Nyolcvan éve jött létre a Budapesti Szent Ferenc Kórház

A betegápolással foglalkozó Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció budapesti kórháza jubileumán nemcsak a múltba tekint, hanem a jövőbe is: a napokban megkezdődik új szárnyának építése. A nővérek október 4-én Beer Miklós püspökkel adtak hálát az intézmény létrejöttének 80.... »

2017. október 5., csütörtök

A szentévek történetét bemutató kiállítás szervezőit fogadta a pápa

Ferenc pápa január 19-én délelőtt fogadta a Vatikánban az „Antiquorum habet” című kiállítás szervezőit. A tárlat a szentévben volt megtekinthető az olasz szenátusban. A vatikáni audiencián jelen volt Pietro Grasso, az olasz szenátus elnöke.

2017. január 20., péntek

Ökumenikus dicsőítő nappal zárták a szentévet a kistarcsai kórházban

Az irgalmasság szentévének lezárása alkalmából november 21-én és 22-én 24 órás ökumenikus dicsőítő napot tartottak a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban Kistarcsán. Az istentiszteleten az intézményben szolgáló különféle felekezetekhez tartozó kórházlelkészek igehirdetését... »

2016. november 25., péntek

Az irgalmasság szentévének lezárása a határon túli egyházmegyékben

Krisztus király ünnepéhez kapcsolódva november 20-án a határon túli egyházmegyékben is lezárták az irgalmasság szentévét.

2016. november 23., szerda

„Isten beeresztett minket szeretetébe” – Erdő Péter bíboros a konzisztóriumról és a szentévről

Erdő Péter bíboros Vértesaljai Lászlónak, a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adása főszerkesztőjének adott interjút, amelyben többek között a bíborosi testület új tagjairól és az irgalmasság szentéve hazai eredményeiről szólt.

2016. november 23., szerda

Erdő Péter: A szentév üzenete embertársaink kötelezettségen felüli segítése 

Az irgalmasság szentévének üzenete az emberek közötti szeretet, megbocsátás, az ellentéteken való felülemelkedés volt, és az olyan emberek segítése, akik iránt először úgy gondoljuk, hogy nem is vagyunk kötelesek – mondta Erdő Péter bíboros a szentévet lezáró vatikáni mise után... »

2016. november 21., hétfő

Ferenc pápa: Isten nem a bűnre, hanem ránk emlékezik, mindannyiunkra!

November 20-án délelőtt a szentatya ünnepélyes szentmise keretében zárta le az irgalmasság szentévét. A mise elején bezárta a Szent Péter-bazilika kapuját, a mise végén pedig átadta az egyetemes egyházat képviselő mintegy húsz személynek az évet lezáró apostoli levelét.

2016. november 20., vasárnap

Ferenc pápa bezárta a szent kaput és lezárta a szentévet

Ferenc pápa november 20-án, Krisztus Király ünnepén, az irgalmasság jubileumi szentéve lezárása alkalmával a Szentháromság segítségül hívása után a következő imádságot mondta el a Szent Péter-bazilika átriumában a még nyitott szent kapu előtt.

2016. november 20., vasárnap

A zsinat útján – Exkluzív interjú Ferenc pápával a szentév lezárásának előestéjén

November 18-án jelent meg az Avvenire katolikus napilapban Stefania Falasca interjúja a Szentatyával, amelyben a lezáródó szentévről, a keresztény egység kereséséről, a zsinat recepciójáról, az egyházat fenyegető kísértésekről beszélgettek. A bevezetőt kivéve a cikket teljes... »

2016. november 20., vasárnap

Ferenc pápa a bíborosoknak: Óvakodjunk az ellenségben gondolkodás vírusától!

November 19-én délelőtt a Szentatya tizenhét új bíborost kreált a Szent Péter-bazilikában tartott nyilvános, rendes konzisztórium keretében. A bíborosi testület előtt elmondott beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2016. november 20., vasárnap

A pápa találkozott a holland egyházmegyék szentévi zarándoklatának tagjaival

November 15-én a holland egyházmegyék hívei jubileumi zarándoklatra érkeztek Rómába. Ezzel a gesztussal is kifejezték a helyi egyház egységét Péter utódával.

2016. november 16., szerda

Ferenc pápa: A szegények segítenek, hogy rá tudjunk állni Isten hullámhosszára!

November 13-án, vasárnap délelőtt a szentatya a hajléktalanok jubileumán résztvevő több ezer hívővel együtt mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában. Homíliáját teljes terjedelmében közöljük.

2016. november 13., vasárnap

Vasárnap világszerte bezárják az irgalmasság szent kapuit

A Pápai Liturgikus Szertartások Hivatala november 7-én, hétfőn tette közzé a részben már ismert tényt, hogy a vatikáni Szent Péter-bazilika kivételével a világ összes templomában november 13-án, vasárnap zárják be az irgalmasság szent kapuit.

2016. november 9., szerda

Ferenc pápa: A feltámadás újfajta életmód, amelyet már most megtapasztalunk!

November 6-án délben a Szentatya az Apostoli Palota dolgozószobájából imádkozta el az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Az Angelus után szót emelt a fogvatartottak életkörülményeinek javítása érdekében és felvetette a kegyelemgyakorlás... »

2016. november 6., vasárnap

Ferenc pápa a rabokhoz: Isten remél! Irgalmassága nem hagyja nyugton!

November 6-án a Szentatya a börtönben raboskodókkal és büntetés-végrehajtási intézetben dolgozókkal együtt mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában, az irgalmasság jubileumi évének alkalmából. Hangsúlyozta, hogy senki sem élhet a nélkül a bizonyosság nélkül, hogy... »

2016. november 6., vasárnap

Ferenc pápa Twitter-üzenete november 6-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán, a fogvatartottak jubileumának alkalmából.

2016. november 6., vasárnap

Ferenc pápa fogadta a Habsburg család szentévi zarándoklatának résztvevőit

Ferenc pápa november 5-én fogadta a Habsburg család jubileumi zarándoklatának közel háromszáz résztvevőjét a vatikáni Apostoli Palota Kelemen-termében.

2016. november 6., vasárnap

Ferenc pápa meghívására Szombathelyről is indulnak nehéz sorsú zarándokok Rómába

Több ezer hajléktalan, nehéz sorsú embert várnak Rómába Európa minden részéből Tours-i Szent Márton november 11-i ünnepnapjára a Ferenc pápa által a szegényeknek meghirdetett találkozóra. Erre az alkalomra Szombathelyről is indulnak zarándokok Rómába, a Katolikus Karitász... »

2016. november 5., szombat

A restaurálás során feltárultak a legrégebbi vatikáni feszület titkai

A restaurálást követően a 14. században készült feszület november 6-án, a fogvatartottak jubileumán kerül vissza a Szent Péter-bazilikába – adta hírül a Vatikáni Rádió olasz nyelvű adásának szerkesztősége.

2016. november 4., péntek

Megbocsátás női szemmel – Lelkinapot tartottak Kézdiszentléleken

A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ és a kézdiszentléleki egyházközség kerületi lelkinapot szervezett feleségek és édesanyák számára október 29-én. A rendezvény témája a megbocsátás volt.

2016. november 4., péntek

tovább »