Van-e jövője a keresztény hitnek? – Megjelent az Új Ember Kiadványok legújabb kötete

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb, „Imádság ködben” című kötetében a kortárs teológia két meghatározó alakjának, Hans Joasnak és Robert Spaemann-nak a keresztény hit jövőjéről folytatott beszélgetését tesszük közzé. Kedvcsinálóként a fordító,... »

2019. március 18., hétfő

Szokatlanul izgalmas szellemi kalandra hív Görföl Tibor új könyvében

Lukács László SchP, a Vigilia folyóirat főszerkesztőjének Görföl Tibor „A kritika hangja és a valóság szeretete – A kereszténység korunk európai kultúrájában” című könyvéről írt recenzióját adjuk közre.

2019. március 17., vasárnap

A vérrel könnyezés ereklyéjének liturgikus tisztelete

Maróti Gábornak, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszéke vezetőjének, a Győri Egyházmegye zeneigazgatójának írását olvashatják.

2019. március 16., szombat

Meghallgatni, odafigyelni, együttérezni – Villanófényben Beran Ferenc

Osztálytalálkozóra gyűlt össze egy iskolai osztály. 1998-ban végeztek a Patrona Hungariae Katolikus Gimnáziumban. Beran Ferenc is tanáraik között van: iskolalelkészként négy éven át kísérte a diákokat a hitéletben. Bár azóta eltelt húsz év, beszélgetésükben gyorsan kialakul az... »

2019. március 14., csütörtök

A Pauler Ákos filozófiáját bemutató kötetről – Minden istenkeresés igazi célját és értelmét kereste

Zimányi Ágnes „Az Abszolútum jelentősége és ismeretének eredete” című könyvéről, amely a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában jelent meg, Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára írását közöljük.

2019. március 14., csütörtök

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Isten vágya az, hogy vágyakozzanak rá

Március 13-án, szerdán délelőtt Bernardo Gianni, a firenzei San Miniato bencés apátság vezetője folytatta elmélkedéssorozatát Ferenc pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatán.

2019. március 13., szerda

Teljes emberséggel a beteg mellett – Konferencia a gyógyítás spirituális dimenzióiról Budapesten

Hit és gyógyulás címmel konferenciát rendeztek a Bethesda Gyermekkórházban március 1-jén. Az idei volt a második ilyen alkalom, a sorozat jövőre folytatódik.

2019. március 13., szerda

Donatella Scaiola: Úti zsoltároskönyv

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában jelent meg Donatella Scaiola biblikus professzor „Úti zsoltároskönyv” című kötete, melyet Koszoru Péter, a római Pápai Német-Magyar Kollégium növendéke fordított magyar nyelvre.

2019. március 10., vasárnap

Kicsoda és mit tanít Ferenc pápa? – A pasztorálteológus válaszolt Kolozsváron

Kicsoda Ferenc pápa? Hogyan tanít Ferenc pápa? Mit tanít Ferenc pápa? – ezekre a kérdésekre keresett választ Csiszár Klára pasztorálteológus Kolozsváron március 5-én.

2019. március 10., vasárnap

Krisztus nevével indulva – Negyven éve jelent meg II. János Pál pápa első enciklikája

Negyven évvel ezelőtt, 1979 nagyböjtjének első vasárnapján adta ki első, Redemptor hominis kezdetű enciklikáját II. János Pál pápa. Az idei nagyböjt első vasárnapjára készülve fellapoztuk e pápaságot indító, egyúttal annak programot adó dokumentumot.

2019. március 9., szombat

Az önzés és az önfeladás csapdái – Előadás a Sapientián

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének szervezésében március 7-én Somogyiné Petik Krisztina és Asztalosné Elekes Szende pszichológusok, valamint Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus tartottak előadást „Önzés vagy énvédelem?” címmel... »

2019. március 8., péntek

A lelkiismeret a teljesebb, jobb életre hív – Papp Miklós morálteológus előadása Székesfehérváron

A lelkiismeret teológiai értelmezéséről, valamint a családi életben betöltött szerepéről tartott előadást Papp Miklós, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanszékvezető tanára, görögkatolikus parókus február 28-án Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és... »

2019. március 8., péntek

Fiatal kutatók és doktoranduszok nemzetközi teológuskonferenciája Nyíregyházán

Március első hétvégéjén rendezték meg a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) Hittudományi Osztályának éves nemzetközi teológuskonferenciáját, amelynek idén a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola adott otthont.

2019. március 7., csütörtök

A történelem igazságot szolgáltat – Tóth Tamás a XII. Piuszt érintő levéltári anyag megnyitásáról

Ferenc pápa döntése nyomán 2020. március 2-ától kutathatóvá válik a Vatikáni Titkos Levéltár XII. Piusz pápaságának idejét érintő anyaga. A döntésről, az előkészítő munkáról, a vatikáni levéltárról Tóth Tamás egyháztörténész, az MKPK titkára írását adjuk közre.... »

2019. március 6., szerda

Nagyböjt kívül és belül – Harminc kérdés és válasz segít a készületben

Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát kérdeztük a nagyböjtről – a készületről és annak eszközeiről –, hogy könnyebben válaszolhassunk az Úr hívására ebben a kegyelmi időszakban (is).

2019. március 5., kedd

Lima új érseke a szegényekhez való közeledésre hívja egyházmegyéjét

A limai székesegyházban február 2-án püspökké szentelt Carlos Castillo arra biztatja a főegyházmegye híveit, hogy induljanak el a „másik part”, Lima utcái felé, ahol az emberek a túlélésért küzdenek.

2019. március 5., kedd

Isten: igen, Egyház: nem? – Provokatív témák a Részigazság Klubban

A 72 Tanítvány Mozgalom és a Háló Egyesület szervezte a Részigazság Klub legutóbbi estjét a budapesti Loyola Caféban február 28-án: Süveges Gergő kérdezett a jelenkori vallásosságról, Török Csaba teológus és Gyorgyovich Miklós szociológus válaszolt.

2019. március 1., péntek

EXKLUZÍV: Ferenc pápa záróbeszéde a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozáson

Február 24-én mondta el a Szentatya a kiskorúak védelméről szóló vatikáni tanácskozást lezáró beszédét, amelyben nemcsak az Egyház egyértelmű elkötelezettségét fejezte ki ezen a téren, hanem minden jóakaratú embert összefogásra hívott a kiskorúakkal szembeni mindenféle erőszak... »

2019. február 26., kedd

Az igazságosságról szólt a Pécsi Egyházmegye februári szabadegyetemi előadása

A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemén a tavaszi félév témája a sarkalatos és teológiai erények. Február 20-án folytatódott programsorozat a Magtár Látogatóközpontban; ezúttal az igazságosságról hallhattak előadást az érdeklődők.

2019. február 25., hétfő

Úton a „lazázástól” a jegyességig – Útkísérő programok mutatkoztak be Máriabesnyőn

Út a jegyességig – rendhagyó konferenciára hívták a család, párkapcsolat, női-férfi identitás ügyét szolgáló programok képviselőit február 22–24-én a máriabesnyői Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Házban. Projektismertetők, kapcsolat- és hálózatépítés szerepelt a nagy... »

2019. február 24., vasárnap

tovább »