A PPKE díszdoktorává avatták Paolo G. Carozza jogászprofesszort

A Pázmány Péter katolikus Egyetem március 27-én díszdoktori címet (Doctor Honoris Causa) adományozott Paolo G. Carozza amerikai jogászprofesszornak, az Indiana állambeli (USA) Notre Dame Egyetem oktatójának.

2017. március 28. kedd

12. századi Szent Péter-ereklyetartót is kiállítanak a most nyíló „Kincses Kecskemét” kiállításon

„Kincses Kecskemét” címmel egyedülálló, az elmúlt tíz évben feltárt régészeti és történeti műtárgyakból válogatott kiállítás nyílik pénteken a Cifrapalotában – tájékoztatta a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója az MTI-t.

2017. március 24. péntek

Európa védőszentjéről, Szent Brigittáról tartottak előadást a Párbeszéd Házában

„Észak fénye: Svédországi Szent Brigitta” címmel tartott vetített képes előadást március 21-én a Párbeszéd Házában Kőrösiné Merkl Hilda, az ELTE docense Szent Brigitta általa fordított „Mennyei kinyilatkoztatások” című, a Kairosz Kiadónál megjelent könyvéről.

2017. március 22. szerda

Jézus korabeli tárgyakat mutatott be az Izraeli Régészeti Hatóság

Húsvét előtt az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority, IAA) bepillantást engedett raktárába, és bemutatott több első századi tárgyat is – közölte március 19-én, vasárnap a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

2017. március 22. szerda

Együttműködés a PPKE és az Egyesült Arab Emírségek amerikai egyeteme között

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a Dubaj mellett működő Rász el-Haima-i Amerikai Egyetem (AURAK) közötti oktatási és kutatási együttműködést írt alá az Egyesült Arab Emírségekben március 16-án Szuromi Szabolcs és Hasszán Hamdán el-Alkím rektor.

2017. március 21. kedd

Miért legyek jobb? – A hegyi beszéddel foglalkozott a Sapientia-nap

„Új bort új tömlőbe! – A hegyi beszéd és a morálteológia” címmel tartott tanulmányi napot a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Budapesten március 18-án. Az exegézis, morálteológia, liturgika és a pszichológia felől közelítették meg a hegyi beszédet, a... »

2017. március 19. vasárnap

A hitviták iskolája – Bemutatták a Pázmány kritikai sorozat nyolcadik kötetét

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán mutatták be március 14-én a Pázmány kritikai kiadás nyolcadik, „Keresztyéni felelet a megdicsőült szentek tiszteletirül” című kötetét. A kötetet többek között Hargittay Emil irodalomtörténész... »

2017. március 17. péntek

Ízelítő a forradalom és szabadságharc korának fővárosi statisztikáiból

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korának fővárosi statisztikai adataiból, népesedési viszonyokról, nemzetiségi összetételről, foglalkozásokról közölt összeállítást korabeli források alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2017. március 15. szerda

Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt és Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket adott át a Pesti... »

2017. március 14. kedd

Örményországban tárgyalt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem delegációja

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a Hacsatur Abovjánról elnevezett Örmény Állami Pedagógiai Egyetem egy éve írta alá Jerevánban azt a mérföldkőnek tekinthető együttműködési megállapodást, amely már 2016 októberére jelentős eredményekhez vezetett.

2017. március 14. kedd

Károly Iréneusz József premontrei kanonokra, tudósra emlékeztek Nagyváradon

Március 11-én születése, illetve halála évfordulója (1854. március 6. – 1929. március 13.) alkalmából emlékeztek a tudós premontrei szerzetesre, aki korának nemcsak kimagasló fizikusa volt, hanem Nagyvárad fejlődésében is jelentős szerepet játszott.

2017. március 14. kedd

Emberközpontú gazdaság – A Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) képzés szakkönyve

A KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) eredetileg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola szakirányú, posztgraduális képzésének a neve, amely 2010-től működik a főiskola keretein belül, de mára már több felsőoktatási intézmény, sőt középiskola képzési... »

2017. március 13. hétfő

Egy morvaországi kolostor 18. századi leveleiben is használták a smileyt

Bár a smiley „feltalálójának” Harvey Ball amerikai képzőművészt tartják, a manapság rendkívül népszerű hangulatjel grafikai formáit már a korábbi századokban is ismerték és használták. Cseh történészek most 18. századi levelekben bukkantak rájuk.

2017. március 11. szombat

Száz év után visszakapta hüvelykujját Trenk Ferenc báró múmiája

Több mint száz év után újra teljes Franz von der Trenck bárónak, Jókai Mór egyik közismert regényhősének a csehországi Brünnben őrzött múmiája.

2017. március 11. szombat

„A hit tanúságtevői” címmel mutattak be könyvet a Pápai Gergely Egyetemen a kommunizmus vértanúiról

Március 8-án, szerdán a Pápai Gergely Egyetemen mutatták be az intézmény professzora, Jan Mikrut szerkesztésében megjelent terjedelmes kötetet, amely a kommunizmus közép- és kelet-európai térségben vértanúságot szenvedett áldozatait mutatja be.

2017. március 10. péntek

Batthyáneum-per – Egymás fordításainak véleményezésére kérte a szakértőket a bíróság

Március 8-án a gyulafehérvári táblabíróság a per jelenlegi állása szerint arra kérte a Batthyáneum könyvtár tulajdonjogát tisztázó latin nyelvű végrendelet román fordításainak készítőit, hogy fűzzenek kritikai megjegyzéseket egymás fordításaihoz.

2017. március 9. csütörtök

Új tagokkal bővült a Szent István Tudományos Akadémia

Megtartotta székfoglaló előadását a Szent István Tudományos Akadémia két új tagja, Vojcek László szülész-nőgyógyász, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosa és Lábady Tamás bíró, alkotmányjogász március 6-án Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam- és Jogtudomány... »

2017. március 7. kedd

Az amerikai bencés, aki régi kéziratok sokaságát mentette meg az Iszlám Állam pusztításától

A Columba Stewart bencés szerzetes vezette, collegeville-i (Minnesota állam) központú, több országban működő Hill Múzeum és Kézirattár eddig több mint 140 ezer teljes kéziratot digitalizált, megmentve őket a végső pusztulástól.

2017. március 6. hétfő

A zombori ördögűző – Egy 18. századi ferences exorcista különös története

Egy 18. századi zombori ördögűző ferences szerzetes mentalitását feltáró kötetet jelentetett meg a Balassi Kiadó. A szerző, Bárth Dániel hangsúlyozta: a horvát ferences tevékenysége és világképe a katolikus felvilágosodás ellenoldalát, egyfajta katolikus ellen-felvilágosodást... »

2017. március 1. szerda

Hogy a víz ne legyen konfliktusok forrása – a Pápai Tudományos Akadémia konferenciája a Vatikánban

Kétnapos szemináriumot tartottak a Vatikánban február 23-án és 24-én azzal a céllal, hogy javaslatokat tegyenek a vízre és a közegészségügyre vonatkozó politikai döntések terén. A tanácskozásról egy, az Amazonas térségében szolgáló misszionárius, Peter Hughes nyilatkozott a... »

2017. február 27. hétfő

tovább »