Egész(ség) a betegségben – Homa Ildikó könyvbemutatója és előadása Kolozsvárott

Homa Ildikó szociális testvér, klinikai pszichológus, doktorandusz tartott előadást február 23-án este a kolozsvári római katolikus nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében a helyi Keresztény Értelmiségi Kör rendezvényén.

2017. február 27. hétfő

Volker Kessler: A Biblia négy vezetési alapelve

A német teológus Kessler könyvében arra keresi a választ, miként viszonyuljon a keresztény vezető a szolgálathoz, a hatalomhoz, a felelősséghez és a kegyelemhez, és hogyan alkalmazza a szeretet bibliai parancsát ezeken a területeken.

2017. február 26. vasárnap

Örökbecsű limlomok – Litvániából

Giedra Radvilavičiuté „Ma éjjel a falnál alszom” című kötetéről Petrőczi Éva költő, író, irodalomtörténész, publicista gondolatait olvashatjuk.

2017. február 26. vasárnap

Amerikai rémálom – „Az éjszaka törvénye” és „Az alapító” című filmről

Az idei Oscar-szezon során két grandiózus felemelkedés-történettel is megismerkedhetünk, s a nálunk január és február fordulóján bemutatott „Az éjszaka törvénye” és „Az alapító” egyaránt hősének ellentmondásosságát hangsúlyozza.

2017. február 25. szombat

Jean Vanier: Az élet nagy kérdései

Jean Vanier, a fogyatékkal élőket gondozó Bárka Közösség alapítója könyvében alapvető és mindannyiunkat foglalkoztató kérdéseket tesz fel és válaszol meg: Miért élünk? Hogyan válhat a szenvedés az élet forrásává? Miért van a rossz a világban? Hogyan tudunk valóban... »

2017. február 25. szombat

Kettős könyvbemutató az egyházatyák koráról

Geréby György és Novák Veronika mutatta be a nagyközönségnek február 24-én Bugár M. István „A teológia kezdetei a jánosi tradícióban – a Melitón- és a Hippolütosz-dosszié” és Pierre Riché „Oktatás és művelődés a barbár Nyugaton” című könyvét.

2017. február 25. szombat

„Szörnyű elbeszélni, mi van ottan” – dokumentumfilm az Urániában Botticelli pokolábrázolásáról

A „Botticelli: Dante pokla” című dokumentumfilm a firenzei reneszánsz művész egy kevésbé ismert festményének ered a nyomába. Az olasz–német koprodukcióban készült ismeretterjesztő alkotást az Uránia Nemzeti Filmszínház tűzte műsorára.

2017. február 22. szerda

Jézus perének jogi hátteréről szóló kötetet mutattak be Budapesten

Jézus perének zsidó és római jogi jellemzőiről írt könyvet Fazekas István Váci Mihály-díjas költő, műfordító és jogász. Az „Amicus caesaris” című kötetet február 20-án, hétfőn mutatták be az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán (ELTE... »

2017. február 21. kedd

Rőtszakállú – Akira Kuroszava filmjéről

Akira Kuroszava 1965-ben készült filmje a 19. századi Japánban játszódik, egy közkórházban, ahol a társadalom legszegényebbjeit, számkivetettjeit ápolják a Rőtszakállúnak nevezett igazgató vezetésével.

2017. február 19. vasárnap

Marc Fromager előadást tart Pécsen a keresztényüldözésről

Március 2-án 18 órai kezdettel a pécsi Magtár Látogatóközpontban könyvbemutatóval egybekötött előadást tart Marc Fromager, az Aide á l'Église en Détresse (AED) nevet viselő intézmény párizsi központjának igazgatója a Közel-Keleten és a világ más tájain élő keresztényeket... »

2017. február 19. vasárnap

Amikor megszűnik az emberi méltóság – Én, Daniel Blake

Ken Loach 2016. december 1-jén bemutatott filmjéről Hajnal Gergely írását adjuk közre.

2017. február 19. vasárnap

Gilles Bourdos: Renoir

Auguste Renoir (1841–1919) francia festő, az impresszionizmus egyik megteremtője, bár soha nem kötelezte el magát ezen, mint ahogyan más művészeti irányzatok mellett sem. Vallotta: a művészet egyetlen szabálya, hogy nincs kötelezően elfogadott szabály.

2017. február 18. szombat

Új kiadványokat mutattak be a szombathelyi székesegyházról

Február 15-én két új, a főtemplomról szóló kiadványt mutattak be az egyházmegyei levéltárnak helyet adó szombathelyi Eölbey-házban.

2017. február 17. péntek

Argentin pszichológus könyvét mutatták be a debrecen-józsai kápolnában

Jorge Bucay „20 lépés előre” című könyvéről beszélt Szentesi Csaba szervezőlelkész február 14-én, a házasság hetének harmadik napján Debrecen Józsa városrészének görögkatolikus kápolnájában.

2017. február 16. csütörtök

Mario Spinelli: Kalazanci Szent József – az ingyenes közoktatás elindítója

A piarista rend 2017-ben emlékezik meg arról, hogy négyszáz éve, 1617-ben hagyta jóvá V. Pál pápa a szegény sorsú gyermekek tanítására, nevelésére létrejött szerzetesrendet. A Szent István Társulat tíz évvel ezelőtt adta ki Mario Spinelli Kalazanci Szent József rendalapítóról... »

2017. február 12. vasárnap

Törőcsik Mari – Bérczes László beszélgetőkönyve

Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze a magyar film- és színjátszás meghatározó egyénisége, alakításai több nemzedék számára nyújtottak feledhetetlen művészi élményt. Ebben a kötetben Bérczes László szerkesztővel, színházi rendezővel beszélget életéről, művészi... »

2017. február 12. vasárnap

Döntéseink nyomában – Az „Utazók” és „A fegyvertelen katona” című filmekről

Nemrég került a mozikba Morten Tyldum „Utazók” és Mel Gibson „A fegyvertelen katona” című filmje. S bár a két film műfajukat tekintve (is) messze állnak egymástól – sci-fi és dráma –, mégis érdemes egymás mellé állítani a két alkotást.

2017. február 12. vasárnap

Gulágra hurcolt egyházi személyekre emlékeztek a Közi Horváth József Népfőiskolán

Február 4-én mutatták be az agyagosszergényi művelődési házban a Közi Horváth József Népfőiskola kiadásában megjelent „Emlékek a táborokból – Harangozó Ferenc és Mészáros Tibor Gulag-rabok megpróbáltatásai” című kötetet. A rendezvényen jelen volt Veres András győri... »

2017. február 6. hétfő

Pörös Géza: Krzysztof Zanussi világa

Krzysztof Zanussi (1939) a lengyel és az egyetemes filmművészet világszerte elismert, kiemelkedő alkotója, több mint félszáz játék- és televíziós filmet, számos rövid- és dokumentumfilmet készített. Olyan jelentős műveket rendezett, mint a „Közjáték”, az „Illumináció”, vagy... »

2017. február 5. vasárnap

Túl a nagy falon – Gondolatok Csang Ji-mou fantasyjéről

Januárban 5-én mutatták be, és még mindig látható a magyar mozikban Csang Ji-mou (Yimou Zhang) kínai–amerikai koprodukcióban készült „A Nagy Fal” című filmje.

2017. február 5. vasárnap

tovább »