Szép dolgok, emberhez méltó otthonok – Kozma Lajos és a Budapesti Műhely a Műcsarnokban

„Kozma Klasszik – A Budapesti Műhely és Kozma Lajos” címmel rendeztek kiállítást a Műcsarnokban. A 20. század elején a kiváló építész, bútortervező és grafikus a magyar népi formakincs gazdag motívumait fedezte fel magának.

2018. október 15. hétfő

Egy megrendítő werkfilm Béres József énekeskönyvéhez

2009 és 2016 között jelent meg Béres József két, hatalmas és gazdag zenei gyűjteménye, a „Szép magyar ének” első és második kötete, amelyekről annak idején „Családok zenei kincseskamrája” címen adtam hírt.

2018. október 6. szombat

A brezjei Segítő Szűz Mária-kegyhelyen találkoztak az Európai Máriás Háló képviselői

Éves találkozóját tartotta szeptember 25. és 28. között a húsz ország huszonkét nemzeti Mária-kegyhelyét tömörítő Európai Máriás Háló Szlovénia nemzeti kegyhelyén, Brezjében.

2018. október 5. péntek

Terményeket áldott meg Erdő Péter bíboros Budapesten – KÉPRIPORT

A mindennapi kenyérért adunk hálát ezen a napon – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapest-istenhegyi Szent László-templomban tartott szentmisén, szeptember 30-án, vasárnap.

2018. október 1. hétfő

Ferenc pápa üzenete a kínai katolikusokhoz és az egyetemes Egyházhoz – teljes szöveg!

Szeptember 26-án a Szentatya üzenetet küldött abból az alkalomból, hogy hosszú tárgyalások után a Szentszéknek sikerült megállapodnia a kínai hatóságokkal a püspökök kinevezését illetően, és ezáltal új fejezet nyílhat a kínai katolikusok életében.

2018. szeptember 29. szombat

Az ember szomjazik a Jóistenre – A Fájdalmas Szűzanya búcsúja Sümegen

Szeptember 15–16-án tartották a sümegi Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban a Fájdalmas Szűzanya búcsúját. Szombat este vecsernyével és szentmisével kezdődött meg az ünnep. A vasárnapi nagymisét idén Bíró László tábori püspök mutatta be.

2018. szeptember 28. péntek

Gyerekfoglalkozások a szilágysomlyói plébánián

A Csillogó Mosoly Egyesület szervezésében szeptember 22-én ismét gyermekfoglalkozást tartottak a szilágysomlyói római katolikus plébánia közösségi házában.

2018. szeptember 27. csütörtök

Szeder Fábián bencés tudósnak állítottak szobrot a felvidéki Csábon

Ötnapos rendezvénysorozattal ünnepelte a felvidéki Csáb község temploma felszentelésének 250. évfordulóját, melynek zárónapján, szeptember 16-án felavatták a falu neves szülötte, Szeder Fábián bencés szerzetes, néprajzkutató (1784–1859) köztéri szobrát.

2018. szeptember 19. szerda

Szűz Mária születése – Kisboldogasszony

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony (népi elnevezése: Kisasszony) napján Egyházunk Szűz Mária születésnapját (Nativitas Beatae Mariae Virginis) ünnepli.

2018. szeptember 8. szombat

Menyasszonyi ruhában viszik a Mária-szobrot az ajaki máriás lányok

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajak a hagyományairól és annak megőrzéséről is híres település. Népviseletük színes, egyedi, messzi földön ismert. Az 1930-as években már létezett a máriás lányok csoportja a településen.

2018. szeptember 2. vasárnap

Ökumenikus kenyérmegáldást tartottak a debreceni virágkarneválon

Augusztus 20-án, államalapító Szent István király ünnepén ökumenikus kenyérmegáldást tartottak Debrecenben a virágkarnevál során. Az új kenyér megáldását Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Palánki Ferenc megyéspüspök és Fekete Károly református püspök végezte.

2018. augusztus 29. szerda

Hazatért a Csíksomlyói passió

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes „Csíksomlyói passió” című előadásának szabadtérre átalakított verzióját 25 ezer néző látta a csíksomlyói nyeregben augusztus 18-án, szombaton – közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel vasárnap.

2018. augusztus 19. vasárnap

Ma is élő népművészet

Augusztusi nemzeti ünnepünkig még van lehetőségünk megnézni ezt a különleges kiállítást, amelynek egyik fő célja, hogy bemutassa, miként él tovább a magyar népi alkotók öröksége kiváló kortárs kézművesek igényes munkáiban.

2018. augusztus 17. péntek

Hagyományőrző lovasok megáldása Vácon

Augusztus 1-jén Beer Miklós váci megyéspüspök a Nagyboldogasszony-székesegyház előtti Konstantin téren megáldotta a Veresegyházról az augusztus 5-én Ipolybalogon rendezett tizennegyedik Szent Korona-ünnepre tartó lovasokat.

2018. augusztus 7. kedd

Szent Anna-búcsút ünnepeltek Balassagyarmaton

A palóc vidék egyik legnagyobb vallási eseményét, a Szent Anna-napi búcsút ünnepelték július 29-én, vasárnap a Palóc Hagyományéltető Napok keretében. Az ünnepi szentmisére Nógrád megye számos településéről, sőt Németországból, Felvidékről, valamint Lengyelországból is... »

2018. augusztus 1. szerda

A gyilkos-tói Szent Kristóf-kápolna búcsúünnepe

Július 21–22-én, a helybéli Szent Kristóf-kápolna búcsújához kapcsolódóan rendezték meg a XV. Gyilkos-tói Népművészeti Sokadalmat.

2018. július 26. csütörtök

Szent Mária Magdolna

Az Úr feltámadásának első tanújára, az „apostolok apostolá”-ra, a megtérő bűnös nők, az orvosok és gyógyszerészek, a haldoklók, a foglyok, a borászok, a fodrászok és a parfümkészítők védőszentjére emlékezünk liturgikus ünnepén, július 22-én.

2018. július 22. vasárnap

Őseinktől örököltük – Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút tartottak a felvidéki Kistapolcsányban

Július 14–15-én tartották a Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút a felvidéki Kistapolcsányban. A több évszázados hagyománnyal rendelkező zarándokhely Nyitra megyében található, Aranyosmarót városától mindössze néhány kilométerre északnyugatra, festői környezetben, körbevéve... »

2018. július 20. péntek

Bartók Béla „köpönyegéből” – Szlovák népdalok Szvorák Katalin előadásában

Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes jeles „évnapja” alkalmából gazdag, s életművéhez, egyéniségéhez hű ajándékokkal kedveskedett a művészetét nagyra becsülők népes táborának.

2018. július 16. hétfő

Bekerült a megyei értéktárba a bátai Szent Vér-kegyhely

Bogyiszlón rendezték meg június 22-én a „Vár a megye” nevet viselő megyei napot, amelynek keretében a Tolna Megyei Értéktár Bizottság átadta a kiemelt megyei érték elismeréseket, amit idén többek között a bátai Szent Vér-kegyhely is elnyert.

2018. június 28. csütörtök

tovább »