Papok és imám együtt laknak egy olasz városban

Asti városának 49 éves imámja, a Casablancában született Abdesszamád Latfaoui egy papi kongregáció, Szent József Asti Oblátusai házában lakik. Sűrű napjai végén ide tér haza.

2017. február 17. péntek

„Közelkép az iszlámról” – Könyvbemutatót tartottak a Párbeszéd Házában

Az Új Város Kiadó, a Fokoláre Mozgalom és a Sophia Egyetemi Intézet közreműködésével február 13-án Budapesten, a Párbeszéd Házában bemutatták a „Közelkép az iszlámról – Kultúra, vallás, politika” című könyvet.

2017. február 14. kedd

Magukra maradt gyerekek élnek a romok között a háború tépázta Kelet-Aleppóban

A szíriai Aleppóban tapasztalt pusztítás és humanitárius krízis elképzelhetetlen mértékű; a város egyes részei olyanok, mintha nukleáris támadás után lennénk. A Caritas Internationalis kommunikációs igazgatója, Patrick Nicholson friss élményeit osztja meg.

2017. február 11. szombat

A damaszkuszi ferencesek ajtaja mindenki előtt nyitva áll

„Szíria mindig is több kultúrából kirakott mozaik volt, nem engedjük, hogy ezt a háború szétrombolja” – hangsúlyozták a damaszkuszi ferencesek, akik minden lehetséges módon segítik a rászorulókat. A kusztódia munkatársainak úti beszámolóját adjuk közre.

2017. február 6. hétfő

Összefogtak a különböző vallásúak egy texasi városkában a muszlim közösséget ért támadás után

A texasi Victoria városának kis zsidó közössége kölcsönadta zsinagógáját a helyi muszlim közösségnek, miután a mecsetet ismeretlen tettesek kirabolták, majd felgyújtották január 28-án.

2017. február 5. vasárnap

Az iraki pátriárka figyelmeztetett: feszültségeket szül, ha kivételeznek a keresztény menekültekkel

Louis Raphaël Sako káld katolikus pátriárka egy interjúban arra figyelmeztetett, ha a keresztény menedékkérők elsőbbséget élveznek a befogadó országokban, az további vallási feszültségeket szíthat a Közel-Keleten.

2017. január 31. kedd

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött a québeci merénylet kapcsán

Hat ember meghalt és nyolcan megsebesültek a québeci iszlám kulturális központnál január 29-én este egy lövöldözésben, melyet a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau terrortámadásnak nevezett. Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Gérald Cyprien Lacroix bíborosnak, Québec... »

2017. január 30. hétfő

Imahét Isztambulban a keresztények egységéért

A római katolikus Szentlélek-székesegyházban zárult január 21-én a múlt vasárnap kezdődött imahét a keresztények egységéért Isztambulban. Sághy Marianne írását olvashatják.

2017. január 22. vasárnap

„Ez a kereszt ide tartozik” – Iraki templomok az Iszlám Állam pusztítása után

Irakban és Szíriában templomok és más keresztény épületek százait szentségtelenítette meg az Iszlám Állam, azonban az ott élő muszlimok segítő jobbot nyújtanak keresztény felebarátaiknak a nehéz időkben.

2017. január 19. csütörtök

Az al-Azhar szunnita központ főimámja személyesen köszöntötte a kopt pátriárkát karácsony alkalmából

Ahmad et-Tajjeb főimám január 4-én látogatást tett II. Tavadrosz (Teodor) kopt pátriárkánál Kairóban, és köszöntötte őt karácsony alkalmából, melyet a kopt ortodox egyház január 7-én ünnepelt.

2017. január 12. csütörtök

„Ismerjük az ima erejét” – A gízai kopt püspök a keleti ortodox karácsonyról

Ferenc pápa vízkereszt napján az Úrangyala imádság után megemlékezett a keleti ortodox egyházakról, amelyek a Julián-naptár szerint január 7-én ünneplik a karácsonyt. Ez alkalomból készített interjút a Vatikáni Rádió Antoniosz Azíz Minával, Gíza kopt ortodox püspökével.

2017. január 9. hétfő

Ismeretlen tettesek iszlám feliratokat írtak egy katolikus kápolnára Ljubljana közelében

Ismeretlenek „Allahu akbar!” (Isten a leghatalmasabb!) és „saría” (iszlám törvénykezés) feliratot festettek egy katolikus kápolnára Ljubljana közelében, a népszerű Smarna Gora-i kirándulóhelyen – közölte a helyi sajtó január 3-án.

2017. január 5. csütörtök

Az anatóliai apostoli helynök a törökországi helyzetről

Paolo Bizetti anatóliai apostoli helynök január 2-án nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a törökországi helyzetről.

2017. január 3. kedd

„A tulajdonába jött…” – Karácsonyi beszélgetés Monika kistestvérrel

A Jézus Kistestvérei Női Szerzetesközösség tagjával, Monika kistestvérrel készített ünnepi interjút a Szerzetesek.hu oldal, melyben szó esik a betlehemi lelkiségről, a különbözőség elfogadásáról és a közösség alapítójáról, Magdeleine kistestvérről is.

2016. december 25. vasárnap

Jacques Hamel az iszlám–keresztény párbeszéd hídjává és a béke prófétájává vált

Október 26-án a kairói al-Azhar egyetem küldöttsége tett látogatást a roueni érsekséghez tartozó Saint-Étienne-du-Rouvray templomában, ahol július végén két dzsihadista támadó a szentmise közben megölte Jacques Hamel atyát.

2016. november 2. szerda

Ábrahám vendégsége: az irgalmasság a zsidó, a keresztény és a muszlim vallásban

Október 30-án Budapesten, a Deák téri evangélikus lelkészségen a három nagy monoteista vallás képviselői az irgalmasságról tanácskoztak az assisi vallásközi béketalálkozó szellemében. A résztvevők előzőleg fiatal zsidó, keresztény és muszlim önkéntesekkel ünnepi ebéden láttak... »

2016. október 31. hétfő

Állandó imámot neveznek ki a Hagia Szophiába

Állandó imámot neveznek ki az isztambuli Hagia Szophiába, mely korábban sokáig a világ legnagyobb keresztény katedrálisa volt, majd mecsetként működött. A késő ókori építészet utolsó jelentős alkotását 1935-ben múzeummá alakították át, 1985 óta a világörökség része.

2016. október 27. csütörtök

Ferenc pápa a bakui mecsetben: A konfliktusok éjében a vallások legyenek a béke hajnalai!

Október 2-án délután Ferenc pápa vallásközi találkozón vett részt a bakui Hejdar Alijev-mecset nagytermében Allahshukur Pashazadeh sejkkel, a muszlim és más vallási közösségek képviselőivel.

2016. október 3. hétfő

Ferenc pápa találkozott a nizzai merénylet áldozatainak hozzátartozóival

Mintegy ezren várták a szeptember 24-én a VI. Pál kihallgatási teremben Ferenc pápát, hogy megosszák vele az ez év nyarán Nizzában történt terrorista merénylet okozta gyászt és fájdalmat, továbbá hogy meghallgassák vigasztaló és együtt érző szavait.

2016. szeptember 24. szombat

Louis Raphael I Sako pátriárka megnyitotta a káld püspöki szinódust

Szeptember 22-én az autonóm iraki-kurdisztáni Ankawában elkezdődött a káld püspökök szinódusa. Louis Raphael I Sako pátriárka nyitóbeszédének fő témája a káld egyház lelki krízise volt.

2016. szeptember 24. szombat

tovább »