„Hangyaboly” középkori módra – Anne Lise Marstrand-Jørgensen regénye Hildegard von Bingenről

Két évvel ezelőtt, 2015-ben a komoly hazai könyvsikerek közé tartozott és – s mindmáig oda tartozik – az irodalomtörténészből és költőből lett fiatal dán írónő, Anne Lise Marstrand-Jørgensen vaskos remekműve, a Hildegard első kötete, Soós Anita nem mindennapian szép... »

2017. május 28. vasárnap

Mária álma – A legszebb Szűz Mária-novellák

A Szent István Társulat főszerkesztője, Kindelmann Győző által összeállított kötetben jelentette meg a magyar és a világirodalom legszebb Szűz Máriáról szóló novelláit. Az elbeszélések között vannak a bibliai időkben, a középkorban és a modern korban játszódó történetek... »

2017. május 27. szombat

A názáreti Jézus – Teológiai csemege korunk kiemelkedő biblikusától

A Pannonhalmi Főapátság és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola szervezésében május 24-én, szerdán bemutatták Gerhard Lohfink „A názáreti Jézus – Mit akart és ki volt ő?” című könyvét a budapesti intézmény dísztermében.

2017. május 25. csütörtök

Angolul is megjelent Mindszenty József levelezése a Vatikánnal

A Veritas Történetkutató Intézet és a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent öt könyvet, köztük Mindszenty József Szentszékkel folytatott levelezésének angol nyelvű kiadását mutatták be május 23-án délelőtt a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

2017. május 23. kedd

Újdonság: YOUCAT-könyvek a bérmálásról – fiatalos nyelvezettel, játékos szemléltető ábrákkal

A YOUCAT Alapítvány 2014-ben két könyvet is kiadott Németországban: „YOUCAT – Bérmakönyv” és „YOUCAT – Kézikönyv a bérmakurzushoz” címmel. Most mindkét kiadványt megjelentette a Vigilia Kiadó. Lukács László piarista szerzetessel, a Vigilia főszerkesztőjével... »

2017. május 23. kedd

Szomjoltók társasága – Művészinterjúk az Új Ember utóbbi másfél évtizedéből

A Magyar Kurír, vállalva és folytatva az Új Ember Kiadó gazdag könyvkiadási örökségét, idén „Új Ember Kiadványok” sorozatcímmel öt kötetet jelentetett meg. A „Szomjoltók társasága” című könyvben a katolikus hetilapban az elmúlt másfél évtizedben közreadott... »

2017. május 23. kedd

A lélek és a szellem épülésére – Díjátadással nyílt meg a XXV. Szent István Könyvhét

Erdő Péter bíboros, prímás nyitotta meg a XXV. Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál pápa dísztermében május 22-én. A megnyitón Pierre Riché történészt és Szuromi Szabolcs Anzelm kánonjogászt Stephanus-díjjal tüntették ki.

2017. május 22. hétfő

Könyvújdonságaink a Szent István Könyvhéten

A Magyar Kurír, vállalva és folytatva az Új Ember Kiadó gazdag könyvkiadási örökségét, idén Új Ember Kiadványok sorozatcímmel öt kötetet jelentetett meg, melyeket az alábbiakban ajánlunk a kedves olvasók figyelmébe.

2017. május 22. hétfő

Szegeden vetítik a Faces of Love – A szeretet arcai Manilából című filmet

A Magyarországon működő ShoeShine alkotói közösség által készített film először hozza elérhető közelségbe Európa számára az ACAY misszió megrendítő szolgálatát Ázsiában. A filmet június 1. és 7. között mindennap 17 órakor vetítik a szegedi Belvárosi mozi Balázs Béla... »

2017. május 22. hétfő

Fatima csodája – Filmvetítés a Párbeszéd Házában

Május 19-én a Párbeszéd Házában a Magyar Katolikus Rádió filmklubján Fabrizio Costa „Fatima csodája” című, 1997-ben készült alkotását mutatták be. A vetítés után Gőbel Ágoston, az MKR műsorvezetője beszélgetett Török Csaba teológussal, katolikus pappal és Lázár Kovács... »

2017. május 21. vasárnap

Placid atya – Aki megjárta a Gulágot

A Széll Péter rendező által 2005-ben készített dokumentumfilmben az idén januárban, életének 101. évében elhunyt Olofsson Placid bencés szerzetes pap mesél az életéről, kiemelten arról a tíz esztendőről, amit a Gulágon töltött el rabságban, 1946 és 1955 között.

2017. május 21. vasárnap

Kiadók és olvasók a Ferenciek terén – Kezdődik a Szent István Társulat huszonötödik ünnepi könyvhete

A Szent István Társulat immár 25. alkalommal rendezi meg a keresztény szellemiségű könyvkiadók hagyományos seregszemléjét május 22. és 27. között. A budapesti Ferenciek terén 32 könyvkiadó közel 8 ezer kiadvánnyal, köztük 76 újdonsággal várja az olvasókat. Farkas Olivérrel, a... »

2017. május 20. szombat

A kiégésen innen és túl – Bemutatták Versegi Beáta új könyvét

Versegi Beáta Mária „Lehetőségek – a kiégésen innen és túl” című kötetét a szerző mellett Füzes Ádám katolikus pap, szupervizor, Rottenhoffer Ágota coach, szupervizor és a könyv illusztrátora, Kovács Gergely ismertette a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola... »

2017. május 16. kedd

Leo Scheffczyk: A fatimai fohász és az emberek üdvösségéért való aggodalom

Leo Scheffczyk (1920-2005) német bíboros, teológus már nyugalmazott professzorként tartott előadást 1989-ben Altöttingben egy Fatima-kongresszuson. A Newman Központ a fatimai Mária-jelenések 100. évfordulója alkalmából jelentette meg az előadás szerkesztett változatát.

2017. május 14. vasárnap

Pierre Riché: Oktatás és művelődés a barbár Nyugaton (6-8. század)

Pierre Riché (1921) francia történész könyve 1963-ban jelent meg először, amelyet több nyelvre is lefordítottak, a közelmúltban pedig a Szent István Társulat is kiadta. Az Apostoli Szentszék hazai kiadója a társulat idei ünnepi könyvhetén irodalmi kategóriában Stephanus-díjjal tünteti... »

2017. május 14. vasárnap

Hosszú hétvége – Férfiszenvedély Billy Wilder módra

Billy Wilder fekete-fehérben forgatott filmdrámájának főhőse a krisztusi korban lévő, harminchárom éves, súlyosan alkoholista író, Don Birnam.

2017. május 14. vasárnap

„Én a nyelvemen érzem a gyerekkort” – Szabó Magda receptgyűjteménye

A Szabó Magda hagyatékából előkerült receptfüzetek anyagából összeállított gyűjtemény nem csak szakácskönyv, de igazi kultúrtörténeti csemege. A kötetről Petrőczi Éva író, irodalomtörténész ajánlóját közöljük.

2017. május 13. szombat

Lékai László bíboros lelki derűje – Gyűjtemény az egykori főpásztor anekdotáiból

Pákozdi István teológiai tanár összeállításában egy különleges könyvecskét vehetünk a kezünkbe „Lékai László bíboros anekdotái” címmel, melyet a Tihanyi Bencés Apátság jelentetett meg. Kránitz Mihály teológus, a PPKE Hittudományi Kara dékánjának könyvajánlóját... »

2017. május 13. szombat

Hamarosan megjelenik Josip Lončar „Rózsafüzér” című könyve

A Szent Imre Öröksége Ifjúsági és Szociális Alapítvány a fatimai jelenések 100. évfordulójának alkalmából megjelenteti Josip Lončar „Rózsafüzér” című kétkötetes művét.

2017. május 11. csütörtök

Belsőváros ékköve – Szent Rókus-templom, Csongrád

A Gyöngyössy Orsolya által szerkesztett album a csongrádi Szent Rókus-templomot mutatja be, amely a róla elnevezett tér szélén, az ún. Belsővárosban helyezkedik el. A város négy katolikus temploma közül ez a legkorábbi építésű.

2017. május 7. vasárnap

tovább »