Bemutatjuk az öt leendő bíborost

Ferenc pápa június 28-án, a rendes konzisztórium keretében új bíborosokat kreál a Szent Péter-bazilikában; a szertartáson részt vesz Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

2017. június 27., kedd

Bíborosi konzisztóriumra készülnek szenttéavatási ügyekben

Ferenc pápa húsvét után nyilvános konzisztóriumot tart több boldog kanonizálása ügyében.

2017. április 13., csütörtök

„Isten beeresztett minket szeretetébe” – Erdő Péter bíboros a konzisztóriumról és a szentévről

Erdő Péter bíboros Vértesaljai Lászlónak, a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adása főszerkesztőjének adott interjút, amelyben többek között a bíborosi testület új tagjairól és az irgalmasság szentéve hazai eredményeiről szólt.

2016. november 23., szerda

Ferenc pápa a bíborosoknak: Óvakodjunk az ellenségben gondolkodás vírusától!

November 19-én délelőtt a Szentatya tizenhét új bíborost kreált a Szent Péter-bazilikában tartott nyilvános, rendes konzisztórium keretében. A bíborosi testület előtt elmondott beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2016. november 20., vasárnap

Ferenc pápa kezet csókolt a kommunista rezsim alatt üldöztetést szenvedett új albán bíborosnak

Ferenc pápa november 19-én konzisztóriumot tartott a Szent Péter-bazilikában, melynek során tizenhét új bíborost kreált. Az új bíborosok között van két nyugalmazott érsek, egy püspök, valamint egy áldozópap is, akiket szolgálatuk és tanúságtételük elismeréseképpen nevezett... »

2016. november 19., szombat

Mario Zenari bíborosi kinevezése után is szíriai apostoli nunciusként szolgál

Az október 9-i Úrangyala imádság alkalmával Ferenc pápa az új bíborosok között elsőként jelentette be a szíriai apostoli nuncius, Mario Zenari érsek nevét.

2016. október 11., kedd

A pápa konzisztóriumot tart Teréz anya szentté avatása ügyében

A Pápai Szertartások Hivatala március 7-i tájékoztatása szerint Ferenc pápa nyilvános konzisztóriumot hívott össze március 15-én tíz órára az Apostoli Palota konzisztóriumi termébe.

2016. március 9., szerda

Személyi változások a Piarista Rend Magyar Tartományában

A nyár során a Piarista Rend Magyar Tartományához tartozó több intézmény élére új igazgatót nevezett ki a tartomány vezetése, emellett az asszisztensek és a rendházak terén is történt változás – tájékoztat a rendtartomány sajtószolgálata.

2015. szeptember 2., szerda

Jorge Mario Bergoglio 14 évvel ezelőtt lett bíboros

14 évvel ezelőtt, 2001. február 21-én kreálta bíborossá II. János Pál pápa Buenos Aires akkori érsekét, Jorge Mario Bergogliót. A Vatikáni Rádió felidézett egy akkori, az argentin La Nacion lapnak készített interjút Bergoglio bíboros érsekkel a kinevezés kapcsán. A Vatikáni Rádió... »

2015. február 21., szombat

Erdő Péter a kúria reformjáról: az elmúlt két évben pozitív fordulat ment végbe

Ferenc pápa a kúria reformjára vonatkozó irányvonalak és javaslatok jelenlegi állapotának bemutatása céljából február 12-13-ra rendkívüli konzisztóriumot, február 14-15-re egy következő bíborosi konzisztóriumot hívott össze, amikor húsz új bíborost kreált.

2015. február 15., vasárnap

Bemutatjuk az egyház húsz új bíborosát

Húsz új bíboros tizennyolc országból – ezzel tovább erősödik a bíborosi kollégium nemzetközisége. Ferenc pápa február 14-re hívta össze a bíborosi konzisztóriumot, amelynek keretében húsz új bíborost kreál. Rövid életrajzukat ismertetjük, képet adva országuk helyzetéről is.... »

2015. február 14., szombat

Konzisztórium: decentralizáció, szubszidiaritás és gazdasági kérdések

Federico Lombardi szentszéki szóvivő a Ferenc pápa által február 12-13-ra összehívott rendkívüli bíborosi konzisztórium csütörtök délutáni, és péntek délelőtti üléséről adott tájékoztatást - tudósít a Vatikáni Rádió.

2015. február 13., péntek

XVI. Benedek jelen lesz a holnapi konzisztóriumon

XVI. Benedek elfogadta Ferenc pápa meghívását a holnapi konzisztóriumra, melynek keretében a Szent Péter-bazilikában húsz új bíborost kreál a Szentatya – tájékoztat a Zenit hírportál.

2015. február 13., péntek

Konzisztórium: két új kongregáció a tervek között

Csütörtökön délben Federico Lombardi szentszéki szóvivő sajtótájékoztatót tartott a bíborosi konzisztórium délelőtti üléséről. A Vatikáni Rádió hírét adjuk közre.

2015. február 13., péntek

Ferenc pápa: A Római Kúria reformja nem öncélú

Február 12-én, csütörtökön megkezdődött a kétnapos konzisztórium, amelyre a Bíborosi Kollégium tagjai, vagyis a világ összes bíborosa meghívást kapott – tájékoztatott a Vatikáni Rádió.

2015. február 12., csütörtök

Megkezdődött a pápa és a bíborosi tanács nyolcadik ülése

A Szent Márta-házban február 9-én délelőtt Ferenc pápa jelenlétében megkezdődött a bíborosi tanács nyolcadik ülése, melynek résztvevői a Római Kúria reformtervezetén dolgoznak – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

2015. február 10., kedd

Ferenc pápa az afrikai egyház súlypontjairól

Ferenc pápa február 7-én a Konzisztórium-teremben fogadta az afrikai és madagaszkári püspöki konferenciák római szimpóziumának húsz tagját – számol be a Vatikáni Rádió.

2015. február 8., vasárnap

Maradiaga bíboros a római kúria reformjáról

„A kúriának a Ferenc pápa által akart reformja nagy valószínűséggel ebben az évben, 2015-ben befejeződik egy apostoli konstitúció megjelenésével” – nyilatkozta Oscar Maradiaga hondurasi bíboros-érsek január 9-én spanyol újságoknak a kúria reformjának terveiről.

2015. január 11., vasárnap

Cañizares bíboros javasolja a bíborosi kollégium létszámának növelését

A VI. Pál pápa által százhúsz főben megállapított pápaválasztó bíborosi kollégium létszámának a kibővítését javasolja az a dokumentum, melyet hónapokkal ezelőtt mutatott be Ferenc pápának Antonio Cañizares Llovera bíboros, az Istentiszteleti Kongregáció egykori... »

2015. január 10., szombat

20 új bíborost nevezett ki Ferenc pápa

20 új bíboros 18 országból – ezzel tovább erősödik a bíborosi kollégium nemzetközisége. Ferenc pápa január 4-én az Úrangyala imádságot követően közzétette az új bíborosok névsorát. A Szentatya február 14-re hívja össze a bíborosi konzisztóriumot, amelynek keretében 20 új... »

2015. január 4., vasárnap

tovább »