnak a Con Spirito Egyházzenei Fesztiválra

A Filharmónia Magyarország idén is megrendezi egyházzenei rendezvénysorozatát: a reformáció kezdetének 500. és a magyar református közösség létrejöttének 450. évfordulója alkalmából ezúttal Debrecen kerül a középpontba.

2017. május 5. péntek

A pápa köszöntötte a lengyel híveket Szűz Mária, Lengyelország Királynője ünnepe alkalmából

Május 3-án az általános kihallgatás végén Ferenc pápa külön köszöntötte a lengyel zarándokokat Szűz Mária, Lengyelország Királynője ünnepe alkalmából. Az audiencián részt vett a kecskeméti Urunk mennybemenetele-társszékesegyház énekkara, a Benedictus Kórus.

2017. május 4. csütörtök

Egyházzenei kórustalálkozót tartottak Székelyudvarhelyen

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerülete egyházzenei kórustalálkozóját április 29-én tartották Székelyudvarhelyen a Rákóczi Centerben. Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a találkozót, melyen idén tizennyolc kórus lépett fel.

2017. május 3. szerda

Megáldották a budapesti piarista kápolna új orgonáját

Megáldották és orgonaavató-koncertet tartottak április 28-án a Duna-parti piarista kápolnában. Az eseményen közreműködött Ella István orgonaművész, a Piarista Gimnázium diákjai és öregdiákjai. Az orgonát vetített képes formában bemutatta Pour László orgonaépítő mester.

2017. április 30. vasárnap

A zene ökumenikus nyelvén – Ünnepi hangverseny a reformáció emlékéve alkalmából Kerepesen

Ünnepi hangversenyt tartottak a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója alkalmából Kerepesen, a Szent Anna katolikus plébániatemplomban április 29-én. A rendezvényen megemlékeztek Szabó Magda születésének centenáriumáról is, aki utolsó éveiben Kerepesen élt.

2017. április 30. vasárnap

Nyílt napot rendeztek a Győri Hittudományi Főiskolán

Nyílt napra várták április 22-én, szombaton a Győri Hittudományi Főiskola világi képzései iránt érdeklődőket.

2017. április 28. péntek

Spanyol cég készíti el a prágai Szent Vitus-székesegyház új orgonáját

Egy spanyolországi hangszergyártó cég készíti el a prágai Szent Vitus-székesegyház új orgonáját. A szerződést április 24-én, hétfőn írta alá Prágában Dominik Duka prágai érsek és Gerhard Grenzing, a barcelonai székhelyű cég tulajdonosa és vezetője.

2017. április 26. szerda

Egyházi kórusok találkozóját rendezték Csíkban

Húsz kórus nyolcszáz tagja énekelt Isten dicsőségére április 22-én, szombaton a Felcsíki Egyházi Kórusok Találkozóján. Az immár 23. alkalommal megrendezett eseménynek ezúttal a csíkszenttamási római katolikus templom adott otthont.

2017. április 26. szerda

Egyházi vonatkozású könyvek is szerepelnek a Magyar Napló Kiadó kínálatában

Antológia és énekeskönyv is megtalálható a Magyar Napló Kiadónak a múlt heti 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelentetett újdonságai között.

2017. április 25. kedd

Meghallani Jézus szelíd hívását – Dicsőítő hétfőt tartott az Eucharist együttes

Az alapításának 20. évfordulóját ünneplő Eucharist (korábban: Testvérek; Gável Testvérek) együttes április 24-én Budapesten – a budapesti Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom felajánlására – a RaM Colosseumban nagy sikerű hálaadó koncertet és dicsőítést... »

2017. április 25. kedd

A Veszprémi Főegyházmegye kántorképző tanfolyamot indít

A Veszprémi Főegyházmegye felvételt hirdet négyéves kántorképző tanfolyamára a kántori hivatás iránt érdeklődő hívek számára.

2017. április 25. kedd

tovább »