A helyi egyház történetét is felidézik Hódmezővásárhelyen a kommunizmus áldozataira emlékezve

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban rendezvénysorozatot szerveztek a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, február 25-e alkalmából. Ennek keretében mutatták be Miklós Péter „A katolikus egyház Hódmezővásárhelyen (1944–1950)” című kötetét.

2018. február 21. szerda

Sebestyén Márta: Kallós Zoltán nélkül nem lenne a térképen Magyarország népzenéje

Nem lehet felmérni és elmondani szavakban, mi mindent köszönhetünk neki, nélküle nem lenne a térképen Magyarország népzenéje – emlékezett a február 14-én elhunyt Kallós Zoltán néprajztudósra Sebestyén Márta népdalénekes.

2018. február 20. kedd

Szent Ágota emléknapján találkoztak a Győri Egyházmegye lelkipásztorai

Február 5-én, Szent Ágota szűz és vértanú, a mell- és méhrákban szenvedő asszonyok védőszentje emléknapján rekollekciót tartott a Győri Egyházmegye papsága Veres András megyéspüspök vezetésével a Győri Hittudományi Főiskolán.

2018. február 6. kedd

Engesztelés Csehimindszenten

Január 29-én megtartották az esztendő első engesztelését Csehimindszenten, amit Mindszenty József bíboros, hercegprímás mielőbbi boldoggá és szentté avatásáért, valamint magyar hazánkért, népünkért ajánlottak fel a hívek.

2018. február 6. kedd

A sváb deportáltakra emlékeztek Kaplonyban

Alig néhányan élnek már csak azok közül, akiket több mint hét évtizede a Szovjetunióba deportáltak a többi sváb település mellett a Szatmár megyei Kaplonyból is. A Szent Antal-templomban szentmiseáldozat bemutatásával kezdődött a megemlékezés február 4-én.

2018. február 6. kedd

Zarándokok a katona Márton Áron nyomdokain

Immár harmadszor jártak zarándokok a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctéren január 18. és 22. között.

2018. február 6. kedd

Püspöki szentmisével és kiállítással emlékeztek az Egyházközségi Nővérek Társasága alapítójára

Az Egyházközségi Nővérek Társasága alapítója, Künnle Theodora halálának ötvenedik évfordulóján, február 1-jén jubileumi szentmisét mutatott be Piliscsaba–Klotildligeten, a társaság központi házában Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

2018. február 4. vasárnap

Egy festő emléksorai – Bihari Puhl Levente Szilárdfy Zoltánról

Bihari Puhl Levente képzőművész, festő megemlékezését közöljük Szilárdfy Zoltán székesfehérvári egyházmegyés pap, nyugalmazott plébános, művészettörténészről.

2018. február 4. vasárnap

Fekete István-emlékhelyet hoztak létre Bakócán

A Baranya megyei település önkormányzata és a Bakócáért Egyesület szervezésében tavaly ősszel Fekete István-emlékszobát avattak a helyi falumúzeumban. Az írónak ez a hetedik emlékhelye az országban.

2018. február 4. vasárnap

„Gyújts egy szál gyertyát az emberkereskedelem ellen” – Budapest is csatlakozik az emléknaphoz

Ferenc pápa Szent Bakhita-imanapi felhívásához már a kezdetek, azaz 2015 óta csatlakoztak a magyarországi hívek is. Február 8-án a józsefvárosi Szent Rita-templomba várják gyertyagyújtásra az emberkereskedelem és a modern kori rabszolgaság áldozataiért fohászkodni... »

2018. február 2. péntek

A kényszermunkára elhurcoltakra emlékeztek Siklóson

A málenkij robot áldozataira emlékeztek Siklóson január 27-én. A Siklósi Vár- és Múzeumbarátok Köre által szervezett rendezvényen részt vett Udvardy György pécsi megyéspüspök is.

2018. február 1. csütörtök

Kräuter Sebestyén püspökre emlékeztek Temesváron

Kräuter Sebestyén temesvári püspök halálának tizedik évfordulójáról emlékeztek meg a temesvári székesegyházban január 29-én.

2018. január 31. szerda

Böjte Csaba tartott előadást a mátészalkai görögkatolikus iskolában

A magyar kultúra napjához kapcsolódva január 19-én a mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskolában előadást tartott Böjte Csaba ferences szerzetes.

2018. január 30. kedd

Mária-napokat rendeztek Kisvácon a Banneux-i Miasszonyunk tiszteletére

Mária-napokat, más néven banneux-i hetet tartottak január 17. és 21. között a váci Regőczi-kápolnában. Az ünnepi napok során szentmisékre, szentségimádásra, rózsafüzér imádságra, zenés áhítatra és filmvetítésre került sor. A zárószentmisét Beer Miklós megyéspüspök mutatta... »

2018. január 26. péntek

Szent Margit-hét a kaposvári katolikus óvodában

A kaposvári Szent Margit-óvoda védőszentje és névadója tiszteletére idén is tematikus ünnepi hetet rendeztek az intézményben, melynek során színes kulturális és lelki programok várták az óvodásokat és családjukat.

2018. január 26. péntek

Online kiállítással készült a Pécsi Egyházmegyei Levéltár Szent Pál megtérésének emléknapjára

Január 25. Pál apostol megtérésének emléknapja. A Pécsi Egyházmegyében különböző korok különböző művészeti ágakban jeleskedő képviselői állítottak emléket a damaszkuszi úton történt eseménynek: az alkotások a levéltár honlapján tekinthetők meg.

2018. január 25. csütörtök

Szentmisében emlékeztek az ötven évvel ezelőtt elhunyt Shvoy Lajos püspökre

Szentmisében emlékeztek január 21-én az ötven évvel ezelőtt elhunyt Shvoy Lajos püspökre Székesfehérváron. A szertartáson részt vettek a Regnum Marianum közösség tagjai és a bicskei 188. számú Shvoy Lajos Cserkészcsapat is.

2018. január 24. szerda

A magyar kultúra napja a Himnusz szülőföldjén

Ökumenikus istentisztelet keretében ünnepelték meg január 21-én a magyar kultúra napját a Himnusz „szülőfalujában”, Szatmárcsekén. Az immár 25 éve minden évben megtartott imaalkalmon Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó és Fekete Károly református püspök hirdetett... »

2018. január 23. kedd

Remete Szent Pál ünnepe a pécsi pálos templomban

Védőszentjüket, Remete Szent Pált ünnepelték pécsi templomukban a pálos rend tagjai január 15-én.

2018. január 21. vasárnap

Szívvel-lélekkel, hűséggel – Szent Margit emlékére mutatott be szentmisét Erdő Péter Budapesten

Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából január 21-én a Margit-szigeten mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros. „Az Isten iránti szeretetből vállalt hivatás életre szóló hűségre kötelez” – a bíboros az ifjúságot és a hivatást középpontba állító püspöki szinódushoz... »

2018. január 21. vasárnap

tovább »