A Miskolci Egyházmegyében tartották találkozójukat az egyházmegyék karitászigazgatói

A Magyar Katolikus Egyház egyházmegyéinek karitászigazgatóit a Miskolci Egyházmegye látta vendégül éves találkozójuk alkalmából február 10. és 12. között.

2019. február 17. vasárnap

Százéves a lungrói görögkatolikus egyházmegye

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita is részt vett a dél-olaszországi lungrói görögkatolikus egyházmegye megalapításának centenáriumán február 13-án. Az eseményről Szaplonczay Máté papnövendék készített beszámolót.

2019. február 17. vasárnap

Megáldották az újfehértói görögkatolikus iskola új épületrészeit

Tornacsarnokkal, négy tanteremmel és kiszolgáló helyiségekkel bővült az újfehértói Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola. Február 15-én ünnepélyes keretek között áldotta meg az új épületrészeket a három görögkatolikus főpásztor.

2019. február 16. szombat

Betegek világnapja a miskolci megyei központi kórházban

Február 11-én, a betegek világnapja alkalmából Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Isteni Irgalmasság-kápolnájában görögkatolikus imaórát tartottak Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezetésével.

2019. február 12. kedd

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásába került a hajdúszoboszlói idősotthon

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat február 1-jétől átvette az államtól a hajdúszoboszlói Dermák Kht. Idősek Otthona és Módszertani Intézmény működtetését. Az intézmény új neve Szent Lukács Idősek Otthona lett. Kocsis Fülöp érsek-metropolita február 8-án kért... »

2019. február 12. kedd

„Megerősített hitemben a házszentelés” – Lakásotthonokat áldott meg Kocsis Fülöp

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita február 1-jén áldotta meg a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ lakásotthonait. Simon Mihály intézményvezető személyes hangú beszámolóját adjuk közre, szerkesztve.

2019. február 11. hétfő

„Boldogok, kik az ő útjain járnak” – Emlékzarándoklat Hajdúdorogról Máriapócsra

Több mint ötven gyalogos zarándok érkezett február 7-én Máriapócsra, hogy megemlékezzen a kegykép tíz évvel ezelőtti körútjáról. A résztvevők Hajdúdorogról indulva, tizenkét óra alatt tették meg az ötven kilométeres utat. Polyákné Tóth Nóra riportját adjuk közre.

2019. február 11. hétfő

Szent Efrém szakmai napot rendeznek Debrecenben

Hol az énekoktatás? Hová lett? Hol tanulják meg? – Ezekre a kérdésekre keresik a választ ének-zene szakos pedagógusok a debreceni Metropóliai Hivatal Petőfi téri székházában tartandó szakmai napon február 23-án.

2019. február 9. szombat

Püspöki látogatás a miskolci görögkatolikus diákotthonban

Az új szemeszter kezdetén, február 5-én a miskolci Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthonba látogatott Orosz Atanáz megyéspüspök. A főpásztor minden évben felkeresi az intézményt.

2019. február 8. péntek

Liturgikusének-versenyt hirdet a Görögkatolikus Metropólia

A Görögkatolikus Metropólia tizenegyedik alkalommal hirdeti meg liturgikusének-versenyét minden korosztálynak. Az egyházmegyei elődöntők legjobbjai a metropóliai döntőbe juthatnak tovább.

2019. február 8. péntek

Játékosan Szent Efrémről

A névadó szent tiszteletére rendeztek ünnepségsorozatot január 28-tól február 1-jéig a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Az intézmény óvodásai játékos formában ismerkedhettek a szenttel.

2019. február 7. csütörtök

A Görögkatolikus Egyház is képviseltette magát a nyíregyházi esküvői kiállításon

Első alkalommal szerepelt a Görögkatolikus Egyház a nyíregyházi Álompár esküvői kiállításon február 2–3-án a Continental Arénában. Az Örökkön-örökké nevet viselő standot sok érdeklődő kereste fel.

2019. február 5. kedd

Beiktatták Dunakeszi első görögkatolikus parókusát

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita január elsejével emelte parókiai rangra a dunakeszi görögkatolikus egyházközséget. A főpásztor február 3-án érseki Szent Liturgia keretében iktatta be a város első parókusát, Bubrik Miklóst.

2019. február 4. hétfő

A Miskolci Egyházmegyébe látogatott az apostoli nuncius

A Miskolci Egyházmegyébe látogatott Michael August Blume SVD, Magyarország apostoli nunciusa. A szentszéki követtel január 31-én találkozott Orosz Atanáz megyéspüspök és az egyházmegye papsága a püspöki székházában.

2019. február 4. hétfő

Krisztus világosságában járni – Görögkatolikus papszentelést ünnepeltek Nyíregyházán

„Krisztus világosságában járni, s ezt a világosságot másoknak megmutatni, átadni: ez a pap feladata” – mondta prédikációjában Szocska A. Ábel megyéspüspök a nyíregyháza-kertvárosi görögkatolikus Szent Kereszt felmagasztalása templomban, ahol február 2-án pappá szentelte ifj.... »

2019. február 3. vasárnap

Új görögkatolikus parókia a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Az ökumenikus imahét utolsó napján, január 27-én görögkatolikus hívek s más felekezetek képviselői jelenlétében bemutatott Szent Liturgián Kocsis Fülöp metropolita parókiai rangra emelte a hajdúnánási görögkatolikus szervezőlelkészséget, és Szaplonczay Gergelyt az egyházközség... »

2019. február 1. péntek

Életükkel világoskodtak – A három szent főpapot ünnepelték a görögkatolikusok

A három szent főpap (Aranyszájú Szent János, Nagy Szent Bazil és Nazianzi Szent Gergely) ünnepe volt január 30-án a görögkatolikus egyházban. Papp Zoltán atya gondolatait adjuk közre.

2019. január 31. csütörtök

Bemutatkozik a máriapócsi bazilita harmadrendi csoport

A Máriapócson működő bazilita harmadrendi csoport mutatkozott be a Görögkatolikus Szemlélet magazin 2018. téli számában. Papp Nóra írását adjuk közre.

2019. január 31. csütörtök

A fiatalok fájó problémái – A kerekasztal papjai és misszionáriusai válaszoltak

Rendhagyó kerekasztal-beszélgetésen az X és Y generációhoz tartozó papok és a Shalom közösség misszionáriusa válaszoltak fiatalok kérdéseire január 30-án Egerben az Országos Lelkipásztori Napok keretében. Fájó problémák – együttélés, válás, önmegvalósítás, kivándorlás –... »

2019. január 30. szerda

Jézus szívügye minden kistestvérünk – Átadták az edelényi katolikus iskola integrációt segítő tereit

Átadták az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda gyógytestnevelési termét és integrált játszótereit január 26-án. A létesítményeket Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök szentelte meg, majd Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át.

2019. január 30. szerda

tovább »