Ahol a befogadás nem fellángolás – Menekült gyerekek a budapesti Patrona iskolában

Kongói gyerekek és egy afgán kisfiú is tanulnak tavaly szeptember óta a Boldogasszony Iskolanővérek által működtetett Patrona Hungariae iskolában. Többségüket keresztény hitükért üldözték. Utánajártunk, hogyan zajlik az integráció az iskolai hétköznapokban.

2017. október 17. kedd

Elhallgatott válság – Nemzetközi konferencia a keresztényüldözésről Budapesten

„Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra” címmel a keresztényüldözésről szóló nemzetközi konferenciát szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma október 12–13-án Budapesten.

2017. október 12. csütörtök

A Vajdaságban tartózkodó migránsok ágyneműjét tisztítja a helyi karitász mosodája

A migránsok megsegítésére indított program keretében a Nagybecskereki Egyházmegyei Caritas vállalta a kikindai befogadóközpontban tartózkodó 280 migráns ágyneműjének és takaróinak rendszeres mosását.

2017. október 11. szerda

Európa keresztény jövője az összefogásban rejlik – Nemzetközi szimpóziumot tartottak Londonban

Nemzetközi szimpóziumot tartottak szeptember 22-én Oroszország nagy-britanniai nagykövetének londoni rezidenciáján „Európa keresztény jövője” címmel. A vitaindító beszédet Hilarion volokalamszki metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályának vezetője tartotta.

2017. október 2. hétfő

Ferenc pápa Bolognában látogatást tett a menekülteknél és együtt ebédelt a szegényekkel a bazilikába

A Szentatya október elsején Bolognában elsőként a menedékkérők regionális központjába látogatott, majd a főtéren mondta el az Úrangyala imádságot és találkozott a munka világának képviselőivel. A San Petronio-bazilikában 1400 szegénnyel együtt ebédelt.

2017. október 1. vasárnap

Ferenc pápa elindította a Caritas új kampányát: Osztozzunk a menekültek útjában!

Ferenc pápa szeptember 27-én, szerdán délelőtt a Szent Péter téren elindította a Nemzetközi Karitász új kezdeményezését, amelynek mottója: „Share the journey” („Osztozzunk az útban”). Két éven keresztül, 160 országban zajlik majd a kampány, hogy segítse a találkozás... »

2017. szeptember 28. csütörtök

Menekült gyerekek integrációját segíti a Jezsuita Menekültszolgálat és a Patrona Hungariae iskola

Szeptember 27-én sajtótájékoztatót tartottak a budapesti Párbeszéd Házában, melyen Sajgó Szabolcs SJ a Patrona Hungariae iskolaközpont igazgatójával, Rubovszky Ritával, valamint a Jezsuita Menekültszolgálat (JMSZ) munkatársaival bemutatta a jezsuita támogatással zajló oktatási... »

2017. szeptember 27. szerda

Ferenc pápa: Isten örömre teremtett minket, ezért őriznünk kell reményünket!

A Szentatya szeptember 27-én az általános kihallgatás keretében annak veszélyéről elmélkedett, hogy elveszítjük reményünket, és átadjuk magunkat a szomorkodásnak.

2017. szeptember 27. szerda

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 27-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. szeptember 27. szerda

Az európai püspöki konferenciák migrációs referenseivel találkozott Ferenc pápa

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szeptember 21. és 23. között szervezett találkozót az egyes püspöki konferenciák nemzeti igazgatóinak, akik a menekültek és bevándorlók pasztorációjával foglalkoznak. Szeptember 22-én Ferenc pápa is fogadta a tanácskozás... »

2017. szeptember 23. szombat

A menekültek és az Egyház – Nemzetközi pasztorálteológiai konferenciát szerveztek Csehországban

Szeptember 3. és 6. között nyugat- és közép-kelet-európai országok pasztorálteológusai tanácskoztak a csehországi České Budějovice városában a háborús területekről érkező, menedékjogot kérő emberek Európába történő befogadásáról.

2017. szeptember 13. szerda

A Boldogasszony nevét veszi fel a székely menekültek emlékhelye Hajdúnánáson

Hetedik alkalommal tartották meg Hajdúnánáson a székely menekültek emléknapját szeptember 10-én. Az idei ünnepségsorozatot az első világháború idején átmenetileg a városban otthonra lelt székelyek 1917. évi hazatelepülésének századik évfordulója jegyében szervezték.

2017. szeptember 13. szerda

A befogadás adományáról írt üzenetet Ferenc pápa a bosei ökumenikus közösségnek

A Szentatya szeptember 6-án levelet küldött Enzo Bianchi testvérnek, az észak-olaszországi bosei ökumenikus közösség alapítójának abból az alkalomból, hogy aostai monostorukban szeptember 6. és 9. között tartják az ortodox lelkiség 25. nemzetközi találkozóját.

2017. szeptember 8. péntek

Rey Pinedát, az „álmodozó” papot is kitoloncolhatják az USA-ból Trump új intézkedése nyomán

Mintegy 800 ezer ember Egyesült Államokban maradása került veszélybe azzal, hogy Donald Trump elnök úgy döntött, megszünteti a bevándorló fiatalokat a kitoloncolástól védő DACA-programot. Köztük van az atlantai főegyházmegye egy fiatal papja is, aki mexikói illegális bevándorlók... »

2017. szeptember 7. csütörtök

Ferenc pápával készült interjúkötet jelenik meg

Dominique Wolton szociológus Ferenc pápával folytatott beszélgetése nyomán készült a Franciaországban szeptember 6-án megjelenő kötet. A Szentatya beszél a migránsok jelenlétéről, Európa gyökereiről, és azt is elárulja, hogy 42 éves korában járt pszichoanalízisre.

2017. szeptember 6. szerda

Pápai kihallgatáson kérte meg barátnője kezét egy venezuelai fiatal

Hasonlóra talán még nem is volt példa Ferenc pápa jelenlétében: egy fiatal férfi térdre ereszkedett, és megkérte barátnője kezét a Szentatya előtt az Apostoli Palota Kelemen termében augusztus 27-én.

2017. augusztus 31. csütörtök

Gallagher érsekkel találkozott Rétvári Bence államtitkár

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára augusztus 26-án Rómában találkozott Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék külügyminiszterével és részletes tájékoztatást adott neki Magyarország Hungary Helps programjáról és az üldözött keresztények megsegítéséért végzett... »

2017. augusztus 28. hétfő

Augusztus végéig lehet csatlakozni a közel-keleti keresztényeket segítő gyűjtéshez

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsa augusztus 23-i ülésén üdvözölte a kezdeményezést, hogy a Székesfehérvári Önkormányzat támogatja az MKPK által a közel-keleti keresztények megsegítésére meghirdetett gyűjtését és jó példaként tekint rá.

2017. augusztus 24. csütörtök

Kétmillióan menekültek el Dél-Szudánból egy év alatt

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) drámai felhívást tett közzé, mivel a világ legfiatalabb országában tapasztalható erőszak elől Ugandában menedéket keresők száma immár meghaladta az egymilliót.

2017. augusztus 21. hétfő

Ferenc pápa üzenetet küldött a mediterrán országok fiataljainak találkozójára

A pugliai Ugento-Santa Maria di Leuca egyházmegye augusztus 10. és 14 között rendezte meg a „Mediterráneum: a testvériség kikötője” címet viselő ifjúsági találkozót. A rendezvényre Ferenc pápa üzenetet küldött.

2017. augusztus 15. kedd

tovább »