Ferenc pápa: Sokszor a félelem, a veszély tanít meg minket remélni és imádkozni!

Január 18-án a szentatya Jónás próféta alakját felhasználva a remény és az imádság közötti kapcsolatról elmélkedett a délelőtti általános kihallgatáson. A jelenlévők köszöntésekor többször is kérte, hogy imádkozzunk a keresztények egységéért. Katekézisét teljes... »

2017. január 18. szerda

Intézmény és karizma az egyházban – Konferenciát rendeztek Tomka Ferenc könyvéről

Tomka Ferenc „Intézmény és karizma az egyházban” című könyvének egyháztani újraolvasására tettek kísérletet a Magyar Pax Romana szervezésében megrendezett konferencia előadói a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán január 17-én.

2017. január 18. szerda

Békesség e háznak! – Fehérváry Jákó OSB a házszentelés hagyományáról

Fehérváry Jákó bencés szerzetes, teológus írása a házszentelés hagyományáról.

2017. január 10. kedd

Eberhard Schockenhoff: Elszántság és szembeszegülés – A vértanúk életének tanúságtétele

A szerző német római katolikus pap és morálteológus. Legújabb, magyarul a Vigilia Kiadónál megjelent könyvében ókori egyházi írók és 20. századi teológusok tanításai alapján vizsgálja a vértanúság történelemben betöltött szerepét.

2016. december 31. szombat

Juhos Imre spirituális szabadegyetemi előadása a nevelésről

A Győri Hittudományi Főiskola „Hitünk és életünk” elnevezésű szabadegyetemének negyedik előadását Juhos Imre, a győri szeminárium spirituálisa tartotta december 14-én „Nevelés – kinek a dolga?” címmel.

2016. december 27. kedd

Démonok kívül-belül – előadás Kolozsváron

„Démonok a 20. században” címmel tartott előadást Jitianu Liviu docens, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Karának filozófia- és dogmatikatanára december 14-én a kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében.

2016. december 20. kedd

Török József: Félszázad

Török József teológus, egyháztörténész, tanszékvezető egyetemi tanár 70. születésnapjára jelent meg a kötet, amelyben saját írásai, a vele készült interjúk alapján ismerhetjük meg életútját, rendkívül sokrétű, papi, tudósi, tanári szolgálatát.

2016. december 18. vasárnap

Kik az idegenek? – Görögkatolikus teológiai napokat tartottak Máriapócson

Mára hagyománnyá vált, hogy Máriapócs ad otthont a görögkatolikus papok számára évente megrendezett teológiai továbbképzésnek. Az idén december 9–10-én tartott kétnapos kurzust a következő mottóval hirdették meg: „Idegen voltam…” (Mt 25,35).

2016. december 15. csütörtök

Segítség Isten szavának mélyebb megértéséhez – Lectio Divina a Pécsi Egyházmegye honlapján

Az elmúlt hetekben új tartalommal bővült a Pécsi Egyházmegye weboldala. A Lectio Divina-sorozat hétről hétre segíti az evangéliumi szövegek alaposabb megismerését, mélyebb megértését, szolgálja a gondolatébresztést.

2016. december 12. hétfő

Bemutatták az Új Ember Kiadó könyvújdonságait

December 9-én mutatták be az Új Ember Kiadó három könyvét: Ferenc pápa „Az irgalmasság arcai”; Gustavo Gutiérrez – Gerhard Ludwig Müller „A szegények oldalán – A felszabadítás teológiája”, valamint Verbényi István – Sztankó Attila „Mysterium fidei – A szentmise... »

2016. december 10. szombat

Pécsett rendezik meg a Fiatal Kutatók és Doktoranduszok VII. Nemzetközi Teológuskonferenciáját

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Hittudományi Osztálya 2017. február 10–12. között rendezi meg a Fiatal Kutatók és Doktoranduszok VII. Nemzetközi Teológuskonferenciáját a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán. A konferenciára december 16-ig várják a doktori képzésben részt... »

2016. december 8. csütörtök

Olvasás és megértés – Szent Ambrus egyháztanító ünnepe

„Most tükör által, rejtvényben látunk, akkor pedig színről színre” – írja Szent Pál a korintusiaknak. Szent Ambrus (340 k. – 397) püspök és egyháztanító – akinek emléknapját ma ünnepli a katolikus egyház – hozzáteszi, hogy ilyen tükör lehet az elmélkedés, az olvasás és ... »

2016. december 7. szerda

Ünnepi találkozót tartott a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat

A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat, mely tavaly ünnepelte megalakulása 25. évfordulóját, még e jubileumhoz kapcsolódva december 6-án találkozóra hívta a társulat jótevőit, segítőit, barátait.

2016. december 7. szerda

Gyóntatói továbbképzést szerveznek Mátraverebély-Szentkúton

December 14-én, szerdán gyóntatói továbbképzést tartanak Mátraverebély-Szentkúton, amelynek témája az elégtétel, a penitencia. A nemzeti kegyhely ezzel szeretné segíteni a papság adventi szolgálatát.

2016. december 6. kedd

Bemutatták Baán István bizánci teológiáról és liturgiáról írt köteteit

November 3-án Budapesten, a Panagia Központban Perczel István vallástörténész, 28-án a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát mutatta be Baán István két új könyvét.

2016. december 3. szombat

Rózsa Huba előadást tartott XVI. Benedek emeritus pápa Krisztusról szóló tanításáról

A Szent István Társulat rendezvénysorozatának keretében november 28-án, hétfőn este Rózsa Huba teológus, egyetemi tanár, a társulat alelnöke tartott előadást „XVI. Benedek pápa tanítása Krisztusról” címmel Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében.

2016. november 29. kedd

Ferenc pápa köszöntötte a Ratzinger-díj idei kitüntetettjeit

Inos Biffi olasz és Joánnisz Kourempelész görög ortodox teológus vehette át a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány díját november 26-án, szombaton délelőtt az Apostoli Palota Kelemen termében. A magas rangú kitüntetés átadásán Ferenc pápa is részt vett.

2016. november 28. hétfő

„Félszázad” – Könyvbemutatóval köszöntötték a központi szemináriumban a 70 éves Török Józsefet

November 26-án este az Egyetemi Templomban (Kisboldogasszony-templom) Török József teológus, egyháztörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezetője mutatott be szentmisét. A homíliát Marton Zsolt, a Központi Papnevelő Intézet rektora mondta.

2016. november 27. vasárnap

Dolhai Lajos: Az egyházi év

Az Egri Hittudományi Főiskola rektorának legújabb kötetében az egyházi évről és annak ünnepeiről szóló liturgikus esszéket olvashatjuk, elsősorban a karácsonyi és a húsvéti ünnepkörökkel kapcsolatban született írásokat. Dolhai Lajos könyve a Szent István Társulat gondozásában... »

2016. november 27. vasárnap

Megkezdte munkáját a női diakonátus kérdését vizsgáló bizottság a Vatikánban

November 25-én, pénteken megkezdődött a női diakonátus kérdését vizsgáló bizottság első ülése. A testületet Ferenc pápa hozta létre augusztus 2-án azzal a céllal, hogy objektíven tanulmányozza, hogy ez az intézmény miként volt jelen az egyház kezdeti időszakában.

2016. november 25. péntek

tovább »