Szent Bálint vértanú, aki a szerelmesek pártfogója lett

Szent Bálintot vagy Valentint ma világszerte úgy ismerik, mint a szerelmesek, házasok védőszentjét, bár legendájában eredetileg egy szó sincs szerelemről. Alakja a történelem homályába vész, mégis nagy népszerűségnek örvend a mai napig. Ki volt valójában ez a titokzatos... »

2019. február 14. csütörtök

Nyolcvan éve szentelték püspökké Márton Áront

Nyolcvan éve, 1939. február 12-én szentelték püspökké Márton Áront a kolozsvári Szent Mihály-templomban. Az évforduló alkalmából a Székelyhon.ro portálnak a főpásztor írásaiból és korabeli újságcikkekből készített válogatását közöljük.

2019. február 12. kedd

Miki Szent Pál és társai vértanúk

Miki Szent Pálra és huszonöt vértanútársára emlékezünk február 6-án.

2019. február 6. szerda

Szent Balázs püspök és vértanú

Szent Balázs püspök élettörténetét idézzük fel liturgikus emléknapján, február 3-án. A vértanú püspök emlékezete különösen a névadásban és a népszokásokban él elevenen.

2019. február 3. vasárnap

Szent Vince diakónus, vértanú

Vince diakónusra és vértanúra emlékezünk liturgikus emléknapján, január 22-én. Ő a korai keresztény idők azon szentjei közé tartozik, akikről bizonyosan tudjuk, hogy valós személyek, de életükről és halálukról alig van megbízható forrásunk.

2019. január 22. kedd

Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi... »

2019. január 22. kedd

Új ereklyét helyeztek el a missziós kereszten Kassán

Január 11. és 28. között a Kassai Főegyházmegyében tesz körutat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztje. Január 15-én Kassán fogadták: a ceremónia során Bernard Bober kassai érsek Boldog Anna Kolesárová ereklyéjét helyezte el a... »

2019. január 16. szerda

Steurer József vértanú plébánosra emlékeztek Mosonban

Január 6-án, vízkereszt ünnepén a mosoni hívek egykori plébánosukra, Steurer Józsefre emlékeztek halálának 65. évfordulóján a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János-templomban.

2019. január 14. hétfő

A Felvidékre érkezett a missziós kereszt

Január 11-én Szepsiben kezdődött a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének zarándokútja a Kassai Főegyházmegyében. A keresztet január 11. és 28. között Szepsit és Bodollót követően Kassán és Radon fogadják.

2019. január 14. hétfő

Ötven éve szenvedett vértanúságot Boldog Titus Zeman szalézi szerzetes

A szalézi Boldog Titus Zeman liturgikus emléknapja idén egybeesett égi születésnapja 50. évfordulójával: a szlovákiai vértanú szerzetes 1969. január 8-án hunyt el szülőfalujában, Pozsonyszőlősön (Vajnory).

2019. január 13. vasárnap

125 éve született Szent Maximilian Kolbe

A lengyelországi Zduńska Wolában született 1894. január 8-án Szent Maximilian Kolbe ferences vértanú, akit 1941-ben öltek meg az auschwitzi koncentrációs táborban.

2019. január 11. péntek

A Hajdúdorogi Főegyházmegye védőszentjére, Szent István első vértanúra emlékeztek Debrecenben

A Görögkatolikus Egyház december 27-én emlékezik Szent István első vértanúra és főszerpapra. A Hajdúdorogi Főegyházmegye védőszentjének ünnepére Hajdúdorogról, Hajdúnánásról, Nyíregyházáról, de még Szegedről is érkeztek papok, papcsaládok, hívek a debreceni Istenszülő... »

2019. január 1. kedd

Emberi igyekezetből, a gondviselés erejével – Jubileumot ünnepelt az újpalotai közösség

Erdő Péter bíborossal ünnepelte felszentelése tizedik évfordulóját december 27-én a Boldog Salkaházi Sára-templom közössége. A hívek egész napos szentségimádással készültek a hálaadó szentmisére – gazdag tíz évért mondtak köszönetet vértanú névadójuk emléknapján.... »

2018. december 28. péntek

Ne félj a szeretetben elmenni a végsőkig – Diakónusszentelés Nagykanizsán

December 26-án, Szent István vértanú ünnepén Varga László megyéspüspök diakónussá szentelte Koszoru Péter papnövendéket a nagykanizsai Jézus Szíve-templomban.

2018. december 27. csütörtök

Szent István első vértanú

Jézus születését az Egyház liturgiája nyolc napon keresztül ünnepli, karácsony másnapján azonban a liturgia fehér színe pirosra változik: a vér és a szenvedés színére. Az első keresztény vértanúra emlékezünk ma.

2018. december 26. szerda

Mai evangélium – 2018. december 26., Szent István első vértanú

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 10,17-22

2018. december 26. szerda

A Szentek Ügyeinek Kongregációja új dekrétumokat tett közzé

Ferenc pápa december 21-én, pénteken kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit felhatalmazott az alábbi dekrétumok közzétételére, melyekben egy vértanúság és tizenegy Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel.

2018. december 23. vasárnap

Országszerte megemlékeztek Boldog Brenner János vértanúról

Országszerte megemlékeztek Boldog Brenner Jánosról első liturgikus emléknapjához, december 15-éhez kapcsolódva. A vértanú ereklyéjét több település templomában elhelyezték, a győri papnevelő intézet növendékei pedig szemináriumuk egykori tanulójára emlékeztek.

2018. december 20. csütörtök

Bodollón és Szepsiben járt a három szent kassai vértanú ereklyéje

December 2. és 18. között a három szent kassai vértanú ereklyéje a szepsi esperesi körzetben zarándokolt plébániáról plébániára.

2018. december 20. csütörtök

Az utolsó szentmise után... – Zarándokok Boldog Brenner János útján

December 15-én Szentgotthárd-Máriaújfalura várták a zarándokokat, akik a szentmise után Székely János püspökkel indultak, hogy végigjárják Boldog Brenner János utolsó útját. A téli éjszakában Máriaújfaluról Rábakethely érintésével haladt a menet Zsidára.

2018. december 16. vasárnap

tovább »