A latin visszatér

Legalábbis az Egyesült Államokban a harmadik leggyakrabban tanult idegen nyelv lett az elmúlt években; az iskolai latinoktatással kapcsolatban sem az érdeklődés hiánya a legnagyobb probléma, hanem hogy nincs elég latintanár.

2017. január 18. szerda

Bogányi-koncert az autizmussal élők javára

A hagyományos ferences jótékonysági estet a budapesti Zeneakadémián tartják január 19-én, csütörtökön 19.30-tól. A Bogányi Gála védnökei Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

2017. január 18. szerda

A magyar jezsuiták tervei 2017-ben

A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának provinciálisa, Forrai Tamás január 17-én a budapesti Párbeszéd Házában értékelte a jezsuiták elmúlt évét és bemutatta az idén várható programokat.

2017. január 17. kedd

Pedagógiai továbbképzést tartottak Nagyváradon

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Katekétikai Központ meghívására Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató második alkalommal tartott pedagógiai továbbképzést a nagyváradi Posticum kulturális központban január 13-án és 14-én. A program címe „A nevelés az élet szolgálata”... »

2017. január 17. kedd

A Gál Ferenc Főiskola veszi át a gyulai felsőfokú egészségügyi képzést

A Szent István Egyetem helyett a Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola működteti februártól a gyulai felsőfokú egészségügyi és szociális képzést – jelent meg a kormányhatározat a Magyar Közlönyben.

2017. január 17. kedd

A debreceni görögkatolikus roma szakkollégium felvételt hirdet

A Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium felvételt hirdet a 2016/2017-os tanév második félévére a debreceni felsőoktatási intézmények bármely szakán tanuló roma és/vagy hátrányos helyzetű tanulók számára.

2017. január 15. vasárnap

Családpasztorációs továbbképzést tartanak lelkipásztorok számára a Sapientián

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézete 2017 tavaszi szemeszterében is családpasztorációs továbbképzést hirdet lelkipásztoroknak. Jelentkezni január 25-ig lehet.

2017. január 14. szombat

Leadta beiskolázási tervét a marosvásárhelyi katolikus gimnázium – Van esély a további működésre

Január 11-én a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum vezetőtanácsa a szülők képviselőinek kíséretében leadta a megyei tanfelügyelőségen a 2017–18-as tanévre vonatkozó beiskolázási tervet, ezzel lehetővé vált az intézmény további működése.

2017. január 13. péntek

A nyíracsádi görögkatolikus általános iskola pályázatot hirdet Arany János emlékére

A nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola a költő születésének 200., halálának 135. évfordulóján rajzpályázatot hirdet felső tagozatos általános iskolás tanulók részére „Keltsük életre Arany János hőseit!” címmel.

2017. január 13. péntek

Megalakult a családi életre és kapcsolati kultúrára nevelés kerekasztala

Megalakult a családi életre és kapcsolati kultúrára nevelés kerekasztala, amelynek létrehozásával az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szakmai, tudományos, egyházi és civil szereplők közös munkájához kíván fórumot biztosítani.

2017. január 12. csütörtök

Szent Marguerite Bourgeoys

Január 12-én emlékezik az egyház a francia rendalapítóra, Szent Marguerite Bourgeoys-ra, aki kiépítette a mai Montreal közoktatásának és szociális intézményrendszerének alapjait.

2017. január 12. csütörtök

Oktatástörténeti kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

A Don Bosco Sportközpontban nem csak a sportolásra kínálnak lehetőséget: január 10-én Iskolatörténeti kiállítás nyílt a központban, amely a szendrői oktatástörténeti gyűjtemény anyagát mutatja be.

2017. január 11. szerda

217 éve született Jedlik Ányos

Kétszáztizenhét éve, 1800. január 11-én született Jedlik Ányos természettudós, akadémikus, az „elektromótor”, „a csöves villamszedő”, a „dinamo” és még jó néhány „készület” feltalálója.

2017. január 11. szerda

Nyílt tanítási nap a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

A hagyományokhoz híven a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola idén is tart nyílt tanítási napot. Az intézmény február 7-én, kedden várja az érdeklődő középiskolásokat.

2017. január 11. szerda

Megszűnés fenyegeti a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceumot

A Krónika című erdélyi magyar lap szerint a megszűnés küszöbére került a marosvásárhelyi katolikus gimnázium, az önkormányzat ugyanis nem döntött arról, hogy felveszi az iskolahálózatba, a tanintézet pedig igazgatójának eltiltása miatt nem tudja benyújtani a 2017/18-as tanévi... »

2017. január 11. szerda

Piarista hivatások – Perendy László SP

Tavaly a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki Perendy László piarista szerzetest, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Ókeresztény Egyháztörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát. A Piarista.hu beszélgetett vele életéről és... »

2017. január 8. vasárnap

Óvodamegáldással ünnepelték a vízkeresztet Pécsett

A Szent Mór Katolikus Iskolaközpont püspöki szentmisével és a felújított óvoda megáldásával ünnepelte vízkereszt napját. A szentmise után Udvardy György megyéspüspök megáldotta a Szent Mór Katolikus Óvoda épületét és udvarát, amelynek felújítását a fenntartó Pécsi... »

2017. január 7. szombat

„Nyughatatlanság van bennem, ha szegény országokról hallok” – Szalézi önkéntesként Kamerunban

Az andalúziai Cádiz városból származó Isabel Pérez Camacho 2016 nyarán Kamerunban, Ebolowa városban dolgozott szalézi önkéntesként. Tapasztalatairól a spanyol Solidaridaddonbosco.org oldal készített vele interjút, melyből részletet közlünk.

2017. január 7. szombat

Elutasították a marosvásárhelyi katolikus gimnázium igazgatójának fellebbezését

A január 4-ei zárt körű törvényszéki tárgyalás eredményeként elutasították Tamási Zsoltnak, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatójának fellebbezését.

2017. január 5. csütörtök

Hiánypótló, gyakorlatias továbbképzés indul a Sapientia-főiskolán

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola módszertani-tantárgypedagógiai továbbképzést indít hitoktatók, hit- és erkölcstantanárok részére február 10-én. A jelentkezés határideje: január 30.

2017. január 4. szerda

tovább »