Máté hat, harminchárom – Jegyzetek Lev Tolsztoj Feltámadás című regényéhez

A szöveg végén szereplő dátum tanúsága szerint Tolsztoj éppen százhúsz évvel ezelőtt fejezte be utolsó nagy művét, a Feltámadást. Urunk feltámadásának ünnepére készülve újraolvastuk a regényt, és dialógusra hívtuk a bűnbánatról szóló pápai tanítással.

2019. április 21., vasárnap

Egy kismama húsvéti vallomása

Egy megkapóan tiszta és hiteles vallomást olvashatnak arról, hogy Jézus kereszthalálának és feltámadásának ünnepe, a húsvét miként kapcsolható össze a gyermekvárással. Bábel Antónia prózájához Petrőczi Éva József Attila-díjas költő, író irodalomtörténész, publicista írt... »

2019. április 21., vasárnap

A HÉT VERSE – Pilinszky János: Harmadnapon

Húsvét vigíliáján Pilinszky János versével kívánunk áldott ünnepet! Legyőzte a halált, feltámadt az Úr! Valóban feltámadt.

2019. április 20., szombat

Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek

Francois Mauriac: Nagycsütörtök

A francia Nobel-díjas író esszéjét ajánljuk olvasóink figyelmébe nagycsütörtökön.

2019. április 18., csütörtök

A HÉT VERSE – Dsida Jenő: Nagycsütörtök

A nagyhét küszöbén Dsida Jenő nagy versét olvassuk. Peregnek a jambusok, ott találjuk magunkat a kocsárdi váróterem és a Getszemáni kert végtelen magányában, nagycsütörtökön. Mindenki alszik, a homlokon vérverejték. Ki oldja föl a félelmet? Lehet-e innen a kereszten túlra... »

2019. április 13., szombat

A HÉT VERSE – Juhász Gyula: Béke

Ezekben a napokban emlékezünk Juhász Gyula születésének és halálának évfordulójára. Béke című szonettjét olvassuk és ajánljuk. E nagyböjti időben a keresztúton követve az Urat járjuk életünk útját, és az „égi táj felé”, a végtelen felé tartunk csendesen.

2019. április 6., szombat

Az emberszeretet tudománya – Találkozás Keller Péterrel, Gárdonyi Géza dédunokájával

Gárdonyi Géza felülről kapott, isteni ajándéknak tekintette művészetét. Vallotta: „Mindent lehet mellékesen, csak művészetet nem. Vagy teljes lélekkel, vagy sehogy.” Meggyőződése volt az is, hogy „agyagedénybe zárt istensugár az ember”.

2019. április 6., szombat

A HÉT VERSE – Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség

Ezúttal a március 29-én született Kosztolányi Dezsőtől választottunk verset. Rövid éjszakánk lesz, hamar jön a hajnal, s a nagyböjt közepéhez érve a vigadozás vasárnapja virrad ránk. A vers is az örvendezésre biztat, és arra, hogy hajoljunk a földig hálát adva. Hiszen egy nagy Úr... »

2019. március 30., szombat

A HÉT VERSE – Babits Mihály: Alkony

Nemcsak a költészet világnapját és Bach születésnapját ünnepeltük március 21-én; 2013 óta ez a nap az erdők világnapja is. Ehhez kapcsolódunk Babits Mihály versével, a „Paysages intimes” ciklus harmadik darabjával. Szerb Antalt szabadon idézve, vers ez minden ízében: rím, ritmus,... »

2019. március 23., szombat

A csend, a szemlélődés ideje – Találkozás Kovács István költővel

Kovács István költő legutóbbi verseskötete, a „Shakespeare a Corvin közben” a lírai életmű lezárása lehet, mert a szerző bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy van-e még egy újabb évtizede a következőhöz.

2019. március 23., szombat

A HÉT VERSE – Petőfi Sándor: Mi kék az ég!

Kitől is választhatnánk verset az ünnepi hétvégén? Petőfi dallamos, játékos, önironikus versét ajánljuk. S ha kedvünk támad, és fellapozzuk összes verseit, olvassuk el a rögtön utána következő, „Ki a szabadba!” című költeményt is. Boldog, szép tavaszt kívánunk!

2019. március 16., szombat

Fésűs Éva halálára

Fésűs Éva Kossuth-díjas meseírót, Kaposvár és Vác díszpolgárát egy februári hajnalon magához ölelte a Teremtő.

2019. március 15., péntek

Dante földi Paradicsomában – Bűnbánat és találkozás

Várkonyi Borbála írását közöljük a Győri Egyházmegye honlapjáról.

2019. március 10., vasárnap

A HÉT VERSE – Ómagyar Mária-siralom

Az első magyar verset olvassuk újra a nagyböjt kezdetén. Álljunk meg a Szűzanyával a kereszt alatt, maradjunk vele, Fiára, Megváltónkra emelve tekintetünket.

2019. március 9., szombat

A halottak élén – Ady-kiállítás a PIM-ben

Idén, halálának századik évfordulója alkalmából sokan megemlékeznek Ady Endréről, költészetéről, életéről. Az utóbbi, úgy tűnik, olykor jobban foglalkoztatja az embereket, mint maga az életmű.

2019. március 9., szombat

A HÉT VERSE – Arany János: Intés

Március 2. jeles nap irodalmunkban, igazi piros betűs ünnep: e napon született Arany János. Nem is találhatnánk szebbet e tavaszígérő márciusi napnál, hogy útjára indítsuk „A hét verse” sorozatot. Elsőként az ünnepelttől választottunk: Intése nem csak a tollforgatók számára... »

2019. március 2., szombat

Elhunyt Fésűs Éva meseíró, költő

Életének 93. évében, 2019. február 21-én, csütörtökön elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró, költő. Rá emlékezünk az alábbiakban.

2019. február 22., péntek

Emlékezés a kassai Ulyssesre – Harminc éve hunyt el Márai Sándor

Harminc éve, 1989. február 21-én hunyt el Márai Sándor. Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő emlékező jegyzetét adjuk közre.

2019. február 20., szerda

Ady Endre: Köszönöm, köszönöm, köszönöm

100 évvel ezelőtt, 1919. január 27-én halt meg Ady Endre. Egy héten át egy-egy „istenkereső” versével emlékeztünk rá. Utolsóként a hála versét nyújtjuk át olvasóinknak.

2019. január 27., vasárnap

tovább »