Halálra ítélve – Konferenciát rendeznek a korai Kádár-korszak egyházpolitikájáról

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága „Halálra ítélve – papi sorsok ’56 után” címmel rendez egyháztörténeti konferenciát december 15-én az Országház felsőházi üléstermében.

2017. december 8. péntek

A világot a tiszta emberek fogják megmenteni – Elkezdődött a Közi Horváth József-emlékév

November 4-én nyitotta meg a Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben a helyi Népfőiskola a Közi Horváth József-emlékévet. Szerkesztőségünket Taczman Mária tájékoztatta.

2017. december 2. szombat

Történelem a színpadon – A PPKE BTK ünnepsége a Szent László-évben

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) rendhagyó történelemórával ünnepelte Szent László királyt Piliscsabán, a Stephaneumban, november 22-én.

2017. december 2. szombat

Emléktáblát állítottak Brenner János tiszteletére Szombathelyen

Emléktáblát áldott meg Brenner János tiszteletére a szombathelyi Jézus Szíve-templomban november 26-án Székely János megyéspüspök. Brenner János ebben a templomban mutatta be újmiséjét 1955. június 26-án.

2017. november 29. szerda

A múlt értékeiből építjük a jövőt – a Gulág áldozataira emlékeztek Budapest-Tisztviselőtelepen

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét a málenkij robotra és a Gulágra elhurcoltakért november 26-án a tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya-templomban. Az ünneplők elhelyezték az emlékezés koszorúit a templom oszlopcsarnokában található emlékműnél.

2017. november 26. vasárnap

„Hazaérkezett” – Jelenits István beszéde Futó Károly atya budapesti emlékmiséjén

Koncelebrált hálaadó gyászmisét mutattak be november 18-án, szombaton este Futó Károly atyáért Budapesten, a Tömő utcai Béke Királynője-kápolnában, ahol negyven évig szolgált. Szentbeszédében Jelenits István piarista szerzetes emlékezett meg elhunyt paptestvéréről.

2017. november 25. szombat

A Szovjetunióba elhurcoltak emléknapja – Megemlékezéseket tartanak a fővárosban a hétvégén

Megemlékezéseket tartanak a fővárosban a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából november 25-én és 26-án. Vasárnap Erdő Péter bíboros mutat be szentmisét az elhurcoltakért a VIII. kerületi Magyarok Nagyasszonya-templomban.

2017. november 25. szombat

Gyermekek a magyar népdalért: Kodály Zoltán előtt tisztelegtek Pécsen és Szegeden

November 16-án a magyar népdalt ünnepelték Pécsen és Szegeden. Pécsen a Szent Mór Katolikus Iskolaközpont hagyományos népdalünnepét tartották, a szegedi Karolina-iskola pedig népdaléneklési versennyel tisztelgett Kodály Zoltán és a magyar népdal előtt.

2017. november 22. szerda

„Jézust élte elénk” – megemlékezés Futó Károly atyáról

Életem legnagyobb élménye, hogy ismerhettem őt. Ahogy emlékezem rá, Jézus jut az eszembe róla, őt élte elénk – fogalmaz Karcsi bácsiról egyik „lelki gyermeke”, Roska Péter atya. Írását teljes terjedelmében közöljük.

2017. november 16. csütörtök

Ökumenikus megemlékezés Veszprémben a nemzeti gyásznapon

A november 4-i nemzeti gyásznapon több helyszínen emlékeztek a forradalom és szabadságharc áldozataira Veszprémben. A megemlékezéseket a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány szervezte.

2017. november 10. péntek

Brenner Jánosra emlékeztek a bécsi Pázmáneumban

November 4-én, a nemzeti gyásznap alkalmából Brenner Jánosra, az 1957-ben vértanúságot szenvedett rábakethelyi káplánra emlékeztek a bécsi Collegium Pazmanianum dísztermében.

2017. november 9. csütörtök

Templomépíttető plébánosukra emlékeztek Ságújfaluban

Ságújfalu önkormányzatának képviselő-testülete a Szent László-emlékévben felújíttatta a község templomépítő lelkipásztorának síremlékét. November elsején áldották meg Horváth József esperes sírját.

2017. november 9. csütörtök

Apor Vilmosra emlékeztek Rómában

November 7-én reggel a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Apor Vilmosra, Győr vértanú püspökére emlékeztek, akit II. János Pál pápa húsz évvel ezelőtt, 1997. november 9-én avatott boldoggá. A szentmisét Németh László prelátus, az olaszországi magyarok... »

2017. november 9. csütörtök

Szent Márton-hét kezdődött a Szombathelyi Egyházmegyében

November 6-án megkezdődött a Szent Márton-hét a Szombathelyi Egyházmegyében. A programsorozat a Szent Márton Látogatóközpont megnyitása tizedik évfordulójának megünneplésével vette kezdetét.

2017. november 7. kedd

Szent László királyt ünnepelték Rumban

November 5-én Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrált szentmisét a Vas megyei Rum községben, ahol Szent László királyt, a templom védőszentjét ünnepelték.

2017. november 6. hétfő

Halottak napi megemlékezést tartottak a váci kórházban

Kórházi dolgozók, lelkigondozók és betegek együtt emlékeztek az elhunytakra november 3-án a váci Jávorszky Ödön Kórházban. A rendezvény azt szolgálta, hogy azok is meg tudjanak emlékezni halottaikról, akik kórházi kezeléseik miatt nem tudják hozzátartozóik sírját... »

2017. november 6. hétfő

Hatvan éve hunyt el Hunya Dániel jezsuita szerzetes

1957. november 6-án hunyt el Hunya Dániel jezsuita szerzetes, aki mint az 1930-ban alapított szegedi szeminárium első lelkivezetője nagy hatással volt a magyar papképzésre. Az évforduló alkalmából egykori növendéke, Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök írását adjuk... »

2017. november 6. hétfő

Ősbemutató is lesz a Cecília-hangversenyen a váci székesegyházban

Változatos, különleges ősbemutatót is tartalmazó műsorral készül hagyományos év végi hangversenyére a váci székesegyház Szent Cecília Kórusa. A koncert november 26-án a 18 órai szentmise után kezdődik.

2017. november 6. hétfő

Az Úr számára nincs ismeretlen halott – A Szentatya imája az ardeai vérengzés emlékhelyén

November 2-án, csütörtökön kora este, a nettunói katonai temetőben tett délutáni látogatás után Ferenc pápa felkereste a Rómából délre, Ardeába vezető út mentén 1944-ben kivégzett olasz és zsidó emberek emlékhelyét.

2017. november 3. péntek

Az I. világháborúban elesett magyar hősi halottakra emlékeztek Rómában

80 éve, 1937-ben áldották meg a római Santa Maria dell’Anima templom emlékkápolnáját, amely alatt, az altemplomban az osztrák-magyar hadsereg I. világháborúban meghalt 456 katonáját temették el, köztük magyarokat is. A templomban halottak napján, november 2-án jubileumi megemlékezést... »

2017. november 3. péntek

tovább »