Szembefordulva az emberrel – Emlékest Mándy Iván tiszteletére

Mándy Iván századik születésnapja alkalmából emlékestet tartottak a New York Művész Páholyban, felelevenítve a Kossuth-díjas író alakját, akit elvarázsoltak a presszógépek, a presszós lányok, a józsefvárosi utcák és a futball.

2018. december 16. vasárnap

Monsieur Tussaud – és Lázár Ervin hősei

Egy telt házas péceli Lázár Ervin-emlékest kapcsán volt alkalmam alaposabban megismerni a városban élő Megyeri János szobrászt és jelmeztervezőt. A nevezetes Kúria Rendezvényház adott otthont az eseménynek.

2018. december 15. szombat

Felavatták Jancsó Benedek mellszobrát a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban

Mellszobrot avattak Jancsó Benedek pedagógus, kisebbségpolitikai és nemzetiségtörténeti szakíró emlékére december 11-én, kedden a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban, ahol egykor tanított.

2018. december 14. péntek

Sportolók a hit fényében – Megemlékezés Budapest-Újlakon

A Budapesti Atlétikai Szövetség szervezésében december 7-én ötödik alkalommal emlékeztek meg az elhunyt sportolókról.

2018. december 9. vasárnap

A szeretet színei – Megzenésítik Szent II. János Pál imáit

2020-ban ünnepeljük Szent II. János Pál születésének 100. évfordulóját. A centenáriumra készülve egy olasz produkciós iroda úgy döntött, hogy népszerű művészek közreműködésével megzenésítik Karol Wojtyła néhány imáját.

2018. december 7. péntek

Holpár István Balázs újmisés mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos tiszteletére Győrben

Holpár István Balázs, a tatai Szent Imre-templom újmisés segédlelkésze mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban december 3-án.

2018. december 6. csütörtök

Éjszakai zarándoklat Brenner János emléknapján Rábakethelyen

A Keresztény Megmozdulásokért Egyesület Szentgotthárd 2010 óta minden advent harmadik szombatján éjszakai gyalogos zarándoklatot szervez Szentgotthárd-Rábakethelyen Brenner János emlékére. Idén éppen december 15-én, a tavasszal boldoggá avatott káplán liturgikus emléknapján tartják a... »

2018. november 19. hétfő

A lelkiismeret parancsára

Az emberiesség eszméjének egyik legkiválóbb képviselőjére, a Világ Igazára, Revisnyei Reviczky Imre magyar királyi katonatisztre emlékeztek születésének évfordulója alkalmából, november 6-án a Fiumei úti nemzeti sírkertben.

2018. november 18. vasárnap

„Falaidra, Jeruzsálem, őröket állítottam…” – Szent Ányos püspök ünnepe Tihanyban

A Tihanyi Bencés Apátság társvédőszentjére, Szent Ányos püspökre emlékeztek ünnepének előestéjén, november 16-án.

2018. november 18. vasárnap

Emlékülés Árpád-házi Szent Margit tiszteletére Budapesten

Árpád-házi Szent Margit szentté avatásának 75. évfordulója alkalmából ünnepi emlékülést szervezett a budapest-újlaki Sarlós Boldogasszony-plébánia november 17-én Budapesten, a margitszigeti Danubius Grand Hotelben.

2018. november 18. vasárnap

Szentmisével és könyvbemutatóval ünnepelték a magyar szenteket és boldogokat Baján

November 13-án, a magyar szentek és boldogok ünnepén Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét a bajai Szent Péter és Pál-plébániatemplomban. A szentmise után bemutatták a főpásztor új könyvét is.

2018. november 14. szerda

Holtában is beszél – Mindszenty bíborosra emlékeztek Budapesten

„Egy nap Mindszenty bíborossal” címmel emléknapot, konferenciát szervezett a Mindszenty Alapítvány november 13-án, a magyar szentek és boldogok emléknapján a Párbeszéd Háza konferenciatermében.

2018. november 14. szerda

Amit másoknak odaadtunk, az elkísér minket a mennybe – Százéves a balatonfüredi plébánia

A plébánia alapításának századik évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be Márfi Gyula érsek a balatonfüredi Krisztus Király-templomban november 11-én, vasárnap.

2018. november 13. kedd

Megemlékeztek az első világháborúban elhunyt debreceni piarista diákokról

Száz évvel ezelőtt, 1918. november 11-én, 11 órakor ért véget a nagy háború néven is ismert első világháború. A debreceni katolikus gimnáziumban november 10-én koszorúzással, kiállítással, történelmi előadással emlékeztek meg az áldozatokról.

2018. november 12. hétfő

Werner Alajosra emlékeztek Máriaremetén

Az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) egykori központi igazgatójára, Werner Alajosra emlékeztek halálának 40. évfordulóján, november 8-án a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilikában. A kiváló lelkipásztor és egyházzenész hosszú időn át Máriaremetén teljesített... »

2018. november 11. vasárnap

Emléktáblát állítottak Boldog Brenner János egykori lakhelyén, Pécsen

Boldog Brenner János vértanú áldozópap tiszteletére helyeztek el emléktáblát Pécsen, a Brenner család egykori otthonának falán november 9-én.

2018. november 10. szombat

Száz év után helyreállították a nagykikindai millenniumi emlékoszlopot

A vajdasági Nagykikindán, a Szent Ferenc-templom kertjében november 8-án Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök megáldotta a helyreállított millenniumi emlékoszlopot.

2018. november 10. szombat

Az idén elhunyt lakókról emlékeztek meg a nagyváradi Szent Erzsébet-idősotthonban

Családias hangulatú ünnepség keretében emlékeztek meg az ez évben eltávozott lakókról október 31-én Nagyváradon, a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban.

2018. november 9. péntek

Szentmisével emlékeztek Boldog Apor Vilmosra a győri székesegyházban

Kálmán Imre, a Győri Hittudományi Főiskola prefektusa szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban november 5-én.

2018. november 9. péntek

A pannonhalmi jezsuita sírok nyomában

A jezsuiták budapesti, Sodrás utcai közössége november 2-án, szombaton a Montserrat-ház lakóival együtt Pannonhalmára látogatott, ahol a temetőben több mint száz jezsuita nyugszik.

2018. november 8. csütörtök

tovább »