Egyház és szex – Határokat feszegető kérdések a „Szólj be a papnak” sorozatban

Hatodszorra kiemelt érdeklődést kiváltó témára invitáltak Budapesten a „Szólj be a papnak” beszélgetéssorozat szervezői. Az Egyház és a szex kérdésköréről telt ház előtt vallott két katolikus, egy evangélikus és egy baptista lelkipásztor április 16-án a Zappa Caféban.

2018. április 17. kedd

A fiatalok érzelmi és szexuális neveléséről szólt a családpasztorációs papi találkozó

A fiatalok érzelmi és szexuális nevelése volt a hagyományos tavaszi családpasztorációs papi találkozó témája április 12-én Budapesten, a Katolikus Pedagógiai Intézetben.

2018. április 12. csütörtök

Szexuális nevelés keresztény szemmel – Folytatódott a Szülők Akadémiája Szekszárdon

A szekszárdi Szent József Iskolaközpont tizenegy éve szervez előadás-sorozatot „Szülők akadémiája” címmel. Február 23-án Hodász András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkésze, blogger tartott előadást a szexuális nevelésről.

2018. február 28. szerda

Ferenc pápa kilenc új tagot nevezett ki a kiskorúak védelmével foglalkozó pápai bizottságba

Ferenc pápa február 17-én kilenc új tagot nevezett ki a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottságába, illetve megerősítette elnöki tisztében Sean O’Malley bíborost.

2018. február 19. hétfő

Van-e még értelme a házasságnak? – Szentendrén is „beszóltak a papnak”

Szentendrén folytatódott a „Szólj be a papnak!” beszélgetéssorozat február 15-én, ezúttal a szerelem, párválasztás és a szexualitás témájában. Az érdeklődők Bécser Róbert ferencest, Író Sándor vérteskéthelyi plébánost, Édes Gábor református, valamint Steiner József... »

2018. február 16. péntek

Lezárult a regensburgi dóm kórusiskolájában elkövetett visszaélések kivizsgálása

Lezárult a regensburgi dóm kórusiskolájába 1945 és 1990 között járt kiskorú tanítványok ellen elkövetett visszaélések kivizsgálása. Az eredményeket Ulrich Weber ügyvéd tette közzé egy sajtótájékoztató keretében Regensburgban, július 18-án.

2017. július 21. péntek

A kanadai püspökök szerint a gendertörvény a szólásszabadságot fenyegeti

„A nem nem különíthető el a biológiai szexualitástól és nem választható” – a kanadai püspöki konferencia közleményében így fogalmazza meg erős kételyeit az új törvénnyel kapcsolatban, amelyet júniusban fogadott el az ottawai kormány.

2017. július 11. kedd

Szaléziak a kényszerházasságok ellen Indiában

A bengalurui szaléziak CREAM nevű programjuk révén, együttműködésben a Bengalurui Vidékfejlesztési, Képzési és Fejlesztési Társasággal (BREADS) arra törekszenek, hogy csökkentsék az olyan házasságok számát, amelyekbe kiskorú lányokat kényszerítenek.

2017. július 10. hétfő

Lemondott a pápai gyermekvédelmi bizottság egyik tagja

Marie Collins, az ír egyházi szexuális visszaélések egyik áldozata március 1-jén lemondott a pápai gyermekvédelmi bizottságban betöltött pozíciójáról, amelynek 2014-es alapítása óta tagja volt – tájékoztatott a Szentszék.

2017. március 3. péntek

A Test Teológiája csoport tagjai tartottak előadást Szegeden a házasság hetében

A Test Teológiája csoport tagjai a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség meghívására tartottak előadást a házasság hete keretében február 16-án. Beszéltek családról, házasságról, szerelem és szexualitás kapcsolatáról, megosztották saját tapasztalatból eredő... »

2017. február 17. péntek

A pápa előszót írt egy a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről szóló könyvhöz

Bocsánatot kérek a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataitól. Maximális szigorral kell fellépnünk az abúzust elkövető papokkal szemben – áll Ferenc pápa a „Megbocsátok magának, atyám” (La perdono, padre) című könyvhöz írt előszavában.

2017. február 14. kedd

Kilépni, és nyomot hagyni – imaest a tiszta szerelemért, lánykéréssel

A „Tiszta szerelem! Lehetséges?” címmel meghirdetett imaestet, számos belföldi és határon túli helyszínhez csatlakozva, október 12-én a budapesti Örökimádás-templomban is megrendezte az Országos Lelkipásztori Intézet, valamint a Nyolc Boldogság Közösség.

2016. október 13. csütörtök

A Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága plenáris ülést tartott a Vatikánban

Ferenc pápa 2014 márciusában közzétett rendeletével jött létre a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága, melynek tagjai a múlt héten, szeptember 5. és 11. között Rómában gyűltek össze, hogy megtartsák munkacsoportjaik találkozóit és plenáris ülését.

2016. szeptember 13. kedd

„Játssz az életért” – brazil egyházi kezdeményezés az emberkereskedelem ellen

A fenti elnevezéssel indítottak kampányt brazil szerzetesnők a riói Olimpia idejére, hogy felhívják a figyelmet az emberkereskedelem és a szexuális visszaélések elleni fellépés fontosságára.

2016. augusztus 6. szombat

Sarah bíboros: Meg kell védenünk a családokat a sátán támadásaitól

Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa május 17-én a washingtoni 12. Nemzeti Katolikus Imareggelin tartott beszédében kemény hangon bírálta és a sátán művének nevezte azon jelenségeket, amelyek szemben állnak a hagyományos családi... »

2016. május 19. csütörtök

Federico Lombardi jegyzete a kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélésekről

Pell bíborosnak az ausztrál királyi bizottság előtt tett tanúvallomása és a Spotlight című film Oscar-díja kapcsán Federico Lombardi szentszéki szóvivő március 4-én délben jegyzetet tett közzé a papok kiskorúak elleni visszaéléseiről.

2016. március 6. vasárnap

A kiskorúak ellen elkövetett visszaélésekkel szemben a jelszó a határozott cselekvés

A papok által kiskorúak ellen elkövetett visszaélésekkel szemben a jelszó a határozott cselekvés, anélkül hogy a „lincselés” csapdájába esnénk – hangoztatta egy olasz napilapnak adott interjújában Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkár-helyettes.

2016. március 4. péntek

A vatikáni napilap írása a Spotlight című filmről

„Az Oscar-díjat nyert Spotlight című film cselekménye érdekes és nem katolikusellenes, mert hangot ad a hívek rémületének és mély fájdalmának a szörnyű valóság felismerése láttán” – olvasható a L’Osservatore Romano február 29-ei cikkében.

2016. március 2. szerda

Pell bíboros tanúvallomást tett az ausztrál királyi bizottság előtt

George Pell ausztrál bíboros, a vatikáni Gazdasági Titkárság prefektusa video-összeköttetésen keresztül négyórás tanúvallomást tett február 28-án, vasárnap este a bizottság előtt arról, hogy a különböző intézmények hogyan kezelték a szexuális visszaéléseket... »

2016. március 2. szerda

Sikeres a szaléziak „LoveMatters” programja Dél-Afrikában

A „LoveMatters” („Szerelmi ügyek”) szaléziak, Don Bosco-nővérek és önkéntesek által vezetett, 13–19 éves fiatalok számára kidolgozott, életmódra és szexualitásra vonatkozó oktatási program, amelynek célja, hogy csökkentsék a HIV-fertőzések tragikusan magas arányát... »

2016. február 23. kedd

tovább »