A katolikus–református párbeszéd fórumán – Erdő Péter és Bogárdi Szabó István disputája

Erdő Péter bíboros, prímás és Bogárdi Szabó István református püspök előadást tartott, majd párbeszédet folytatott a két felekezet közötti teológiai és történeti különbségekről, a keresztény egységtörekvés, az ökumené jövőjéről október 17-én Budapesten.

2017. október 18. szerda

Kiállítás nyílik a Biblia és a képzőművészet kapcsolatáról a Várkert Bazárban

„Ég és Föld között” címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró kiállítás nyílik október 15-én a Várkert Bazárban, Budapesten.

2017. október 15. vasárnap

Reformáció500 – Katolikus és protestáns papok csaptak össze a futballpályán

A reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója alkalmából Zákeus-kupa elnevezéssel futballmeccset játszott október 8-án a katolikus papok és a protestáns lelkészek csapata: a felcsúti találkozót a katolikusok nyerték, bár az eredmény másodlagos volt.

2017. október 11. szerda

Megjelent a Vigilia októberi száma

A Vigilia ez évi tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2017. október 8. vasárnap

Ötszáz év élő tárgyai – Ige-idők a Magyar Nemzeti Múzeumban

„Ige-idők – A reformáció 500 éve” címmel a protestantizmus fél évezredét bemutató kiállítás nyílt idén tavasszal a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az emlékév legjelentősebb kiállításáról annak egyik kurátorával, Kiss Erikával beszélgettünk.

2017. szeptember 30. szombat

Ökumenikus rendezvényen mutatták be Debrecenben Krakomperger Zoltán katolikus teológus könyvét

A debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban mutatták be szeptember 26-án az „Isten igéjének üdvrendi hatékonysága” című kötetet. A rendezvényen köszöntőt mondott Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és referált Fekete Károly, a Tiszántúli Református... »

2017. szeptember 29. péntek

A 147. zsoltár magyarázata

Luther Mártonnak ez a zsoltármagyarázata most jelenik meg először magyarul. A fordítás Szaszákné Sebők Viola munkája. Könyvecskéjét a reformátor Hans Lösernek, „jóindulatú” gazdájának és barátjának ajánlotta.

2017. szeptember 17. vasárnap

28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia – Fröhlich Ida kapta a Gnilka-díjat

„A Római levél értelmezése az ortodox teológiában, a reneszánszban, a reformáció korában és a mai bibliatudományban” címmel rendezték meg a 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát augusztus 28. és 30. között. Az eseményen került sor a Gnilka-díj átadására, melyet idén... »

2017. augusztus 30. szerda

Isten legyen a legbiztosabb pont – Keskeny út fesztiválmisszió Tusványoson

Változatos programok várták a július 18. és 23. között zajló bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor résztvevőit a Keskeny út sátorban, amely immár biztos pontnak számít a tusványosi rendezvényen. A fesztiválmisszió tizenharmadik alkalommal vett részt Erdély e legnagyobb... »

2017. július 27. csütörtök

Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsoly községben július 21-én történelmi emlékhellyé avatták az első teljes magyar nyelvű bibliát őrző református templomot.

2017. július 24. hétfő

Régizenei fesztivált rendeztek Csíkszeredában

Július 8. és 16. között került sor a Csíkszeredai Régizene Fesztiválra. A rendezvény során megemlékeztek a 450 éve született Claudio Monteverdiről, a 330 éve meghalt Kájoni Jánosról, illetve a 250 éve elhunyt G. P. Telemannról is. A fesztivál témáját a reformáció kezdetének 500.... »

2017. július 19. szerda

Protestáns üzenetek: „Az általános iskolásoktól az akadémikusokig – mindenkinek”

Május 18. és 20. között rendezték meg „A reformáció emlékezete a kora újkori Magyarországon – Protestáns és katolikus értelmezések a 16–18. században” című konferenciát a Debreceni Egyetemen. Ekkor nyílt meg a nagykönyvtár második emeleti terében a „Protestáns üzenetek”... »

2017. június 18. vasárnap

Ökumenikus imatalálkozót tartottak Nagybecskereken

Ökumenikus imatalálkozót tartottak a vajdasági Nagybecskereken május 29. és június 7. között, melynek fő témája a kiengesztelődés volt.

2017. június 13. kedd

Kecskeméten rendezik meg a passiójáték-csoportok nemzetközi találkozóját

Tizennégy ország harmincöt passiójáték-csoportja vesz részt az Europassion színházi szövetség 33. kongresszusán, illetve az ahhoz kapcsolódó kulturális programsorozaton június 8. és 11. között Kecskeméten.

2017. június 8. csütörtök

Evangélikus lelkész tart katekézist Mátraverebély-Szentkúton pünkösdhétfőn

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely pünkösdi programjai közül különösen érdekes, hogy a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévben a június 5-i, pünkösdhétfői katekézist Hafenscher Károly evangélikus lelkész tartja „A térdre borulás”... »

2017. június 3. szombat

A keresztény vitakultúra példája – Bemutatták Peter Neuner Lutherről írt könyvét

Peter Neuner „Luther Márton reformációja” című kötetét június 1-jén a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán mutatták be. Az ökumenikus párbeszéd szellemében készült katolikus műről Lukács László piarista szerzetes, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Görföl Tibor... »

2017. június 2. péntek

Robotlelkész oszt áldást Németországban

Amikor II. János Pál pápa 2005-ös apostoli levelében arra buzdított, ne féljünk az új technológiáktól, valószínűleg nem a BlessU-2 nevű robotra gondolt.

2017. június 1. csütörtök

Kedden kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Debrecenben

Május 30-án, kedden kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, amelyet a reformáció 500. és a magyar reformátusság kezdete 450. évfordulójának tiszteletére idén Debrecenben rendeznek.

2017. május 28. vasárnap

Szabadtéri istentiszteletekkel vette kezdetét Berlinben az evangélikus egyházi napok

Három nagy szabadtéri istentisztelettel nyitották meg május 24-én, szerdán este a német evangélikus egyházi napokat (Kirchentag) Berlinben. A vasárnapig tartó rendezvénysorozatot a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója alkalmából, „Aki reám tekint” mottóval szervezték... »

2017. május 25. csütörtök

Múzeumi szakmai napot szervezett az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ

Május 24-én az egyházi gyűjteményi munkatársak számára szervezett szakmai napot az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ Budapesten, a reformáció emlékévéhez kapcsolódva.

2017. május 25. csütörtök

tovább »