A teológia és a pszichológia párbeszédéről szerveztek előadás-sorozatot Szombathelyen

A „Párbeszédben a teológia és a pszichológia” című előadás-sorozat záró előadását május 7-én tartották Szombathelyen, a Savaria Egyetemi Központban, „Szimbólumaink, ünnepeink értelme és értéke – Hogyan válik megfoghatóvá a megfoghatatlan az életünkben?”... »

13:14

Szuromi Szabolcs: Minden új szabály a lelkek üdvösségét kell, hogy szolgálja

A Szent István Társulat havonta megtartott esti rendezvénysorozatának keretében május 14-én Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem kánonjogász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora „Az egyházi intézménytörténet tárgya és jelentősége” címmel tartott előadást az egyetem jogi... »

2018. május 15. kedd

Az egyházi rend szentségében az ember kockázatot vállal – Jezsuita diakónusszentelés Budapesten

Az Egyház élő közösség. Sohasem állhat meg, haladnia kell. De a haladás célja az Egyház egész útjának a célja: maga Jézus Krisztus – mutatott rá Erdő Péter bíboros, prímás május 12-én a Jézus Szíve jezsuita templomban bemutatott szentmisén, melyben diakónussá szentelte Elek... »

2018. május 12. szombat

Megnyílt a XXVI. Szent István Könyvhét – Átadták az idei Stephanus-díjakat

Erdő Péter bíboros, prímás nyitotta meg a XXVI. Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál pápa dísztermében május 7-én. Az ünnepségen Valter Ilona régészt és Rokay Zoltán teológust, filozófust Stephanus-díjjal tüntették ki.

2018. május 7. hétfő

Dér Katalin – Jorsits Attila: Beavatás – Márk evangéliuma

A kötet anyaga a Mária Rádióban, az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, illetve a Protestáns Felsőoktatási Szakkollégiumban élőszóban elhangzott előadások egységes művé szerkesztett változata. A könyv ökumenikus összefogás eredménye: Dér Katalin katolikus, Jorsits Attila pedig... »

2018. május 7. hétfő

Könyvújdonság a Martinus Kiadótól: „Isten anyai és atyai arca”

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjában 2017-ben „Isten anyai és atyai arca” címmel tartott nyilvános sorozat előadásait adja közre Németh Norbert egyetemi lelkész az új kötetben.

2018. május 5. szombat

Konferenciát rendeztek Hans Urs von Balthasar teológus halálának évfordulója alkalmából Pécsett

„Hans Urs von Balthasar és a keresztény egyetemesség” címmel tartottak konferenciát a svájci teológus halálának 30. évfordulója alkalmából a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán április 24-én.

2018. május 4. péntek

Farkas Olivér, a Szent István Társulat igazgatója a Szent István Könyvhét újdonságairól

A Szent István Társulat 26. alkalommal rendezi meg a keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb seregszemléjét május 7. és 12. között. A budapesti Ferenciek terén 31 könyvkiadó közel 8000 kiadvánnyal, köztük 65 könyvheti újdonsággal várja az olvasókat. Farkas Olivér igazgatóval... »

2018. május 4. péntek

Könyvújdonságaink a Szent István Könyvhéten

Ebben az évben az Új Ember Kiadványok sorozatban hat kötetet jelentetett meg a Magyar Kurír. Ezeket a könyveket ajánljuk most a kedves olvasók figyelmébe.

2018. május 4. péntek

Válogatás a Szent István Könyvhétre megjelent kiadványokból

A Szent István Társulat immár huszonhatodik alkalommal rendezi meg május 7. és 12. között a Ferenciek terén a Szent István Könyvhetet, a keresztény szellemiségű könyvkiadók legjelentősebb hazai seregszemléjét. Összeállításunkban néhány új kiadványra szeretnénk felhívni olvasóink... »

2018. május 2. szerda

Először vezetett magyar pap lelkigyakorlatot Koreában

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a Koreai Katolikus Egyetem között egy éve kialakított szoros kapcsolat részeként Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora tartott lelkigyakorlatot április 24-én a Szöuli Érseki Szeminárium papnövendékeinek.

2018. május 2. szerda

Turay Alfréd aranymiséjét ünnepelték a váci székesegyházban

A váci székesegyházban április 21-én hálaadó aranymisével ünnepelte pappá szentelésének 50. évfordulóját Turay Alfréd pápai prelátus, püspöki tanácsos, egyetemi professzor, akit 1968-ban ugyanezen a napon szenteltek pappá Vácon. A szentmise szónoka Beer Miklós püspök volt.

2018. április 25. szerda

Pályázatot írt ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Kara

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) nagykancellárja pályázatot ír ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Karának 2. számú Keresztény Bölcseleti Tanszékére.

2018. április 19. csütörtök

Török Csaba az Egyház jövőjéről: A szekularizációt lehet áldásnak is tekinteni?

„Az Egyház jövője” címmel tartott előadást Török Csaba teológus, egyetemi tanár, az MKPK televíziós referense a budapesti Szent Szabina bencés kápolnában április 12-én, a havonta megrendezett „Bencés Bár” keretében.

2018. április 18. szerda

Emléket állítottak Komjátiban Vanyó Lászlónak

A tizenöt évvel ezelőtt elhunyt Vanyó László áldozópapnak, egyetemi tanárnak, képzőművésznek állítottak emléket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komjátiban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori professzorának mellszobrát Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg április... »

2018. április 17. kedd

Kevéssé ismert tények az őrangyalokról

Az őrangyalok léte vagy nem léte, illetve szerepe az életünkben sok embert foglalkoztat. Összeállításunk mellé a Katolikus Egyház Katekizmusát (KEK) és a Magyar katolikus lexikont is ajánljuk tájékozódásra.

2018. április 11. szerda

Ferenc pápa az irgalmasság misszionáriusaihoz: Isten a kezére „tetoválta” gyermekei nevét

A Szentatya április 10-én délelőtt fél tizenegykor fogadta az Apostoli Palotában az irgalmasság misszionáriusait, akikhez hosszú beszédet intézett.

2018. április 11. szerda

Ferenc pápa a pokolról

Nagyhéten szerte a világban, így hazánkban is bejárta a sajtót a hír, hogy egy olasz napilapban megjelent írás azt állítja, a pápa nem hisz a pokol létezésében. Habár a Vatikán még aznap közleményben cáfolta az állítást, utánajártunk, valójában mit is mondott korábban a Szentatya... »

2018. április 5. csütörtök

Elhunyt Gajáry Aladár

A székesfehérvári püspök az egyházmegye papsága és a rokonság nevében is tudatja, hogy dr. Gajáry Aladár professzor életének 90., pappá szentelésének 65. évében, 2018. március 29-én elhunyt.

2018. április 4. szerda

Szent Izidor püspök és egyháztanító – Az internethasználók védőszentje

Sevillai Szent Izidorra, az utolsó nyugati egyházatyára emlékezünk liturgikus emléknapján, április 4-én. II. János Pál pápa őt választotta az internetezők védőszentjéül, hiszen Sevillai Szent Izidor megkísérelt mindent leírni, ami csak ismert volt a korában.

2018. április 4. szerda

tovább »