Egyház és szex – Határokat feszegető kérdések a „Szólj be a papnak” sorozatban

Hatodszorra kiemelt érdeklődést kiváltó témára invitáltak Budapesten a „Szólj be a papnak” beszélgetéssorozat szervezői. Az Egyház és a szex kérdésköréről telt ház előtt vallott két katolikus, egy evangélikus és egy baptista lelkipásztor április 16-án a Zappa Caféban.

2018. április 17. kedd

Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zárt körű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük közzé, mely a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóiratban... »

2018. február 21. szerda

Tanuljuk meg Máriától a szeretet művészetét – Magyarok Nagyasszonyát ünnepelték Máriaradnán

Magyarok Nagyasszonya ünnepe alkalmából Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatott be szentmisét Máriaradnán, a történelmi Magyarország jelentős kegyhelyén október 7-én.

2017. október 7. szombat

„Ismerem az üres pillanatokat is” – a Die Zeit német hetilap interjúja Ferenc pápával

A szentatya február végén vatikáni otthonában, a Szent Márta-házban találkozott a német újságírókkal, akikkel hosszasan elbeszélgetett. Érintette többek között a papi hivatások hiányának, a női diakonátusnak, a hit válságának, az ördög létezésének, a helyes imádságnak, a... »

2017. március 13. hétfő

Esztergomban tartották a pap- és szerzetesnövendékek 2017-es találkozóját

Közel kétszáz pap- és szerzetesnövendék gyűlt össze az idei UNITAS-találkozón a 450 éves jubileumát ünneplő esztergomi szeminárium meghívására a Szent Adalbert Központban február 11-én. A találkozó központjában a tiszta életre való elköteleződés állt.

2017. február 11. szombat

Folytatódott az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napok – Családban élünk

A házasság teológiatörténeti megközelítése, a család élete és annak segítése a megváltozott világban állt az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napok január 24-i előadásainak középpontjában. A pasztorális fórum műhely- és kiscsoportos beszélgetésekkel folytatódott... »

2017. január 24. kedd

A pápa fogadta a katolikus agrártermelőket és a pugliai XI. Piusz-szeminárium közösségét

December 10-én, szombaton Ferenc pápa fogadta a Nemzetközi Katolikus Agrár Társulat értekezletének résztvevőit, végül pedig a XI. Piusz nevét viselő pugliai pápai szeminárium közösségét.

2016. december 12. hétfő

Ferenc pápa a fiatal szerzetesekhez: Merjetek álmodni, ne legyetek merevek

Ferenc pápa csütörtök délelőtt a vatikáni VI. Pál teremben találkozott mintegy ötezer fiatal szerzetessel és szerzetesnővel, akik ezekben a napokban Rómában gyűltek össze világtalálkozójukra. Az összejövetel témája: „Ébresszétek föl a világot” – adta hírül a Vatikáni... »

2015. szeptember 18. péntek

Ferenc pápa fogadta a közép-afrikai püspököket

Ferenc pápa kiengesztelődésre és párbeszédre buzdította a Közép-afrikai Köztársaság főpásztorait, akiket ad limina látogatásuk alkalmából fogadott május 15-én – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

2015. május 16. szombat

Ferenc pápa namíbiai és lesothói püspököket fogadott

A család, a szegények, a világiak aktív szerepvállalása az egyházban – ezek a témák álltak Ferenc pápa beszédének középpontjában, amelyet április 24-én átadott az ad limina látogatást végző namíbiai és lesothói püspököknek – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

2015. április 25. szombat

Krisztust szolgálni ajándék – zalai szerzetesek beszélnek hivatásukról

Nyeste Pál piarista atyát és Mikovics Krisztina nővért kérdezte missziójukról, az Úr és embertársaik iránti szolgálatukról a megszentelt élet éve és világnapja kapcsán Rajki Zsófia. Az interjút a Zaol.hu nyomán közöljük.

2015. február 4. szerda

Beszámoló a rendkívüli szinódus negyedik általános munkaüléséről

Az alábbiakban közzétesszük az Apostoli Szentszék sajtószolgálata által kiadott összefoglalót a rendkívüli szinódus október 7-én délután lezajlott negyedik általános munkaüléséről, melyen Ferenc pápa jelenlétében 182 szinódusi atya tanácskozott.

2014. október 9. csütörtök

Kajtár Edvárd: Az engedelmesség kölcsönösen építő valóság

Az idei Nagymarosi Ifjúsági Találkozó témája az engedelmesség, melyet evangéliumi tanácsként a szerzetesek számára ír elő az egyház, de tágabb értelemben minden Krisztus-hívőre vonatkozik. Az isteni és emberi elvárásról Kajtár Edvárdot, az október 4-i rendezvény főelőadóját... »

2014. október 3. péntek

A szeretet hullámhosszán – Helyzetfelmérés

Szabó Ferenc jezsuita a Vatikáni Rádióban futó sorozatában a családdal foglalkozó októberi püspöki szinódusra készülve a személyesség–szerelem–házasság témakörének kérdéseit tárgyalja a keresztény antropológia és teológia szemszögéből. A nyolcadik részt... »

2014. szeptember 14. vasárnap

A szeretet hullámhosszán: Házasságra készülve – Tanácsok a keresztény jegyeseknek

Szabó Ferenc jezsuita a Vatikáni Rádióban futó sorozatában a családdal foglalkozó októberi püspöki szinódusra készülve a személyesség–szerelem–házasság témakörének kérdéseit tárgyalja a keresztény antropológia és teológia szemszögéből. A hetedik részt közöljük.

2014. szeptember 7. vasárnap

A szeretet hullámhosszán: Földi és égi szerelem – A házasság szentsége

Szabó Ferenc jezsuita a Vatikáni Rádióban futó sorozatában a családdal foglalkozó októberi püspöki szinódusra készülve a személyesség–szerelem–házasság témakörének kérdéseit tárgyalja a keresztény antropológia és teológia szemszögéből. A hatodik részt közöljük.

2014. augusztus 31. vasárnap

A szeretet hullámhosszán: Boldogságkeresés és szexualitás

Szabó Ferenc jezsuita a Vatikáni Rádióban futó sorozatában a családdal foglalkozó októberi püspöki szinódusra készülve a személyesség–szerelem–házasság témakörének kérdéseit tárgyalja a keresztény antropológia és teológia szemszögéből. Az ötödik részt... »

2014. augusztus 17. vasárnap

A szeretet hullámhosszán: A szerelem és a szeretet misztériuma

Szabó Ferenc jezsuita a Vatikáni Rádióban futó sorozatában a családdal foglalkozó októberi püspöki szinódusra készülve a személyesség–szerelem–házasság témakörének kérdéseit tárgyalja a keresztény antropológia és teológia szemszögéből. A negyedik részt... »

2014. augusztus 10. vasárnap

A szeretet hullámhosszán: A személyesedés útján

Szabó Ferenc jezsuita a Vatikáni Rádióban futó sorozatában a családdal foglalkozó októberi püspöki szinódusra készülve a személyesség–szerelem–házasság témakörének kérdéseit tárgyalja a keresztény antropológia és teológia szemszögéből. A harmadik részt... »

2014. augusztus 3. vasárnap

48 évet szolgált papként, s derűsen tekint az időskorra

Csedő István nem búcsúzik a tekerőpatakiaktól, csak elköszön. Nyugdíjba vonul, de bármikor, ha utódja kéri, visszatér misézni, Istent szolgálni. A Rómkat.ro anyagát közöljük.

2014. augusztus 3. vasárnap

tovább »