Sümegi József tartott előadást az eucharisztikus gyökerű kegyhelyekről

A Szent István Tudományos Akadémia szervezésében június 4-én, hétfőn este Sümegi József történész „Eucharisztikus és Szent Vér-kegyhelyek a középkori Magyarországon” címmel tartott előadást a PPKE jogi karán. A rendezvényen részt vett Udvardy György pécsi megyéspüspök, az... »

2018. június 5. kedd

A bánsági Vingára látogatott a romániai apostoli nuncius – KÉPRIPORT

Miguel Maury Buendíát, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövetét a Temesvári Római Katolikus Egyházmegyében tett pasztorációs látogatása során május 19-én a vingai templomban köszöntötték a bolgár nemzetiségű katolikus hívek.

2018. május 29. kedd

Pünkösdölő Körmenden – KÉPRIPORT

Május 20-án, pünkösdvasárnap este – a korábbi évekhez hasonlóan – a Béri Balogh Ádám táncegyüttes tette szebbé pünkösd ünnepét Körmenden.

2018. május 23. szerda

Nepomuki Szent János áldozópap, vértanú

Hidakon, vizek mellett gyakran látható az a barokk szobor, amely egy ujját ajkára tévő vagy kezében keresztet tartó papot ábrázol. Nepomuki Szent János nemcsak saját magát inti csendre, hanem minket is. Rá emlékezünk liturgikus emléknapján, május 16-án.

2018. május 16. szerda

Zarándokvonaton – Barna Gábor egyetemi tanár, néprajzkutató írása

Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanára a Vatikáni Rádió számára írt összefoglalót a „Különvonaton – A vasút szerepe a vallási életben és a turizmusban” című kötetről, mely a zarándoklás egyik újfajta, alig százéves formáját, a vonatos zarándoklatok... »

2018. május 7. hétfő

Szép magyar ének – Könyv- és filmbemutatót tartottak Budapesten

A budapesti Duna Palotában mutatták be április 26-án Béres József „Szép magyar ének” címmel eddig két kötetben megjelent daloskönyveinek összevont, bővített, javított kiadását és a könyv nyomán született dokumentumfilmet, Petényi Katalin és Kabay Barna alkotását.

2018. május 1. kedd

„A modern világban is lehet szentként élni” – Bálint Sándorra emlékeztek Röszkén

A röszkei Páduai Szent Antal-plébánia szervezésében április 27-én tartották a Bálint Sándorról elnevezett hagyományőrző program megnyitóját a helyi polgármesteri hivatal képzési és konferenciaközpontjában.

2018. április 28. szombat

Országos búzaszentelőt tartottak Bátán

A katolikus néphagyomány Szent Márk ünnepéhez kapcsolja a búza, a gabonaföldek megáldását. Idén az evangélista emléknapját megelőző vasárnap, április 22-én szervezték meg a 28. országos búzaszentelőt a Szent Vér ősi kegyhelyén, Bátán.

2018. április 25. szerda

„Aki gondolsz a madárra…” – Búzaszentelés a gyulafehérvári egyházmegyében – KÉPRIPORT

Szent Márk és Szent György napján a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye több településén is búzaszentelési körmenetet tartottak – Alsócsernáton, Csíkszentdomokoson, Csíkszeredán, Erdőszentgyörgyön, Gyulafehérváron, Oroszhegyen és Perkőn is megáldották a határt, a... »

2018. április 25. szerda

Szent György vértanú

A világegyház április 23-án ünnepli Szent Györgyöt, a magyar egyházban azonban – Szent Adalbert ünnepe miatt – április 24-én emlékezünk meg róla. A középkorban az egyik leginkább tisztelt szent volt, egyike a tizennégy segítőszentnek.

2018. április 24. kedd

Erdélyi diákok látogattak a szombathelyi premontrei gimnáziumba

Gyimesi diákokat láttak vendégül a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium tizedikesei. Az esemény a tavaly őszi Határtalanul! program keretében megvalósult út viszonzása, mely során a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceumba látogathattak el a szombathelyi... »

2018. április 23. hétfő

Szentmisét tartottak a lillafüredi Limpiászi keresztnél – KÉPRIPORT

Kalna Zsolt minorita tartományfőnök mutatott be szentmisét a miskolc-lillafüredi Limpiászi keresztnél április 21-én.

2018. április 23. hétfő

Újjáépítették az útszéli keresztet Lillafüreden

Újjáépítették a lillafüredi Palotaszálló és a Tókert panzió között található útszéli keresztet. Az elkészült alkotást április 14-én áldotta meg Mikolai Vince diósgyőri plébános.

2018. április 18. szerda

A Délvidékre látogatott Bábel Balázs érsek

A délvidéki Kúlán tett látogatást Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek április 13-án. A főpásztor részt vett a helyi magyar művelődési egyesület, a Kúlai Népkör megalakulásának 150. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen.

2018. április 14. szombat

Magyar résztvevők a nemzetközi cigánypasztorációs konferencián Belgiumban

Április 6. és 8. között tartották a Katolikus Nemzetközi Bizottság a Cigányokért (CCIT) idei konferenciáját „Gyakorlat és áhítat a népi vallásosságban” címmel a Belgiumi Banneux-ban. A zárószentmisét Peter Turkson bíboros mutatta be.

2018. április 11. szerda

A cserkészek felelevenítették a szentsír őrzésének hagyományát Szombathelyen

A 387. sz. Szily János cserkészcsapat tagjai nagyszombaton, március 31-én a szentsírt őrizték a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban.

2018. április 11. szerda

Kallós Zoltánra emlékeztek Székesfehérváron

A februárban elhunyt Kallós Zoltán Kossuth-nagydíjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő tiszteletére szerveztek emlékestet április 3-án a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

2018. április 6. péntek

Virágozzatok, szép leányok – A húsvéti locsolás hagyományáról

Az alábbiakban a húsvéthétfői locsolás keresztény vonatkozásairól olvashatnak a Magyar néprajzi lexikon és a Magyar katolikus lexikon adatai alapján.

2018. április 2. hétfő

A kálvária – átültetett Jeruzsálem

Soós Sándor néprajzkutató írását olvashatják szakrális népi építészetünk kálváriáiról.

2018. március 30. péntek

A vallási hagyományokról szólt a húsvét előtti püspöki katekézis Pécsett

Katolikus vallásgyakorlatokról és szokásokról tartott katekézist Udvardy György pécsi megyéspüspök március 22-én este Pécsett, a Dóm Kőtárban.

2018. március 23. péntek

tovább »