Anyagi segítség és keresztény értékrend – Szent Gellért-ösztöndíjasokkal találkoztunk Körömben

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Körömben jártunk, ahol a Szent Gellért-ösztöndíjpályázat kapcsán bepillanthattunk a település és a helyi iskola múltjába és jelenlegi örömeibe, gondjaiba.

2019. április 23., kedd

Megünnepelték a nemzetközi roma napot Marosszentgyörgyön és Nagybányán

Francia, lengyel, portugál, olasz, spanyol önkéntesek, bábelőadás, muzsikaszó, vidám programok, új barátságok – jó hangulatban telt a nemzetközi roma nap Marosszentgyörgyön és Nagybányán április 8-án.

2019. április 12., péntek

Roma közösségfejlesztési projekt indul a Miskolci Egyházmegyében

A Miskolci Egyházmegye által fenntartott Görögkatolikus Cigánymissziós Koordinációs Iroda és konzorciumi partnere, a miskolci Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület európai uniós támogatást nyert az egyházak közösségfejlesztő tevékenységének bővítését célzó EFOP-program... »

2019. április 11., csütörtök

Reményteli Országban Mindenki Ajándék – Roma–magyar imaest Szegeden a roma világnap alkalmából

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség hetedszer tartott roma–magyar imaestet a roma kultúra világnapja alkalmából. Az április 7-i imaestet, mely a vasárnap esti szentmiséhez kapcsolódott, Köllő Sándor egyetemi és szakkollégiumi lelkész vezette... »

2019. április 10., szerda

„A falak bontogatása a dolgunk” – A roma kultúra világnapja Körömben

Április 8-án, a roma kultúra világnapján a körömi romák és a köztük élő verbiták is lelkesen ünnepeltek. És nemcsak ők, hanem az egész település, amely bőrszínre való tekintet nélkül jó közösség akar lenni.

2019. április 9., kedd

A gyakorlatban tanulják a cigánypasztorációt a Nyíregyházi Egyházmegye papnövendékei

A Nyíregyházi Egyházmegye Cigánypasztorációs Bizottsága február elejétől lehetőséget biztosít a görögkatolikus papnövendékek számára, hogy rendszeresen roma közösségekbe látogassanak.

2019. április 9., kedd

A szeretetszolgálat logikája – A Gyulafehérvári Caritas segítségével változások indultak Zetelakán

A Hargita megyei Zetelaka község kibővítette kapcsolatát a Gyulafehérvári Caritas szervezettel. Az eredményekről és a tervekről Balázs Katalin beszámolóját közöljük a gyulafehérvári szeretetszolgálat honlapjáról.

2019. április 6., szombat

Passió színes álmokkal – Megnyílt Bada Márta kiállítása a budavári Mária Magdolna-toronyban

Az Ars Sacra Alapítvány szervezésében április 3-án nyílt meg Bada Márta roma festőművész Jézus szenvedéstörténetét tizenhat stációképen megjelenítő tárlata a budavári Mária Magdolna-torony földszinti termében.

2019. április 5., péntek

Szelfi egy rászorulóval – Bemutatkozik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Karitatív Bizottsága

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Karitatív Bizottságának munkáját Takács Mária Klarissza ferences szegénygondozó nővér, a szervezet koordinátora mutatta be.

2019. április 5., péntek

Székely János a cigányság helyzetéről: Az utolsó órában vagyunk, az új Trianon felé

Az utolsó órában vagyunk, most még van lehetőség arra, hogy változtassunk a helyzeten. Ha nem tesszük meg, akkor ketté fog szakadni ez az ország, amely közös hazánk – figyelmeztet Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága elnöke.

2019. március 31., vasárnap

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Roma Napi Konferenciát Vácon

Immár kilencedik alkalommal rendezte meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) Vallástudományi, Társadalomtudományi és Romológiai Tanszéke a Roma Napi Konferenciát március 21-én Vácon.

2019. március 29., péntek

Másodszorra is kiváló minősítést kapott a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium immár másodszor nyerte el az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet március 23-án.

2019. március 29., péntek

„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő

A miskolci görögkatolikus szakkollégiumba látogatott Azbej Tristan államtitkár

Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában tett látogatása után az államtitkár a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot is felkereste március 20-án.

2019. március 22., péntek

A hitoktatásról és a cigánypasztorációról tartottak képzést kispapoknak Gyulafehérváron

A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet keretei között működő Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola (EMEI) szervezésében hitoktatás és cigánypasztoráció témájában tartottak képzést a kispapoknak március 15-én és 16-án.

2019. március 19., kedd

„A misszió nem áldozat, hanem kiváltság” – Verbita cigánypasztoráció Dél-Borsodban

Az Isteni Ige Társasága Magyar Rendtartománya JPIC Irodájának pasztorációs törekvései az igazságos és békés világ megőrzésére, az emberi jogok védelmére és a teremtett világ megóvására irányulnak. Az iroda által koordinált cigánypasztorációról Vrazala Marianna önkéntes... »

2019. március 7., csütörtök

Művészeti versenyt hirdetnek Choli Daróczi József emlékére

A debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium pályázatot hirdet 8 és 17 év közötti fiatalok számára. A versenyen a tavaly elhunyt cigány költő, népművelő, Choli Daróczi József egy-egy művét kell feldolgozni valamelyik művészeti ágban.

2019. február 27., szerda

A Szent Miklós görögkatolikus kollégium nyerte a keresztény roma szakkollégiumok fociviadalát

Debrecenben rendezték meg a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat VII. Országos Teremlabdarúgó Tornáját február 16-án, tíz csapat részvételével. Az esemény célja, hogy a sport közös szeretete által erősítse a közösséget.

2019. február 19., kedd

Jószolgálat díj – A kerecsendi plébánia világi elnöke lett az év önkéntese

Idén is több ezer szavazat érkezett a Jószolgálat-díj önkéntes kategóriáinak jelöltjeire január 21–31. között. Az év önkéntese Elekné Román Katalin lett, aki a Kerecsendi Római Katolikus Egyházközségben két évtizede segíti a cigányok beilleszkedését.

2019. február 3., vasárnap

Wallenberg-díjat kapott Székely János püspök

Január 16-án, szerdán délután adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten, a Goldmark Teremben. A kitüntetettek között van Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

2019. január 17., csütörtök

tovább »