Új könyv jelent meg a bencések helyzetéről a pártállami diktatúra idején

Január 22-én, hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I.” című tanulmánykötetet. A rendezvényen betegség miatt nem tudott jelen lenni Várszegi Asztrik püspök, leköszönő főapát.

2018. január 22. hétfő

A lelki ökumené útján – Konferenciát rendeztek az úrvacsoráról

Az utolsó vacsora különféle megközelítési módjairól, olvasatairól rendeztek ökumenikus konferenciát a Párbeszéd Házában január 20-án. A tanácskozás fő előadását Peter Neuner katolikus teológus, a keresztény egységtörekvés egyik legtekintélyesebb szakértője tartotta.

2018. január 22. hétfő

Nyílt nap a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola február 7-én tartandó nyílt napjáról, valamint az akkreditált, negyvenórás „Bibliai kultúra” című tanfolyamról olvashatnak tájékoztatást az alábbiakban.

2018. január 20. szombat

Ferenc pápa a chilei katolikus egyetemen: Gyakoroljuk a párbeszéd és a találkozás nyelvtanát!

A Szentatya január 17-én, szerdán este felkereste Santiago de Chilében a Pápai Katolikus Egyetemet. Ez volt az ország fővárosában az utolsó programja, mielőtt január 18-án, csütörtökön továbbutazott volna Iquiquébe.

2018. január 18. csütörtök

Piarista konfráter lett Koltai András levéltárvezető

Január 13-án, a piarista rend magyar tartományi tanácskozásának napján Koltai András levéltárvezető konfráteri diplomában részesült a rend történetének több évtizedes hűséges kutatásáért. A Pedro Aguado generális által adományozott diplomát szentmise keretében adta át Labancz... »

2018. január 17. szerda

Ki volt Fényi Gyula, a miskolci jezsuita gimnázium névadója?

1845. január 8-án született Fényi Gyula SJ csillagász, tanár, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium névadója.

2018. január 13. szombat

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola képzési kínálata a 2018/2019-es tanévre

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola a 2018/2019-es tanévben teológus, hittanár-nevelőtanár, illetve kántor szakokat kínál a jelentkezőknek.

2018. január 13. szombat

Teremtésvédelmi kalendárium – „Adjon Isten minden jót, jobb időt, mint tavaly vót?”

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal arról gondolkodunk, hogy tudjuk-e egyszerre művelni és őrizni a ránk bízott földet – a mi esetünkben Magyarországot.

2018. január 12. péntek

Folytatódik a teológiai-lelkipásztori továbbképzés a Sapientia Főiskolán

Folytatódik a teológiai-lelkipásztori továbbképzés a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, melyre lelkipásztorokat és diakónusokat várnak. A képzéshez február 10-ig lehet még csatlakozni.

2018. január 10. szerda

Vegyészeti ismeretek fakultációt indítanak a kazincbarcikai szalézi gimnáziumban

A kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban a 2018/19-es tanévben a BorsodChem vállalat szakmai támogatásával kétéves vegyészeti ismeretek fakultációt indítanak.

2018. január 9. kedd

Dávid Katalin: A szép teológiája

E kötetében Dávid Katalin a művészi széppel kapcsolatos gondolatait fogalmazza meg, kiemelve, hogy az ezzel kapcsolatos megfontolásokban a teológiai szempontok segítenek kitágítani a vizsgálódás horizontját, másrészt a művészet mint autonóm létező csak saját törvényei szerint... »

2018. január 7. vasárnap

Marie és Mania

Döbbenetes kötetet tett közkinccsé a Typotex Kiadó, amelynek munkatársai naprakészen ismerik a világ könyvpiacának „nem-bestseller, mégis-sikerlistás” típusú könyveit.

2018. január 2. kedd

Teremtésvédelmi kalendárium – Üzenet 2018-ra

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal előretekintünk, hogy miként tudunk határt szabni a világ kétségtelenül velünk lévő pusztulásának.

2017. december 29. péntek

Igazak útján – Nézőpontok a kereszténységről Baktayval

Baktay Ervint olvastam, most is a felfedezés örömével. Az apropó, hogy megjelent a „Keleti levelek” című két kötet, első indiai útjának (1926–1929) naplószerű összefoglalása. Újságcikkek gyűjteménye, melyeket előbb a „Magyarság”, majd az „Ujság”, a „Századunk” és a... »

2017. december 24. vasárnap

Német egyházi kutatás szerint leginkább a Közel-Keleten és Észak-Afrikában sérül a vallásszabadság

A világ számos országában sérül a vallásszabadság, leginkább a Közel-Keleten és Észak-Afrikában – mutatta ki egy december 15-én Berlinben ismertetett elemzésében a német katolikus és a német evangélikus egyház.

2017. december 18. hétfő

Kiállítás nyílt Budapesten a balatonszemesi pálos kolostornál feltárt leletekről

A balatonszemesi pálos kolostor ásatásai során tavaly egy pálos barátot ábrázoló szoborfej, idén egy különlegességnek számító alapkő került elő – tájékoztatott Papp Attila, a Civil Régészeti Alap Egyesület elnöke a régészeti munkálatokról. A leletekből december 15-től... »

2017. december 15. péntek

Állandóság és változás – Félévzáró előadás a pécsi Szabadegyetemen

December 13-án tartotta félévzáró előadását a Pécsi Egyházmegye Szabadegyeteme a Magtár Látogatóközpontban. Az eseményen Udvardy György pécsi megyéspüspök és Török Csaba teológus, az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára adtak elő az állandóság és változás... »

2017. december 15. péntek

Időkapszula 1777-ből – Kétszáznegyven éves üzenet került elő egy Jézus-szoborból

Kétszáznegyven éves üzenetre bukkantak egy Krisztus-szobor belsejében a műalkotás restaurálása közben Spanyolországban. A „feladó” időkapszulának használta az üreges szobrot.

2017. december 10. vasárnap

Felújították a Mátyás-templom legendás Madonna-szobrát

Mária szeplőtelen fogantatása ünnepén, december 8-án mutatták be a Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom Máltai lovagtermében a felújított Budavári Madonna-szobrot.

2017. december 8. péntek

Teremtésvédelmi kalendárium – A falanszter virágai

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal azon tűnődünk, hogy megmarad-e növényeink sokfélesége vagy majd csak múzeumban láthatunk egy-egy példányt.

2017. december 8. péntek

tovább »