Hat új boldogság Ferenc pápától

A Szentatya a Malmőben bemutatott szentmisével fejezte be svédországi apostoli látogatását november 1-jén. Homíliájában a nyolc boldogságról elmélkedve hat új boldogságmondást fogalmazott meg. Olyan modern élethelyzeteket jelölt meg, „melyeket megújult és mindig időszerű lelkülettel... »

2016. november 2. szerda

Ferenc pápa: Tudunk-e köszönetet mondani, vagy magától értődőnek tartunk mindent?

Október 9-én a Szentatya ünnepélyes szentmisét mutatott be a Szent Péter téren a máriás jubileum résztvevőivel, a Szűz Máriát különösen is tisztelő mozgalmak és társulatok tagjaival. Homíliáját teljes terjedelmében közöljük.

2016. október 9. vasárnap

Ferenc pápa homíliája a tbiliszi stadionban

Grúziai látogatásának második napján, október 1-én, Lisieux-i Szent Teréz emléknapján a Szentatya Tbilisziben, a Mikheil Meskhi Stadionban mutatott be szentmisét.

2016. október 1. szombat

Ferenc pápa az apostoli nunciusokkal mutatott be szentmisét

Lépjetek ki önmagatokból, hogy hirdethessétek az evangéliumot a föld minden sarkán – erre buzdította Ferenc pápa az apostoli nunciusokat, akik részt vettek a Szent Márta-házban szeptember 17-én reggel bemutatott szentmisén.

2016. szeptember 17. szombat

Ferenc pápa a zárómisén: Isten „mindig szurkol” nekünk, mint a legelszántabb szurkoló!

Július 31-én, vasárnap délelőtt Ferenc pápa másfél millió fiatal jelenlétében mutatta be az ifjúsági világtalálkozó zárómiséjét Krakkóban. Arra biztatta őket, hogy a Jézussal való kapcsolatukat tegyék első helyre életükben, és ne engedjék, hogy bármi megakadályozza őket ebben... »

2016. július 31. vasárnap

Ferenc pápa Częstochowában: Isten stílusa: kicsivé, közelivé és konkréttá válni

Ferenc pápa első lengyelországi szentmiséjét július 28-án, csütörtök délelőtt Częstochowában mutatta be, az ország keresztény hitre térésének 1050. évfordulója alkalmából. Homíliájának magyar nyelvű fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2016. július 28. csütörtök

Ferenc pápa: A zárkózottságot az ima változtatja nyitottsággá!

Június 29-én, Szent Péter és Pál apostol ünnepén a Szentatya szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában, amelynek keretében megáldotta az utóbbi egy évben kinevezett metropolita érsekek palliumát.

2016. június 29. szerda

Ferenc pápa köszöntőbeszéde az ecsmiadzini örmény apostoli székesegyházban

A Szentatya június 24-én kezdődő háromnapos örményországi látogatásának első találkozója magyar idő szerint kora délután zajlott az ecsmiadzini apostoli székesegyházban, ahol közös ima keretében köszöntötte egymást Ferenc pápa és II. Garegin katholikosz. Az alábbiakban a... »

2016. június 24. péntek

Ferenc pápa a diakónusoknak: Ne legyetek előjegyzési naptáratok és a fogadóóra rabjai!

Május 29-én, vasárnap a Szentatya több ezer diakónussal együtt mutatott be szentmisét a Szent Péter téren, akik az irgalmasság szentéve alkalmából zarándokoltak Rómába. A mise végi Úrangyala-imádság előtt pedig többek között azt kérte, hogy csatlakozzunk a szíriai gyermekek... »

2016. május 29. vasárnap

Ferenc pápa: Árvákból újra gyermekekké tesz minket a Lélek!

Május 15-én, pünkösdvasárnap délelőtt ünnepélyes szentmisét mutatott be Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában. Homíliájában Jézus búcsúbeszédének arról az ígéretéről elmélkedett, hogy nem hagy árván minket. Szentbeszédét teljes egészében közreadjuk.

2016. május 15. vasárnap

A „könnyek letörléséért” imádkoztak Ferenc pápa vezetésével a Vatikánban

Május 5-én este különleges imavirrasztást vezetett a Szentatya a Szent Péter-bazilikában: a jelenlévők a „könnyek letörléséért”, minden szenvedő emberért imádkoztak. A pápa elmélkedését és az egyetemes könyörgések szövegét teljes egészében közöljük.

2016. május 6. péntek

Ferenc pápa: Az egyház történetében is vannak ártatlanul meghurcolt emberek

Az írástudók elítélnek másokat, Isten szavát használva Isten szava ellen, bezárják szívüket a prófécia előtt, nem törődnek mások életével, csak a törvény és betű alkotta sémáikkal. Ferenc pápa erről beszélt április 11-én, hétfőn reggel a Szent Márta-ház kápolnájában... »

2016. április 11. hétfő

Ferenc pápa: A hétköznapi szentek és vértanúk viszik előre az egyházat

A Szentlélek működésének köszönhetően a hétköznapi szentek és vértanúk azok, akik előreviszik az egyházat a feltámadt Krisztusról való következetes és bátor tanúságtételükkel – fogalmazott Ferenc pápa április 7-én reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott... »

2016. április 8. péntek

Ferenc pápa homíliája Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén: A keresztény legyen az „igen” embere

A húsvéti időszak miatt idén annak nyolcada után ünnepli az egyház Urunk születésének hírüladása napját. Ferenc pápa április 4-étől, Gyümölcsoltó Boldogasszony idei ünnepétől ismét bemutatja a reggel hét órai szentmiséket a Szent Márta-ház kápolnájában.

2016. április 4. hétfő

Könyv jelent meg a Vatikáni Könyvkiadónál a Szentatya reggeli homíliáinak kommentárjaiból

„Gondolatok a szentévre” címmel jelent meg március 30-án Gianpiero Gamaleri tömegtájékoztatási szakértő könyve. A kötet egybegyűjti azokat a kommentárokat, amelyeket a szerző hetente írt Ferenc pápa Szent Márta-házban tartott reggeli homíliáiról az „Il mio Papa” (Az én pápám)... »

2016. április 3. vasárnap

Ferenc pápa: Nincsen szent múlt nélkül, sem bűnös jövő nélkül

Isten nem áll meg a látszatnál, Ő a szívbe lát – hangsúlyozta Ferenc pápa január 19-én, kedden reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2016. január 19. kedd

Ferenc pápa: Az isteni irgalom reménye szabaddá tesz minket

Az isteni irgalom reménye új távlatokat nyit meg előttünk, szabaddá tesz minket, míg a klerikális merevség előtt a szívek bezáródnak – mondta Ferenc pápa december 14-én, hétfő reggel a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmiséjén.

2015. december 14. hétfő

Ferenc pápa a lateráni bazilikában: Isten közel van mindenkihez és mindenkinek gondját viseli!

A Szentatya december 13-án, advent harmadik vasárnapján megnyitotta a Lateráni Székesegyház szent kapuját. A szentmisén mondott homíliáját teljes terjedelmében közöljük.

2015. december 13. vasárnap

Ferenc pápa homíliája a firenzei stadionban: Az egyház az emberek között él

Ferenc pápa november 10-én, firenzei látogatása délutánján szentmisét mutatott be a város atlétikai stadionjában.

2015. november 11. szerda

Ferenc pápa a római Verano-temetőben: Nem lehetnek boldogok, akik becsapnak és kihasználnak másokat!

November 1-jén, mindenszentek ünnepének délutánján a Szentatya Róma legrégebbi köztemetőjében, a Verano-temetőben mutatott be szentmisét az elhunytakért. Homíliáját teljes terjedelmében közöljük.

2015. november 1. vasárnap

tovább »