„A Gondviselésre bízni önmagunkat és gyakorolni az erényeket” – Interjú Szocska A. Ábellel

Ferenc pápa április 7-én nyíregyházi megyéspüspökké tette meg Szocska A. Ábel bazilita szerzetest, aki korábban apostoli kormányzóként vezette a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegyét. Az újonnan kinevezett és szentelése előtt álló püspökkel Polyákné Tóth Nóra készített... »

2018. április 17. kedd

Pál Feri: Az okoseszközök tönkreteszik a kapcsolatainkat

A háborúhoz hasonló pusztítást végez a gyermekek személyes kapcsolataiban az okoseszközök használata – mondta Pál Ferenc római katolikus pap az InfoRádió Aréna című műsorában.

2018. április 16. hétfő

A láthatók láthatatlanjának szobrásza – Maria de Faykod evangéliumi esztétikájáról

Maria de Faykod ezúttal is csak néhány napra hagyta el dél-franciaországi, Aups melletti napfényes műtermét és szoborparknak berendezett, vadregényes szabadtéri múzeumát. A hazanézés apropója most is egy kiállításmegnyitó volt.

2018. április 14. szombat

„Drukkeresztények” – Istenes focirajongók a „Szólj be a papnak!” csapatából

Az április 14-i, szombati DVSC–FTC focimeccs előtt egy református, zöld-fehér szívű lányt és egy katolikus lokista srácot kérdezett meg a „Szólj be a papnak!” blog arról, hogy keresztényként hogyan élik meg a futball szeretetét, a szurkolást és a táborok közti... »

2018. április 13. péntek

Az élet győzelme a sötétség erői fölött – Kovács Gábor és Sillye Jenő Kristályóriásának bemutatója

Sillye Jenő a magyar evangelizáló zene megteremtője. „Kristályóriás” című húsvéti misztériumjátékát, melynek szövegét Kovács Gábor római katolikus pap írta, áprilisban négy alkalommal mutatja be a Kedves Kartársak Zenei Műhely. Mester Zsolt zenekarvezetővel, a darab zenei... »

2018. április 11. szerda

Örökség és küldetés – Beszélgetés Martin Roos temesvári püspökkel

A temesvári egyházmegye püspöke, Martin Roos – vagy ahogy magyar ajkú hívei számára aláírja leveleit, Roos Márton – 2017-ban ünnepelte hetvenötödik születésnapját. E jeles alkalomból beszélgetett a főpásztorral Balla Lóránt. A Romkat.ro-n megjelent interjút szerkesztett formában... »

2018. április 8. vasárnap

Eszközök vagyunk a Jóisten, a főszervezőnk kezében – Budai László a Misszió Tours idei terveiről

Különleges lelki élményeket jelentenek a 2007-ben alapított Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START együttműködésében indított vonatos zarándokutak, melyeknek egyházi fővédnöke Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke. Budai László... »

2018. április 4. szerda

„Fogtuk egymás kezét, nem tudtunk betelni az örömmel” – Ikrek születtek a NaPro technológiával

A négy hónapos Eszter és Bori szüleivel beszélgettünk budapesti otthonukban.

2018. április 3. kedd

Az egyházi közösségek kiteljesedéséért – Interjú Soltész Miklós államtitkárral

Soltész Miklóssal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárával a keresztény hit társadalomformáló szerepéről, az egyház és az állam kapcsolatáról, az egyházi közösségek támogatásáról és húsvét... »

2018. április 3. kedd

„Fát vágni, csillagokat nézni” – Húsvéti interjú Lackfi Jánossal

Lackfi János költőt, írót, műfordítót a húsvét megéléséről, feltámadásról és örömről kérdeztük. A hatgyermekes édesapa, akinek már három unokája is van, arról is beszél, hogyan zajlik az ünnep a családjukban.

2018. április 1. vasárnap

Az utolsó vacsora szimbólumai – A szédereste Jézus korában és ma

Radnóti Zoltánt, a Mazsihisz rabbitestületének elnökét arról kérdeztük, hogyan ünnepelték a széderestét Jézus korában, és mit jelentenek a szimbólumok, amelyekkel az evangéliumi utolsó vacsora leírásában is találkozunk.

2018. március 29. csütörtök

Szent József és a mai apák – Interjú Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Elekes Szende pszichológussal.

2018. március 25. vasárnap

Szinódus a fiatalokért – Kámán Veronika beszámolója a római előkészítő találkozóról

Március 19. és 25. között nemzetközi konferenciát tartanak Rómában, háromszáz fiatal részvételével. A világ minden tájáról érkezett fiatalok a püspöki szinódus titkárságával együtt munkadokumentumot dolgoznak ki, melyet a találkozó végén, virágvasárnap nyújtanak át Ferenc... »

2018. március 24. szombat

Ünnepnapok a zeneszerzők fejedelmének – Bach Mindenkinek Fesztivál

Öt nap – idén március 21-ől 25-ig –, amikor mindenhol Bach szól. Aluljárókban, koncerttermekben és templomokban csendülnek fel a korszakalkotó művek, amelyeket – Beethoven szavaival élve – a zeneszerzők fejedelmének köszönhetünk.

2018. március 24. szombat

Aktív szereplői vagyunk a szenvedéstörténetnek – Két résztvevő a pécs-tettyei ifjúsági passióról

Virágvasárnap – március 25-én – idén is megrendezik a szabadtéri ifjúsági passiót Pécsett, a Tettyén. Két szereplővel, Kereszti Rékával és Őri Ákossal készítettek interjút a próbákon átélt tapasztalataikról a Pécsi Egyházmegye honlapja számára. A beszélgetést szerkesztve... »

2018. március 22. csütörtök

Huszonöt éves a KIDS – Jubileumi beszélgetés Magó Kinga szakmai elnökkel

Egy nemzetközi verseny szellemiségétől, hangulatától inspirálva hozták létre katolikus iskolák testnevelői a Katolikus Iskolák Diáksport Szövetségét 1993-ban. A KIDS évente megrendezett versenyei a mozgás, az összetartozás öröméről is szólnak. Magó Kinga szakmai elnökkel... »

2018. március 18. vasárnap

„József vagyok, embertestvéreim testvére” – Interjú Tamás József gyulafehérvári segédpüspökkel

Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye segédpüspöke idén ünnepli pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját. E jeles alkalomból Serbán Mária és Dénes Gabriella kérdezték őt. Az interjú a Romkat.ro honlapon jelent meg. A beszélgetést szerkesztett formában... »

2018. március 16. péntek

Igen a végsőkig – Chiara Lubichra emlékezünk halálának tizedik évfordulóján

Tíz évvel ezelőtt, 2008. március 14-én hunyt el Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója. Az alábbi interjúrészlettel emlékezünk rá, mely néhány évvel ezelőtt Giulia Eli Folonarival, Chiara Lubich egykori titkárnőjével, életének tanújával készült.

2018. március 14. szerda

Pietro Parolin államtitkár: Ferenc pápa öt éve az öröm pápasága

Öt évvel ezelőtt, 2013. március 13-án választották pápává Jorge Mario Bergogliót. A jubileum alkalmából a Vatican News hírportál interjút készített Pietro Parolin bíboros államtitkárral.

2018. március 13. kedd

Tagle bíboros: Ferenc pápa meglep minket, ahogy Isten is meglepi őt

Öt éve választották pápává Jorge Mario Bergogliót. Ebből az alkalomból közöljük a Luis Antonio Gokim Tagle bíborossal készült interjút, mely a Gerolamo Fazzini és Stefano Femminis szerzőpáros „Ferenc. Az első alkalmak pápája” című könyvének utószavaként jelent meg március... »

2018. március 12. hétfő

tovább »