Ferenc pápa: Következetesen böjtöljünk, hogy segíthessünk másoknak

A Szentatya február 16-án, pénteken reggeli homíliájában a következetes böjtre figyelmeztetett, óva intett a színlelt böjtöléstől és mások megvetésétől. Az igazi böjt ugyanis mások megsegítésére irányul.

2018. február 16. péntek

Ferenc pápa: A keresztény türelem nem belenyugvás vagy a legyőzöttség érzése

„Kérjük az Úrtól a türelem erényét, ami azé, aki úton van, és vállára veszi a nehézségeket, megpróbáltatásokat, mint sok üldözött keresztény testvérünk a Közel-Keleten” – mondta Ferenc pápa február 12-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott... »

2018. február 12. hétfő

Ferenc pápa: A bűnös szentté válhat, a bűneiben megnyugvó ember nem

Mindennap éberen őrködjünk, hogy ne kerüljünk távol az Úrtól – mondta Ferenc pápa a február 8-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában. A Szentatya arról a kockázatról szólt, amelynek mindannyian ki vagyunk téve: a szív... »

2018. február 8. csütörtök

Ferenc pápa: Törekedjünk az adorációs imára!

Haladjunk előre a felfelé vezető úton az adorációs ima felé, szívünkben a kiválasztottság és a szövetség emlékezetével – ezzel a felhívással fordult február 5-én, hétfőn reggel a pápa a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén a hívekhez, akik között számos újonnan kinevezett... »

2018. február 5. hétfő

Ferenc pápa: A lelkipásztor legyen mindig az emberek között, mint Jézus

A Szentatya január 30-án reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén Márk evangéliumának napi szakasza (Mk 5,21–43) alapján a csodás gyógyulásokról szólva azt elemezte, hogy milyenek voltak Jézus mindennapjai. A papoknak is ezt a példát kell követniük, Jézus gyengédségével... »

2018. január 30. kedd

Ferenc pápa: Nincs valódi alázat megaláztatás nélkül

Az alázat nem egy öltözet, nem azt jelenti, hogy lehajtott fejjel közlekedünk, ez nem hoz üdvösséget. Az alázat útja a megaláztatások elviselése – mutatott rá Ferenc pápa január 29-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén, melyen Dávid király életútjáról... »

2018. január 29. hétfő

Ferenc pápa: Bátran imádkozzunk, mert az imádság „nagy tétre megy”

Hogyan élték meg a szentek a Jézusba vetett hitet és a nehézségeken túllépő bátorságot? – erről beszélt Ferenc pápa január 12-én a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmiséje homíliájában.

2018. január 12. péntek

Ferenc pápa: Imádságos lelkület és együttérzés jellemzi a jó papot

Közelség, az együttérzés képessége és következetesség – a lelkipásztor „hatalmának” három jellemzőjéről elmélkedett Ferenc pápa január 9-én, kedden a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise homíliájában.

2018. január 9. kedd

Ferenc pápa: A gyengébbek megvetése a sátán műve

Mi hajt bennünket belülről arra, hogy gúnyt űzzünk a gyengébbekből? – Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában január 8-án bemutatott reggeli szentmisén azokat a Bibliában előforduló eseteket kommentálta, amelyekben az erősebb megalázza a gyengébbet.

2018. január 8. hétfő

Ferenc pápa: Egy keresztény ne legyen gyászos tekintetű!

A pesszimizmus nem keresztény dolog – e szavakkal hívott a pápa az örömre december 21-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén. Legyen olyan az arcunk, mint akiket megváltottak és akiknek megbocsátottak, ne olyan, mintha halotti virrasztáson vennénk részt – tette... »

2017. december 21. csütörtök

Ferenc pápa: A sivatag is kivirágzik – ez Isten ígérete

Meddőség és termékenység – e két szó állt Ferenc pápa homíliájának középpontjában december 19-én reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén. „Isten termékeny, és azt akarja, hogy mi is azok legyünk azáltal, hogy másokért élünk és életet adunk” – hangsúlyozta a... »

2017. december 19. kedd

Ferenc pápa: Szent József a csöndes engedelmesség embere

Magára vette az apaság terhét, mely nem tőle, hanem az Atyától származott; felnevelte a gyermek Jézust és az érett férfikorba vezette – Szent Józsefről beszélt Ferenc pápa december 18-án, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.

2017. december 18. hétfő

Ferenc pápa: Sebeinkben mutatkozik meg leginkább Isten gyöngédsége

Ferenc pápa a gyöngédségről mint Isten meghatározó jegyéről beszélt december 14-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise homíliájában. A napi olvasmány Izajás könyvéből és a zsoltár is Isten gyöngédségét dicséri.

2017. december 14. csütörtök

Ferenc pápa: A panaszkodás helyett engedjük, hogy az Úr megvigasztaljon minket

A Szentatya december 11-én, hétfőn a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise homíliájában a napi olvasmányról (Iz 35,1–10) elmélkedett, amelyben az Úr vigaszt ígér népének.

2017. december 11. hétfő

Ferenc pápa: Vállaljuk a megaláztatásokat, hogy hasonuljunk Jézushoz

Az alázat a keresztény élet elengedhetetlen adománya – hangsúlyozta december 5-i, kedd reggeli homíliájában a Szentatya a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

2017. december 5. kedd

Ferenc pápa: Templomaink szolgálatra, nem pedig kereskedésre valók

Éberség, szolgálat, ingyenesség – ezt a három kulcsfogalmat emelte ki szentbeszédében Ferenc pápa november 24-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. november 24. péntek

Ferenc pápa: Az ideológiai gyarmatosítás nevelési rendszereket kényszerít a fiatalokra

A kulturális és ideológiai gyarmatosításnak mindenkor jellemzője a szabadság megvonása, az emlékezet eltörlése és a fiatalok ideológiai nevelése – hangsúlyozta a Szentatya homíliájában, melyet november 23-án mondott a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli... »

2017. november 23. csütörtök

Ferenc pápa: A kulturális gyarmatosítás ellen az egyetlen gyógyszer a tanúságtétel

A gyarmatosító kultúra és ideológia nem tűri a különbözőséget, mindent azonossá tesz, míg végül üldözi a hívő embereket – mutatott rá Ferenc pápa november 21-én a Szent Márta-ház kápolnájában tartott reggeli szentmise homíliájában.

2017. november 22. szerda

Ferenc pápa: Jót tesz, ha elgondolkodunk életünk alkonyáról

„Jót tesz nekünk, ha elgondolkodunk a világ végéről és saját életünk alkonyáról is” – buzdított Ferenc pápa november 17-én, pénteken reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. november 17. péntek

Ferenc pápa: A Szentlélek növeli Isten országát, nem a lelkipásztori tervek

Isten országa nem holmi látványosság, sem pedig farsangi mulatság, nem kedveli a reklámot: a Szentlélek által növekszik, nem pedig a lelkipásztori terveken keresztül – fogalmazott homíliájában Ferenc pápa november 16-án, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.... »

2017. november 16. csütörtök

tovább »