Első kézből a venezuelai válságról – A piaristák kiállnak diákjaikért

Első kézből számol be a kritikus venezuelai helyzetről Javier Alonso piarista május 20-i blogbejegyzésében, melyet Urbán József SP generálisi asszisztens, korábbi tartományfőnök és gimnáziumi igazgató fordításában közlünk.

2017. május 26. péntek

A család érték az emberiség számára – Erdő Péter is felszólalt a Családok XI. Világkongresszusán

Május 25–28-ig tart Budapesten a Családok XI. Világkongresszusa, melyet a World Congress of Families szervezettel karöltve rendeznek meg a Családok Budapesti Világtalálkozója programsorozat keretében.

2017. május 26. péntek

Hetven ország tanácskozik Madridban a közel-keleti etnikai és vallási erőszak elleni fellépésről

Mintegy hetven ország, köztük Magyarország és több nemzetközi szervezet részvételével vette kezdetét az „Etnikai és vallási erőszak a Közel-Keleten” című nemzetközi konferencia Madridban május 24-én, szerdán.

2017. május 25. csütörtök

Donald Trump és Mahmúd Abbász Betlehemben elítélte a terrorizmust

Donald Trump amerikai elnök május 23-i, keddi betlehemi látogatásán a Palesztin Hatóság ellenőrizte területen a békefolyamat újraindítását sürgette a palesztinok és az izraeliek között. Az éjszakai manchesteri merényletre reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt elítélték... »

2017. május 23. kedd

Szent Miklós ereklyéje először érkezett Oroszországba

Először látható Oroszországban Szent Miklós csontereklyéje; az orosz ortodox egyház egyik legfontosabb szentjének relikviája a Kirill pátriárka és Ferenc pápa közti megbeszéléseknek köszönhetően érkezett Moszkvába Olaszországból, Bari városából.

2017. május 23. kedd

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának vezetőségét fogadta a pápa

Ferenc pápa május 18-án fogadta az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) új elnökségét, élén Angelo Bagnasco bíborossal, aki ezt követően sajtótájékoztatót tartott a Vatikáni Rádió székházában.

2017. május 19. péntek

A kárpátaljai magyar görögkatolikus lelkészek és konzulátusi munkatársak családi napja

Barátságos labdarúgó-mérkőzéssel egybekötött családi találkozót szerveztek május 14-én Karácsfalván, a Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban a kárpátaljai magyar konzulátusok munkatársai, a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Kerület magyar papjai és családtagjaik... »

2017. május 19. péntek

Erdő Péter is előadást tartott a munka jövőjéről szóló MTA-konferencián

A Magyar Tudományos Akadémia „A munka jövője, a tudomány és tanulás a XXI. század világában” című ülését május 16-án rendezték meg.

2017. május 17. szerda

A béke feltétele a vallások közötti megegyezés – konferencia Strasbourgban a globális etikáról

A konfliktusok feloldásához új etikai rendre van szükség, melynek a világvallások a letéteményesei – mondta Hölvényi György, az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke az általa kezdeményezett kiállítás és konferencia megnyitóján... »

2017. május 17. szerda

Ferenc pápa üdvözlő táviratot küldött az új francia elnöknek

Ferenc pápa május 16-án üdvözlő táviratot küldött Emmanuel Macronnak, a Francia Köztársaság elnökének beiktatása alkalmából.

2017. május 17. szerda

Kiállítás nyílt a veszprémi érseki palotában „Kiegyezés és koronázás – 1867” címmel

A veszprémi Gizella-napok rendezvénysorozat kezdetével párhuzamosan, május 4-én nyitották meg a tárlatot.

2017. május 16. kedd

Gyakorlati segítséget ígér a keresztényüldözéssel foglalkozó washingtoni konferencia nyilatkozata

Washingtonban nemzetközi konferenciát tartottak a keresztényüldözésekről május 10. és 13. között „Csúcstalálkozó az üldözött keresztények védelmében” címmel. A rendezvény végén nyilatkozatot adtak ki, amiben a jelen lévő egyházi és politikai vezetők gyakorlati segítséget... »

2017. május 15. hétfő

Boldog Salkaházi Sára szűz és vértanú

Salkaházi Sárára emlékezünk liturgikus emléknapján. A Szociális Testvérek Társasága nővére 1944. december 27-én életét adta az üldözöttekért.

2017. május 11. csütörtök

Boldog Ivan Merz

Ivan Merz a horvát katolikus megújulás egyik világi vezetője volt. 2003. június 23-án II. János Pál pápa avatta őt boldoggá. Május 10-én ünnepeljük liturgikus emléknapját.

2017. május 10. szerda

Szent II. János Pál pápáról rendeztek konferenciát Budapesten

A Századvég Alapítvány „Értékek Európája” konferenciasorozata keretében „Szent II. János Pál pápa és a keresztény Európa megújulása” címmel nemzetközi konferenciát rendezett május 9-én, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében.

2017. május 10. szerda

Nobel-békedíjra jelöltek egy mexikói papot, akinek a fejére vérdíjat tűztek ki a drogbandák

Alejandro Solalinde mexikói katolikus pap a 2017-es Nobel-békedíj jelöltjei között van a Mexikón keresztül utazó illegális bevándorlókért végzett tevékenységéért. Önéletírása a közelmúltban jelent meg olasz nyelven.

2017. május 9. kedd

Két év börtönbüntetésre ítélték Jakarta egykori kormányzóját „istenkáromlásért”

Az észak-jakartai kerületi bíróság május 9-én két év börtönbüntetésre ítélte „istenkáromlás”, az iszlám megsértése miatt a keresztény Basuki Tjahaja Purnamát, Jakarta egykori kormányzóját.

2017. május 9. kedd

Lélekvesztőből zászlóshajó – a jezsuita gimnázium felemelkedése Kalocsán

A jezsuiták és Kalocsa kapcsolatáról tartott előadást Budapesten a Párbeszéd Házában Lakatos Andor, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője május 5-én. A jezsuiták gimnáziuma a 19. században két évtized alatt az ország legjobb intézményeinek sorába emelkedett. Mit tudtak a... »

2017. május 7. vasárnap

Hagyományokkal az anyanyelvi oktatásért – Nyitrára érkezett a feltámadási menet

Az idén a somogyországi Karádról, a Szent László-év jegyében indult feltámadási menet vasárnap, április 30-án megérkezett Nyitrára – tájékoztatta a szerkesztőséget Okos Márton, a Szent László-év tanácsadó testületének tagja.

2017. május 5. péntek

Kányádi Sándort köszöntötték 88. születésnapja alkalmából Budapesten

Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőt, a Nemzet Művészét köszöntötték 88. születésnapja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) május 3-án, szerdán Budapesten.

2017. május 4. csütörtök

tovább »