Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

2018. március 21. szerda

Ferenc pápa folytatta tanítását a szentmiséről: Gyönyörű dolog úgy imádkozni, mint Jézus!

Március 14-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten a Miatyánkról és a kenyértörésről elmélkedett. Hangsúlyozta, hogy ez az ima segít, hogy ugyanazzal a lelkülettel tudjunk imádkozni, amellyel Jézus imádkozott.

2018. március 14. szerda

Ferenc pápa a gyóntatókhoz: Szolgálók vagytok, nem az irgalmasság urai

Március 5. és 8. között zajlott a vatikáni kancelláriai palotában az Apostoli Penitenciária 29. továbbképzése. Ferenc pápa március 9-én az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a résztvevőket, és beszédet intézett hozzájuk.

2018. március 11. vasárnap

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 11-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2018. március 11. vasárnap

Ferenc pápa a bűnbánati liturgián: Jézus azt kéri, engedjük, hogy szeressen minket!

Március 9-én este a Szentatya bűnbánati liturgiát vezetett a Szent Péter-bazilikában. Homíliájában a felolvasott olvasmányokhoz (1Jn 3,1–10.19–22; Mt 26,69–75) fűzte gondolatait. Ő maga is elvégezte gyónását, majd sok más pappal együtt gyóntatta a híveket.

2018. március 9. péntek

24 óra az Úrnak – Ferenc pápa idén is nagyböjti imanapra hív!

Március 7-én, szerdán délelőtt az általános kihallgatás végén a Szentatya felhívást fogalmazott meg a „24 óra az Úrnak” imádságos kezdeményezés kapcsán.

2018. március 7. szerda

Piacenza bíboros: Kapcsoljuk ki a mobiltelefont, amikor gyóntatunk!

Március 5. és 8. között zajlik a vatikáni kancelláriai palotában az Apostoli Penitenciária 29. továbbképzése, amelyen Mauro Piacenza bíboros elnököl.

2018. március 6. kedd

Ad missio fogadalmat tett három papnövendék Egerben

Március elsején három papnövendék erősítette meg az ad missio szertartás keretében papi hivatására irányuló szándékát Ternyák Csaba egri érsek, valamint tanárok, elöljárók előtt, a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szemináriumban.

2018. március 6. kedd

Úgy gondolsz a gyónásra, mint egy kávéra Istennel?

Ferenc pápa szerint akár úgy is közelíthetünk a szentgyónáshoz, mintha meginnánk egy kávét az Úrral. A pápa február 27-i homíliájából emelünk ki segítő szempontokat az Aleteia katolikus portál nyomán, és tanácsokat adunk közre azok számára, akik régóta nem tudták rászánni... »

2018. február 28. szerda

Ferenc pápa: Kevés a mi adományunk, de Krisztusnak szüksége van erre a kevésre!

Február 28-án a Szentatya folytatta a szentmiséről tartott katekéziseit: a mise második részére, az eucharisztia liturgiájára áttérve az adományok előkészítéséről elmélkedett, és azt hangsúlyozta, hogy tudatosan kapcsoljuk oda életünket Krisztus önfelajánlásához.

2018. február 28. szerda

Ferenc pápa: A gyóntatófülkében fenyegetés helyett az Atya bocsánatát kell közvetíteni

Az Úr soha nem fárad bele, hogy mindenkit a megtérésre szólítson, és ezt szelíden, atyai bizalommal teszi. Így tegyenek tehát a gyóntatók is! – figyelmeztetett Ferenc pápa reggeli homíliájában, a Szent Márta-ház kápolnájában február 27-én bemutatott szentmisén.

2018. február 27. kedd

Egyedi esetekben az evangélikus fél is áldozáshoz járulhat házastársával Németországban

Véget ért a német püspöki konferencia Ingolstadtban tartott közgyűlése. A németországi főpásztorok többek között arról hoztak döntést, hogy bizonyos feltételekkel a katolikus–evangélikus házaspárok együtt áldozhatnak a katolikus szentmiséken.

2018. február 23. péntek

Obbágy László tartott előadást Máriapócson a házasság hete alkalmából

A házasság hetének egyik különleges állomása volt a február 16-án Máriapócson tartott előadás. Obbágy László teológiai tanár „Szerelmünket Isten előtt élni” címmel a házasság sajátos kincseiről és értékeiről beszélt.

2018. február 23. péntek

Újraindult a beteglátogató szolgálat az újpesti Károlyi Sándor Kórházban

A betegek világnapján, február 11-én Molnár István, a Szent József-templom plébánosa mutatott be szentmisét Újpesten, a Károlyi Sándor Kórházban, és kiszolgáltatta a betegek szentségét.

2018. február 23. péntek

Zarándoklatot szervezett házaspárok számára a Székesfehérvári Egyházmegye

A budapesti Szent István-bazilikába és az ercsi kegytemplomba szervezett zarándoklatot házaspárok számára a Székesfehérvári Egyházmegye Családpasztorációs Irodája február 17-én.

2018. február 20. kedd

Az első főpásztori keresztelő a Győri Egyházmegyében a családok évében

A sopronkövesdi Galavics család jelentkezett elsőként a Győri Egyházmegye felhívására, amiben nagycsaládok jelentkezését várják, akik örülnének, ha negyedik vagy többedik gyermeküket a főpásztor keresztelné meg a családok éve alkalmából. Az első püspöki keresztelőre február... »

2018. február 20. kedd

Házasság és szexualitás

Február 12. és 18. között a Pécsi Egyházmegye is csatlakozik a házasság hete programsorozathoz. Az egyházmegye honlapjának Vadfüge rovatában napról napra Heidl György „Csont az én csontomból” című, a házasság misztériumát tárgyaló könyvének egy-egy részlete olvasható.

2018. február 16. péntek

Fölszentelték Azerbajdzsán első katolikus püspökét

A bakui Szeplőtelen Fogantatás-templomban ünnepelték február 11-én Vladimír Fekete szlovák szalézi atyának, Azerbajdzsán apostoli prefektusának püspökké szentelését, akit Ferenc pápa 2017. december 8-án emelt főpásztorrá.

2018. február 16. péntek

Beer Miklós püspök szolgáltatta ki a betegek szentségét Ludányhalásziban

Húshagyókedden, február 13-án Beer Miklós váci megyéspüspök szentmisét mutatott be a Nógrád megyei községben működő Ipolypart Ápoló Gondozó Otthon és Rehabilitációs Intézetben. A szertartás elején a betegek szentségében részesülhettek az otthon közösségének tagjai.

2018. február 16. péntek

Nagy misztérium ez

Február 12. és 18. között a Pécsi Egyházmegye is csatlakozik a házasság hete programsorozathoz. Az egyházmegye honlapjának Vadfüge rovatában napról napra Heidl György „Csont az én csontomból” című, a házasság misztériumát tárgyaló könyvének egy-egy részlete olvasható.

2018. február 14. szerda

tovább »