Clairvaux-i Szent Bernát apát és egyháztanító

A „mézajkú doktor”-ra, a méhészek, a gyertyaöntők, a haldoklók patrónusára emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 19-én. Szent Bernáthoz gyermekbetegségek, megszállottság, dögvész, viharok idején is fohászkodnak.

2017. augusztus 19. szombat

A valóban boldog asszony – Szűz Mária mennybevételének ünnepe: Nagyboldogasszony

Nagyboldogasszony ünnepéhez kapcsolódva Lápossy Péter írását adjuk közre, mely a Pécsi Egyházmegye honlapján jelent meg.

2017. augusztus 15. kedd

Levelezős hallgatók lelkinapja Püspökszentlászlón

Augusztus 5-én lelkinapon vettek részt a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola levelező tagozatos hallgatói Püspökszentlászlón. A kastély parkjában tartott közös elmélkedés középpontjában az Istennel való személyes kapcsolattartás, az ima állt.

2017. augusztus 10. csütörtök

Ferenc pápa: A keresztség Krisztus-hordozóvá tesz minket

Augusztus 2-án Ferenc pápa folytatta a keresztény reményről szóló katekézissorozatát. Mai elmélkedésének témája a keresztség mint a reménység kapuja volt. A Szentatya beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. augusztus 2. szerda

Márta és Mária

Szent Márta liturgikus emléknapjához kapcsolódva Heidl György írását adjuk közre, mely a Pécsi Egyházmegye honlapjának Vadfüge rovatában jelent meg.

2017. július 29. szombat

Pótfelvételt hirdet a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Az alábbiakban tájékozódhatnak azokról a szakokról, melyek esetében pótfelvételt hirdettek, illetve a jelentkezési és pótfelvételi határidőkről.

2017. július 16. vasárnap

Szent Bonaventura püspök, egyháztanító

Szent Bonaventura 1218 körül született az olaszországi Viterbo közelében. A hagyomány szerint a Bonaventura nevet a súlyos beteg gyermek Szent Ferenc imájára történt csodás gyógyulásának emlékére kapta.

2017. július 15. szombat

A lisztérzékenyek továbbra is áldozhatnak

A világi sajtóban a napokban számos félreértés terjedt el a témával kapcsolatban. Gájer László érseki titkár, az Esztergomi Hittudományi Főiskola oktatója jegyzetét közöljük.

2017. július 12. szerda

Diplomaosztót tartottak az Egri Hittudományi Főiskolán

Sarlós Boldogasszony ünnepén, július 2-án rendezték a diplomaosztó ünnepséget az Egri Hittudományi Főiskola hallgatóinak a szeminárium kápolnájában. Ternyák Csaba egri érsek tanévzáró hálaadó szentmisét mutatott be.

2017. július 10. hétfő

Interjú Anders Arboreliusszal, az első svéd bíborossal az ökumenéről

Anders Arborelius, az első svéd bíboros, június 12-én adott interjút Stockholmban a Crux angol nyelvű katolikus magazin munkatársának. Június 28-án kreálta bíborossá Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában.

2017. július 9. vasárnap

Hit, örök élet, feltámadás

A Pécsi Egyházmegye sorozata a 2020-ban hazánkban rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészüléshez kíván segítséget nyújtani: a korai tanúságok alapján mutatják be hónapról hónapra az egyház eucharisztikus teológiáját.

2017. július 9. vasárnap

Újabb előrelépés az ökumenizmus útján

Július 5-én Wittenbergben, a reformáció városában csatlakozik hivatalosan a Református Egyházak Világszövetsége a megigazulás tanáról szóló közös nyilatkozathoz.

2017. július 4. kedd

Fókuszban a szerzetesség – Egyháztörténeti konferenciát rendeztek Pannonhalmán

„Szerzetesség az Egyházban a Kárpát-medencében” címmel tartották meg a Pannonhalmi Főapátságban az Egyháztörténészek IV. Országos Találkozóját június 29. és 30. között.

2017. június 30. péntek

Szent Péter és Szent Pál ünnepén

Ma ünnepeljük Szent Péter és Szent Pál apostolok mennyei születésnapját. A Pécsi Egyházmegyében ez egyben az egyházmegye védőszentjeinek főünnepe is. Vértanúságuk emléknapján Szent Ágoston rendszeresen mondott ünnepi homíliát, az egyházmegye honlapján a 229B számú beszédéből... »

2017. június 29. csütörtök

Te Deum a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) június 23-án a Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban megtartott hálaadó szentmisével és diplomaosztó ünnepséggel zárta a tanévet.

2017. június 29. csütörtök

Szent Iréneusz püspök és a test teológiája

A 2. században élt Iréneusz (emléknapja: június 28.) a kis-ázsiai Szmürnából származott, s gyermekként még hallgatta a 155-ben vértanúhalált halt Polükarposz püspököt, János apostol tanítványát. Heidl György a Pécsi Egyházmegye honlapjának „Vadfüge” rovatában a szent... »

2017. június 28. szerda

Új nép

Fehérváry Jákó bencés szerzetes, teológus írását, liturgikus jegyzetét olvashatják az alábbiakban.

2017. június 4. vasárnap

A keresztény vitakultúra példája – Bemutatták Peter Neuner Lutherről írt könyvét

Peter Neuner „Luther Márton reformációja” című kötetét június 1-jén a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán mutatták be. Az ökumenikus párbeszéd szellemében készült katolikus műről Lukács László piarista szerzetes, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Görföl Tibor... »

2017. június 2. péntek

Te Deumot ünnepeltek a Pápai Magyar Intézetben

Szentmise keretében adtak hálát május 29-én, hétfőn este a most befejeződő akadémiai évért a Pápai Magyar Intézet növendékei a római Szent Apollinárisz-bazilika Szűz Mária-kápolnájában.

2017. május 31. szerda

A názáreti Jézus – Teológiai csemege korunk kiemelkedő biblikusától

A Pannonhalmi Főapátság és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola szervezésében május 24-én, szerdán bemutatták Gerhard Lohfink „A názáreti Jézus – Mit akart és ki volt ő?” című könyvét a budapesti intézmény dísztermében.

2017. május 25. csütörtök

tovább »