Izraeli tudósok pontosan meghatározták egy bibliai csata időpontját

Izraeli tudósok a legkorszerűbb csillagászati eszközök segítségével napra, sőt percre pontosan meghatározták a héber törzsek izraeli honfoglalása egyik több mint háromezer évvel ezelőtti csatájának dátumát – közölte a The Times of Israel című izraeli hírportál.

2017. január 17. kedd

Pedagógiai továbbképzést tartottak Nagyváradon

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Katekétikai Központ meghívására Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató második alkalommal tartott pedagógiai továbbképzést a nagyváradi Posticum kulturális központban január 13-án és 14-én. A program címe „A nevelés az élet szolgálata”... »

2017. január 17. kedd

Oktatástörténeti kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

A Don Bosco Sportközpontban nem csak a sportolásra kínálnak lehetőséget: január 10-én Iskolatörténeti kiállítás nyílt a központban, amely a szendrői oktatástörténeti gyűjtemény anyagát mutatja be.

2017. január 11. szerda

217 éve született Jedlik Ányos

Kétszáztizenhét éve, 1800. január 11-én született Jedlik Ányos természettudós, akadémikus, az „elektromótor”, „a csöves villamszedő”, a „dinamo” és még jó néhány „készület” feltalálója.

2017. január 11. szerda

Piarista hivatások – Perendy László SP

Tavaly a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki Perendy László piarista szerzetest, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Ókeresztény Egyháztörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát. A Piarista.hu beszélgetett vele életéről és... »

2017. január 8. vasárnap

500 éves Erasmus Újszövetsége

A 2016-os év számtalan jubileuma között szinte elsikkadt egy: 500 éve jelent meg Rotterdami Erasmus görög nyelvű Újszövetsége.

2017. január 8. vasárnap

Elhunyt Kilényi Géza, a magyar jogtudomány és közélet kimagasló egyénisége

December 14-én elhunyt Kilényi Géza, az első alkotmánybíróság tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Jog- és Államtudományi Kara első tanári gárdájának kiemelkedő személyisége. Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora megemlékezését közöljük.

2016. december 30. péntek

Öveges József-emlékfal létesült a Csodák Palotájában

A budapesti Camponában található Csodák Palotája 2016. december közepétől emlékfallal idézi meg az intézmény megálmodójának, Öveges József piarista tanárnak, Kossuth-díjas fizikusnak az életpályáját a róla elnevezett előadóterem mellett.

2016. december 28. szerda

Újabb holt-tengeri tekercstöredékekre bukkantak

Újabb holt-tengeri tekercstöredékeket találták a Júdeai-sivatagban – jelentette a Háárec című izraeli újság december 22-én.

2016. december 28. szerda

Könyvbemutatót tartottak a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban

Az Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtárában mutatták be december 19-én Gyürki László pápai prelátus, biblikus tanár, volt körmendi plébános „Bibliai helyek archeológiai és történeti megvilágításban” című könyvét.

2016. december 24. szombat

Könyvbemutatók sora a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban

2016. december 20-án könyvbemutatókra várták az érdeklődőket a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban.

2016. december 23. péntek

Ferenc pápa Barbara Jattát nevezte ki a Vatikáni Múzeum élére

December 20-án Ferenc pápa a Vatikáni Múzeum igazgatójává nevezte ki Barbara Jatta művészettörténészt, aki eddig igazgatóhelyettesként dolgozott az intézményben.

2016. december 21. szerda

Török József: Félszázad

Török József teológus, egyháztörténész, tanszékvezető egyetemi tanár 70. születésnapjára jelent meg a kötet, amelyben saját írásai, a vele készült interjúk alapján ismerhetjük meg életútját, rendkívül sokrétű, papi, tudósi, tanári szolgálatát.

2016. december 18. vasárnap

A test teológiája – természetes családtervezés

Szenes István SFV, a Vianney Testvérek szerzetesközösségének elöljárója a keresztény házasság alapjairól, a szexuális forradalom következményeiről, Lukács László és felesége, Krisztina pedig a természetes családtervezésről beszélt december 10-én a Hajdú-Bihar megyei egyeki... »

2016. december 16. péntek

A diktatúrák egyházi áldozatairól rendeztek tudományos tanácskozást Bécsben

A diktatúrák egyházi áldozatairól rendeztek tudományos tanácskozást december 14-én a Collegium Pazmanianumban, ahol a sztálini rendszer egyházüldözéséről esett szó a bécsi magyar közönség előtt.

2016. december 16. péntek

Pannóniától Galliáig – Szent Márton és kultusza

Kétnapos Szent Márton-konferenciát rendezett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Romanisztikai Intézete, Klasszika-filológia Tanszéke és az Ókortudományi Társaság piliscsabai tagozata december 15–16-án.

2016. december 15. csütörtök

Kik az idegenek? – Görögkatolikus teológiai napokat tartottak Máriapócson

Mára hagyománnyá vált, hogy Máriapócs ad otthont a görögkatolikus papok számára évente megrendezett teológiai továbbképzésnek. Az idén december 9–10-én tartott kétnapos kurzust a következő mottóval hirdették meg: „Idegen voltam…” (Mt 25,35).

2016. december 15. csütörtök

Átadták a Fraknói Vilmos-díjakat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Fraknói Vilmos-díjakat a minisztérium tükörtermében a december 12-én megrendezett ünnepségen.

2016. december 12. hétfő

Megtartotta székfoglaló akadémiai előadását Adriányi Gábor egyháztörténész

Adriányi Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja december 8-án megtartotta „A magyar kormány intervenciója az I. vatikáni zsinaton 1870-ben” című székfoglaló előadását.

2016. december 9. péntek

Az anyagias életszemlélet és a reklám hatása a gyerekekre – Tim Kasser pszichológus előadása

„Felnőni a fogyasztói társadalomban” címmel tartott előadást Tim Kasser világszerte ismert amerikai pszichológus december 7-én Budapesten, a Párbeszéd Házában.

2016. december 8. csütörtök

tovább »