Kiengesztelődés, béke és szeretetközösség – Roger testvérről halálának évfordulóján

Tizenkét évvel ezelőtt, 2005. augusztus 16-án gyilkolta meg egy megbomlott elméjű nő Roger Schütz testvért a vesperás imádkozása alatt. A Taizéi ökumenikus közösség alapítójára Charles Eugène testvér, egyik társa emlékezett a Vatikáni Rádióban adott interjúban.

2017. augusztus 19. szombat

A kommunista és náci diktatúrák áldozatainak emléknapjára készülnek Tallinnban

Az európai tagállamok igazságügyi miniszterei, a totalitarizmus áldozatainak emlékét őrző szervezetek, állami és magánintézmények képviselői augusztus 23-án az észt fővárosban megemlékeznek az áldozatokról, és a diktatúrák bűntetteit tanulmányozzák.

2017. augusztus 19. szombat

A Házas Hétvége mozgalom megemlékezése Lábady Tamásról

A Házas Hétvége mozgalom nemzeti felelős párja, Simon Béla és Juli megemlékezését közöljük Lábady Tamás bíró, alkotmányjogászról, aki feleségével a pécsi közösség felelőse, illetve 1998-tól 2001-ig a mozgalom világi vezetője volt.

2017. augusztus 14. hétfő

Kétszázhúsz éves a teveli templom – KÉPRIPORT

A Tolna megyei Tevel plébániájanak hívei idén ünneplik templomuk felszentelésének 220. évfordulóját. A jubileumról augusztus 6-án szentmisével emlékeztek meg, mely után Udvardy György pécsi megyéspüspök áldotta meg a községben a múltban szolgálatot teljesítő lelkipásztorok... »

2017. augusztus 9. szerda

Imádsággal a közöny ellen – Megemlékezés a pharrajimos és a kislétai gyilkosság évfordulóján

Augusztus 3-án ökumenikus és vallásközi imaórát tartottak a Szent Egyed közösség szervezésében Budapesten, a Jézus Szíve-templomban a roma holokauszt és a kislétai cigánygyilkosság évfordulójához kapcsolódóan. Az imádságot Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök... »

2017. augusztus 4. péntek

Takács Nándor Jusztin OCD nyugalmazott székesfehérvári püspökre emlékeztek szülőfalujában

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be Takács Nándor Jusztin kármelita szerzetes, nyugalmazott székesfehérvári püspök halálának első évfordulóján, július 16-án szülőfalujában, Rábacsanakon, a Keresztelő Szent... »

2017. augusztus 3. csütörtök

Megemlékezéseket tartanak a roma holokauszt emléknapján

Augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. Budapesten több helyen tartanak megemlékezéseket ma és holnap. Beer Miklós váci megyéspüspök beszédet mond a Páva utcai emlékközpontban nyíló kiállításon, a Szent Egyed közösség pedig imaórát tart Orosz Atanáz miskolci... »

2017. augusztus 2. szerda

A főegyházmegye védőszentjét, Szent Annát ünnepelték Veszprémben

A Veszprémi Főegyházmegye székhelyén jeles esemény Szent Anna ünnepe. Az egyházmegye védőszentje tiszteletére mutatott be szentmisét július 28-án Márfi Gyula érsek Nagy Károly plébánossal, Felker Zsolt káplánnal, Ebele Ferenc és Lőrinczy Ferenc nyugalmazott plébánosokkal a Szent... »

2017. július 31. hétfő

Hollai Antal pápai káplánra, címzetes apátra emlékeztek Budapest-Albertfalván

Megtelt az albertfalvi plébániatemplom július 29-én este, a Hollai Antal pápai káplán, címzetes apát, esperes, plébános halálának harmadik évfordulóján tartott szentmisén. A mise után bemutatták az Antal atya elmélkedéseiből szerkesztett könyvet – tájékoztatott Wappler Ádám... »

2017. július 31. hétfő

Veres András mutatott be szentmisét Szent László halálának évfordulóján Nyitrán

A felvidéki magyar családokért imádkoztak a hívek Nyitrán, Szent László lovagkirály halálának évfordulójához kapcsolódóan július 28-án. A szentmisét Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, győri megyéspüspök celebrálta a Szent László piarista... »

2017. július 30. vasárnap

Szent Lászlót ünnepelték a tereskei apátsági templomban

A Váci Egyházmegye a Szent László-legenda falképsorozattal büszkélkedő Tereskén ünnepelte a lovagkirályt július 29-én, László halálának napján. A szentmisét Beer Miklós püspök mutatta be. Pálos Frigyes, a tereskei templom egykori plébánosa és „felfedezője” emlékezett meg a... »

2017. július 29. szombat

Lebrun püspök: Jacques Hamel élete szeretetre és párbeszédre ösztönöz

„A gyűlölet nem győzött és nem is fog” – mondta Dominique Lebrun, Rouen püspöke a Jacques Hamel emlékére a Saint Etienne du Rouvray-ben bemutatott szentmisén július 26-án. Az idős papot a normandiai város templomában gyilkolta meg egy éve az Iszlám Állam nevű terrorszervezet két... »

2017. július 27. csütörtök

Hollai Antal atyára emlékeznek Budapesten

Halálának harmadik évfordulóján szentmise keretében emlékezik Hollai Antal pápai káplánra, címzetes apátra, esperesre, plébánosra az Albertfalvi Plébánia közössége július 29-én, szombaton.

2017. július 27. csütörtök

Határozott kiállás az igazság mellett – Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek halálára

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szomorúan értesült Szendi József, a Veszprémi Főegyházmegye nyugalmazott érseke haláláról. A minisztérium sajtó- és kommunikációs főosztályának sajtóközleményét teljes terjedelmében közöljük.

2017. július 24. hétfő

XVI. Benedek levele Joachim Meisner bíboros temetésére

A Kölni Érsekség teljes terjedelmében közzétette XVI. Benedek emeritus pápának a Vatikánban megfogalmazott megemlékezését, melyet Georg Gänswein érsek olvasott fel Joachim Meisner bíboros gyászszertartásán július 15-én, Kölnben, s melynek szövegét az alábbiakban magyar nyelven... »

2017. július 20. csütörtök

Pietro Parolin vatikáni államtitkár Firenze egykori polgármesterére emlékezett az olasz parlamentben

Július 13-án mutatták be az olasz képviselőházban Mario Primicerio „La Pirával Vietnámban” című kötetét. A kötetbemutatón, az egykori firenzei polgármester, Isten szolgája Giorgio La Pira halálának negyvenedik évfordulóján felszólalt Pietro Parolin vatikáni államtitkár... »

2017. július 17. hétfő

A tanítványáért életét adó Balogh Antal áldozatára emlékeztek Gerjenben

Negyven éve, 1977. július 13-án a Pakson szolgáló pap, Balogh Antal Gerjenben életét vesztette, amikor diákját mentette ki a Dunából. Az önmagát feláldozó atyára emlékeztek a Tolna megyei településen halálának negyvenedik évfordulóján.

2017. július 14. péntek

Szentmiséken emlékeztek meg Zygmunt Zimowski érsekről Rómában és Lengyelországban

Zimowski érsek halálának első évfordulója alkalmából július 12-én szentmisét mutattak be a Vatikán közelében található Santo Spirito in Sassia-templomban. A lengyel főpásztor lelki üdvéért felajánlott szertartást Paolo Sardi bíboros, a Máltai Lovagrend nyugalmazott prefektusa... »

2017. július 13. csütörtök

Szent Lászlót és Keresztelő Szent Jánost ünnepelték Öttevényen

Az öttevényi Keresztelő Szent János-plébánia június 23-án és 24-én gazdag programsorozattal ünnepelte Szent László királyt és a templom búcsúját.

2017. július 13. csütörtök

Szentmisékkel emlékeztek meg Lékai bíborosról Zalában

Nemesapáti és Zalaszentiván meghívására Pákozdi István egyetemi lelkész emlékmiséket mutatott be július 2-án, vasárnap a két faluban Lékai László bíboros halálának 31. évfordulója alkalmából. A zalai településeken még elevenen él egykori plébánosuk, Lékai László... »

2017. július 5. szerda

tovább »