Pünkösd ünnepe egyházmegyéinkben – FRISSÍTVE

Húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét, az Egyház születését ünnepelték országszerte. Összeállításunkban a május 20-i püspöki szertartásokról szóló beszámolókat tesszük közzé az egyházmegyék híradásai alapján.

2018. május 24. csütörtök

A párkapcsolat és az elköteleződés volt a pálosszentkúti pünkösdi ifjúsági találkozó témája

Petőfiszállás-Pálosszentkúton tartották május 18-19-én a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye pünkösdi ifjúsági találkozóját, több mint száz fiatal, valamint egyházmegyés papok részvételével. Az Ivanics Zoltán ifjúsági referens vezetésével zajló rendezvény témája a párkapcsolat... »

2018. május 23. szerda

Pünkösd ünnepe a külhoni egyházmegyékben

A határon túli magyar katolikus egyházmegyékben is megemlékeztek a Szentlélek eljöveteléről május 20-án.

2018. május 23. szerda

Pünkösdi hétvége a felvidéki Nagykaposon

Pünkösd vigíliáján a szentmise után késő estig tartó ifjúsági szentségimádást tartottak, pünkösdvasárnap pedig tizenhat gyermek volt elsőáldozó Nagykaposon.

2018. május 22. kedd

Püspöki szentmise bérmálással Detroitban

Május 17-én Cserháti Ferenc centuriai címzetes püspök, a külföldön élő római katolikus magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök szentmise keretében bérmált a detroiti Szent Kereszt magyar templomban. Koncelebráltak Ligeti Angelus és Kiss G.... »

2018. május 21. hétfő

Erdő Péter: Ha Jézus Krisztus felé tartunk, biztosan jó úton járunk

Május 20-án, pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be ünnepi szentmisét az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban, és kiszolgáltatta a bérmálás szentségét 60 fiatalnak.

2018. május 20. vasárnap

Görögkatolikus diakónust szenteltek Egerben

Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök május 13-án Egerben diakónussá szentelte Vajda Mihályt, a görögkatolikus szervezőlelkészség tagját.

2018. május 19. szombat

Szent István tiszteletére szenteltek templomot a Kovászna megyei Szörcsén

Szent István királynak ajánlott templomot szenteltek május 17-én Szörcsén (Kovászna megye), mely az imecsfalvi plébánia filiája. A szentmisét Tamás József gyulafehérvári segédpüspök mutatta be a megjelent környékbeli papok koncelebrálásával.

2018. május 18. péntek

Hármas ünnepet tartott a montreali magyar katolikus közösség

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök idei észak-amerikai látogatása alkalmával ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be a montreali Magyarok Nagyasszonya-templomban május 13-án.

2018. május 17. csütörtök

Megáldották az országos rehabilitációs központ kápolnáját

Kápolnamegáldással, állandó kiállítás megnyitásával és tudományos üléssel ünnepelte május 17-én az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), hogy száz éve, 1918. május 1-jén nyílt meg Budapest és Budakeszi határában elődje, a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák... »

2018. május 17. csütörtök

Ferenc pápa: Krisztus élő jelenléte az, ami megvilágosítja lépteinket!

Május 16-án a Szentatya befejezte a keresztség szentségéről szóló katekéziseit. Beszédében a keresztelés végéhez tartozó jelképes cselekedeteknek, a fehér ruha és az égő gyertya átadásának értelmére világított rá.

2018. május 16. szerda

Isten tiszteletreméltó magyar szolgái

„A magyar történelem csodálatos hárfa, szentek és hősök szólalnak meg rajta. Ezer év és az örök élet melódiáit zengi, csillagos századok ragyognak benne” (1948. szeptember 12.). Ez a költői vallomás Isten Szolgája Mindszenty József bíborostól származik, aki a magyar szentek lelkes... »

2018. május 13. vasárnap

A múlt tisztelete reményt nyújt a jövőnek – Jubileumi ünnepség Dorogon

Május 12-én szentmisével, kiállítással és konferenciával emlékeztek a nyolcvan esztendővel ezelőtt, az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére rendezett helyi eseményekre Dorogon. Az ünnepi program az Erdő Péter bíboros, prímás által bemutatott szentmisével és... »

2018. május 13. vasárnap

Az egyházi rend szentségében az ember kockázatot vállal – Jezsuita diakónusszentelés Budapesten

Az Egyház élő közösség. Sohasem állhat meg, haladnia kell. De a haladás célja az Egyház egész útjának a célja: maga Jézus Krisztus – mutatott rá Erdő Péter bíboros, prímás május 12-én a Jézus Szíve jezsuita templomban bemutatott szentmisén, melyben diakónussá szentelte Elek... »

2018. május 12. szombat

Boldoggá és szentté avatás

A boldoggá avatás (beatificatio) és a szentté avatás (canonisatio) annak az ünnepélyes kijelentése, hogy az elhunyt Isten színe látására jutott: hősies fokban gyakorolta az erényeket (hitvalló), vagy pedig életét áldozva tett tanúságot Krisztusba vetett hitéről (vértanú).

2018. május 12. szombat

Aranymiséjét ünnepelte a gyulafehérvári szemináriumban Tamás József segédpüspök

Urunk mennybemenetelének főünnepén, május 10-én mutatta be aranymiséjét Tamás József segédpüspök az egykori Alma Materben és segédpüspöki kinevezése előtti szolgálati helyén, a gyulafehérvári szeminárium kápolnájában.

2018. május 12. szombat

Vasvárra zarándokoltak a Szombathelyi Egyházmegye elsőáldozói

Immár negyedik alkalommal rendezte meg a Szombathelyi Egyházmegye az elsőáldozók zarándoklatát május 10-én. A helyszín ismét Vasvár volt, ahol mintegy 1300 gyermek számára rendeztek színes programokat.

2018. május 11. péntek

Ferenc pápa: Új emberré születtünk, és részesedtünk Krisztus papságában!

Május 9-én a Szentatya folytatta a keresztségről szóló katekézisét. A vízbe merülésről mint a Krisztussal együtt történő meghalásról és feltámadásról elmélkedett.

2018. május 9. szerda

A Nyíregyházi Egyházmegye tájékoztatása a május 10-i püspökszentelésről

Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Cyril Vasiľ érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára május 10-én püspökké szenteli Szocska A. Ábel apostoli kormányzót a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban. A fontosabb gyakorlati... »

2018. május 9. szerda

Böjte Csaba: Levél a férfiaknak!

Böjte Csaba ferences szerzetes május 8-án a férfiakhoz írt levelét adjuk közre.

2018. május 8. kedd

tovább »