A grúz kultúra magyar kutatójának állítottak emléket az ELTE Bölcsészkarán

Zaal Gogszadze grúz nagykövet április 15-én hivatalosan is megnyitotta az ELTE BTK Grúz Könyvtárát, mellyel Istvánovits Márton folklorista emléke előtt tisztelegnek, aki személyes könyvtárát az egyetemre hagyományozta, s ezzel lehetővé tette a gyűjtemény létrejöttét.

2019. április 19., péntek

„Az a lényeg, hogy fájjon” – Nagypénteki interjú Erdő Péter bíborossal

Erdő Péter bíboros, prímás interjút adott a Válasz Online-nak, melyben böjtről, politikáról, keresztény Európáról beszélt Stumpf András újságírónak.

2019. április 19., péntek

Ötletesen újragondolt baglyok

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara az újrahasznosítás jegyében hirdetett pályázatot gyerekek számára, mely során az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) emblémáját gondolhatták újra. A pályázat eredményhirdetését április 12-én... »

2019. április 14., vasárnap

Mennyei ügyekben, itthon és Európában – Születésnapi beszélgetés Prokopp Mária művészettörténésszel

Prokopp Máriával a meghatározó esztergomi gyökerektől, az inspiráló családi közegtől és a rendszer által akadályozott, küzdelmes tanulóévektől indítottuk a pálya- és hivatásfragmentumokat felvillantó életút-beszélgetést.

2019. április 13., szombat

Premontrei tudós tanárokra emlékeztek Szombathelyen

Immár ötödik alkalommal rendezték meg a „Premontrei tudós tanárok és híres diákok” című diákkonferenciát a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban április 10-én.

2019. április 13., szombat

Három perui egyetemmel működik együtt a Pázmány

Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora április 8–11. között Peruba látogatott, hogy megerősítse a magyar felsőoktatási intézmény és három perui egyetem közötti együttműködést.

2019. április 13., szombat

A Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról tartottak konferenciát Budapesten

A Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról rendezett konferenciát április 12-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Történettudományi Intézete és a Dunamelléki Egyházkerület Ráday Gyűjteménye a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen.

2019. április 12., péntek

Újabb csoda Szent Romuald barlangjában

Az őskőkorszakból származó, 30 ezer éves barlangrajzokra bukkantak régészek az Isztriai-félszigeten, a Limi-csatorna fjordszerű öblének egyik oldalán található Romuald-barlangban – közölte a helyi média április 11-én.

2019. április 12., péntek

Teremtésvédelmi kalendárium – Öcsénk a szél, húgunk a víz?

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezen a héten azon gondolkozhatunk el, hogy jó testvérei vagyunk-e a ránk bízott természetnek.

2019. április 12., péntek

Dióhéjban a keresztútjárásról

A liturgiában gyakran jelenítjük meg Jézus életét mintegy utánozva a szertartások során. Ennek egyik legkifejezőbb példája a keresztút.

2019. április 12., péntek

EXKLUZÍV – XVI. Benedek: Az Egyház és a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botrány (I. rész)

XVI. Benedek emeritus pápa hosszú írást közölt a Klerusblatt német folyóiratban, mely az Egyházban jelen lévő visszaélési botrányok eredetét, és azok lehetséges megoldását elemzi.

2019. április 12., péntek

Geológiai sétákat szerveznek a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen

Tavasztól őszig geológiai sétákat szerveznek a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen. A nevezetességeket öt állomáson mutatják be – közölték a Nógrád megyei kegyhely a honlapján.

2019. április 10., szerda

Középkori fatemplom rekonstrukciója épült a dinnyési Várparkban

Fatemplom rekonstrukciójával bővült a Várpark Árpád-kori skanzenje a Fejér megyei Dinnyésen. Az épületet április 4-én áldotta meg Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

2019. április 8., hétfő

Francis S. Collins: Isten ábécéje – Egy tudós érvei a hit mellett

A kötet amerikai szerzője világhírű orvos-genetikus, aki a múlt század utolsó évtizedében a nemzetközi humán genom projekt vezetőjeként intenzíven dolgozott az ember teljes génkészletének feltérképezésén. Sokáig agnosztikusnak, majd ateistának tartotta magát, míg végül a hit felé... »

2019. április 8., hétfő

Egy élet az isteni gondviselés jegyében – A 70 éves Zombori István történészt köszöntötték

Barátai, tisztelői, munkatársai és tanítványai köszöntötték április 4-én 70. születésnapja alkalmából Zombori István történészt a Magyar Nemzeti Levéltárban (MNL). Az ünnepi alkalomból „Laborator Assiduus” címmel tanulmánykötet jelent meg.

2019. április 5., péntek

Monográfia jelent meg Serédi Jusztinián hercegprímásról

Megjelent a 2016-ban elhunyt Csíky Balázs történész monográfiája Serédi Jusztinián bíborosról, egykori esztergomi érsekről. A posztumusz kötetet április 3-án mutatták be Budapesten.

2019. április 5., péntek

Gyarmati András, a győri székesegyház főrestaurátora a felújítási munkálatokról

A Győri Egyházmegye főtemploma, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső megújulásáért felelős szakemberrel, Gyarmati András restaurátorral készített interjút az egyházmegye honlapja, amit az alábbiakban közzéteszünk.

2019. április 4., csütörtök

Szent Izidor püspök és egyháztanító – Az internethasználók védőszentje

Sevillai Szent Izidorra, az utolsó nyugati egyházatyára emlékezünk liturgikus emléknapján, április 4-én. II. János Pál pápa őt választotta az internethasználók védőszentjéül, hiszen Sevillai Szent Izidor megkísérelt mindent leírni, ami csak ismert volt a korában.

2019. április 4., csütörtök

Az egyházi tanítás érvényesülése a műszaki kutatásokban

Április 1-jén megalakult a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Korszerű Nemzetközi Bioetika Műszaki és Mérnöki Központja.

2019. április 3., szerda

Eucharisztikus kiállítás nyílt a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárban

Időszaki kiállítás nyílt március 29-én Kalocsán, az érseki könyvtárban az eucharisztikus kongresszusra készülve az Eucharisztia témájában. A tárlat megnyitóján Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mondott beszédet.

2019. március 31., vasárnap

tovább »

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle