A lélek és a szellem épülésére – Díjátadással nyílt meg a XXV. Szent István Könyvhét

Erdő Péter bíboros, prímás nyitotta meg a XXV. Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál pápa dísztermében május 22-én. A megnyitón Pierre Riché történészt és Szuromi Szabolcs Anzelm kánonjogászt Stephanus-díjjal tüntették ki.

17:25

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár megújult terekkel és állandó kiállítással várja a látogatókat

Május 19-én, pénteken Erdő Péter bíboros jelenlétében adták át az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár felújított tereit, valamint nyitották meg az állandó kiállítást.

2017. május 20. szombat

Régészeti feltárást végeznek a görögkatolikus székesegyház kertjében Hajdúdorogon

A hajdúdorogi önkormányzat és a görögkatolikus egyházközség közös építményt tervez a görögkatolikus székesegyház kertjében, amelyet műemléki környezetben alakítanak ki, ezért már a tervezési fázisban indokolt a terület régészeti feltárása.

2017. május 18. csütörtök

Ferenc pápa fogadta a Vatikáni Csillagvizsgáló konferenciájának résztvevőit

Az Egyház sohase féljen a tudományos felfedezések újdonságaitól – mondta Ferenc pápa a Vatikáni Csillagvizsgáló által május 9. és 12. között szervezett tudományos konferencia résztvevőinek, akiket a tanácskozás utolsó napján fogadott a vatikáni VI. Pál aula kistermében.

2017. május 15. hétfő

Konferenciát tartottak a népi vallásosságról és hitéletről Egerben

A népi vallásosság és hitélet egyházmegyei vonatkozásairól, a zarándoklatokról, a kegyhelyekről, a vallási élet sajátosságairól hangzottak el tudományos előadások május 11-én Egerben, az érseki palotában szervezett szakmai találkozón.

2017. május 12. péntek

Emberi jövő és keresztény reménység – befejeződött Szabó Ferenc SJ előadás-sorozata

A fenti címmel tartott négyrészes előadás-sorozatot a Párbeszéd Házában Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő. A negyedik, befejező rendezvényen, május 10-én este a halálról és a feltámadásról beszélt – Krisztus fényében.

2017. május 11. csütörtök

Jekelfalusy Vince püspökké szentelésének 150. évfordulójára emlékeztek Székesfehérváron

Május 6-án emlékkonferenciát tartottak Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Házban Jekelfalusy Vince püspökké szentelésének és székfoglalásának 150. évfordulója alkalmából „Hűséggel Rómához, hűséggel a pápához” címmel.

2017. május 9. kedd

Lélekvesztőből zászlóshajó – a jezsuita gimnázium felemelkedése Kalocsán

A jezsuiták és Kalocsa kapcsolatáról tartott előadást Budapesten a Párbeszéd Házában Lakatos Andor, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője május 5-én. A jezsuiták gimnáziuma a 19. században két évtized alatt az ország legjobb intézményeinek sorába emelkedett. Mit tudtak a... »

2017. május 7. vasárnap

Wolfgang Reinhard tartott előadást a „Lendület” Egyháztörténeti Kutatócsoport zárórendezvényén

Május 3-án tartották a 2012-ben alakult MTA-PPKE „Lendület” Egyháztörténeti Kutatócsoport utolsó tudományos találkozóját Budapesten, az MTA székházában. A rendezvényen a freiburgi Albert Ludwig Egyetem emeritus professzora „Felekezet és felekezetszerveződés Európában” címmel... »

2017. május 5. péntek

Könyvtáralapító püspökére emlékezik a Pécsi Egyházmegye

A 240 éve, 1777. május 2-án elhunyt Klimo György (1710–1777) püspöksége fontos időszak a Pécsi Egyházmegye történetében. Főpásztori tevékenysége során – 1751 és 1777 között – számos maradandó értékkel, kezdeményezéssel gazdagította városát és a rábízott... »

2017. május 2. kedd

Az egyházi szakkollégiumok szerepéről tanácskoztak Szegeden

Mi a szerepe az egyházi szakkollégiumoknak a keresztény értelmiség nevelésében? – erről folytattak kerekasztal-beszélgetést a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektori épületének dísztermében április 26-án. A rendezvény fővédnöke Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök... »

2017. április 30. vasárnap

Digitalizálták a lilienfeldi apátság fontos középkori kéziratait

Ausztria apátságai közül elsőként vállalkozott arra a lilienfeldi ciszterci kolostor, hogy a rendi levéltár tulajdonában levő teljes középkori kéziratállományt digitalizálják, biztosítva az interneten való elérhetőségüket.

2017. április 29. szombat

Feltárták az ókori Cézárea, Heródes kikötővárosának kapujánál állt szentélyt

Izraeli régészek feltárták Cézárea, Heródes egykori kikötővárosának bejáratánál az Augustus római császár és Róma istennő tiszteletére emelt szentély alapjait – jelentette be a „Háárec” című izraeli újság április 27-én.

2017. április 29. szombat

Egyházi intézményekkel írt alá együttműködési megállapodásokat az ELTE Szombathelyen

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a szombathelyi egyházi felsőoktatási intézmények együttműködési megállapodásait április 28-án Szombathelyen, a püspöki palota dísztermében írták alá.

2017. április 28. péntek

A papi hivatás ajándéka – Konferenciát rendeztek az esztergomi szeminárium alapításának jubileumán

Ünnepi konferenciát tartottak az esztergomi (ősrégi) szeminárium nagyszombati megalapításának 450. évfordulója alkalmából az Esztergomi Hittudományi Főiskolán április 27-én. A „Papi identitás – papnevelés egykor és ma” című tanácskozás nyitó előadását Erdő Péter bíboros,... »

2017. április 28. péntek

Utóhang Szent Márton évéhez – Közkinccsé vált az Ernst-kódex

Április 25-én mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban az Ernst-kódex első teljes hasonmás kiadását. A 12. századi kötet többek között Szent Mártonról szóló műveket tartalmaz, illetve Szent István ismert kisebb és nagyobb legendáját.

2017. április 27. csütörtök

Útban Krisztushoz, útban az egység felé – A reformációról tartottak konferenciát Pécsett

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából ökumenikus teológiai konferenciát tartottak április 25-én a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán „Keresztény szabadság és társadalmi fejlődés” címmel. A rendezvény főelőadója Peter Neuner, a müncheni egyetem emeritus... »

2017. április 26. szerda

Beatrix királyné imádságoskönyvéről tartott előadást Adamik Tamás

A Szent István Társulat estjei keretében április 24-én Adamik Tamás klasszika-filológus „Psalterium Beatae Mariae Virginis – A boldogságos Szűz Mária zsoltároskönyve – Beatrix királyné imádságoskönyvének értelmezése” címmel tartott előadást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem... »

2017. április 25. kedd

A szegedi ferencesek széljegyzetei is megtekinthetők az új ősnyomtatvány-kiállításon

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás április 24-én. A német nyomdászmesterek által készített kötetek közül többnek magyar a szerzője, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a „szögedi” írásbeliség legrégebbi... »

2017. április 25. kedd

A Felvidék Árpád-kori templomait bemutató kötet jelent meg

A Dunántúl és a Csallóköz különleges alaprajzi és építészeti sajátosságokat mutató ősi templomai után új könyvében a Felvidék nyugati részének Árpád-kori templomait vizsgálja Németh Zsolt fizikus.

2017. április 25. kedd

tovább »