Ferenc pápa váratlan látogatást tett egy római rehabilitációs intézetben

A Szentatya szeptember 22-én, pénteken délután elhagyta a Vatikánt, és váratlanul felkereste a római Szent Lúcia Alapítványt. Az intézet rehabilitációs központ, mozgásszervi és kognitív neurológiai betegek kezelését végzi.

2017. szeptember 23. szombat

Eleven egyháztörténet – a kenyér élete és útja

A nyári hónapok egyik „forró” témája volt, hogy lehet-e továbbra is gluténmentes ostyával áldozni. Ennek apropóján jártunk utána, hogy mi az élete és útja az ostyának, a készítőtől a pap kezéig. A budapesti Főegyházmegyei Ostyaellátóban jártunk vendégségben.

2017. szeptember 18. hétfő

Petíció a meddőség okait feltáró vizsgálatokért

„Támogassa a kormány a meddőség okainak alapos kivizsgálását és azok valódi gyógyítását!” – ezzel a címmel jelent meg a CitizenGo nemzetközi aláírásgyűjtő oldal petíciója Móger-Rassay Virág és Móger Zsolt kezdeményezésére.

2017. szeptember 18. hétfő

A Győri Kórházlelkészség önkéntesek jelentkezését várja

A Győri Kórházlelkészség beteglátogatói szolgálatra várja önkéntesek jelentkezését – tájékoztatott Benkó Attila kórházlelkész.

2017. szeptember 18. hétfő

Az átélt szenvedésből teremtő energia születhet – Csókay András előadása a Loyola Caféban

Szeptember 14-én, csütörtökön este a Loyola Kávézóban „A feltámadás biztos tudata segíti az agysebészet megújítását” címmel tartott előadást Csókay András idegsebész a boncműtétek kritikus nehézségeiről. Beszélgetőpartnere Sajgó Szabolcs, a Párbeszéd Házának igazgatója... »

2017. szeptember 16. szombat

Megfordult a tendencia – Terjed a világon az éhezés

Több mint egy évtized javuló tendenciái után az éhezés újra nőtt, és tavaly már 815 millió embert, ami a teljes lakosság 11 százaléka, érintett bolygónkon – tájékoztatott az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szeptember 15-én egy új... »

2017. szeptember 16. szombat

A dialízisre szorulókat segíti a Nagybecskereki Egyházmegyei Karitász

A németországi karitászszervezet pályázatának köszönhetően a Nagybecskereki Egyházmegyei Karitász augusztus végén kisebb összegű támogatást nyújtott a nagybecskereki kórháznak.

2017. szeptember 15. péntek

Az Eucharisztia gyógyszer a halál ellen – Orvostalálkozót és lelkigyakorlatot tartottak Száron

Tizenhetedik alkalommal szerveztek a Fejér megyei Száron találkozót és lelkigyakorlatot orvosoknak augusztus 26-án. A lelkinap nyitó szentmiséjét és első előadását Udvardy György pécsi megyéspüspök tartotta.

2017. szeptember 13. szerda

Önkéntes beteglátogató képzés indul a Budapesti Katolikus Kórházlelkészségen

A Budapesti Katolikus Kórházlelkészség szeretettel várja az önkéntes beteglátogató szolgálatra elhivatottságot érző, hitüket gyakorló katolikusok jelentkezését az október elején induló beteglátogató-képzésére.

2017. szeptember 10. vasárnap

Varázskert épül Szatmárnémetiben

Terápiás kertet létesítettek Szatmárnémetiben mintegy száz fogyatékkal élő, valamint daganatos betegségben szenvedő gyermek számára. A kezdeményezés a MOL Románia és a Közösségért Alapítvány támogatásával valósult meg a 8. MOL Gyermekgyógyító Program keretében.

2017. szeptember 8. péntek

Új épületrésszel bővült a máriaremetei XXIII. János Otthon

A Katolikus Szeretetszolgálat máriaremetei XXIII. János Otthona hagyományos „házünnepén”, szeptember 7-én áldották meg a demens betegek nappali ellátását szolgáló felújított, átalakított, egykor óvodaként és paplakként is működő épületet. A Befogad-lak átadását... »

2017. szeptember 8. péntek

Szalézi klinika épül a kongói gyermekmunkások számára

Nincsenek jogaik, nem járnak iskolába, szegények, alultápláltak és olyan fizikai megterhelésnek is ki vannak téve, amit sok felnőtt sem bírna. Mbuji-Mayiban, Kongóban élnek a „bányák gyermekei”. Életüket a szalézi misszionáriusok ezúttal egy klinika létrehozásával próbálják... »

2017. szeptember 6. szerda

Veres András: Meg kell találnunk a fórumokat, ahol nyíltan és higgadtan beszélhetünk a témáról

A hazai sajtóban társadalmi vita bontakozott ki Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének augusztus 20-án, a Szent István-bazilika előtt mondott ünnepi szentbeszédében a lombikbébiprogram kormánytámogatásáról megfogalmazott kritikája... »

2017. szeptember 3. vasárnap

Új fürdőszobát kapott a beregszászi gyermekkórház a Katolikus Karitász jóvoltából

A segélyszervezet kárpátaljai kórházmissziós programja keretében számos alkalommal segítette már a határon túli egészségügyi intézményeket, ezáltal az orvosi ellátás javítását. Augusztus végén újabb projekt zárult le: a Beregszászi Járási Kórház Gyermekosztályának... »

2017. szeptember 1. péntek

Mit jelent valóban az emberi élet pártján állni a gyermektelenség fájdalmas kihívásaiban?

Az Egyház Jézus nyomában – komoly ellenszélben – korunk kihívásaira válaszolva, az emberi élet szentségét védelmezi, amikor kénytelen egyértelmű nemet mondani a mesterséges megtermékenyítésre. Nem kell csüggedniük azonban a gyermekre eddig hiába vágyó házaspároknak sem.

2017. augusztus 27. vasárnap

Együtt érezzük jól magunkat – ismét akadálymentes tábor a máltaiak szervezésében a Balatonnál

Balatonfenyvesen a református gyermek- és ifjúsági üdülő ad otthont a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) negyedik Kárpát-medencei mozgássérült magyar fiatalok nyári táborának. Augusztus 21. és 27. között háromszáz táborozó éli át együtt a nyár örömeit a Balatonon.

2017. augusztus 24. csütörtök

A Katolikus Karitászon keresztül adományoztak fogorvosi széket az ungvári kórháznak

Egy adományozónak köszönhetően fogorvosi széket, hozzá tartozó műszereket és gőzsterilizálót kapott az ungvári kórház az elmúlt napokban.

2017. augusztus 18. péntek

Chantal Szent Johanna Franciska szerzetesnő

Jeanne-Françoise de Chantal Szalézi Ferenc munkatársa volt. Együtt alapították meg a vizitációs nővérek szerzetesrendjét, melyet később Franciska vezetett. 1751-ben avatták boldoggá, 1767-ben vették fel a szentek sorába.

2017. augusztus 12. szombat

Elhunyt Ruth Pfau nővér, a „pakisztáni Teréz anya”, a leprások megmentője

A német származású orvos, szerzetesnővér, Ruth Pfau, vagy ahogy a nép nevezi, „a pakisztáni Teréz anya” augusztus 10-én, 87 évesen, hosszú betegség után elhunyt. A lipcsei születésű szerzetesnő több mint öt évtizeden át a pakisztáni leprások szolgálatának szentelte... »

2017. augusztus 11. péntek

A pápa felszólított egy belga szerzetesrendet, hogy ne alkalmazzanak eutanáziát intézményeikben

Ferenc pápa utasított egy belga katolikus kongregációt, amely betegek és fogyatékkal élők ellátásával foglalkozik, hogy számolja fel az eutanáziához való hozzáférést azokban a pszichiátriai kórházakban, amelyek a kezelésében állnak.

2017. augusztus 11. péntek

tovább »