Imái nem hulltak a semmibe – Kaszap István születésének évfordulóját ünnepelték Székesfehérváron

A fiatalon elhunyt hitvallóra, Kaszap István jezsuita novíciusra emlékeztek születésének 101. évfordulóján, március 25-én Székesfehérváron. A szentmise főcelebránsa Spányi Antal megyéspüspök volt, a homíliát Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes mondta.

2017. március 27. hétfő

Mindszenty bíborosra emlékeztek Bécsben

Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének közelgő 125. évfordulója alkalmából Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök szentmisét mutatott be március 22-én Bécsben, a Pázmáneumban – tájékoztatott... »

2017. március 25. szombat

Hétszázhúsz éve szentelték fel a pozsonyi ferences templomot

Március 24-én ünneplik a pozsonyi ferences templom felszentelésének 720. évfordulóját. A templom a helyi magyar közösség lelki életének központja, hiszen Pozsony belvárosában mindennap magyar nyelvű szentmisét mutatnak be itt.

2017. március 24. péntek

Szentmisén emlékeztek meg a 70 éve kivégzett Bakay Szilárd vezérezredesről Sopronkőhidán

A visegrádi Szent György Lovagrend Vas Megyei Priorátusa és a GRÁDICS Egyesület szervezésében március 17-én, Sopronkőhidán emlékeztek meg Bakay Szilárd vezérezredesről kivégzésének 70. évfordulóján.

2017. március 23. csütörtök

Március 15. kisgyermekszemmel: a soproni Szent Orsolya-óvodások ünnepe – KÉPRIPORT

A soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium óvodásai március 14-én különleges programmal emlékeztek meg a 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetéről.

2017. március 21. kedd

Csonka Ferencre emlékeznek Pécsen

Csonka Ferencre emlékeznek március 28-án 18 órától a pécsi Magtár Látogatóközpont Bonipert termében.

2017. március 19. vasárnap

Kocsis Fülöp Moszkvába látogatott a nemzeti ünnep alkalmából

Koncertekkel, filmvetítésekkel, irodalmi estekkel és ünnepélyes koszorúzásokkal emlékeznek világszerte a külföldi magyar intézetek és a magyar diplomáciai testületek az 1848–49-es magyar forradalomra és szabadságharcra.

2017. március 16. csütörtök

Károly Iréneusz József premontrei kanonokra, tudósra emlékeztek Nagyváradon

Március 11-én születése, illetve halála évfordulója (1854. március 6. – 1929. március 13.) alkalmából emlékeztek a tudós premontrei szerzetesre, aki korának nemcsak kimagasló fizikusa volt, hanem Nagyvárad fejlődésében is jelentős szerepet játszott.

2017. március 14. kedd

A szabadságharc évfordulójára emlékezett a kárpátaljai Rahó és környéke magyarsága

Ökumenikus templomi istentisztelettel és iskolások ünnepi műsorával emlékezett március 12-én, Rahón a város és a hozzá tartozó járás településeinek szórványmagyarsága az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára. A rendezvényen Grezsa István kormánybiztos... »

2017. március 13. hétfő

Az 1879-es nagy árvízre emlékeztek Szegeden – KÉPRIPORT

A Magyar Cserkészszövetség V. kerülete a szeged-belvárosi plébániával együttműködve március 11-én idén is megrendezte az 1879-es szegedi árvízre és az újjáépítési összefogásra emlékezve az „Árvízi Emléknapot”.

2017. március 13. hétfő

Tizedik alkalommal rendeztek Jakab Antal-emléknapot Kilyénfalván

A néhai erdélyi püspök születésének évfordulója alkalmából idén március 10-én, immár tizedik alkalommal rendezték meg a Gyergyói-medence általános iskolás diákjai számára a Jakab Antal-emléknapot a Hargita megyei Kilyénfalván.

2017. március 13. hétfő

Linzben is csatlakoztak a Szent László-emlékévhez

Március 5-én a linzi Jó Pásztor-templomban szentmisével és előadással emlékeztek meg Szent László királyról – tudatta szerkesztőségünkkel Székely Pálma.

2017. március 13. hétfő

Gróf Esterházy Jánosra emlékeztek Érsekújváron

Március 7-én, gróf Esterházy János halála 60. évfordulójának előestéjén engesztelő szentmisével és műsorral emlékeztek a mártírhalált halt felvidéki politikusra az érsekújvári római katolikus plébániatemplomban – tájékoztatott Práznovszky Miklós.

2017. március 10. péntek

Szentmisében emlékezett meg alapítójáról a Betegápoló Irgalmasrend

A Betegápoló Irgalmasrend szentmisében emlékezett meg alapítójáról, Istenes Szent Jánosról március 8-án a Budai Irgalmasrendi Kórház aulájában. A szertartást Kozma Imre, a rend magyarországi vezetője celebrálta.

2017. március 9. csütörtök

Erdő Péter elsőszombati szentmisét mutatott be Budapesten

Erdő Péter bíboros, prímás, érsek az előző évekhez hasonlóan a magyar ifjúságért és a családokért imádkozik és mutat be szentmisét az év elsőszombatjain az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye különböző templomaiban. Március 4-én a józsefvárosi Szent Rókus-templomban celebrált... »

2017. március 7. kedd

Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

Nagyböjt első vasárnapján, március 5-én gróf Esterházy János halálának 60. évfordulója alkalmából mutatott be magyar nyelvű szentmisét a cseh fővárosban Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök.

2017. március 7. kedd

Ahová csak a zene világít be – Szentmisét mutattak be Kodály Zoltán halálának évfordulóján

Március 6-án ünnepi szentmisében és az azt követő zenei áhítattal emlékeztek Kodály Zoltánra halálának ötvenedik évfordulóján. A szentmisét Snell György esztergom-budapesti segédpüspök celebrálta. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kodály Zoltánné Péczely Sarolta... »

2017. március 7. kedd

50 évvel ezelőtt halt meg Kodály Zoltán

1967. március 6-án hunyt el a a világszerte ismert zenei nevelési módszer kidolgozója, a zeneszerző, zenetudós, népzenekutató, zenepedagógus Kodály Zoltán. Halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából 2017-ben Kodály-emlékévet tartanak. Rá emlékezünk.

2017. március 6. hétfő

„Meghalt hitéért gyilkos kezek által” – A vértanú Kenyeres Lajos tiszavárkonyi plébánosra emlékeztek

Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke szentmisét mutatott be március 4-én a tiszavárkonyi templomban Kenyeres Lajos vértanú pap halálának 60. évfordulója alkalmából, majd a templom előtt megáldotta a mártír plébános szobrát.

2017. március 4. szombat

Egy költő kéziratai – Kétszáz éve született Arany János

2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította.

2017. március 4. szombat

tovább »