„Nagy példakép lehet belőle” – Brenner József bátyjáról és a keresztény helytállásról

Csaknem napra pontosan ötvenkilenc évvel azután, hogy Szentgotthárd közelében ismeretlenek meggyilkolták a fiatal lelkipásztort, 2016. december 17-én a szombathelyi Szent Kvirin-templomban megnyitották a Brenner János-emlékévet. Az ünnepi alkalomból Brenner Józsefet, a vértanú pap öccsét... »

2017. január 15. vasárnap

„Szentimrés vagyok! Büszke vagyok!” – Identitáskampány indult egy fővárosi plébánián

Január 2-án identitáskampány indult a budai ciszterci Szent Imre-plébánia Facebook-oldalán. Elsőként Urr Ipoly ciszterci szerzetes, plébános szerepelt a kampányban – őt kérdeztük a kezdeményezésről.

2017. január 11. szerda

„A kereszténységet nem lehet magányosan megélni” – Beszélgetés Puss Sándor jezsuita szerzetessel

Puss Sándor felvidéki jezsuita szerzetessel Havasi Péter beszélgetett a Pátria Rádió katolikus műsorában Urunk megkeresztelkedésének ünnepén, január 8-án a keresztség szentségéről és arról, mennyire tartják fontosnak a szülők a felvidéki magyarság körében a gyermekek... »

2017. január 9. hétfő

A Szűzanya folyamatosan jelen van életünkben – interjú Kovács Zoltán mariológussal

A Szent István Társulat a tavalyi esztendő végén jelentette meg Kovács Zoltán plébános, mariológus „Íme, az Úr szolgálóleánya” című könyvét, mely rendkívül alaposan, részletesen mutatja be a mariológiát és a Mária-tiszteletet.

2017. január 8. vasárnap

Piarista hivatások – Perendy László SP

Tavaly a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki Perendy László piarista szerzetest, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Ókeresztény Egyháztörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát. A Piarista.hu beszélgetett vele életéről és... »

2017. január 8. vasárnap

Isten közelsége örömteli ünnep – Interjú Molnár Tamással, a pozsonyi magyarok lelkipásztorával

A Körkép.sk felvidéki magyar hírportál számára Hajdók Katinka készített interjút Molnár Tamással, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztorával, aki a közösségről, a kommunikációs csatornák adta lehetőségekről, valamint az ünnepi várakozásról és a személyes találkozások... »

2017. január 6. péntek

Vegyük észre környezetünkben a magányos embereket – Interjú Elekes Szende pszichológussal

A karácsony a szeretet-Isten, a megváltó Krisztus ünnepe, és emellett a családé is. Sokan vannak azonban, akik ilyenkor még erősebben szenvednek kínzó magányuktól. Vajon milyen az ő karácsonyuk? Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával... »

2016. december 26. hétfő

„A tulajdonába jött…” – Karácsonyi beszélgetés Monika kistestvérrel

A Jézus Kistestvérei Női Szerzetesközösség tagjával, Monika kistestvérrel készített ünnepi interjút a Szerzetesek.hu oldal, melyben szó esik a betlehemi lelkiségről, a különbözőség elfogadásáról és a közösség alapítójáról, Magdeleine kistestvérről is.

2016. december 25. vasárnap

Veres András: Szülessen meg bennünk a Messiás országa, mely öröm és béke!

Az alábbiakban a Veres András győri megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével készített évértékelő interjúnkat olvashatják.

2016. december 25. vasárnap

Jelenits István válogatása a magyar költészet karácsonyi verseiből

A magyar költészetben számtalan vers jelent meg a karácsonyról, költőinket mindig erősen foglalkoztatta a szeretet-Isten, Jézus Krisztus születése. A karácsony és az irodalom kapcsolatáról Jelenits István piarista szerzetessel, teológus tanárral beszélgettünk.

2016. december 24. szombat

Szép karácsonyi ének – Találkozás ifjabb Béres Józseffel

Hét év alatt négy kiadást ért meg, és nyolcezer-hétszáz példányban kelt el az első kötet, idén pedig megjelent a második. A Szép magyar ének című daloskönyv céljáról és sikerének titkáról a kiadvány összeállítójával, Béres Józseffel, a Béres Gyógyszergyár elnökével... »

2016. december 24. szombat

Ferenc pápa útján – 21. századi beszélgetések

Az Athenaeum Kiadó Ferenc pápa 80. születésnapjára jelentette meg a kötetet, amelyben Pallós Tamás, az Új Ember kulturális rovatának vezetője és Solymári Dániel újságíró a szentatya elmúlt időszakban elhangzott, legmeghatározóbb kijelentéseit gyűjtötte egybe.

2016. december 24. szombat

„Krisztus mindig is vonzó ideál lesz…” – Interjú Szabó Dániel piarista szerzetessel

Szabó Dániel a kecskeméti Piarista Gimnáziumból érkezett a piarista rendbe, 2015 augusztusától a Kalazantinum (növendékház) lakója. Szathmáry Melinda a Piarista Rend Magyar Tartományának kommunikációs vezetője a Piarista.hu oldal számára készített vele interjút, melyben hivatásáról... »

2016. december 23. péntek

Karácsony a földrengés után – Az Olaszországban élő Herczeg család mindennapjai és ünnepvárása

A Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének adott interjút az Olaszországban élő, három gyermeket nevelő Herczeg házaspár. Az októberi földrengés miatt el kellett hagyniuk a Marche régióban található Camerino városát, ahol tíz évig éltek. Azóta sok ezer sorstársukhoz hasonlóan... »

2016. december 23. péntek

Hogyan kell szakszerűen elfáradni? – Interjú Versegi Beáta-Mária nővérrel

Versegi Beáta-Mária CB keresztény antropológiát tanult; szupervízióval és lelki kíséréssel foglalkozik. Arról kérdeztük, milyen belső adottságok és külső, környezeti hatások vezethetnek kiégéshez, milyen intő jelek figyelmeztetnek bennünket, illetve milyen ellenszereket ismernek a... »

2016. december 11. vasárnap

Interjú Ferenc pápával a belga katolikus hetilapban: „Az irgalom drága és olcsó”

A Tertio című belga katolikus hetilap is készített interjút Ferenc pápával az irgalmasság rendkívüli szentévének lezárása alkalmából. Az eredetileg spanyolul zajlott beszélgetés december 7-én jelent meg. Az interjú teljes fordítását közöljük.

2016. december 10. szombat

Sillye Jenő és Kovács Gábor Perzsa oratóriumának bemutatójára készülnek Angyalföldön

Sillye Jenő a magyar evangelizáló zene megteremtője. „Perzsa oratórium” című zeneművét, amelynek szövegét Kovács Gábor katolikus pap írta, az Angyalföldi Szent Mihály-plébániatemplomban december 16-án 19 órakor mutatja be a Kedves Kartársak Zenei Műhely. Mester Zsolt... »

2016. december 10. szombat

Rieger Tibor: Nagyon oda kell figyelnie annak, aki ma keresztény alapokon álló művészetet folytat

Rieger Tibor szobrászművész december 7-én vehette át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana díját a testület elnökétől, Veres András győri megyéspüspöktől. Kitüntetése alkalmából elsősorban a művészet és a vallás kapcsolatáról beszélgettünk az egykori... »

2016. december 7. szerda

Jelenlét és párbeszéd – Beszélgetés Barna Máté domonkos tartományfőnökkel

Nyolcszáz évvel ezelőtt, 1216. december 22-én erősítette meg III. Honoriusz pápa „Religiosam vitam” kezdetű bullájában a domonkos rend megalakulását. A jubileum alkalmából Barna Máté általános vikáriussal, a magyarországi rend vezetőjével beszélgettünk.

2016. december 1. csütörtök

Kereszt és irgalom – Interjú Fazakas Gyöngyi Mária szervita nővérrel – 2. rész

Idén ünnepli a Szervita Nővérek a Fájdalmas Anya Szolgálói kongregáció hazai közössége, hogy huszonöt éve van jelen Magyarországon. Ez alkalomból készített interjút a Szerzetesek.hu portál Fazakas Gyöngyi Mária szervita nővérrel. A beszélgetés második részét közöljük.

2016. november 30. szerda

tovább »