A legcsodálatosabb ajándék és a legfélelmesebb titok – Sapientia-nap az Eucharisztiáról

Az Eucharisztiáról szólt a március 17-én megtartott Sapientia-nap egész napos konferenciája a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

2018. március 18. vasárnap

Papi rekollekciót tartottak Kalocsán a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papsága rekollekción, azaz lelki továbbképzésen vett részt március 14-én, Kalocsán. A találkozó szentmisével kezdődött a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban, melynek főcelebránsa Bábel Balázs érsek volt.

2018. március 15. csütörtök

XVI. Benedek: „Ferencnek ne lenne alapos teológiai műveltsége? Ostoba előítélet!”

A nyugalomba vonult pápa levelet írt a Vatikáni Kiadó Ferenc pápa teológiájáról szóló könyvsorozatának bemutatójára. Többek között azt írja, hogy Bergoglio „alapos filozófiai és teológiai műveltséggel rendelkező ember”; „belső folyamatosság van a két pápaság... »

2018. március 13. kedd

Alkalmassá tesz az Úr – Hazánk kispapjai gyűltek össze Szegeden

Hatalmas, súlyos fakereszttel halad a menet elején négy-öt papnövendék, láthatólag nagy, akrobatikus mozdulatokkal teszik le a földre egy-egy stációnál. Ezzel a város utcáit szelő keresztúttal kezdődött március 9-én, péntek délután a szombatig tartó országos kispaptalálkozó... »

2018. március 10. szombat

A fogadott fiúság lelkéről – Előadás az örökbeadásról és az örökbefogadásról Sapientián

Gyakorlati ismereteken túl lélektani és teológiai megfontolások is előtérbe kerültek Illés Zita, a Baptista Szeretetszolgálat, Kézdy Anikó pszichológus és Papp Miklós görögkatolikus lelkész, a főiskola tanára előadásában március 8-án, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi... »

2018. március 9. péntek

Walter Kasper: A hívők megértették az Amoris laetitiát – elég az eretnekségvádakból!

A Vatican News számára Alessandro Gisotti készített interjút Walter Kasper német bíborossal a családról szóló szinódus utáni apostoli buzdításról és a katolikus világban általa kiváltott vitáról. A március 5-én megjelent beszélgetés fordítását közöljük.

2018. március 6. kedd

Megjelent a Vigilia márciusi száma

A Vigilia ez évi harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2018. március 4. vasárnap

William H. Shannon: Úton a túlvilág felé

William H. Shannon (1917–2012) amerikai római katolikus pap, teológus, egyetemi tanár volt. Idős korában lelkészként szolgált a New York-i Szent József Nővérek otthonában, ahol sokaknak nyújtott lelki támaszt a földi élet utolsó napjaiban. Itt szerzett tapasztalatait írja le... »

2018. március 3. szombat

Hittani Kongregáció: Az emberi testet és az emberi kapcsolatokat is magára vevő Krisztus az Üdvözítő

Március elsején mutatták be a Szentszék sajtótermében a Hittani Kongregáció „Placuit Deo” kezdetű levelét, amely az üdvösség keresztény felfogásának néhány szempontjáról szól. Arra ad világos választ, milyen veszélyekre utal Ferenc pápa, amikor újpelagianizmusról és... »

2018. március 2. péntek

Rokay Zoltán: Nem csak tévtanokat nem szabad hirdetni, de butaságokat sem szabad mondani

A Teológiai Tanárok Konferenciájának legutóbbi tanácskozásán ünnepi kötettel köszöntötték kollégái a hetvenesztendős Rokay Zoltánt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának professzora immár húsz éve áll a 2. számú keresztény bölcseleti tanszék élén.... »

2018. február 27. kedd

„A Biblia világa” címmel tart szakkollégiumi kurzust Székely János a Savaria Egyetemi Központban

Székely János megyéspüspök tartja a tavaszi félévben a II. János Pál Katolikus Szakkollégium egyik kurzusát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központban, Szombathelyen, „A Biblia világa” címmel.

2018. február 26. hétfő

Meghökkentő kegyelem

A könyv szerzője, Philip Yancey világszerte ismert keresztény újságíró, teológus, több könyv szerzője.

2018. február 25. vasárnap

Az asszír keresztények ma sem élhetnek békességben – Az erbíli püspök előadása a Pázmányon

Február 21-én este Mar Abrisz Juhana erbíli nesztoriánus püspök tartott előadást a PPKE Jog- és Államtudományi Karán „Körkép az asszír keleti egyház helyzetéről” címmel, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság szervezésében.

2018. február 22. csütörtök

Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zárt körű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük közzé, mely a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóiratban... »

2018. február 21. szerda

Ismét konferenciát rendeznek a Jézus-imáról a Sapientián

Március 3-án, szombaton a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán újra konferenciát rendeznek a Jézus-imáról.

2018. február 21. szerda

A hétfő délutáni elmélkedés a pápa lelkigyakorlatán – A vágy végtelensége a végtelen utáni vágyunk

José Tolentino Calaça de Mendonça portugál pap költő február 19-én, hétfőn délután tartotta meg Ferenc pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatának harmadik elmélkedését a „szomjúság tudományáról”.

2018. február 20. kedd

Hány nyelven olvasható ma a Biblia?

Amíg az európai keresztények saját anyanyelvükön könnyedén hozzájutnak akár fél tucat különböző Szentírás-fordításhoz, addig világviszonylatban a helyzet korántsem ilyen megnyugtató. Mind a mai napig sok keresztény van, aki a Bibliát egyáltalán nem, vagy csak részleteiben... »

2018. február 18. vasárnap

Házasság és szexualitás

Február 12. és 18. között a Pécsi Egyházmegye is csatlakozik a házasság hete programsorozathoz. Az egyházmegye honlapjának Vadfüge rovatában napról napra Heidl György „Csont az én csontomból” című, a házasság misztériumát tárgyaló könyvének egy-egy részlete olvasható.

2018. február 16. péntek

Nagy misztérium ez

Február 12. és 18. között a Pécsi Egyházmegye is csatlakozik a házasság hete programsorozathoz. Az egyházmegye honlapjának Vadfüge rovatában napról napra Heidl György „Csont az én csontomból” című, a házasság misztériumát tárgyaló könyvének egy-egy részlete olvasható.

2018. február 14. szerda

Jó a férfinak asszonyt nem érinteni?

Február 12. és 18. között a Pécsi Egyházmegye is csatlakozik a házasság hete programsorozathoz. Az egyházmegye honlapjának Vadfüge rovatában napról napra Heidl György „Csont az én csontomból” című, a házasság misztériumát tárgyaló könyvének egy-egy gondolata olvasható.

2018. február 13. kedd

tovább »