A reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóját ünnepelték Kemenesalján

A helyi közösség tagjai, más települések gyülekezetének hívei és katolikusok ünnepeltek együtt május 21-én a kemenesmihályfai evangélikus templomban, a Reformáció 500 eseménysorozathoz kapcsolódóan.

15:31

Peter Neuner: Luther Márton a keresztény hagyomány kiemelkedő tanúja

Nemrég Magyarországon járt Peter Neuner, a müncheni egyetem nyugalmazott dogmatikaprofesszora. Az ökumenizmus kérdéseinek egyik legtekintélyesebb szakértőjét abból az alkalomból kérdeztük, hogy hamarosan magyarul is megjelenik a lutheri reformációt katolikus szempontból tárgyaló... »

2017. május 9. kedd

Világsztárokat várnak a Con Spirito Egyházzenei Fesztiválra

A Filharmónia Magyarország idén is megrendezi egyházzenei rendezvénysorozatát: a reformáció kezdetének 500. és a magyar református közösség létrejöttének 450. évfordulója alkalmából ezúttal Debrecen kerül a középpontba.

2017. május 5. péntek

A zene ökumenikus nyelvén – Ünnepi hangverseny a reformáció emlékéve alkalmából Kerepesen

Ünnepi hangversenyt tartottak a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója alkalmából Kerepesen, a Szent Anna katolikus plébániatemplomban április 29-én. A rendezvényen megemlékeztek Szabó Magda születésének centenáriumáról is, aki utolsó éveiben Kerepesen élt.

2017. április 30. vasárnap

Szekeres Erzsébet textilművész kiállítása Székesfehérváron

A reformáció emlékéve alkalmából megrendezett programsorozat keretében kiállítás nyílt Szekeres Erzsébet Benedek Elek-díjas textilművész alkotásaiból „Imádságos tiszta forrás” címmel Székesfehérváron a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában... »

2017. április 27. csütörtök

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója: „A múzeum sajátossága, hogy a bizalomra épül”

IGE-IDŐK címmel áprilisban nagyszabású kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban a Reformáció 500 emlékévhez kapcsolódva. Ennek alkalmából is kérdeztük Varga Benedeket, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját.

2017. április 22. szombat

Mondjuk, ahogyan Isten adta mondanunk – Találkozás Gundel Takács Gáborral

A népszerű televíziós kommentátorral, műsorvezetővel a családról, a hitről, a reformáció ötszázadik évfordulójáról, a média szerepéről, és természetesen a futballról beszélgettünk.

2017. április 20. csütörtök

A Pápai Ház szónoka megtartotta ötödik nagyböjti prédikációját

Április 7-én Ferenc pápa jelenlétében tartotta meg Raniero Cantalamessa kapucinus ötödik nagyböjti elmélkedését a Redemptoris Mater-kápolnában. Arról szólt, miként lehet a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóját kegyelmi eseménnyé és az egész Egyház kiengesztelődésévé... »

2017. április 8. szombat

Pázmányosok rendhagyó tárlatlátogatása az Evangélikus Országos Múzeumban

A PPKE Hittudományi Karának hallgatói március 9-én, a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából Kránitz Mihály dékán vezetésével meglátogatták a nemrég felújított budapesti Evangélikus Országos Múzeumot. Zsugyel János beszámolóját olvashatják.

2017. április 4. kedd

A konfliktustól a szeretetközösségig – A vatikáni Luther-konferencia résztvevőit fogadta a pápa

„Luther 500 év után” – ezzel a címmel tart konferenciát a Történettudományok Pápai Bizottsága a napokban. Az esemény résztvevőit március 31-én, pénteken fogadta Ferenc pápa.

2017. március 31. péntek

A keresztény egységről tartott katekézist a pécsi püspök

Ferenc pápa gondolataihoz és a reformáció kezdetének 500. évfordulójához kapcsolódva az egységről és a benne munkáló Szentlélekről beszélt Udvardy György megyéspüspök a pécsi Dóm-kőtárban tartott katekézissorozatának március 23-i alkalmán.

2017. március 27. hétfő

Hazánkba látogat a lipcsei Tamás-templom kórusa

A reformáció 500. jubileumának emlékévében hazánkba látogat a lipcsei Tamás-templom világhírű fiúkórusa. Március 14. és 18. között négy magyarországi helyszínen, köztük a pécsi székesegyházban is fellépnek.

2017. március 11. szombat

Fekete Károly református püspök vezette a görögkatolikus rekollekciót Ajakon

A Nyíregyházi Egyházmegye rendszeresen szervez rekollekciót a területén szolgáló papok számára. Az idei első alkalmat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon tartották február 19-én.

2017. február 23. csütörtök

Együtt a reményben – Közös katolikus-evangélikus hálaadás Ammánban

Pierbattista Pizzaballa, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora és Munib Junan szentföldi evangélikus püspök közös hálaadó szertartást celebráltak „Konfliktustól az együttműködésig: együtt a reményben” mottóval február 12-én az ammáni Jó Pásztor evangélikus... »

2017. február 17. péntek

Reformáció 500 Filmnapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a Reformáció Emlékbizottság közreműködésével rendezik meg február 9. és 12. között a Reformáció 500 Filmnapokat.

2017. február 7. kedd

A Vatikánba látogatott a német evangélikus egyház ökumenikus küldöttsége

Ferenc pápa február 6-án, hétfőn fogadta a német evangélikus egyház küldöttségét, mely Heinrich Bedford-Strohm püspök vezetésével érkezett a Vatikánba. A pápai audiencián jelen volt Reinhardt Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke is.

2017. február 6. hétfő

Megkezdődött a reformátusok jubileumi emlékéve

A debreceni református nagytemplomban január 31-én tartott ünnepi istentisztelettel vette kezdetét hivatalosan a Magyar Református Egyház reformációi jubileumi éve. Az eseményen Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is részt... »

2017. február 1. szerda

„Élen kell járnunk a félelmek oszlatásában” – Interjú Vízi Elemérrel

A jezsuiták új provinciálisával a béke szolgálatáról beszélgettünk.

2017. január 29. vasárnap

Véget ért az ökumenikus imahét Kaposváron – KÉPRIPORT

Január 22-én véget ért az ökumenikus imahét Kaposváron.

2017. január 29. vasárnap

Ferenc pápa: Hagyjuk magunk mögött a múltat, és a mában kövessük Jézust!

Január 25-én a szentatya vezetésével közös esti dicsérettel zárták az ökumenikus imahetet a Rómában élő keresztény felekezetek képviselői. A vesperás végén Ferenc pápa Gennádiosz metropolitával és David Moxon anglikán püspökkel együtt áldotta meg a hívőket.

2017. január 26. csütörtök

tovább »