Miloš Forman: Amadeus

Április 13-án, pénteken, 86 éves korában elhunyt Miloš Forman cseh-amerikai filmrendező, az egyetemes filmművészet egyik legnagyobb alakja. Az 1984-ben nyolc Oscar-díjat – köztük a legjobb rendezőit – kapott Amadeus című filmjének ismertetésével emlékezünk rá.

13:01

Megjelent két, a belvárosi templom folyamatos szentségimádását segítő kiadvány

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban 2018. január elsejétől folyamatos (éjjel-nappali) szentségimádás indult. Április 20-án, pénteken délelőtt sajtótájékoztató keretében két, a témával kapcsolatos könyvet mutattak be az altemplomban.

2018. április 20. péntek

Bemutatták a „Híres szombathelyi nők” új, a domonkos nővérekről szóló kötetét

Április 18-án mutatták be Szombathelyen a „Híres szombathelyi nők” sorozat legújabb kötetét, mely a domonkos nővérek életébe enged bepillantást írásokon, fényképeken keresztül 1905-ös szombathelyi letelepedésüktől a rend 1950-es feloszlatásáig.

2018. április 20. péntek

Szellemi box – A posztmodern kor istenkereséséről mutattak be könyvet Nagyváradon

Diósi Dávid gyulafehérvári egyházmegyés pap „»A te arcodat keresem, Uram« (Zsolt 27,8). Puzzle-darabok posztmodern korunk istenkeresőiről/-nek” című új kötetét mutatták be április 13-án a nagyváradi püspöki palota dísztermében.

2018. április 16. hétfő

Márton Áron életéről készült filmet mutattak be Veszprémben és Várpalotán

Nagy Zoltán mérnök, tanár, hitoktató, Márton Áron-kutató tartott filmvetítéssel egybekötött előadást április 5-én a KÉSZ megyei szervezeteiben, Veszprémben a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában és Várpalotán a plébániai... »

2018. április 16. hétfő

Sztálin és Churchill – Történelem a filmvásznon

„A legsötétebb óra” azt a néhány napot dolgozza fel, amikor Churchillben megszilárdult az elhatározás: az Egyesült Királyság belép a háborúba. A „Sztálin halála” című film pedig a történelem egyik legvéresebb diktátora életének utolsó fejezetét jeleníti meg a szatíra... »

2018. április 15. vasárnap

Akinek képeit átjárja a világosság – Muzsinszki Nagy Endre, a Biblia festője

A Muzsinszki Nagy Endre (1886–1975) festőművész Jézus életéről készült képeit bemutató album tavaly év végén jelent meg a Veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiadványaként.

2018. április 15. vasárnap

Díjat nyert a vatikáni csendőrségről készült dokumentumfilm

Az argentínai Arfecine filmfesztivál elismerésében részesült az a dokumentumfilm, amely a pápa és a Vatikán biztonsága felett őrködő csendőrökről készült. A vallási témájú filmek nemzetközi fesztiválja április 7-én a legjobb rendező díjával tüntette ki Cesare Cupponét, a film... »

2018. április 14. szombat

Phil Bosmans: Az öröm virágait neked kell elültetned

Phil Bosmans (1922–2012) belga római katolikus pap, író élete jelentős részében egykori börtönviseltekkel, betegekkel, fogyatékkal élőkkel, idősekkel, szüleik által elhagyott gyerekekkel foglalkozott. Könyvei több százezer példányban jelentek meg, elsősorban német... »

2018. április 14. szombat

Márton Áronról szóló dokumentumfilmet mutattak be Szepsiben

„A Hegy – Mozaikképek Márton Áron életéből” címmel készített filmet Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató. Alkotását április 8-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján a szepsi katolikus templomban, 9-én a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban mutatták be.

2018. április 10. kedd

Czigány György: A nyár feltámadása

Czigány György (1931) költő, író, szerkesztő-műsorvezető. Ez a mostani a 31. kötete, amelyben visszaemlékezések, rövid esszék, versek olvashatók.

2018. április 7. szombat

A kinyilatkoztatás női utakon is érkezett – A „Bibliai nők” című könyvről

Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola és a PPKE Hittudományi Karának tanára, a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet igazgatója ajánlóját olvashatják André Wénin, Camille Focant és Sylvie Germain „Bibliai nők” című... »

2018. április 3. kedd

Órigenész: Kommentár János evangéliumához

Órigenész (184–254) egyháztanító, az ókeresztény tudományos irodalom kiemelkedő alakja hatalmas életművet alkotott. Munkásságának legfontosabb része a Szentírás helyes olvasásának magyarázata.

2018. április 2. hétfő

Cecil B. DeMille: Királyok királya

A Biblia – és különösen Jézus Krisztus élete – kezdettől fogva kiemelten érdekelte a filmművészet alkotóit. A mozi gyermekkorának legkedvesebb témái közé tartozott a passiótörténet. Az első, egész estét betöltő nagyjátékfilmet Cecil B. DeMille rendezte Jézusról, 1926-ban,... »

2018. március 30. péntek

„A világ csak akkor változik, ha mi is változunk” – A Mária Magdolna című filmről

Március 29-én, nagycsütörtökön mutatják be a hazai mozik a Mária Magdolna című filmet, melyről Gőbel Ágoston írt kritikát.

2018. március 28. szerda

Bemutatták a Világítani fogok közösségről készült filmet

Március 24-én, szombat este a Premier Kultcaféban mintegy 160 ember előtt hivatalosan is bemutatkozott a kerecsendi Világítani fogok közösség. Farbaky Tamás, a közösség önkéntese beszámolóját olvashatják.

2018. március 26. hétfő

Szállj el, katicabogár – A „Lady Bird” című filmről

Greta Gerwig színész, rendező az Oscar-gála küszöbén, március 1-jén bemutatott nagyjátékfilmjében kihasználja a felnövéstörténet műfajának közhelyeit, a „Lady Bird” mégis alaposan eltér a már megszokott tinisztoriktól.

2018. március 25. vasárnap

Stjepan Lice: Rajt nélküli úton

Stjepan Lice (1954) katolikus horvát író, költő, több verses- és elbeszéléskötet szerzője. Ebben a kötetében verseit, tanulmányait, elmélkedéseit olvashatjuk.

2018. március 25. vasárnap

Nemzetközi keresztény filmfesztiválon mutatják be a „Csak egy ima” című magyar rövidfilmet

Május 2-án mutatják be Orlandóban, az International Christian Film Festival (ICFF) versenyprogramjában a „Csak egy ima” című, öt és fél perces magyar rövidfilmet, amely esélyesnek számít a leginspirálóbb keresztény rövidfilm kategóriában.

2018. március 25. vasárnap

Út a hajnalba

A magyar és világirodalomban számtalan mű foglalkozott a húsvéttal, az írókat mindig kiemelten foglalkoztatta Jézus Krisztus kereszthalála, majd dicsőséges feltámadása. A Szent István Társulat az elbeszélésirodalom remekműveiből jelentetett meg válogatást, Kindelmann Győző... »

2018. március 24. szombat

tovább »