Rockpassió a szombathelyi székesegyházban

A szentpéterfai Talentumok együttes az idei nagyböjtben is előadja a Máté evangéliuma szerint feldolgozott rockpassiót, Fodor Gábor hangszerelésében.

2018. február 20. kedd

Dvořák Stabat Matere hangzik el a Nemzeti Filharmonikusok előadásában

Dvořák Stabat Mater című műve hangzik el a Nemzeti Filharmonikusok előadásában Carlo Montanaro vezényletével február 21-én a Zeneakadémián.

2018. február 19. hétfő

A hangzó katedrálisokért – Műhelybeszélgetés a Zeneakadémia egyházzene tanszékén

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legpatinásabb épületében, a Liszt Ferenc Emlékmúzeumot- és Kutatóközpontot is magában foglaló Régi Zeneakadémián találkoztunk az egyházzene tanszék egykori hallgatóival, akik ma már ifjú oktatóként erősítik intézményüket.

2018. február 18. vasárnap

A Szentírás lelkét énekelve – Születésnapi beszélgetés Béres György egyházzenésszel

Ugyanazon a napon, január 27-én született, mint egykor Mozart, és immár több mint hatvan éve ő is a zene fővárosában, Bécsben él. Béres György egyházzenész, a gregorián utazó nagykövete, terjesztője és hazai doyenje a idén ünnepelte kilencvenedik születésnapját.

2018. február 17. szombat

Szakrális kórusok találkoztak a Ferencvárosban

Első ízben rendezték meg február 7-én a IX. kerületi kórusok hangversenyét a Ráday utcai Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának dísztermében, amelyen két katolikus énekkar is fellépett.

2018. február 17. szombat

Hangverseny és gyermekopera a váci püspöki palotában – KÉPRIPORT

A Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak hangversenyt a váci püspöki palotában február 7-én. Az előadáson részt vett Beer Miklós váci megyéspüspök is.

2018. február 13. kedd

Megszólal a kódex – Zenei ritkaság Esztergomból

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár látogatói hallhatták először felcsendülni a Bakócz Tamás esztergomi érsek megrendelésére született graduálé dallamait a Schola Academica előadásában. Mostantól CD-n is meghallgathatók a könyvtárban őrzött díszkódex tételei.

2018. február 5. hétfő

Tizedszer szerveznek görögkatolikus liturgikusének-versenyt

A Görögkatolikus Metropólia tizedik alkalommal hirdet liturgikusének-versenyt gyermekeknek és felnőtteknek, idén is két fordulóban. Előbb az egyes egyházmegyék bonyolítják le az elődöntőket február 17-én, majd onnan a legjobbak juthatnak tovább a március 3-i metropóliai... »

2018. február 2. péntek

Szent Efrém Napok – Ötödször szerveztek görögkatolikus kórustalálkozót Nyíregyházán

Január 27-én ötödik alkalommal rendezte meg a Görögkatolikus Metropólia a Szent Efrém Napokat Nyíregyházán, amelyen a névadóhoz híven színes zenei és szellemi feltöltődést nyújtó programokkal várták az egyházi zene iránt érdeklődőket.

2018. január 30. kedd

Újra megjelent a „Laudate Dominum” című hiánypótló egyházzenei kiadvány

Újra kiadták a pécsi székesegyház orgonistája, Kovács Szilárd által összeállított, „Laudate Dominum” című egyházzenei gyűjteményt.

2018. január 28. vasárnap

Nagy sikert aratott az Egri Érseki Fiúkórus Sanghajban

A magyar kultúra napja alkalmából január 23-án, magyar idő szerint kora délután telt házas, nagy sikerű koncertet adott az Egri Érseki Fiúkórus Sanghajban, a Hugyecz László által tervezett Moore-emléktemplomban (Mù'en Táng).

2018. január 24. szerda

Kínában ad koncertet az Egri Érseki Fiúkórus

Az Egri Érseki Fiú­kórus a magyar kultúra napja alkalmából­ Sanghajban, egy Hugyecz­ László által tervezett templomban lép fel, a sanghaji Magyar Főkonzulátus vendégeként.

2018. január 18. csütörtök

Nagy sikere volt a Családok Országos Koncertje debreceni eseményének

Január 14-én a Görögkatolikus Metropólia debreceni székházában került sor a Görögkatolikus Zenei Esték következő alkalmára. A jótékonysági hangversenyt, melynek bevételét a debreceni Kőr Dáma Egyesületnek ajánlotta fel a görögkatolikus egyház, a Családok Országos Koncertje... »

2018. január 15. hétfő

Negyvenöt éve halt meg Pikéthy Tibor zeneszerző

Az elmúlt évben több rendezvény keretében is megemlékeztek Vácott Pikéthy Tibor egyházmegyei zeneigazgatóról, zeneszerzőről, aki komponistaként, előadóként és tanárként egyaránt sokat tett a magyar egyházi zenéért.

2018. január 14. vasárnap

Folytatódik a Martinus Exclusive koncertsorozat Szombathelyen

2017 őszétől új, különleges programsorozattal bővült a püspöki palotában a Szily János Egyházmegyei Látogatóközpont, a székesegyház és ezzel együtt Szombathely kulturális kínálata. A Martinus Exclusive komolyzenei koncertsorozat 2018-ban is folytatódik.

2018. január 13. szombat

A NEK titkársága segíti a szentmiséken gitáros zenei szolgálatot végzők együttműködését

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódó egyházzenei megújulás segítése érdekében a NEK titkárságának egyházzenei albizottsága megújítja a kommunikációs csatornákat, amelyeken keresztül a zenészek és zenekarvezetők kommunikálhatnak egymással.

2018. január 12. péntek

Az Országos Magyar Cecília Egyesület is készül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

Tavaly ünnepelte megalakulásának 120. évfordulóját az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE), a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egyházzenei tanácsadó testülete. Ribáry Zoltán tájékoztatta szerkesztőségünket.

2018. január 6. szombat

Karácsony óta elektromos orgona szól a vatikáni Szent Péter-bazilikában

A Katolikus Egyház első számú szentélyében egészen eddig egy hagyományos sípos orgona látta el a zenei szolgálatot, ennek helyére érkezett egy elektromos hangszer Pennsylvaniából. Az új orgona karácsonykor volt először hallható.

2018. január 6. szombat

A budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom pályázatot hirdet zeneigazgatói státuszra

A budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom pályázatot írt ki zeneigazgatói állásra. A leadási határidő január 19-e (péntek) 17 óra.

2018. január 3. szerda

Ortodox karácsony: Szent Efrém férfikar a belvárosi főplébániatemplomban

A Szent Efrém férfikar a sérült gyerekekből álló Parafónia zenekart látja vendégül január 6-i karácsonyi koncertjén, mellyel megnyitják a hetedik Orientale lumen sorozatot – új helyszínén, a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban.

2017. december 29. péntek

tovább »