Gondolatok a szakrális realizmusról – Beszélgetés Szikora János rendezővel

Öt éve vezeti a székesfehérvári Vörösmarty Színházat. Nem csak rendez és igazgat; azt teszi, ami mindig is a vágya volt: közönségből közösséget teremt. Mára agora, igazi szellemi központ lett a teátrum. A nyári szünetben már a történelmi koronázóváros hagyománnyá vált... »

2017. augusztus 15. kedd

Engesztelődjünk ki Istennel, önmagunkkal és embertársainkkal – Interjú Orosz Lóránt ferencessel

A közelmúltban Dobszay Benedek ferences tartományfőnök Orosz Lóránt ferences szerzetest nevezte ki a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatójává és házfőnökévé. Vele beszélgettünk.

2017. augusztus 14. hétfő

OrgonaPont: országos koncertsorozat templomokban – Az orgona értő kezekben Isten hangszerévé válhat

A Filharmónia Magyarország (FMO) szervezésében augusztusban „OrgonaPont” címmel koncertsorozat zajlik Budapest és számos vidéki város templomaiban. Ebből az alkalomból beszélgettünk a rendezvény megálmodójával, Szamosi Szabolcs orgonaművésszel, az FMO ügyvezető... »

2017. augusztus 10. csütörtök

Evangéliumi értékek mentén cselekvő és gondolkodó egyesület – Beszélgetés Makláry Ákos parókussal

Makláry Ákos parókus a Budai Görögkatolikus Parókia papja. Tavaly november óta a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke, amely a határon túliakkal együtt 3500–4000 tagot számlál. Vele beszélgetünk.

2017. augusztus 6. vasárnap

Csókay András: a Szűzanya hívására mentem Nigériába

Csókay András, a jól ismert idegsebész a közelmúltban három hetet töltött Nigériában, orvosi segélymisszió keretében. Tapasztalatairól kérdeztük.

2017. július 30. vasárnap

„Az életemet kaptam tőle vissza” – A közösség, amelyben életté válik az Ige

A Cenacolo cherascói házában él, két éve került a közösségbe. Gyógyulni ment, „szerelemből”, hűségből maradt. Fecske Ágival beszélgettünk.

2017. július 23. vasárnap

Merjük megmutatni, miben vagyunk jók! – Tehetséggondozás a székesfehérvári ciszterci gimnáziumban

„Tehetséges szülő – tehetséges gyerek” címmel indított programot a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium, hagyományteremtő céllal. Endrey Irma és Endrey-Nagy Ágoston, a festőművész édesanya és írásaival, fényképeivel díjakat nyerő kilencedikes fia mutatkoznak be... »

2017. július 22. szombat

Irakban nehéz a holnapra gondolni – Interjú Luma Khudher domonkos nővérrel

Luma Khudher OP, az iraki Sienai Szent Katalinról Nevezett Domonkos Nővérek vezetőségének tagja idén Chicagóban, a Catholic Theological Union intézményben tanított. Az Illinois állambeli domonkos nővéreknél tett látogatása során Beth Murphyvel, a kongregáció kommunikációs vezetőjével... »

2017. július 21. péntek

Fesztiválkereszténység? – Interjú a Tusványos egyik előadójával, Homa Ildikó szociális testvérrel

Javában tart a nyári fesztiválok idénye Erdélyben (is). Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus is jelen lesz az idei Tusványos szabadegyetem és diáktáborban Tusnádfürdőn. Az „Evangéliumi lélektan” című kötet szerzőjével ennek apropóján közölt interjút a Romkat.ro... »

2017. július 20. csütörtök

Az Egyház segíti az Aleppóba visszatérőket

Szíriában folytatódnak a harcok. A török hadsereg megtámadta a szíriai kurd milícia hadállásait az ország északnyugati részén, miután azok tüzet nyitottak ankarai egységekre. Folytatódik a bombázás Aleppóban is. A Vatikáni Rádió interjút készített a város plébánosával, Ibrahim... »

2017. július 18. kedd

Időt hagyni a mondatoknak… – Találkozás az elsőkönyves Vass Norberttel

„Hallgat” – ez a címe Vass Norbert szerkesztő, kritikus első könyvének, amelyet az AmbrooBook adott ki. A Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának vezetőjét gyökerekről, kutatásról, írásról, s újszülött kötetéről... »

2017. július 16. vasárnap

Bubnó Tamás: „Egy gazdag hagyomány méltó örököseiként igyekszünk énekelni”

Bubnó Tamás Liszt Ferenc-díjas egyházzenész, a Nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola docense idén is tartott egyházzenei képzést. A Nyíregyházi Egyházmegye honlapjának riportere a táborról kérdezte.

2017. július 13. csütörtök

Lehet-e továbbra is gluténmentes ostyával áldozni?

A világi sajtóban a napokban számos félreértés terjedt el a címben szereplő kérdés körül, melyről Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát, a Főegyházmegyei Ostyaellátó papi felügyelőjét kérdeztük.

2017. július 10. hétfő

Ott Istenre tekintve élnek – Beszélgetés Kocsis Fülöp metropolitával szíriai útjáról

Nemrég Libanonban és Szíriában járt Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita. Az utazás körülményeiről, céljáról és a kint szerzett tapasztalatokról kérdeztük a főpásztort.

2017. július 9. vasárnap

Győr szobrásza – Lebó Ferenc alkotói világa

A nemzetközi hírű győri alkotóval Szent László évében pályafutásáról, hivatásáról és legfőbb ihletőiről beszélgettünk.

2017. július 8. szombat

Rácsodálkozni Isten szavának szépségére – Nemzetközi Gregorián Fesztivál kezdődik Vácott

Július 6–9. között immáron hetedik alkalommal rendezik meg Vácott a Nemzetközi Gregorián Fesztivált. A rendezvény egyik előadójával, Sztankó Attila zebegényi plébánossal, gregorián-szakértővel beszélgetünk.

2017. július 4. kedd

Éljen a vakáció! – Interjú Rubovszky Ritával, a Patrona Hungariae Iskolaközpont igazgatójával

Több mint egymillió diák fogadta kitörő örömmel az utolsó kicsengetést június 15-én. Felsóhajtottak a szülők is: Végre itt a nyár! Ám nyomban felmerült a kérdés: Mivel teljen a két és fél hónapos szünidő?

2017. július 2. vasárnap

Újragondolt értékeink – Bogányi Gergely innovációról és a magyar zenei élet reneszánszáról

Nyári fellépéseire készül; Bogányi Gergely grandiózus Chopin- és Liszt-programjait és lemezfelvételeit követően két és fél éve már az általa megálmodott, nevével fémjelzett új fejlesztésű zongora megismertetésével, „bevezetésével” járja a világot.

2017. július 1. szombat

Tanúk – papszentelésre készülve

Július 1-jén, szombaton a 11 órakor kezdődő szentmisében Griz László és Linzenbold Szabolcs diakónusokat pappá szenteli Schönberger Jenő püspök a szatmárnémeti székesegyházban. Az egyházmegye interjút készített a szentelendőkkel.

2017. július 1. szombat

„Lelki orvossá lettem” – Hatvanöt éve szentelték pappá Kerényi Lajos atyát

A vasmiséjét ünneplő Kerényi Lajos atyával beszélgettünk.

2017. június 24. szombat

tovább »