Gyalogos zarándoklatot szerveznek Nagyváradra a Szent László-év keretében

Négynapos gyalogos zarándoklat indul Gyomaendrődről Nagyváradra Szent László király tiszteletére májusban – hangzott el a programot beharangozó sajtótájékoztatón március 23-án csütörtökön, Budapesten.

2017. március 23. csütörtök

Erdő Péter tartott előadást az európai Mária Rádiók találkozóján

A jelenleg hetvenegy országban működő Mária Rádiók háromévente tartanak világtalálkozót, évente pedig regionálisat. Utóbbinak ebben az esztendőben március 21. és 23. között Magyarország volt a házigazdája Esztergomban, a Szent Adalbert Központban.

2017. március 22. szerda

Csongrád Megye Sajtódíját kapta a Szeged-Csanádi Egyházmegye magazinja

Az éremből és oklevélből álló díjat a Toronyirány magazin felelős szerkesztője, Antal Zsolt vette át Szegeden, a Csongrád Megyei Kormányhivatal dísztermében március 14-én rendezett ünnepségen.

2017. március 22. szerda

Gundel Takács Gábor indított rovatot a SZEMlélek blogon

„Több értéket a médiába!” címmel tartott sajtóbeszélgetést március 21-én a Centrál Kávéházban a SZEMlélek katolikus online magazin. A találkozón Gégény István főszerkesztő mellett Gundel Takács Gábor – aki nemrég csatlakozott a honlap csapatához – fejtette ki... »

2017. március 21. kedd

Parolin bíboros a párbeszéd hídjainak építésére kérte az újságírókat

Az újságírók mindig hiteles információt közvetítsenek, mindenféle manipuláció nélkül, inkább azt segítve elő, ami egyesít, s nem azt, ami elválaszt – mondta az olasz újságíró-szövetség új római székhelyének megnyitóján március 16-án Pietro Parolin bíboros, vatikáni... »

2017. március 20. hétfő

Minimaratonnal készülnek a Mária Maratonra

„Mária Maraton” elnevezéssel Európa egyedülálló eseményét rendezik meg idén a Mária Úton. Egy házaspár, Makai Viktória és Makai László ultramaraton-futók végigfutják a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó több mint 1300 kilométeres utat.

2017. március 18. szombat

Elkezdődött a Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózat kialakítása

A Szent István Rádió és Televízió szakmai koordinálásával elindult az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények iskolarádióinak közös programja.

2017. március 15. szerda

Lombardi: Nincsenek titkok XVI. Benedek lemondása körül

Federico Lombardi SJ, aki 2016-ig a Szentszék sajtóközpontját és a Vatikáni Rádiót vezette, nyilatkozott egy olasz érsek állításai kapcsán, aki nemzetközi nyomást feltételezett XVI. Benedek pápa lemondása hátterében.

2017. március 14. kedd

Egy morvaországi kolostor 18. századi leveleiben is használták a smileyt

Bár a smiley „feltalálójának” Harvey Ball amerikai képzőművészt tartják, a manapság rendkívül népszerű hangulatjel grafikai formáit már a korábbi századokban is ismerték és használták. Cseh történészek most 18. századi levelekben bukkantak rájuk.

2017. március 11. szombat

Twitter-kommunikációs workshopot tartottak a Vatikánban

„Ahol az ember van, ott van az Egyház is – ezért van jelen a pápa a Twitteren és az Instagramon” – fogalmazott Lucio Adrián Ruiz, a Pápai Kommunikációs Titkárság titkára március 3-án a „Twitter-diplomácia a Szentszéknél” (Twitter Diplomacy at Holy See) című vatikáni... »

2017. március 10. péntek

Angolul is megjelenik a jövőben a La Civiltà Cattolica folyóirat, melyet hajdan a pápák lektoráltak

Az Egyesült Királyság szentszéki nagykövete, Sally Axworthy volt a házigazda a neves jezsuita folyóirat, a La Civiltà Cattolica angol nyelvű kiadásának bemutatóján. Az esemény kapcsán a Vatikáni Rádió angol nyelvű adásának szerkesztősége kérdezte Antonio Spadaro SJ... »

2017. március 6. hétfő

Javított kiadás – A „Jackie” című filmről

Februárban mutatták be a magyar mozikban a „Jackie” című filmet, ami Jacqueline „Jackie” Bouvier Kennedy First Lady-ként töltött napjait, illetve az elnök meggyilkolása utáni időszak eseményeit követi nyomon.

2017. március 4. szombat

Egész Hollywood benézhet a Gellértbe – Oscar-díjas siker szentangélás köpenyekben

Oscar-díjat nyert Deák Kristóf „Mindenki” című rövidfilmje Los Angelesben helyi idő szerint február 26-án este (magyar idő szerint február 27-én hajnalban). Ahogy már korábban is megírtuk, két fővárosi katolikus iskola is a ’90-es évek Budapestjén játszódó alkotás helyszínéül... »

2017. február 27. hétfő

Amerikai rémálom – „Az éjszaka törvénye” és „Az alapító” című filmről

Az idei Oscar-szezon során két grandiózus felemelkedés-történettel is megismerkedhetünk, s a nálunk január és február fordulóján bemutatott „Az éjszaka törvénye” és „Az alapító” egyaránt hősének ellentmondásosságát hangsúlyozza.

2017. február 25. szombat

Federico Lombardit francia becsületrenddel tüntették ki

A Francia Köztársaság Becsületrendjét vehette át február 22-én, szerdán este Franciaország szentszéki nagykövetségén Federico Lombardi volt szentszéki szóvivő, a Vatikáni Sajtóközpont, a Vatikáni Rádió és a Vatikáni Televíziós Központ korábbi igazgatója.

2017. február 24. péntek

Virtuális oratóriumot nyitottak Don Bosco tiszteletére Nápolyban

„Don Bosco – Fiatalok a fiatalok apostolai” elnevezéssel avatta fel Ángel Fernández Artime szalézi rendfőnök azt a virtuális oratóriumot, amelyet február 17-én Nápolyban, a Béke Múzeumában hoztak létre Don Bosco tiszteletére.

2017. február 24. péntek

A szír ortodox pátriárka Budapesten: A párbeszéd nem lehetőség, hanem kötelesség

II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája tartott előadást a közel-keleti keresztények helyzetéről február 22-én Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) II. Szent János Pál dísztermében.

2017. február 23. csütörtök

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 23-án

A szentatya az alábbi üzenetet tette közzé Twitter-oldalán.

2017. február 23. csütörtök

Közzétették Ferenc pápa fatimai látogatásának logóját

A pápa a fatimai jelenések centenáriuma alkalmából május 12-én kétnapos látogatásra utazik a portugál zarándokhelyre. Február 13-án közzétették az apostoli út logóját.

2017. február 14. kedd

Döntéseink nyomában – Az „Utazók” és „A fegyvertelen katona” című filmekről

Nemrég került a mozikba Morten Tyldum „Utazók” és Mel Gibson „A fegyvertelen katona” című filmje. S bár a két film műfajukat tekintve (is) messze állnak egymástól – sci-fi és dráma –, mégis érdemes egymás mellé állítani a két alkotást.

2017. február 12. vasárnap

tovább »