Paul Poupard bíboros képviseli a pápát az avignoni fogság évfordulójának szertartásain

Ferenc pápa Paul Poupard bíborost, a Kultúra Pápai Tanácsa nyugalmazott elnökét nevezte ki rendkívüli követének a pápák avignoni fogságára emlékező szertartásokra június 23–25. között.

2017. június 18. vasárnap

A „Tűzpasa”, akinek nem kellett elhagynia a keresztény hitét… – Gróf Széchenyi Ödön emlékezete

A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület „Széchenyi-emlékek nyomában Európában” című tárlatából legutóbb az MTA Aulájában rendeztek kiállítást. A hídépítők napjához, május 20-hoz kapcsolódva emellett konferencián emlékeztek Széchenyi Ödön évfordulós... »

2017. június 18. vasárnap

Életműve élni segít – Jókai Annára emlékeztek a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A nemrég elhunyt Kossuth-díjas és Kossuth-nagydíjas írónőre, a nemzet művészére emlékeztek június 15-én azon az irodalmi esten, amelyet Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartottak.

2017. június 16. péntek

Megáldották a hősi halált halt magyar tengerészek emlékművét Pulában

A horvátországi Pulában római katolikus szertartás keretében áldották meg az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészek emlékművét június 10-én.

2017. június 14. szerda

Quirinus és Martinus címmel szerveztek konferenciát Szombathelyen

Szent Kvirin kultuszáról tartottak nemzetközi konferenciát Szombathelyen június 9-én. Mivel a vasi megyeszékhelyről volt szó, természetesen Szent Márton is szóba került.

2017. június 11. vasárnap

Elhurcolt minoritákra emlékeztek Miskolcon

Tizenharmadik alkalommal emlékezett meg június 8-án a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének miskolci csoportja azokról a minorita szerzetesekről, akiket 67 éve, június 17-én éjjel kényszerlakhelyre szállítottak el rendházukból az ávósok.

2017. június 11. vasárnap

Emlékmise a Mátyás-templomban Ferenc József és Erzsébet királyné megkoronázásának évfordulóján

Ferenc József osztrák császár magyar királlyá és felesége, Erzsébet magyar királynévá koronázásának százötvenedik évfordulója alkalmából koncelebrált ünnepi szentmisét mutatott be június 10-én a Budavári Nagyboldogasszony-templomban Márfi Gyula veszprémi érsek.

2017. június 11. vasárnap

A győri Szent Imre-templom felszentelésének évfordulóját ünnepelték

1943. június 3-án, áldozócsütörtökön Apor Vilmos püspök szentelte fel Győrben a Szent Imre-templomot és a hozzá tartozó plébánia épületét. Erre emlékezett a plébánia közössége a felszentelés 74. évfordulóján, június 3-án, pünkösd előestéjén.

2017. június 11. vasárnap

Krúdy Gyulához kapcsolódó műveket festettek egy budapesti plébánia tűzfalára

Június eleje óta Krúdy Gyula író életéhez, műveihez kapcsolódó falfestmény látható az óbudai Tanuló utcában lévő katolikus plébánia melléképületének falán. A falfestményt Benkő Katalin képzőművész tervei alapján a Színes Város Csoport készítette.

2017. június 10. szombat

Zarándoklatot szerveztek Brenner János szolgálati helyére, Rábakethelyre

Június 3-án a Balogunyomi Egyházközség Tanácsadói Testülete zarándoklatot szervezett Rábatkethelyre, Brenner János lelkipásztor szolgálati helyére, a Brenner-emlékévhez kapcsolódóan.

2017. június 8. csütörtök

A magyar hősökre emlékeztek Kapuváron

Június 4-én, pünkösdvasárnap a kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban szentmisét mutatott be Radó Tamás plébános a magyar hősök emléknapja alkalmából, azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták hazánkért.

2017. június 7. szerda

Szent Erzsébet kanonizációjára emlékeztek Sárospatakon

Június 5-én, pünkösdhétfőn Dominik Duka bíboros, prágai érsek mutatta be az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek koncelebrálásával Sárospatakon, Szent Erzsébet szentté avatásának 782. évfordulóján.

2017. június 7. szerda

Az első világháborúban elhunyt magyar haditengerészekre emlékeztek Budapesten

A hősi halált halt magyar tengerészekről június 6-án, kedden a budapesti Szent István-bazilikában tartott szentmise keretében emlékeztek meg. Június 10-én a magyar hősökre emlékeztető, az anyaország háláját kifejező emlékművet avatnak fel a horvátországi Pulában.

2017. június 7. szerda

„A Krisztus-hitben megingathatatlan vagyok” – Jókai Anna emlékezete

Június 5-én, pünkösdhétfőn, életének 85. esztendejében visszaadta lelkét Teremtőjének Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a mai magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, a spirituális realizmus megteremtője.

2017. június 6. kedd

Szombathelyiek emlékzarándoklata az első világháború szlovéniai emlékhelyére

A Visegrádi Szent György Lovagrend tagjai, cserkészek és fiatalok zarándokoltak május 27-én Szombathelyről Szlovéniába, a Komeni-fennsíkra, hogy megemlékezzenek az első világháborúról.

2017. június 3. szombat

Hősök napi megemlékezést tartottak a montreali magyar közösségben

Május 28-án, vasárnap a hagyományoknak megfelelően megemlékeztek a montreali Magyarok Nagyasszonya-templom udvarán található Hősök emlékművénél a Montreáli Magyar Bizottság (MMB) szervezésében.

2017. május 31. szerda

A hősök vasárnapját ünnepelték Székesfehérváron

Május 28-án, a hősök vasárnapján a pákozdi Don-kanyar-emlékkápolnánál tartott szentmisét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök az elesett katonákért, a háborúk áldozataiért.

2017. május 30. kedd

Az egy éve elhunyt Tempfli Józsefre emlékeztek Nagyváradon

Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét a nagyváradi székesegyházban áldozócsütörtökön, május 25-én, majd az egy éve elhunyt Tempfli József megyéspüspök sírjánál a kriptában imádkozott.

2017. május 30. kedd

Családi napot rendeztek Sója Miklós emlékére Nyíregyházán – KÉPRIPORT

A Huszár-telepi Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola családi napot szervezett május 19-én. A programon részt vettek többek között Szocska A. Ábel apostoli kormányzó, a Sója család tagjai, valamint az intézmény támogatói is.

2017. május 25. csütörtök

Megáldották Komáromi Ferenc atya síremlékét

Komáromi Ferenc atya életéve az őszinte és igaz hit példáját mutatta. Méltósággal viselte a betegséget, a szenvedést. Másfél évvel ezelőtti temetésekor nem tudtak méltó síremléket állítani neki, de mostanra sikerült azt pótolni. A síremléket május 21-én áldották meg.

2017. május 24. szerda

tovább »