Bódi Mária Magdolna vértanúságára emlékeztek Litéren

Az április 22-i ünnepség a litéri temetőben, Bódi Mária Magdolna sírjánál kezdődött, majd Márfi Gyula érsek vezetésével a dicsőséges rózsafüzért imádkozva a vértanúság helyére vonultak.

2017. április 23. vasárnap

Jacques Hamel atya boldoggáavatási eljárása a remény jele

Április 13-án, nagycsütörtökön jelentette be Dominique Lebrun, Rouen érseke: megkezdődött a tavaly meggyilkolt idős pap, Jacques Hamel boldoggáavatási ügyének egyházmegyei szakasza.

2017. április 19. szerda

Apor Vilmos-rajzpályázatot hirdet a Szent László Látogatóközpont

A Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontja Boldog Apor Vilmos győri püspök vértanúságára emlékezve idén is meghirdeti rajzpályázatát általános iskolás diákok részére.

2017. április 18. kedd

Ferenc pápa az új vértanúk emlékezetét ünnepli április 22-én

Április 12-én adta hírül a Vatikáni Sajtóiroda, hogy Ferenc pápa április 22-én, szombaton a római Szent Bertalan-templomba látogat, ahol igeliturgia keretében emlékezik meg a 20. és 21. század vértanúiról.

2017. április 13. csütörtök

Újabb szalézi szerzetes ügyével kapcsolatban foglalt állást a Vatikán

A Szentek Ügyeinek Kongregációja teológiai bizottsága különleges ülésén, április 4-én pozitív véleményt adott Isten szolgája Elia Comini (1910–1944) szalézi szerzetes pap ügyében, amely szerint hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket.

2017. április 13. csütörtök

Ökumenikus imaórán emlékeztek Budapesten korunk vértanúira és az egyiptomi kopt áldozatokra

Alberto Bottari de Castello pápai nuncius vezette az imádságot napjaink vértanúiért április 10-én az Egyetemi templomban. Az imaórán külön is megemlékeztek az egyiptomi merényletek áldozatairól. A Szent Egyed közösség által szervezett áhítaton több keresztény felekezet képviselői... »

2017. április 11. kedd

Nem vesztjük el reményünket – Antoniosz Azíz Mina kopt püspök az egyiptomi merényletekről

Antoniosz Azíz Mina, Gíza kopt katolikus nyugalmazott püspöke az április 9-én, virágvasárnap Egyiptomban elkövetett merényletekről nyilatkozott a SIR (Servizio Informazione Cattolica) olasz katolikus hírügynökségnek.

2017. április 11. kedd

Nagykedden végezték ki a nácik Maria Restituta Kafka nővért

1943. március 30-án, nagykedden végezték ki Maria Restituta Kafka ferences nővért az Ausztriát elfoglaló nácik. A bűne az volt, hogy a felszólítás ellenére nem volt hajlandó levenni a feszületeket a kórház faláról.

2017. április 11. kedd

Nem jellemezhet minket a félelem – A Jezsuita Menekültszolgálat közel-keleti igazgatója Budapesten

Magyarországra látogatott egy konferenciára Michael Zammit, a Jezsuita Menekültszolgálat közel-keleti régiójának igazgatója. A budapesti jezsuita rendházban kérdeztük Libanonról, a menekültek helyzetéről, reményeiről és a rend szolgálatáról.

2017. április 10. hétfő

Szobrot állítottak Brenner János emlékére Szombathelyen

A Szombathelyi Egyházmegye vértanú papja, Brenner János tiszteletére szobrot állítottak Szombathelyen, a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium udvarán. Az április 5-én felavatott alkotást Császár István egyházmegyei kormányzó áldotta meg.

2017. április 7. péntek

Ökumenikus imaórát tartanak korunk vértanúinak emlékére Budapesten és Pécsen

Április 10-én a budapesti Egyetemi templomban 19 órakor, a pécsi Lyceum-templomban 18 órakor ökumenikus imádságot szervez a Szent Egyed közösség, korunk vértanúira emlékezve. Budapesten Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Pécsen Udvardy György megyéspüspök vezeti a... »

2017. április 5. szerda

Virrasztást tartanak Győrben Boldog Apor Vilmos halálának évfordulóján

Boldog Apor Vilmos születése 125. és boldoggá avatása 20. évfordulójának évében, halálának 72. évfordulóján virrasztást szerveznek a vértanú győri püspök emlékére április 1-jén este.

2017. március 31. péntek

Boldoggá avatták Josef Mayr-Nussert, aki nem volt hajlandó felesküdni Hitlerre

Március 18-án Bolzanóban Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa boldoggá avatta Josef Mayr-Nussert, aki 1945-ben egy Dachau felé tartó vagonban halt meg, miután megtagadta, hogy hűséget esküdjön Hitlernek. Házas volt, egy kisfiú édesapja, az Actio Catholica... »

2017. március 20. hétfő

A Vatikánban van Bódi Mária Magdolna boldoggáavatási ügyének főegyházmegyei iratanyaga – FRISSÍTVE

Március 10-én Márfi Gyula veszprémi érsek vezetésével átadták a Szentek Ügyei Kongregációjának Bódi Mária Magdolna boldoggáavatási ügyének egyházmegyei eljárásban lezárt anyagát.

2017. március 11. szombat

„A hit tanúságtevői” címmel mutattak be könyvet a Pápai Gergely Egyetemen a kommunizmus vértanúiról

Március 8-án, szerdán a Pápai Gergely Egyetemen mutatták be az intézmény professzora, Jan Mikrut szerkesztésében megjelent terjedelmes kötetet, amely a kommunizmus közép- és kelet-európai térségben vértanúságot szenvedett áldozatait mutatja be.

2017. március 10. péntek

Erdő Péter elsőszombati szentmisét mutatott be Budapesten

Erdő Péter bíboros, prímás, érsek az előző évekhez hasonlóan a magyar ifjúságért és a családokért imádkozik és mutat be szentmisét az év elsőszombatjain az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye különböző templomaiban. Március 4-én a józsefvárosi Szent Rókus-templomban celebrált... »

2017. március 7. kedd

„Meghalt hitéért gyilkos kezek által” – A vértanú Kenyeres Lajos tiszavárkonyi plébánosra emlékeztek

Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke szentmisét mutatott be március 4-én a tiszavárkonyi templomban Kenyeres Lajos vértanú pap halálának 60. évfordulója alkalmából, majd a templom előtt megáldotta a mártír plébános szobrát.

2017. március 4. szombat

Vértanúságot és hősies erényeket ismert el a Szentek Ügyeinek Kongregációja

Ferenc pápa február 27-én kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit meghatalmazott az alábbi dekrétumok közzétételére, melyekben egy vértanúság, valamint hét Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel.

2017. március 2. csütörtök

125 éve született Boldog Apor Vilmos

125 évvel ezelőtt, 1892. február 29-én született Apor Vilmos. Az évfordulón felidézzük Győr vértanú püspökének életét, emlékezetét.

2017. március 1. szerda

Átadták „A hit szolgálatában” díjat a Bogdánffy Szilárd tiszteletére tartott vesperáson Nagyváradon

Bogdánffy Szilárd születésének 106. évfordulóján, február 21-én a vértanú püspök tiszteletére imádkozta el a székeskáptalan a nagyváradi Nagyboldogasszony-székesegyházban a vesperást. Az imádság végén Madarász Klára értarcsai hívő átvette „A hit szolgálatában”... »

2017. február 24. péntek

tovább »