„Magában hordozta Krisztus fényét” – Képszentelés Győrben Boldog Apor Vilmos ünnepén

Május 23-án Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be a nyolcvan éve alapított nádorvárosi Szent Imre-templomban; ez alkalommal áldották meg a templom homlokzatát díszítő hatalmas méretű, a templomszentelést megörökítő, Apor Vilmos alakját középpontba... »

14:09

A nehezebb utat választani – Ternyák Csaba Győrben Boldog Apor Vilmos püspök ünnepén

Ternyák Csaba egri érsek május 23-án rekollekciót tartott a Győri Egyházmegye papsága számára a Győri Hittudományi Főiskolán, majd szentmisét mutatott be a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban. A szentmisén koncelebrált Veres András győri megyéspüspök és Pápai Lajos nyugalmazott... »

2017. május 25. csütörtök

Boldog Apor Vilmos püspök, vértanú

„A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset” – ez volt a püspöki jelmondata az 1945-ben vértanúságot szenvedett Apor Vilmosnak, akire május 23-án emlékezik az Egyház.

2017. május 23. kedd

Boldog Scheffler Jánosra emlékeztek a szatmári egyházmegyében

Az egyházmegye minden plébániatemplomában Boldog Scheffler János tiszteletére mutattak be szentmisét május 17-én, a vértanú püspök emléknapján. Tiszteletére a szatmárnémeti székesegyházban Schönberger Jenő püspök mutatta be a legszentebb áldozatot, a helyi hívek és kálmándi... »

2017. május 18. csütörtök

Új látogatóközpont nyílik a szombathelyi püspöki palotában

Május 15-én 17 órakor áldják meg a Szily János Egyházmegyei Gyűjteményt és Látogatóközpontot, amely a Szombathelyi Egyházmegye első püspökének nevét viseli. Az ünnepi megnyitó keretében felavatják a Brenner János tiszteletére készült emléktáblát is.

2017. május 13. szombat

Boldog Hopkó Bazil görögkatolikus segédpüspök

Május 11-e a vértanúként tisztelt eperjesi görögkatolikus segédpüspök, Hopkó Bazil liturgikus emléknapja. A püspököt II. János Pál pápa avatta boldoggá 2003. szeptember 14-én Pozsonyban.

2017. május 11. csütörtök

Közbenjáró imaestet szerveznek a szociális testvérek Salkaházi Sára tiszteletére

Az imaestet Sára testvér liturgikus ünnepéhez, május 11-hez kapcsolódva szervezi meg minden évben a Szociális Testvérek Társasága. Idén az imaest május 10-én, szerdán este lesz a budapesti Örökimádás-templomban (IX. ker., Üllői út 77., a Klinikák metrómegállónál).

2017. május 3. szerda

Ferenc pápa: Vágyva vágyjuk a napot, amikor teljes közösségben leszünk!

2017. április 28-án délután, egyiptomi látogatásának első napján a szentatya udvariassági látogatást tett II. Teodor kopt pápánál a kairói kopt-ortodox patriarchátuson. A találkozó végén közös nyilatkozatot írtak alá, majd imádkoztak a decemberi terrortámadás... »

2017. április 30. vasárnap

Sienai Szent Katalin szűz és egyháztanító, Európa társvédőszentje

A misztikusra és tudósra, kontinensünk társvédőszentjére emlékezünk liturgikus ünnepén, április 29-én.

2017. április 29. szombat

Ferenc pápa: A Szentlélek tesz minket engedelmes tanúkká

Kereszténynek lenni nem társadalmi státuszt jelent, hanem, hogy Jézushoz hasonlóan engedelmes tanúi leszünk Istennek, vállalva az üldöztetést is – hangzott el az április 27-én reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. április 27. csütörtök

„A kopt egyház vértanú egyház” – Anba Gabriel kopt ortodox püspök előadása a Sapientián

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság meghívására „A keleti kereszténység Európában” címmel tartott előadást Anba Gabriel, Ausztria és Svájc német nyelvű kopt ortodox közösségeinek püspöke április 26-án, a Sapientia Szerzetesi... »

2017. április 27. csütörtök

Ferenc pápa a Szent Bertalan-bazilikában: Vértanúk azok is, akik hűek a szeretet szelíd hatalmához!

Április 22-én este a szentatya vezette azt az imaliturgiát, amelyet a 20. és 21. század „új vértanúira” emlékezve a Szent Egyed közösség szervezett Rómában, a Tiberis-szigeten található Szent Bertalan-bazilikában.

2017. április 24. hétfő

Bódi Mária Magdolna vértanúságára emlékeztek Litéren

Az április 22-i ünnepség a litéri temetőben, Bódi Mária Magdolna sírjánál kezdődött, majd Márfi Gyula érsek vezetésével a dicsőséges rózsafüzért imádkozva a vértanúság helyére vonultak.

2017. április 23. vasárnap

Jacques Hamel atya boldoggáavatási eljárása a remény jele

Április 13-án, nagycsütörtökön jelentette be Dominique Lebrun, Rouen érseke: megkezdődött a tavaly meggyilkolt idős pap, Jacques Hamel boldoggáavatási ügyének egyházmegyei szakasza.

2017. április 19. szerda

Apor Vilmos-rajzpályázatot hirdet a Szent László Látogatóközpont

A Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontja Boldog Apor Vilmos győri püspök vértanúságára emlékezve idén is meghirdeti rajzpályázatát általános iskolás diákok részére.

2017. április 18. kedd

Ferenc pápa az új vértanúk emlékezetét ünnepli április 22-én

Április 12-én adta hírül a Vatikáni Sajtóiroda, hogy Ferenc pápa április 22-én, szombaton a római Szent Bertalan-templomba látogat, ahol igeliturgia keretében emlékezik meg a 20. és 21. század vértanúiról.

2017. április 13. csütörtök

Újabb szalézi szerzetes ügyével kapcsolatban foglalt állást a Vatikán

A Szentek Ügyeinek Kongregációja teológiai bizottsága különleges ülésén, április 4-én pozitív véleményt adott Isten szolgája Elia Comini (1910–1944) szalézi szerzetes pap ügyében, amely szerint hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket.

2017. április 13. csütörtök

Ökumenikus imaórán emlékeztek Budapesten korunk vértanúira és az egyiptomi kopt áldozatokra

Alberto Bottari de Castello pápai nuncius vezette az imádságot napjaink vértanúiért április 10-én az Egyetemi templomban. Az imaórán külön is megemlékeztek az egyiptomi merényletek áldozatairól. A Szent Egyed közösség által szervezett áhítaton több keresztény felekezet képviselői... »

2017. április 11. kedd

Nem vesztjük el reményünket – Antoniosz Azíz Mina kopt püspök az egyiptomi merényletekről

Antoniosz Azíz Mina, Gíza kopt katolikus nyugalmazott püspöke az április 9-én, virágvasárnap Egyiptomban elkövetett merényletekről nyilatkozott a SIR (Servizio Informazione Cattolica) olasz katolikus hírügynökségnek.

2017. április 11. kedd

Nagykedden végezték ki a nácik Maria Restituta Kafka nővért

1943. március 30-án, nagykedden végezték ki Maria Restituta Kafka ferences nővért az Ausztriát elfoglaló nácik. A bűne az volt, hogy a felszólítás ellenére nem volt hajlandó levenni a feszületeket a kórház faláról.

2017. április 11. kedd

tovább »