„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról... »

2019. január 23. szerda

A család Isten ajándéka – Interjú Sánta Jánossal, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola lelkészével

2018 a magyar kormány döntése nyomán a családok éve volt hazánkban, amelyhez az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) rendezvénysorozattal kapcsolódott. Az év lezárultával a programok céljáról, tartalmáról kérdezte Bölönyi Gabriella, a Váci Egyházmegye sajtóreferense Sánta Jánost,... »

2019. január 21. hétfő

Apafilmek

Az Amerikai Egyesült Államok filmipara csak úgy ontja magából a mozifilmeket. Mindenfélét – vérben úszó háborús drámákat, szellemesnek nem igazán nevezhető vígjátékokat, horrorba hajló sci-fiket, megaszuperhős-produkciókat, atmoszférikus gengsztertörténeteket vagy éppen... »

2019. január 20. vasárnap

Az online „törzsed” helyett tanulj meg boldogulni a családoddal! – A gyerekeink és az internet

2018. augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Az esemény keretében tartott pasztorális konferencián az előadók az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás egy-egy témáját fejtették ki. A továbbiakban egy-egy előadás összefoglalóját... »

2019. január 19. szombat

Katica és a konyhatündérek

A Katica Könyvműhely egyik fő profilja, a gyermekek hitéletének elmélyítése mellett, az egészségnevelés, s ezen belül az egészséges táplálkozás segítése.

2019. január 19. szombat

Hívom a családokat 2019 januárjában – Bíró László püspök levele

Hívom a családokat, házaspárokat, jegyeseket és szerelmeseket, a családokat szerető szerzetes- és paptestvéreket, és mindenkit, aki a család és az élet mellett áll!

2019. január 17. csütörtök

Ferenc pápa: Hívjuk papának Istent, gyermeki bizalommal!

Január 16-án a Szentatya folytatta a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Az ima első szava kulcsszerepet játszik: mindig szólíthatjuk Istent atyánknak, apukánknak, s ezzel tudatosíthatjuk, hogy ő mindig velünk van, apai-anyai szeretete sosem szűnik meg.

2019. január 16. szerda

Két Lotti a zárdában

A születésükkor szétválasztott ikertestvérek, Elizabeth és Gabriela ma mindketten ugyanabban a kolostorban élnek. Úgy hiszik, hogy édesanyjuk a mennyből közbenjárt a hivatásukért.

2019. január 15. kedd

„Bölcsőm közönséges deszkából volt” – Vándorbölcsők Márton Áron szülőfalujában

Csíkszentdomokoson január 13-án három vándorbölcsőt adtak át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet égisze alatt működő Székelyföldi Vándorbölcső Program keretében. Az egyik bölcsőn Márton Áron neve és szavai olvashatók.

2019. január 15. kedd

Veszprémben találkoztak a családreferensek

Minden évben együtt összegzik éves munkájukat és tapasztalataikat az egyházmegyék családokért felelős papjai és házaspárjai, akik ezúttal Veszprémben, az Érseki Hittudományi Főiskolán gyűltek össze kétnapos országos találkozójukra január 11-én és 12-én.

2019. január 15. kedd

A családban, életpéldátokkal kell átadnotok a hitet! – Újszülötteket keresztelt Ferenc pápa

Január 13-án, Jézus megkeresztelkedésének ünnepén a Szentatya huszonhét gyermeket (tizenöt lányt és tizenkét fiút) keresztelt meg a Sixtus-kápolnában bemutatott szentmisén. Rövid, rögtönzött beszédének fordítását teljes egészében közöljük az alábbiakban.

2019. január 13. vasárnap

Megáldották a görögkatolikus Szent Tekla Lakásotthont Tolcsván

Orosz Atanáz püspök január 10-én áldotta meg a Szent Tekla Lakásotthont a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. Az újonnan épült otthonban leányanyák és csecsemőik elhelyezésére nyílik hamarosan lehetőség.

2019. január 13. vasárnap

„A Jóisten dolgozik, és mi ministrálunk neki” – Interjú Pál József Csaba püspökkel

Pál József Csaba temesvári megyéspüspökkel 2018 végén Máriaradnán beszélgetett eddigi főpásztori szolgálatáról Serbán Mária. Az interjú a RomKat.ro oldalon jelent meg.

2019. január 8. kedd

Tari M. Böbe Schönstatti Márianővér: Ide vágyom, ide tartozom

A két világháború között Németországban elindult Schönstatt mozgalom mára már nem ismeretlen Erdélyben sem, főleg a temesvári és a nagyváradi egyházmegyékben. Tari M. Böbe schönstatti nővérrel Serbán Mária, a Vasárnap erdélyi katolikus hetilap főmunkatársa beszélgetett.

2019. január 7. hétfő

Eljön-e a víg esztendő? – Csaba László közgazdász újévi elemzése

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár évkezdő gondolatait adjuk közre a hazai gazdasági kilátásokról.

2019. január 7. hétfő

Békesség e háznak! – A házszentelés hagyományáról

Fehérváry Jákó bencés szerzetes, teológus írása a házszentelés hagyományáról.

2019. január 4. péntek

Szent feszültség – Ismét bemutatják Sillye Jenő és Kovács Gábor „Perzsa oratórium” című művét

A két évvel ezelőtti sikeres bemutató után a Kedves Kartársak Zenei Műhely idén ismét előadja Sillye Jenő énekes, dalszerző és Kovács Gábor pap költő „Perzsa oratórium” című művét. A felújított darab apropóján Udvardy Tamással, a budapesti Szent Család-templom plébánosával... »

2019. január 2. szerda

Bíró László püspök újévi köszöntője a harkányi kórházból

Bíró László tábori püspöknek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferensének újévi üdvözletét adjuk közre.

2019. január 2. szerda

Mit rejthet az ónémet szekrény? – Emlékek nyomában a szentendrei skanzenben

Egyedülálló programmal várják a demenciával élőket a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

2019. január 2. szerda

Hogyan legyünk boldogok? – Szent Család ünnepe Debrecenben

December 30-án, Szent Család vasárnapján a debreceni Szent Anna-székesegyházban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be szentmisét. Az ünnepen a jelen lévő családok áldást kértek életükre. Isten akarja, hogy családjaink boldogok legyenek. De hogyan érhetjük ezt... »

2019. január 1. kedd

tovább »