Szent László-estek Győrben: A lovagkirály a litván kereszténnyé válási folyamat főszereplője

A „Szent László-estek” című programsorozat harmadik alkalmán, május 25-én Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője, a Vilnius-, illetve a Litvánia-könyvek szerzője tartott előadást Szent László litvániai kultuszáról és annak... »

2017. május 27. szombat

Bábel Balázs érsek a zarándoklásról

A zarándoklatról, a zarándoklásról tartott katekézist Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Máriagyűdön május 20-án. Az alábbiakban a katekézis során elhangzott gondolatokból nyújtunk rövid válogatást.

2017. május 26. péntek

A régészet napja – Pécsi programok a szerzetesség jegyében

A szerzetesség témájához kapcsolódó előadásokkal, tárlatvezetéssel és kirándulással csatlakozik a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) május 26–27-én, pénteken és szombaton a régészet napja országos rendezvénysorozathoz.

2017. május 25. csütörtök

Tizenegyedik alkalommal rendeztek motoros zarándoklatot Ecséden

A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány és több támogató motoros egyesület szervezésében tizenegyedik alkalommal rendeztek motoros zarándoklatot és búcsút az Ecséd szélén található Szentkút-völgyi Boldogasszony-kápolnánál május 19-én és 20-án.

2017. május 25. csütörtök

„Ég és Föld gyermeke” – Pilinszky Jánosra emlékeztek Budapest belvárosában

A költő halálának évfordulójához közeledve Pilinszky-estet rendeztek május 23-án a Gerbeaud Átrium termében. Az életműről és a versekről Jelenits István piarista szerzetes, teológus, író beszélt a jelenlévőknek.

2017. május 24. szerda

Véletlen? Sors? Gondviselés? – Történelemfilozófiai előadás Veszprémben

Takáts István teológus, egyháztörténész, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanára tartott előadást „Véletlen? Sors? Gondviselés?” címmel a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban május 19-én.

2017. május 23. kedd

Töredékek Szent Ferenc életéről – „Az Úr komédiásai” a Nemzeti Színházban

Február 24-én mutatta be a Nemzeti Színház a Bozsik Yvette táncos-koreográfus által rendezett „Az Úr komédiásai – Képek Assisi Szent Ferenc életéből” című darabot. A szimbolikus elemekből építkező drámát Michel de Ghelderode írta a szent halálának 700. évfordulójára,... »

2017. május 20. szombat

A Rerum novarum kezdetű pápai enciklika kiadásának 126. évfordulójára emlékeztek Pécsett

A forradalmi újításokat tartalmazó Rerum novarum kezdetű enciklika kiadásának évfordulóján, május 15-én a Mecseki Munkástanácsok Szövetsége és a Barankovics Alapítvány megemlékezést tartott a pécsi Dóm Kőtárban.

2017. május 18. csütörtök

Sólyom László tartott előadást a pécsi ferences egyetemi kollégiumban

Május 2-án Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke, korábbi köztársasági elnök tartott előadást a pécsi Collegium Seraphicum diákjainak.

2017. május 17. szerda

Kaszap Istvánról tartott előadást Spányi Antal Pápán

Spányi Antal székesfehérvári püspök tartott előadást Kaszap István boldoggáavatási eljárásának jelenlegi állásáról a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportjának május 11-i összejövetelén, a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

2017. május 17. szerda

Kiállítás nyílt a veszprémi érseki palotában „Kiegyezés és koronázás – 1867” címmel

A veszprémi Gizella-napok rendezvénysorozat kezdetével párhuzamosan, május 4-én nyitották meg a tárlatot.

2017. május 16. kedd

Emberi jövő és keresztény reménység – befejeződött Szabó Ferenc SJ előadás-sorozata

A fenti címmel tartott négyrészes előadás-sorozatot a Párbeszéd Házában Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő. A negyedik, befejező rendezvényen, május 10-én este a halálról és a feltámadásról beszélt – Krisztus fényében.

2017. május 11. csütörtök

Hogyan készítsük fel gyermekeinket a kihívásokra? – Családpasztorációs papok találkoztak Budapesten

A családpasztorációs papok az Amoris laetitia kezdetű, szinódus utáni apostoli buzdítás hetedik, a gyerekek nevelésével foglalkozó fejezetének szentelték tavaszi összejövetelüket május 10-én: Tokár János OFM és Uzsalyné Pécsi Rita előadását hallgatták meg a Katolikus Pedagógiai... »

2017. május 10. szerda

A komolyság és a játék dialektikája a személyiség fejlődésében – félévzáró előadás a Sapientián

A Sapientia Szabadegyetem félévzáró előadását Elekes Szende pszichológus és Bagyinszki Ágoston ferences szerzetes, teológus tartotta május 4-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán „A szellemi munka és a játékos szabadidő szerepe a lelki életben” címmel.

2017. május 5. péntek

„A férfi és nő egymásra találása a népmesékben és mindennapjainkban” – előadás Szegeden

Antalfai Márta pszichoterapeuta, művészet- és meseterapeuta volt a szegedi CsaládEgyetem vendége május 2-án a Katolikus Házban (KatHÁZ).

2017. május 4. csütörtök

XIX. Liturgikus Szimpozion Nyíregyházán

Liturgikus Szimpoziont rendeztek Nyíregyházán a sajópálfalai kegykép könnyezésének 300. évfordulója alkalmából. Az eseményről Pallai Béla parókus tájékoztatta a szerkesztőséget.

2017. április 30. vasárnap

Leányálom? Női szeszély? – Nőként az egyházi szolgálatban

„Leányálom? Női szeszély? – Nőként az egyházi szolgálatban” címmel Kalmár Petra teológus, hittanár, a Szent István-bazilika munkatársa adott elő a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészségen április 24-én.

2017. április 30. vasárnap

A papi hivatás ajándéka – Konferenciát rendeztek az esztergomi szeminárium alapításának jubileumán

Ünnepi konferenciát tartottak az esztergomi (ősrégi) szeminárium nagyszombati megalapításának 450. évfordulója alkalmából az Esztergomi Hittudományi Főiskolán április 27-én. A „Papi identitás – papnevelés egykor és ma” című tanácskozás nyitó előadását Erdő Péter bíboros,... »

2017. április 28. péntek

Négy evangélium, egyetlen Jézus – előadás Körmenden

Takács Gyula csörötneki plébános, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanára volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) körmendi csoportjának vendége április 25-én, kedden este, aki „Négy evangélium, egyetlen Jézus” címmel tartott előadást.

2017. április 28. péntek

Ferenc pápa felszólalt a Katolikus Akció Nemzetközi Fórumának kongresszusán

Április 27-én, csütörtökön a szentatya felszólalt a Katolikus Akció Nemzetközi Fórumának „A Katolikus Akció küldetése: mindenkivel és mindenkiért” mottóval megrendezett kongresszusán, amelyet április 27. és 29. között tartanak a Vatikánban.

2017. április 28. péntek

tovább »