Eltemették Jan Jankůt, Esterházy János egykori rabtársát

Josef Hrdlička olmützi segédpüspök végezte a gyászmisével egybekötött temetési szertartást a csehországi Hanušovicében február 1-jén. A püspök prédikációjában kifejtette, hogy Esterházy János boldoggáavatási ügyében Jan Janků vallomása, melyet halála előtt rögzítettek,... »

2019. február 4. hétfő

Hetven évvel ezelőtt kezdődött a Mindszenty-per

Hetven évvel ezelőtt, 1949. február 3-án kezdődött a Mindszenty-per, melynek eredményeként február 8-án ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre a kommunista népbíróság Mindszenty József hercegprímást, akit a koncepciós per során hazaárulás és valutaüzérkedés vádjában... »

2019. február 3. vasárnap

Szmrecsányi Lajos érsek nevét vette fel az egri Érsekkert

Eger város közgyűlése január 31-én döntött arról, hogy az Érsekkert ezentúl a parkot a városnak ajándékozó főpásztor, Szmrecsányi Lajos érsek nevét viseli. A közterület mostantól Szmrecsányi Lajos Érsekkert néven szerepel a hivatalos iratokon, táblákon, térképeken.

2019. február 1. péntek

Megemlékeztek a Vértesben elhunyt hősökről

A Vértesi Erdő Zrt., Csákvár Város Önkormányzata és Gánt Község Önkormányzata szervezésében a vérteskozmai út melletti, a II. világháborús magyar hősök tiszteletére emelt emlékműnél tartottak megemlékezést január 26-án.

2019. január 29. kedd

Élet a Nap fényével – A 100 éve született Prokop Péter művészete

Prokop Péter (1919–2003) egyike azon kevés magyar képzőművészeknek, akik egyházi szolgálatba álltak, és papi hivatást választottak. Olyan korban élt, amikor még igazából létezett egyházművészet, amely napjainkban csak lassan kezd újjáéledni, sok évvel a rendszerváltás után.... »

2019. január 27. vasárnap

Egy emléklakás vallomásai – Száz éve halt meg Ady Endre

Régi fényképek tanúsága nyomán rekonstruálva, megmaradt, visszahozott, áthagyományozott, odaajándékozott bútorokkal és berendezési tárgyakkal, a költő születésének századik évfordulójára, 1977-ben nyílt meg az Ady Endre Emlékmúzeum a Veres Pálné utcában.

2019. január 26. szombat

Az értől az óceánig – Száz éve halt meg Ady Endre

Kaposvár történelmi belvárosában, a Kapos Szálló cukrászdája előtt néhány éve áll egy szoborkompozíció. A száz éve halott Adyt ábrázolja és a festők Szindbádjának tartott Rippl-Rónait.

2019. január 26. szombat

Boldog Batthyány-Strattmann László-ereklye került a zalaegerszegi kórház kápolnájába

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház kápolnájában január 20-án az esti szentmisén kihelyezték Boldog Batthyány-Strattmann László csontereklyéjét, melyet Székely János megyéspüspök adományozott az egészségügyi intézmény dolgozóinak, betegeinek.

2019. január 24. csütörtök

Újságírók kérdéseire válaszolt Ferenc pápa úton Panama felé

Úton Panama felé, a repülőn, január 23-án a Szentatya megemlékezett az oroszországi TASZSZ hírügynökség nemrég elhunyt tudósítójáról. Újságírói kérdésekre válaszolva a pápa lehetséges jövőbeli útjairól is beszélt.

2019. január 23. szerda

Bemutatták Boldog Brenner János egykori tanítójának novelláskötetét

Január 18-án mutatták be Szombathelyen az egykori püspöki elemi iskola pedagógusa, Finta Sándor novelláiból „Aranyból épült ház” címmel összeállított kötetet. A szerző, aki Szombathely életének jelentős közéleti szereplője volt a két világháború között, Boldog Brenner... »

2019. január 22. kedd

A magyar kultúra napját ünnepelték Szatmárcsekén

Szatmárcseke község önkormányzata és a Kölcsey Társaság ökumenikus istentiszteletet és ünnepi közgyűlést tartott a magyar kultúra napja alkalmából január 20-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település református templomában.

2019. január 22. kedd

A bajban Istentől jön a segítség – Szent Sebestyén ünnepe Székesfehérváron

Megemlékezve a várost sújtó pestisjárvány legyőzésének 280. évfordulójáról fogadalmi szentmisét mutattak be Székesfehérváron Szent Sebestyén tiszteletére a vértanú ünnepén, január 20-án.

2019. január 21. hétfő

A talentumok embere – Seregély István nyugalmazott egri érsekre emlékeztek Budapesten

Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora mutatott be szentmisét Seregély István nyugalmazott egri érsek, a PPKE első nagykancellárja (1992–2005) emlékére január 19-én Budapesten, az Egyetemi templomban.

2019. január 21. hétfő

Csillagnak kellett lennie – A száz éve született Prokop Péter festőművész papra emlékeztek Csepelen

Koszorúzással, hálaadó szentmisével és könyvbemutatóval emlékeztek január 19-én a főváros XXI. kerületében a nemzetközileg is elismert pap festőművészre, a száz éve született Prokop Péterre, aki élete utolsó négy évében a csepeli Szent József Otthonban lakott és... »

2019. január 19. szombat

Emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére

A Magyar Nemzeti Bank emlékérméi az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat második tagjaként a 2017-ben megjelent Szent Margit-emlékérmét követik.

2019. január 18. péntek

A málenkij robot áldozataiért mutattak be szentmisét Nagymaroson

Szentmise keretében emlékeztek meg a második világháború után szovjetunióbeli kényszermunkára hurcoltakról január 13-án, vasárnap a nagymarosi római katolikus templomban.

2019. január 16. szerda

Új ereklyét helyeztek el a missziós kereszten Kassán

Január 11. és 28. között a Kassai Főegyházmegyében tesz körutat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztje. Január 15-én Kassán fogadták: a ceremónia során Bernard Bober kassai érsek Boldog Anna Kolesárová ereklyéjét helyezte el a... »

2019. január 16. szerda

„Bölcsőm közönséges deszkából volt” – Vándorbölcsők Márton Áron szülőfalujában

Csíkszentdomokoson január 13-án három vándorbölcsőt adtak át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet égisze alatt működő Székelyföldi Vándorbölcső Program keretében. Az egyik bölcsőn Márton Áron neve és szavai olvashatók.

2019. január 15. kedd

Megemlékezést tartottak a pákozdi Don-kanyar Emlékkápolnánál

Katonai tiszteletadással és ökumenikus imádsággal emlékeztek meg a doni katasztrófáról az 1943. január 12-én, az urivi hídfőnél történt áttörés 76. évfordulóján. A pákozdi Mészeg-hegyen, a 26 esztendeje épült Don-kanyar Emlékkápolnánál emléktüzet gyújtottak.

2019. január 15. kedd

Steurer József vértanú plébánosra emlékeztek Mosonban

Január 6-án, vízkereszt ünnepén a mosoni hívek egykori plébánosukra, Steurer Józsefre emlékeztek halálának 65. évfordulóján a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János-templomban.

2019. január 14. hétfő

tovább »