Fohászkodom Istenhez a valóságos békéért – Levélben fordult az al-Azhar főimámjához a pápa

Az al-Azhar szunnita iszlám egyetemi-teológiai központ január 17-én és 18-án Jeruzsálem támogatására rendezett nemzetközi konferenciát. Az eseményre Ferenc pápa levelet küldött az Egyiptomban, Kairóban székelő intézmény vezetőjének.

2018. január 19. péntek

Szent Margit a béke közvetítője – Ünnep és emlékezés a szentté avatás 75. évfordulójára

Beran Ferenc plébános gondolatait olvashatják, valamint invitálását a Margit-szigeti domokos kolostor romjainál tartandó ünnepi szentmisére.

2018. január 18. csütörtök

Az iraki keresztények egyharmada visszatért otthonába

Az Iszlám Állam és a dzsihadisták támadásai elől elmenekült mintegy 100 ezer iraki keresztény egyharmada, körülbelül 30 ezer ember az utóbbi hónapok során visszatért otthonába.

2018. január 9. kedd

Ferenc pápa elmúlt éve dióhéjban – második rész

A 2017-es esztendő második felének Ferenc pápával kapcsolatos fontosabb híreit, eseményeit idézzük fel röviden.

2018. január 9. kedd

Béke csak egymást egyenrangúnak tekintő nemzetek között építhető – A pápa diplomáciai évértékelője

A Szentszéknél akkreditált 183 állam, továbbá a Szuverén Máltai Lovagrend és több nemzetközi szervezet nagykövete előtt tartotta meg Ferenc pápa szokásos nemzetközi évértékelőjét január 8-án. A Szentatya beszédét Érszegi Márk Aurél, Magyarország Szentszéki Nagykövetségének... »

2018. január 9. kedd

Pizzaballa érsek: Építsük a békét, ahogy a pásztorok tették!

„Mindenki arra kapott meghívást, hogy életével adjon választ. Senki sincs kirekesztve a béke iránti elkötelezettségből” – hangsúlyozta Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora a béke világnapján, Szűz Mária, Isten Anyja ünnepén... »

2018. január 3. szerda

Tegyük Budapestet a béke műhelyévé! – Fáklyás felvonulás a Szent Egyed közösséggel

A béke világnapján, január elsején a Szent Egyed közösség fáklyás felvonulásra és ökumenikus imádságra hívott minden békét kereső, jóakaratú embert Budapesten és Pécsen. Budapesten az Egyetemi templomban tartott imaórán Bíró László püspök mondott beszédet.

2018. január 2. kedd

Bázelben rendezték meg az idei európai taizéi találkozót

December 28. és január 1. között rendezték meg Bázelben az európai taizéi találkozót. Idén is több tízezer fiatal – köztük magyarok is – vett részt a „Bizalom zarándoklata a földön” kezdeményezésben, amelyet Roger testvér, a Taizéi Közösség alapítója indított el az... »

2018. január 1. hétfő

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 30-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. december 30. szombat

Túl az egymillió megtekintésen – Arat a YouTube-on a budapesti ferences flashmob videója

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány Facebook-oldalán jelentette be az örömhírt, hogy a két évvel ezelőtti gitáros-énekes flashmobról készült videójuk túllépte az egymilliomodik megtekintést a YouTube-videómegosztón.

2017. december 29. péntek

Az imádság lázadás az igazságtalanság ellen – Felvonulás és imaóra Budapesten a béke világnapján

A Szent Egyed közösség a béke világnapján, január elsején minden évben fáklyás felvonulást és ökumenikus imaórát szervez Budapesten. Szőke Pétert, a közösség vezetőjét kérdeztük a kezdeményezésről.

2017. december 28. csütörtök

Szentmise és örömkönnyek az iraki Moszulban karácsonykor

Örömkönnyek és karácsonyi énekek töltötték meg a moszuli Szent Pál-katedrálist, ahol három és fél év kihagyást követően, az Iszlám Állam alóli felszabadulás után ismét karácsonyi szertartást ünnepeltek szenteste Louis Raphael Sako iraki káld katolikus pátriárka... »

2017. december 28. csütörtök

Az iraki káld pátriárka karácsonyi felhívása: Ez a mi földünk és itt is akarunk maradni!

Louis Raphael Sako iraki káld katolikus pátriárka december 20-án közzétett karácsonyi üzenetében szolidaritásra, újjáépítésre és párbeszédre szólította fel híveit.

2017. december 25. hétfő

Ferenc pápa: Ismerjük fel Jézust a gyermekek tekintetében!

December 25-én délben a Szentatya a szokásnak megfelelően elmondta karácsonyi üzenetét a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről, az úrangyala elimádkozása után pedig „Urbi et Orbi” áldás adott Rómára és az egész világra. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében... »

2017. december 25. hétfő

Jeruzsálem szent ajándék – Közös karácsonyi üzenetet fogalmaztak meg a jeruzsálemi egyházak

„Újra megerősítjük világos álláspontunkat, kérjük a Szent Város status quójának megtartását mindaddig, amíg megszületik egy igazságos egyezmény az izraeliek és palesztinok között, amely tárgyalásokon és a nemzetközi jogon alapul” – kérik üzenetükben a jeruzsálemi egyházak... »

2017. december 21. csütörtök

Aleppó görög melkita érseke Budapesten: Istentől kapott jog, hogy szülőföldünkön élhessünk, békében

Hazánkba látogatott Jean-Clément Jeanbart, a szíriai Aleppó görög melkita érseke, aki december 19-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) jogi karának dísztermében tartott előadást.

2017. december 20. szerda

Megérkezett Miskolcra a betlehemi láng

Immár tizedik alkalommal köszöntötték december 17-én a betlehemi lángot a miskolci minorita templomban. A láng az észak-magyarországi cserkészcsapat tagjainak segítségével jutott el Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe.

2017. december 18. hétfő

Ferenc pápa Dakkában: őszinte párbeszéd és a sokszínűség tiszteletben tartása

November 30-án este a dakkai elnöki palotában az egységről, a mianmari menekültekről, a vallásközi párbeszédről és a katolikusok szerepéről szólt Ferenc pápa a diplomáciai testülethez, valamint a politikai élet és a civil társadalom képviselőihez intézett beszédében.

2017. november 30. csütörtök

Ferenc pápa Mianmarban a buddhista szerzetesekhez: Együtt kínáljuk fel a remény szavát

Ferenc pápa november 29-én, szerda délután Rangunban, a Kaba Aye- (Világbéke) pagodában találkozott a szangha (buddhista szerzetesek közössége) legfőbb tanácsának tagjaival. Ferenc pápát az ország vallásügyi minisztere köszöntötte a szentélyben.

2017. november 29. szerda

Ferenc pápa Mianmar vezetőihez: Építsétek a békét az emberi jogok tiszteletben tartásával

Ferenc pápa november 28-án, kedden Rangunból Nepjidába, Mianmar fővárosába repült, ahol találkozott az államfővel, majd az ország politikai és társadalmi vezetőivel.

2017. november 28. kedd

tovább »