Az al-Azhar szunnita központ főimámja személyesen köszöntötte a kopt pátriárkát karácsony alkalmából

Ahmad et-Tajjeb főimám január 4-én látogatást tett II. Tavadrosz (Teodor) kopt pátriárkánál Kairóban, és köszöntötte őt karácsony alkalmából, melyet a kopt ortodox egyház január 7-én ünnepelt.

2017. január 12. csütörtök

„Ismerjük az ima erejét” – A gízai kopt püspök a keleti ortodox karácsonyról

Ferenc pápa vízkereszt napján az Úrangyala imádság után megemlékezett a keleti ortodox egyházakról, amelyek a Julián-naptár szerint január 7-én ünneplik a karácsonyt. Ez alkalomból készített interjút a Vatikáni Rádió Antoniosz Azíz Minával, Gíza kopt ortodox püspökével.

2017. január 9. hétfő

Ismeretlen tettesek iszlám feliratokat írtak egy katolikus kápolnára Ljubljana közelében

Ismeretlenek „Allahu akbar!” (Isten a leghatalmasabb!) és „saría” (iszlám törvénykezés) feliratot festettek egy katolikus kápolnára Ljubljana közelében, a népszerű Smarna Gora-i kirándulóhelyen – közölte a helyi sajtó január 3-án.

2017. január 5. csütörtök

Az anatóliai apostoli helynök a törökországi helyzetről

Paolo Bizetti anatóliai apostoli helynök január 2-án nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a törökországi helyzetről.

2017. január 3. kedd

„A tulajdonába jött…” – Karácsonyi beszélgetés Monika kistestvérrel

A Jézus Kistestvérei Női Szerzetesközösség tagjával, Monika kistestvérrel készített ünnepi interjút a Szerzetesek.hu oldal, melyben szó esik a betlehemi lelkiségről, a különbözőség elfogadásáról és a közösség alapítójáról, Magdeleine kistestvérről is.

2016. december 25. vasárnap

Jacques Hamel az iszlám–keresztény párbeszéd hídjává és a béke prófétájává vált

Október 26-án a kairói al-Azhar egyetem küldöttsége tett látogatást a roueni érsekséghez tartozó Saint-Étienne-du-Rouvray templomában, ahol július végén két dzsihadista támadó a szentmise közben megölte Jacques Hamel atyát.

2016. november 2. szerda

Ábrahám vendégsége: az irgalmasság a zsidó, a keresztény és a muszlim vallásban

Október 30-án Budapesten, a Deák téri evangélikus lelkészségen a három nagy monoteista vallás képviselői az irgalmasságról tanácskoztak az assisi vallásközi béketalálkozó szellemében. A résztvevők előzőleg fiatal zsidó, keresztény és muszlim önkéntesekkel ünnepi ebéden láttak... »

2016. október 31. hétfő

Állandó imámot neveznek ki a Hagia Szophiába

Állandó imámot neveznek ki az isztambuli Hagia Szophiába, mely korábban sokáig a világ legnagyobb keresztény katedrálisa volt, majd mecsetként működött. A késő ókori építészet utolsó jelentős alkotását 1935-ben múzeummá alakították át, 1985 óta a világörökség része.

2016. október 27. csütörtök

Ferenc pápa a bakui mecsetben: A konfliktusok éjében a vallások legyenek a béke hajnalai!

Október 2-án délután Ferenc pápa vallásközi találkozón vett részt a bakui Hejdar Alijev-mecset nagytermében Allahshukur Pashazadeh sejkkel, a muszlim és más vallási közösségek képviselőivel.

2016. október 3. hétfő

Ferenc pápa találkozott a nizzai merénylet áldozatainak hozzátartozóival

Mintegy ezren várták a szeptember 24-én a VI. Pál kihallgatási teremben Ferenc pápát, hogy megosszák vele az ez év nyarán Nizzában történt terrorista merénylet okozta gyászt és fájdalmat, továbbá hogy meghallgassák vigasztaló és együtt érző szavait.

2016. szeptember 24. szombat

Louis Raphael I Sako pátriárka megnyitotta a káld püspöki szinódust

Szeptember 22-én az autonóm iraki-kurdisztáni Ankawában elkezdődött a káld püspökök szinódusa. Louis Raphael I Sako pátriárka nyitóbeszédének fő témája a káld egyház lelki krízise volt.

2016. szeptember 24. szombat

Pakisztánban letartóztattak egy 16 éves keresztény fiatalt egy Facebook-bejegyzés miatt

Pakisztánban néhány napja istenkáromlás vádjával letartóztattak egy 16 éves keresztény fiatalt. A vád szerint többször is lájkolt a Facebookon egy fotót, mely a Kába szentélyt „nem megfelelő módon” ábrázolta.

2016. szeptember 22. csütörtök

Párbeszéd a békéért – több száz vallási vezető találkozik Assisiben

A vallások közti béketalálkozó Assisiben – szeptember 18. és 20. között – nem ünnepi megemlékezés lesz, hanem a béke műhelye, ahol a világ jövőjéről folytatnak párbeszédet a vallások képviselői, ahogy immár három évtizede minden esztendőben.

2016. szeptember 16. péntek

Az iráni nagy ajatollah levelet írt Ferenc pápának

Naser Makarem Shirazi levelet írt Ferenc pápának, amelyet hivatalos honlapján tett közzé. A nagy ajatollah „köszönetet mond Ferenc pápának a Krakkóból Rómába visszatérőben tartott sajtókonferencia bölcs szavaiért, amellyel elvetette az iszlám és a terrorizmus közötti bármiféle... »

2016. augusztus 24. szerda

A 37. Rimini Meeting negyedik napja

Augusztus 19. és 25. között tartják idén a „Népek közötti barátságért” mottóval meghirdetett nemzetközi találkozót, a Rimini Meetinget. Az esemény negyedik napjáról Varga János, a bécsi Collegium Pazmanianum rektora számolt be szerkesztőségünknek.

2016. augusztus 23. kedd

Ferenc pápa Assisibe látogat a vallások közti béketalálkozóra

A Szentatya szeptember 20-án, kedden részt vesz Assisiben a vallások közti béketalálkozó záró rendezvényén – tájékoztatott a Szentszék Sajtóterme. A Szent Egyed közösség által idén 30. alkalommal szervezett találkozó témája: „Szomjazzuk a békét – Vallások és kultúrák... »

2016. augusztus 23. kedd

A bangladesi püspökök elítélik a New York-i imám meggyilkolását

„Meg kell állítani mindazokat, akik gyűlöletet gerjesztenek a vallások ellen” – nyilatkozta Gervas Rozario püspök, a bangladesi Igazságosság és Béke Püspöki Bizottságának elnöke, aki kemény szavakkal ítélte el a New York-i imám és munkatársa augusztus 13-i... »

2016. augusztus 22. hétfő

Katolikus misén vettek részt a csehországi muszlimok, és elítélték a terrorizmust

Katolikus szentmisén vett részt egy prágai templomban augusztus 10-én este többtucatnyi Csehországban élő muszlim, ezt követően közös nyilatkozatban ítélték el a közelmúltban Európában elkövetett terrorcselekményeket, és aggodalmukat fejezték ki a kontinensen tapasztalható növekvő... »

2016. augusztus 12. péntek

Aleppó ferences plébánosa: A lakosság a város végső ostromától való félelemben él

Bassár el-Aszad szíriai elnök hadseregének több ezer katonája közelít Aleppóhoz a média által csak „végső ostromnak” nevezett ütközetre készülve, hogy teljesen visszafoglalja a régóta a lázadó erők kezén lévő, porig rombolt várost.

2016. augusztus 10. szerda

A remény nehéz öröksége – Gondolatok Jacques Hamel atya meggyilkolása után

Augusztus 2-án vettek végső búcsút a roueni székesegyházban az egy hete két szélsőséges által meggyilkolt francia katolikus paptól. Jacques Hamel atya meggyilkolása után tesz fel kérdéseket, keres választ az alábbi főszerkesztői írás.

2016. augusztus 3. szerda

tovább »