Ferenc pápa az újságíróknak: Elég a kizsákmányolásból, segíteni kell az afrikaiakat fejlődni!

Június 21-én este, a genfi egynapos látogatása végén, a Szentatya ismét válaszolt a repülőn vele utazó újságírók kérdéseire.

2018. június 22. péntek

A szívet kell követni, mert a Jóisten beleírta, hogy mire gondolt – Interjú Lakatos Lászlóval

Lakatos László nyugalmazott görögkatolikus lelkész június 14-én töltötte be 84. évét. Születésnapja alkalmából Polyákné Tóth Nóra beszélgetett a lelkipásztorral.

2018. június 17. vasárnap

Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz? – Ferences diákok nyerték az innovációs tehetségkutatót

Első helyezést ért el június 5-én Budapesten a szentendrei Ferences Gimnázium két növendéke, Matányi Marianna és Kákonyi Marcell az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Találmányuk az agyi kérgestest problémáit segít feltérképezni gyorsan, olcsón... »

2018. június 15. péntek

A gyermekek generációja nem élt még békében – Adománygyűjtés szír gyermekek táboroztatására

A közelmúltban „Magyar családok a damaszkuszi keresztény gyermekekért” elnevezéssel indított jótékonysági adománygyűjtést Speidl Bianka, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem arab tanszékének adjunktusa, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Erről beszélgettünk vele.

2018. június 10. vasárnap

A középkor kortárs krónikása – Valter Ilona régész egy életre szóló hivatás maradandó örökségéről

Valter Ilona a hazai archeológia elkötelezett képviselője, műemlékvédelmi szakember, kandidátus. Nemrég vette át a Stephanus-díjat. Természetes közvetlenségének köszönhetően azonnal túlléptünk az „ünnepi beszélgetés” merev hivatalosságán. A szemelgető múltidézésből egyfajta... »

2018. június 9. szombat

Papnevelés régen és ma – Interjú Gárdonyi Máté és Varga Szabolcs főiskolai tanárokkal

A papnevelés története, küldetése és a papi eszmény változása – erről a Katolikus Egyház életében meghatározó, sokrétű kérdésről tartottak országos konferenciát a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán május 24-én és 25-én.

2018. június 8. péntek

„Igyekeztem az Egyház szívében lenni” – Interjú Németh Emma szociális testvérrel

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Németh Emma szociális testvérnek. A kitüntetést Veres András püspök, az MKPK elnöke adta át június 5-én Budapesten, a püspöki konferencia székházában. A kitüntetettet életéről, hivatásáról... »

2018. június 5. kedd

A gyerekek a rácsodálkozás mesterei – Versegi Beátával a gyermek-szentségimádásról

A gyermek-szentségimádásról beszélgettünk a Nyolc Boldogság közösség szerzetesnővérével.

2018. június 3. vasárnap

„...aki életét adta juhaiért” – Lázár Csaba színész, rendező „A boldog” című drámáról

Lázár Csaba sokoldalú alkotó. A beszélgetés alcímében említett munkaterületei mellett a Magyar Katolikus Rádió vezető bemondója, az adó egyik népszerű irodalmi műsora, az „Itt az Írás” megálmodója, szerkesztője, s a harminc percben elhangzó művek tolmácsolója is.

2018. június 3. vasárnap

Városképformálás felsőfokon – Skardelli György „kortárs hivatásáról” és az építészet felelősségéről

A főváros egy meghatározó, városképi jelentőségű régi-új épületegyüttese, a Puskás Ferenc Stadion tervezőjével, Skardelli Györggyel beszélgettünk, eddigi pályafutásának más fontos állomásait is érintve.

2018. június 2. szombat

Itt vagyok, Uram, segítek – Beszélgetés Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel

II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt, 1993. május 30-án, pünkösd ünnepén kelt „Hungarorum gens” kezdetű bullájával megváltoztatta a Magyar Katolikus Egyház szervezeti felépítését, és megalapította a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét.

2018. június 1. péntek

Azt keresem, Jézus mit tenne a helyemben – Ünnepi interjú Beer Miklós váci megyéspüspökkel

„Soha nem mérlegeltem, hogy dicséretet vagy bántást kapok-e azért, ha a lelkiismeretem szerint teszem a dolgomat. Amit megéltem, arra ösztönzött, hogy oda kell állnom a kicsik, azt elesettek mellé” – vallja Beer Miklós váci megyéspüspök. A főpásztorral 75. születésnapja alkalmából... »

2018. május 31. csütörtök

Jelnek kell lennünk, mely Krisztusra mutat – Interjú Labancz Zsolt piarista tartományfőnökkel

Márciusban Labancz Zsoltot, a Piarista Rend Magyar Tartománya tartományfőnökét választották a Szerzetesi Nagyobb Elöljárók Európai Konferenciáinak Uniója (UCESM) elnökévé. A szervezet lényegéről, céljairól és az európai szerzetesség helyzetéről kérdeztük a... »

2018. május 27. vasárnap

Kőhegyi távlatok – Dér András és Ritter Imre a Budaörsi Passió közösségformáló erejéről

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Budaörsi Passió Egyesület 2003 óta minden évben pünkösdkor rendezi meg a Kőhegyen a „Budaörsi Passiót”. Idén május 19-én, szombaton volt a német, másnap, vasárnap pedig a magyar nyelvű bemutató.

2018. május 26. szombat

Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a „L’Eco di Bergamo” című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek

Legyen mindenkinek személyes pünkösdje – Beszélgetés Bartha Angélával a Városmissziós Napokról

Május 25. és június 4. között Budapesti Városmissziós Napokat rendeznek, a MAgyar VÁRosmissziós SZövetség szervezésében. Bartha Angéla szociális testvérrel, a tíznapos egyházi esemény koordinátorával Bodnár Dániel beszélgetett.

2018. május 24. csütörtök

Anders Arborelius svéd bíboros: Az Egyház változik, a súlypont többé már nem Európa

A bíborosi kollégium tagjai a világ legkülönbözőbb részein élnek. Hogyan ismerkednek meg egymással a bíborosok? Többek között erről kérdezte Anders Arborelius svéd bíborost a Német Katolikus Egyház internetes portálja, a Katholisch.de.

2018. május 22. kedd

Lélektan csellóval – Várdai István és az „Ex du Pré–Harrell Stradivarius”

Amikor Várdai Istvánt beszélgetésre kértem, arra gondoltam, legjobb lenne egy párhuzamos pályaképet felvázolni – az övét és hangszeréét onnantól, hogy megkapta azt a csellót, amelyen egykor Jacqueline du Pré, majd Lynn Harrell játszott.

2018. május 20. vasárnap

Csak tettem a dolgom – Interjú a püspökké szentelésének 25. évfordulójára készülő Bosák Nándorral

Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a 25 éves egyházmegyében püspöki hálaadó ezüstmiséjére készül. Az egyházmegyét megszervező főpásztor immár harmadik éve nyugdíjasként szemléli a világot és az Egyház életét. Kovács Ágnes készített vele... »

2018. május 19. szombat

Arra születtünk, hogy szeretni tanuljunk – Az önfeláldozás, az áldozatvállalás pszichológiájáról

Az élet iskolájának legfontosabb tantárgya a szeretet. Arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni, odaadni az életünket – tanította Brenner János. Az önfeláldozás, az áldozatvállalás pszichológiai hátteréről beszélgetett Somogyiné Petik Krisztinával, a Sapientia Szerzetesi... »

2018. május 11. péntek

tovább »