Ferenc pápa: Ne engedjünk a fáradtságból fakadó csüggedésnek!

A választott néphez hasonlóan a keresztények is gyakran elfáradnak az úton, s erőt vesz rajtuk a reménytelenség. Ám ha beleragadunk a kudarcokba, panaszkodunk, elégedetlenkedünk, akkor helyet adunk az ördögnek – mondta Ferenc pápa április 9-én, a Szent Márta-házban bemutatott szentmise... »

2019. április 9., kedd

Ferenc pápa: Adjunk bele mindent, amikor imádkozunk!

A Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott pápai szentmisén április 4-én magánszemélyként részt vett Sergio Mattarella olasz államfő – tájékoztatott a Szentszék Sajtótermének megbízott igazgatója, Alessandro Gisotti.

2019. április 4., csütörtök

Ferenc pápa: Arra kaptunk meghívást, hogy visszatérjünk az Úrhoz

Ferenc pápa március 28-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában a megtérésre hívott. Isten irgalmas, és arra hív, hogy térjünk vissza hozzá teljes szívünkkel. Fontos az Úr szavára hallgatni, hogy ne keményedjen meg a szívünk – hangsúlyozta a... »

2019. március 28., csütörtök

Ferenc pápa: Isten irgalmassága a végsőkig elkísér

A Gravissimum Educationis Alapítvány tagjai is részt vettek március 18-án reggel a Szent Márta-házban bemutatott pápai szentmisén. A Szentatya Isten irgalmasságáról és a nagyböjt helyes megéléséről tanítva Vianney Szent Jánost is idézte: „A híd és a folyó között ott van Isten... »

2019. március 18., hétfő

Ferenc pápa: Ne sminkeljük ki a lelkünket!

A Szent Márta-ház kápolnájában március 8-án reggel bemutatott szentmise homíliájában Ferenc pápa az életünkben jelen levő valóságos és formális viselkedés közötti különbségről beszélt, az Izajás próféta könyvéből vett napi olvasmány (Iz 58,1–9a) alapján.

2019. március 8., péntek

Ferenc pápa: Emlékezzünk arra, amit az Úr véghez vitt az életünkben

Hogy a helyes úton járjunk, nem szabad elveszítenünk a történelmet, az üdvtörténetet, életünk történetét, Jézus velünk kapcsolatos történetét. Emlékezzünk arra, amit az életünkben tett: hogyan szeretett minket, hogyan szeretett engem – buzdított a március 7-i reggeli szentmise... »

2019. március 7., csütörtök

Ferenc pápa: A napi lelkiismeret-vizsgálat segít, hogy ne halogassuk a megtérést

Ferenc pápa napi lelkiismeret-vizsgálatra buzdított február 28-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén: készítsünk mérleget cselekedeteinkről, mert egyikünk sem tudja, hogyan és mikor végződik az élete.

2019. február 28., csütörtök

Ferenc pápa: A mi Istenünk a szívével szeret minket, nem eszmékkel

Kérnünk kell a kegyelmet, hogy sírni tudjunk a természeti csapások, az üldözöttek, a háborúk áldozatainak láttán – mondta a pápa február 19-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. Homíliájában a Szentatya az ószövetségi vízözönhöz hasonlította a mai... »

2019. február 19., kedd

Ferenc pápa: Az Úr ma is azt kérdezi, „hol van a te testvéred?”

Ferenc pápa február 18-i homíliájában Káin és Ábel történetéről (Ter 4,1–15.25) beszélt. Isten nekünk is felteszi azt a kérdést, amit egykor Káinnak: „Hol van a te testvéred?” Nagyon sokszor mi is csak megalkuvó válaszokat adunk, mint Káin: „Talán őrzője vagyok... »

2019. február 18., hétfő

Ferenc pápa: Az élet csak akkor értékes, ha másoknak ajándékozzuk

Ferenc pápa február 8-án, pénteken a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén Keresztelő János haláláról elmélkedett. A próféta evangéliumi példáján kiemelte: az élet csak akkor értékes, ha másoknak ajándékozzuk a szeretetben, az igazságban, a mindennapi életben, a... »

2019. február 8., péntek

Ferenc pápa: Ha a szív be van zárva, minden csak külső máz

Ahhoz, hogy megnyissuk mások szívét és megtérésre hívjuk őket, szelídségre, alázatra és szegénységre van szükség. Kövessük Krisztust, ne higgyük magunkat felsőbbrendűnek, s ne keressünk emberi hasznot! – tanított Ferenc pápa február 7-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában... »

2019. február 7., csütörtök

Ferenc pápa: Állhatatosságra van szükség a próbatétel idején

A Szent Márta-ház kápolnájában február 1-jén tartott reggeli szentmise homíliájában Ferenc pápa arra buzdította a híveket, hogy tartsanak ki a hitben a nehézségek, a vigasztalanság idején.

2019. február 1., péntek

Ferenc pápa: A papok legyenek derűsek, mint Don Bosco

Ferenc pápa Bosco Szent Jánosról elmélkedett homíliájában a szalézi rend alapítójának liturgikus ünnepén, január 31-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.

2019. január 31., csütörtök

Ferenc pápa: A jó keresztény a nyolc boldogság szellemében él

A helyes keresztény életstílust a nyolc boldogságból tanulhatjuk meg: ne vádaskodjunk, legyünk alázatosak, és figyeljünk oda mások szenvedésére – figyelmeztetett Ferenc pápa január 21-én, hétfőn reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

2019. január 21., hétfő

Ferenc pápa: Isten szava nem ideológia, hanem élet!

A Szentlélek világosítson meg minket, hogy ne legyen gonosz a szívünk; ne legyen kemény, mert az gyávasághoz, sem megátalkodott, mert az ideológiák gyártásához vezet! Ne hagyja magát elcsábítani, mert langyos kereszténnyé tesz! – buzdított Ferenc pápa a január 17-én bemutatott... »

2019. január 17., csütörtök

Ahol a pápa nap mint nap misézik

A Szent Péter-bazilika és a Sixtus-kápolna jól ismertek a Vatikánba zarándoklók előtt. A törpeállamnak azonban van több olyan imahelye, melyek csak korlátozva látogathatók. Ezek egyike a Szent Márta-ház kápolnája, ahol a pápa mindennap szentmisét mutat be.

2019. január 10., csütörtök

Ferenc pápa: Három jel, hogy nem szereted felebarátodat

A hit ad erőt, hogy mindenkiért imádkozzunk, ellenségeinkért is. A hit segít, hogy ne tápláljunk magunkban féltékenységet, irigységet. Ha így szeretünk, legyőzzük a világ szellemét, mely hazug és megosztó – hangsúlyozta homíliájában a pápa január 10-én a Szent Márta-házban... »

2019. január 10., csütörtök

Ferenc pápa: A szeretet valódi ellentéte a közömbösség

A Szent Márta-ház kápolnájában tartott január 8-i reggeli szentmise homíliájában Ferenc pápa a napi olvasmányokat kommentálva Jézus irgalmas szeretetéről beszélt, mely a kenyérszaporítás formájában mutatkozott meg.

2019. január 8., kedd

Ferenc pápa: A keresztény megkülönböztetés szempontja a konkrétság

Vízkereszt ünnepe után hétfőn, január 7-én Ferenc pápa újrakezdte reggeli homíliasorozatát a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában, a reggel bemutatott szentmisén.

2019. január 7., hétfő

Ferenc pápa: Az angyali üdvözlet forradalmasította a történelmet

Ez az a pillanat, amikor az emberi történelem teljesen új fordulatot vesz – fogalmazott az angyali üdvözlet misztériumáról elmélkedve homíliájában Ferenc pápa december 20-án, csütörtökön a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén.

2018. december 20., csütörtök

tovább »