A HÉT VERSE – Babits Mihály: Alkony

Nemcsak a költészet világnapját és Bach születésnapját ünnepeltük március 21-én; 2013 óta ez a nap az erdők világnapja is. Ehhez kapcsolódunk Babits Mihály versével, a „Paysages intimes” ciklus harmadik darabjával. Szerb Antalt szabadon idézve, vers ez minden ízében: rím, ritmus,... »

2019. március 23., szombat

Ferenc pápa üzenete a víz világnapjára

Március 22-én tartjuk a víz világnapját. A pápa ebből az alkalomból üzenetet tett közzé, melyben hangsúlyozza, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog, amelyet tiszteletben kell tartani, mert az emberi személyek élete és méltósága forog kockán.

2019. március 22., péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 22-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a víz világnapján.

2019. március 22., péntek

A pécsi havihegyi mandulafa az európai év fája verseny győztese

Március 19-én Brüsszelben hirdették ki a Karmenu Vella környezetvédelmi uniós biztos védnökségével szervezett 2019-es európai „Az év fája” verseny eredményét: a pécsi havihegyi mandulafa kapta a legtöbb szavazatot idén.

2019. március 20., szerda

Teremtésvédelmi kalendárium – Március idusán

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal azon töprengünk, hogy milyen erők feszülnek bennünk ilyenkor, márciusban.

2019. március 15., péntek

Isten rengeteg szépséggel ajándékozott meg minket – Máté Bence természetfotós képei a bazilika előtt

Máté Bence 2010-ben Árnyjáték című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott „Az év természetfotósa 2010” címet Londonban. Jelenleg a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott.... »

2019. március 14., csütörtök

Papp Miklós edzésterve nagyböjtre, II. rész: Közvetítsük a húsvét reményét az élővilág számára is!

Papp Miklós görögkatolikus parókus rendhagyó edzésre hív mindannyiunkat a nagyböjtben. Az alábbiakban közzétesszük a kihívás második részét.

2019. március 11., hétfő

A világ vallási közösségeinek képviselőivel találkozott a pápa

A világ különféle vallási közösségeinek mintegy 400 képviselőjét fogadta Ferenc pápa március 8-án, pénteken a vatikáni Kelemen teremben.

2019. március 10., vasárnap

„Maga a természet sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását” – Ferenc pápa nagyböjti üzenete

A Szentatya évről évre üzenetet intéz a katolikus hívekhez a nagyböjt kezdetén. 2019-ben nagyböjti üzenetének témája: „Maga a természet sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását” (Róm 8,19).

2019. március 5., kedd

Közzétették az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus hivatalos dátumát

A püspöki szinódus főtitkársága február 25-én közzétette az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus hivatalos dátumát: október 6. és 27. között rendezik majd meg a Vatikánban.

2019. március 3., vasárnap

Teremtésvédelmi kalendárium – Áldd meg, amit adtál nékünk!

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal arra hívjuk az olvasókat, hogy legyünk hálásak a Jóistennek a minket körülvevő világért.

2019. március 1., péntek

Forró pontok a bioetikában – Németh Gábor tartott előadást a Háló Közösségi Központban

„Forró pontok a bioetikában” címmel tartott előadást Németh Gábor, a Győri Hittudományi Főiskola tanára, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságának irodavezetője február 27-én a budapesti Háló Közösségi és Kulturális Központban.

2019. február 28., csütörtök

Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról beszélt a Pápai Életvédő Akadémia tagjainak

Február 25–27. között a vatikáni új szinódusi aulában tartják a 25 éves Pápai Életvédő Akadémia plenáris ülését a „Robotetika. Emberek, gépek és az egészség” témáról. Ferenc pápa hétfőn, a közgyűlés nyitó napján fogadta a tanácskozás résztvevőit.

2019. február 26., kedd

Lelkiség, szegények, ifjúság, teremtésvédelem – Közzétették a jezsuiták tíz évre szóló irányelveit

Arturo Sosa jezsuita generális február 19-én, kedden bejelentette a rend új egyetemes apostoli preferenciáit, vagyis azokat a területeket, amelyekkel a Jézus Társasága a következő időszakban kiemelten foglalkozik.

2019. február 25., hétfő

Díjnyertes alkotás a kiskunmajsai Tomori Pál-gimnáziumból

Pajlovics Bianka, a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákja az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület „állatbarát” plakátpályázatán – felnőtt kategóriában – az első tíz díjazott alkotó közé került.

2019. február 24., vasárnap

Ferenc pápa levelet küldött a jezsuiták általános rendfőnökének

Arturo Sosának, a jezsuita rend általános elöljárójának küldött levelet február 6-án Ferenc pápa, melyben a Jézus Társasága által a 2019 és 2029 közötti időszakra kijelölt célkitűzéseket értékelte.

2019. február 20., szerda

Még lehet szavazni – Az év európai fája lehet a pécsi havihegyi mandulafa!

Február elsején indult és a hónap végéig tart a szavazás. A korábban hazánkban az év fájává választott, matuzsálemi kort megélt mandulafa a 15 döntős között van az Európa legérdekesebb fáinak idei versenyében, méghozzá az örök megújulás szimbólumaként emlegetve.

2019. február 16., szombat

Egyházi, állami és civil szervezetek megbeszélése a fenntartható fejlődésről

Az MKPK Caritas in Veritate Bizottságát is meghívták a Parlamentben február 14-én tartott műhelytalálkozóra, melyen a fenntartható fejlődés kérdéseiről, a nemzetközi fejlesztésfinanszírozás kihívásairól gondolkodtak együtt egyházi, állami és civil szervezetek képviselői.

2019. február 15., péntek

Teremtésvédelmi kalendárium – Leltárhiány a virágos hagyatékban

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Tudta, hogy a történelmi Magyarországon több mint 4000 növényt számláltak meg a kutatók, s a mai határokon belül is több mint 2100 faj további... »

2019. február 15., péntek

Isten mindig megbocsát, de a természet sosem – Őslakos népek képviselőivel találkozott a pápa

A szentszéki szóvivő arról tájékoztatta az újságírókat, hogy Ferenc pápa február 14-én, csütörtökön délelőtt a FAO római székházában tett látogatásakor Amerikából, Afrikából, Ázsiából és a csendes-óceáni régióból származó harmincegy őslakos nép harmincnyolc... »

2019. február 15., péntek

tovább »