Ferenc pápa a Szent Bertalan-bazilikában: Vértanúk azok is, akik hűek a szeretet szelíd hatalmához!

Április 22-én este a szentatya vezette azt az imaliturgiát, amelyet a 20. és 21. század „új vértanúira” emlékezve a Szent Egyed közösség szervezett Rómában, a Tiberis-szigeten található Szent Bertalan-bazilikában.

2017. április 24. hétfő

Kiss-Rigó László püspök érzelmeink helyes szemléletéről beszélt az irgalmasság konferenciáján

Április 22-én Szegeden, a dómban rendezték meg az isteni irgalmasság nyolcadik országos konferenciáját. Előadást tartott Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke; Katona István nyugalmazott egri segédpüspök és Gregorz Blizniak, az irgalmasság misszionáriusa.

2017. április 23. vasárnap

A Szent Egyed közösség a szerb-magyar határon

A magyarországi Szent Egyed közösség rendszeresen látogatja a menekülteket az Európai Unió határán. Április 4-i látogatásukról Sara Moscogiuri beszámolóját adjuk közre, mely a közösség honlapján olvasható.

2017. április 21. péntek

Pályázatot hirdet a magyar Jezsuita Menekültszolgálat középiskolai diákok és tanárok számára

A magyar Jezsuita Menekültszolgálat (JMSZ) a menekültválság feldolgozását segítő pályamunkákra írt ki pályázatot május 1-i határidővel.

2017. április 12. szerda

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyermekprogramokkal is segít a szabadkai befogadóállomáson

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a szerb kormány között 2016. december 1-jén Belgrádban aláírt együttműködési megállapodás értelmében a segélyszervezet Szerbia – elsősorban a Vajdaság – területén is legálisan végezheti karitatív tevékenységét.

2017. április 11. kedd

Nem jellemezhet minket a félelem – A Jezsuita Menekültszolgálat közel-keleti igazgatója Budapesten

Magyarországra látogatott egy konferenciára Michael Zammit, a Jezsuita Menekültszolgálat közel-keleti régiójának igazgatója. A budapesti jezsuita rendházban kérdeztük Libanonról, a menekültek helyzetéről, reményeiről és a rend szolgálatáról.

2017. április 10. hétfő

Uhl Antal plébános embermentő tevékenységére emlékeztek a Holokauszt Emlékközpontban Budapesten

Uhl Antal plébános, címzetes prépost embermentő tevékenységére emlékeztek Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban április 6-án, csütörtökön.

2017. április 6. csütörtök

Veres András előadása a győri Szent László-szakkollégiumban

Veres András megyéspüspök március 21-én előadást tartott a győri Szent László Katolikus Szakkollégiumban. A főpásztor beszélt az Egyház szerepéről a mai fiatalok életében, valamint a jelenlegi fegyveres konfliktusokról és a népvándorlásról.

2017. április 5. szerda

Újabb három menekültcsalád kapott szállást a Vatikánban

Az Apostoli Alamizsnahivatal április 3-án nyilatkozatot tett közzé, miszerint három újabb menekültcsaládot fogadtak be a Vatikán tulajdonában lévő lakásokba, melyeket immár több mint egy éve arra használnak, hogy segítsék az otthonukat elhagyni kényszerült családokat.

2017. április 5. szerda

Peter Turkson bíboros: A Vatikán aggódik Donald Trump intézkedései miatt

A Vatikán aggódik Donald Trump amerikai elnök migrációs, egészségügyi és környezetvédelmi intézkedései miatt – fogalmazott Peter Turkson ghánai bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának vezetője március 30-án, hozzátéve, számítanak az amerikai katolikus... »

2017. április 3. hétfő

A nemzetközi közösség segítségére van szükség Irak újjáépítéséhez

A National Catholic Register amerikai lap március 24-i száma interjút tett közzé Basár Varda káld katolikus érsekkel, Erbíl főpásztorával, a beszélgetést a Vatikáni Rádió ismertette.

2017. március 31. péntek

Ülésezett az ukrán római katolikus püspöki konferencia

Március 21. és 23. között rendezték meg az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia 48. plenáris ülését a Lembergi (Lviv) Főegyházmegye szemináriumában, Lemberg-Bruhovicsban.

2017. március 30. csütörtök

A szentföldi keresztények helyzetéről tartott előadást Jungbert Béla a Szent István Társulat estjén

A Szent István Társulat rendezvénysorozatának keretében Jungbert Béla, a jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója, volt palesztinai és jordániai nagykövet tartott előadást „Keresztények a mai Szentföldön” címmel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán március... »

2017. március 29. szerda

Egy szíriai falu újjáépítéséhez gyűjt adományokat a Görögkatolikus Egyház

Al-Dmeine al-Sarqije ősi keresztény szíriai település újjáépítéséhez gyűjt adományokat a magyarországi Görögkatolikus Egyház.

2017. március 27. hétfő

Ferenc pápa meglátogatott három családot egy milánói lakótelepen

A szentatya március 25-i milánói útja során ellátogatott a Forlanini negyed úgynevezett „fehér házaiba” is: az egyik családban ágyhoz kötött beteg a férj; a másikban egy idős asszony néhány napja kórházba került, a pápa felhívta telefonon; a harmadik egy marokkói muszlim család... »

2017. március 27. hétfő

Franciaország is humanitárius folyosókat nyit a menekültek számára

Március 14-én Párizsban, az Elysée-palotában aláírták azt a megállapodást, amely utat nyit a humanitárius folyosók előtt, vagyis lehetőséget biztosít a menekültek Franciaországba való biztonságos érkezésére.

2017. március 16. csütörtök

Éhínség Dél-Szudánban – Egy szalézi szerzetes beszámolója a humanitárius válságról

Dél-Szudán kormánya és az ENSZ február végén hivatalosan is deklarálta az országot sújtó éhínséget. A háború és a rossz időjárás teljesen tönkretette az egyébként termékeny országot. Kritikussá vált a súlyosan alultáplált gyerekek száma.

2017. március 13. hétfő

Sok szíriai muszlim tér át a kereszténységre, miután megmenekül a háborús övezet veszélyeitől

„Jézus megmentett minket” – mondják a Szíriából menekülő muszlimok, akik Libanonban találtak menedékre, és áttértek a keresztény hitre – annak ellenére, hogy emiatt fenyegetések és támadások érték őket.

2017. március 11. szombat

Bújjunk a másik ember cipőjébe – interjú Ferenc pápával

Március 25-én a szentatya Milánóba látogat. Ennek alkalmából interjút kértek tőle a Scarp de’ tenis [Teniszcipő] című havilap munkatársai. Az anekdotákban gazdag beszélgetés fő témái a szegénység, a hajléktalanok, a bevándorlók. Az interjút teljes terjedelemben... »

2017. március 5. vasárnap

A lengyel kormány bekapcsolódik a Katolikus Egyház közel-keleti segítségnyújtásába

A lengyel kormány aktívan bekapcsolódik a Katolikus Egyház közel-keleti humanitárius segítségnyújtásába, ezen belül szíriai kórházak felújításába – jelentette be Beata Szydło kormányfő március 1-jén.

2017. március 2. csütörtök

tovább »