A pápa a tudósok és a keresztények szövetségére számít a Föld megóvása érdekében

Ferenc pápa november 28-án, hétfőn fogadta a Pápai Tudományos Akadémia plenáris ülésének résztvevőit, akikhez beszédet intézett.

2016. november 29. kedd

Ferenc pápa a marokkói klímacsúcs résztvevőihez: a gondoskodás kultúráját kell követni

Ferenc pápa november 15-én levelet küldött az ENSZ 22. klímaváltozásról szóló konferenciájára, amely november 7-én kezdődött, és november 18-án zárul. A találkozónak a marokkói Marrákes ad otthont.

2016. november 16. szerda

Ferenc pápa: A feltámadás újfajta életmód, amelyet már most megtapasztalunk!

November 6-án délben a Szentatya az Apostoli Palota dolgozószobájából imádkozta el az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Az Angelus után szót emelt a fogvatartottak életkörülményeinek javítása érdekében és felvetette a kegyelemgyakorlás... »

2016. november 6. vasárnap

Közös nyilatkozat a reformációról való katolikus-evangélikus közös megemlékezés alkalmából

A lundi székesegyházban tartott ökumenikus ima végén közös nyilatkozatot írt alá Ferenc pápa, a Katolikus Egyház vezetője és Munib Younan püspök, a Lutheránus Világszövetség elnöke. A nyilatkozatot teljes egészében közöljük, magyar fordításban.

2016. október 31. hétfő

Új kivilágítást kapott a Szent Péter tér

Október 21-én este helyezték működésbe ünnepélyesen a vatikáni Szent Péter tér új világítási rendszerét, amely amellett, hogy jobban illik a környezethez, kevesebb áramot is fogyaszt, mint a korábbi.

2016. október 22. szombat

Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek közös nyilatkozata

Október 5-én Rómában Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek nemcsak közösen imádkoztak az anglikánok és katolikusok közötti teljes egységért, hanem közös nyilatkozatot is kiadtak. Ennek szövegét most teljes terjedelmében közöljük.

2016. október 7. péntek

A teremtett világ védelméről tartottak konferenciát a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Emberi Méltóság és Társadalmi Igazságosság Tanszéke „A teremtés értéke – az ember méltósága” címmel szervezett konferenciát szeptember 27-én.

2016. október 3. hétfő

Megosztani a föld kincseit – A teremtésvédelem volt a nagymarosi ifjúsági találkozó témája

„Áldott légy!” mottóval rendezték meg az idei őszi nagymarosi ifjúsági találkozót október 1-jén. A legnagyobb múltú magyar katolikus ifjúsági találkozó keretében Beer Miklós váci megyéspüspök celebrált szentmisét a nagymarosi plébánia kertjében.

2016. október 1. szombat

Ferenc pápa Assisiben: A keresztények árasszanak irgalmat a világba

Ferenc pápa szeptember 20-án Assisiben, miután találkozott a vallási vezetőkkel és a menekültekkel, elmélkedést mondott a keresztények ökumenikus imádságán, majd a záróünnepségen is felszólalt, amelyen minden vallási képviselő hitet tett a béke mellett.

2016. szeptember 21. szerda

Mit tehet egy ember? – kerekasztal-beszélgetés a Kattárson

A Kattárs (Katolikus Társadalmi Napok) második napján, szeptember 17-én, a budapesti piarista gimnázium kápolnájában „Mit tehet egy ember?” címmel a társadalmi felelősségvállalásról, az igazságosabb gazdaságról és a teremtésvédelemről rendeztek kerekasztal-beszélgetést.

2016. szeptember 17. szombat

Ökológiai megtérésre hív az őszi nagymarosi találkozó

„Áldott légy!” mottóval rendezik meg október 1-jén az őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozót. A magyar egyház legnagyobb múltra visszatekintő ifjúsági lelkinapjának témája Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű, közös otthonunk gondozásáról írt enciklikájából kiindulva a teremtett... »

2016. szeptember 15. csütörtök

Az igazi hívő felelősséggel tartozik a jövőnek is – Beszélgetés Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, egyben a CEU Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központjának (3CSEP) igazgatója, megosztott Nobel-békedíj részese, hét... »

2016. szeptember 11. vasárnap

A pápa az „Amerika párbeszédben” találkozó résztvevőihez: A hívő ember a teremtett világ védelmezője

„A hívő védi az életet és a teremtett világot, és nem ülhet ölbe tett kézzel a büntetlenül megsemmisített jogok láttán” – jelentette ki Ferenc pápa szeptember 8-án az „Amerika párbeszédben. Közös otthonunk” címmel Rómában megrendezett találkozó résztvevőihez intézett... »

2016. szeptember 9. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 1-jén

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2016. szeptember 2. péntek

Ferenc pápa első alkalommal írt üzenetet a teremtéssel való törődés világnapjára

Ferenc pápa tavalyi döntése értelmében ma tartja a katolikus egyház immár második alkalommal a teremtéssel való törődés világnapját. A Szentatya „Gyakoroljunk irgalmasságot közös otthonunkkal!” című üzenetének magyar fordítását az alábbiakban teljes terjedelmében... »

2016. szeptember 1. csütörtök

Az élet igéje – 2016. szeptember

Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani – Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója kezdeményezése szerint – az adott hónapra kiválasztott bibliai mondatot és a hozzáfűzött magyarázatot, amely széles körben hatással van az egyének és közösségek... »

2016. szeptember 1. csütörtök

A 37. Rimini Meeting második napja

Augusztus 19. és 25. között tartják a „Népek közötti barátságért” megrendezett nemzetközi találkozót, a 37. Rimini Meetinget. Az esemény második napjáról Varga János, a bécsi Collegium Pazmanianum rektora számolt be szerkesztőségünknek.

2016. augusztus 21. vasárnap

„Gyógyítsuk be az emberek sebeit” – a Szentatya levele a Pápai Életvédő Akadémia új elnökéhez

A Világiak, Család és Élet Kongregációja létrehozásával a Vatikán összevonta a Vincenzo Paglia érsek vezetésével működő Család Pápai Tanácsát és a Stanisław Ryłko lengyel bíboros által irányított Világiak Pápai Tanácsát. Ezek a dikasztériumok szeptember 1-jén... »

2016. augusztus 19. péntek

Ferenc pápa fogadta a francia elnököt

A Szentatya a vatikáni VI. Pál aula kistermében augusztus 17-én, szerdán délután öt órakor magánlátogatáson fogadta François Hollande-ot, a Francia Köztársaság elnökét, aki köszönetét fejezte ki a pápának a Franciaországot sújtó merényletek után mondott együttérző... »

2016. augusztus 18. csütörtök

A pápa szeptember elsején a teremtett világ megőrzéséért fog imádkozni

Ferenc pápa szeptember elsején a Szent Péter bazilikában vesperáson, esti imádságon vesz részt, melyet a teremtett világ megőrzéséért ajánlanak fel – közölte augusztus 12-én a Szentszék sajtóközpontja.

2016. augusztus 14. vasárnap

tovább »