Orlando Corradi – Jon Song Chol: Teréz anya – Az irgalom útján

Az Orlando Corradi és Jon Song Chol által rendezett animációs film kisgyermekkorától kezdve mutatja be az albán származású Agnes Gonxha Bojanxhiu, vagy ahogy az egész világ ismeri és tiszteli, Kalkuttai Szent Teréz anya életét.

2017. szeptember 24. vasárnap

Kovács Gergely: Zita és Károly – Akik egymást segítették az égbe

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény által gondozott kötet a szerzőnek 2004-ben megjelent „Fogadd a Koronát! Károly magyar király hitvalló élete” című művének átdolgozott, bővített, harmadik kiadását ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2017. szeptember 23. szombat

A 147. zsoltár magyarázata

Luther Mártonnak ez a zsoltármagyarázata most jelenik meg először magyarul. A fordítás Szaszákné Sebők Viola munkája. Könyvecskéjét a reformátor Hans Lösernek, „jóindulatú” gazdájának és barátjának ajánlotta.

2017. szeptember 17. vasárnap

Őrsy László SJ: Életerős zsinat

A washingtoni jezsuita Georgetown Egyetem professzorának tanulmánykötete 2009-ben már megjelent az Egyesült Államokban angolul. A mostani magyar kiadást a Jezsuita Kiadó gondozta. A könyv jelentős részét Sólyom László egykori államfő fordította, a tizenegyedik fejezetet kivéve, amit... »

2017. szeptember 17. vasárnap

Dokumentumfilm készült Amorth atyáról, amint ördögűzést végez

„Az ördög és Amorth atya” címmel készült el William Friedkin, „Az ördögűző” rendezőjének új filmje, amelyet a szeptember elején zajló Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be. A dokumentumfilmben egy valódi ördögűzés látható.

2017. szeptember 15. péntek

Egy film Amerika peremvidékéről: A préri urai

A préri urai (Hell or High Water) című amerikai film 2016-ban készült. Magyarországon csak az HBO-on játszották, a mozik még nem mutatták be.

2017. szeptember 11. hétfő

Kétrészes egyháztörténeti tankönyvet jelentetett meg a Váci Egyházmegye

Nem csak gyermekeknek szól az a kétrészes egyháztörténeti tankönyvcsalád, amelyet augusztusban adott ki a Váci Egyházmegye „A Messiás az egyházban” címmel.

2017. szeptember 10. vasárnap

Lélekből pedagógia – Írások Don Bosco oratóriumáról

Az olasz Bosco Szent János (1815–1888), a szalézi rend megalapítója a katolikus pedagógia egyik legnagyobb alakja volt, aki a nevelés legfőbb eszközének a nevelő személyiségéből sugárzó szeretetet tekintette. Pedagógiája a játék, az ima és a közösségi munka hármasán... »

2017. szeptember 9. szombat

Magyar kápolna Szicíliában – Könyvbemutató a barátság és megbékélés jegyében

Szeptember 5-én a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetében és Múzeumában mutatták be a Giancarlo Francione és Juhász Dezső által jegyzett, „Magyar kápolna Szicíliában” című könyvet, amely két nyelven, angolul és magyarul jelent meg.

2017. szeptember 6. szerda

Hetedszer ül össze a nemzetközi ökumenikus zsűri a miskolci CineFesten

A miskolci CineFest filmfesztivál az egyedüli Magyarországon, ahol – immáron hét éve – nemzetközi ökumenikus zsűri is értékeli a benevezett alkotásokat. A 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, hazánk egyik legfontosabb filmes rendezvénye szeptember 8-tól 17-ig várja a... »

2017. szeptember 6. szerda

Az Anna-báltól a Szent Anna-tóig

Itt van a nyár, a szabadságok vége. Egy-egy bosszantóan esős napra, rossz időre van egy ajánlatom. Egy gyönyörű, gondolatgazdag és szépségekkel felruházott könyv: Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla nagyszerű képeskönyve.

2017. szeptember 6. szerda

Mi lesz veled, európai család? – Kiadvány a keresztény családmodell EU-s helyzetéről

„Mi lesz veled, európai család?” címmel jelent meg tavaly magyarul az Európai Katolikus Családegyesületek Föderációja (FAFCE) két tanulmánya. A keresztény családmodell elleni európai uniós lobbival is foglalkozó füzet mostantól elektronikus formában is olvasható.

2017. szeptember 5. kedd

Prosper Mérimée: Szent Bertalan éjszakája

Prosper Mérimée 1829-ben, huszonhat éves korában írta meg „Szent Bertalan éjszakája” című regényét, amely egy csapásra ismert íróvá tette egész Franciaországban.

2017. szeptember 3. vasárnap

Emmerick Anna Katalin: A Szent Szűz Mária élete

Emmerick Anna Katalin (1774–1824) kislánykorától kezdve látomásokban, őrangyala magyarázataival, elragadtatásokban látta Szűz Mária és Jézus Krisztus életének helyszíneit, történéseit. E látomások könyvekké szerkesztve hat kötetet tesznek ki. A Szent Szűz Mária élete című... »

2017. szeptember 2. szombat

A szegények és a keresztény hit – Átfogó kötet a felszabadítási teológiáról

Görföl Tibor teológus, főiskolai tanár recenzióját adjuk közre Gustavo Gutiérrez és Gerhard Ludwig Müller „A szegények oldalán – A felszabadítási teológia” című kötetéről.

2017. szeptember 1. péntek

Dér Katalin: Édentől Bábelig – A bibliai őstörténet

Dér Katalin klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora a Biblia első tizenegy fejezetét – a teremtés, a bűnbeesés, Káin és Ábel, Noé és a vízözön, Bábel tornya – elemzi, kiemelve, hogy a szöveg Izrael történetének legtragikusabb szakaszában, a babiloni fogság... »

2017. augusztus 27. vasárnap

Jacques Dalarun: Boldogságos Ferenc atyánk megtalált életrajza

Jacques Dalarun francia középkorkutató, történész, tudósi munkásságának központi témája Assisi Szent Ferenc élete, több könyvet is írt Isten Szegénykéjéről.

2017. augusztus 26. szombat

Szép új világ? – „A szolgálólány meséje” regényben és filmen

A 20. század legnagyobb történelmi tévedései közé tartozik, hogy a társadalmi utópiákat meg akarták valósítani. Akár embermilliók életének árán is. Nem véletlen, hogy a század harmincas éveiben feltűnt az irodalmi műfajok között a disztópia, amely az emberiség jövőjét igencsak... »

2017. augusztus 23. szerda

Sergio Di Stefano: Pio atya

Az olaszországi San Giovanni Rotondo kapucinus kolostorában élt és meghalt Pietrelcinai Szent Pio atya (1887–1968) neve fogalom a katolikus hívők számára, története a 20. század misztikájának önálló fejezete. Számtalan róla szóló könyv mellett több film is feldolgozta... »

2017. augusztus 20. vasárnap

Egy vereség margójára – A Dunkirk című filmről

Christopher Nolan „Dunkirk” című filmjét ajánljuk olvasóink figyelmébe az alábbiakban.

2017. augusztus 14. hétfő

tovább »