Lezárult a Mária-kegykép könnyezésének tricentenáriumi éve Sajópálfalán

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben október 14–15-én, a kegykép hazahozatalának búcsúján ért véget az Istenszülő-kép könnyezésének tricentenáriumi emlékéve.

2017. október 18. szerda

A fatimai Mária-jelenés századik évfordulóját ünnepelték Miskolcon

A Szent Imre tiszteletére felszentelt újdiósgyőri római katolikus plébániatemplomban október 14-én, szombaton délelőtt ünnepi szentmisét mutattak be a fatimai jelenések századik évfordulója alkalmából – tájékoztatott Fojtán László.

2017. október 17. kedd

Emlékzarándoklatot szerveznek Altöttingbe

Október 21-én „Aki hisz benne, az nem vall szégyent” mottóval magyar zarándoknapot tartanak a bajorországi kegyhelyen. Az altöttingi Szent Anna-bazilikában 11 órakor szentmisét mutat be Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti... »

2017. október 17. kedd

Mécs László-emléknapokat tartottak a Felvidéken

Az október 14–15-én tartott Mécs László-napok keretében szombaton Dobóruszkában, vasárnap a nagykaposi római katolikus plébániatemplomban emlékeztek meg a papköltőről, a Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a Csemadok nagykaposi alapszervezete szervezésében.

2017. október 17. kedd

Időkapszulát helyeztek el a szegedi Karolina-iskolában

Kettős évfordulóra emlékeztek október 16-án a Boldogasszony Iskolanővérek szegedi iskolájában. Az ünnepség során egy időkapszulát helyeztek el az épület falában, amit száz év múlva bonthat fel az iskola majdani közössége.

2017. október 16. hétfő

Janus Pannonius szobrát avatták fel a Padovai Egyetemen

Oláh Éva Milánóban élő magyar szobrászművész Janus Pannoniust ábrázoló alkotását avatták fel október 10-én a Padovai Egyetemen.

2017. október 16. hétfő

„Mindannyian szentek vállán állunk” – Szent Lászlóra emlékeztek a bécsi Pázmáneumban

Október 12-én ünnepi szentmisében emlékeztek Szent László királyra a koronázásának 940. és szentté avatásának 825. évfordulójára meghirdetett emlékév keretében a bécsi Collegium Pazmanianumban. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia... »

2017. október 13. péntek

Szent László-szobrot áldott meg Hódmezővásárhelyen Bíró László püspök

A Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-emlékév keretében új, a lovagirályt ábrázoló szobrot avattak Hódmezővásárhelyen, a Szentháromság-templom előtt október 12-én.

2017. október 13. péntek

Prohászka Ottokár püspökre emlékeztek Székesfehérváron születésének 159. évfordulóján

Székesfehérvár tizenötödik püspökére, Prohászka Ottokárra emlékeztek születésének 159. évfordulóján, október 10-én az egyházmegyei múzeumban és a Jó Pásztor- templomban (más néven Prohászka Ottokár-emléktemplom).

2017. október 12. csütörtök

Túl brutális üzenetet közvetít? – Boldog Bogdánffy Szilárdra emlékeztek Nagyváradon

Böcskei László megyéspüspök szentmisét mutatott be a nagyváradi székesegyházban október 3-án, Boldog Bogdánffy Szilárd emléknapján. Prédikációjában hangsúlyozta: a vértanúhalált halt főpásztor egyenes ember volt, kitartóan haladt a cél felé.

2017. október 10. kedd

Az aradi vértanúk emlékére mutattak be szentmisét a Ludovika-kápolnában

Az aradi vértanúk emlékére mutatott be szentmisét október 6-án Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szent László-kápolnájában. A szertartást a „Közös küldetésben – Katona és lelkész az ember és a nemzet szolgálatában” című könyv... »

2017. október 6. péntek

Megemlékeztek a kiskunhalasi csatáról a helyi katolikus gimnáziumban

Az 1703-as halasi csatára emlékeztek október 5-én a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium kollégiumának udvarán lévő emlékhelynél, az ütközet egykori helyszínén.

2017. október 6. péntek

Szent Ferenc boldog halálára emlékeztek a ferencesek

Szent Ferenc 1226. október 3-án az assisi Angyalos Boldogasszony-kápolnában, a Porciunkulában adta vissza lelkét a Teremtőnek. Azóta a ferencesek a világ minden részén megemlékeznek Szent Ferenc tranzitusáról, vagyis átköltözéséről a földi életből a mennyei hazába. Az ősi... »

2017. október 4. szerda

Szőnyi Zsuzsára és a Triznya-kocsmára emlékeztek Rómában

A római magyar nagykövetség és a Római Magyar Akadémia közösen emlékezett meg az olasz fővárosban Szőnyi Zsuzsáról október 2-án.

2017. október 4. szerda

Fiatalok zarándoklata Auschwitzban: „Valamennyien lehetünk a béke kézművesei”

Szeptember 23-án ért véget a krakkó-auschwitzi találkozó, amelyre a Szent Egyed közösség ötszáz fiatalt hívott Kelet-Közép Európából: meghallgatták egy túlélő tanúságtételét, ellátogattak az emlékhelyekre, és együtt gondolkodtak arról, hogyan tudnak fiatalként egy erőszak... »

2017. szeptember 24. vasárnap

Örök nyugalomra helyezték Esterházy János hamvait

Egyházi szertartás keretében temették újra szeptember 16-án Esterházy Jánost a Nyitra melletti Alsóbodokon. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Marek Jędraszewski krakkói érsek volt, aki František Rábek szlovák tábori püspökkel és Bíró László magyar tábori püspökkel... »

2017. szeptember 18. hétfő

Lengyel–magyar emléktáblát avattak Győr-Újváros Urunk színeváltozása templomában

Szeptember 10-én az Urunk színeváltozása templomban emléktáblát avattak annak emlékére, hogy a II. világháború idején, 1940 januárjában lengyel katonák és a győri Palestrina kórus karácsonyi zenei áhítatot tartott e templomban, Marian Zawadzki és Halmos László győri zeneszerző... »

2017. szeptember 15. péntek

Megemlékeztek Söveges Dávid bencés szerzetes születésének 100. évfordulójáról

A Bencés Diákszövetség Budapesti Szervezetének rendezvénye keretében emlékeztek meg szeptember 9-én Söveges Dávid pannonhalmi bencés szerzetes születésének századik évfordulójáról a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében.

2017. szeptember 13. szerda

Márton Áron-domborművet avattak Erdélyben

A Szent András-plébániatemplomban szentmisével, majd a templomkertben domborműavatással, illetve a Gábor Áron Művelődési Házban előadással emlékeztek Isten szolgája Márton Áron püspökre szeptember 3-án a Hargita megyei Szentegyházán.

2017. szeptember 8. péntek

Szent István királyra emlékeztek Londonban

Régi hagyomány, hogy az Angliában élő katolikus magyarok szeptember első hétvégéjén összegyűlnek, hogy együtt emlékezzenek meg Szent István királyról. Az idei ünnepi szentmise szeptember 3-án volt a london-brentfordi Szent János-templomban.

2017. szeptember 5. kedd

tovább »