Országos búzaszentelőt tartottak Bátán

A katolikus néphagyomány Szent Márk ünnepéhez kapcsolja a búza, a gabonaföldek megáldását. Idén az evangélista emléknapját megelőző vasárnap, április 22-én szervezték meg a 28. országos búzaszentelőt a Szent Vér ősi kegyhelyén, Bátán.

14:09

„Aki gondolsz a madárra…” – Búzaszentelés a gyulafehérvári egyházmegyében – KÉPRIPORT

Szent Márk és Szent György napján a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye több településén is búzaszentelési körmenetet tartottak – Alsócsernáton, Csíkszentdomokoson, Csíkszeredán, Erdőszentgyörgyön, Gyulafehérváron, Oroszhegyen és Perkőn is megáldották a határt, a... »

10:20

Szent György vértanú

A világegyház április 23-án ünnepli Szent Györgyöt, a magyar egyházban azonban – Szent Adalbert ünnepe miatt – április 24-én emlékezünk meg róla. A középkorban az egyik leginkább tisztelt szent volt, egyike a tizennégy segítőszentnek.

2018. április 24. kedd

Erdélyi diákok látogattak a szombathelyi premontrei gimnáziumba

Gyimesi diákokat láttak vendégül a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium tizedikesei. Az esemény a tavaly őszi Határtalanul! program keretében megvalósult út viszonzása, mely során a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceumba látogathattak el a szombathelyi... »

2018. április 23. hétfő

Szentmisét tartottak a lillafüredi Limpiászi keresztnél – KÉPRIPORT

Kalna Zsolt minorita tartományfőnök mutatott be szentmisét a miskolc-lillafüredi Limpiászi keresztnél április 21-én.

2018. április 23. hétfő

Újjáépítették az útszéli keresztet Lillafüreden

Újjáépítették a lillafüredi Palotaszálló és a Tókert panzió között található útszéli keresztet. Az elkészült alkotást április 14-én áldotta meg Mikolai Vince diósgyőri plébános.

2018. április 18. szerda

A Délvidékre látogatott Bábel Balázs érsek

A délvidéki Kúlán tett látogatást Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek április 13-án. A főpásztor részt vett a helyi magyar művelődési egyesület, a Kúlai Népkör megalakulásának 150. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen.

2018. április 14. szombat

Magyar résztvevők a nemzetközi cigánypasztorációs konferencián Belgiumban

Április 6. és 8. között tartották a Katolikus Nemzetközi Bizottság a Cigányokért (CCIT) idei konferenciáját „Gyakorlat és áhítat a népi vallásosságban” címmel a Belgiumi Banneux-ban. A zárószentmisét Peter Turkson bíboros mutatta be.

2018. április 11. szerda

A cserkészek felelevenítették a szentsír őrzésének hagyományát Szombathelyen

A 387. sz. Szily János cserkészcsapat tagjai nagyszombaton, március 31-én a szentsírt őrizték a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban.

2018. április 11. szerda

Kallós Zoltánra emlékeztek Székesfehérváron

A februárban elhunyt Kallós Zoltán Kossuth-nagydíjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő tiszteletére szerveztek emlékestet április 3-án a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

2018. április 6. péntek

Virágozzatok, szép leányok – A húsvéti locsolás hagyományáról

Az alábbiakban a húsvéthétfői locsolás keresztény vonatkozásairól olvashatnak a Magyar néprajzi lexikon és a Magyar katolikus lexikon adatai alapján.

2018. április 2. hétfő

A kálvária – átültetett Jeruzsálem

Soós Sándor néprajzkutató írását olvashatják szakrális népi építészetünk kálváriáiról.

2018. március 30. péntek

A vallási hagyományokról szólt a húsvét előtti püspöki katekézis Pécsett

Katolikus vallásgyakorlatokról és szokásokról tartott katekézist Udvardy György pécsi megyéspüspök március 22-én este Pécsett, a Dóm Kőtárban.

2018. március 23. péntek

Ír–magyar napokat tartottak a Könnyező Szűzanya búcsúja alkalmából Győrben

A győri Könnyező Szűzanya búcsúja március 16-án kezdődött a helyi Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az egyházi, liturgikus programok mellett ír–magyar napokat is szerveztek az ünnephez kapcsolódva.

2018. március 21. szerda

Elégetik a világ legmagasabb Don Bosco-szobrát

A szalézi rend alapítójának 12 méter magas és 7,5 méter szobrát készítettek el a kelet-spanyolországi Burrianában. A hatalmas bábu a világörökség részének számító valenciai Las Fallas tavaszváró ünnepre készült, melynek során a többi hasonló figurával együtt a lángok... »

2018. március 19. hétfő

Az útszéli kereszt melletti fa maga is keresztté válik Epölön

A helybeliek által oly kedvelt, 1904-ben állított Cselényi-kereszt hársfáit viharkárok érték tavaly júniusban a Komárom-Esztergom megyei Epölön. A lakosok összefogtak, hogy a zarándokutak találkozásánál található pihenőhely újra a régi pompájában fogadhassa látogatóit.

2018. március 4. vasárnap

A szívbéli jóllakás ideje – Kollibaszentelés Nyíregyházán

A görögkatolikus hagyományok szerint nagyböjt első péntekjén, február 16-án az Előszenteltek Liturgiája után megáldották a kollibát, az édes böjti ételt a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban.

2018. február 21. szerda

Megáldották a szőlőtőkéket Hosszúperesztegen

Január 28-án, a Szent Vince emléknapja utáni vasárnap délutánján hagyományteremtő szándékkal áldotta meg a hosszúperesztegi szőlőtőkéket Bodorkós Imre plébános.

2018. február 1. csütörtök

A hajdúdorogi Krisztus-katonák szolgálata is bekerült a kulturális örökség európai éve programjába

Az Európai Parlament és a Tanács a 2018-as évet a kulturális örökség európai évének nyilvánította. A hajdúdorogi görögkatolikus egyházközség húsvéti eseménysorozata a Krisztus-katonák szolgálatával bekerült az európai szintű tematikus év programjai közé.

2018. január 26. péntek

A Váradi Csillagok is részt vettek a csillagénekesek vatikáni találkozóján

A SzékelyKapuk – ZöldKapuk program vezetői 2017-ben a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum „Váradi Csillagok” nevű csapatát választották ki, hogy részt vegyenek a december 30. és január 1. között Rómában zajlott nemzetközi betlehemes találkozón.

2018. január 6. szombat

tovább »