Ferenc pápa: A teremtett világ is reménnyel várja Isten szeretettervének beteljesedését

Február 22-én a szentatya folytatta a keresztény reményről szóló katekézissorozatát. A teremtett világ az emberrel együtt a szülő asszonyhoz hasonlóan nyög és vajúdik, a keresztény ember pedig tudja, hogy már működik Isten megmentő szeretete, új világ és új emberiség van... »

2017. február 22. szerda

Bemutatták a pápának a Nagyvárosok II. Nemzetközi Kongresszusának témáját

Rio de Janeiróban rendezik meg július 13. és 15. között a Nagyvárosok II. Nemzetközi Kongresszusát (II Congreso de Grandes Ciudades), amelyet – a Laudato si’ kezdetű enciklika alapján – közös otthonunk védelmének szentelnek.

2017. február 20. hétfő

A Szentszék összehangolt cselekvést sürget az óceánok védelmében

A nemzetközi, regionális és helyi politikát egyaránt ösztönzi a Szentszék a tengerek és óceánok biodiverzitásának védelmére, illetve mindazoknak a tevékenységeknek a felszámolására, amelyek pusztítják ezt a gazdagságot.

2017. február 17. péntek

Harmadszor adják át a Gazdaság és Társadalom díjakat

Markus Vogt írónak, illetve Dominique Greiner és Burkhard Schafers újságíróknak ítélték idén a Gazdaság és Társadalom nemzetközi díjat – jelentették be február 15-én a szentszéki sajtóközpontban a Centesimus Annus Alapítvány képviselői. Az elismerést május 18-án adják át... »

2017. február 17. péntek

Ferenc pápa a Katolikus Világmozgalom a Klímáért szervezet képviselőivel találkozott

Február 1-jén az általános kihallgatás végén a pápa köszöntötte a Katolikus Világmozgalom a Klímáért (Global Catholic Climate Movement) szervezet küldöttségét. A szentatya elismerését fejezte ki a mozgalom tagjainak munkájukért, amit közös otthonunk védelme érdekében... »

2017. február 2. csütörtök

Özönvíz előtt – Leonardo DiCaprio teremtésvédelmi dokumentumfilmjéről

Tavaly októberben mutatták be a National Geographic megbízásából Fisher Stevens által rendezett és Leonardo DiCaprio közreműködésével készült „Özönvíz előtt” című természetvédelmi dokumentumfilmet.

2017. január 31. kedd

A pápa a tudósok és a keresztények szövetségére számít a Föld megóvása érdekében

Ferenc pápa november 28-án, hétfőn fogadta a Pápai Tudományos Akadémia plenáris ülésének résztvevőit, akikhez beszédet intézett.

2016. november 29. kedd

Ferenc pápa a marokkói klímacsúcs résztvevőihez: a gondoskodás kultúráját kell követni

Ferenc pápa november 15-én levelet küldött az ENSZ 22. klímaváltozásról szóló konferenciájára, amely november 7-én kezdődött, és november 18-án zárul. A találkozónak a marokkói Marrákes ad otthont.

2016. november 16. szerda

Ferenc pápa: A feltámadás újfajta életmód, amelyet már most megtapasztalunk!

November 6-án délben a Szentatya az Apostoli Palota dolgozószobájából imádkozta el az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Az Angelus után szót emelt a fogvatartottak életkörülményeinek javítása érdekében és felvetette a kegyelemgyakorlás... »

2016. november 6. vasárnap

Közös nyilatkozat a reformációról való katolikus-evangélikus közös megemlékezés alkalmából

A lundi székesegyházban tartott ökumenikus ima végén közös nyilatkozatot írt alá Ferenc pápa, a Katolikus Egyház vezetője és Munib Junan püspök, a Lutheránus Világszövetség elnöke. A nyilatkozat magyar fordítását teljes egészében közöljük.

2016. október 31. hétfő

Új kivilágítást kapott a Szent Péter tér

Október 21-én este helyezték működésbe ünnepélyesen a vatikáni Szent Péter tér új világítási rendszerét, amely amellett, hogy jobban illik a környezethez, kevesebb áramot is fogyaszt, mint a korábbi.

2016. október 22. szombat

Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek közös nyilatkozata

Október 5-én Rómában Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek nemcsak közösen imádkoztak az anglikánok és katolikusok közötti teljes egységért, hanem közös nyilatkozatot is kiadtak. Ennek szövegét most teljes terjedelmében közöljük.

2016. október 7. péntek

A teremtett világ védelméről tartottak konferenciát a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Emberi Méltóság és Társadalmi Igazságosság Tanszéke „A teremtés értéke – az ember méltósága” címmel szervezett konferenciát szeptember 27-én.

2016. október 3. hétfő

Megosztani a föld kincseit – A teremtésvédelem volt a nagymarosi ifjúsági találkozó témája

„Áldott légy!” mottóval rendezték meg az idei őszi nagymarosi ifjúsági találkozót október 1-jén. A legnagyobb múltú magyar katolikus ifjúsági találkozó keretében Beer Miklós váci megyéspüspök celebrált szentmisét a nagymarosi plébánia kertjében.

2016. október 1. szombat

Ferenc pápa Assisiben: A keresztények árasszanak irgalmat a világba

Ferenc pápa szeptember 20-án Assisiben, miután találkozott a vallási vezetőkkel és a menekültekkel, elmélkedést mondott a keresztények ökumenikus imádságán, majd a záróünnepségen is felszólalt, amelyen minden vallási képviselő hitet tett a béke mellett.

2016. szeptember 21. szerda

Mit tehet egy ember? – kerekasztal-beszélgetés a Kattárson

A Kattárs (Katolikus Társadalmi Napok) második napján, szeptember 17-én, a budapesti piarista gimnázium kápolnájában „Mit tehet egy ember?” címmel a társadalmi felelősségvállalásról, az igazságosabb gazdaságról és a teremtésvédelemről rendeztek kerekasztal-beszélgetést.

2016. szeptember 17. szombat

Ökológiai megtérésre hív az őszi nagymarosi találkozó

„Áldott légy!” mottóval rendezik meg október 1-jén az őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozót. A magyar egyház legnagyobb múltra visszatekintő ifjúsági lelkinapjának témája Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű, közös otthonunk gondozásáról írt enciklikájából kiindulva a teremtett... »

2016. szeptember 15. csütörtök

Az igazi hívő felelősséggel tartozik a jövőnek is – Beszélgetés Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, egyben a CEU Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központjának (3CSEP) igazgatója, megosztott Nobel-békedíj részese, hét... »

2016. szeptember 11. vasárnap

A pápa az „Amerika párbeszédben” találkozó résztvevőihez: A hívő ember a teremtett világ védelmezője

„A hívő védi az életet és a teremtett világot, és nem ülhet ölbe tett kézzel a büntetlenül megsemmisített jogok láttán” – jelentette ki Ferenc pápa szeptember 8-án az „Amerika párbeszédben. Közös otthonunk” címmel Rómában megrendezett találkozó résztvevőihez intézett... »

2016. szeptember 9. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 1-jén

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2016. szeptember 2. péntek

tovább »