EXKLUZÍV: Az emberi testvériségről szóló, Abu-Dzabiban aláírt történelmi jelentőségű dokumentum

Február 4-én sokakat meglepett, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe látogató Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá.

2019. február 8. péntek

Ferenc pápa: Jézus tanítványai a hit és nem a csodavárás logikáját követik

A Szentatya február 3-án délben a vasárnapi evangéliumról elmélkedett, felemelte szavát a Jemenben zajló humanitárius válság miatt, köszöntötte az Actio Catholica tagjait, utalt mostani útjára az Egyesült Arab Emírségekbe, és további aktuális kérdéseket is érintett.

2019. február 3. vasárnap

Ahol élet van, ott remény van – Ferenc pápa fogadta az olasz életvédő mozgalom tagjait

Olaszországban immár negyvenegy éve február 3-án ünneplik az életvédő napot, amelynek idei témája: „Gondjaimba veszlek – Az anyaság modellje”. Ferenc pápa ebből az alkalomból az olasz életvédő mozgalom vezetőtanácsának hetven tagját fogadta a Vatikánban.

2019. február 3. vasárnap

Hiteles szavak, melyek gyógyítani tudnak – Böjte Csaba is részt vett a Vászonkrisztus vetítésén

Vászonkrisztus filmklub címmel új, kilencrészesre tervezett sorozat indult a Párbeszéd Házában a Vászonjézus folytatásaként. Negyedik alkalmán, január 29-én este a román Cristian Mungiu „Négy hónap, három hét, két nap” című, 2007-ben készült filmdrámáját láthatták az... »

2019. január 30. szerda

Ferenc pápa sajtótájékoztatója: A cölibátus ajándék, nem értek egyet, hogy választható legyen

Január 27-én Panamából hazatérőben is elbeszélgetett a Szentatya az újságírókkal a repülőgép fedélzetén. Több aktuális kérdést is érintett: papi cölibátus, a gyermekek szexuális nevelése, a kiskorúakkal szembeni visszaélések elleni fellépés, a bevándorlás összetett... »

2019. január 30. szerda

Megdöbbentő döntés: New Yorkban a születésig legális lesz az abortusz

Andrew M. Cuomo, New York kormányzója január 23-án bejelentette, hogy a képviselőház elfogadta a Reproduktív Egészségügyi Törvényt. Ennek értelmében az anyák egészen a születés pillanatáig eldönthetik, hogy megszülik vagy abortálják gyermeküket.

2019. január 24. csütörtök

Hogyan bánjak a testemmel? – Szólj be a papnak! est Szombathelyen

Ezúttal bioetikai kérdéseket vitattak meg január 16-án a szombathelyi Szólj be a papnak! esten a Cafe Frei vendégei.

2019. január 23. szerda

Ferenc pápa levelet írt a huszonöt éves Pápai Életvédő Akadémiának

Január 15-én mutatták be a Szentszék Sajtótermében Ferenc pápa január 6-án kelt levelét, melyet a Pápai Életvédő Akadémiának küldött, alapításának 25. évfordulója alkalmából.

2019. január 18. péntek

Ötven éve hunyt el Jan Palach

Ötven éve, 1969. január 16-án gyújtotta fel magát Prágában a húszéves Jan Palach, hogy így tiltakozzon a kommunista rendszer kegyetlenségei ellen. Balga Zoltán prágai magyar plébános írását adjuk közre.

2019. január 16. szerda

Veszprémben találkoztak a családreferensek

Minden évben együtt összegzik éves munkájukat és tapasztalataikat az egyházmegyék családokért felelős papjai és házaspárjai, akik ezúttal Veszprémben, az Érseki Hittudományi Főiskolán gyűltek össze kétnapos országos találkozójukra január 11-én és 12-én.

2019. január 15. kedd

Ferenc pápa üdvözli a francia életvédő felvonulást

Tizenharmadik alkalommal tartják meg Párizsban a „Felvonulás az életért” elnevezésű rendezvényt január 20-án. A kezdeményezést számos szervezet, közöttük katolikus társulatok indították el.

2019. január 15. kedd

Ferenc pápa bizonyos esetekben jóváhagyta a méheltávolítást

A Hittani Kongregáció állásfoglalást tett közzé, amelyben választ ad egy a méheltávolításra vonatkozó erkölcsi kérdésre. Olyan esetekről van szó, amelyekben a méh már nem alkalmas az utód kihordására, és amikor orvosilag bizonyított, hogy egy esetleges terhesség spontán... »

2019. január 4. péntek

Egy dobogó szív nem életet jelez?

Az egyesült államokbeli Iowában történtek jól példázzák, hogy ott is lehet változást elérni az élet védelmében, ahol erre éveken át nem sok esély látszik. Zaymus Eszterre, a CitizenGO magyar munkatársára nagy hatással volt a „szívdobbanás-törvény” pozitív üzenete, így helyben... »

2019. január 3. csütörtök

Ne félj, nem ítéllek el – Gyógyító lelkigyakorlatra várják az abortuszon átesetteket Leányfalura

Kovácsné Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó és férje, Kovács Ferenc diakónus évek óta szervez gyógyító lelkigyakorlatokat abortuszon átesett és magzatukat vetélésben elvesztett nőknek. Idén január 24. és 27. között, Bíró László püspök vezetésével tartanak lelki... »

2019. január 2. szerda

„A szándék, amelyben e gyermek fogant, hatalmasabb az én félelmemnél”

„Imádkozzunk az anyákért, imádkozzunk az apákért! Imádkozzunk azokért a szülőkért, akiket megrémít az új élet jelenléte!” Zaymus Eszter írását olvashatják az életvédelem különböző területeiről és lehetőségeiről.

2019. január 1. kedd

Biztonságot nyújtani az egyszülős családoknak – 25 éves a Jó Pásztor Nővérek óbudai anyaotthona

Az óbudai Jó Pásztor-nővérek 25 évvel ezelőtt nyitották meg az első anyaotthonukat bántalmazott anyukák és gyermekeik számára, lehetőséget adva nekik arra, hogy egy biztonságos és támogató helyen újrakezdjék az életüket. Pálfai Zsófia szakmai vezetővel beszélgettünk.

2018. december 28. péntek

A pápa lelkiismeret-vizsgálatra hív „Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata” elfogadásának jubileumán

December 10-i keltezéssel Ferenc pápa üzenetet küldött arra a konferenciára, melyet Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen tartanak december 10–11-én „Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata” elfogadásának 70. és a „Bécsi nyilatkozat és akcióprogram” elfogadásának 25. évfordulója... »

2018. december 11. kedd

Bódis József államtitkár a rákkutatásról szóló vatikáni konferenciáról

A vatikáni IV. Piusz-villa adott helyet november 16–17-én a Pápai Tudományos Akadémia és az Európai Rákkutatási Akadémia konferenciájának, melynek két magyar résztvevője is volt: Bódis József orvos, oktatásért felelős államtitkár, illetve Nagy Péter, az Országos Onkológiai Intézet... »

2018. november 23. péntek

Isten szívének legérzékenyebb pontja – Puskás Antal pálos szerzetes az élet védelméről

Puskás Antal pálos szerzetes, pap, aki különösen érzékeny a tisztaság, a megfogant, de veszélyben lévő gyermekek védelme és az abortuszon átesettek lelki gyógyítása iránt. Alapvetően szemlélődő szerzetes, mégis az életvédelem egyik hazai „arca”.

2018. november 21. szerda

Eutanáziába segíteni, vagy szeretettel „betakarni”?

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában egy éve jelent meg életvédelemről szóló kiadványunk: Vincenzo Paglia „Nővérünk, a halál” című kötete. A könyvhöz kapcsolódva Beran Ferenc erkölcsteológus írt cikket.

2018. november 16. péntek

tovább »