Az ápolásról és az életminőségről rendeztek konferenciát Marosvásárhelyen

Több mint százhúsz résztvevővel zajlott az „Ápolás és életminőség” című, háromnyelvű nemzetközi konferencia november 10–12. között a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán a Gyulafehérvári Caritas, a Kinaesthetics Romania és a svájci Stiftung... »

2017. november 17. péntek

A Szentatya a Pápai Életvédő Akadémia elnökének: Soha ne hagyjuk magukra a betegeket!

Ferenc pápa levelet küldött Vincenzo Paglia érseknek, a Pápai Életvédő Akadémia elnökének abból az alkalomból, hogy november 16-án, csütörtökön kezdődött az Orvosok Világszövetsége és az akadémia kétnapos európai regionális találkozója az élet végével kapcsolatos... »

2017. november 17. péntek

„Erkölcsileg is elfogadható” – Bemutatják a NaPro Technológiáról szóló kötetet

A Magyar Kurír gondozásban, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelenik meg Schaffler Orsolya „Gyermekáldás természetesen” című könyve, mely a NaPro Technológiát ismerteti. A kötetet november 30-án, csütörtökön 16.30 órakor mutatjuk be a budapesti Szent István-bazilika Mária... »

2017. november 16. csütörtök

Átadták a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének díjait

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége célkitűzéseinek megvalósításáért Szent Adalbert-díjjal tüntette ki Velkey Györgyöt, a Bethesda kórház főigazgatóját, és Csanád Béla-díjjal Osztie Zoltánt, a szervezet volt elnökét az egyesület tatai küldöttgyűlésén november... »

2017. november 15. szerda

Pápai döntésként januártól megszüntetik a cigarettaárusítást a Vatikánban

Újságírói kérdésekre válaszolva Greg Burke szentszéki szóvivő november 9-én, csütörtökön nyilatkozatot tett közzé a hír kapcsán, hogy megszüntetik a cigarettaárusítást a szentszéki alkalmazottak számára a Vatikánban.

2017. november 10. péntek

A Hiszekegyet imádkozva halt meg – Porres Szent Márton

November 3-án Porres Szent Márton szerzetesre (1569–1639), az orvosi és ápolói szervezetek védőszentjére emlékezik a Katolikus Egyház.

2017. november 3. péntek

Civilizáltan bánunk ma a holttestekkel?

Piotr Morciniec bioetikai témájú írását a Pécsi Egyházmegye honlapjának Vadfüge rovata közölte. A szerző a lengyel Opolei Egyetem morális teológia, szociáletika tanszékének vezetője, katolikus pap.

2017. november 2. csütörtök

Életvédő konferenciát szerveztek Pócspetriben

„Életek az életért” címmel életvédő konferenciát tartottak október 28-án Pócspetriben, a Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda épületében – tájékoztatott Kovács Ágnes, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtóreferense.

2017. november 2. csütörtök

Kárpátaljai magyar óvodában nyújtott segítséget a Katolikus Karitász orvosmissziója

A karitász magyarországi orvosmissziója 45 óvodás gyermek szűrővizsgálatát végezte el október 30-án az aknaszlatinai Szent Anna Óvodában, ahol Écsy Gábor, a szervezet igazgatója és Vojcek László, az orvosmisszió vezetője tartott sajtótájékoztatót.

2017. október 30. hétfő

Ma mit teszünk az Úr Jézusért? – Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek Kecskeméten

Az október 27-én Kecskeméten rendezett emlékkonferencián Boldog Batthyány-Strattmann László, a családapa, a férj, az orvos és a hívő ember életét mutatták be az előadók.

2017. október 27. péntek

15 éves a hévízi Szent Lukács Idősek Otthona

Alapításának 15. évfordulóját ünnepelte a Szent Lukács Idősek Otthona Hévízen október 18-án. Az intézmény lakói és dolgozói minden évben együtt ünnepelnek a fenntartó Veszprémi Főegyházmegye képviselőivel.

2017. október 24. kedd

Te is lehetsz életmentő! – Indul a Szív City mobilalkalmazás máltais közreműködéssel

Szív City elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Budapesten. A kezdeményezés együttműködő partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.

2017. október 12. csütörtök

Boldog Jan Beyzym

Október 12-én emlékezik az Egyház Boldog Jan Beyzym szerzetesre. A lengyel származású jezsuita tizennégy évig szolgálta Madagaszkáron a leprás betegeket. II. János Pál pápa avatta őt boldoggá 2002-ben Krakkóban.

2017. október 12. csütörtök

Gyakran fáj a fejed? Ehhez a szenthez fordulhatsz

Párizsi Szent Dénest, a város első püspökét érdemes kérni, hogy járjon közben értünk enyhébb fejfájások vagy fájdalmas migrének idején – természetesen az orvosi segítség lehetőségeit sem hagyva figyelmen kívül.

2017. október 10. kedd

Az egri érsek is részt vett a Szent István Rádió és Televízió véradásán

„Tégy jót!” – ezzel a mottóval szervezett második alkalommal véradást a Szent István Rádió és Televízió október 6-án az egri érseki palotában. Ezúttal csaknem hetvenen segítettek, köztük Ternyák Csaba egri érsek is.

2017. október 9. hétfő

Nyolcvan éve jött létre a Budapesti Szent Ferenc Kórház

A betegápolással foglalkozó Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció budapesti kórháza jubileumán nemcsak a múltba tekint, hanem a jövőbe is: a napokban megkezdődik új szárnyának építése. A nővérek október 4-én Beer Miklós püspökkel adtak hálát az intézmény létrejöttének 80.... »

2017. október 5. csütörtök

Kórházmisszióval segített Kárpátalján a Magyarországi Katolikus Karitász

A Caritas Hungarica és a magyarországi Via et Vita Nagycsaládos Egyesület együttműködésében újabb kórházmissziós program valósult meg szeptember 23–24-én a kárpátaljai Gyertyánligeten (Kobilecka Poljana), a szórványban élő magyarság körében.

2017. október 5. csütörtök

Az ember legjobb gyógyszere a másik ember – Beszélgetés egy kórházi lelkigondozóval

Ocsovainé Zsélyi Rita már több mint tizenkét éve szolgál a salgótarjáni Szent Lázár Kórházban mint főállású lelkigondozó. A Tarjáni Városlakó Magazinnak beszélt erről az összetett hivatásról, amelynek alappillérei szerinte: „odamenés, melléállás, velemenés”.

2017. október 2. hétfő

Ferenc pápa váratlan látogatást tett egy római rehabilitációs intézetben

A Szentatya szeptember 22-én, pénteken délután elhagyta a Vatikánt, és váratlanul felkereste a római Szent Lúcia Alapítványt. Az intézet rehabilitációs központ, mozgásszervi és kognitív neurológiai betegek kezelését végzi.

2017. szeptember 23. szombat

Eleven egyháztörténet – a kenyér élete és útja

A nyári hónapok egyik „forró” témája volt, hogy lehet-e továbbra is gluténmentes ostyával áldozni. Ennek apropóján jártunk utána, hogy mi az élete és útja az ostyának, a készítőtől a pap kezéig. A budapesti Főegyházmegyei Ostyaellátóban jártunk vendégségben.

2017. szeptember 18. hétfő

tovább »