Uhl Antalra, az embermentő papra emlékeztek Mohácson

Uhl Antal, a Pécsi Egyházmegye papja mintegy ezerkétszáz zsidó család életét mentette meg a második világháborúban a biztos haláltól. A mohácsi származású katolikus pap emlékére szülőházán táblát helyeztek el, amelyet május 5-én Udvardy György pécsi megyéspüspök áldott... »

2017. május 9. kedd

A Vatikán szót emelt a közel-keleti kisebbségek érdekében

Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius, a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője a Világszervezet Biztonsági Tanácsának április 20-i ülésén átfogó képben ismertette a Szentszék álláspontját Közel-Kelet térségének stabilitása ügyében.

2017. április 22. szombat

A népirtásokról tartanak nemzetközi konferenciát Budapesten

Első alkalommal rendeznek nemzetközi konferenciát a népirtásokról a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen április 19. és 21. között.

2017. április 19. szerda

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 9-én

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a népirtás áldozatainak és a genocídium megelőzésének világnapján.

2016. december 9. péntek

Otthontalanná váltak az iraki keresztények

Az iraki hadsereg támadást indított Moszul és a környékbeli települések visszafoglalásáért. A keresztények örülnek, hogy hazatérhetnek, de házaik nagy részét az Iszlám Állam katonái felgyújtották, lerombolták.

2016. november 13. vasárnap

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőn örményországi útjáról hazafelé

Június 26-án este a repülőgépen, amelyen Jerevánból hazatért Rómába, szokásához híven ismét elbeszélgetett az újságírókkal.

2016. június 28. kedd

Ferenc pápa örményországi látogatásának második napja

Ferenc pápa Ecsmiadzinban II. Garegin katholikosz személyes vendégeként az apostoli palotában kapott szállást. Ez a gesztus is hangsúlyozta az örmény apostoli és a katolikus egyház közötti kapcsolatot, melyet Lombardi szentszéki szóvivő a helyszínen „jól bejáratott kapcsolatnak”... »

2016. június 25. szombat

Ferenc pápa az örmény elnöki palotában mondott beszédet

Ferenc pápa június 24-én az elnöki palotában a politikai és egyházi vezetők és a diplomáciai testület képviselőinek jelenlétében mondott beszédet.

2016. június 25. szombat

Ferenc pápa imádsága a cicernakaberdi emlékműnél

Június 25-én reggel Ferenc pápa lerótta kegyeletét az örmények lemészárlásának emlékművénél a jereváni Cicernakaberdben.

2016. június 25. szombat

Történelmi téveszmék gyógyítása – XII. Piusz pápáról szóló filmet vetítenek a Dunán

Szigeti László írását adjuk közre a „Róma ege alatt” című kétrészes olasz filmről, mely „jobban és kevéssé ismert történelmi tények adagolásával gyógyíthatja közösségi emlékezetünket”.

2016. június 22. szerda

Az embermentő magyar jezsuitát, Raile Jakabot méltatták Bostonban

Több amerikai hírportál megosztotta május elején a Jesuit.org jezsuita honlap írását, melyben a magyar zsidómentő szerzetes, Raile Jakab jezsuita életpályáját és tevékenységét méltatták a Boston College Raile Jakab tiszteletére rendezett eseménye kapcsán.

2016. június 1. szerda

Nagy várakozás előzi meg Ferenc pápa örményországi útját

Örömmel készül az örmény közösség a pápa látogatására június 24. és 26. között. Rendkívül gazdag a Szentszék által közzétett program. A Vatikáni Rádió olasz munkatársa Boutros Marayati aleppói katolikus érseket kérdezte a látogatás jelentőségéről.

2016. május 16. hétfő

A „könnyek letörléséért” imádkoztak Ferenc pápa vezetésével a Vatikánban

Május 5-én este különleges imavirrasztást vezetett a Szentatya a Szent Péter-bazilikában: a jelenlévők a „könnyek letörléséért”, minden szenvedő emberért imádkoztak. A pápa elmélkedését és az egyetemes könyörgések szövegét teljes egészében közöljük.

2016. május 6. péntek

Örmény rítusú szentmisét mutattak be Székelyudvarhelyen

Az örmény genocídium 101. évfordulója alkalmából a Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület április 22-én megemlékezést tartott, amelynek keretében bemutatták a városban a romániai rendszerváltozás utáni első örmény katolikus rítusú szentmisét is.

2016. április 26. kedd

Szentmisében emlékeztek meg Budapesten az örmény genocídium áldozatairól

Örmény katolikus szentmisével emlékeztek április 24-én a genocídium évfordulójára az örmény katolikus lelkészség templomában.

2016. április 25. hétfő

A pápa a béke és a párbeszéd hírnökeként érkezik Grúziába és Azerbajdzsánba

A Szentszék hivatalosan április 9-én jelentette be a hírt, hogy Ferenc pápa két utazást tesz a Kaukázus térségében a következő hónapokban: Örményországba és Azerbajdzsánba látogat. Mindkét ország áldást és bátorítást remél a Szentatyától a háború sújtotta térségben. ... »

2016. április 13. szerda

Államosították a templomokat a délkelet-anatóliai Diyarbakır városában

A török kormány államosított minden templomot Diyarbakır történelmi belvárosában – adta hírül az Agos örmény hetilap március 30-án.

2016. március 30. szerda

A Boko Haram újabb mészárlása Nigériában – Interjú az Abujai Érsekség kommunikációs igazgatójával

Újabb mészárlást hajtott végre a Boko Haram terrorszervezet Nigériában. Ezúttal egy kicsiny falu, Dalori kilencven lakosát végezték ki január 31-én éjjel. A Vatikáni Rádió az Abujai Érsekség tömegkommunikációért felelős igazgatójával, Patrick Tor Alumukuval készített... »

2016. február 2. kedd

„Én nem üdvözülhetek nélküled...” – Beszélgetés a Saul fia sikere kapcsán

Oscar-díjra jelölték Nemes Jeles László „Saul fia” című filmjét – jelentette be az Amerikai Filmakadémia elnöke január 14-én. Korábban Sajgó Szabolcs, a Párbeszéd Háza igazgatója beszélgetett a film főszereplőjével, Röhrig Gézával.

2016. január 14. csütörtök

Diplomáciai megoldást sürgetnek a szír katolikus püspökök a Közel-Keleten

Mihamarabb diplomáciai megoldást kell találni, hogy békét teremtsünk Szíriában és Irakban – ezt kérik erőteljes hangon a szír katolikus püspökök nyilatkozatukban, amelyet éves szinódusi ülésük után tettek közzé.

2015. november 3. kedd

tovább »