Katolikus közösség nyitott iskolát Bangladesben rohingja menekült gyerekeknek

A Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség élelmiszer-, ruha- és gyógyszeradományokat már többször vitt a rohingja menekülteknek, január 23-án pedig iskolát nyitott Jamtholiban, háromszáz gyerek számára. Bangladesben a mintegy egymillió rohingja menekült több mint fele gyermek.

2018. január 24. szerda

Az amerikai püspökök a texasi merényletről: Nem tolerálhatjuk a fegyveres erőszakot

„Az élet kultúrája nem tolerálhatja többé a fegyveres erőszak egyetlen formáját sem” – így nyilatkozott Daniel DiNardo bíboros, az USA püspöki konferenciájának elnöke a dél-texasi Sutherland Springs baptista templomában történt lövöldözés kapcsán.

2017. november 8. szerda

A püspök, aki keresztény és muszlim harcosok közt keresi a békét a Közép-afrikai Köztársaságban

A bangassou-i egyházmegyében található Gambóban iszlám szélsőségesek több mint ötven keresztényt mészároltak le augusztus 9-én a Vöröskereszt kórházában. Juan José Aguirre püspök a sebesülteket ugyanott fogadja, ahol a muszlim menekülteket is.

2017. augusztus 12. szombat

Imádsággal a közöny ellen – Megemlékezés a pharrajimos és a kislétai gyilkosság évfordulóján

Augusztus 3-án ökumenikus és vallásközi imaórát tartottak a Szent Egyed közösség szervezésében Budapesten, a Jézus Szíve-templomban a roma holokauszt és a kislétai cigánygyilkosság évfordulójához kapcsolódóan. Az imádságot Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök... »

2017. augusztus 4. péntek

Ferenc pápa humanitárius segélyt küld Dél-Szudán szenvedő lakosságának

„A pápa Dél-Szudánért” – ez a neve annak a humanitárius segélynek, amellyel Ferenc pápa szeretné kifejezni szeretetét és lelki közelségét a 2013 óta polgárháborúban szenvedő dél-szudáni lakosság iránt. A kezdeményezést június 21-én ismertették a vatikáni sajtóközpontban.... »

2017. június 26. hétfő

Sako iraki pátriárka: A szülőföldünkön élünk, nem misszionáriusok vagyunk!

Louis Raphael Sako, a babiloni káld katolikus egyház vezetője Orbán Viktor miniszterelnök meghívására látogatott május végén hazánkba. Magyarországi útja alkalmával exkluzív interjút adott szerkesztőségünknek az iraki keresztények helyzetéről.

2017. június 1. csütörtök

Az iraki káld pátriárka Budapesten: „A hitünk győzedelmeskedik a félelem felett”

Az iraki kereszténység jelenéről és jövőjéről számolt be előadásában Louis Raphael Sako káld pártiárka a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) dísztermében május 31-én.

2017. június 1. csütörtök

Uhl Antalra, az embermentő papra emlékeztek Mohácson

Uhl Antal, a Pécsi Egyházmegye papja mintegy ezerkétszáz zsidó család életét mentette meg a második világháborúban a biztos haláltól. A mohácsi származású katolikus pap emlékére szülőházán táblát helyeztek el, amelyet május 5-én Udvardy György pécsi megyéspüspök áldott... »

2017. május 9. kedd

A Vatikán szót emelt a közel-keleti kisebbségek érdekében

Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius, a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője a Világszervezet Biztonsági Tanácsának április 20-i ülésén átfogó képben ismertette a Szentszék álláspontját Közel-Kelet térségének stabilitása ügyében.

2017. április 22. szombat

A népirtásokról tartanak nemzetközi konferenciát Budapesten

Első alkalommal rendeznek nemzetközi konferenciát a népirtásokról a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen április 19. és 21. között.

2017. április 19. szerda

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 9-én

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a népirtás áldozatainak és a genocídium megelőzésének világnapján.

2016. december 9. péntek

Otthontalanná váltak az iraki keresztények

Az iraki hadsereg támadást indított Moszul és a környékbeli települések visszafoglalásáért. A keresztények örülnek, hogy hazatérhetnek, de házaik nagy részét az Iszlám Állam katonái felgyújtották, lerombolták.

2016. november 13. vasárnap

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőn örményországi útjáról hazafelé

Június 26-án este a repülőgépen, amelyen Jerevánból hazatért Rómába, szokásához híven ismét elbeszélgetett az újságírókkal.

2016. június 28. kedd

Ferenc pápa örményországi látogatásának második napja

Ferenc pápa Ecsmiadzinban II. Garegin katholikosz személyes vendégeként az apostoli palotában kapott szállást. Ez a gesztus is hangsúlyozta az örmény apostoli és a katolikus egyház közötti kapcsolatot, melyet Lombardi szentszéki szóvivő a helyszínen „jól bejáratott kapcsolatnak”... »

2016. június 25. szombat

Ferenc pápa az örmény elnöki palotában mondott beszédet

Ferenc pápa június 24-én az elnöki palotában a politikai és egyházi vezetők és a diplomáciai testület képviselőinek jelenlétében mondott beszédet.

2016. június 25. szombat

Ferenc pápa imádsága a cicernakaberdi emlékműnél

Június 25-én reggel Ferenc pápa lerótta kegyeletét az örmények lemészárlásának emlékművénél a jereváni Cicernakaberdben.

2016. június 25. szombat

Történelmi téveszmék gyógyítása – XII. Piusz pápáról szóló filmet vetítenek a Dunán

Szigeti László írását adjuk közre a „Róma ege alatt” című kétrészes olasz filmről, mely „jobban és kevéssé ismert történelmi tények adagolásával gyógyíthatja közösségi emlékezetünket”.

2016. június 22. szerda

Az embermentő magyar jezsuitát, Raile Jakabot méltatták Bostonban

Több amerikai hírportál megosztotta május elején a Jesuit.org jezsuita honlap írását, melyben a magyar zsidómentő szerzetes, Raile Jakab jezsuita életpályáját és tevékenységét méltatták a Boston College Raile Jakab tiszteletére rendezett eseménye kapcsán.

2016. június 1. szerda

Nagy várakozás előzi meg Ferenc pápa örményországi útját

Örömmel készül az örmény közösség a pápa látogatására június 24. és 26. között. Rendkívül gazdag a Szentszék által közzétett program. A Vatikáni Rádió olasz munkatársa Boutros Marayati aleppói katolikus érseket kérdezte a látogatás jelentőségéről.

2016. május 16. hétfő

A „könnyek letörléséért” imádkoztak Ferenc pápa vezetésével a Vatikánban

Május 5-én este különleges imavirrasztást vezetett a Szentatya a Szent Péter-bazilikában: a jelenlévők a „könnyek letörléséért”, minden szenvedő emberért imádkoztak. A pápa elmélkedését és az egyetemes könyörgések szövegét teljes egészében közöljük.

2016. május 6. péntek

tovább »