Szentföldi püspökök: Béke csak az egyenlőség és a szeretet útján érhető el

Közgyűlésük végén a szentföldi katolikus püspökök az izraeli–palesztin konfliktus megoldását sürgetik, ami az ott élők közös javát szolgálja, diszkrimináció nélkül.

13:11

Erdő Péter bíboros látogatása a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben

Erdő Péter bíboros, prímás Dél-Koreában, a Koreai-félsziget békéjének elősegítésére létrehívott fórum (Culture of Peace: A Pathway for the Korean Peninsula) alkalmából május 21-én, kedden délelőtt a tanácskozás tagjaival együtt látogatást tett a két Koreát elválasztó... »

2019. május 21., kedd

Randzsit bíboros: A Srí Lankán húsvétkor megölt keresztények számunkra szentek

A Srí Lanka-i keresztények imával emlékeznek az éppen egy hónapja, április 21-én, húsvétvasárnap történt szörnyű mészárlás áldozataira. Az országban újra kinyitottak a katolikus iskolák.

2019. május 21., kedd

Erdő Péter bíboros előadást tartott a Koreai-félsziget békéjével foglalkozó fórumon Szöulban

Május 18-án tartották Szöulban a Koreai-félsziget békéjének elősegítésére létrehívott fórumot, amit immár ötödik alkalommal rendeztek meg. A fórumon Erdő Péter bíboros, prímás „A békés rendszerváltás és az Egyház szerepe Magyarországon (1989–2019)” címmel tartott... »

2019. május 19., vasárnap

Francis Clooney SJ: Mélyen a saját hitünkben kell gyökereznünk, amikor elindulunk más vallások felé

Május 5. és 11. között Magyarországon tartózkodott Francis X. Clooney amerikai jezsuita, a Harvard Egyetem professzora, a hinduizmus és az úgynevezett komparatív teológia világhírű szakértője. A jezsuita professzorral Görföl Tibor, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) docense... »

2019. május 19., vasárnap

Végtelen titok képmásai vagyunk – Egy Srí Lanka-i jezsuita szerzetes az erőszakmentességről

A Párbeszéd Háza „Jezsuita hivatások” című programsorozata keretében május 17-én, Budapesten Christlin Rajendram, Srí Lanka-i jezsuita szerzetes tartott előadást, aki az amerikai székhelyű, nemzetközi Center for Nonviolent Communication (Erőszakmentes Kommunikációs Központ)... »

2019. május 18., szombat

Négy gyermek hittanórán vesztette életét Szíriában egy rakétatámadásban

A gyermekek 6 és 10 év közöttiek voltak, görög ortodox hittanórán vettek részt május 12-én, vasárnap. A támadást valószínűleg egy al-Kaidához kötődő csoport követte el.

2019. május 17., péntek

Dél-Koreába utazott Erdő Péter

Andrew Yeom Soo-yung szöuli bíboros érsek meghívására Erdő Péter bíboros május 17-én Dél-Koreába érkezett, hogy beszédet tartson a Koreai-félsziget békéjének elősegítésére létrehívott fórumon (Culture of Peace: A Pathway for the Korean Peninsula).

2019. május 17., péntek

„A legnagyobb dolgok egyszerűek” – Nemeshegyi Péter estje a Párbeszéd Házában

Május 10-én, pénteken a Jezsuita hivatások sorozat alkalmaként Nemeshegyi Péter-estet rendeztek a Párbeszéd Házában. Írásunk előadása főbb pontjainak lejegyzett változata.

2019. május 14., kedd

Elhunyt Nasrallah Boutros Sfeir volt maronita pátriárka

Május 12-én Bejrútban elhunyt a maroniták 76. antióchiai pátriárkája. Nasrallah Boutros Sfeir bíboros május 15-én lett volna 99 éves. 1986 és 2011 között állt a patriarkátus élén. Ferenc pápa gyásztáviratban fejezte ki részvétét Béchara Boutros Raï maronita... »

2019. május 14., kedd

Papot szenteltek Srí Lankán a merényletsorozat utáni első szentmisén

Egy kis faluban mutatták be április 30-án az első nyilvános szentmisét azóta, hogy a több mint kétszázötven emberéletet követelő húsvétvasárnapi terrortámadások után a helyi egyház vezetői bezáratták a templomokat.

2019. május 13., hétfő

Harminchárom libanoni keresztény templom helyreállítását támogatja hazánk

Magyarország másfél millió dollárt különített el harminchárom libanoni keresztény templom helyreállítására, illetve felújítására – jelentette be Szijjártó Péter a magyar és a libanoni külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján május 8-án, Bejrútban.

2019. május 9., csütörtök

Ászja Bibi Kanadába érkezett

A négygyermekes keresztény édesanya végre elhagyhatta Pakisztánt, ahol nyolc évet töltött a halálsoron, miután blaszfémiával vádolták meg.

2019. május 8., szerda

Iraki keresztény fiatalok tettek tanúságot Mosonmagyaróváron

Április 28-án Mosonmagyaróvárra látogatott két Budapesten tanuló iraki keresztény egyetemista, Hussam Francis Banno és Nawar Sheer. Az eseményről a Győri Egyházmegye honlapján közzétett beszámolót szerkesztve közöljük.

2019. május 3., péntek

Ferenc pápa jókívánságait küldte az új japán császárnak

Május elsején az 59 éves Naruhito 85 esztendős édesapja helyébe lépett a japán császári trónon. Akihito császár romló egészségi állapotára való tekintettel önként mondott le. Ferenc pápa táviratban fejezte ki jókívánságait az új uralkodónak.

2019. május 3., péntek

A Máltai Szeretetszolgálat is segíti Srí Lankát a gyűlöletcunami után

Húsvétvasárnap, április 21-én nyolc bomba robbant Srí Lankán, közülük három katolikus templomokban. A több száz áldozatot követelő merénylet hírére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is úgy döntött, hogy adománygyűjtést indít.

2019. május 2., csütörtök

Szíriába látogatott Orosz Atanáz püspök

Szíriába látogatott április 22. és 28. között Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök Jean-Clément Jeanbart aleppói melkita érsek meghívására. Április 23-án, Szent György ünnepén együtt áldották meg a háború után adományok segítségével újjáépített aleppói... »

2019. április 30., kedd

Vasárnap zárva tartottak a templomok Srí Lankán, a bíboros miséjét tévén keresztül nézték

Malcolm Randzsit bíboros, colombói érsek különleges biztonsági intézkedések mellett mutatott be szentmisét április 28-án, vasárnap, amelyet a televízió élőben közvetített. A szentmisén részt vett Maitripala Sziriszena elnök, Ranil Wickremesinghe miniszterelnök és Mahinda Radzsapaksza... »

2019. április 29., hétfő

Ferenc pápa videoüzenetet küldött Koreába

Egy évvel ezelőtt, 2018. április 27-én találkozott a két Korea demarkációs vonalán fekvő Panmindzsonban Észak- és Dél-Korea vezetője. E történelmi találkozás évfordulója alkalmából Ferenc pápa olasz nyelvű videoüzenetben fordult a koreai félsziget lakosaihoz.

2019. április 27., szombat

Figyelmen kívül hagyták Srí Lankán a lehetséges támadásokról szóló információkat

A Srí Lanka-i keresztényeket sokkolta a húsvéti robbantássorozat. Ötven embert tartóztattak le a támadás kapcsán. Egyes információk szerint figyelmeztették a rendőrség magas rangú képviselőit az esetleges támadásokra, ezért nyomozást indítottak az ügyben is, miért nem tettek... »

2019. április 25., csütörtök

tovább »