„Önkéntes vagyok, mert tenni jó!” – hirdeti a 10. alkalommal meghirdetett Tesz-Vesz Tavasz Szegeden

A hívő ember számára az önkéntesség nem egy időszakhoz kötött feladat, hanem a keresztény élet elválaszthatatlan része – mondta Kiss-Rigó László megyéspüspök március 22-én, a Tesz-Vesz Tavasz megnyitóján Szegeden.

2017. március 22. szerda

Teremtésvédelmi nappá nyilvánították Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét az Egri Főegyházmegyében

Ternyák Csaba egri érsek teremtésvédelmi nappá nyilvánította március 25-ét, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét. A teremtésvédelmi nap programjait március 22-én, szerdán sajtótájékoztató keretében ismertették.

2017. március 22. szerda

Áder János tartott előadást az edelényi görögkatolikus gimnáziumban a víz világnapja alkalmából

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium dísztermében tartott március 21-én délelőtt előadást a klímaváltozásról, valamint annak társadalmi és gazdasági összefüggéseiről Áder János köztársasági elnök.

2017. március 22. szerda

Felelősségünk a teremtett világért – kerekasztal-beszélgetés a Párbeszéd Házában

„Ökológiai megtérés – Teremjétek a bűnbánat méltó gyümölcseit” címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a Párbeszéd Házában március 9-én, a házigazda Sajgó Szabolcs SJ, az intézmény igazgatója volt.

2017. március 10. péntek

Ferenc pápa egyre „zöldebb”: elektromos autóval jár

Az elmúlt négy évben használt jármű után az egyházfő „zöldre” váltott: Ferenc pápát elektromos autó, egy ajándékba kapott Nissan Leaf viszi ezentúl a rövidebb utakra.

2017. március 9. csütörtök

Érteni Isten művét – Előadást tartottak Szatmárnémetiben a Laudato si’ enciklikáról

Szatmárnémetiben, a székesegyházi plébánia Keresztény Agora sorozata keretében Kovács Sándor kolozsvári főesperes, a Szent Mihály-templom plébánosa mutatta be Ferenc pápa első önálló, Laudato si’ kezdetű enciklikáját március 4-én.

2017. március 9. csütörtök

Országos teremtésvédelmi képzést tartottak Esztergomban

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel karöltve országos teremtésvédelmi képzést szervezett február 24–25-én az esztergomi Szent Adalbert Központban.

2017. március 7. kedd

Teremtésvédelmi cikksorozat az ökológiai megtérés folyamatáról

A teremtesvedelem.hu honlap az idei nagyböjt során már hagyományosnak számító cikksorozatában az ökológiai megtérés folyamatát tekinti át, Ferenc pápa „Áldott légy…” című enciklikájának 217. pontját idézve.

2017. március 4. szombat

Ferenc pápa is csatlakozott a brazil püspökök teremtésvédelemről szóló nagyböjti kampányához

A brazil püspöki konferencia március 1-jén immár 54. alkalommal indította el nagyböjti, úgynevezett Testvériség kampányát. A kezdeményezéshez Ferenc pápa is csatlakozott, az idei téma: a brazil ökoszisztémák és az élet védelme.

2017. március 4. szombat

Hogy a víz ne legyen konfliktusok forrása – a Pápai Tudományos Akadémia konferenciája a Vatikánban

Kétnapos szemináriumot tartottak a Vatikánban február 23-án és 24-én azzal a céllal, hogy javaslatokat tegyenek a vízre és a közegészségügyre vonatkozó politikai döntések terén. A tanácskozásról egy, az Amazonas térségében szolgáló misszionárius, Peter Hughes nyilatkozott a... »

2017. február 27. hétfő

Ferenc pápa: A teremtett világ is reménnyel várja Isten szeretettervének beteljesedését

Február 22-én a szentatya folytatta a keresztény reményről szóló katekézissorozatát. A teremtett világ az emberrel együtt a szülő asszonyhoz hasonlóan nyög és vajúdik, a keresztény ember pedig tudja, hogy már működik Isten megmentő szeretete, új világ és új emberiség van... »

2017. február 22. szerda

Bemutatták a pápának a Nagyvárosok II. Nemzetközi Kongresszusának témáját

Rio de Janeiróban rendezik meg július 13. és 15. között a Nagyvárosok II. Nemzetközi Kongresszusát (II Congreso de Grandes Ciudades), amelyet – a Laudato si’ kezdetű enciklika alapján – közös otthonunk védelmének szentelnek.

2017. február 20. hétfő

A Szentszék összehangolt cselekvést sürget az óceánok védelmében

A nemzetközi, regionális és helyi politikát egyaránt ösztönzi a Szentszék a tengerek és óceánok biodiverzitásának védelmére, illetve mindazoknak a tevékenységeknek a felszámolására, amelyek pusztítják ezt a gazdagságot.

2017. február 17. péntek

Harmadszor adják át a Gazdaság és Társadalom díjakat

Markus Vogt írónak, illetve Dominique Greiner és Burkhard Schafers újságíróknak ítélték idén a Gazdaság és Társadalom nemzetközi díjat – jelentették be február 15-én a szentszéki sajtóközpontban a Centesimus Annus Alapítvány képviselői. Az elismerést május 18-án adják át... »

2017. február 17. péntek

Ferenc pápa a Katolikus Világmozgalom a Klímáért szervezet képviselőivel találkozott

Február 1-jén az általános kihallgatás végén a pápa köszöntötte a Katolikus Világmozgalom a Klímáért (Global Catholic Climate Movement) szervezet küldöttségét. A szentatya elismerését fejezte ki a mozgalom tagjainak munkájukért, amit közös otthonunk védelme érdekében... »

2017. február 2. csütörtök

Özönvíz előtt – Leonardo DiCaprio teremtésvédelmi dokumentumfilmjéről

Tavaly októberben mutatták be a National Geographic megbízásából Fisher Stevens által rendezett és Leonardo DiCaprio közreműködésével készült „Özönvíz előtt” című természetvédelmi dokumentumfilmet.

2017. január 31. kedd

A pápa a tudósok és a keresztények szövetségére számít a Föld megóvása érdekében

Ferenc pápa november 28-án, hétfőn fogadta a Pápai Tudományos Akadémia plenáris ülésének résztvevőit, akikhez beszédet intézett.

2016. november 29. kedd

Ferenc pápa a marokkói klímacsúcs résztvevőihez: a gondoskodás kultúráját kell követni

Ferenc pápa november 15-én levelet küldött az ENSZ 22. klímaváltozásról szóló konferenciájára, amely november 7-én kezdődött, és november 18-án zárul. A találkozónak a marokkói Marrákes ad otthont.

2016. november 16. szerda

Ferenc pápa: A feltámadás újfajta életmód, amelyet már most megtapasztalunk!

November 6-án délben a Szentatya az Apostoli Palota dolgozószobájából imádkozta el az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Az Angelus után szót emelt a fogvatartottak életkörülményeinek javítása érdekében és felvetette a kegyelemgyakorlás... »

2016. november 6. vasárnap

Közös nyilatkozat a reformációról való katolikus-evangélikus közös megemlékezés alkalmából

A lundi székesegyházban tartott ökumenikus ima végén közös nyilatkozatot írt alá Ferenc pápa, a Katolikus Egyház vezetője és Munib Junan püspök, a Lutheránus Világszövetség elnöke. A nyilatkozat magyar fordítását teljes egészében közöljük.

2016. október 31. hétfő

tovább »