„József vagyok, embertestvéreim testvére” – Interjú Tamás József gyulafehérvári segédpüspökkel

Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye segédpüspöke idén ünnepli pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját. E jeles alkalomból Serbán Mária és Dénes Gabriella kérdezték őt. Az interjú a Romkat.ro honlapon jelent meg. A beszélgetést szerkesztett formában... »

2018. március 16. péntek

Cigányok és nem cigányok közös keresztjét áldotta meg Székely János püspök

Március 11-én cigányok és nem cigányok közös keresztjét áldotta meg Székely János szombathelyi megyéspüspök a Vas megyei Csákánydoroszló Nepomuki Szent János-templomában.

2018. március 12. hétfő

Megkezdődött a keresztény roma rádió önkénteseinek toborzása

Romano Maria Radio néven indít novembertől internetes rádióadást a magyarországi Mária Rádió, hogy segítse a cigányság felemelését. Az önkéntesek toborzása már megkezdődött.

2018. március 9. péntek

Hangverseny és a cigány közösségek virrasztása a missziós kereszt előtt Máriapócson

A nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet énekkara, a Szent Damján Kórus adott koncertet március 4-én a máriapócsi kegytemplomban a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének nemzeti kegyhelyen való tartózkodása alkalmából, majd cigány közösségek... »

2018. március 6. kedd

Kereszthódolás Máriapócson – Megváltónkra tekintünk

Kereszthódoló vasárnapon, március 4-én együtt ünnepelt Szent Liturgiát Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz püspök és Szocska Ábel OSBM apostoli kormányzó Máriapócson. Nemzeti kegyhelyünkön kezdődött meg a missziós kereszt országjárása, készületül a Nemzetközi... »

2018. március 4. vasárnap

Mentorprogramot indítottak Sátoraljaújhelyen a piaristák

Húsz középiskolás lányt segítenek két éven keresztül a sátoraljaújhelyi piarista rendház mentorai annak érdekében, hogy szerezzenek szakmát vagy érettségit. A projekt nyitórendezvényét február 28-án tartották Sátoraljaújhelyen.

2018. március 3. szombat

Cigányok a tudományos életben – Roma napi konferencia Vácon

A cigányok tudományos életben betöltött szerepéről, a roma értelmiség életéről, lehetőségeiről rendeztek tanácskozást március elsején a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (AVKF). A rendezvényen roma kutatók, szakemberek tartottak előadást különféle témákban.

2018. március 2. péntek

Érzékenyítő napokat rendeztek Rakacaszenden

Érzékenyítő napokat szervezett Rakacaszenden a Nem Adom Fel Alapítvány és a helyi görögkatolikus parókia. Február 3-án egészséges és fogyatékkal élő fiatalok találkoztak, február 24-én pedig a szendrőládi cursillo tartott zenés tanúságtételt a rakacaszendi Szent Miklós-iskolában.... »

2018. március 2. péntek

Székely János volt a nyíregyházi görögkatolikus főiskola romapasztorációs programsorozatának vendége

Február 20-án folytatódott a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán a romapasztorációval foglalkozó kerekasztalbeszélgetés-sorozat. Ez alkalommal Székely János szombathelyi megyéspüspök előadását követően a résztvevők jó, bevált cigánypasztorációs gyakorlatokat... »

2018. február 23. péntek

A romák integrációjáról és az egyházak szerepéről rendeztek konferenciát Budapesten

„A romák magyarországi integrációja – Az egyházak szerepe” címmel rendeztek konferenciát a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen február 20-án. Az eseményen részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Székely János szombathelyi megyéspüspök.

2018. február 21. szerda

Az amerikai püspöki kar küldöttét fogadták a Nyíregyházi Egyházmegyében

Az Egyesült Államok püspöki konferenciájának megbízásából február 8-án a Nyíregyházi Egyházmegyébe látogatott a közép- és kelet-európai egyházak támogatásának szervezeti igazgatója, Tetiana Stawnychy.

2018. február 16. péntek

Pe jekh shib: egy nyelven – Online cigány rádiót indít a Mária Rádió

Romano Maria Radio néven online cigány rádiót indít év végén a Mária Rádió. Az új adót február 14-én mutatta be sajtótájékoztató keretében Budapesten Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke, illetve Oláh Anita, a rádió munkatársa.

2018. február 16. péntek

Úton-útfélen – Kisfilmet készített a periférián élők szolgálatáról a Görögkatolikus Médiaközpont

A Görögkatolikus Médiaközpont kisfilmje a Miskolci Egyházmegye törekvéseit mutatja be, amellyel a periférián élő fiataloknak igyekszik segítségére lenni útkeresésükben.

2018. február 9. péntek

Gyakornokokat vár a Miskolci Egyetem a helyi görögkatolikus roma szakkollégiumból

A Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium 2016-ban indította el gyakornoki programját, elsőként a szenior szakkollégisták körében. A programot idén a Miskolci Egyetem egyik projektjéhez kapcsolódva megújítják.

2018. január 31. szerda

Minden nemzetből, nyelvből… – Káptalant tartott az Isteni Ige Társasága magyar rendtartománya

Az Isteni Ige Társasága, azaz a verbiták magyar rendtartománya január 15. és 18. között tartotta X. Tartományi Káptalanját Kőszegen, a tartományfőnöki székhelyen – tájékoztatta szerkesztőségünket Burbela Gergely SVD tartományfőnök.

2018. január 22. hétfő

Hallgatói és alumnitalálkozót tartott a Keresztény Roma Szakkolégiumi Hálózat

Január 20-án, szombaton a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartották a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumnitalálkozóját.

2018. január 20. szombat

Beer Miklós: „Van-e merszünk szembenézni azzal az emberrel, aki előttünk áll?”

Gyermekkoráról, Istenbe vetett nagy bizalmáról, együtt érző szeretetéről, nyilvánosságról beszélgetett Beer Miklós váci püspökkel Michels Antal józsefvárosi plébános a „Kávéházi esték Tóni atyával” programsorozat estjén január 18-án a Nem Adom Fel Café & Bárban.

2018. január 19. péntek

Raoul Wallenberg-díjat kapott a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium vezetője

Hét Raoul Wallenberg-díjat adtak át Budapesten január 17-én. A díjazottak között van Rózsahegyiné Juhász Éva, a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium vezetője is.

2018. január 18. csütörtök

Távol Afrikától – A Katolikus Karitász Akarom programja Kállón

Protokolleseményre igyekeztünk, de közösségi együttlétbe csöppentünk. Kállón, roma és nem roma magyarok körében.

2017. december 31. vasárnap

Hodászon tartottak lelkigyakorlatot a püspöki hivatal dolgozóinak

Tavaly a hodászi cigány gyermekek mentek kántálni Szocska A. Ábelhez, idén december 15-én az apostoli kormányzó érkezett huszadmagával Hodászra, a cigányházba és a templomba, hogy a Nyíregyházi Egyházmegye püspöki hivatalának dolgozóival együtt lelkinapon vegyen részt a szabolcsi... »

2017. december 18. hétfő

tovább »