Ferenc pápa: Ne az első helyekért könyököljünk, hanem a szolgálatot válasszuk!

Október 21-én a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett a déli Úrangyala ima elmondása előtt, utána pedig a missziós világnap kapcsán a fiatalok bevonásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

2018. október 21. vasárnap

Szent Orsolya szűz, vértanú

A II. vatikáni zsinat előtti kalendárium szerint október 21-én emlékezünk Szent Orsolya vértanú szűzre és társnőire.

2018. október 21. vasárnap

Isten gabonája, melyet a vadállatok foga őrölt tiszta kenyérré – Antiochiai Szent Ignác

A lángoló hite miatt Theophorosznak, azaz Istenhordozónak is nevezett Antiochiai Szent Ignác püspökre és vértanúra emlékezünk liturgikus emléknapján, október 17-én.

2018. október 17. szerda

Tűzzel, boldogan, áldozatkészen – Esztergomi kispapok zarándoklata a Szombathelyi Egyházmegyében

Boldog Brenner János nyomában mottóval október 12. és 14. között zarándokúton jártak a Szombathelyi Egyházmegyében az esztergomi szeminárium papnövendékei és elöljárói. A zarándoklatról Müller Márk kispap írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

2018. október 16. kedd

Kováts Ferenc mártírsorsú káplánra emlékeztek Zalaegerszegen

Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg Kováts Ferenc mártírsorsú áldozópap emlékművét a zalaegerszegi Jézus Szíve ferences plébániatemplom melletti Mindszenty-kertben október 7-én.

2018. október 13. szombat

Játékfilmek az Egyház új szentjeiről: VI. Pál – Viharos idők pápája – Romero

Október 14-én, vasárnap a Szent Péter téren, a fiataloknak szentelt püspöki szinódus idején avatják szentté VI. Pál pápát és Óscar Romero San Salvador-i érseket. Az alábbiakban két róluk szóló játékfilmre hívjuk fel olvasóink figyelmét.

2018. október 12. péntek

Boldog Bogdánffy Szilárd püspökre emlékeztek szülőfalujában

Hagyományosan október első vasárnapján emlékeznek a vértanúhalált halt Boldog Bogdánffy Szilárd püspökre szülőfalujában, a délvidéki Feketetón. Idén október 7-én gyűltek össze a helyiek és a zarándokok.

2018. október 10. szerda

Gyászmisével emlékeztek Aradon a tizenhárom mártír tábornokra

Október 6-án, szombaton emlékezők töltötték meg az arad-belvárosi (minorita) római katolikus templomot az 1849. október 6-án Aradon kivégzett mártír tábornokokért celebrált megemlékező gyászmisén.

2018. október 9. kedd

Kindelmann Győző: Gyémánt a tűzben

Kindelmann Győző regénye az ókor utolsó nagy keresztényüldözéseinek egyike idején játszódik, a Kr. u. 3. század hatvanas éveiben, Valerianus császár idejében. A történet középpontjában a serdülőkorú Tarziciusnak, az Oltáriszentség vértanújának élete áll.

2018. szeptember 29. szombat

Ruiz Szent Lőrinc és társai vértanúk

A „japán” vértanúkra, Ruiz Szent Lőrincre és tizenöt vértanútársára emlékezünk szeptember 28-án.

2018. szeptember 28. péntek

Szent Vencel vértanú

Csehország fővédőszentjére emlékezünk szeptember 28-án.

2018. szeptember 28. péntek

Emlékezzetek, vértanúk fiai vagytok – Ferenc pápa találkozója a litván papokkal és szerzetesekkel

Ferenc pápa szeptember 23-án délután a kaunasi Szent Péter és Pál-székesegyházban találkozott a litván papokkal, szerzetesnőkkel és szerzetesekkel, valamint a szeminaristákkal. Mintegy hatszáz egyházi személy vett részt az eseményen.

2018. szeptember 25. kedd

Ferenc pápa a holokauszt és a szovjet rezsim áldozatainak emlékműveinél imádkozott Vilniusban

A Szentatya szeptember 23-án délután ellátogatott Litvánia fővárosában az egykori gettóba, valamint a megszállásoknak és a szabadságküzdelmeknek emléket állító múzeumba.

2018. szeptember 24. hétfő

Boldoggá avatták Antal Veronikát

Szeptember 22-én boldoggá avatták Antal Veronika (1935–1958) vértanút szülőfalujában, a moldvai Nisiporeștiben. A helyi Szűz Mária mennybevétele templomban bemutatott boldoggáavatási szentmisén Ferenc pápa nevében jelen volt Giovanni Angelo Becciu érsek, a Szentek Ügyeinek... »

2018. szeptember 22. szombat

Kim Taegon Szent András áldozópap, Csong Haszang Szent Pál és társaik, koreai vértanúk

Százhárom koreai vértanúra – papokra, világiakra, felnőttekre, gyerekekre – emlékezik Egyházunk szeptember 20-án.

2018. szeptember 20. csütörtök

Keresztutat jártak a hősök tiszteletére Veszprémben

A világháborúk hős katonái, valamint az egykori Veszprém-Jutasi Altisztképző Intézet növendékeinek és oktatóinak emléke előtt tisztelegve tartottak keresztutat és ünnepi szentmisét szeptember 8-án Veszprémben. Kisboldogasszony napja az altisztképző hivatalos ünnepe is.

2018. szeptember 17. hétfő

Decemberben avatják boldoggá az algériai vértanúkat

December 8-án az algériai Oránban tizenkilenc keresztény vértanút avatnak boldoggá, akik a kilencvenes években adták életüket hitükért Algériában, köztük a hét tibhirine-i szerzetest.

2018. szeptember 14. péntek

A palermói pápai szentmisén kihelyezik a vértanú Giuseppe Puglisi ereklyéjét

A Fájdalmas Szűzanya ünnepén, szeptember 15-én keresi föl Ferenc pápa a szicíliai várost, hogy lerója tiszteletét a 25 éve a maffia áldozatául esett pap, Giuseppe Puglisi ereklyéje előtt. A pápai út részletes programját szeptember 11-én sajtótájékoztatón ismertette Corrado Lorefice... »

2018. szeptember 13. csütörtök

Giuseppe Puglisi, a maffia áldozata, a hit vértanúja

Ferenc pápa szeptember 15-én lelkipásztori látogatást tesz Szicíliában, hogy megemlékezzen a 25 éve vértanúhalált szenvedett plébánosról, akit 2013. május 25-én Palermóban avattak boldoggá.

2018. szeptember 12. szerda

A pápa szombaton a maffia áldozatául esett papra emlékezik Szicíliában

Ferenc pápa szeptember 15-én lelkipásztori látogatást tesz Szicíliában, hogy megemlékezzen a 25 éve vértanúhalált szenvedett Giuseppe Puglisiről, akit a hit elleni gyűlöletből gyilkolt meg a maffia. A pápai útról a palermói érseket, illetve a szeminárium rektorát kérdezte a Vatikáni... »

2018. szeptember 11. kedd

tovább »