Útban Krisztushoz, útban az egység felé – A reformációról tartottak konferenciát Pécsett

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából ökumenikus teológiai konferenciát tartottak április 25-én a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán „Keresztény szabadság és társadalmi fejlődés” címmel. A rendezvény főelőadója Peter Neuner, a müncheni egyetem emeritus... »

2017. április 26. szerda

Az irgalmasság sokszínűsége Máté evangéliumában – Beszélgetés Kocsis Imre biblikusprofesszorral

Az Isteni Irgalmasság vasárnapjára készülve az egyházi év aktuális olvasmányrendjében (A év) sorra kerülő Máté-evangélium tanításáról kérdeztük Kocsis Imre biblikusprofesszort, a PPKE Hittudományi Kara Újszövetségi Szentírástudományi Tanszékének vezetőjét.

2017. április 22. szombat

Úton Emmausz felé – A húsvétot követő fényes hét Egyházunkban

A húsvét ünneplése nem zárul le a szent három nap elmúltával, hanem a következő vasárnapig, húsvét nyolcadáig tart, nem beszélve arról, hogy az Egyház minden szentmisében a húsvétot ünnepli – Heidl Györgynek, a Pécsi Tudományegyetem docensének írását közöljük.

2017. április 19. szerda

Emberi jövő és keresztény reménység – Folytatódott Szabó Ferenc SJ előadás-sorozata

A fenti címmel tart négyrészes előadás-sorozatot a Párbeszéd Házában Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő. A harmadik alkalommal, április 12-én este a reménység teológiájáról és Európa jövőjéről beszélt.

2017. április 13. csütörtök

Jézus lábnyomaiba lépni – Anne-Marie Pelletier írta az idei római keresztút elmélkedéseit

Anne-Marie Pelletier francia hermeneutika- és egzegéziskutató írta az április 14-én, nagypénteken este Rómában, a Colosseumnál végzendő keresztút elmélkedéseit, amelyet Ferenc pápa vezet majd. A teológus a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott a szövegek összeállításáról.

2017. április 12. szerda

A Pápai Ház szónoka megtartotta ötödik nagyböjti prédikációját

Április 7-én Ferenc pápa jelenlétében tartotta meg Raniero Cantalamessa kapucinus ötödik nagyböjti elmélkedését a Redemptoris Mater-kápolnában. Arról szólt, miként lehet a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóját kegyelmi eseménnyé és az egész Egyház kiengesztelődésévé... »

2017. április 8. szombat

Két új taggal bővült a Szent István Tudományos Akadémia

Vida Gábor biológus és Takács Gyula biblikus teológus tartotta meg székfoglaló előadását április 3-án a Szent István Tudományos Akadémián. Az eseményre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében került sor.

2017. április 5. szerda

Európa védőszentjéről, Szent Brigittáról tartottak előadást a Párbeszéd Házában

„Észak fénye: Svédországi Szent Brigitta” címmel tartott vetített képes előadást március 21-én a Párbeszéd Házában Kőrösiné Merkl Hilda, az ELTE docense Szent Brigitta általa fordított „Mennyei kinyilatkoztatások” című, a Kairosz Kiadónál megjelent könyvéről.

2017. március 22. szerda

Miért legyek jobb? – A hegyi beszéddel foglalkozott a Sapientia-nap

„Új bort új tömlőbe! – A hegyi beszéd és a morálteológia” címmel tartott tanulmányi napot a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Budapesten március 18-án. Az exegézis, morálteológia, liturgika és a pszichológia felől közelítették meg a hegyi beszédet, a... »

2017. március 19. vasárnap

„Ismerem az üres pillanatokat is” – a Die Zeit német hetilap interjúja Ferenc pápával

A szentatya február végén vatikáni otthonában, a Szent Márta-házban találkozott a német újságírókkal, akikkel hosszasan elbeszélgetett. Érintette többek között a papi hivatások hiányának, a női diakonátusnak, a hit válságának, az ördög létezésének, a helyes imádságnak, a... »

2017. március 13. hétfő

A böjt indítéka a szeretet – Beszélgetés Papp Miklós morálteológussal

Elkezdődött a keresztény bűnbánati időszak. A nagyböjt negyven napja alatt az önmegtagadás, az imádság és a jócselekedetek útján arra törekszünk, hogy szívünket életünk szétszórtságából Istenhez emeljük, és az ő szeretetével tanuljunk jelen lenni a világban. Papp Miklós... »

2017. március 12. vasárnap

Emberi jövő és keresztény reménység – Folytatódott Szabó Ferenc SJ előadás-sorozata

Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő március 8-án tartotta második előadását a Párbeszéd Házában. Ezúttal a történelem értelmének különböző – ateista, filozófiai, keresztény – megközelítéseiről beszélt.

2017. március 9. csütörtök

Megjelent a Vigilia márciusi száma

A Vigilia ez évi harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2017. március 5. vasárnap

Egy helyütt és mindenütt – A keresztútjárásról

„Utad, Jézus, veled járjuk” – szinte valamennyi katolikus templom falán vagy kertjében megtalálhatók Jézus keresztútjának állomásai. Ahogy a hívő egyik képtől a következőig halad, lélekben elkíséri Jézust Poncius Pilátus palotájától a Golgota hegyére vezető útján, sőt... »

2017. március 3. péntek

Kettős könyvbemutató az egyházatyák koráról

Geréby György és Novák Veronika mutatta be a nagyközönségnek február 24-én Bugár M. István „A teológia kezdetei a jánosi tradícióban – a Melitón- és a Hippolütosz-dosszié” és Pierre Riché „Oktatás és művelődés a barbár Nyugaton” című könyvét.

2017. február 25. szombat

Az „Egyház szeme”, a szegények képviselője – kérdések a diakonátus lényegéről

A Vigilia kiadónál megjelent, „A diakonátus teológiája” című gyűjteményes kötetet mutatták be február 22-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, ahol a könyv egyik szerzője, Stefan Sander, a Nemzetközi Diakonátusi Központ ügyvezetője tartott előadást a... »

2017. február 23. csütörtök

Domonkosok a társadalomért – jubileumi évet záró könyvbemutató és konferencia Budapesten

Az alapítása 800. évfordulóját ünneplő domonkos rend a héten az emlékévet záró konferencián és könyvbemutatón ismerteti, miként válaszol ma a szerzetesközösség gazdag teológiai hagyománya alapján korunk gazdasági és szociális kérdéseire. Február 21-én tájékoztatták... »

2017. február 21. kedd

A Test Teológiája csoport tagjai tartottak előadást Szegeden a házasság hetében

A Test Teológiája csoport tagjai a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség meghívására tartottak előadást a házasság hete keretében február 16-án. Beszéltek családról, házasságról, szerelem és szexualitás kapcsolatáról, megosztották saját tapasztalatból eredő... »

2017. február 17. péntek

Sapientia Szabadegyetem – Hogyan viszi előbbre Isten az üdvösségtörténetet a nők által?

A Sapientia Szabadegyetem február 16-i előadásán Szatmári Györgyi teológus, rektorhelyettes és Szabó Xavér OFM „Királyok és királynők – férfi és női szerepek az Ószövetségben” címmel tartottak előadást.

2017. február 17. péntek

Pécsett rendezték meg a Fiatal Kutatók és Doktoranduszok VII. Nemzetközi Teológuskonferenciáját

Február 10–12. között rendezték meg a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) Hittudományi Osztályának éves rendes nemzetközi konferenciáját a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán.

2017. február 13. hétfő

tovább »