Aki túllépett a korlátain – Bódi Mária Magdolnára emlékeztek Litéren

Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért imádkoztak április 14-én Litéren, ahol 1945. március 23-án egy szovjet katona lövései végeztek a tisztaságát és társait védő munkáslánnyal.

2018. április 16. hétfő

Letölthető Brenner János boldoggá avatásának programfüzete

Az alábbiakban közöljük Brenner János 2018. május 1-ji boldoggá avatásának hivatalos programját, egyúttal mellékeljük a szertartás letölthető ima- és programfüzetét.

2018. április 15. vasárnap

Az algériai Oránban avathatják boldoggá a tibhirine-i vértanúkat

Abdelkader Messzahel algériai külügyminiszter április 10-én Párizsban adott interjút, amelyben elmondta: Algéria elfogadta a Vatikán kérését, és néhány hónapon vagy akár néhány héten belül Oránban megtarthatják a boldoggá avatást. Kérdés, vajon Ferenc pápa személyesen részt... »

2018. április 12. csütörtök

Emmanuel Macron francia elnök: Az országnak szüksége van az Egyházra

Április 9-én, hétfőn este Emmanuel Macron elnök a francia püspöki konferencia meghívására a Collège des Bernardins épületébe látogatott. A főpásztorok azt kérték tőle, hogy a legszegényebbek szükségleteire figyelve egy testvéries, igazságos és szolidáris nemzetet... »

2018. április 11. szerda

Márton Áronról szóló dokumentumfilmet mutattak be Szepsiben

„A Hegy – Mozaikképek Márton Áron életéből” címmel készített filmet Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató. Alkotását április 8-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján a szepsi katolikus templomban, 9-én a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban mutatták be.

2018. április 10. kedd

Ismét meggyilkoltak egy papot Kongóban

Nincs béke Észak-Kivu tartományban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A nagyheti mészárlást követően április 8-án, vasárnap ismét meggyilkoltak egy papot.

2018. április 9. hétfő

Az iraki káld katolikus pátriárka húsvét ünnepéről: A hit által észre lehet venni a remény jeleit

Az erőszak és az instabilitás ellenére a húsvét Irakban olyan időszak, amikor a hit által észre lehet venni a remény jeleit – nyilatkozta Louis Raphael Sako pátriárka, a babiloni káld katolikus egyház vezetője a Vatican Newsnak április 5-án.

2018. április 9. hétfő

„Legyen meg a te akaratod!” – Apor Vilmosra emlékeztek mennyei születésnapján

Apor Vilmosra emlékeztek Győrben április 2-án, mely idén ugyanúgy húsvéthétfőre esett, mint 1945-ben, mikor a vértanú főpásztor meghalt. Húsvéthétfő estéjén Barsi Balázs OFM mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Vilmos püspök tiszteletére a... »

2018. április 5. csütörtök

Meg nem hajló szálfa – Apor Vilmos püspök vértanúságára emlékeztek Győrben

Március 30-án, a nagypénteki liturgiát követően emlékeztek meg Boldog Apor Vilmos püspök vértanúságáról a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban. A főpásztort 1945 nagypéntekén érték a lövések, melyek április 2-án a halálát okozták.

2018. március 31. szombat

„Köszönöm a Jóistennek, hogy ilyen nagypénteket adott” – Emlékezés egy háborús húsvétra

Különleges az idei húsvét: napjai dátum szerint épp azokra a napokra esnek, mint 1945-ben, mikor Győr vértanú főpásztora, Apor Vilmos életét adta a rábízottakért. A boldog püspök életáldozatára emlékezünk.

2018. március 30. péntek

Ökumenikus imaórát tartottak Budapesten a keresztény vértanúk emlékére

Bíró László tábori püspök vezette március 28-án, nagyszerdán este a budapesti Egyetemi templomban azt az imádságot, amelyet napjaink vértanúiért szervezett a Szent Egyed közösség. A testvéregyházakat Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Fogarasi Gábor református lelkész... »

2018. március 29. csütörtök

Brenner János élete és lelkisége állt Szombathely városi nagyböjti lelkigyakorlatának középpontjában

Március 22. és 24. között tartották Szombathely nagyböjti lelkigyakorlatát, melyen Ruppert József, Gyürki László és Brenner József beszéltek Brenner János életéről és lelkiségéről a szombathelyi székesegyházban.

2018. március 26. hétfő

A börtönviselt Pál József plébánosról emlékeztek meg Nagykárolyban

Március 19-én mutatták be Nagykárolyban Barth Ottó „Nincsenek hősök, csak küzdő emberek” című könyvét. A kötetet és „főszereplőjét”, Pál József egykori plébánost Sopronyi Roland, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskola tanára méltatta.

2018. március 22. csütörtök

Esterházy-díjat vett át a Parlamentben Marek Jędraszewski krakkói érsek és Paulisz Boldizsár

Március 20-án, kedden az Országház Felsőházi Üléstermében Esterházy János-emlékplakettet vehetett át Marek Jędraszewski krakkói érsek és az alsóbodoki Esterházy-emlékhely létrehozója, Paulisz Boldizsár.

2018. március 20. kedd

„A szegények püspöke és barátja volt” – Salvador népe örömmel várja Romero érsek szentté avatását

Salvador népe nagy örömmel fogadta Óscar Arnulfo Romero San Salvador-i érsek szentté avatásának hírét, amit március 6-án jelentettek be. Manuel Roberto López, Salvador szentszéki nagykövete hangsúlyozta, hogy ez a szentté avatás egyetemes jelentőségű lesz.

2018. március 16. péntek

Tudták, hogy hitükért meghalhatnak – Kálmán Peregrin a 20. századi magyar ferences vértanúkról

A Magyar Hagiográfiai Társaság évadnyitó ülésén, március 8-án Kálmán Peregrin OFM tartott előadást „Ferences mártírok a 20. században” címmel Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara (ELTE BTK) Történeti Intézetének Szekfű Gyula... »

2018. március 9. péntek

Ki az a hét nő, akiknek a neve szerepel a szentmisekánonban?

Hét női szent van, akik – Szűz Mária mellett – név szerint szerepelnek a szentmise egyik választható eucharisztikus imájában, a római kánonban.

2018. március 8. csütörtök

Szentté avatják VI. Pált és Romero érseket

Ferenc pápa március 6-án kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, és engedélyezte 13 dekrétum közzétételét. A Szentatya VI. Pál és Romero érsek esetében is jóváhagyta a csodát, és elrendelte a szenttéavatási dekrétumok... »

2018. március 7. szerda

Boldog Meszlényi Zoltánra emlékeztek a budapest-terézvárosi plébániatemplomban

Boldog Meszlényi Zoltán emléknapjához kapcsolódva március 3-án Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök vezette az esti dicséret liturgiáját a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban.

2018. március 5. hétfő

El kellett hallgattatni – Kenyeres Lajos vértanú plébánosra emlékeztek Martfűn

A martfűi Szent Tamás-templomban mutatott be ünnepi szentmisét március 3-án Beer Miklós váci megyéspüspök. A szertartáson az 1957-ben meggyilkolt és a rá következő évben megtalált Kenyeres Lajos tiszavárkonyi plébánosra emlékeztek.

2018. március 3. szombat

tovább »