Lelkigyakorlatra gyűltek össze a Székesfehérvári Egyházmegye papjai

Idén is Székesfehérváron rendezték az egyházmegye papjainak éves lelkigyakorlatát. A július 31-től augusztus 4-ig tartó esemény napi imáinak, elmélkedéseinek és beszélgetéseinek vezérfonalát Lukácsi Zoltánnak, a Győri Hittudományi Főiskola rektorának gondolatai adták.

2017. augusztus 4. péntek

Új parókus és új diakónus szolgál Győrben

Kettős ünnep részese lehetett a győri Szent Miklós görögkatolikus templom közössége, ugyanis augusztus 2-án Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita avatta be az új parókust, Tasi Tamást, valamint diakónussá szentelte Elek Antalt.

2017. augusztus 3. csütörtök

Ferenc pápa: A keresztség Krisztus-hordozóvá tesz minket

Augusztus 2-án Ferenc pápa folytatta a keresztény reményről szóló katekézissorozatát. Mai elmélkedésének témája a keresztség mint a reménység kapuja volt. A Szentatya beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. augusztus 2. szerda

A jubiláns házasokat köszöntötték Jánosháza templomaiban

A házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokat köszöntötték július 16-án a jánosházai Keresztelő Szent János-plébánia több templomában.

2017. július 28. péntek

Veres András püspök fogvatartottakat bérmált Sopronkőhidán

Július 15-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke tizenhárom fogvatartott számára szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben, az ott vezetett Cursillo-lelkigyakorlatot lezáró szentmise keretében.

2017. július 21. péntek

Hinduból ateista és agnosztikus, majd anglikánból katolikus és szerzetes pap lett

Július 15-én új szakaszába ér Robert Krishna domonkos szerzetes figyelemre méltó lelki utazása: Anthony Fisher OP érsek pappá szenteli a sydney-i Broadway-en lévő Szent Benedek-templomban.

2017. július 14. péntek

Papszentelés Munkácson – KÉPRIPORT

Majnek Antal püspök a munkácsi székesegyházban július 1-jén pappá szentelte Gerzánics Szergej diakónust.

2017. július 14. péntek

A máltai püspökök szót emeltek az egy férfi és egy nő közötti házasság védelmében

A házasság egy férfi és egy nő közötti egység – szögezte le erőteljes hangon a Máltai Katolikus Egyház két püspöke, miután a parlament zöld utat adott a homoszexuálisok közötti házasság legalizálásának. A törvényi rendelkezést hatvanhat támogató és egyetlen ellenszavazattal... »

2017. július 14. péntek

A lisztérzékenyek továbbra is áldozhatnak

A világi sajtóban a napokban számos félreértés terjedt el a témával kapcsolatban. Gájer László érseki titkár, az Esztergomi Hittudományi Főiskola oktatója jegyzetét közöljük.

2017. július 12. szerda

Pappá szentelték az egykori profi labdarúgót, Philip Mulryne domonkos szerzetest

Július 8-án Joseph Augustine Di Noia OP érsek szentelte pappá az egykori profi labdarúgót, a domonkos rendi Philip Mulryne-t Dublinban, a Szent Megváltó-templomban.

2017. július 10. hétfő

Hansjörg Hofer az új salzburgi segédpüspök

Hansjörg Hofer püspökké szentelését Franz Lackner salzburgi érsek, Alois Kothgasser nyugalmazott salzburgi érsek és Benno Elbs püspök végezte július 9-én a salzburgi székesegyházban. Az új segédpüspök „az Isten iránti szeretet felélesztéséhez és elmélyítéséhez” kíván... »

2017. július 10. hétfő

Interjú Anders Arboreliusszal, az első svéd bíborossal az ökumenéről

Anders Arborelius, az első svéd bíboros, június 12-én adott interjút Stockholmban a Crux angol nyelvű katolikus magazin munkatársának. Június 28-án kreálta bíborossá Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában.

2017. július 9. vasárnap

Hit, örök élet, feltámadás

A Pécsi Egyházmegye sorozata a 2020-ban hazánkban rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészüléshez kíván segítséget nyújtani: a korai tanúságok alapján mutatják be hónapról hónapra az egyház eucharisztikus teológiáját.

2017. július 9. vasárnap

Mária nem kételkedett, mi se tegyük! – Sarlós Boldogasszonyt ünnepelték a kópházi kegytemplomban

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke július 2-án a 245 éve felszentelt kópházi Sarlós Boldogasszony-kegytemplomban ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét tizenhat kópházi és harkai fiatalnak.

2017. július 6. csütörtök

Jubiláló házaspárokat köszöntöttek Nagybecskereken

Hálaadó szentmise keretében jubiláló házaspárok erősítették meg házastársi esküjüket és áldásban részesültek a nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyházban június 30-án.

2017. július 5. szerda

Beavató szentségek kiszolgáltatása az ózdi SZIKSZI-ben

Június 30-án szentmisével egybekötött ünnepségen zárták a tanévet az ózdi Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban.

2017. július 5. szerda

Lazarista papszentelés Munkácson

Majnek Antal megyéspüspök pappá szentelte Jan Vakulcsak turjaremetei származású lazarista szerzetest Munkácson, a Tours-i Szent Márton-székesegyházban június 24-én.

2017. július 4. kedd

Élénk és csínytevő – és boldoggá avatták

Hogyan lesz boldog egy élénk, pajkos, csínytevésre kész kislányból? Hát úgy, hogy élénk, pajkos, csínytevésre kész felnőtt válik belőle – és ráadásul a csínyeit az Egyház üldözői ellen követi el.

2017. július 3. hétfő

Gondolatok az erdélyi papszentelésre készülve

A papszentelések időszaka Erdély-szerte június vége, július eleje. Az idén szentelendők-szenteltek a Vasárnap hetilap hasábjain vallottak hivatásukról, céljaikról. Az összeállításunk ebből, illetve Jakubinyi György érsek kapcsolódó írásából közöl szemelvényeket.

2017. július 2. vasárnap

Olvasd, hidd, tanítsd, kövesd – Diakónusokat szenteltek Vácon

Ünneplő sokaság gyűlt össze július elsején Vácon. Beer Miklós megyéspüspök a váci székesegyházban diakónussá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt, valamint állandó diakónussá Lauer Tamást, Dénes Jánost és Molnár Andrást.

2017. július 1. szombat

tovább »