Liturgikusének-versenyt szervez a Görögkatolikus Metropólia

A Görögkatolikus Metropólia idén két fordulóban rendezi meg hagyományos liturgikusének-versenyét. Előbb az egyes egyházmegyék bonyolítják le az elődöntőket, majd onnan a legjobbak juthatnak tovább a metropóliai döntőbe. Az egyházmegyei fordulókra március 10-ig lehet jelentkezni.... »

2017. február 18. szombat

Ezer hang Don Boscóért – Magyar diákok is énekeltek a szlovéniai egyházi gyermekkórusok találkozóján

Idén február 5-én tartották a szlovén főváros, Ljubljana Rakovnik negyedében működő szaléziak az egyházi gyermekkórusok találkozóját, amelyen az ország 57 gyermekkarának összesen mintegy ezer tagja énekelt Don Bosco tiszteletére, közöttük a muzslyai magyar diákok is.

2017. február 14. kedd

Az Elocuencia Barroca argentin együttes ad barokk zenei koncertet a Dóm Kőtárban Pécsett

Élőben ritkán hallható zenei különlegességnek ad otthont február 25-én, szombaton 18.00 órától a Dóm Kőtár Pécsett. Az Elocuencia Barroca nevű, hangszeres és énekes zenészekből álló argentin formáció a dél-amerikai katedrálisok barokk zenéjét hozza Magyarországra.

2017. február 4. szombat

Jótékonysági koncertet adott a Vox Mirabilis kamarakórus a Mátyás-templomban

A székesfehérvári kórus orosz ortodox kórusművekből álló önálló koncertet adott a budavári Nagyboldogasszony-templomban január 29-én – tájékoztatott Zemlényi Katica kórusvezető.

2017. február 3. péntek

Szent Efrém-napokat szerveztek Debrecenben és Nyíregyházán

A „Szentlélek hárfájának” nevezett Szent Efrémről kapta nevét a január 27–29. között tartott háromnapos zenei rendezvénysorozat, melyet a Görögkatolikus Metropólia szervezett. A Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs közös előadásában rendhagyó énekórával kezdődött... »

2017. február 1. szerda

Nagyböjti szentmisén szolgál az egri Jézus Szíve Plébánia Ifjúsági Ének- és Zenekara

Március 29-én, a 19 órakor kezdődő nagyböjti szentmisén közreműködik az egri Jézus Szíve Plébánia Ifjúsági Ének- és Zenekara. A szentmisét Ternyák Csaba érsek mutatja majd be az Eszterházy Károly Egyetem Líceum-kápolnájában.

2017. február 1. szerda

A Mátyás-templomban tart jótékonysági egyházzenei áhítatot a Vox Mirabilis kamarakórus

Az élénk zenei életéről híres budavári Nagyboldogasszony-, ismertebb nevén Mátyás-templomban lép fel január 29-én, vasárnap este fél nyolctól a Vox Mirabilis kamarakórus.

2017. január 27. péntek

A kultúra új lovagja: Béres György egyházzenész

Sapszon Ferenc, a Gregorián Társaság elnökének felterjesztése alapján – Szőnyi Erzsébet zeneszerző, Tardy László karnagy és Kárpáti Kázmér OFM ajánlásával – Béres György egyházzenész, a társaság alelnöke a Kultúra Lovagja kitüntetésben részesült, amelyet január 22-én a... »

2017. január 22. vasárnap

Szent Efrém Napokat rendeznek január utolsó hétvégéjén

A Görögkatolikus Meropólia idén is szeretettel várja és hívja az egyházi zene iránt érdeklődő közönséget január 27-e és 29-e között a Szent Efrém Napok programsorozatra Debrecenbe és Nyíregyházára.

2017. január 15. vasárnap

Érezni: megállt a világ – Arvo Pärt néhány hangból és csendből épít zenét

Arvo Pärt észt zeneszerző művészetének általános elfogadottsága ritka jelenség a kortárs zene terén; a legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőnek tartják. Művészete elválaszthatatlan hitétől.

2017. január 15. vasárnap

Orgonaszentelés és hangverseny a pesti ferenceseknél

Szentmise keretében orgonaszentelésre kerül sor a pesti ferences templomban január 14-én este fél 8 órától, a szertartáson közreműködik Deák László orgonaművész.

2017. január 13. péntek

Megjelent a budaörsi Szent Demeter Kórus CD-je

A budaörsi Szent Demeter Görögkatolikus Egyházközség tagjaiból álló énekkar friss kiadványa a mai magyar görögkatolikusság zenei kultúráját kívánja bemutatni. A lemezen szereplő művek nagy része magyar kiadásban eddig elérhetetlen volt.

2017. január 11. szerda

A Szigeti-féle Magyar mise új feldolgozásának budapesti ősbemutatója

Budapesti ősbemutatója volt a Szigeti Kilián OSB Magyar miséje új feldolgozásának a Magyar Szentek templomában január 6-án, vízkereszt ünnepén.

2017. január 7. szombat

Új orgonakíséret született Szigeti Kilián OSB „Magyar misé”-jéhez

A Szigeti Kilián által 1966-ban írt „Missa Hungaricá”-hoz Maróti Gábor zeneszerző, egyházmegyés pap, valamint Kovács Szilárd, a pécsi székesegyház zeneigazgatója írtak új harmonizációt. Az egyházzenei kísérletről és a kezdeményezésről Kovács Szilárd számolt be a Pécsi... »

2016. december 28. szerda

Harminc éve a váci székesegyház karnagya Varga László

Varga Lászlóval Magyar Bertalan beszélgetett a jubileum alkalmából.

2016. december 24. szombat

„Messze zsong a hálaének!” – A Lautitia Kóruscsalád koncertje

„Messze zsong a hálaének!” címmel adott adventi koncertet a Lautitia Kóruscsalád Debrecenben, a Kölcsey Központban december 15-én.

2016. december 19. hétfő

15 éves a Szent Efrém Férfikar

15 éves a Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikar. A Liszt-díjas Bubnó Tamás által 2002-ben alapított kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását.

2016. december 18. vasárnap

Sillye Jenő és Kovács Gábor Perzsa oratóriumának bemutatóját tartották Angyalföldön

A Kedves Kartársak Zenei Műhely sikerrel mutatta be december 16-án, pénteken, az Angyalföldi Szent Mihály-templomban Sillye Jenő, a magyar evangelizáló zene megteremtője „Perzsa oratórium” című felújított, újrahangszerelt zeneművét. Az oratórium szövegét Kovács Gábor katolikus pap... »

2016. december 17. szombat

Sillye Jenő és Kovács Gábor Perzsa oratóriumának bemutatójára készülnek Angyalföldön

Sillye Jenő a magyar evangelizáló zene megteremtője. „Perzsa oratórium” című zeneművét, amelynek szövegét Kovács Gábor katolikus pap írta, az Angyalföldi Szent Mihály-plébániatemplomban december 16-án 19 órakor mutatja be a Kedves Kartársak Zenei Műhely. Mester Zsolt... »

2016. december 10. szombat

Az Egri Római Katolikus Egyetemi Lelkészség közösségének adventi programjai

Az Egri Római Katolikus Egyetemi Lelkészség közösségének tagjai, a hagyományt megtörve, idén nem egymást ajándékozták meg Szent Miklós ünnepén, hanem az egri hajléktalanokat: harminc csomagot és 14 kilogramm gyümölcsöt osztottak szét közöttük december 6-án.

2016. december 8. csütörtök

tovább »