Teremtésvédelmi kalendárium – A hónapos retkek kalandjai

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Most Krúdy Gyulával együtt a szabadföldi növények dicséretét zengjük.

2019. május 17., péntek

Assisi Szent Ferenc-szobrot avattak Csopakon

Assisi Szent Ferencnek, a természet védőszentjének szobrát avatták fel május 10-én, a madarak és fák napján Csopakon, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának kertjében.

2019. május 15., szerda

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a család nemzetközi napja alkalmából.

2019. május 15., szerda

Közép- és kelet-európai katolikus egyetemek konferenciája Esztergomban

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) „Fenntarthatóság – a társadalmi, jogi, politikai és emberi környezet alapján” címmel május 10. és 12. között Esztergomban, immár harmadik alkalommal rendezte meg a közép- és kelet-európai katolikus egyetemek 2003-ban létrehozott... »

2019. május 14., kedd

Ültessünk fát Ferenc pápának! – Friss hírek a csíksomlyói pápalátogatás előkészületeiről

Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban tartott május 9-én magyar és román nyelven sajtótájékoztatót a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő bizottság.

2019. május 9., csütörtök

Embernek és írónak is nagy volt – Beszélgetés a dombóvári Fekete István Múzeum alapítójával

Fekete István Jókai Mór mellett mindmáig a legolvasottabb magyar író, a gyerekektől kezdve az ifjúságon át a felnőttekig sok százezer olvasó kedvence. Bodó Imre helytörténész 1995-ben Dombóváron megalapította a Fekete István Múzeumot. Vele beszélgettünk.

2019. május 5., vasárnap

Teremtésvédelmi kalendárium – Globális megállapodás a természetért

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben.

2019. május 3., péntek

Egységet teremteni a rendezetlenségből – Szabadegyetemi előadás Pécsen a mértékletesség erényéről

A mértékletesség témakörével foglalkozott a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi konferenciasorozatának következő előadása április 24-én. A tavaszi félévben a sarkalatos erényeket veszik sorra.

2019. április 26., péntek

Ferenc pápa találkozott a Nobel-békedíjra jelölt 16 éves környezetvédővel

Ferenc pápa április 17-én, a szerdai általános kihallgatáson találkozott Greta Thunberggel, a 16 éves svéd környezetvédelmi aktivistával, akit idén Nobel-békedíjra jelöltek.

2019. április 18., csütörtök

Szociális szövetkezet fóliasátrait adták át a Délvidéken

A szegedi Katház Közhasznú Nonprofit Kft. és a délvidéki Poverello Alapítvány két éven át tartó programsorozatot indított a tartós munkanélküliség elleni küzdelem és a közösségi kertművelés népszerűsítése jegyében. A projekt keretében megépült két fóliasátrat április 4-én... »

2019. április 15., hétfő

Taposs az egészségedért! – Egy katolikus óvoda is zöldítheti a környezetét

Beltéri Kneipp-taposókat készítettek az óvodák Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több intézményében is a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda felhívására. Az örökös zöld óvoda címet elnyert intézménynek ez az egyik különleges kezdeményezése.

2019. április 15., hétfő

Ötletesen újragondolt baglyok

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara az újrahasznosítás jegyében hirdetett pályázatot gyerekek számára, mely során az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) emblémáját gondolhatták újra. A pályázat eredményhirdetését április 12-én... »

2019. április 14., vasárnap

Nevem Dolly – Egy árva németjuhász emlékirata

Mit tehet egy gazda, akinek lelkét birtokba veszi a bánat, mert elpusztult szeretett kutyája, a Dolly névre hallgató németjuhász, aztán egyszer csak váratlanul megjelenik előtte, és arra kéri, hogy írja meg az emlékiratait?

2019. április 13., szombat

Teremtésvédelmi kalendárium – Öcsénk a szél, húgunk a víz?

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezen a héten azon gondolkozhatunk el, hogy jó testvérei vagyunk-e a ránk bízott természetnek.

2019. április 12., péntek

Fát ültettek a bérmálkozásra készülő törökkanizsai és töröktopolyai hittanosok

Március 27-én reggel 9 órakor a törökkanizsai plébánián gyűltek össze a bérmálkozásra készülő hittanosok, hogy együtt ültessenek rózsafákat a virágoskertbe.

2019. április 5., péntek

A víz jelentőségét hangsúlyozza Ferenc pápához írt levelében a FAO főigazgatója

Ferenc pápához címzett, április 1-jén kelt levelében Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója bolygónk vízkészletének megóvását hangsúlyozta, hogy abból a Föld összes országának minden lakója részesedjen.

2019. április 3., szerda

Az egyházi tanítás érvényesülése a műszaki kutatásokban

Április 1-jén megalakult a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Korszerű Nemzetközi Bioetika Műszaki és Mérnöki Központja.

2019. április 3., szerda

Gondolatok egy dunántúli mandulafáról

A 2019-es európai év fája versenyen a legtöbb szavazatot a pécsi havihegyi kápolna előtt álló mandulafa kapta. A fa motívumról és a mandulafa Szentírásban megjelenő szimbolikájáról Nyúl Viktor pasztorális helynök gondolatait közöljük.

2019. április 1., hétfő

Az érsek is tésztát gyúrt Edelényben – Földrajzi hét a görögkatolikus iskolában

Március 25–30. között rendezték meg Edelényben, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában a földrajzi hetet „A Föld minden erői” mottóval.

2019. április 1., hétfő

Szentszéki állásfoglalás a nők védelméről és a genderideológiáról – Auza érsek beszéde az ENSZ-ben

A nők helyzetével foglalkozó ENSZ-bizottság 63. ülésszakának kísérőrendezvényén szólalt fel Bernardito Auza érsek március 20-án New Yorkban, ismertetve a Vatikán álláspontját.

2019. április 1., hétfő

tovább »