A Szentszék ratifikálta az atomfegyvereket betiltó egyezményt

Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára szeptember 20-án az ENSZ New York-i székházában Vatikán Városállam nevében aláírta az atomfegyvereket betiltó egyezményt, amelyet július 7-én fogadott el a világszervezet.

2017. szeptember 23. szombat

Az európai püspöki konferenciák migrációs referenseivel találkozott Ferenc pápa

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szeptember 21. és 23. között szervezett találkozót az egyes püspöki konferenciák nemzeti igazgatóinak, akik a menekültek és bevándorlók pasztorációjával foglalkoznak. Szeptember 22-én Ferenc pápa is fogadta a tanácskozás... »

2017. szeptember 23. szombat

Ferenc pápa a maffiaellenes harcról: Új közösségi lelkiismeretre van szükség!

A Szentatya szeptember 21-én, csütörtökön fogadta a Vatikánban az olasz maffiaellenes parlamenti bizottságot.

2017. szeptember 22. péntek

Orbán Viktor előadása a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kongresszusán

„Védők és építők – Magyarok a keresztény Európában” címmel tartották meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) XI. kongresszusát szeptember 16-án a Parlament Felsőházi termében. Orbán Viktor miniszterelnöknek az eseményen elhangzott előadását közöljük.

2017. szeptember 19. kedd

Ferenc pápa szerint az elsivatagosodás korunk súlyos ökológiai problémája

A Szentatya államtitkára, Pietro Parolin bíboros aláírásával táviratot küldött arra a szeptember 6. és 16. között tartott kínai konferenciára, amelyen az elsivatagosodás elleni küzdelem ENSZ-egyezményéhez csatlakozott államok képviseletében több mint négyezer küldött vett... »

2017. szeptember 18. hétfő

Megfordult a tendencia – Terjed a világon az éhezés

Több mint egy évtized javuló tendenciái után az éhezés újra nőtt, és tavaly már 815 millió embert, ami a teljes lakosság 11 százaléka, érintett bolygónkon – tájékoztatott az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szeptember 15-én egy új... »

2017. szeptember 16. szombat

A Boldogasszony nevét veszi fel a székely menekültek emlékhelye Hajdúnánáson

Hetedik alkalommal tartották meg Hajdúnánáson a székely menekültek emléknapját szeptember 10-én. Az idei ünnepségsorozatot az első világháború idején átmenetileg a városban otthonra lelt székelyek 1917. évi hazatelepülésének századik évfordulója jegyében szervezték.

2017. szeptember 13. szerda

A Fülöp-szigeteki püspökök a drogháborúval járó öldöklések leállítását követelik

A drogbűnözők elleni harccal járó öldöklések leállítását kérte Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnöktől szeptember 12-i közleményében a délkelet-ázsiai ország katolikus püspöki kara (Catholic Bishops’ Conference of the Philippines – CBCP).

2017. szeptember 13. szerda

A gyermek: áldás – Székely János szombathelyi megyéspüspök javaslatai a népességfogyás megállítására

Székely János szombathelyi megyéspüspök írását közöljük a gyermekvállalásról. A főpásztor javaslatokat tesz a népességfogyás megállítására is.

2017. szeptember 10. vasárnap

Ötven százalékkal csökkent az anglikánok száma Nagy-Britanniában

Ötven százalékkal csökkent az anglikán egyház híveinek száma Nagy-Britanniában – derült ki a legújabb felmérésekből. A legutóbbi cenzus szerint a hanyatlás a többi felekezetet is érinti: feltűnően emelkedett a magukat vallástalanoknak nevezők száma.

2017. szeptember 9. szombat

A németországi katolikus és evangélikus püspökök a választásokon való részvételre buzdítanak

Németországban szeptember 24-én szövetségi választásokat tartanak. Reinhard Marx bíboros, a német katolikus püspöki konferencia elnöke és Heinrich Bedford-Strohm püspök, a német evangélikus egyház tanácsának elnöke ennek kapcsán üzenettel fordult az állampolgárokhoz.

2017. szeptember 8. péntek

Novák Katalin államtitkár meglátogatta a müncheni magyar katolikus közösséget

Bajorországba látogatott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért, illetve nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, aki szeptember 7-én felkereste a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség otthonát.

2017. szeptember 8. péntek

Ferenc pápa találkozott a kolumbiai politikai és társadalmi élet vezetőivel

Ferenc pápa szeptember 7-én helyi idő szerint délelőtt 9 órakor – magyar idő szerint délután 4-kor – Bogotában, a kolumbiai elnöki palota előtti téren találkozott az ország politikai és társadalmi vezetőivel.

2017. szeptember 7. csütörtök

Az Egyház plébániai szinten harcol a drogkereskedelem ellen a kolumbiai Medellínben

Szeptember 9-én, szombaton Ferenc pápa Medellínbe látogat, amely Bogotá után a második legnépesebb város a latin-amerikai országban. Elkin Fernando Álvarez Botero segédpüspök arról beszélt, hogy mennyire átszövi a várost a bűnözés.

2017. szeptember 6. szerda

Mi lesz veled, európai család? – Kiadvány a keresztény családmodell EU-s helyzetéről

„Mi lesz veled, európai család?” címmel jelent meg tavaly magyarul az Európai Katolikus Családegyesületek Föderációja (FAFCE) két tanulmánya. A keresztény családmodell elleni európai uniós lobbival is foglalkozó füzet mostantól elektronikus formában is olvasható.

2017. szeptember 5. kedd

Újabb tiltakozásra hív a gyulafehérvári érsek – Szeptember 6-án tüntetés Marosvásárhelyen

Az alábbiakban közreadjuk Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, a Római Katolikus Státus Alapítvány elnökének a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ellehetetlenítése miatt kiadott, tiltakozásra szólító üzenetét.

2017. szeptember 2. szombat

Az Egyház ölelésében – Véget ért a Rimini Meeting

Augusztus 26-án, szombaton véget ért a 38. Rimini Meeting. A világ legnagyobb közéleti, vallásközi és kulturális nyári fesztiváljának utolsó napjáról Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora tudósított.

2017. augusztus 29. kedd

A törvények, amiket megalkottok, legyenek a párbeszéd hídjai! – Ferenc pápa a törvényhozókhoz

Ferenc pápa az augusztus 27-i, vasárnap déli Úrangyala imádságot követően az Apostoli Palota Kelemen termében találkozott a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózata Róma környékén tartott konferenciájának résztvevőivel.

2017. augusztus 28. hétfő

Az egyetlen megengedett extremizmus a szeretet szélsősége! – A Rimini Meeting hatodik napja

Augusztus 20. és 26. között tartják a világ legnagyobb közéleti, vallásközi és kulturális nyári fesztiválját, a Rimini Meetinget. A 38. alkalommal megrendezett találkozó hatodik, utolsó teljes napjáról Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora adott helyszíni tudósítást.

2017. augusztus 27. vasárnap

„A terrorizmus a vallásos kultúra elvesztésének következménye” – A Rimini Meeting ötödik napja

Augusztus 20. és 26. között tartják a világ legnagyobb közéleti, vallásközi és kulturális nyári fesztiválját, a Rimini Meetinget. A találkozó ötödik napjáról Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora adott helyszíni tudósítást.

2017. augusztus 26. szombat

tovább »