Szent László-kori pincerendszer húzódik Pannonhalma alatt

Jelentős, középkori pincerendszert is magában foglaló épületrészeket azonosítottak a közelmúltban Pannonhalmán, ezzel egy évek óta zajló várostörténeti kutatás első mérföldkövéhez érkezett.

2017. február 22. szerda

Domonkosok a társadalomért – jubileumi évet záró könyvbemutató és konferencia Budapesten

Az alapítása 800. évfordulóját ünneplő domonkos rend a héten az emlékévet záró konferencián és könyvbemutatón ismerteti, miként válaszol ma a szerzetesközösség gazdag teológiai hagyománya alapján korunk gazdasági és szociális kérdéseire. Február 21-én tájékoztatták... »

2017. február 21. kedd

Jézus perének jogi hátteréről szóló kötetet mutattak be Budapesten

Jézus perének zsidó és római jogi jellemzőiről írt könyvet Fazekas István Váci Mihály-díjas költő, műfordító és jogász. Az „Amicus caesaris” című kötetet február 20-án, hétfőn mutatták be az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán (ELTE... »

2017. február 21. kedd

Nemzetközi kánonjogi konferenciát rendeztek a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a budapesti, fakultási jogokkal rendelkező Kánonjogi Intézet éves nemzetközi konferenciáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE) február 13-án.

2017. február 14. kedd

Tényleg titkos a Vatikáni Titkos Levéltár?

A Vatikáni Titkos Levéltár csalódást jelent az összeesküvés-elméletek gyártóinak. Sőt, a nagyközönség számára valójában talán még unalmas is: nem különösebben botrányos, nem is különösebben titkos.

2017. február 13. hétfő

Pécsett rendezték meg a Fiatal Kutatók és Doktoranduszok VII. Nemzetközi Teológuskonferenciáját

Február 10–12. között rendezték meg a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) Hittudományi Osztályának éves rendes nemzetközi konferenciáját a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán.

2017. február 13. hétfő

Megtalálták a tizenkettedik, egykor holt-tengeri tekercseket rejtő barlangot

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói a Jerikótól tizenöt kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán mellett megtalálták a tizenkettedik olyan barlangot, amely egykor holt-tengeri tekercseket rejthetett.

2017. február 10. péntek

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel rendeztek konferenciát Budapesten

Egynapos nemzetközi konferenciát szervezett a Mika Sándor Egyesület (az Eötvös Collegium Történész Műhelyének egykori tagjaiból alakult társaság) a Petőfi Irodalmi Múzeumban február 9-én „Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel.

2017. február 9. csütörtök

A hitvallás kézzelfogható nyomai között – Beszélgetés a Győri Egyházmegyei Levéltár munkatársaival

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel tartanak nemzetközi emlékkonferenciát február 9-én Budapesten többek között a Győri Egyházmegyei Levéltár szervezésében. Ennek apropóján Ikker Eszter a levéltár küldetéséről kérdezte Vajk Ádám igazgatót és munkatársait,... »

2017. február 9. csütörtök

Megtartották a Pázmány Bölcs-Ész Tanulmányi Verseny idei döntőjét

A 2016/17-es tanévben is meghirdették a Pázmány Bölcs-Ész Tanulmányi Versenyt. A döntőt február 3-án tartották a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, Piliscsabán.

2017. február 8. szerda

Mától elérhető az interneten „A magyar nyelv nagyszótára” – Megjelent a hatodik kötet

Február 1-jén mutatták be Budapesten, az MTA Nyelvtudományi Intézetében a hatodik kötetet (DI–EK), mely alkalomból Ittzés Nóra, a Nagyszótár főszerkesztője bejelentette, hogy az eddig kiadott kötetek teljes anyaga elérhető az interneten.

2017. február 1. szerda

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel rendeznek konferenciát Budapesten

A Mika Sándor Egyesület (az Eötvös Collegium Történész Műhelye volt tagjainak szövetsége) és a Győri Egyházmegyei Levéltár február 9-én, csütörtökön egész napos nemzetközi egyháztörténeti konferenciát szervez „Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel a budapesti... »

2017. január 31. kedd

Ferenc pápa katolikus és ortodox teológusokkal találkozott

Ferenc pápa január 27-én, pénteken a Kelemen teremben találkozott a Katolikus Egyház és az ortodox egyházak közötti párbeszéd nemzetközi bizottságának harmincegy teológusával, akik ezekben a napokban üléseznek Rómában.

2017. január 29. vasárnap

Kevés emlék kerülte el a pusztítást Palmürában – Vágner Zsolt a szíriai műemlékek állapotáról

A január 10-i műholdfelvételek szerint Palmürában mára csupán az oszlopsor, a romos állapotban fennmaradt templomok és a 2015-ben le nem rombolt sírtornyok kerülték el az Iszlám Állam pusztítását – mondta el január 24-én az M1 aktuális csatorna műsorában Vágner Zsolt régész, a PPKE... »

2017. január 27. péntek

Alattunk mindenütt Róma – Anderkó Krisztián Savariáról és rejtőző amfiteátrumáról

A kétezer éves múltra visszatekintő Savariában tavaly, az 1700 esztendővel ezelőtt itt született Szent Márton ünnepi évében is zajlottak régészeti feltárások, amelyek pontosították a város múltjáról alkotott képet. Anderkó Krisztián régész a friss eredményekről beszélt.

2017. január 26. csütörtök

Őseink nyomában – e-kutatás a Veszprémi Főkáptalani és Érseki Levéltárban

Gyorsabbá és hatékonyabbá tehető a kutatói munka a Veszprémi Főkáptalani és Érseki Levéltár e-kutatás szolgáltatásával, amelyről január 24-én számoltak be sajtótájékoztató keretében a Szaléziánumban.

2017. január 26. csütörtök

Egyházi iskolák diákjai nyerték a Gulág Emlékbizottság országos tanulmányi versenyét

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében a Gulág Emlékbizottság országos középiskolai tanulmányi versenyt hirdetett, amelyen az egyházi iskolák diákjai végeztek az első három helyen.

2017. január 26. csütörtök

Izraeli tudósok pontosan meghatározták egy bibliai csata időpontját

Izraeli tudósok a legkorszerűbb csillagászati eszközök segítségével napra, sőt percre pontosan meghatározták a héber törzsek izraeli honfoglalása egyik több mint háromezer évvel ezelőtti csatájának dátumát – közölte a The Times of Israel című izraeli hírportál.

2017. január 17. kedd

Pedagógiai továbbképzést tartottak Nagyváradon

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Katekétikai Központ meghívására Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató második alkalommal tartott pedagógiai továbbképzést a nagyváradi Posticum kulturális központban január 13-án és 14-én. A program címe „A nevelés az élet szolgálata”... »

2017. január 17. kedd

Oktatástörténeti kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

A Don Bosco Sportközpontban nem csak a sportolásra kínálnak lehetőséget: január 10-én Iskolatörténeti kiállítás nyílt a központban, amely a szendrői oktatástörténeti gyűjtemény anyagát mutatja be.

2017. január 11. szerda

tovább »