A Duna Palotában látható idén a betlehemijászol-kiállítás

A budapesti Duna Palotában látható idén a betlehemijászol-kiállítás, amely A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) felhívására érkezett és az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásokat mutatja be január 6-ig.

2018. december 16. vasárnap

Betlehemkiállítás nyílt a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában

„Messiás született, ki jövendöltetett...” címmel rendeztek betlehemkiállítást a Szeged-Csanádi Egyházmegye templomainak, a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményének, valamint Bálint Sándor hagyatékának anyagából. A tárlat január 6-ig látogatható.

2018. december 7. péntek

A velencei pátriárka a jászolállítás hagyományáról: Nem képmutatás, hanem a szeretet jele

Egy padovai plébános arra szólította a híveket, hogy ne állítsanak betlehemet a szegények és a menekültek iránti tiszteletből, mivel az szerinte képmutatás. Francesco Moraglia velencei pátriárka hivatalos közleményben úgy reagált: a betlehemi jászol a szeretet és a befogadás jele... »

2018. december 6. csütörtök

Ferenc pápa fogadta a kegyhelyigazgatók nemzetközi találkozójának résztvevőit

A katolikus kegyhelyek igazgatóinak első nemzetközi találkozóját tartották a héten a Vatikánban, amelyen hatszázan vettek részt. Ferenc pápa november 29-én, csütörtökön délben fogadta az elöljárókat.

2018. november 30. péntek

Megnyílt Petrás Mária és lánya, Alina adventi kiállítása

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódva november 20-án megnyílt Petrás Mária keramikus és lánya, Alina adventi kiállítása az Erdély Művészetéért Alapítvány VármegyE-Galériájában Budapesten.

2018. november 24. szombat

Csángó napot rendeztek Csíkszeredában

Tizenhetedik alkalommal rendeztek csángó napot Csíkszeredában november 18-án hiterősítés és kultúraőrzés céljával.

2018. november 23. péntek

Szent Márton-napi lámpás felvonulás Kaposváron

Immár hagyomány, hogy a kaposvári Szent Margit Katolikus Óvodába járó gyerekek és a Szent Margit-templom hittanos diákjai együtt ünneplik Szent Márton napját. Idén november 9-én, pénteken rendezték meg az ünnepet.

2018. november 12. hétfő

A tiszta morál győzelme – Tamási Áron székely népi játéka a kaposvári Csiky Gergely Színházban

Az „Énekes madár” története tulajdonképpen bármelyik (székely) településen játszódhatott volna. Két vénlány élemedettebb korú kérőikkel – egymással is viaskodva – mindent elkövetnek azért, hogy kitaszítsák maguk közül szép és fiatal húgukat, s ezáltal eltiporják az... »

2018. november 11. vasárnap

„Mária csalogányára” emlékeztek Budapesten

Ferencz Éva énekművészre emlékeztek tisztelői a budapesti Farkasréti temetőben a művész halálának ötödik évfordulóján, október 17-én. A Gréczi László szervezte megemlékezésen felkeresték Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató sírját is.

2018. október 31. szerda

Elhunyt Daczó Árpád Ernő Lukács erdélyi ferences szerzetes

Életének 98., papságának 74. évében, október 16-án elhunyt Daczó Árpád Ernő Lukács ferences szerzetes.

2018. október 17. szerda

Szép dolgok, emberhez méltó otthonok – Kozma Lajos és a Budapesti Műhely a Műcsarnokban

„Kozma Klasszik – A Budapesti Műhely és Kozma Lajos” címmel rendeztek kiállítást a Műcsarnokban. A 20. század elején a kiváló építész, bútortervező és grafikus a magyar népi formakincs gazdag motívumait fedezte fel magának.

2018. október 15. hétfő

Egy megrendítő werkfilm Béres József énekeskönyvéhez

2009 és 2016 között jelent meg Béres József két, hatalmas és gazdag zenei gyűjteménye, a „Szép magyar ének” első és második kötete, amelyekről annak idején „Családok zenei kincseskamrája” címen adtam hírt.

2018. október 6. szombat

A brezjei Segítő Szűz Mária-kegyhelyen találkoztak az Európai Máriás Háló képviselői

Éves találkozóját tartotta szeptember 25. és 28. között a húsz ország huszonkét nemzeti Mária-kegyhelyét tömörítő Európai Máriás Háló Szlovénia nemzeti kegyhelyén, Brezjében.

2018. október 5. péntek

Terményeket áldott meg Erdő Péter bíboros Budapesten – KÉPRIPORT

A mindennapi kenyérért adunk hálát ezen a napon – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapest-istenhegyi Szent László-templomban tartott szentmisén, szeptember 30-án, vasárnap.

2018. október 1. hétfő

Ferenc pápa üzenete a kínai katolikusokhoz és az egyetemes Egyházhoz – teljes szöveg!

Szeptember 26-án a Szentatya üzenetet küldött abból az alkalomból, hogy hosszú tárgyalások után a Szentszéknek sikerült megállapodnia a kínai hatóságokkal a püspökök kinevezését illetően, és ezáltal új fejezet nyílhat a kínai katolikusok életében.

2018. szeptember 29. szombat

Az ember szomjazik a Jóistenre – A Fájdalmas Szűzanya búcsúja Sümegen

Szeptember 15–16-án tartották a sümegi Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban a Fájdalmas Szűzanya búcsúját. Szombat este vecsernyével és szentmisével kezdődött meg az ünnep. A vasárnapi nagymisét idén Bíró László tábori püspök mutatta be.

2018. szeptember 28. péntek

Gyerekfoglalkozások a szilágysomlyói plébánián

A Csillogó Mosoly Egyesület szervezésében szeptember 22-én ismét gyermekfoglalkozást tartottak a szilágysomlyói római katolikus plébánia közösségi házában.

2018. szeptember 27. csütörtök

Szeder Fábián bencés tudósnak állítottak szobrot a felvidéki Csábon

Ötnapos rendezvénysorozattal ünnepelte a felvidéki Csáb község temploma felszentelésének 250. évfordulóját, melynek zárónapján, szeptember 16-án felavatták a falu neves szülötte, Szeder Fábián bencés szerzetes, néprajzkutató (1784–1859) köztéri szobrát.

2018. szeptember 19. szerda

Szűz Mária születése – Kisboldogasszony

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony (népi elnevezése: Kisasszony) napján Egyházunk Szűz Mária születésnapját (Nativitas Beatae Mariae Virginis) ünnepli.

2018. szeptember 8. szombat

Menyasszonyi ruhában viszik a Mária-szobrot az ajaki máriás lányok

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajak a hagyományairól és annak megőrzéséről is híres település. Népviseletük színes, egyedi, messzi földön ismert. Az 1930-as években már létezett a máriás lányok csoportja a településen.

2018. szeptember 2. vasárnap

tovább »

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle