Elhunyt Lábady Tamás bíró, alkotmányjogász

Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora búcsúzik Lábady Tamástól (1944. július 6. – 2017. augusztus 11.).

2017. augusztus 12. szombat

Idén is várjuk a meteorhullást, „Szent Lőrinc tüzes könnyeit”

Az augusztusi éjszakák egyik nagy látványossága az átlagosnál sűrűbb csillaghullás. Ez több meteorrajnak is köszönhető, de leginkább a Perseidáknak. „Szent Lőrinc könnyei” idén az augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszakáján lesznek megfigyelhetők.

2017. augusztus 11. péntek

Teremtésvédelmi kalendárium – Légkondicionált ebédlő kánikulában, áramfogyasztás nélkül?

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente újabb bejegyzéssel. Ezúttal azon gondolkodunk, hogyan tudunk a környezet károsítása nélkül hűsölni.

2017. augusztus 11. péntek

Tihanyban rendezték meg a III. Fraknói Nyári Akadémiát

Harmadik alkalommal rendezték meg az MTA Lendület program égisze alatt életre hívott Fraknói Nyári Akadémiát. Az egyháztörténeti seregszemlének ezúttal Tihany adott otthont augusztus 7. és 10. között.

2017. augusztus 11. péntek

Egy nővér, aki szentek után nyomoz

A Segítő Szűz Mária Leányai – Don Bosco Nővérek – nizza-monferratói rendházában egy detektív dolgozik: Paola Cuccioli nővér a régi levéltári iratok között nyomoz, bizonyítékokat keresve, amelyek boldoggá avatásra várók életszentségét igazolják.

2017. augusztus 10. csütörtök

Az apostolok szülővárosát találhatták meg a Szentföldön

András, Péter és Fülöp apostolok szülőfaluja, Bétsaida utódvárosa, a római kori Juliász maradványait találhatták meg izraeli régészek a Kinneret, vagyis a Galileai-tenger északi partjainál – jelentette a helyi média augusztus 7-én.

2017. augusztus 8. kedd

Kiállításon mutatják be két pécsi Cella Trichora feltárásának legújabb eredményeit

Időszaki kiállításon mutatják be két Cella Trichora régészeti feltárásának legújabb eredményeit a Csontváry Múzeumban Pécsett. A „Korszakokon átívelő történelem” című tárlat augusztus 10. és október 31. között várja a látogatókat.

2017. augusztus 6. vasárnap

Folytatódik a dombóvári vár feltárása

Idén is folytatódik a dombóvári vár feltárása, amelyen az ásatáson dolgozó régészek további adatokat nyertek a középkori épület szerkezetéről; a feltárt falszakaszok alapján romkertet tervez kialakítani a város önkormányzata.

2017. augusztus 1. kedd

Kincsvadászat Boka Lászlóval, a nemzeti könyvtár tudományos igazgatójával

Pezseg az élet és a szakmai munka az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). Boka László irodalomtörténésszel, tudományos igazgatóval a közelmúlt eredményeiről, jelenleg futó projektjeikről és ígéretes terveikről beszélgettünk kódexek, corvinák és hagyatékok tükrében.

2017. július 30. vasárnap

Teremtésvédelmi kalendárium – A klímaváltozás ujjlenyomata

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal annak jeleit tárja elénk szakértő vendégszerzőnk, hogy nem a globális felmelegedés előtti korszakban, hanem a globális felmelegedés idején... »

2017. július 28. péntek

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem felvételi eredményei a 2017/2018-as akadémiai évre

A hazai felsőoktatásban stabilan meghatározó helyet betöltő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) felvételi pontszámai és az ezek alapján a 2017/2018-as akadémiai évre felvett hallgatók létszáma újra jó eredményt mutat.

2017. július 27. csütörtök

Giovanni Ausenda: A piarista rend története

A piarista rend ebben az évben ünnepli alapításának 400. és a rendalapító Kalazanci Szent József szentté avatásának 250. évfordulóját. Ebből az alkalomból ismertetjük Giovanni Ausenda olasz piarista (1911–1986) 1986-ban írt kötetét, mely magyarul 2003-ban jelent meg Ruppert József... »

2017. július 22. szombat

Megtalálták Szent Kolumba 6. századi celláját

A cella anyagából hatvan esztendővel ezelőtt vett minta évtizedekig egy cornwalli garázsban rejtőzött.

2017. július 19. szerda

A nyomdászat váci történetéről rendeztek kiállítást a Tragor Ignác Múzeumban

Ambró Ferenc 1772-ben azzal a céllal telepedett le Vácon, hogy a városban nyomdát létesítsen. A kiállítás – amely július 14-én nyílt, és november 5-ig tekinthető meg a Görög Templom Kiállítóteremben (Vác, Március 15. tér 19.) – nemcsak neki, de minden egykori váci nyomdásznak... »

2017. július 18. kedd

Alföldi aranykincsek nyomában – Régészeti meglepetések Szegedről és Kecskemétről

Bronzkori arany lábvért több mint 100 grammos „gyűrt” darabjára bukkant Szeged határában egy gombászó, aki felfedezéséről értesítette a Móra Ferenc Múzeumot. Czukor Péter ásatásvezető régész az intézmény munkatársaival azonnal megkezdte a megtalálási hely kutatását,... »

2017. július 17. hétfő

Megkínzott ember vére található a torinói leplen

Jézus megfeszítésének egyik legfőbb tárgyi emléke a torinói lepel, amelyről keresztények és tudósok is úgy tartják, Jézus halotti leple volt. A legújabb kutatások most azt bizonyította be, hogy a leplen talált vér valóban egy megkínzott emberé.

2017. július 16. vasárnap

A Laudato si’ és a nagyvárosok – Ferenc pápa üzenete a Nagyvárosok II. Nemzetközi Kongresszusára

Tisztelet, felelősség és kapcsolat – ezt a három témát emelte ki Ferenc pápa üzenetében, amelyet a Rio de Janeiróban július 13-án megkezdődött tanácskozásra küldött. A háromnapos rendezvényt az Antoni Gaudí Alapítvány a Nagyvárosokért szervezte.

2017. július 15. szombat

Szent Bonaventura püspök, egyháztanító

Szent Bonaventura 1218 körül született az olaszországi Viterbo közelében. A hagyomány szerint a Bonaventura nevet a súlyos beteg gyermek Szent Ferenc imájára történt csodás gyógyulásának emlékére kapta.

2017. július 15. szombat

Teremtésvédelmi kalendárium – Napfordulón túl

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal azon töprengünk, van-e morális vonatkozása, hogy a legtikkasztóbb hőségben is virágzó növényeket akarunk magunk körül látni.

2017. július 14. péntek

Piarista diák is részt vett a szingapúri fizikaversenyen aranyérmes magyar csapatban

Döntőbe jutott, ahol 4. helyen végzett és ezzel aranyérmet szerzett a középiskolásokból álló magyar fizikaválogatott a Szingapúrban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Fizikaversenyen. A magyar csapatnak a budapesti piarista iskola végzős tanulója, Svastits Áron is a tagja volt.

2017. július 13. csütörtök

tovább »