Akas Basír vértanúsága erőt ad a juhanábádi katolikus közösségnek

A pakisztáni Lahor város Juhanábád negyedében élő keresztények nem felejtik Akas Basír áldozatát, aki 2015 márciusában életét adta, hogy megmentse a híveket egy öngyilkos merénylőtől.

2017. november 14. kedd

Brenner József és Ruppert József posztulátor Brenner János boldoggá avatásáról

A Szombathelyi Egyházmegye vértanú papja, Brenner János boldoggá avatásának bejelentése után Ruppert József piarista szerzetes, az ügy posztulátora, valamint Brenner József nagyprépost, a vértanú öccse is nyilatkozott az egyházmegye sajtószolgálatának.

2017. november 10. péntek

Vértanú szerzetesekről mutatnak be misztériumjátékot Pasaréten

Vértanú szerzetesekről és az 1956-os forradalomban hitük és papjaik szabadsága mellett kiállt hívőkről szóló misztériumjátékot mutatnak be a Páduai Szent Antal-templomban. A Ferences triptichont november 10-én és 11-én 19.30-tól adja elő a pasaréti plébánia színjátszóköre, Meskó... »

2017. november 9. csütörtök

Brenner Jánosra emlékeztek a bécsi Pázmáneumban

November 4-én, a nemzeti gyásznap alkalmából Brenner Jánosra, az 1957-ben vértanúságot szenvedett rábakethelyi káplánra emlékeztek a bécsi Collegium Pazmanianum dísztermében.

2017. november 9. csütörtök

Boldoggá avatják Brenner Jánost

Ferenc pápa november 8-án kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit meghatalmazott nyolc dekrétum közzétételére, melyekben két vértanúság, valamint hat Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel.

2017. november 9. csütörtök

Krisztus vértanúi és az iszlám barátai – Boldoggá avatják a tibhirine-i trappista szerzeteseket?

1996. március 26-ról 27-re virradó éjszaka terroristák egy csoportja az algériai tibhirine-i trappista monostor kilenc szerzetese közül elrabolt hetet, akiket később kivégeztek. Az Emberek és istenek című filmből ismert szerzetesek boldoggá avatásáról kérdezték Thomas Georgeont, ügyük... »

2017. november 4. szombat

Szobrot állítottak Mindszenty Józsefnek Nézsán

A Nógrád megyei település plébániájának kertjében állították fel Mindszenty József bíboros mellszobrát, melyet október 21-én áldott meg Beer Miklós váci megyéspüspök.

2017. október 31. kedd

Wohlmuth Ferenc vértanú plébánosra emlékeztek Császáron

Wohlmuth Ferencre, a településnek a Tanácsköztársaság idején kivégzett plébánosára emlékeztek október 15-én a Komárom-Esztergom megyei Császáron. A szentmisét, mely a plébánia családi napjának is része volt, Veres András győri megyéspüspök mutatta be.

2017. október 29. vasárnap

Isten gabonája, melyet a vadállatok foga őrölt tiszta kenyérré – Antiochiai Szent Ignác

A lángoló hite miatt Theophorosznak, azaz Istenhordozónak is nevezett Antiochiai Szent Ignác püspökre és vértanúra emlékezünk liturgikus emléknapján, október 17-én.

2017. október 17. kedd

Harmincöt új szenttel gazdagodott az Egyház

Október 15-én a Szent Péter téren bemutatott szentmisén harmincöt személyt iktatott a szentek sorába Ferenc pápa: harminc brazíliai vértanút, három mexikói vértanút és két európai szerzetespapot. Cikkünkben az Egyház új szentjeit mutatjuk be.

2017. október 17. kedd

Magyarországi gyógykezelést ajánl a kormány a kairói támadásban megsérült kopt papnak

Magyarországi gyógykezelést ajánl a magyar kormány az október 12-i, csütörtöki kairói terrortámadásban megsérült kopt papnak – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken az MTI-vel.

2017. október 14. szombat

Gyakran fáj a fejed? Ehhez a szenthez fordulhatsz

Párizsi Szent Dénest, a város első püspökét érdemes kérni, hogy járjon közben értünk enyhébb fejfájások vagy fájdalmas migrének idején – természetesen az orvosi segítség lehetőségeit sem hagyva figyelmen kívül.

2017. október 10. kedd

Boldoggá avatták Titus Zeman szalézi vértanút

Az évtized legnagyobb egyházi eseményére került sor szeptember 30-án Szlovákiában, Pozsony-Ligetfaluban: Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa boldoggá avatta Titus Zeman szalézi szerzetest.

2017. október 3. kedd

Ruiz Szent Lőrinc és társai vértanúk

A „japán” vértanúkra, Ruiz Szent Lőrincre és tizenöt vértanútársára emlékezünk szeptember 28-án.

2017. szeptember 28. csütörtök

Szent Vencel vértanú

Csehország fővédőszentjére emlékezünk szeptember 28-án.

2017. szeptember 28. csütörtök

Boldoggá avatták a guatemalai őslakosok apostolát, Stanley Francis Rother atyát

Szeptember 24-én Oklahoma Cityben Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa boldoggá avatta Stanley Francis Rother atyát, aki Guatemalában szolgált misszionáriusként, ahol 1981-ben a hit elleni gyűlöletből megölték.

2017. szeptember 28. csütörtök

Csepelen felavatták a lengyel mártír pap, Jerzy Popiełuszko emlékművét

Felavatták és megáldották a hetven évvel ezelőtt született boldog Jerzy Popiełuszko vértanú pap emlékművét a Csepeli Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban szeptember 17-én.

2017. szeptember 21. csütörtök

Kim Taegon Szent András áldozópap, Csong Haszang Szent Pál és társaik, koreai vértanúk

Százhárom koreai vértanúra – papokra, világiakra, felnőttekre, gyerekekre – emlékezik Egyházunk szeptember 20-án.

2017. szeptember 20. szerda

Tom atya megható találkozása rendtársaival – és Ferenc pápával

Lenyűgöző tanúságtétel a hitről: ez az, amit a szaléziak láttak, akik találkoztak Tom Uzhunnalillal tegnap, szeptember 12-én Rómában, miután másfél év után végre kiszabadult elrablói fogságából. Szeptember 13-án Ferenc pápa fogadta Tom atyát.

2017. szeptember 13. szerda

Esterházy Jánosra emlékeztek Bodollón

60 évvel ezelőtt börtönben hunyt el a csehszlovákiai magyar kisebbség ügyét felkaroló politikus, Esterházy János. A vértanú sorsú főnemest szeptember 16-án a zoboraljai Alsóbodokon temetik újra. Emléke előtt országos Esterházy-futással tisztelegnek a felvidéki magyarok. Gábor... »

2017. szeptember 13. szerda

tovább »