Lemondott a pápai gyermekvédelmi bizottság egyik tagja

Marie Collins, az ír egyházi szexuális visszaélések egyik áldozata március 1-jén lemondott a pápai gyermekvédelmi bizottságban betöltött pozíciójáról, amelynek 2014-es alapítása óta tagja volt – tájékoztatott a Szentszék.

2017. március 3. péntek

A Test Teológiája csoport tagjai tartottak előadást Szegeden a házasság hetében

A Test Teológiája csoport tagjai a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség meghívására tartottak előadást a házasság hete keretében február 16-án. Beszéltek családról, házasságról, szerelem és szexualitás kapcsolatáról, megosztották saját tapasztalatból eredő... »

2017. február 17. péntek

A pápa előszót írt egy a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről szóló könyvhöz

Bocsánatot kérek a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataitól. Maximális szigorral kell fellépnünk az abúzust elkövető papokkal szemben – áll Ferenc pápa a „Megbocsátok magának, atyám” (La perdono, padre) című könyvhöz írt előszavában.

2017. február 14. kedd

Kilépni, és nyomot hagyni – imaest a tiszta szerelemért, lánykéréssel

A „Tiszta szerelem! Lehetséges?” címmel meghirdetett imaestet, számos belföldi és határon túli helyszínhez csatlakozva, október 12-én a budapesti Örökimádás-templomban is megrendezte az Országos Lelkipásztori Intézet, valamint a Nyolc Boldogság Közösség.

2016. október 13. csütörtök

A Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága plenáris ülést tartott a Vatikánban

Ferenc pápa 2014 márciusában közzétett rendeletével jött létre a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága, melynek tagjai a múlt héten, szeptember 5. és 11. között Rómában gyűltek össze, hogy megtartsák munkacsoportjaik találkozóit és plenáris ülését.

2016. szeptember 13. kedd

„Játssz az életért” – brazil egyházi kezdeményezés az emberkereskedelem ellen

A fenti elnevezéssel indítottak kampányt brazil szerzetesnők a riói Olimpia idejére, hogy felhívják a figyelmet az emberkereskedelem és a szexuális visszaélések elleni fellépés fontosságára.

2016. augusztus 6. szombat

Sarah bíboros: Meg kell védenünk a családokat a sátán támadásaitól

Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa május 17-én a washingtoni 12. Nemzeti Katolikus Imareggelin tartott beszédében kemény hangon bírálta és a sátán művének nevezte azon jelenségeket, amelyek szemben állnak a hagyományos családi... »

2016. május 19. csütörtök

Federico Lombardi jegyzete a kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélésekről

Pell bíborosnak az ausztrál királyi bizottság előtt tett tanúvallomása és a Spotlight című film Oscar-díja kapcsán Federico Lombardi szentszéki szóvivő március 4-én délben jegyzetet tett közzé a papok kiskorúak elleni visszaéléseiről.

2016. március 6. vasárnap

A kiskorúak ellen elkövetett visszaélésekkel szemben a jelszó a határozott cselekvés

A papok által kiskorúak ellen elkövetett visszaélésekkel szemben a jelszó a határozott cselekvés, anélkül hogy a „lincselés” csapdájába esnénk – hangoztatta egy olasz napilapnak adott interjújában Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkár-helyettes.

2016. március 4. péntek

A vatikáni napilap írása a Spotlight című filmről

„Az Oscar-díjat nyert Spotlight című film cselekménye érdekes és nem katolikusellenes, mert hangot ad a hívek rémületének és mély fájdalmának a szörnyű valóság felismerése láttán” – olvasható a L’Osservatore Romano február 29-ei cikkében.

2016. március 2. szerda

Pell bíboros tanúvallomást tett az ausztrál királyi bizottság előtt

George Pell ausztrál bíboros, a vatikáni Gazdasági Titkárság prefektusa video-összeköttetésen keresztül négyórás tanúvallomást tett február 28-án, vasárnap este a bizottság előtt arról, hogy a különböző intézmények hogyan kezelték a szexuális visszaéléseket... »

2016. március 2. szerda

Sikeres a szaléziak „LoveMatters” programja Dél-Afrikában

A „LoveMatters” („Szerelmi ügyek”) szaléziak, Don Bosco-nővérek és önkéntesek által vezetett, 13–19 éves fiatalok számára kidolgozott, életmódra és szexualitásra vonatkozó oktatási program, amelynek célja, hogy csökkentsék a HIV-fertőzések tragikusan magas arányát... »

2016. február 23. kedd

A házasság hete rendezvényei Kecskeméten

Kecskeméten még több helyszín, városi intézmény és szervezet bekapcsolásával csatlakoztak az országos programsorozathoz, melynek fő szervezője a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) által működtetett Parázs Pasztorális Központ volt.

2016. február 22. hétfő

A Vatikán szerint az abortusz egyáltalán nem lehet válasz a Zika-vírusra

Bernardito Auza érsek, a Szentszék ENSZ-hez delegált állandó megfigyelője élesen bírálta a világszervezet február 16-i, New Yorkban tartott ülésén azokat a felvetéseket, amelyek az abortuszban látják a Zika-vírus felszámolásának eszközét.

2016. február 19. péntek

A Kiskorúak Védelméért Felelős Pápai Bizottság nyilatkozata

A Kiskorúak Védelméért Felelős Pápai Bizottság elnöke, Sean O’Malley bíboros február 15-én nyilatkozatot tett közzé, amelyben a testület emlékeztet: az egyháziaknak kötelességük jelezni a polgári hatóságok felé, ha szexuális visszaélés gyanúja merül föl.

2016. február 16. kedd

Házasság hete 2016 – „Szeretet: szenvedély és döntés”

Február 4-én Budapesten sajtótájékoztatón mutatták be az országszerte február 7-én kezdődő házasság hete rendezvényt. „A szeretet: szenvedély és döntés” jelmondattal meghirdetett programsorozat a házasság építésének szükségességére, a mindenkori megújulás lehetőségére... »

2016. február 4. csütörtök

A Gyulafehérvári Caritas felvilágosító programsorozata kamaszoknak

A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen a „Kamaszkor küszöbén” elnevezésű projekt keretében szervezett szexuális felvilágosító programsorozatot.

2015. október 30. péntek

Az angol nyelvű kiscsoportok jelentései a családszinóduson

Az Osservatore Romano vatikáni napilap október 22-i számában közzé tette a szinódusi munkadokumentum harmadik részéről kis csoportokban folytatott tanácskozás jelentéseit. „A család küldetése ma” témakör kérdéseit vitatták meg a szinódusi atyák a munkadokumentum pontjai... »

2015. október 24. szombat

Kecskemét is bekapcsolódott a Tiszta szerelem imaest országos programjába

Október 7-én a Jézus Szíve Társaság és a Parázs Pasztorális Központ szervezésében Kecskemét is bekapcsolódott a „Tiszta szerelem imaest” elnevezésű országos programba. Az imaest résztvevői a kecskeméti nagytemplomban gyűltek össze, hogy imádkozzanak a tisztaságért és... »

2015. október 17. szombat

Családpasztorációs papok találkoznak Leányfalun

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottsága őszi családpasztorációs papi találkozót tart október 5. és 7. között a leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban – tájékoztatta szerkesztőségünket a testület.

2015. szeptember 14. hétfő

tovább »