„Akik a remény útján haltak meg” – Ökumenikus imaórát tartottak Budapesten a menekültekért

Június 23-án, pénteken Székely János kinevezett szombathelyi püspök vezetésével, a Szent Egyed közösség szervezésében, a budapesti Szent József-templomban ökumenikus imádságot tartottak azokért a menekültekért, akik a béke és egy jobb élet reményében Európa felé vezető útjuk... »

2017. június 24. szombat

Az aleppói érsek üzenete

Kocsis Fülöp metropolita Bejrútban találkozott Jean-Clément Jeanbart aleppói melkita érsekkel, aki a beszélgetés után egy levelet adott át neki, kérve, hogy továbbítsa minél több emberhez. A Hajdúdorogi Főegyházmegye közzétette az üzenet magyar fordítását.

2017. június 22. csütörtök

Menekültek világnapja – Beer Miklós és Fabinyi Tamás közös üzenete

A menekültek világnapja (június 20.) alkalmából az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által közzétett videóban Beer Miklós váci megyéspüspök és Fabinyi Tamás evangélikus püspök fogalmaz meg közös üzenetet.

2017. június 20. kedd

„Nem álláspontunk, hanem küldetésünk van” – A menekültkérdésről szerveztek szakmai napot Budapesten

Június 19-én, hétfőn a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti országos központjában szakmai találkozót tartottak a migrációs válságban segítséget nyújtó egyházak és civil szervezetek képviselőinek részvételével.

2017. június 19. hétfő

A lengyel érsek, aki az irodájában alszik, vatikáni lakásába pedig menekültcsaládokat fogad be

Konrad Krajewski érsek a pápai alamizsnahivatal vezetőjeként a pápa karitatív tevékenységét segíti, és ő maga is gyakorolja az irgalmas szeretetet.

2017. június 14. szerda

Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka fogadta Kocsis Fülöp metropolitát

Közel-keleti útja végén, június 12-én délután találkozott Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával Isztambulban.

2017. június 14. szerda

Bechara Boutros Raï maronita pátriárkával találkozott Kocsis Fülöp metropolita

Közel-keleti útja során június 11-én Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita Bechara Boutros Raï maronita pátriárkával találkozott a libanoni főpásztor nyári rezidenciáján, Dimanéban.

2017. június 13. kedd

Ferenc pápa a Latin-amerikai Parlamenthez: Az embert látva segítsék a migránsokat!

A kormányok felelőssége, hogy hatékony választ adjanak a migránsok problémáira, nem maradhatnak süketek kiáltásukra, akik „embertelen körülmények közül” érkeznek – írta Ferenc pápa a június 9–10-én Panamában ülésezett Latin-amerikai Parlament elnökének, Blanca... »

2017. június 13. kedd

Sako iraki pátriárka: A szülőföldünkön élünk, nem misszionáriusok vagyunk!

Louis Raphael Sako, a babiloni káld katolikus egyház vezetője Orbán Viktor miniszterelnök meghívására látogatott május végén hazánkba. Magyarországi útja alkalmával exkluzív interjút adott szerkesztőségünknek az iraki keresztények helyzetéről.

2017. június 1. csütörtök

Az iraki káld pátriárka Budapesten: „A hitünk győzedelmeskedik a félelem felett”

Az iraki kereszténység jelenéről és jövőjéről számolt be előadásában Louis Raphael Sako káld pártiárka a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) dísztermében május 31-én.

2017. június 1. csütörtök

Sako káld pátriárka Magyarországon: A béke és a biztonság a legfontosabb az iraki keresztényeknek

Az Iszlám Állam jót tett velünk, hogy felhívta a világ figyelmét a létünkre – mondta el keserédesen a szülőföldjükön való megmaradásért küzdő iraki keresztényekről Louis Raphael Sako, a káld katolikus egyház vezetője május 30-án egy budapesti háttérbeszélgetésen.

2017. május 30. kedd

A magyar kormány finanszírozza az erbíli katolikus kórház féléves gyógyszerszükségletét

A magyar kormány finanszírozza az otthonukból elüldözött iraki keresztényeket ellátó erbíli Szent József-kórház féléves gyógyszerszükségletét.

2017. május 29. hétfő

Ferenc pápa fogadta Michael D. Higgins ír államfőt

A Szentatya május 22-én délelőtt fogadta Michael D. Higginst, Írország elnökét. Az államfő ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

2017. május 23. kedd

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a Fatimából Rómába tartó repülőn: Mária nem postás, hanem anya!

A szentatya mostani repülőútján is – Fatimából hazatérőben – a vele utazó újságírók rendelkezésére állt, bármit kérdezhettek tőle. A sajtótájékoztató teljes fordítását közreadjuk.

2017. május 15. hétfő

„Örömötökben akarok közreműködni” – A százéves zugligeti Szent Család-templom plébánosa mesél

A centenáriumi ünnepségekről Bodor Györgyöt kérdeztük, aki húsz éve plébánosa a templomnak.

2017. május 14. vasárnap

Nobel-békedíjra jelöltek egy mexikói papot, akinek a fejére vérdíjat tűztek ki a drogbandák

Alejandro Solalinde mexikói katolikus pap a 2017-es Nobel-békedíj jelöltjei között van a Mexikón keresztül utazó illegális bevándorlókért végzett tevékenységéért. Önéletírása a közelmúltban jelent meg olasz nyelven.

2017. május 9. kedd

Dunai hajós békezarándoklatot rendeztek Ausztriában

Dunai hajós zarándoklaton imádkozott a világbékéért az alapításának 70. évfordulóját ünneplő osztrák engesztelő rózsafüzér társulat (Rosenkranz-Sühnekreuzzug – RSK) április 25-én.

2017. május 4. csütörtök

A Vatikánban tartotta ülését a Pápai Társadalomtudományi Akadémia

A társadalmi részvétel különböző megközelítéseiről, a társadalmi és kulturális kirekesztés ellen és az integrációért folyó küzdelemről, továbbá a társadalom széthullásának okairól és a megoldási lehetőségekről tanácskoztak az április 28. és május 2. között zajló... »

2017. május 3. szerda

Az Egyház az alapvető értékeket hangsúlyozza a francia elnökválasztás kapcsán

A francia püspökök közleményt adtak ki az elnökválasztás április 23-án lezajlott első fordulója után. Nem tesznek javaslatot, hogy kire szavazzanak a hívők, csak szempontokat adnak a megkülönböztetéshez a felelős demokrácia terén.

2017. május 1. hétfő

Ferenc pápa a Szent Bertalan-bazilikában: Vértanúk azok is, akik hűek a szeretet szelíd hatalmához!

Április 22-én este a szentatya vezette azt az imaliturgiát, amelyet a 20. és 21. század „új vértanúira” emlékezve a Szent Egyed közösség szervezett Rómában, a Tiberis-szigeten található Szent Bertalan-bazilikában.

2017. április 24. hétfő

tovább »