„Én választottalak benneteket” – Diakónust szenteltek Szent Miklós ünnepén Múcsonyban

Szent Miklós ünnepén, december 6-án Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus megyéspüspök diakónussá szentelte Varga Csaba alszerpapot Múcsonyban.

2018. december 8. szombat

Nem csak táblacsere – Bemutatkozik a görögkatolikus gyermekvédelmi intézmény

A Görögkatolikus Szemle legújabb számának családi magazinja a gyermekvédelemmel foglalkozik, többek között a tolcsvai Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményt is bemutatja. Az intézmény igazgatójával, Lónárt Csaba Attilával Polyákné Tóth Nóra beszélgetett.

2018. december 7. péntek

Önálló görögkatolikus püspökség alakult Macedóniában

Ünnepi Szent Liturgia keretében áldotta meg december 2-án Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa Macedónia önálló görögkatolikus püspökségét, a Boldogságos Szűz Mária mennybevételéről elnevezett eparchiát a strumicai bizánci... »

2018. december 7. péntek

A Szentlélekről nevezték el a sajópálfalai görögkatolikus lelkigyakorlatos házat

November 30-án Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök áldotta meg a sajópálfalai templom és a monostor dombjának lábánál álló új lelkigyakorlatos házat, mely az elcsendesedő imádságra vágyó zarándokok szálláshelyéül szolgál... »

2018. december 4. kedd

Metropóliai fenntartásba kerül át a Szent Lukács Szeretetszolgálat

November 29-én rendezték meg Máriapócson a Szent Lukács-napi ünnepséget, melyen a szeretetszolgálat több száz dolgozója vett részt. Az évértékelő szakmai napon bejelentették az intézményhálózatot érintő változásokat.

2018. december 4. kedd

„Éberen szolgálni” – Diakónust szenteltek Sajópálfalán

December 1-jén Orosz Atanáz püspök diakónussá szentelte Pásztor Gergely alszerpapot Sajópálfalán, a Szentlélek leszállása görögkatolikus templomban.

2018. december 3. hétfő

Szocska A. Ábel meglátogatta a nyírkátai egyházközséget és a cigány közösségi házat

A nyírkátai cigány közösségi házat és a készülő adománypontot is meglátogatta a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Szocska A. Ábel november 24-én.

2018. december 2. vasárnap

Újabb lakásotthonokat adtak át Nyírszőlősön

A Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ újabb korszerűsített lakásotthonait áldotta meg Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök és Papp Tibor főhelynök november 27-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírszőlősön.

2018. december 2. vasárnap

A szociális szférában dolgozókat köszöntötték Hodászon

A hodászi Szent Miklós Ápoló-Gondozó Otthon és a Sója Miklós Szociális Intézményben dolgozókkal ünnepelték a szociális munka napját a Nyíregyházi Egyházmegye püspöki hivatalának munkatársai november 22-én.

2018. november 30. péntek

Magyarországi támogatással újult meg két görögkatolikus templom Kárpátalján

A Lemberg (Lviv) megyei Tuholka település görögkatolikus sziklakápolnája magyar kormánytámogatásból újult meg, míg a Nagyszőlősi járásban található Tiszabökény 18. századból származó görögkatolikus fatemploma a Rómer Flóris Terv támogatásával és a Teleki László Alapítvány... »

2018. november 28. szerda

Michael August Blume apostoli nuncius a Hajdúdorogi Főegyházmegyébe látogatott

A szentszéki követet november 25-én Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz és Szocska Ábel püspökök, valamint a Debrecenben, Hajdúdorogon, illetve környékén szolgáló papok fogadták a hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központban.

2018. november 27. kedd

Létavértesen tartották a Hajdúdorogi Főegyházmegye kántorainak hagyományos lelkigyakorlatát

November 16. és 18. között Létavértesen rendezték meg a Hajdúdorogi Főegyházmegye kántorainak idei második lelkigyakorlatát. A találkozóról Furó József pesterzsébeti kántor írt beszámolót.

2018. november 26. hétfő

Jó cselekedetekbe öltözködni – Szent Erzsébet napját ünnepelték a sárospataki görögkatolikusok

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg november 10–25. között a sárospataki Szent Erzsébet-napokat. A programsorozatban egy görögkatolikus nap is szerepelt november 16-án.

2018. november 23. péntek

Határtalan tudomány Nyíregyházán

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Pedagógiai és Pszichológiai Központja idén is konferenciával ünnepelte a magyar tudomány napját november 13-án a főiskola Szent Péter termében.

2018. november 23. péntek

„Osztozzunk a jövőn” – Miskolci fiatalok a grazi taizéi találkozóról

Október 25. és 28. között taizéi találkozót rendeztek Grazban, melyre a Miskolci Egyházmegyéből is utaztak fiatalok.

2018. november 23. péntek

Pro Caritate díjat kapott Balogh Győző János

A szociális munka napján, november 12-én Pro Caritate díjjal tüntették ki Balogh Győző János görögkatolikus lelkipásztort, rakacai parókushelyettest a cigánypasztorációban nyújtott tevékenységéért.

2018. november 23. péntek

Ünnepváró gyertyagyújtás Hajdúdorogon

A bizánci hagyományú egyházakban november 15-én kezdődött a karácsonyi böjt. Az ünnepet megelőző hat vasárnap estéin Hajdúdorog főterén ünnepi áhítatot tartanak. Idén Kocsis Fülöp érsek-metropolita áldotta meg a görögkatolikus adventi koszorút és gyújtotta meg annak első... »

2018. november 20. kedd

Megjelent a Doktoranduszok Országos Szövetsége Hittudományi Osztályának 2018-as tanulmánykötete

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Hittudományi Osztálya minden évben megrendezi a fiatal kutatók és doktoranduszok nemzetközi teológuskonferenciáját, melyre idén nyolcadszorra került sor. A rendezvénynek a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola adott otthont február 9. és 11.... »

2018. november 20. kedd

Befejeződött a görögkatolikus szeretetszolgálat leány- és lakásotthonainak felújítása

Befejeződött a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat által fenntartott hajdúnánási és nyírszőlősi lakásotthonok felújítása. Kocsis Fülöp érsek-metropolita november 16-án, pénteken felszentelte a hajdúnánási épületet.

2018. november 20. kedd

Hármas évfordulót ünnepelt a szegedi görögkatolikus közösség

Három jeles évfordulót ünnepelhet 2018-ban a szegedi görögkatolikus közösség. Az egyházközség alapításának 80., a Szegedi Görögkatolikusokért Alapítvány létrejöttének 25., valamint a bazilita rend világi ága helyi megalakulásának 10. évfordulóját összevontan, november... »

2018. november 17. szombat

tovább »