Szentszéki ENSZ-megfigyelő: A vízhez jutás alapvető emberi jog

A kulturális és ökológiai válság súlyosságának tudatosítása új szokásokat kell, hogy eredményezzen – fogalmazott Ferenc pápa „Laudato si’” kezdetű enciklikájában. Ivan Jurikovič érsek, szentszéki ENSZ-megfigyelő Genfben nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a vízzel kapcsolatos... »

2017. július 26. szerda

„Ha Isten él benned, több nem kellhet” – Elindult a Csillagösvény missziós körút

Balatonboglárról indult útnak július 19-én Böjte Csabával a Balatoni Csillagösvény missziós körút, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkórussal és a dévai gyerekekkel. Ötödik alkalommal járják be a Balaton környéki településeket, szereznek lelki és művészi élményt a lakosoknak... »

2017. július 20. csütörtök

Pietro Parolin vatikáni államtitkár Firenze egykori polgármesterére emlékezett az olasz parlamentben

Július 13-án mutatták be az olasz képviselőházban Mario Primicerio „La Pirával Vietnámban” című kötetét. A kötetbemutatón, az egykori firenzei polgármester, Isten szolgája Giorgio La Pira halálának negyvenedik évfordulóján felszólalt Pietro Parolin vatikáni államtitkár... »

2017. július 17. hétfő

A venezuelai főpásztorok szerint a rezsim embertelen elnyomást alkalmaz

A venezuelai főpásztorok július 13-án újabb felhívást tettek közzé a Caracasban megtartott plenáris ülésük végén. A latin-amerikai országban egyre súlyosabb a politikai, intézményi és gazdasági válság.

2017. július 15. szombat

Az Európai Egyházak Konferenciája szerint az EU-nak a fegyverkezés helyett a békét kell építenie

Adjunk elsődleges helyet a béke építésének és a kiengesztelődésnek az Európai Unió militarizálása helyett – ezzel a címmel adott ki sajtóközleményt az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) július 11-én.

2017. július 12. szerda

A bányászat a legjobb földterületeket veszélyezteti – figyelmeztet egy ecuadori püspök

„A Palo Quemadóban élő földművesek saját bőrükön érzik a bányászat okozta környezeti hatásokat, különösen is a víz és a földek szennyezettségét” – Giovanni Mauricio Paz Hurtado, az ecuadori latacungai egyházmegye püspöke így jellemezte a latin-amerikai országban kialakult... »

2017. július 12. szerda

A kanadai püspökök szerint a gendertörvény a szólásszabadságot fenyegeti

„A nem nem különíthető el a biológiai szexualitástól és nem választható” – a kanadai püspöki konferencia közleményében így fogalmazza meg erős kételyeit az új törvénnyel kapcsolatban, amelyet júniusban fogadott el az ottawai kormány.

2017. július 11. kedd

Egyedülálló ábrázolás került elő az egri érseki palota kápolnájának elpusztult freskójáról

Egyedülálló festmény került elő az Egri Főegyházmegyei Levéltárban, mely az egri érseki palota magánkápolnájának elpusztult mennyezetfreskójának másolata. A különleges alkotást sajtótájékoztatón mutatták be július 11-én.

2017. július 11. kedd

Egyed Emese verseskötetének bemutatója Kolozsváron

Július 5-én, szerdán mutatták be Egyed Emese „Pai­an” című, a marosvásárhelyi Lector Kiadónál megjelent verseskötetét.

2017. július 11. kedd

Bolíviai egyház: A gendertörvény nem zöld út a homoszexuális házasság felé

Bolíviában sosem hagyták jóvá az azonos neműek közötti házasságot – állítják határozottan a latin-amerikai ország püspökei közleményükben. Néhány nappal ezelőtt a helyi legfelsőbb bíróság ítélete szerint a nemet változtató személy legálisan házasságot köthet.

2017. július 10. hétfő

Szaléziak a kényszerházasságok ellen Indiában

A bengalurui szaléziak CREAM nevű programjuk révén, együttműködésben a Bengalurui Vidékfejlesztési, Képzési és Fejlesztési Társasággal (BREADS) arra törekszenek, hogy csökkentsék az olyan házasságok számát, amelyekbe kiskorú lányokat kényszerítenek.

2017. július 10. hétfő

Ferenc pápa üzenete a G20-csúcstalálkozóra: A döntéseknél elsőbbséget kell adni a szegényeknek

A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20-ak vezetői július 7–8-án Hamburgban üléseznek. A találkozóra üzenetet küldött Ferenc pápa.

2017. július 7. péntek

Elhunyt Joaquín Navarro-Valls, II. János Pál pápa egykori szóvivője

Nyolcvanéves korában, hasnyálmirigyrák következtében 2017. július 5-én elhunyt Joaquín Navarro-Valls, aki több mint húsz éven át volt szentszéki szóvivő, a vatikáni sajtóközpont igazgatója.

2017. július 6. csütörtök

Keresztény és iszlám vallási vezetők találkoztak Libanonban

Keresztény és iszlám vallási vezetők találkoztak Libanonban július 1-jén, a Bejrút közelében működő Notre Dame katolikus egyetemen. A konferencia résztvevői annak érdekében szólaltak fel, hogy a közel-keleti ország a vallások, kultúrák és civilizációk közötti párbeszéd... »

2017. július 5. szerda

A szentszéki ENSZ-megfigyelő Genfben: Mindenkinek hozzá kell jutnia a gyógyszerekhez

A Millenniumi fejlesztési célok megvalósítására tett erőfeszítések dacára több millió ember helyzete nem javult – állapította meg felszólalásában Ivan Jurkovič érsek, szentszéki ENSZ-megfigyelő Genfben, a Szellemi Tulajdon Világszervezete állandó tanácsának július 3–6-ig tartó... »

2017. július 5. szerda

A pápa az olasz szakszervezetekhez: Lehetőséget kell adni a fiataloknak a munkára

Ferenc pápa elutasítja a luxusnyugdíjakat, és új társadalmi megegyezést sürget a munkanélküliség problémájának megoldására, hogy a fiatalok is álláshoz jussanak. Mindez június 28-án hangzott el, amikor a Szentatya a vatikáni VI. Pál teremben találkozott a CISL olasz szakszervezet... »

2017. június 28. szerda

„A bölcsesség nem hagyja el az igazat” – Katonai zarándoklatot rendeztek Somogyvárra

Június 27-én, Szent László napján katonai zarándoklatot rendeztek a somogyvári nemzeti emlékhelyen. A mise főcelebránsa Bíró László tábori püspök volt, a prédikációt Varga László kaposvári püspök mondta.

2017. június 28. szerda

Emléktáblát avattak Szent László tiszteletére a kolozsvári Szent Kamill Szociális Otthon kertjében

A Magyar Mozgáskorlátozottak Társulata által működtetett kolozsvári Szent Kamill Szociális Otthon kertjében június 25-én, vasárnap felavatták a Miholcsa József által készített, Szent Lászlót és Kossuth Lajost ábrázoló domborműveket, valamint Hunor és Magor mellszobrait.

2017. június 27. kedd

Ferenc pápa humanitárius segélyt küld Dél-Szudán szenvedő lakosságának

„A pápa Dél-Szudánért” – ez a neve annak a humanitárius segélynek, amellyel Ferenc pápa szeretné kifejezni szeretetét és lelki közelségét a 2013 óta polgárháborúban szenvedő dél-szudáni lakosság iránt. A kezdeményezést június 21-én ismertették a vatikáni sajtóközpontban.... »

2017. június 26. hétfő

A bosznia-hercegovinai püspökök az emberi jogok és a szabadság védelmét és előmozdítását kérik

A bosznia-hercegovinai püspöki konferencia állandó tanácsa június 12-én Szarajevóban tartotta ülését Vinko Puljić bíboros, a város érseke elnökletével. A tanácskozás középpontjában a püspöki konferencia május 21–22-én, Mostarban megtartott 69. rendes ülésén hozott döntések... »

2017. június 19. hétfő

tovább »