Régizenei fesztivált rendeztek Csíkszeredában

Július 8. és 16. között került sor a Csíkszeredai Régizene Fesztiválra. A rendezvény során megemlékeztek a 450 éve született Claudio Monteverdiről, a 330 éve meghalt Kájoni Jánosról, illetve a 250 éve elhunyt G. P. Telemannról is. A fesztivál témáját a reformáció kezdetének 500.... »

2017. július 19. szerda

Oliver Dashe Doeme nigériai püspök Budapesten – Kereszténység a Boko Haram árnyékában

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) II. Szent János Pál dísztermében tartott előadást július 17-én, hétfőn a Boko Haram fenyegetésében élő nigériai keresztények helyzetéről Oliver Dashe Doeme, a maiduguri egyházmegye püspöke.

2017. július 18. kedd

Sajtótájékoztatón ismertették a Múzeumok Éjszakája programsorozat székesfehérvári rendezvényeit

A Múzeumok Éjszakája székesfehérvári programjai a város és a környék kulturális intézményeinek egyedülálló összefogásával születnek meg immár tizedik éve. Idén 14 szervezet 27 helyszínen közel 100 programot kínál a minőségi kikapcsolódásra - mondta el Spányi Antal a június... »

2017. június 17. szombat

Ne féljünk megszólítani az embereket! – Dávid Katalin előadása a Szentháromságról

A június 11-ig tartó Budapesti Városmissziós Napok egyik nyitó rendezvényeként június 8-án Dávid Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész „A Szentháromság” címmel tartott előadást a D-18 Könyves Kávéházban. Az estet Kunszabó Zoltán és az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség... »

2017. június 9. péntek

Katolikus családi napot rendeztek Beregszászban

A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye és a beregszászi egyházközség, együttműködve a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel május 27-én negyedik alkalommal rendezte meg a Kárpátaljai Magyar Katolikus Családi Napot.

2017. május 31. szerda

A keresztény identitásról tartott katekézist Udvardy György püspök

A Pécsi Egyházmegye főpásztora május 25-én, Urunk mennybemenetelének ünnepéhez kapcsolódva tartotta katekézissorozatának évadzáró előadását a Dóm Kőtárban, Pécsett.

2017. május 30. kedd

A szerzetességről tartottak előadásokat a régészet napján Pécsett

A Magtár Látogatóközpont adott helyet május 26-án a régészet napja országos rendezvénysorozat pécsi előadásainak. A Janus Pannonius Múzeum idén a szerzetesség témáját választotta, így a Pécsi Egyházmegye társszervezőként csatlakozott a rendezvényhez.

2017. május 29. hétfő

Szent László-estek Győrben: A lovagkirály a litván kereszténnyé válási folyamat főszereplője

A „Szent László-estek” című programsorozat harmadik alkalmán, május 25-én Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője, a Vilnius-, illetve a Litvánia-könyvek szerzője tartott előadást Szent László litvániai kultuszáról és annak... »

2017. május 27. szombat

Bábel Balázs érsek a zarándoklásról

A zarándoklatról, a zarándoklásról tartott katekézist Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Máriagyűdön május 20-án. Az alábbiakban a katekézis során elhangzott gondolatokból nyújtunk rövid válogatást.

2017. május 26. péntek

A régészet napja – Pécsi programok a szerzetesség jegyében

A szerzetesség témájához kapcsolódó előadásokkal, tárlatvezetéssel és kirándulással csatlakozik a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) május 26–27-én, pénteken és szombaton a régészet napja országos rendezvénysorozathoz.

2017. május 25. csütörtök

Tizenegyedik alkalommal rendeztek motoros zarándoklatot Ecséden

A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány és több támogató motoros egyesület szervezésében tizenegyedik alkalommal rendeztek motoros zarándoklatot és búcsút az Ecséd szélén található Szentkút-völgyi Boldogasszony-kápolnánál május 19-én és 20-án.

2017. május 25. csütörtök

„Ég és Föld gyermeke” – Pilinszky Jánosra emlékeztek Budapest belvárosában

A költő halálának évfordulójához közeledve Pilinszky-estet rendeztek május 23-án a Gerbeaud Átrium termében. Az életműről és a versekről Jelenits István piarista szerzetes, teológus, író beszélt a jelenlévőknek.

2017. május 24. szerda

Véletlen? Sors? Gondviselés? – Történelemfilozófiai előadás Veszprémben

Takáts István teológus, egyháztörténész, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanára tartott előadást „Véletlen? Sors? Gondviselés?” címmel a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban május 19-én.

2017. május 23. kedd

Töredékek Szent Ferenc életéről – „Az Úr komédiásai” a Nemzeti Színházban

Február 24-én mutatta be a Nemzeti Színház a Bozsik Yvette táncos-koreográfus által rendezett „Az Úr komédiásai – Képek Assisi Szent Ferenc életéből” című darabot. A szimbolikus elemekből építkező drámát Michel de Ghelderode írta a szent halálának 700. évfordulójára,... »

2017. május 20. szombat

A Rerum novarum kezdetű pápai enciklika kiadásának 126. évfordulójára emlékeztek Pécsett

A forradalmi újításokat tartalmazó Rerum novarum kezdetű enciklika kiadásának évfordulóján, május 15-én a Mecseki Munkástanácsok Szövetsége és a Barankovics Alapítvány megemlékezést tartott a pécsi Dóm Kőtárban.

2017. május 18. csütörtök

Sólyom László tartott előadást a pécsi ferences egyetemi kollégiumban

Május 2-án Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke, korábbi köztársasági elnök tartott előadást a pécsi Collegium Seraphicum diákjainak.

2017. május 17. szerda

Kaszap Istvánról tartott előadást Spányi Antal Pápán

Spányi Antal székesfehérvári püspök tartott előadást Kaszap István boldoggáavatási eljárásának jelenlegi állásáról a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportjának május 11-i összejövetelén, a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

2017. május 17. szerda

Kiállítás nyílt a veszprémi érseki palotában „Kiegyezés és koronázás – 1867” címmel

A veszprémi Gizella-napok rendezvénysorozat kezdetével párhuzamosan, május 4-én nyitották meg a tárlatot.

2017. május 16. kedd

Emberi jövő és keresztény reménység – befejeződött Szabó Ferenc SJ előadás-sorozata

A fenti címmel tartott négyrészes előadás-sorozatot a Párbeszéd Házában Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő. A negyedik, befejező rendezvényen, május 10-én este a halálról és a feltámadásról beszélt – Krisztus fényében.

2017. május 11. csütörtök

Hogyan készítsük fel gyermekeinket a kihívásokra? – Családpasztorációs papok találkoztak Budapesten

A családpasztorációs papok az Amoris laetitia kezdetű, szinódus utáni apostoli buzdítás hetedik, a gyerekek nevelésével foglalkozó fejezetének szentelték tavaszi összejövetelüket május 10-én: Tokár János OFM és Uzsalyné Pécsi Rita előadását hallgatták meg a Katolikus Pedagógiai... »

2017. május 10. szerda

tovább »