Muszlim nők élőláncot alkottak a Westminster hídon a terrorizmus elleni tiltakozás jeleként

Március 27-én öt percen át álltak Londonban, a hídon egymás kezét fogva muszlim nők, élőláncot alkotva ott, ahol néhány nappal korábban valaki az ő Istenük nevében terrortámadást követett el. Így tiltakoztak a terrorizmus ellen és bizonyították, nem pusztíthatja el az emberek... »

2017. március 28. kedd

Lélekszakadékok – „Az ügyfél” című filmről

Cannes-ban elismert, Golden Globe- és Oscar-díjat nyert iráni-francia filmdráma az emberi lelkeken nyílt repedésekről mesél.

2017. március 26. vasárnap

Az iszlám veszélyeire figyelmeztetett budapesti előadásán Henri Boulad

„A civil állampolgári lét a megoldás – A vallások együttélésének alapvető feltételei a Közel-Keleten” címmel tartott előadást Henri Boulad a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen március 23-án. Az egyiptomi jezsuita szerzetes egy héttel korábban kapta meg a magyar... »

2017. március 24. péntek

Ingyenes képzést kínálnak a fiataloknak a szentföldi kusztódia új jerikói központjában

Számítástechnikai, művészeti oktatást, továbbá különféle sportolási lehetőséget kínálnak ingyenesen 14 és 29 év közötti fiatalok számára a Szentföldi Ferences Kusztódia új jerikói ifjúsági központjában.

2017. március 16. csütörtök

Sok szíriai muszlim tér át a kereszténységre, miután megmenekül a háborús övezet veszélyeitől

„Jézus megmentett minket” – mondják a Szíriából menekülő muszlimok, akik Libanonban találtak menedékre, és áttértek a keresztény hitre – annak ellenére, hogy emiatt fenyegetések és támadások érték őket.

2017. március 11. szombat

Muszlim és keresztény vezetők Kairóban: Minden vallás egyenlő, minden hívő egyenrangú állampolgár

Március 1-jén zárult a kairói szunnita egyetem, az al-Azhar kétnapos konferenciája, melyen ötven országból a kereszténység és az iszlám vallás mintegy hatszáz képviselője vett részt és tett hitet az együttélés, egymás kölcsönös tisztelete mellett.

2017. március 10. péntek

Az amerikai bencés, aki régi kéziratok sokaságát mentette meg az Iszlám Állam pusztításától

A Columba Stewart bencés szerzetes vezette, collegeville-i (Minnesota állam) központú, több országban működő Hill Múzeum és Kézirattár eddig több mint 140 ezer teljes kéziratot digitalizált, megmentve őket a végső pusztulástól.

2017. március 6. hétfő

„Háborúk, olaj és radikalizmus” – Könyv a csapdába került közel-keleti keresztényekről

Bemutatták Marc Fromager, a Szükséget Szenvedő Egyház nemzetközi segélyszervezet francia igazgatója „Háborúk, olaj és radikalizmus – Csapdában a közel-keleti keresztények” című könyvét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara Szent II. János Pál... »

2017. március 2. csütörtök

A Szentszék és az al-Azhar központ kifejezte közös akaratát a vallási szélsőségesség elleni munkára

A Szentszék és a kairói al-Azhar mecset és egyetem, a szunnita iszlám világ egyik legfontosabb felsőoktatási intézménye kifejezte közös akaratát a vallási szélsőségesség elleni munkára. Ez a február 24-én véget ért szeminárium eredménye, amit az al-Azhar egyetemen tartottak.

2017. február 25. szombat

Égető kérdések – domonkos válaszok

„Domonkosok a társadalomért – OP 800” címmel szervezett nemzetközi konferenciát a domonkos nővérek magyar közössége a Budapesti Corvinus Egyetemen. A február 24-én tartott tanácskozás a rend társadalmi, szociális szerepvállalására, az elődök és elméleteik mai jelentőségére... »

2017. február 24. péntek

A szír ortodox pátriárka Budapesten: A párbeszéd nem lehetőség, hanem kötelesség

II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája tartott előadást a közel-keleti keresztények helyzetéről február 22-én Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) II. Szent János Pál dísztermében.

2017. február 23. csütörtök

Meggyilkoltak két kopt keresztényt Egyiptomban

Feltételezhetően iszlamista szélsőségesek gyilkoltak meg két kopt keresztényt a Sínai-félsziget forrongó északi részén – közölték február 22-én névtelenséget kérő egyiptomi biztonsági tisztségviselők.

2017. február 23. csütörtök

Domonkosok a társadalomért – jubileumi évet záró könyvbemutató és konferencia Budapesten

Az alapítása 800. évfordulóját ünneplő domonkos rend a héten az emlékévet záró konferencián és könyvbemutatón ismerteti, miként válaszol ma a szerzetesközösség gazdag teológiai hagyománya alapján korunk gazdasági és szociális kérdéseire. Február 21-én tájékoztatták... »

2017. február 21. kedd

Papok és imám együtt laknak egy olasz városban

Asti városának 49 éves imámja, a Casablancában született Abdesszamád Latfaoui egy papi kongregáció, Szent József Asti Oblátusai házában lakik. Sűrű napjai végén ide tér haza.

2017. február 17. péntek

„Közelkép az iszlámról” – Könyvbemutatót tartottak a Párbeszéd Házában

Az Új Város Kiadó, a Fokoláre Mozgalom és a Sophia Egyetemi Intézet közreműködésével február 13-án Budapesten, a Párbeszéd Házában bemutatták a „Közelkép az iszlámról – Kultúra, vallás, politika” című könyvet.

2017. február 14. kedd

Magukra maradt gyerekek élnek a romok között a háború tépázta Kelet-Aleppóban

A szíriai Aleppóban tapasztalt pusztítás és humanitárius krízis elképzelhetetlen mértékű; a város egyes részei olyanok, mintha nukleáris támadás után lennénk. A Caritas Internationalis kommunikációs igazgatója, Patrick Nicholson friss élményeit osztja meg.

2017. február 11. szombat

A damaszkuszi ferencesek ajtaja mindenki előtt nyitva áll

„Szíria mindig is több kultúrából kirakott mozaik volt, nem engedjük, hogy ezt a háború szétrombolja” – hangsúlyozták a damaszkuszi ferencesek, akik minden lehetséges módon segítik a rászorulókat. A kusztódia munkatársainak úti beszámolóját adjuk közre.

2017. február 6. hétfő

Összefogtak a különböző vallásúak egy texasi városkában a muszlim közösséget ért támadás után

A texasi Victoria városának kis zsidó közössége kölcsönadta zsinagógáját a helyi muszlim közösségnek, miután a mecsetet ismeretlen tettesek kirabolták, majd felgyújtották január 28-án.

2017. február 5. vasárnap

Az iraki pátriárka figyelmeztetett: feszültségeket szül, ha kivételeznek a keresztény menekültekkel

Louis Raphaël Sako káld katolikus pátriárka egy interjúban arra figyelmeztetett, ha a keresztény menedékkérők elsőbbséget élveznek a befogadó országokban, az további vallási feszültségeket szíthat a Közel-Keleten.

2017. január 31. kedd

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött a québeci merénylet kapcsán

Hat ember meghalt és nyolcan megsebesültek a québeci iszlám kulturális központnál január 29-én este egy lövöldözésben, melyet a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau terrortámadásnak nevezett. Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Gérald Cyprien Lacroix bíborosnak, Québec... »

2017. január 30. hétfő

tovább »