A Vatikán szót emelt a közel-keleti kisebbségek érdekében

Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius, a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője a Világszervezet Biztonsági Tanácsának április 20-i ülésén átfogó képben ismertette a Szentszék álláspontját Közel-Kelet térségének stabilitása ügyében.

2017. április 22. szombat

Muszlimok és koptok örömmel várják Egyiptomba Ferenc pápát

Ferenc pápát a béke hírnökeként várják Egyiptomba, ahol kétnapos látogatása keretében az Al-Azhar szunnita egyetemen rendezett április 28-i békekonferencián is részt vesz.

2017. április 21. péntek

A jordán király jókívánságait küldte a keresztény egyházaknak

„A jordániaiak egy egységes családot képviselnek, amely aktívan részt vesz az ország építésében.” A jordániai miniszterelnök, Hani Mulki ezekkel a szavakkal adta át Abdullah király húsvéti üdvözletét az ország keresztény vezetőinek, akikkel április 15-én, Ammanban... »

2017. április 19. szerda

Muszlim fiatalok szervezték meg Jordániában a keresztény templomok védelmét húsvétkor

Az Egyiptomban virágvasárnap történt két merényletet követően muszlim fiatalok kezdeményezést indítottak Jordániában, hogy húsvétvasárnap az egész országban megvédjék a keresztény templomokat – ahogy mondták, a szolidaritás jeleként.

2017. április 18. kedd

Muszlim véradók is segítik az egyiptomi merényletek sebesültjeit

Egyiptomban több spontán szolidaritási akció is zajlott április 9-én, vasárnap: muszlimok is adtak vért azon kopt keresztények számára, akik a virágvasárnap elkövetett terrortámadások során sérültek meg.

2017. április 11. kedd

Nem jellemezhet minket a félelem – A Jezsuita Menekültszolgálat közel-keleti igazgatója Budapesten

Magyarországra látogatott egy konferenciára Michael Zammit, a Jezsuita Menekültszolgálat közel-keleti régiójának igazgatója. A budapesti jezsuita rendházban kérdeztük Libanonról, a menekültek helyzetéről, reményeiről és a rend szolgálatáról.

2017. április 10. hétfő

Brit muszlim küldöttséget fogadott a pápa

Április 5-én, a szerda délelőtti általános kihallgatás előtt találkozott Nagy-Britannia muszlim vezetőinek küldöttségével, valamint Nichols és Tauran bíborossal Ferenc pápa.

2017. április 6. csütörtök

Újabb három menekültcsalád kapott szállást a Vatikánban

Az Apostoli Alamizsnahivatal április 3-án nyilatkozatot tett közzé, miszerint három újabb menekültcsaládot fogadtak be a Vatikán tulajdonában lévő lakásokba, melyeket immár több mint egy éve arra használnak, hogy segítsék az otthonukat elhagyni kényszerült családokat.

2017. április 5. szerda

Ismertették a pápa egyiptomi útjának programját

Április 28–29-én látogat Egyiptomba Ferenc pápa, hogy részt vegyen a kairói nemzetközi békekonferencián. Apostoli útja alkalmával a helyi kopt katolikus és ortodox közösséggel, valamint iszlám vallási elöljárókkal találkozik.

2017. április 4. kedd

A nemzetközi közösség segítségére van szükség Irak újjáépítéséhez

A National Catholic Register amerikai lap március 24-i száma interjút tett közzé Basár Varda káld katolikus érsekkel, Erbíl főpásztorával, a beszélgetést a Vatikáni Rádió ismertette.

2017. március 31. péntek

Muszlim nők élőláncot alkottak a Westminster hídon a terrorizmus elleni tiltakozás jeleként

Március 27-én öt percen át álltak Londonban, a hídon egymás kezét fogva muszlim nők, élőláncot alkotva ott, ahol néhány nappal korábban valaki az ő Istenük nevében terrortámadást követett el. Így tiltakoztak a terrorizmus ellen és bizonyították, nem pusztíthatja el az emberek... »

2017. március 28. kedd

Egyiptomi missziós nővérek – Egész életükkel tanúskodnak a hitükről

Maria Clara Caramagno, a Szűz Mária Szeplőtelen Szívének Ferences Misszionárius Nővérei kongregáció egyiptomi provinciálisa nyilatkozott a Zenit hírügynökségnek a legszegényebbek között végzett tevékenységükről, és arról, milyen nagy örömmel várják a pápát, aki április... »

2017. március 24. péntek

Meg akarja állítani a keresztényellenes egyiptomi propagandát a kairói nagymufti

A L’Osservatore Romano vatikáni napilap március 19-i, vasárnapi száma a „Fatva háza a keresztényellenes rendeletek ellen” címmel cikket közölt, amely ismerteti a keresztényellenes muszlim rendeleteket, illetve a kairói nagymufti véleményét, amely szerint a Korán önkényes... »

2017. március 21. kedd

Muszlim és keresztény vezetők Kairóban: Minden vallás egyenlő, minden hívő egyenrangú állampolgár

Március 1-jén zárult a kairói szunnita egyetem, az al-Azhar kétnapos konferenciája, melyen ötven országból a kereszténység és az iszlám vallás mintegy hatszáz képviselője vett részt és tett hitet az együttélés, egymás kölcsönös tisztelete mellett.

2017. március 10. péntek

A Szentszék és az al-Azhar központ kifejezte közös akaratát a vallási szélsőségesség elleni munkára

A Szentszék és a kairói al-Azhar mecset és egyetem, a szunnita iszlám világ egyik legfontosabb felsőoktatási intézménye kifejezte közös akaratát a vallási szélsőségesség elleni munkára. Ez a február 24-én véget ért szeminárium eredménye, amit az al-Azhar egyetemen tartottak.

2017. február 25. szombat

Muszlim fiatalok helyreállítottak egy Iszlám Állam által megrongált templomot Moszulban

A kalifátus megszállása alól a közelmúltban felszabadított iraki városban muszlim fiatalok egy csoportja rendbe hozta a dzsihadisták által megrongált Szeplőtelen Szűz Mária-templomot. Üzenni szerettek volna ezzel keresztény testvéreiknek, hogy térjenek haza.

2017. február 16. csütörtök

„Közelkép az iszlámról” – Könyvbemutatót tartottak a Párbeszéd Házában

Az Új Város Kiadó, a Fokoláre Mozgalom és a Sophia Egyetemi Intézet közreműködésével február 13-án Budapesten, a Párbeszéd Házában bemutatták a „Közelkép az iszlámról – Kultúra, vallás, politika” című könyvet.

2017. február 14. kedd

Muszlim barátai rejtegettek egy keresztény asszonyt az Iszlám Állam elől

Georgette nem tudott elmenekülni a Moszulhoz közeli szülőfalujából, amikor 2014 júniusában az Iszlám Állam katonái elüldözték a keresztényeket. Családtagjai Erbílbe mentek, ő azonban nem bírta volna az utat gyalogosan. Egy muszlim család élete kockáztatásával két és fél éven át... »

2017. január 27. péntek

Ferenc pápa fogadta az iszlám–keresztény párbeszédet előmozdító megbeszélés résztvevőit

Ferenc pápa november 23-án a VI. Pál aula kistermében fogadta annak a megbeszélésnek a résztvevőit, amelyet a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa kezdeményezett a teheráni Iszlám Kultúra és Kapcsolatok Szervezettel.

2016. november 24. csütörtök

Jacques Hamel az iszlám–keresztény párbeszéd hídjává és a béke prófétájává vált

Október 26-án a kairói al-Azhar egyetem küldöttsége tett látogatást a roueni érsekséghez tartozó Saint-Étienne-du-Rouvray templomában, ahol július végén két dzsihadista támadó a szentmise közben megölte Jacques Hamel atyát.

2016. november 2. szerda

tovább »