„Emberközpontú tudomány” címmel rendeztek konferenciát Nyíregyházán

November 13-án tudományos konferenciát rendezett a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Pedagógiai és Pszichológiai Központja. A magyar tudomány napjának eseményei hagyományosan egy központi gondolat köré szerveződnek. Az idei év mottója az „emberközpontú tudomány”... »

2017. november 17. péntek

Megszentelték a nyíregyházi Szent Miklós-iskola új közösségi terét

November 8-án új közösségi teret vehettek birtokba a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola tanulói. A tetőtér-beépítéssel kialakított helyiséget Szocska A. Ábel apostoli kormányzó szentelte meg Mihály és Gábor főangyalok ünnepén.

2017. november 16. csütörtök

A Hajdúdorogi Főegyházmegye sms-ekkel segíti az adventi felkészülést

A korábbi évekhez hasonlóan a Hajdúdorogi Főegyházmegye idén is arra vállalkozik, hogy naponta érkező sms-ekkel segítse a görögkatolikusok felkészülését karácsony ünnepére. Mivel a görögkatolikusoknál hathetes az advent, így már november 19-én elkezdődik az ünnepi... »

2017. november 15. szerda

Fiataloknak szerveztek lelkinapot az útkeresés jegyében Sajópálfalán

„Útkeresés” címmel pályaválasztás előtt álló fiatalok számára szervezett lelkinapot november 11-én Sajópálfalán a Miskolci Egyházmegye Ifjúsági Irodája.

2017. november 15. szerda

Házaspárok lelkinapja Sajópálfalán

November 11-én rendezte meg a Miskolci Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága hagyományos lelkinapját házaspárok számára a sajópálfalai lelkigyakorlatos- és zarándokházban. Az idei lelkinap előadója Szabó Tamás nyíregyháza-örökösföldi parókus volt.

2017. november 14. kedd

Magyar görögkatolikusok adományából újul meg egy szíriai falu temploma

Szépen haladnak a munkálatok a szíriai Al-Dmeine al-Sarqije falu melkita templomán, mely magyarországi görögkatolikusok adományaiból újulhat meg.

2017. november 13. hétfő

Megváltozott a máriapócsi liturgikus rend

November 5-étől módosult a máriapócsi kegytemplom vasárnapi liturgikus rendje. Az új időpontokról az alábbiakban tájékozódhatnak.

2017. november 13. hétfő

A pápa fogadta a Rómában tanuló ukrán papnövendékeket

A Szent Jozafát Ukrán Kollégium római székhelyét nyolcvanöt éve hozták létre. Ebből az alkalomból fogadta Ferenc pápa november 9-én a kollégiumi közösség képviselőit.

2017. november 11. szombat

Búcsú és keresztmegáldás Mátészalka második görögkatolikus templomában

Mátészalka második görögkatolikus templomának építése november 5-én, az útszéli kereszt elkészültével lett teljes. A templombúcsún és keresztmegáldáson Szocska A. Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó is jelen volt.

2017. november 11. szombat

Restaurálták az abaújszolnoki antependiumot

Polyák Zsófia festő-restaurátor hallgatóként egy több mint kétszáz éves antependiumot restaurált. Az oltárelőt a miskolci görögkatolikus székesegyházban állították ki.

2017. november 11. szombat

„Mindenkinek mindene lettem…” – Boldog Romzsa Tódorra emlékeztek Nyíregyháza-Örökösföldön

Boldog Romzsa Tódor vértanú püspökre emlékeztek halálának 70. évfordulója alkalmából október 28-án a nyíregyháza-örökösföldi görögkatolikus egyházközségben.

2017. november 10. péntek

Görögkatolikus hittanversenyt szerveznek középiskolásoknak

A Görögkatolikus Metropólia újra megrendezi a középiskolásoknak szóló hittanversenyét, amelyre háromfős középiskolai vagy egyházközségi csapatok jelentkezhetnek. A jelentkezés határideje: november 22.

2017. november 6. hétfő

Királyi ajtó került a nyíregyházi görögkatolikus székesegyházba

A nemrég nemzeti értéknek nyilvánított és a Nyíregyházi Települési Értéktárba is bekerült nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház új ékessége az október 27-én felszerelt királyi ajtó.

2017. november 3. péntek

Megújult a hajdúdorogi görögkatolikus székesegyházat jelző tábla az autópálya mentén

Megújult az Istenszülő bevezetése a templomba titulusú főszékesegyházat jelző tábla az M3-as autópálya mentén október 31-én.

2017. november 2. csütörtök

Dunántúli görögkatolikusok gyűltek össze Vasváron

A nyugat-dunántúli Vasváron néhány éve a verbitákra bízták az egykori domonkos plébánia vezetését. Október utolsó szombatján itt gyűlt össze a dunántúli görögkatolikusok lelkes csoportja, hogy Akatisztoszt énekeljen a Szűzanyának.

2017. november 2. csütörtök

A Görögkatolikus Metropólia megkezdte a távol élő magyar görögkatolikusok lelkipásztori ellátását

Az európai keleti katolikus püspökök londoni találkozójához kapcsolódva október 29-én rendezték meg az Angliában élő magyar görögkatolikusok összejövetelét. Ezzel az eseménnyel kezdte meg a Görögkatolikus Metropólia a távol élő magyar görögkatolikusok rendszeres lelkipásztori... »

2017. október 31. kedd

Orosz Atanáz megszentelte a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium felújított kápolnáját

Október 24-én Orosz Atanáz püspök látogatást tett a miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégiumban, illetve a Görögkatolikus Cigány Szakkollégiumban. Ennek keretében megszentelte a szakkollégium felújított kápolnáját.

2017. október 30. hétfő

Londonban találkoztak az európai keleti katolikus püspökök

Október 26. és 29. között az európai keleti katolikus püspökök Londonban tartották éves találkozójukat Hlib Lonchina, a londoni Szent Család ukrán görögkatolikus egyházmegye püspökének meghívására.

2017. október 30. hétfő

Ötven éve tett történelmi jelentőségű látogatást Rómában Athenagorasz konstantinápolyi pátriárka

Ma ötven éve, 1967. október 26-án kezdte meg történelmi jelentőségű látogatását Rómában Athenagorasz konstantinápolyi pátriárka. VI. Pál pápával 1964-től kezdve személyes találkozókkal és közös nyilatkozattal indították útjára a katolikus–ortodox párbeszédet.

2017. október 26. csütörtök

Zsoltármondó versenyt rendeztek a megyaszói gyermekotthonok lakói számára

Harmadik alkalommal rendezték meg október 18-án a zsoltármondó versenyt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyaszón. A megmérettetésen a községben működő, a Miskolci Egyházmegye által fenntartott gyermekotthonok lakói vettek részt.

2017. október 26. csütörtök

tovább »