A szülőhelyen maradás Istentől való küldetés – Shomali jordán püspök előadása a Pázmányon

„A jordániai keresztény kisebbség múltja, jelene és jövője” címmel tartott előadást William Hanna Shomali jordániai püspök Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) jogi karának dísztermében január 18-án este.

2018. január 19. péntek

Fohászkodom Istenhez a valóságos békéért – Levélben fordult az al-Azhar főimámjához a pápa

Az al-Azhar szunnita iszlám egyetemi-teológiai központ január 17-én és 18-án Jeruzsálem támogatására rendezett nemzetközi konferenciát. Az eseményre Ferenc pápa levelet küldött az Egyiptomban, Kairóban székelő intézmény vezetőjének.

2018. január 19. péntek

2018 a vallásszabadság éve – Felekezetközi ünnepség Tordán

Az 1568-as tordai országgyűlés vallásügyi határozata elfogadásának 450. évfordulója alkalmából a vallásszabadság évének nyilvánította 2018-at a Magyar Unitárius Egyház. A jubileumról január 13-án felekezetközi hálaadó ünnepség keretében emlékeznek meg a Kolozs megyei település... »

2018. január 10. szerda

Ferenc pápa januári imaszándéka

A Szentatya ebben a hónapban Ázsia vallási kisebbségeiért kéri a hívek imáját.

2018. január 10. szerda

Januárban kihirdethetik az algériai trappista vértanúk boldoggá avatását

Thomas Georgeon, a tibhirine-i szerzetesek és másik tizenkét tanúságtevő boldoggáavatási eljárásának posztulátora a Pápai Missziós Művek hírportáljának úgy nyilatkozott, hogy januárban megszülethet a dekrétum a boldoggá avatásról.

2018. január 5. péntek

Az imádság lázadás az igazságtalanság ellen – Felvonulás és imaóra Budapesten a béke világnapján

A Szent Egyed közösség a béke világnapján, január elsején minden évben fáklyás felvonulást és ökumenikus imaórát szervez Budapesten. Szőke Pétert, a közösség vezetőjét kérdeztük a kezdeményezésről.

2017. december 28. csütörtök

Vállalkozni a béke és testvériség kalandjára – Karácsony ünnepe Betlehemben

Idén viszonylag kevesen voltak az éjféli misén Betlehemben az esős, hideg idő és az utóbbi hetek zavargásai miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet. Az éjféli misét Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi apostoli adminisztrátor mutatta be.

2017. december 27. szerda

Az iraki káld pátriárka karácsonyi felhívása: Ez a mi földünk és itt is akarunk maradni!

Louis Raphael Sako iraki káld katolikus pátriárka december 20-án közzétett karácsonyi üzenetében szolidaritásra, újjáépítésre és párbeszédre szólította fel híveit.

2017. december 25. hétfő

Igazak útján – Nézőpontok a kereszténységről Baktayval

Baktay Ervint olvastam, most is a felfedezés örömével. Az apropó, hogy megjelent a „Keleti levelek” című két kötet, első indiai útjának (1926–1929) naplószerű összefoglalása. Újságcikkek gyűjteménye, melyeket előbb a „Magyarság”, majd az „Ujság”, a „Századunk” és a... »

2017. december 24. vasárnap

Pizzaballa érsek Jeruzsálemről: Trump döntése nem hoz békét

„Az egyoldalú döntések, mint Trump amerikai elnöké, nem hoznak békét Jeruzsálemben, hanem inkább eltávolítanak attól” – fogalmazott Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora december 20-án az újságírókkal való hagyományos karácsony... »

2017. december 22. péntek

Jeruzsálem szent ajándék – Közös karácsonyi üzenetet fogalmaztak meg a jeruzsálemi egyházak

„Újra megerősítjük világos álláspontunkat, kérjük a Szent Város status quójának megtartását mindaddig, amíg megszületik egy igazságos egyezmény az izraeliek és palesztinok között, amely tárgyalásokon és a nemzetközi jogon alapul” – kérik üzenetükben a jeruzsálemi egyházak... »

2017. december 21. csütörtök

Ferenc pápa találkozott II. Abdullah jordán királlyal

Ferenc pápa december 19-én fogadta II. Abdullah jordán királyt a Vatikánban. Megbeszélésük során a keresztények közel-keleti jelenléte is nagy hangsúlyt kapott.

2017. december 20. szerda

A vallásközi párbeszéd jegyében palesztin delegációt fogadott a pápa

Ferenc pápa december 6-án kihallgatáson fogadta a palesztin vallási vezetőkkel folytatott párbeszéd felelős bizottságának tagjait.

2017. december 8. péntek

A boszniai miniszterelnököt fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa december 7-én fogadta kihallgatáson Denis Zvizdićet, Bosznia-Hercegovina miniszterelnökét és kíséretét. A politikus a pápai audienciát követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Antoine Camilleri prelátussal, az államközi kapcsolatok... »

2017. december 8. péntek

„Akkor én sírtam” – Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőgép fedélzetén, visszaúton Bangladesből

December 2-án, hatnapos mianmari és bangladesi látogatásáról hazatérőben a Szentatya ismét válaszolt a vele utazó újságírók kérdéseire. A sajtótájékoztató fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2017. december 7. csütörtök

Ferenc pápa találkozott a bangladesi püspökökkel

December 1-jén a pápa találkozott a bangladesi püspökökkel a dakkai érsekség épületében.

2017. december 1. péntek

Ferenc pápa vallási vezetőkkel találkozott Dakkában

A pápa bangladesi látogatása jelentős pillanatának nevezte a vallásközi és ökumenikus találkozót, amelyet a békéért tartottak december 1-jén délután a főváros érsekségén. Jelen voltak a muszlim, a hindu, a buddhista vallások és a keresztény felekezetek képviselői.

2017. december 1. péntek

Ferenc pápa Dakkában: őszinte párbeszéd és a sokszínűség tiszteletben tartása

November 30-án este a dakkai elnöki palotában az egységről, a mianmari menekültekről, a vallásközi párbeszédről és a katolikusok szerepéről szólt Ferenc pápa a diplomáciai testülethez, valamint a politikai élet és a civil társadalom képviselőihez intézett beszédében.

2017. november 30. csütörtök

Ferenc pápa homíliája Rangunban: Krisztus sebeiben találjuk meg minden gyógyulás forrását

Apostoli útjának első nagy, nyilvános szentmiséjét november 29-én a mianmari Rangunban mutatta be a Szentatya. Mintegy százötvenezer hívő előtt elmondott beszédében a kiengesztelődés fontosságát, a harag és az erőszak elutasítását hangsúlyozta. Homíliáját teljes terjedelmében... »

2017. november 29. szerda

Ferenc pápa a mianmari püspökökhöz: Gyógyítsátok a megosztottság sebeit!

November 29-én Ferenc pápa napi programja zárásaként találkozott a mianmari katolikus püspöki konferencia huszonkét tagjával a ranguni érsekségen. Beszédében három témát járt körül: a társadalmi sebek gyógyítása, a lelkipásztori kísérés és a prófétai küldetés.

2017. november 29. szerda

tovább »