Áldoztatók számára tartottak képzést Győrben

A Győri Egyházmegye területén áldoztatási engedéllyel rendelkező vagy áldoztatási engedélyt kérvényező világi munkatársak és szerzetesek képzésen vettek részt március 9-én a győri Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben.

2019. március 14., csütörtök

Két fiatalember vallomása arról, miért akarnak katolikusok lenni

Mindig megejtő élmény látni, ha felnőtt megtérők csatlakoznak az Egyházhoz. A budapesti Jézus Szíve-templom közössége tizenkét katekumennek örülhetett: nagyböjt első vasárnapján, március 10-én a Jezsuita Nyolcas szentmise keretében tettek tanúságot hitükről. Szőnyi Szilárd... »

2019. március 13., szerda

Szentségimádási napot tartottak a győri szemináriumban

A hagyományoknak megfelelően március 7-én, Aquinói Szent Tamás – a római katolikus iskolák, a papnevelő intézetek és növendékeik védőszentje – régi ünnepnapján tartották a győri Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet szentségimádási napját.

2019. március 12., kedd

Böcskei László püspöki jubileumát ünnepelték Nagyváradon

Fidem conforta – Erősítsd hitünket! – ezt választotta jelmondatául Böcskei László, amikor tíz éve a nagyváradi székesegyházban püspökké szentelte őt Martin Roos temesvári püspök, Ioan Robu bukaresti metropolita és Bábel Balázs érsek. Az évfordulót március 7-én... »

2019. március 8., péntek

Megalakult az Eucharisztikus Élet Mozgalom tatai közössége

A tatai Szent Imre-plébániatemplom (másik nevén: kapucinus templom) közössége 2019 januárjában csatlakozott az Eucharisztikus Élet Mozgalomhoz.

2019. február 28., csütörtök

Papszentelés Kalocsán a missziós kereszt jelenlétében

Bábel Balázs érsek a missziós kereszt jelenlétében február 24-én, érseki kinevezésének 20. évfordulóján pappá szentelte Gyirán Péter diakónust a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.

2019. február 26., kedd

Youcat: Gyónás – Megújulás

A modern korban a gyónás sokak számára kellemetlen érzéseket kelt, ez a kis könyvecske viszont – a YOUCAT-sorozat részeként – fiatalos és vonzó segítséget nyújt a gyónáshoz, választ adva számos, gyakran felmerülő kérdésre.

2019. február 23., szombat

Az Eucharisztia, a papság és a házasság szentségével foglalkozik a családpasztorációs papi találkozó

A következő családpasztorációs papi találkozóra április 25-én, csütörtökön kerül sor Budapesten, a Katolikus Pedagógiai Intézetben. Az Eucharisztia, a papság és a házasság szentségének kapcsolatával, és az ezzel összefüggő pasztorációs kérdésekkel foglalkoznak majd a... »

2019. február 23., szombat

Szilvágyi Zsolt: Alapkövek

Szilvágyi Zsolt Aradon született 1977-ben. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron, Fuldában és Münsterben végezte. A könyv alapjául a 2012 és 2015 között a temesvár-józsefvárosi plébánián elhangzott tematikus szentbeszédek tanítása szolgál a hét szentségről, a tízparancsolatról... »

2019. február 16., szombat

Püspöki szentmise a betegek világnapján Nagyváradon

A betegek világnapján, február 11-én a nagyvárad-olaszi Szentlélek kiáradása-templomban koncelebrált szentmisét mutatott be Böcskei László megyéspüspök. A misén kiszolgáltatták a betegek kenetét; szentbeszédet mondott Giosanu Leonard káplán.

2019. február 16., szombat

Beteg szervek helyett beteg embereket kell gyógyítani – Betegek világnapja Veszprémben

Márfi Gyula veszprémi érsek Felker Zsolt székesegyházi káplánnal és Juhász Csaba kórházlelkésszel együtt mutatott be szentmisét a betegek világnapja alkalmából a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban február 12-én. A szentmise keretében kiszolgáltatták a betegek szentségét... »

2019. február 15., péntek

Müller bíboros „Hitnyilatkozatot” tett közzé a katolikus tanításról

„Ne nyugtalankodjék szívetek.” Ezzel a János-evangéliumból vett felhívással kezdődik a Gerhard Ludwig Müller bíboros által február 8-án közzétett hitnyilatkozat, amelyben az Egyház szentségekről, a szentáldozásról, a papság szentségéről szóló tanítását foglalja össze a... »

2019. február 14., csütörtök

Püspöki szentmise keretében szolgáltatták ki a betegek szentségét Margittán

A betegek világnapja előtti vasárnap, február 10-én a margittai (Bihar megye) Árpád-házi Szent Margit-templomban Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatott be szentmisét, amelynek keretében kiszolgáltatták a betegek szentségét azoknak, akik kérték és felkészültek rá.

2019. február 12., kedd

Megkezdődött a házasság hete

A házasság hete országos rendezvénysorozata február 10-én vette kezdetét. Az egyházmegyék nyitórendezvényeiről nyújtunk beszámolót.

2019. február 12., kedd

Bemutatták az elsőáldozókat Kapuváron

A kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola negyvennégy tanulója készül az első szentáldozásra idén. A Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódó iskolai szentmisén mutatták be őket a Szent Anna-templomban.

2019. február 8., péntek

Márfi Gyula érsek a veszprémi börtönben megkeresztelt egy fogvatartottat

Márfi Gyula veszprémi érsek keresztelőt tartott a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben február 3-án, vasárnap.

2019. február 7., csütörtök

Fogadalomtételt ünnepeltek a domonkos nővérek a budakeszi konventben

Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, a megszentelt élet napján szentmise keretében tette le első fogadalmát a soproni származású Hillebrand Barbara Ágota domonkos nővér a budakeszi Sziénai Szent Katalin Konventben.

2019. február 5., kedd

Elsőáldozásra készülő „királyfiak és királylányok” találkoztak Debrecenben

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hittanosai közül közel háromszáz leendő elsőáldozó gyermek együtt készült a nagy találkozásra február 2-án Debrecenben, a Megtestesülés-templomban a „NEKtek! – Veletek!” programsorozat szombati alkalmán.

2019. február 4., hétfő

Krisztus világosságában járni – Görögkatolikus papszentelést ünnepeltek Nyíregyházán

„Krisztus világosságában járni, s ezt a világosságot másoknak megmutatni, átadni: ez a pap feladata” – mondta prédikációjában Szocska A. Ábel megyéspüspök a nyíregyháza-kertvárosi görögkatolikus Szent Kereszt felmagasztalása templomban, ahol február 2-án pappá szentelte ifj.... »

2019. február 3., vasárnap

Ferenc pápa sajtótájékoztatója: A cölibátus ajándék, nem értek egyet, hogy választható legyen

Január 27-én Panamából hazatérőben is elbeszélgetett a Szentatya az újságírókkal a repülőgép fedélzetén. Több aktuális kérdést is érintett: papi cölibátus, a gyermekek szexuális nevelése, a kiskorúakkal szembeni visszaélések elleni fellépés, a bevándorlás összetett... »

2019. január 30., szerda

tovább »