Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök

24 órás szentségimádást tartottak a Váci Irgalmasrendi Kórházban

24 órás szentségimádást tartottak április 13–14-én a Váci Irgalmasrendi Kórház kápolnájában.

2018. április 19. csütörtök

A pápa fogadta Alfie Evans, a súlyos beteg angol kisgyermek édesapját

Ferenc pápa április 18-án reggel a Szent Márta-házban fogadta az idegsejt-leépülésben szenvedő Alfie Evans édesapját, Thomast; az általános kihallgatás végén pedig újra felhívta a figyelmet a kisgyermek esetére: emlékeztetett, hogy az élet végső ura – annak kezdetétől természetes... »

2018. április 18. szerda

Ferenc pápa: Az emberi test Isten csodálatos ajándéka

Április 15-én délben is elimádkozta Ferenc pápa a szokásos vasárnap déli Mária-imádságot a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2018. április 15. vasárnap

Rézi, a terápiás kutya szolgálata a váci kórházban

A Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata önkénteseként Farkas Cecília és kutyája, Rézi a váci Jávorszky Ödön Kórház Ápolási és Rehabilitációs Osztályán teljesítenek szolgálatot. A továbbiakban Farkas Cecília írását olvashatják arról, miben áll ez a szolgálat.

2018. április 13. péntek

Az Isteni Irgalmasság ünnepe a zalaegerszegi kórházban

Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be szentmisét április 8-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kápolnájában a kórház dolgozóinak és betegeinek.

2018. április 9. hétfő

Ferenc pápa második Twitter-üzenete április 4-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2018. április 5. csütörtök

A szegények orvosára emlékeztek Dunaszerdahelyen

A Remény szlovákiai magyar katolikus hetilap a Szent Erzsébet Szabadegyetemmel közösen konferenciát rendezett március 24-én a tizenöt évvel ezelőtt boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László tiszteletére a dunaszerdahelyi Vermes-villában.

2018. március 27. kedd

Jézussal élni a mindennapokban – Margaritha Valappila nővér tartott lelkigyakorlatot Felsőmocsoládon

Az indiai származású, Németországban élő Margaritha Valappila nővér és Manfred Huber atya március első hetében Magyarországon, Felsőmocsoládon tartott gyógyító lelkigyakorlatot. „Csoda a testi és lelki gyógyulás, de az igazi csoda, hogy Jézus van nekünk” – vallja a nővér.... »

2018. március 20. kedd

Ferenc pápa a Pio atya által alapított kórházban üdvözölte a beteg gyerekeket

Március 17-én, San Giovanni Rotondóban tett látogatása alkalmából Ferenc pápa elsőként a Pio atya által létrehozott Casa Sollievo della Sofferenza (Szenvedés Enyhítésének Háza) kórházba látogatott, ahol nagy tömeg várta, fehér kendőket lengetve.

2018. március 19. hétfő

Ferenc pápa Pio atya kegyhelyén: Mindenki csodálja, de hányan követik?

Március 17-én délelőtt a Szentatya San Giovanni Rotondóban mutatott be szentmisét Pietrelcinai Szent Pio atya, a világhírű kapucinus szerzetes stigmái megjelenésének századik és halálának ötvenedik évfordulója alkalmából. Ebben a városban hunyt el Pio atya 1968-ban.

2018. március 18. vasárnap

Sillye Jenővel lelkigyakorlatoztak a váci önkéntes beteglátogatók

A Váci Irgalmasrendi Kórház megújult kápolnájában tartottak március 10-én nagyböjti lelkigyakorlatot Sillye Jenő és barátai részvételével a lelkigondozóknak, önkéntes beteglátogatóknak és kórházi dolgozóknak.

2018. március 12. hétfő

Magyar nőgyógyászok lengyelországi továbbképzése – Középpontban az emberi méltóság

Tzenegy magyar orvos és egészségügyi szakember vett részt a lengyelországi Lublin Szent II. János Pálról elnevezett katolikus egyetemén szervezett FEMM Health képzésen március 2. és 4. között. Szerkesztőségünket Schaffler Orsolya Creighton-oktató tájékoztatta.

2018. március 10. szombat

Ferenc pápa az ápolókhoz: Ne feledkezzetek meg a simogatás orvosságáról

Ferenc pápa március 3-án találkozott az olasz szakápolók, egészségügyi asszisztensek és gyermekgondozók szövetsége (Federazione dei Collegi Infermieri Professionali, Assistenti Sanitari, Vigilatrici d'Infanzia; IPASVI) tagjaival.

2018. március 7. szerda

Megkezdődött a Budai Irgalmasrendi Kórház felújítása és bővítése

Februárban megkezdődött a Budai Irgalmasrendi Kórház két új épületszárnyának építése, amit a főépület teljes felújítása és belső átépítése követ. A beruházás költségeihez a kormány 12,9 milliárd, a Betegápoló Irgalmasrend 8 milliárd forinttal járul hozzá.

2018. március 5. hétfő

Egészségnap a Szent Angélában

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete ebben a tanévben is megszervezte a középiskolásoknak szóló III. Semmelweis Egészségversenyt, melynek keretében a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium csapatai az egyházi oktatási intézményben március 1-jén egészségnapot... »

2018. március 2. péntek

Paglia érsek: Senkinek nem kell magányosan meghalnia

Február 28-án és március 1-jén Ferenc pápa hívására konferenciát tartottak a gyógyíthatatlan betegek ápolásáról a római Austinianum Intézetben, a Pápai Életvédő Akadémia szervezésében. A konferenciát megelőzően Vincenzo Paglia érsek adott interjút a Vatican Insidernek.

2018. március 2. péntek

Cigányok a tudományos életben – Roma napi konferencia Vácon

A cigányok tudományos életben betöltött szerepéről, a roma értelmiség életéről, lehetőségeiről rendeztek tanácskozást március elsején a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (AVKF). A rendezvényen roma kutatók, szakemberek tartottak előadást különféle témákban.

2018. március 2. péntek

Hatszáz nővér halála után is segít az Alzheimer-betegeken

A Miasszonyunkról Nevezett Iskolanővérek minnesotai közösségének segítségével kulcsfontosságú összefüggéseket fedeztek fel a kutatók, melyek hozzájárulnak az egészséges agyműködés megőrzéséhez, a demencia megelőzéséhez.

2018. március 1. csütörtök

A palliatív kezelésről tartanak nemzetközi konferenciát Rómában

Február 28-án kétnapos konferencia kezdődött a gyógyíthatatlan betegek ápolásáról a római Austinianum Intézetben, a Pápai Életvédő Akadémia szervezésében. A megbeszélések célja, hogy a végső stádiumban lévő betegek gondozására irányítsa a figyelmet, és így senkinek ne... »

2018. március 1. csütörtök

tovább »