Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek

Középkori fatemplom rekonstrukciója épült a dinnyési Várparkban

Fatemplom rekonstrukciójával bővült a Várpark Árpád-kori skanzenje a Fejér megyei Dinnyésen. Az épületet április 4-én áldotta meg Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

2019. április 8., hétfő

„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő

Milyen Jézust játszani? Vagy Júdást? – A nagypénteki passióra készülnek Máriapócson

„Mit akartok tehát, mit tegyek a zsidók királyával?” Azok újra csak azt kiáltozták: „Feszítsd meg őt!” – Máriapócson gyakran elhangzanak e szavak, hiszen a nagypénteki passiójátékra gyakorolnak a helyiek.

2019. március 8., péntek

„Örökké kellett volna élnie” – Szent Kázmér és a mosolygó Szűzanya rejtélye

A vilniusi székesegyház „ékszerdobozaként” ismert kápolna oltárán elhelyezett ezüstkoporsóban találhatóak Szent Kázmér ereklyéi. Fölötte a hófehér stukkóábrázolások a szent nyughelyére néző, mosolygó Szűzanya-ábrázolás látható. Ki is volt Szent Kázmér, és mi ihlette a... »

2019. március 4., hétfő

Könyvújdonság a csíki székelyek vallásosságáról

Fejes Ildikó „A vallásosság történelmi és szociológiai dimenziói Csíkban” című könyve a közelmúltban jelent meg Erdélyben. A szociológus szerző a KALOT Népfőiskola és Felnőttképzési Egyesület csíkszeredai irodavezetője és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem... »

2019. március 2., szombat

Farsangi mulatság a pádéi Kolping Családnál – KÉPRIPORT

Farsangi mulatságot rendezett a vajdasági Padén a Havas Boldogasszony Kolping Család: február 16-án, szombaton a népi hagyományokhoz kapcsolódó télűző karnevált tartottak, a következő szombaton, február 23-án pedig farsangi összejövetelt szerveztek, amire az egész térségből... »

2019. február 28., csütörtök

Hetvenedvasárnap, hatvanadvasárnap, ötvenedvasárnap – A farsangból a nagyböjt felé

Február 17-én, múlt vasárnap volt „hetvenedvasárnap”. Bár napjainkra sokat veszített jelentőségéből böjtelő első vasárnapja, jó felidézni a farsangból a nagyböjtbe vezető hetek egykori hagyományait.

2019. február 19., kedd

Meditációs fotóalbumot adtak ki a Boldogasszony Iskolanővérek

„Itt jelen vagyon. Útmenti keresztek és XVII. századi imádságok” címmel meditációs fotóalbumot jelentetett meg a Boldogasszony Iskolanővérek rendje.

2019. január 29., kedd

Az eufórián túl – Egy csángó pap a bákói magyar szentmise után a közösség megmaradásának esélyeiről

Tampu-Ababei József, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye csángó papja, a pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve-főplébánia vezetője. József atya, amikor itthonról hazamegy testvéreihez, szülei sírjához, akkor szülőfalujába, Lujzikalagorba látogat. Az első bákói magyar szentmise... »

2019. január 28., hétfő

Hosszú idő után először tartottak magyar nyelvű misét Moldvában

A romániai jászvásári (Iasi) római katolikus püspökség január elején engedélyezte, hogy havonta egy magyar misét tartsanak Bákóban. Az első magyar szentmisét január 27-én tartották a bákói Szent Miklós-templomban.

2019. január 27., vasárnap

Szent Vince diakónus, vértanú

Vince diakónusra és vértanúra emlékezünk liturgikus emléknapján, január 22-én. Ő a korai keresztény idők azon szentjei közé tartozik, akikről bizonyosan tudjuk, hogy valós személyek, de életükről és halálukról alig van megbízható forrásunk.

2019. január 22., kedd

Áldás a Remény Házán – Házszentelést tartottak a pécs-kertvárosi hajléktalanellátóban

Január eleje, vízkereszt ünnepe nyomán, a házszentelések időszaka. Sas Norbert pécs-kertvárosi káplán a hajléktalanokat ellátó Remény Házában is tartott házszentelést január 3-án. Ehhez kapcsolódva készítettek vele interjút, ami a Pécsi Egyházmegye honlapján jelent meg.

2019. január 17., csütörtök

Színpad a világ felett – Interjú Berecz András ének- és mesemondóval

Berecz Andrással a Nemzeti Színház Csíksomlyói passiójának csíksomlyói bemutatója kapcsán beszélgettünk szerepváltásról, a gyilkos merény megrendítő hatásáról, egy piacon bábozó ferencesről és a szívszorító égi pörről.

2019. január 12., szombat

Házszentelés a soproni Szent Orsolya-iskolában

A soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lelkésze, Kovács Gergő Vilmos január 8-án végezte a vízkeresztkor hagyományos házszentelést az oktatási intézményben.

2019. január 11., péntek

Vízkereszt – Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a Katolikus Egyház, parancsolt ünnepként. Az epifánia – „epiphania Domini”, az „Úr megjelenése” – néven is ismert nap Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés a hagyományosan ilyenkor végzett vízszentelésből... »

2019. január 5., szombat

Mit rejthet az ónémet szekrény? – Emlékek nyomában a szentendrei skanzenben

Egyedülálló programmal várják a demenciával élőket a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

2019. január 2., szerda

Megtartották a hagyományos borszentelést Miskolcon

Miskolcon december 30-án vasárnap a minorita, azaz a Nagyboldogasszony-plébániatemplomban rendezték meg a 2018. évi, immár hagyományos borszentelést.

2019. január 2., szerda

Fel nagy örömre! – Közös kántálás Ajakon

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon tizennégy éve minden esztendőben december 24-én, szenteste közös kántálást szerveznek a város központjában.

2018. december 31., hétfő

Szállást talált a Szent Család a baktalórántházi idősek otthonában

A szállást kereső Szent Családhoz fűződő adventi ájtatosságnak, élő népi hagyománynak decemberben immár harmadik éve volt helyszíne a Baktalórántházi Idősek Otthona.

2018. december 28., péntek

tovább »

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle