A pápa üzenetet küldött a nukleáris leszerelésről szóló ENSZ-konferenciára

Március 28-án tették közzé Ferenc pápa üzenetét, melyet az ENSZ New York-i székházában a nukleáris leszerelést tárgyaló konferencia résztvevői számára küldött. Az atomfegyverek betiltásáról szóló tanácskozássorozat első alkalmát március 27. és 31. között tartják.

2017. március 28. kedd

Felekezetközi demonstrációt tartottak Nagyváradon a házasság hagyományos értékének megőrzéséért

Nagyváradon, a Szent László téren március 25-én demonstrációt tartottak két nyelven annak érdekében, hogy változzon meg Románia alkotmánya 48. cikkelyének 1. bekezdése úgy, hogy leszögezze: a házasság kizárólag egy férfi és egy nő között lehetséges.

2017. március 27. hétfő

Gundel Takács Gábor indított rovatot a SZEMlélek blogon

„Több értéket a médiába!” címmel tartott sajtóbeszélgetést március 21-én a Centrál Kávéházban a SZEMlélek katolikus online magazin. A találkozón Gégény István főszerkesztő mellett Gundel Takács Gábor – aki nemrég csatlakozott a honlap csapatához – fejtette ki... »

2017. március 21. kedd

Meg akarja állítani a keresztényellenes egyiptomi propagandát a kairói nagymufti

A L’Osservatore Romano vatikáni napilap március 19-i, vasárnapi száma a „Fatva háza a keresztényellenes rendeletek ellen” címmel cikket közölt, amely ismerteti a keresztényellenes muszlim rendeleteket, illetve a kairói nagymufti véleményét, amely szerint a Korán önkényes... »

2017. március 21. kedd

Parolin bíboros a párbeszéd hídjainak építésére kérte az újságírókat

Az újságírók mindig hiteles információt közvetítsenek, mindenféle manipuláció nélkül, inkább azt segítve elő, ami egyesít, s nem azt, ami elválaszt – mondta az olasz újságíró-szövetség új római székhelyének megnyitóján március 16-án Pietro Parolin bíboros, vatikáni... »

2017. március 20. hétfő

Rangos magyar állami kitüntetést kaptak külföldi közszereplők, köztük Andrzej Dzięga érsek

Külföldi politikusok, egy egyházi vezető és egy művész kapott rangos magyar állami kitüntetést március 15-e alkalmával. Andrzej Dzięga, a szczecin-kamieni egyházmegye érseke a Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta.

2017. március 18. szombat

Az Oroszországon Kívüli Orosz Ortodox Egyház sürgeti Lenin testének eltávolítását a Vörös térről

Az Oroszországon Kívüli Orosz Ortodox Egyház (Russian Orthodox Church Outside of Russia; ROCOR) nyilatkozatban kérte, hogy Lenin földi maradványait távolítsák el a Vörös térről, megmutatva így az orosz nép megbékélését Istennel.

2017. március 17. péntek

A lengyel püspökök imádságra hívnak Európáért

Varsóban tartotta 375. közgyűlését március 13–14-én a lengyel katolikus püspöki konferencia. A püspökök imádságra szólítanak Európáért; Isten rendjének és minden földrészünkön élő embernek tiszteletben tartásáért.

2017. március 16. csütörtök

Szentmisén emlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire Nagyváradon

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiért mutatott be szentmisét Böcskei László megyéspüspök a nagyváradi székesegyházban március 14-én, nemzeti ünnepünk előestéjén.

2017. március 16. csütörtök

Henri Boulad felveszi a magyar állampolgárságot

Kérvényezte a magyar állampolgárságot, és a jövő hét folyamán az ezt igazoló okiratot átveheti Orbán Viktor miniszterelnöktől – jelentette be a híres alexandriai jezsuita, Henri Boulad március 11-én, a budapesti Párbeszéd Házában tartott, „Globalizáció és kereszténység”... »

2017. március 12. vasárnap

Twitter-kommunikációs workshopot tartottak a Vatikánban

„Ahol az ember van, ott van az Egyház is – ezért van jelen a pápa a Twitteren és az Instagramon” – fogalmazott Lucio Adrián Ruiz, a Pápai Kommunikációs Titkárság titkára március 3-án a „Twitter-diplomácia a Szentszéknél” (Twitter Diplomacy at Holy See) című vatikáni... »

2017. március 10. péntek

A betegek szolgálatában – beszélgetés a Betegápoló Irgalmasrend provinciálisával

Március 8-án ünnepli a Betegápoló Irgalmasrend alapítója, Isten Szent János emléknapját. Az ünnepre készülve a rend fenntartásában működő pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthon meghívására Magyarországra látogatott Joachim Mačejovský OH provinciális. A rend tevékenységéről... »

2017. március 9. csütörtök

Batthyáneum-per – Egymás fordításainak véleményezésére kérte a szakértőket a bíróság

Március 8-án a gyulafehérvári táblabíróság a per jelenlegi állása szerint arra kérte a Batthyáneum könyvtár tulajdonjogát tisztázó latin nyelvű végrendelet román fordításainak készítőit, hogy fűzzenek kritikai megjegyzéseket egymás fordításaihoz.

2017. március 9. csütörtök

Nagyobb teret a nőknek a Vatikánban – Bemutatkozott a női tanácskozó testület

A nemzetközi nőnap előtt, március 7-én délelőtt mutatták be a Szentszék Sajtótermében azt a női tagokból álló tanácskozó testületet, amely 2015 júniusában alakult meg a Kultúra Pápai Tanácsán belül. Célja, hogy hangot és teret adjon a nőknek a dikasztériumon belül.

2017. március 8. szerda

A holland egyházi vezetők szót emeltek a populizmus előretörése miatt

Katolikus püspök is csatlakozott Hollandiában ahhoz a kezdeményezéshez, melynek támogatói a populista politikai irányzat térnyerése, valamint a keresztény kultúra kizsákmányolása ellen emelnek szót.

2017. március 7. kedd

Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

Nagyböjt első vasárnapján, március 5-én gróf Esterházy János halálának 60. évfordulója alkalmából mutatott be magyar nyelvű szentmisét a cseh fővárosban Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök.

2017. március 7. kedd

„Kincses Kultúróvoda” címet kapott a székesfehérvári Szent Imre-óvoda

Február 23-án országos elismerést kapott a székesfehérvári Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodai intézményegysége. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán tizenkét intézmény nyerte el a „Kincses Kultúróvoda” címet.

2017. március 3. péntek

„Háborúk, olaj és radikalizmus” – Könyv a csapdába került közel-keleti keresztényekről

Bemutatták Marc Fromager, a Szükséget Szenvedő Egyház nemzetközi segélyszervezet francia igazgatója „Háborúk, olaj és radikalizmus – Csapdában a közel-keleti keresztények” című könyvét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara Szent II. János Pál... »

2017. március 2. csütörtök

Kongóban egyházi intézmények ellen intéztek támadást

A kongói templomok elleni támadásokkal a békét akarják szabotálni Laurent Monsengwo Pasinya bíboros, prímás, Kinshasa érseke szerint.

2017. február 27. hétfő

Hogy a víz ne legyen konfliktusok forrása – a Pápai Tudományos Akadémia konferenciája a Vatikánban

Kétnapos szemináriumot tartottak a Vatikánban február 23-án és 24-én azzal a céllal, hogy javaslatokat tegyenek a vízre és a közegészségügyre vonatkozó politikai döntések terén. A tanácskozásról egy, az Amazonas térségében szolgáló misszionárius, Peter Hughes nyilatkozott a... »

2017. február 27. hétfő

tovább »