Kováts Ferenc mártírsorsú káplánra emlékeztek Zalaegerszegen

Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg Kováts Ferenc mártírsorsú áldozópap emlékművét a zalaegerszegi Jézus Szíve ferences plébániatemplom melletti Mindszenty-kertben október 7-én.

2018. október 13. szombat

Történelemformáló személyiség – Szent II. János Pálra emlékeztek a Parlamentben

„Pápa a vasfüggönyön túlról” címmel rendeztek konferenciát október 12-én a Parlamentben II. János Pálról pápává választása 40. évfordulója alkalmából, melyen többek közt jelen volt Michael August Blume apostoli nuncius és előadást tartott Veres András, a Magyar Katolikus... »

2018. október 12. péntek

Bemutatták a nemrég elhunyt Sághy Marianne Szent Márton-kötetét

Október 11-én az ELTE bölcsészkarának Horváth János termében bemutatták a szeptember 21-én fiatalon elhunyt történész, Sághy Marianne utolsó könyvét. A Szent Márton-kötetet Dejcsics Konrád OSB ismertette.

2018. október 12. péntek

Isten embere, Fehérvár püspöke – A 160 éve született Prohászka Ottokárra emlékeztek Székesfehérváron

Prohászka Ottokár püspökre emlékeztek születésének 160. évfordulóján, október 10-én a székesfehérvár-vasútvidéki Prohászka-emléktemplomban. A Székesfehérvári Egyházmegye konferenciával, püspöki szentmisével és közös imádsággal tisztelgett a kivételes főpásztor... »

2018. október 11. csütörtök

Gyászmisével emlékeztek Aradon a tizenhárom mártír tábornokra

Október 6-án, szombaton emlékezők töltötték meg az arad-belvárosi (minorita) római katolikus templomot az 1849. október 6-án Aradon kivégzett mártír tábornokokért celebrált megemlékező gyászmisén.

2018. október 9. kedd

A tizenhárom aradi vértanú

Alig két hónappal a világosi fegyverletétel után, 1849. október 6-án Aradon kivégezték a szabadságharc tizenhárom katonai vezetőjét. Míg helyre nem állt az alkotmányos rend, nem lehetett megemlékezni a forradalomról. A szabadság mártírjai évekig jeltelen sírokban feküdtek. Az aradi... »

2018. október 6. szombat

Az életszentség mindenki számára megélhető – Szentmise Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

Október 1-jén Béri László Renátó kármelita szerzetes mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános és Kálmán Imre, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet... »

2018. október 5. péntek

Olasz vendégekkel együtt emlékeztek a váciak a városépítő Migazzi bíborosra

Szentírás vasárnapján, szeptember 30-án szentmise keretében emlékeztek a váci hívek az Olaszországból, Trento autonóm megyéből érkezett vendégekkel együtt Migazzi Kristóf egykori váci megyéspüspökre, bécsi érsekre a váci székesegyházban.

2018. október 5. péntek

Elhunyt Marik József, a magyarországi Emmánuel Közösség alapítója

Szűk családi körben, október 5-én helyezik örök nyugalomra Marik Józsefet, aki szeptember 1-jén hunyt el. Madocsai Bea, az Emmánuel Közösség tagja személyes hangú megemlékezését közöljük.

2018. október 5. péntek

Színészsirató – Emlékezés Spindler Bélára

Spindler Béla vallotta: csak erkölcsi alapon lehet színházat csinálni... Színészsirató című írásában Lőrincz Sándor a szeptember 1-jén elhunyt színművésznek állít emléket.

2018. szeptember 23. vasárnap

Akiért a harang szól – Esterházy János-emlékünnepség a felvidéki Alsóbodokon

Kezdeményezték gróf Esterházy János boldoggá avatását – jelentette be Marek Jędraszewski krakkói érsek küldötte a mártír politikus végső nyugalomra helyezésének első évfordulója alkalmából tartott szentmisén szeptember 16-án Alsóbodokon. Az esemény harangszenteléssel... »

2018. szeptember 20. csütörtök

Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

2018. szeptember 20. csütörtök

Rónay László: Márai Sándor újratöltve

Szeptember 17-én, 81 éves korában Budapesten elhunyt Rónay László József Attila- és Prima díjas író, irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, az Új Ember korábbi főszerkesztője. Ezzel az írással emlékezünk rá.

2018. szeptember 19. szerda

Keresztutat jártak a hősök tiszteletére Veszprémben

A világháborúk hős katonái, valamint az egykori Veszprém-Jutasi Altisztképző Intézet növendékeinek és oktatóinak emléke előtt tisztelegve tartottak keresztutat és ünnepi szentmisét szeptember 8-án Veszprémben. Kisboldogasszony napja az altisztképző hivatalos ünnepe is.

2018. szeptember 17. hétfő

Erdő Péter megáldotta Csordás Eörs emlékkövét a Hermina úton

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét Budapesten, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága által gondozott Hermina úti Kisboldogasszony-kápolnában szeptember 16-án. A szentmise után a kápolna kertjében felavatták Csordás Eörs Mária... »

2018. szeptember 16. vasárnap

A visszaszólítás könyve

Dúdolj verset – Kobzos Kiss Tamás emlékezete címmel a 2015-ben elhunyt régizenész, népzenész, énekes versmondó, zenepedagógus Kobzos Kiss Tamás életét bemutató kötet jelent meg Csörsz Rumen István és Szerényi Béla szerkesztésében, a Magyar Hangszermíves Céh... »

2018. szeptember 16. vasárnap

Magányos művész, magányos tenger – Egy Csörsz István-festmény alá

Az igazi vesztesek ... mi vagyunk, ...akik úgy érezzük, hogy a művészetek nem csupán gyönyörködtetni, de gyógyítani is tudnak, s nehéz életszakaszainkban megnyugvást hoznak és kiutat kínálnak. Akár néhány, homokba vésett tengerparti lábnyommal – írja Csörsz István egy festménye... »

2018. szeptember 15. szombat

Teréz anya rendi közössége Kalkuttában emlékezett alapítójára

Szeptember 5-én, Kalkuttai Szent Teréz ünnepének reggelén szentmisére gyűlt össze Kalkuttában Teréz anya szerzetesi közössége, hogy a rendalapító sírjánál imádkozzanak, a Szeretet Misszionáriusainak székházában.

2018. szeptember 10. hétfő

Egy kivételes pap – Gálos László emlékezete

Idén ötven éve hunyt el Gálos László, a Pécsi Egyházmegye XX. századi történetének nagyformátumú papja. A hőgyészi plébános életútján keresztül könnyebben megérthetjük, milyen nehézségekkel nézett szembe az Egyház a második világháború utáni Magyarországon.

2018. szeptember 9. vasárnap

Ruth Pfau nővérre, a leprások megmentőjére emlékeztek Pakisztánban

Ruth Pfau nővérre, vagy ahogy a nép nevezte, „a pakisztáni Teréz anyára”, a leprások megmentőjére emlékeztek halálának első évfordulóján, augusztus 10-én Pakisztánban, ahol a lipcsei születésű szerzetesnő több mint öt évtizeden át a leprások szolgálatának szentelte... »

2018. szeptember 7. péntek

tovább »