Tündérvilág – Sorozatban Durrellékkal

Hiába a birtoklásáért folytatott számtalan tengeri csata és kalandos hódítás, a nem különösebben szokatlan élővilágú Korfu szigetét egy megrögzött pacifista és állatbolond tette világhírűvé: Gerald Durrell.

2018. augusztus 12. vasárnap

Kerényi Lajos: Misztikus élmény és liturgia Nagy Szent Gertrúdnál és Avilai Szent Teréznél

Kerényi Lajos piarista szerzetes, pap, teológus, kórházlelkész, fiatalok több nemzedékének a nevelője, a Nagymarosi Ifjúsági Találkozók egyik létrehozója, számos könyv szerzője.

2018. augusztus 11. szombat

„Cigányok, tudjuk, milyenek…” – Egy felemelő regény margójára

A méltán neves svéd író, újságíró, Majgull Axelsson, akinek eddig egyetlen műve jelent meg magyarul, a nálunk 2002-ben kiadott „Áprilisi boszorkány”, ezúttal egy szokatlan holokausztregénnyel rendíti meg magyar olvasóit.

2018. augusztus 5. vasárnap

Pál, Krisztus apostola

Andrew Hyatt filmje Krisztus után 67-ben játszódik, amikor a zsarnok Néró felgyújtja Rómát, és aberrált tettét a keresztényekre fogja. Megkezdődik Krisztus követőinek üldözése.

2018. augusztus 5. vasárnap

Megjelent a Vigilia augusztusi száma

A Vigilia ez évi nyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2018. augusztus 5. vasárnap

Ki a szívét osztja szét – Csaba testvér élete és munkássága az édesanyja szemével

Karikó Éva korábban négy interjúkötetet készített Böjte Csaba dévai ferences szerzetessel. Ezúttal az erdélyi, elhagyatott gyermekek megmentőjének és nevelőjének édesanyjával, Böjte Júliával beszélgetett.

2018. augusztus 4. szombat

Ha nincs választásod, te is túsz vagy – A „7 vérfagyasztó nap” című filmről

A „7 vérfagyasztó nap” (eredeti címe Entebbe) morális dilemmák láncolata. Bár a film valamennyi szereplője súlyos érvekkel tudja alátámasztani tetteit, ennek ellenére nem egyértelmű, hogy végül helyes következtetésre jutnak-e.

2018. augusztus 4. szombat

Hazám a hontalanságban – Dokumentumfilm készül Burián Lászlóról

Dokumentumfilm készül a szlovákiai magyarok mellett mindig kiálló Burián László esperes-plébános példaértékű életútjáról. A felvidéki magyar lelkipásztor négy évvel ezelőtt hunyt el Párkányban 92 éves korában.

2018. július 30. hétfő

Egy „honoris causa” nepáli – Sir Hillary vallomásai

A legendás hegymászó, Sir Edmund Hillary memoárja a Mount Everest meghódításának 65. évfordulójára jelent meg magyar nyelven.

2018. július 29. vasárnap

Kapui Gyula – Lendvai Rezső – Vas Csaba: A Szombathelyi Székesegyház toronyórái

Május végén mutatták be a szombathelyi városházán „A Szombathelyi Székesegyház toronyórái” című kötetet. A több mint 170 éves toronyóra történetét feldolgozó kiadványt ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2018. július 29. vasárnap

Az élet határán – A „Merülés a szerelembe” című filmről

Mostanság gyors egymásutánban háromszor is fikciós történet felé fordult a német rendező, Wim Wenders: legújabb filmje, az itthon még június végén bemutatott „Merülés a szerelembe” (Submergence) szinopszisa komoly ambíciókról árulkodik.

2018. július 29. vasárnap

Kránitz Mihály: A keresztény hit kialakulása és védelme

A szerző a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja és tanszékvezetője. Legújabb kötetének központi gondolata, hogy az evangélium hirdetése, a hit megvallása és kinyilvánítása a kereszténység lényegéhez tartozik, s erről tesz tanúságot két évezred óta az Egyház.

2018. július 29. vasárnap

Sodródva a túlélésért – Baltasar Kormákur újabb igaz története

A történet Amerikában már 1998-ban megjelent könyv alakban, Tami Oldham és szerzőtársa tollából, „Red sky in mourning” (Vörös ég a gyászban – a szerk.) címmel. Most a megfilmesítéshez igazodva egy újabb kiadás is napvilágot látott a film címével: „Sodródás” (Adrift).... »

2018. július 28. szombat

Jakubinyi György: Isten szolgája Márton Áron az erdélyi püspökök sorában

A gyulafehérvári érsek az általa összeállított kötetben az egykori elődjével, Márton Áronnal kapcsolatos dokumentumokat, műveket gyűjtötte össze.

2018. július 28. szombat

Prohászka Ottokár eucharisztikus lelkisége – Szabó Ferenc SJ jegyzete

Az eucharisztikus kongresszusra való lelki felkészülést segíti Szabó Ferenc a Vatikáni Rádióban elhangzott jegyzete. Teilhard de Chardin jezsuita tudós és Dienes Valéria filozófus eucharisztikus lelkiségének ismertetése mellett Prohászka Ottokár példája és írásai szolgálják hitünk... »

2018. július 23. hétfő

Két dokumentumfilm Pio atyáról: Pio atya utolsó szentmiséje (A stigmák misztériuma) – Veletek vagyok

Pietrelcinai Szent Pio (1887–1968) kapucinus szerzetes, a 20. századi misztikus katolicizmus talán legkiemelkedőbb alakja. Ötven évet töltött az olaszországi San Giovanni Rotondo kolostorában, amely halála óta a világ egyik legismertebb zarándokhelye, évente több millióan keresik... »

2018. július 22. vasárnap

Sebastian Madassery verbita szerzetes látogatása a salgótarjáni kórházban

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének meghívására július 18-án a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház kápolnájában szentmisét celebrált, majd előadást tartott Benvin Sebastian Madassery verbita szerzetes. Az eseményről Ocsovainé Zsélyi Rita lelkigondozó írt... »

2018. július 22. vasárnap

Sorozatok újratöltve

Manapság az elképesztően nagy kínálatban alig találunk olyan sorozatot, amit előbb-utóbb ne folytatnának. Legtöbbször a kezdeti lendület több évadon át is kitart, már csak azért is, mert valahogy ki kell szolgálni a szép számú sorozatfüggő nézőt.

2018. július 22. vasárnap

Megkóstoltuk a Balatont – Magyar tengeri gasztrokönyv

Az idei Ünnepi Könyvhét egyik „legízesebb” kiadványa az Index újságírója, a neves gasztroszerző, Kalas Györgyi könyve.

2018. július 21. szombat

Görbe vonalakkal egyenesen – „Az élet napos oldala” című svéd filmről

Itt a (tavaszt átugró) nyár, tombol a hőség, minden könnyed és illatos: ilyenkor mi is szeretjük becsapni magunkat – egy kicsit. Épp csak annyira, amennyire Felix és Max Herngren, a hazai mozikban június derekán bemutatott „Az élet napos oldala”(Solsidan) rendezői teszik.

2018. július 15. vasárnap

tovább »