Ami a herma mélyén van – A lovagkirályról tartottak konferenciát a Szent László-napokon Győrben

2011-ben négy napra felnyitották a Szent László koponyaereklyéjét tartalmazó hermát, ami átfogó tudományos kutatásnak lett a kiindulópontja. Többek között e vizsgálat eredményeit mutatta be az a konferencia, amelyet június 26-án rendeztek a győri Richter János Hangverseny- és... »

00:41

Elhunyt Tarjányi Eszter

Tarjányi Eszter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének oktatója, egyetemi docens, kandidátus június 17-én, gyors lefolyású, súlyos betegségben elhunyt.

2017. június 19. hétfő

1600 éves, Krisztust ábrázoló festményt találtak egy római katakombában

A 17 kilométer hosszúságú Szent Domitilla katakomba valóságos labirintust képez Róma alatt. A földalatti alagútrendszer évszázadokig szolgált a város keresztény közösségének temetkezési helyéül. Most a kutatók az egyik sírhely falán egy 5. század eleji freskót tártak fel.

2017. június 17. szombat

Királyi fürdőre bukkant a magyar kutatócsoport Heródes király jordániai palotájában

Machaerus Heródes király erődítménye Jordániában, az egyetlen, amely kívül esik a mai Izrael területén. Vörös Győző ókorkutató, akadémikus vezetésével a közelmúltban egy óriási, az átlagosnál jóval nagyobb mikvét fedeztek fel – adta hírül a Haaretz.com izraeli portál június... »

2017. június 16. péntek

Befejeződött a pozsonyi magyar szabadegyetem második akadémiai éve

Immár a második tanév zárult a pozsonyi magyar szabadegyetemen, ahol a teológia, az egyháztörténelem, a lelkiség és a filozófia témaköréből hallhattak értékes előadásokat a hallgatók a havonta egy alkalommal, szombatonként megtartott tanulmányi napok során.

2017. június 13. kedd

Köztársasági elnöki különdíjat nyert a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiadványa

Június 8-án elismerésben részesült a Szép Magyar Könyv 2016 verseny pályázatán a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény saját kiadásában 2016-ban megjelent „Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben” című tanulmánykötet.

2017. június 13. kedd

Tusor Péter vezetésével megalakul a Fraknói Vilmos magyar egyháztörténeti kutatócsoport

Július elsején alakul meg az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport, melynek alapítója és vezetője Tusor Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára. A forrásfeltárás színhelye a Vatikán, a kutatócsoport székhelye a PPKE lesz.

2017. június 12. hétfő

Quirinus és Martinus címmel szerveztek konferenciát Szombathelyen

Szent Kvirin kultuszáról tartottak nemzetközi konferenciát Szombathelyen június 9-én. Mivel a vasi megyeszékhelyről volt szó, természetesen Szent Márton is szóba került.

2017. június 11. vasárnap

Dávid Katalin: Vasfüggönyös kereszténység

A könyv a nemzetközi hírű művészettörténész „Emlékiratainak” második kötete. Az első rész a holokauszt hetvenedik évfordulóján jelent meg „Soah – Emlékeim a vészkorszak idejéből” címmel.

2017. június 10. szombat

Piaristák az űrben – Budapesti diákok meteorológiai ballonos kísérlete a sztratoszférában

A tanév elején néhány diákban felmerült az ötlet, hogy a budapesti Piarista Gimnázium háromszázadik tanévében egy meteorológiai ballonos kísérletet hajtsanak végre. Az ötletgazdák – Cseh Domonkos, Dessewffy Domonkos, Illyés András, Tomka Benedek, Fehér Balázs – beszámolót is... »

2017. június 10. szombat

A kiskorúakat fenyegető internetes veszélyekről rendez ősszel kongresszust a Pápai Gergely Egyetem

Milyen veszélyeket rejt az internet a kiskorúak számára, és hogyan lehet megóvni ezektől a gyermekeket? Erre a kihívásra keresik a választ október 3. és 6. között Rómában, a Pápai Gergely Egyetem nemzetközi kongresszusán, melyet „A kiskorúak méltósága a digitális világban”... »

2017. június 5. hétfő

Karen Armstrong brit vallástörténészé lett a spanyol Nobel-díj társadalomtudományi kategóriája

Karen Armstrong brit vallástörténész nyerte el idén a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat a társadalomtudományok kategóriában – jelentette be döntését a zsűri május 31-én Ovideóban.

2017. június 1. csütörtök

Először rendezték meg a Scriptorium konferenciát

Az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGYK), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Klasszika-filológia Tanszéke és az Ókortudományi Társaság piliscsabai tagozata a váci püspöki palotában tartotta meg május 11–12-én az I.... »

2017. június 1. csütörtök

Az egyházmegyei levéltárból került elő Szombathely elveszettnek hitt kiváltságlevele

A Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban bukkantak a felbecsülhetetlen értékű dokumentumra, amelyet május 29-én mutattak be a nagyközönségnek. A 17. századi iratot egy hétig bárki megtekintheti a Vas Megyei Levéltár földszintjén nyílt kiállításon.

2017. május 31. szerda

Te Deumot ünnepeltek a Pápai Magyar Intézetben

Szentmise keretében adtak hálát május 29-én, hétfőn este a most befejeződő akadémiai évért a Pápai Magyar Intézet növendékei a római Szent Apollinárisz-bazilika Szűz Mária-kápolnájában.

2017. május 31. szerda

Múzeumi szakmai napot szervezett az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ

Május 24-én az egyházi gyűjteményi munkatársak számára szervezett szakmai napot az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ Budapesten, a reformáció emlékévéhez kapcsolódva.

2017. május 25. csütörtök

A régészet napja – Pécsi programok a szerzetesség jegyében

A szerzetesség témájához kapcsolódó előadásokkal, tárlatvezetéssel és kirándulással csatlakozik a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) május 26–27-én, pénteken és szombaton a régészet napja országos rendezvénysorozathoz.

2017. május 25. csütörtök

A názáreti Jézus – Teológiai csemege korunk kiemelkedő biblikusától

A Pannonhalmi Főapátság és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola szervezésében május 24-én, szerdán bemutatták Gerhard Lohfink „A názáreti Jézus – Mit akart és ki volt ő?” című könyvét a budapesti intézmény dísztermében.

2017. május 25. csütörtök

Katolikus iskolák történelemversenyének döntőjét tartották Kiskunhalason

A katolikus tanintézmények XIII. Országos Takáts Sándor Történelemversenyének döntőjét rendezték meg május 20-án a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvodában.

2017. május 24. szerda

A lélek és a szellem épülésére – Díjátadással nyílt meg a XXV. Szent István Könyvhét

Erdő Péter bíboros, prímás nyitotta meg a XXV. Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál pápa dísztermében május 22-én. A megnyitón Pierre Riché történészt és Szuromi Szabolcs Anzelm kánonjogászt Stephanus-díjjal tüntették ki.

2017. május 22. hétfő

tovább »