Hetvenedvasárnap, hatvanadvasárnap, ötvenedvasárnap – A farsangból a nagyböjt felé

Február 17-én, múlt vasárnap volt „hetvenedvasárnap”. Bár napjainkra sokat veszített jelentőségéből böjtelő első vasárnapja, jó felidézni a farsangból a nagyböjtbe vezető hetek egykori hagyományait.

2019. február 19. kedd

Meditációs fotóalbumot adtak ki a Boldogasszony Iskolanővérek

„Itt jelen vagyon. Útmenti keresztek és XVII. századi imádságok” címmel meditációs fotóalbumot jelentetett meg a Boldogasszony Iskolanővérek rendje.

2019. január 29. kedd

Az eufórián túl – Egy csángó pap a bákói magyar szentmise után a közösség megmaradásának esélyeiről

Tampu-Ababei József, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye csángó papja, a pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve-főplébánia vezetője. József atya, amikor itthonról hazamegy testvéreihez, szülei sírjához, akkor szülőfalujába, Lujzikalagorba látogat. Az első bákói magyar szentmise... »

2019. január 28. hétfő

Hosszú idő után először tartottak magyar nyelvű misét Moldvában

A romániai jászvásári (Iasi) római katolikus püspökség január elején engedélyezte, hogy havonta egy magyar misét tartsanak Bákóban. Az első magyar szentmisét január 27-én tartották a bákói Szent Miklós-templomban.

2019. január 27. vasárnap

Szent Vince diakónus, vértanú

Vince diakónusra és vértanúra emlékezünk liturgikus emléknapján, január 22-én. Ő a korai keresztény idők azon szentjei közé tartozik, akikről bizonyosan tudjuk, hogy valós személyek, de életükről és halálukról alig van megbízható forrásunk.

2019. január 22. kedd

Áldás a Remény Házán – Házszentelést tartottak a pécs-kertvárosi hajléktalanellátóban

Január eleje, vízkereszt ünnepe nyomán, a házszentelések időszaka. Sas Norbert pécs-kertvárosi káplán a hajléktalanokat ellátó Remény Házában is tartott házszentelést január 3-án. Ehhez kapcsolódva készítettek vele interjút, ami a Pécsi Egyházmegye honlapján jelent meg.

2019. január 17. csütörtök

Színpad a világ felett – Interjú Berecz András ének- és mesemondóval

Berecz Andrással a Nemzeti Színház Csíksomlyói passiójának csíksomlyói bemutatója kapcsán beszélgettünk szerepváltásról, a gyilkos merény megrendítő hatásáról, egy piacon bábozó ferencesről és a szívszorító égi pörről.

2019. január 12. szombat

Házszentelés a soproni Szent Orsolya-iskolában

A soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lelkésze, Kovács Gergő Vilmos január 8-án végezte a vízkeresztkor hagyományos házszentelést az oktatási intézményben.

2019. január 11. péntek

Vízkereszt – Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a Katolikus Egyház, parancsolt ünnepként. Az epifánia – „epiphania Domini”, az „Úr megjelenése” – néven is ismert nap Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés a hagyományosan ilyenkor végzett vízszentelésből... »

2019. január 5. szombat

Mit rejthet az ónémet szekrény? – Emlékek nyomában a szentendrei skanzenben

Egyedülálló programmal várják a demenciával élőket a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

2019. január 2. szerda

Megtartották a hagyományos borszentelést Miskolcon

Miskolcon december 30-án vasárnap a minorita, azaz a Nagyboldogasszony-plébániatemplomban rendezték meg a 2018. évi, immár hagyományos borszentelést.

2019. január 2. szerda

Fel nagy örömre! – Közös kántálás Ajakon

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon tizennégy éve minden esztendőben december 24-én, szenteste közös kántálást szerveznek a város központjában.

2018. december 31. hétfő

Szállást talált a Szent Család a baktalórántházi idősek otthonában

A szállást kereső Szent Családhoz fűződő adventi ájtatosságnak, élő népi hagyománynak decemberben immár harmadik éve volt helyszíne a Baktalórántházi Idősek Otthona.

2018. december 28. péntek

„Ha kisült már, ide véle…” – Mit jelképeznek a hagyományos ünnepi ételeink?

Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös étkezés. Halászlé, töltött káposzta, diós és mákos bejgli, mézeskalács… De miért esszük éppen ezeket, és mit jelképeznek a hagyományos ünnepi ételek?

2018. december 25. kedd

Szállást keres a Szent Család

„... azon gondolkodom, hogy itt lenn tudunk-e olyan közösséget építeni, ahová jó érzéssel térhet be pihenni, szállást keresni a kopogtató.” Martos Levente Balázs atya ünnepi gondolatait olvashatják az alábbiakban.

2018. december 24. hétfő

Gyermekké lett értünk – „100 betlehem” kiállítás először a Vatikánban

Négy magyar művész alkotását is kiállították a „100 betlehem” (100 Presepi) című nemzetközi tárlaton, amelyet idén először nem a római Santa Maria del Popolo-templom Bramante termében rendeztek meg, hanem a Vatikánban. A kiállítás január 13-ig várja a látogatókat.

2018. december 21. péntek

Szabad-e Szabadkára bejönni betlehemmel?

Igen, hiszen idén a Délvidéken rendezték meg a 11. Kárpát-medencei Betlehemes Diáktalálkozót, a karácsonyi ünnepkör rangos eseményét december 12. és 16. között. Mák Ildikó személyes hangvételű beszámolóját adjuk közre.

2018. december 19. szerda

A Duna Palotában látható idén a betlehemijászol-kiállítás

A budapesti Duna Palotában látható idén a betlehemijászol-kiállítás, amely A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) felhívására érkezett és az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásokat mutatja be január 6-ig.

2018. december 16. vasárnap

Betlehemkiállítás nyílt a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában

„Messiás született, ki jövendöltetett...” címmel rendeztek betlehemkiállítást a Szeged-Csanádi Egyházmegye templomainak, a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményének, valamint Bálint Sándor hagyatékának anyagából. A tárlat január 6-ig látogatható.

2018. december 7. péntek

A velencei pátriárka a jászolállítás hagyományáról: Nem képmutatás, hanem a szeretet jele

Egy padovai plébános arra szólította a híveket, hogy ne állítsanak betlehemet a szegények és a menekültek iránti tiszteletből, mivel az szerinte képmutatás. Francesco Moraglia velencei pátriárka hivatalos közleményben úgy reagált: a betlehemi jászol a szeretet és a befogadás jele... »

2018. december 6. csütörtök

tovább »