Teológiai előadás-sorozat indult a váci Credo-házban

Új teológiai sorozat kezdődött a váci Credo-házban. A felekezetek közötti párbeszéd és barátság jegyében hónapról hónapra egy-egy keresztény egyház lelkipásztora tart előadást az Eucharisztia és a közösség kapcsolatáról.

09:39

Közvetíteni a világnak Isten szeretetét – Ferenc pápa a gyöngédség teológiájáról

Assisiben háromnapos konferenciát tartanak szeptember 14. és 16. között „A gyöngédség teológiája Ferenc pápánál” címmel. A Szentatya szeptember 13-án, csütörtökön délelőtt fogadta a Vatikánban a tanácskozás résztvevőit.

2018. szeptember 15. szombat

Elbírja-e az argánfa a kecskéket? – A körülöttünk lévő világért való felelősségünkről a Kattárson

„Utunk a jövőbe” címmel rendeztek teremtésvédelmi konferenciát a Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) keretében szeptember 8-án Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az előadók tudományos, teológiai és gyakorlati szempontból közelítették meg a... »

2018. szeptember 8. szombat

Októbertől újra magyar nyelvű teológiai szabadegyetem Pozsonyban

A 2018/2019-es akadémiai évben immár negyedik alkalommal várják a hittani ismereteiket rendszerezni és elmélyíteni kívánó felnőttek jelentkezését a magyarországi előadók által tartott tanulmányi napokra Pozsonyba.

2018. szeptember 7. péntek

Ferenc pápa táviratot küldött a bosei ökumenikus monasztikus közösség nemzetközi konferenciájára

Szeptember 5. és 8. között tartják az észak-olaszországi Boséban a XXVI. Nemzetközi Ökumenikus Konferenciát az ortodox spiritualitásról, melyet a bosei ökumenikus monasztikus közösség szervez az ortodox egyházakkal együttműködésben.

2018. szeptember 6. csütörtök

Zeneteológia és kánonjogi kérdések – Székfoglaló előadások a Szent István Tudományos Akadémián

Székfoglaló előadásokat tartottak a Szent István Tudományos Akadémia szeptember 3-i ülésén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) dísztermében. Az ülésen jelen volt többek között Udvardy György pécsi megyéspüspök, az MKPK alelnöke és Kocsis Fülöp görögkatolikus... »

2018. szeptember 4. kedd

Az igazi forradalom a szív forradalma – Véget ért a 39. Rimini Meeting

Augusztus 25-én, szombaton véget ért a 39. Rimini Meeting. A világ legnagyobb közéleti, vallásközi és kulturális nyári fesztiváljának utolsó napjáról Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora tudósította a Vatikáni Rádiót.

2018. augusztus 29. szerda

Szécsi József kapta idén a neves biblikusról, Joachim Gnilkáról elnevezett díjat

Szécsi József vallásfilozófus, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) professzora vehette át a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Gnilka-díját. A jótékonysági hangversennyel egybekötött díjátadásra augusztus 28-án a szegedi Új zsinagógában került sor.

2018. augusztus 29. szerda

Szent Ágoston püspök és egyháztanító

Szent Ágostonra, a nagy megtérőre emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 28-án. Személyiségének varázsa: fáradhatatlanul kutató és töprengő elméje, boldogságvágya és igazság utáni szomjúsága.

2018. augusztus 28. kedd

Középpontban az Eucharisztia – Megjelent a „Communio” folyóirat legújabb száma

Megjelent a „Communio” című katolikus folyóirat 2018/1-2. száma. A tematikus lapszám középpontjában az Eucharisztia áll. Puskás Attilának, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara tanszékvezető professzorának a számhoz írt előszavát közöljük.

2018. augusztus 27. hétfő

A hétköznapok lelkisége – Éljünk úgy, hogy minden nap ünneppé váljék

Beran Ferenc morálteológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara docensének gondolatai a hétköznapok megszenteléséről.

2018. augusztus 23. csütörtök

Erők, melyek az embert boldoggá teszik – Elkezdődött a 39. Rimini Meeting

Augusztus 19-én, vasárnap délelőtt nyitotta meg kapuit a „népek közötti barátságért” megrendezett nemzetközi találkozó, a 39. Rimini Meeting, amelyről Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora a helyszínről tudósította a Vatikáni Rádiót.

2018. augusztus 20. hétfő

Clairvaux-i Szent Bernát apát és egyháztanító

A „mézajkú doktor”-ra, a méhészek, a gyertyaöntők, a haldoklók patrónusára emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 19-én. Szent Bernáthoz gyermekbetegségek, megszállottság, dögvész, viharok idején is fohászkodnak.

2018. augusztus 19. vasárnap

Szalézi Szent Ferenc élete és lelkisége

A Lengyel Erzsébet szerkesztette kötet három, Szalézi Szent Ferenc (1567–1622) életét, lelkiségét bemutató tanulmányt közöl, melynek szerzői Gianni Ghiglione szalézi szerzetes, Rónay György katolikus író és Sík Sándor piarista szerzetes, költő.

2018. augusztus 18. szombat

A Hittani Kongregáció prefektusa: Segítünk választ adni a mai kérdésekre

Augusztus 11-én a Szentszék olasz nyelvű vallási-politikai napilapja, az Osservatore Romano készített interjút a spanyol származású Luis Ladariával, aki immár bíborosként vezeti a Hittani Kongregációt. Megemlíti, hogy három évvel ezelőtt hazánkban is járt.

2018. augusztus 13. hétfő

Nemzetközi etikai konferenciát tartottak Szarajevóban

78 ország 421 képviselője gyűlt össze július 26. és 30. között Szarajevóban a CTEWC (Catholic Theological Ethics in the World Church) konferenciáján. Magyarországot Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora és Geiszelhardt Sára, a főiskola hallgatója... »

2018. augusztus 7. kedd

Az Egyház jelene és jövője: Szabó Ferenc SJ jegyzete

A hívőknek és papoknak a globalizálódó világban, a szekularizált társadalomban, a kulturális és vallási pluralizmus közepette is tanúskodniuk kell az üdvösség örömhíréről, megőrizve önazonosságukat, szembenézni a kihívásokkal. Jegyzetében Szabó Ferenc az Egyház belső... »

2018. augusztus 5. vasárnap

Szent Ignác lelkiségének forrásai: a „devotio moderna” hatása

Szent Ignác emlékünnepén Szabó Ferenc SJ jegyzetét adjuk közre.

2018. július 31. kedd

A Győri Hittudományi Főiskola pótfelvételit hirdet a 2018/19-es tanévre

A Győri Hittudományi Főiskola (9021 Győr, Káptalandomb 7.) pótfelvételit hirdet. Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 15.

2018. július 30. hétfő

Kránitz Mihály: A keresztény hit kialakulása és védelme

A szerző a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja és tanszékvezetője. Legújabb kötetének központi gondolata, hogy az evangélium hirdetése, a hit megvallása és kinyilvánítása a kereszténység lényegéhez tartozik, s erről tesz tanúságot két évezred óta az Egyház.

2018. július 29. vasárnap

tovább »