„Lelki orvossá lettem” – Hatvanöt éve szentelték pappá Kerényi Lajos atyát

A vasmiséjét ünneplő Kerényi Lajos atyával beszélgettünk.

2017. június 24. szombat

Őszinteség és derű – Interjú a ferences Tóth Damjánnal ezüstmiséje alkalmából

Keppel Dániel a Franka című diáklap számára készített interjút egy valódi ferences nevelővel, az esztergomi Temesvári Pelbárt-gimnázium tanárával.

2017. június 22. csütörtök

A Pápai Magyar Intézetet bemutató kötet jelent meg

Június 26-án mutatják be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében Tóth Tamás „Pápai Magyar Intézet – Róma” című könyvét, illetve annak olasz nyelvű kiadását (Il Pontificio Istituto Ecclesiastico Ungherese, Roma).

2017. június 19. hétfő

Találkozás az aranymisés Márfi Gyula veszprémi érsekkel

Márfi Gyula veszprémi érsek június 19-én ünnepli papi szolgálatának ötvenedik évfordulóját. Vele beszélgettünk.

2017. június 18. vasárnap

„Térjetek vissza Jézushoz” – egy iraki pap megrendítő tanúságtétele

Roni Szalím iraki szír katolikus pap magyarországi tartózkodása idején beszélt hitéről, az őt ért megpróbáltatásokról, az iraki szír katolikus közösségről. Az interjú második részét közöljük.

2017. június 17. szombat

Verseskötet a tejesfazékon – Találkozás Druzsin Ferenc irodalomtörténésszel

Druzsin Ferenc irodalomtörténészt, egyetemi magántanárt, az ELTE egykori rektorhelyettesét – aki több mint öt éven át vezette a szófiai Magyar Kulturális Intézetet –, múltjáról, az Arany-évforduló alkalmából megjelenő könyvéről, valamint a humorról, „halandó létünk cukrozott... »

2017. június 17. szombat

„Boldogok vagyunk, mert keresztények lehetünk” – egy iraki pap megrendítő tanúságtétele

Roni Szalím egyike azon négy iraki szír katolikus papnak, akik az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vendégeként érkeztek Magyarországra. Portálunknak adott interjújában az iraki keresztények helyzetéről, üldöztetésükről, a szenvedésben való kitartásukról és az örömről... »

2017. június 16. péntek

„A könyvek új látásmódot adhatnak” – Egy éves a keresztény könyves kávéház a fővárosban

A Belvárosban, nem messze a Magyar Állami Operaháztól, a Dessewffy utca 18–20. szám alatt nyílt meg egy évvel ezelőtt a D18 Könyves Kávéház. A két tulajdonos-vezetővel, Bobok Beatrixszal és Csány Mártával beszélgetünk az első évforduló alkalmából.

2017. június 16. péntek

A megvalósuló álmok szigetén – Nyáridő Bán Teodórával

A nyári játékok koncepciójáról, a rendezvénysorozat „partnereiről”, jelenéről és törekvéseiről Bán Teodóra ügyvezető igazgatót, művészeti vezetőt kérdeztük.

2017. június 11. vasárnap

A feltámasztott múlt – Történetek a hitről, az élni akarásról és a szolidaritásról

A közelmúltban megjelent az 1945-ben a Szovjetunióba, a mai Ukrajna keleti részére, az úgynevezett GUPVI-táborokba „jóvátételi munkára” elhurcolt kismarosi sváboknak emléket állító, Élni muszáj című interjúkötet. A kötet gondozójával és szerkesztőjével... »

2017. június 10. szombat

Híd a pap és a hívek között – Erdő Péter bíboros, prímás az állandó diakonátusról

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek június 10-én az esztergomi főszékesegyházban négy papot, három diakónust és hat állandó diakónust szentel. Ebből az alkalomból az állandó diakónus küldetéséről, szolgálatáról kérdeztük a főpásztort.

2017. június 9. péntek

Kocsis Fülöp metropolita Libanonba látogat

Kocsis Fülöp metropolita június 8-án Libanonba utazik, hogy személyesen adja át a Magyar Görögkatolikus Egyház által a közel-keleti keresztények megsegítésére összegyűjtött adományt. Útjáról a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapjának nyilatkozott.

2017. június 7. szerda

„Egy hely, ahol közösségre és támogatásra lelsz” – Bemutatkozik a miskolci cigány szakkollégium

A Borsod Online munkatársa, Horváth Imre kérdezte a Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium vezetőjét, Makkai Lászlót és Szajkó Cintiát a szakkollégiumi életről.

2017. június 5. hétfő

A szeretet és az igazság Lelke: a vigasztaló – Berkecz Franciska szociális testvér pünkösd ünnepéről

Pünkösd a harmadik isteni személy, a Szentlélek kiáradásának ünnepe, ő a vigasztaló, akinek elküldését Jézus az utolsó vacsorán ígérte meg tanítványainak. Berkecz Franciska szociális testvérrel beszélgetünk.

2017. június 4. vasárnap

Felszítani magunkban a Szentlélek tüzét – Interjú Bartha Angéla szociális testvérrel

Június 8. és 11. között budapesti városmissziós napokat rendeznek a főváros belső kerületeiben. Bartha Angéla szociális testvérrel, a négynapos egyházi esemény koordinátorával beszélgetünk.

2017. június 3. szombat

Tagle Fülöp-szigeteki bíboros: „Fel kell mutatnunk a reményt!”

Luis Antonio Tagle Fülöp-szigeteki bíboros, manilai érsek Erdő Péter bíboros, prímás meghívására a Budapest-Esztergomi Főegyházmegye pedagógusainak tartott konferencia vendége volt május 25-én, csütörtökön. Ebből az alkalomból adott interjút szerkesztőségünknek.

2017. május 29. hétfő

Átadni, ami megtart – Elsőáldozásra készülnek a Budai Ciszterci Szent Imre-plébánián

A Budai Ciszterci Szent Imre-plébánián hetven gyerek várja az első találkozást Jézussal. Urr Ipoly OCist plébánossal és Palotás Rozina hitoktatóval arról a szemléletről beszélgettünk, amely egy egész életre biztos alapot jelent a Krisztussal élt életben.

2017. május 28. vasárnap

Piarista hivatások – Szabó István SP

Hetvenhatodik életévében is fiatalokat megszégyenítő lendülettel dolgozik Szabó István, a kecskeméti piarista rendház főnöke, a gimnázium egykori igazgatója. Az örökifjú szerzetessel, aki idén ünnepelte aranymiséjét, Szathmáry Melinda készített interjút.

2017. május 27. szombat

Elsőáldozások idején az Eucharisztiáról – Interjú Szeidel Péterrel

Az Egyházban május az elsőáldozások időszaka. Ekkor vehetik először magukhoz az Oltáriszentségben jelen lévő Jézust a gyerekek. Budapesten több mint száz éve áll egy templom, melynek középpontjában „különös módon” az Eucharisztia áll – ez az Örökimádás-templom.

2017. május 27. szombat

Újdonság: YOUCAT-könyvek a bérmálásról – fiatalos nyelvezettel, játékos szemléltető ábrákkal

A YOUCAT Alapítvány 2014-ben két könyvet is kiadott Németországban: „YOUCAT – Bérmakönyv” és „YOUCAT – Kézikönyv a bérmakurzushoz” címmel. Most mindkét kiadványt megjelentette a Vigilia Kiadó. Lukács László piarista szerzetessel, a Vigilia főszerkesztőjével... »

2017. május 23. kedd

tovább »