A KÉSZ nyilatkozata a tudományszervezés aktuális kérdéseiről

Közzétesszük a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) nyilatkozatát, melyet február 15-én adott ki.

2019. február 15. péntek

A pápa fogadta a Microsoft elnökét

A vatikáni sajtóközpont megbízott igazgatója, Alessandro Gisotti február 13-án tájékoztatta az újságírókat a pápa és Brad Smith, a Microsoft elnöke magántalálkozójáról, amelyen Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke is jelen volt.

2019. február 15. péntek

Teremtésvédelmi kalendárium – Leltárhiány a virágos hagyatékban

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Tudta, hogy a történelmi Magyarországon több mint 4000 növényt számláltak meg a kutatók, s a mai határokon belül is több mint 2100 faj további... »

2019. február 15. péntek

Bemutatták Németh András görög és latin kéziratokat feldolgozó monográfiáját

Az Ókortudományi Társaság és az ELTE BTK Ókortudományi Intézete szervezésében mutatták be február 13-án az ELTE BTK kari tanácstermében Németh András „The Excerpta Constantiniana and the Byzantine Appropriation of the Past” (Cambridge University Press, 2018) című... »

2019. február 14. csütörtök

Várják az előadók jelentkezését a III. Scriptorium Konferenciára

Az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ, az Egri Főegyházmegye és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Klasszika Filológia Tanszéke tanácskozást szervez Egerben május 22–23-án, melynek középpontjában az egyházi kéziratosság áll.

2019. február 14. csütörtök

A teremtés fizikája – Előadás a Pázmány HTK-n

Raffai Péter asztrofizikus február 7-én „A teremtés fizikája” címmel tartott előadást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán (PPKE HTK), a kar 2. Számú Keresztény Bölcseleti Tanszéke és az Országos Keresztény Vállalkozói Konferencia szervezésében.

2019. február 11. hétfő

Isten iránt mindig van érdeklődés – Interjú Kvanduk Frigyes főiskolai docenssel

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola nyílt napot tartott február 6-án. Ennek kapcsán készített portréinterjút Harasztovics Arnold az intézmény három tanárával: Kovács Gusztávval, Csonta Istvánnal és végül Kvanduk Frigyessel. A sorozat befejező részét közöljük.

2019. február 11. hétfő

Egy 440 éve kinevezett pécsi püspök, aki sohasem járt Pécsett

I. Rudolf magyar király 440 évvel ezelőtt, 1579. február 6-án nevezte ki Telegdy Miklóst pécsi püspöknek a zágrábi püspökké választott Monoszlóy (Monoszlay) János helyére. Telegdyt püspöki megbízatása mellett királyi tanácsossá is megtette az uralkodó.

2019. február 10. vasárnap

Az Oltáriszentség ereje az afrikai orvosmisszióban – Csókay András tartott előadást Székesfehérváron

Csókay András idegsebész február 6-án Székesfehérváron „Az Oltáriszentség ereje az afrikai idegsebészeti misszióban” címmel tartott előadást a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való előkészület jegyében.

2019. február 8. péntek

Szent László-freskótöredékre bukkantak a marosvásárhelyi vártemplom felújításakor

Szent Lászlót ábrázoló részlet került elő a marosvásárhelyi református templom felújítása során. Több erdélyi freskó mutatja be a híres Szent László-legenda leánymentő jelenetét, ez a falkép azonban egyedülálló.

2019. február 6. szerda

Sikeresen lezajlott a fejüknél összenőtt sziámi ikerpár plasztikai sebészeti beavatkozása

A két és fél éves Rabia és Rukia január 25-én sikeresen átesett a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetésén Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével.

2019. február 6. szerda

Nyíregyházán rendezik a fiatal kutatók és doktoranduszok idei nemzetközi teológuskonferenciáját

A Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) Hittudományi Osztálya kilencedszer rendezi meg a Fiatal Kutatók és Doktoranduszok Nemzetközi Teológuskonferenciáját, ezúttal a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán, március 1. és 3. között.

2019. február 5. kedd

A jog tágabb értelme – Pódiumbeszélgetést tartottak a Sapientián

A budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán február 1-én rendezték meg a KETEG-Oikonomia Kutató Intézet „Tágabb értelem” sorozatának második rendezvényét, melyen a szakértők a jogtudományról beszélgettek. Darák Pétert és Frivaldszky Jánost Süveges Gergő... »

2019. február 4. hétfő

„A számok nem visznek minket előre, ha nincs mögötte minőség” – Interjú Csonta Istvánnal

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola február 6-i nyílt napja alkalmából Harasztovics Arnold készített portréinterjúkat az intézmény három tanárával, melyeket a nyílt napot megelőző hetekben tesz közzé a Pécsi Egyházmegye. A folytatásban a Csonta Istvánnal készült... »

2019. február 4. hétfő

Egy Vatikánban őrzött corvina is megtekinthető a budapesti kiállításon

Az egyik Vatikáni Könyvtárban őrzött corvina, Mátyás király Missaléja is megtekinthető az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által rendezett, „A Corvina könyvtár budai műhelye” című kiállításon. A műkincset Németh András, a Vatikáni Könyvtár munkatársa ismertette a... »

2019. február 2. szombat

A teológia helye az akadémiai gondolkodásban – Beszélgetés a legfiatalabb magyar rektorral

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola nyílt napot tart február 6-án. Harasztovics Arnold portréinterjúkat készített az intézmény három tanárával, melyeket a nyílt napot megelőző hetekben tesz közzé a Pécsi Egyházmegye. Az intézmény rektorával, Kovács Gusztávval folytatott... »

2019. február 2. szombat

Egykori kápolna falára bukkanhattak az Erzsébet hídnál

Vélhetően a Szent Mihály-kápolna néven ismert egykori épület egy újabb részét találták meg a Főtáv földmunkálatai közben az Erzsébet híd pesti lehajtójánál. A budai oldalon korábban egy pincerendszerre bukkantak – mondta el a feltárást vezető régész január 30-án az... »

2019. január 31. csütörtök

A pécsi hittudományi főiskola levelezős hallgatói vehették át diplomájukat

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola levelező tagozatának hallgatói vehették át oklevelüket január 25-én.

2019. január 30. szerda

Középpontban Hans Urs von Balthasar – Megjelent a Communio folyóirat legújabb száma

Megjelent a „Communio” című katolikus folyóirat 2018/3–4. száma. E tematikus kiadványt Balthasar szellemi örökségének szentelték, halálának 30. évfordulója alkalmából. Puskás Attilának, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara tanszékvezető professzorának a számhoz... »

2019. január 27. vasárnap

Várják a jelentkezéseket az Ortutay Elemér VI. Keresztény Tudományos Diákköri Konferenciára

Két beregszászi intézmény, a Görögkör, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Görögkatolikus Lelkészsége és az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium keresztény tudományos diákköri konferenciát szervez.

2019. január 26. szombat

tovább »