Kettős könyvbemutató az egyházatyák koráról

Geréby György és Novák Veronika mutatta be a nagyközönségnek február 24-én Bugár M. István „A teológia kezdetei a jánosi tradícióban – a Melitón- és a Hippolütosz-dosszié” és Pierre Riché „Oktatás és művelődés a barbár Nyugaton” című könyvét.

2017. február 25. szombat

Az „Egyház szeme”, a szegények képviselője – kérdések a diakonátus lényegéről

A Vigilia kiadónál megjelent, „A diakonátus teológiája” című gyűjteményes kötetet mutatták be február 22-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, ahol a könyv egyik szerzője, Stefan Sander, a Nemzetközi Diakonátusi Központ ügyvezetője tartott előadást a... »

2017. február 23. csütörtök

Domonkosok a társadalomért – jubileumi évet záró könyvbemutató és konferencia Budapesten

Az alapítása 800. évfordulóját ünneplő domonkos rend a héten az emlékévet záró konferencián és könyvbemutatón ismerteti, miként válaszol ma a szerzetesközösség gazdag teológiai hagyománya alapján korunk gazdasági és szociális kérdéseire. Február 21-én tájékoztatták... »

2017. február 21. kedd

A Test Teológiája csoport tagjai tartottak előadást Szegeden a házasság hetében

A Test Teológiája csoport tagjai a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség meghívására tartottak előadást a házasság hete keretében február 16-án. Beszéltek családról, házasságról, szerelem és szexualitás kapcsolatáról, megosztották saját tapasztalatból eredő... »

2017. február 17. péntek

Sapientia Szabadegyetem – Hogyan viszi előbbre Isten az üdvösségtörténetet a nők által?

A Sapientia Szabadegyetem február 16-i előadásán Szatmári Györgyi teológus, rektorhelyettes és Szabó Xavér OFM „Királyok és királynők – férfi és női szerepek az Ószövetségben” címmel tartottak előadást.

2017. február 17. péntek

Pécsett rendezték meg a Fiatal Kutatók és Doktoranduszok VII. Nemzetközi Teológuskonferenciáját

Február 10–12. között rendezték meg a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) Hittudományi Osztályának éves rendes nemzetközi konferenciáját a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán.

2017. február 13. hétfő

Emberi jövő és keresztény reménység – Szabó Ferenc SJ előadás-sorozatot indított a Párbeszéd Házában

„Emberi jövő és keresztény reménység” címmel tart négyrészes előadás-sorozatot a Párbeszéd Házában Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő. Az első alkalmat február 8-án, szerdán tartották.

2017. február 10. péntek

Ferenc pápa katolikus és ortodox teológusokkal találkozott

Ferenc pápa január 27-én, pénteken a Kelemen teremben találkozott a Katolikus Egyház és az ortodox egyházak közötti párbeszéd nemzetközi bizottságának harmincegy teológusával, akik ezekben a napokban üléseznek Rómában.

2017. január 29. vasárnap

Ajándék és feladat – Az ökumené jegyében tartják a teológiai tanárok konferenciáját

Háromnapos konferenciát rendeznek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán (PPKE HTK) teológiai tanároknak. A január 25. és 27. között zajló tanácskozásra – melynek címe „Reformáció és ökumenikus párbeszéd” – ezúttal a protestáns egyházak képviselőit is... »

2017. január 26. csütörtök

Ferenc pápa: Sokszor a félelem, a veszély tanít meg minket remélni és imádkozni!

Január 18-án a szentatya Jónás próféta alakját felhasználva a remény és az imádság közötti kapcsolatról elmélkedett a délelőtti általános kihallgatáson. A jelenlévők köszöntésekor többször is kérte, hogy imádkozzunk a keresztények egységéért. Katekézisét teljes... »

2017. január 18. szerda

Intézmény és karizma az egyházban – Konferenciát rendeztek Tomka Ferenc könyvéről

Tomka Ferenc „Intézmény és karizma az egyházban” című könyvének egyháztani újraolvasására tettek kísérletet a Magyar Pax Romana szervezésében megrendezett konferencia előadói a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán január 17-én.

2017. január 18. szerda

Békesség e háznak! – Fehérváry Jákó OSB a házszentelés hagyományáról

Fehérváry Jákó bencés szerzetes, teológus írása a házszentelés hagyományáról.

2017. január 10. kedd

Eberhard Schockenhoff: Elszántság és szembeszegülés – A vértanúk életének tanúságtétele

A szerző német római katolikus pap és morálteológus. Legújabb, magyarul a Vigilia Kiadónál megjelent könyvében ókori egyházi írók és 20. századi teológusok tanításai alapján vizsgálja a vértanúság történelemben betöltött szerepét.

2016. december 31. szombat

Juhos Imre spirituális szabadegyetemi előadása a nevelésről

A Győri Hittudományi Főiskola „Hitünk és életünk” elnevezésű szabadegyetemének negyedik előadását Juhos Imre, a győri szeminárium spirituálisa tartotta december 14-én „Nevelés – kinek a dolga?” címmel.

2016. december 27. kedd

Démonok kívül-belül – előadás Kolozsváron

„Démonok a 20. században” címmel tartott előadást Jitianu Liviu docens, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Karának filozófia- és dogmatikatanára december 14-én a kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében.

2016. december 20. kedd

Török József: Félszázad

Török József teológus, egyháztörténész, tanszékvezető egyetemi tanár 70. születésnapjára jelent meg a kötet, amelyben saját írásai, a vele készült interjúk alapján ismerhetjük meg életútját, rendkívül sokrétű, papi, tudósi, tanári szolgálatát.

2016. december 18. vasárnap

Kik az idegenek? – Görögkatolikus teológiai napokat tartottak Máriapócson

Mára hagyománnyá vált, hogy Máriapócs ad otthont a görögkatolikus papok számára évente megrendezett teológiai továbbképzésnek. Az idén december 9–10-én tartott kétnapos kurzust a következő mottóval hirdették meg: „Idegen voltam…” (Mt 25,35).

2016. december 15. csütörtök

Segítség Isten szavának mélyebb megértéséhez – Lectio Divina a Pécsi Egyházmegye honlapján

Az elmúlt hetekben új tartalommal bővült a Pécsi Egyházmegye weboldala. A Lectio Divina-sorozat hétről hétre segíti az evangéliumi szövegek alaposabb megismerését, mélyebb megértését, szolgálja a gondolatébresztést.

2016. december 12. hétfő

Bemutatták az Új Ember Kiadó könyvújdonságait

December 9-én mutatták be az Új Ember Kiadó három könyvét: Ferenc pápa „Az irgalmasság arcai”; Gustavo Gutiérrez – Gerhard Ludwig Müller „A szegények oldalán – A felszabadítás teológiája”, valamint Verbényi István – Sztankó Attila „Mysterium fidei – A szentmise... »

2016. december 10. szombat

Pécsett rendezik meg a Fiatal Kutatók és Doktoranduszok VII. Nemzetközi Teológuskonferenciáját

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Hittudományi Osztálya 2017. február 10–12. között rendezi meg a Fiatal Kutatók és Doktoranduszok VII. Nemzetközi Teológuskonferenciáját a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán. A konferenciára december 16-ig várják a doktori képzésben részt... »

2016. december 8. csütörtök

tovább »