Ferenc pápa: A katolikusok sokszor megbotránkoznak az irgalmasságon

„Az ajtó, amelyen keresztül találkozhatunk Jézussal, akkor nyílik meg, ha elismerjük bűnösségünket” – mondta Ferenc pápa szeptember 21-én, csütörtök reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. szeptember 21. csütörtök

Ferenc pápa: Valódi együttérzéssel közeledjünk a szenvedőkhöz

Imádkozzunk a kegyelemért, hogy együttérezzünk a szenvedőkkel, odamenjünk hozzájuk, és elvigyük őket arra a méltó helyre, ahová Isten szánja őket – buzdított a pápa reggeli homíliájában szeptember 19-én, kedden, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. szeptember 19. kedd

Ferenc pápa: Imádkozzunk vezetőinkért, még ha hibáznak is!

A keresztények imáikkal kísérjék a közhatalom gyakorlóit, még ha hibáznak is – buzdította Ferenc pápa szeptember 18-án, hétfőn reggel a híveket a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. szeptember 18. hétfő

Ferenc pápa: Szemléljük a Fájdalmas Szűzanyát, a kereszten győzedelmeskedő Jézus édesanyját!

Szeptember 15-én, pénteken a pápa a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén a kereszt tövénél álló Fájdalmas Szűzanyáról elmélkedett, akinek ma tartja liturgikus emléknapját az Egyház.

2017. szeptember 15. péntek

Ferenc pápa: A kereszt a szeretet misztériuma

A pápa a nyári szünet után folytatja a reggeli szentmisék bemutatását a vatikáni Szent Márta-házban. Szeptember 14-én, Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén arról elmélkedett, hogyan közelíthetjük meg helyesen a szeretet misztériumát, Krisztus keresztjét.

2017. szeptember 14. csütörtök

Ferenc pápa: Nem kell nekünk horoszkóp, az Úr meglepetései felé haladunk

A Szentatya a június 26-án, hétfőn bemutatott szentmisével befejezte az első félévi sorozatát, a nyári szünetben a reggeli szentmiséken nem mond nyilvános homíliákat a Szent Márta-ház kápolnájában.

2017. június 27. kedd

Ferenc pápa: Váljunk kicsinnyé, hogy meghalljuk az Úr hangját

Az Úr kiválasztott bennünket, és velünk jár az élet útján. Fiát adta, Fia életét adta értünk, mert szeret minket – fogalmazott homíliájában a pápa a Szent Márta-házban Jézus Szentséges Szíve ünnepén, június 23-án bemutatott reggeli szentmisén.

2017. június 23. péntek

Ferenc pápa: A jó pásztor életét adja juhaiért

Egy pásztor legyen szenvedélyes, tudjon megkülönböztetni, és legyen képes elítélni a rosszat – mondta a pápa június 22-én, a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén. A pápa – megfogalmazása szerint – Szent Pálban találta meg az igazi pásztor alakját, aki nem hagyja el... »

2017. június 22. csütörtök

Ferenc pápa: Fogadjuk el, hogy törékenyek vagyunk és szükségünk van Isten hatalmára!

Ébredjünk tudatára, hogy gyengék, sebezhetők és bűnösek vagyunk: csak Isten ereje üdvözít és gyógyít – Ferenc pápa ezekkel a szavakkal buzdította a híveket június 16-án reggel, a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

2017. június 16. péntek

Ferenc pápa: A keresztény ember derűs, az életével dicsőíti Istent

A hegyi beszéd buzdítása szerint legyünk a föld sója és a világ világossága, Szent Pál szavait követve törekedjünk Isten „igen”-jévé válni – állt a pápa reggeli homíliájának középpontjában a június 13-án a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

2017. június 13. kedd

Ferenc pápa: Nyissuk ki a szívünket Isten vigasztalása előtt

A vigasztalás Isten ajándéka és szolgálat mások iránt: megtapasztalásához nyitott szívre van szükség, a lélekben szegények szívére, s nem az igaztalanok zárt szívére – ezt az üzenetet bízta a hívekre Ferenc pápa homíliájában a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott... »

2017. június 12. hétfő

Ferenc pápa: A nehéz pillanatokban az imádság, a türelem és a remény a gyógyír

A legrosszabb pillanatokban, a szomorúság és a fájdalom idején, még a sértésekkel szemben is válasszuk az imádság, a türelem és az Istenbe vetett remény útját anélkül, hogy a hiúság kelepcéjébe esnénk – mondta péntek reggeli homíliájában, a Szent Márta-ház kápolnájában... »

2017. június 9. péntek

Ferenc pápa: A képmutatás elpusztítja a közösséget

A képmutatás nem Jézus kifejezésmódja, és nem lehet a keresztényeké sem, mert a képmutató ember képes elpusztítani egy közösséget – mutatott rá a pápa június 6-án, kedden reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén mondott homíliájában.

2017. június 6. kedd

Ferenc pápa: Az irgalmasság műve a megosztás, az együttérzés és a kockázatvállalás

Az irgalmasság műve nem abban áll, hogy alamizsnát adunk a lelkiismeretünk megnyugtatására – emlékezett Ferenc pápa Szent Bonifác vértanúra, Németország apostolára június 5-i, hétfő reggeli homíliájában a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

2017. június 5. hétfő

Ferenc pápa: Isten népét alázattal, nem uralkodva kell vezetni

A szentatya június 2-án, péntek reggel a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott szentmisén emlékeztetett arra, hogy Jézus Péterre bízza juhait, a legnagyobb bűnösre, és azt kéri, hogy alázattal és szeretettel vezesse Isten népét, hibáival és bűneivel együtt is.

2017. június 2. péntek

Ferenc pápa: Üldöztetés árán is hirdessük Krisztust!

Igehirdetés, üldöztetés, imádság – a pápa e három vonás alapján jellemezte Szent Pál apostol életét június 1-jén, csütörtökön reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. június 1. csütörtök

Ferenc pápa: A jó pap nem hiszi azt, hogy körülötte forog a világ

A jó pásztor tudja, mikor kell elbúcsúznia, mert tudja, hogy nem ő áll a középpontban; szabad ember, aki kompromisszumok nélkül szolgál, és nem sajátítja ki a rábízott nyájat – hangzott el a pápa homíliájában a Szent Márta-ház kápolnájában május 30-án reggel bemutatott... »

2017. május 30. kedd

Ferenc pápa: Hitünk rideg lesz, ha nem hallgatunk a Szentlélekre

Hagynunk kell, hogy megszólítson minket a Szentlélek, meg kell tanulnunk, hogy döntéseink előtt meghallgassuk őt. Erre buzdított Ferenc pápa május 29-én, hétfőn reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. május 29. hétfő

Ferenc pápa: A langyos életből lépjünk át Jézus örömébe!

„Sok megszentelt életet üldöztek, mert leleplezték a világias magatartást. A gonosz lélek szereti a kockázatmentes, langyos Egyházat” – emelte ki Ferenc pápa május 23-i, kedd reggeli szentmiséjében, melyben megemlékezett Óscar Romero San Salvador-i érsekről.

2017. május 23. kedd

Ferenc pápa: A bezárt szív nem tudja befogadni a Szentlelket

A Szentlélek tanít meg bennünket kimondani, hogy Jézus Krisztus az Úr. Tanítása csak a nyitott szívű embert éri el. A Lélek adja meg annak a bizonyosságát, hogy Jézus megváltott bennünket – hangzott el a pápa homíliájában, a Szent Márta-házban május 22-én reggel bemutatott... »

2017. május 22. hétfő

tovább »