„Nagy példakép lehet belőle” – Brenner József bátyjáról és a keresztény helytállásról

Csaknem napra pontosan ötvenkilenc évvel azután, hogy Szentgotthárd közelében ismeretlenek meggyilkolták a fiatal lelkipásztort, 2016. december 17-én a szombathelyi Szent Kvirin-templomban megnyitották a Brenner János-emlékévet. Az ünnepi alkalomból Brenner Józsefet, a vértanú pap öccsét... »

2017. január 15. vasárnap

Egyházunk vértanúi 2016-ban

2016-ban huszonnyolc papot, szerzetest, szeminaristát és világi munkatársat gyilkoltak meg világszerte – a statisztikát a Fides missziós hírügynökség tette közzé.

2017. január 1. vasárnap

Eberhard Schockenhoff: Elszántság és szembeszegülés – A vértanúk életének tanúságtétele

A szerző német római katolikus pap és morálteológus. Legújabb, magyarul a Vigilia Kiadónál megjelent könyvében ókori egyházi írók és 20. századi teológusok tanításai alapján vizsgálja a vértanúság történelemben betöltött szerepét.

2016. december 31. szombat

Az aprószentekre emlékeztek a nagyváradi premontreiek templomában

December 28-án, aprószentek emléknapján Fejes Anzelm prépost celebrált szentmisét és Vásári Norbert Olivér premontrei szerzetes mondott szentbeszédet Nagyváradon, a premontrei préposti széktemplomban.

2016. december 31. szombat

Esterházy János-emlékévet hirdet a Pázmaneum Polgári Társulás

A felvidéki Pázmaneum Polgári Társulás Esterházy János-emlékévet hirdet a mártír gróf halálának 60. évfordulójára, 2017-re, és felhívással fordul az egyházi és civil szervezetek, ifjúsági mozgalmak, politikai pártok képviselőihez, tagjaihoz, hogy csatlakozzanak a... »

2016. december 29. csütörtök

Szent István első vértanú

Jézus születését az egyház liturgiája nyolc napon keresztül ünnepli, karácsony másnapján azonban a liturgia fehér színe pirosra változik: a vér és a szenvedés színére. Az első keresztény vértanúra emlékezünk ma.

2016. december 26. hétfő

Csodák, hősies erények és vértanúság

December 21-én, szerdán Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusát, és felhatalmazta őt a következő dekrétumok közzétételére.

2016. december 23. péntek

„Új élet lesz a vérből” – Megkezdődött a Brenner János-emlékév

Császár István egyházmegyei kormányzó december 17-én, a szombathelyi Szent Kvirin- templomban megnyitotta a Brenner-emlékévet, csaknem napra pontosan 59 évvel azután, hogy Szentgotthárd közelében ismeretlenek meggyilkolták Brenner Jánost, a fiatal, szombathelyi születésű papot.

2016. december 18. vasárnap

„Egyesít minket vértanúink vére” – Ferenc pápa részvétét fejezte ki a kopt pátriárkának

A Szentatya december 12-én, hétfőn reggel telefonon fölhívta II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkát, hogy kifejezze részvétét a kairói Szent Márk-székesegyház ellen elkövetett merénylet miatt – tájékoztat a Szentszék sajtóközleménye.

2016. december 12. hétfő

Brenner János-emlékév kezdődik a Szombathelyi Egyházmegyében

Az alábbiakban közreadjuk Császár István egyházmegyei kormányzó 2016 adventjén kelt körlevelét.

2016. december 9. péntek

Huszonnégy boldoggá avatásról döntött a Vatikán

Ferenc pápa december 2-án, pénteken fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, és felhatalmazta a dikasztériumot új dekrétumok közzétételére.

2016. december 2. péntek

„Szeretetet vittél ebbe a kegyetlen világba” – Bombatámadásban meghalt Aleppó bohóca

Légitámadásban halt meg november 29-én Anasz el-Basa, aki bohócként járta Aleppó keleti városnegyedeit, hogy mosolyt varázsoljon a háborús traumát átélt gyermekek arcára. Amerre járt, Szíria poklában nap mint nap a remény szigeteit teremtette meg.

2016. december 2. péntek

Meggyilkoltak egy szerzetesnővért a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Marie Claire Agano nővért az irodájában gyilkolták meg november 29-én. Valószínűleg fegyveres rablótámadásnak esett áldozatul Bukavuban, Dél-Kivu tartományban, ahol hosszú évek óta véres háború dúl az ásványkincsekért. A Krisztus Király Ferences Nővérei Kongregáció tagja... »

2016. december 2. péntek

Először mutatja be Poulenc „A kármeliták” című darabját az Operaház

Először szerepel a Magyar Állami Operaház műsorán Francis Poulenc (1899–1963) francia zeneszerző „A kármeliták” című darabja, amelyet december 2-án, pénteken mutatnak be Anger Ferenc rendezésében.

2016. november 29. kedd

Alexandriai Szent Katalin szűz, vértanú

Alexandriai Szent Katalinra, a tizennégy segítő szent egyikére emlékezünk liturgikus emléknapján, november 25-én. A Katalin név jelentése: korona, mindig tiszta.

2016. november 25. péntek

Vietnami vértanúk

A 16–17. század folyamán a Távol-Kelet akkoriban talán legvirágzóbb katolikus egyháza fejlődött ki a mai Vietnam területén. Ugyanakkor már a kezdetektől üldözést szenvedtek a közösségek. A világegyház november 24-én emlékezik meg Szent Dũng-Lạc Andrásról és... »

2016. november 24. csütörtök

Foucauld atyáért adtak hálát halála 100. évfordulóján

Boldog Charles de Foucauld halálának 100. évfordulójáról emlékeztek meg a budapesti Páli Szent Vince-plébániatemplomban november 12-én. A délutáni előadások és szentségimádás után az ünnepi szentmisét Alberto Bottari de Castello nuncius mutatta be.

2016. november 13. vasárnap

Két éve szentelték fel Budapesten a Boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspökről elnevezett templomot

A Boldog Meszlényi Zoltán-templom felszentelésének második évfordulója alkalmából Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét a Budai-Középső Espereskerület papságának jelenlétében a kelenföldi templomban, amely az első Meszlényi Zoltánról, a vértanú püspökről elnevezett templom.... »

2016. október 31. hétfő

Boldog Romzsa Tódor püspök és vértanú

Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus püspökre emlékezünk liturgikus emléknapján, október 31-én. A püspök a szovjet vallás- és egyházüldözés idején elutasította a Rómával való egység megtagadását, és egészen a vértanúságig hűségesen szolgálta híveit.

2016. október 31. hétfő

Lezárult Bódi Mária Magdolna szenttéavatási eljárásának egyházmegyei szakasza

Ünnepélyes keretek között zárták le október 22-én, szombaton, Szent II. János Pál ünnepén Isten szolgája Bódi Mária Magdolna szenttéavatási eljárásának egyházmegyei szakaszát Veszprémben.

2016. október 24. hétfő

tovább »