Szent Brigitta: Mennyei kinyilatkoztatások

Szent Brigitta (1303–1373) Svédország védő-, Európa társvédőszentje, az özvegyek pártfogója. Írásai és látomásai a közelmúltban jelentek meg először a Kairosz Kiadó gondozásában, Kőrösiné Merkl Hilda, a skandináv irodalom szakértője, egyetemi docens válogatásában.

2017. július 23. vasárnap

Giovanni Ausenda: A piarista rend története

A piarista rend ebben az évben ünnepli alapításának 400. és a rendalapító Kalazanci Szent József szentté avatásának 250. évfordulóját. Ebből az alkalomból jelent meg újra magyarul Giovanni Ausenda olasz piarista (1911–1986) először 1986-ban kiadott könyvecskéje.

2017. július 22. szombat

„Asztrik érsek örökségében” – Megjelent Bábel Balázs legújabb kötete

Megjelent a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekének új könyve, mely a főpásztor 2016 júniusa és 2017 áprilisa között elhangzott beszédeiből összeállított válogatás Koloh Elek újságíró szerkesztésében. A kötetet sajtótájékoztató keretében mutatták be július 17-én,... »

2017. július 20. csütörtök

„Macskajáték” – Szabó Magda módra

Az idei Ünnepi Könyvhét egyik csemegéje, olvasóvigasztaló könyve eredetileg nem is könyvnek készült. A Szabó Magda életművének példás eleganciájú könyvsorozattal tisztelgő Jaffa Kiadó s az írónő keresztfia és kéziratos hagyatékának gondos sáfára, Tasi Géza különleges művel... »

2017. július 17. hétfő

Homa Ildikó SSS: Veled vagyok mindennap – Útitárs a betegségben

A betegség ideje a magunkba nézés és az Istennel való beszélgetés ideje lehet. Homa Ildikó kolozsvári pszichológus, szociális testvér kis imakönyve ebben az „időzésben” szeretne útitárs lenni.

2017. július 16. vasárnap

Mindent Dosztojevszkijről

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij. Ha nem tudnánk, kiről van szó, akkor is felkeltené az érdeklődésünket, kit takar ez a név, miféle személyiséget. Ha pedig akár csak egyetlen oldalt is elolvasunk tőle, azonnal a hatása alá kerülünk, képtelenek vagyunk, de nem is akarunk... »

2017. július 16. vasárnap

Könyv született a győri bencés templom harangjainak történetéről

A győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban július 10-én, szentmise keretében mutatták be azt az albumot, amely végigkíséri azon hónapok eseményeit, melyek a templom 1916-ban rekvirált harangjainak újjászületéséhez vezettek. A harangokat 2016 decemberében a Vatikánban áldotta meg... »

2017. július 11. kedd

Psychoanalysis Christiana – A viskó – regényben és filmen

A 2000-es évek legnagyobb keresztény szellemiségű könyvsikeréből, a nálunk is népszerű A viskóból Stuart Hazeldine készített filmet.

2017. július 10. hétfő

Joseph-Marie Verlinde atya: A tiltott tapasztalat – Az asramtól a monostorig

Joseph-Marie Verlinde a belgiumi Gentben született 1947-ben. Huszonegy évesen már a tudományok doktora volt, majd egy hindu guru tanítványává szegődött. Európába visszatérve a New Age követője lett. Ma monasztikus szerzetesként elkötelezve Jézus Krisztus papja.

2017. július 9. vasárnap

Megjelent a Talmud első magyar fordítása

Megjelent a Talmud egy részének, 19 fejezetének első magyar fordítása. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) gondozásában megjelent kétkötetes mű, amely az eredeti héber, illetve arámi szöveg mellett közli a fordítást és magyarázatokat is fűz hozzá, július 5-én... »

2017. július 7. péntek

Örökhagyás – „Az utolsó család” és az „Emlékképek” című filmről

Májusban egy hét eltéréssel mutatták be Jan P. Matuszyński „Az utolsó család” és Andrzej Wajda „Emlékképek” című filmjét.

2017. július 2. vasárnap

Jezsó Ákos: Megyek túlra

Jezsó Ákos regénye az Anschluss és a Szudéta-vidék Németországhoz való csatlakozásának évében, 1938-ban kezdődik és 1949-ben végződik, amikor a Rákosi Mátyás vezette kommunisták megszerzik a teljhatalmat Magyarországon. A szerző nagyszülei történetét dolgozza fel.

2017. július 1. szombat

Kiss Ulrich SJ: Szolgáló vezető a tanuló vállalkozásban

Kiss Ulrich jezsuita szerzetes, közgazdász, egykori marketingvezető. Könyvében számos személyes történeten keresztül mutatja be a vezetéstudomány egy-egy fontos témáját, sorvezetője Szent Márk evangéliuma. A „Szolgáló vezető” című kötetről Fábics István ismertetőjét... »

2017. július 1. szombat

Az élet a szeretetben teljes – Miskolcon is bemutatták a Palánki Ferenccel készített interjúkötetet

Június 28-án a miskolci Szent Péter és Pál apostol- (Mindszenti) templomban mutatták be Elmer István Palánki Ferenc megyéspüspökkel készített, „Az élet a szeretetben teljes” című interjúkötetét. Ezt megelőzően Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentmisét... »

2017. június 30. péntek

Lépjünk be a zsinat lendületébe – Bemutatták Őrsy László jezsuita szerzetes új könyvét

Őrsy László SJ „Életerős zsinat” című könyvét június 27-én mutatták be a Párbeszéd Házában. A könyvet a két fordító, Sólyom László volt államfő és Lukács Józsefné Nádasdy Krisztina, valamint Lukács László piarista szerzetes, teológus, a Vigilia főszerkesztője.

2017. június 28. szerda

Ami a herma mélyén van – A lovagkirályról tartottak konferenciát a Szent László-napokon Győrben

2011-ben négy napra felnyitották a Szent László koponyaereklyéjét tartalmazó hermát, ami átfogó tudományos kutatásnak lett a kiindulópontja. Többek között e vizsgálat eredményeit mutatta be az a konferencia, amelyet június 26-án rendeztek a győri Richter János Hangverseny- és... »

2017. június 27. kedd

Árkossy István: Ablak az Égre

Ozsvári Csaba (1963–2009) nemzetközi hírű ötvösművész, az egyházművészet kiemelkedő, másokkal össze nem hasonlítható alakja volt. Árkossy István grafikus, festő, író tanulmányában ezt az egyedülálló életművet mutatja be az özvegy, Ramocsai Imri és mások visszaemlékezései... »

2017. június 25. vasárnap

Hidvégi Handl Iván: „Fiúk, fel a fejjel, a harsona zeng…”

A szerző óbudai, sváb származású, 1934-ben született Budapesten. Könyvében az óbudai 21. számú Gárdonyi Cserkészcsapat történetét írta meg, személyes emlékeinek a felidézésével.

2017. június 24. szombat

A Pápai Magyar Intézetet bemutató kötet jelent meg

Június 26-án mutatják be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében Tóth Tamás „Pápai Magyar Intézet – Róma” című könyvét, illetve annak olasz nyelvű kiadását (Il Pontificio Istituto Ecclesiastico Ungherese, Roma).

2017. június 19. hétfő

Sebestyén Péter: Ezüstbeszéd

A kötetben az ezüstmisés, marosvásárhelyi plébános huszonöt év alatt elhangzott prédikációi, egyházi és civil alkalmakkor elmondott beszédei olvashatók.

2017. június 18. vasárnap

tovább »