Ferenc pápa: A mi Istenünk a szívével szeret minket, nem eszmékkel

Kérnünk kell a kegyelmet, hogy sírni tudjunk a természeti csapások, az üldözöttek, a háborúk áldozatainak láttán – mondta a pápa február 19-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. Homíliájában a Szentatya az ószövetségi vízözönhöz hasonlította a mai... »

17:12

Ferenc pápa: Az Úr ma is azt kérdezi, „hol van a te testvéred?”

Ferenc pápa február 18-i homíliájában Káin és Ábel történetéről (Ter 4,1–15.25) beszélt. Isten nekünk is felteszi azt a kérdést, amit egykor Káinnak: „Hol van a te testvéred?” Nagyon sokszor mi is csak megalkuvó válaszokat adunk, mint Káin: „Talán őrzője vagyok... »

2019. február 18. hétfő

Ferenc pápa: Az élet csak akkor értékes, ha másoknak ajándékozzuk

Ferenc pápa február 8-án, pénteken a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén Keresztelő János haláláról elmélkedett. A próféta evangéliumi példáján kiemelte: az élet csak akkor értékes, ha másoknak ajándékozzuk a szeretetben, az igazságban, a mindennapi életben, a... »

2019. február 8. péntek

Ferenc pápa: Ha a szív be van zárva, minden csak külső máz

Ahhoz, hogy megnyissuk mások szívét és megtérésre hívjuk őket, szelídségre, alázatra és szegénységre van szükség. Kövessük Krisztust, ne higgyük magunkat felsőbbrendűnek, s ne keressünk emberi hasznot! – tanított Ferenc pápa február 7-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában... »

2019. február 7. csütörtök

Ferenc pápa: Állhatatosságra van szükség a próbatétel idején

A Szent Márta-ház kápolnájában február 1-jén tartott reggeli szentmise homíliájában Ferenc pápa arra buzdította a híveket, hogy tartsanak ki a hitben a nehézségek, a vigasztalanság idején.

2019. február 1. péntek

Ferenc pápa: A papok legyenek derűsek, mint Don Bosco

Ferenc pápa Bosco Szent Jánosról elmélkedett homíliájában a szalézi rend alapítójának liturgikus ünnepén, január 31-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.

2019. január 31. csütörtök

Ferenc pápa: A jó keresztény a nyolc boldogság szellemében él

A helyes keresztény életstílust a nyolc boldogságból tanulhatjuk meg: ne vádaskodjunk, legyünk alázatosak, és figyeljünk oda mások szenvedésére – figyelmeztetett Ferenc pápa január 21-én, hétfőn reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

2019. január 21. hétfő

Ferenc pápa: Isten szava nem ideológia, hanem élet!

A Szentlélek világosítson meg minket, hogy ne legyen gonosz a szívünk; ne legyen kemény, mert az gyávasághoz, sem megátalkodott, mert az ideológiák gyártásához vezet! Ne hagyja magát elcsábítani, mert langyos kereszténnyé tesz! – buzdított Ferenc pápa a január 17-én bemutatott... »

2019. január 17. csütörtök

Ahol a pápa nap mint nap misézik

A Szent Péter-bazilika és a Sixtus-kápolna jól ismertek a Vatikánba zarándoklók előtt. A törpeállamnak azonban van több olyan imahelye, melyek csak korlátozva látogathatók. Ezek egyike a Szent Márta-ház kápolnája, ahol a pápa mindennap szentmisét mutat be.

2019. január 10. csütörtök

Ferenc pápa: Három jel, hogy nem szereted felebarátodat

A hit ad erőt, hogy mindenkiért imádkozzunk, ellenségeinkért is. A hit segít, hogy ne tápláljunk magunkban féltékenységet, irigységet. Ha így szeretünk, legyőzzük a világ szellemét, mely hazug és megosztó – hangsúlyozta homíliájában a pápa január 10-én a Szent Márta-házban... »

2019. január 10. csütörtök

Ferenc pápa: A szeretet valódi ellentéte a közömbösség

A Szent Márta-ház kápolnájában tartott január 8-i reggeli szentmise homíliájában Ferenc pápa a napi olvasmányokat kommentálva Jézus irgalmas szeretetéről beszélt, mely a kenyérszaporítás formájában mutatkozott meg.

2019. január 8. kedd

Ferenc pápa: A keresztény megkülönböztetés szempontja a konkrétság

Vízkereszt ünnepe után hétfőn, január 7-én Ferenc pápa újrakezdte reggeli homíliasorozatát a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában, a reggel bemutatott szentmisén.

2019. január 7. hétfő

Ferenc pápa: Az angyali üdvözlet forradalmasította a történelmet

Ez az a pillanat, amikor az emberi történelem teljesen új fordulatot vesz – fogalmazott az angyali üdvözlet misztériumáról elmélkedve homíliájában Ferenc pápa december 20-án, csütörtökön a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén.

2018. december 20. csütörtök

Ferenc pápa: Ne veszítsük el az álmodás képességét, mert ez nyitja meg a jövő kapuját

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről beszélt december 18-án reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmise homíliájában Ferenc pápa. A szertartáson részt vettek azok a szlovák fogyatékkal élő gyermekek, akik az oltár mellett elhelyezett karácsonyfadíszeket... »

2018. december 18. kedd

Ferenc pápa: Ne töröljük ki szótárunkból a gyengédség szót!

A vatikáni Szent Márta-házban december 11-én reggel bemutatott szentmiséjén a pápa a vigasztalódásról beszélt, és utalt a mai kor vértanúira, köztük a három éve a líbiai tengerparton megölt kopt keresztényekre.

2018. december 11. kedd

Ferenc pápa: A hit bátorságával készüljünk karácsonyra

December 10-én, hétfőn reggel, a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén Ferenc pápa arra buzdította a híveket, hogy advent második hetében kérjék a hit kegyelmét, és így készüljenek karácsony ünneplésére. „Nem egyszerű megőrizni, megvédeni a hitet” – hangsúlyozta a... »

2018. december 10. hétfő

Ferenc pápa: Legyünk a béke emberei!

Karácsonyra készülve lelkünket is tegyük rendbe: igyekezzünk békét teremteni családunkban és a világban ahelyett, hogy háborúznánk. Amikor békét teremtünk, követjük Isten példáját – mondta homíliájában a pápa december 4-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott... »

2018. december 4. kedd

Ferenc pápa: Karácsonykor nem a karácsonyfa születik

Az advent kiváltságos idő a lélek megtisztítására – hangzott el Ferenc pápa homíliájában december 3-án reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2018. december 3. hétfő

Ferenc pápa: A tanúságtétel azt jelenti, hogy kockára teszem az életemet

November 30-án Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmise homíliájában arra buzdított, hogy lélekben legyünk közel a konstantinápolyi egyházhoz, melynek védőszentje Szent András apostol. A pápa kifejezte: imádkozik az egyházak egységéért, amihez hiteles... »

2018. november 30. péntek

Ferenc pápa: Elpusztul az a civilizáció, amely pogánnyá válik

A keresztény élet nem békíthető össze a világias élettel – fogalmazott a pápa november 29-én, csütörtökön reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2018. november 30. péntek

tovább »