Magyarországi látogatásra érkezett a libanoni maronita pátriárka

Béchara Boutros Al-Rai bíboros, Antióchia és egész Kelet maronita pátriárkája Szent István ünnepe alkalmából látogatott Magyarországra. Erdő Péter bíboros, prímás meghívására részt vesz a Szent István-napi ünnepi szentmisén és Szent Jobb-körmeneten.

00:02

„Legyen oltalmazója az országnak” – Nagyboldogasszony ünnepe Székesfehérváron

Nagyboldogasszony napja a legrégibb Mária-ünnepünk. Államalapító uralkodónk, István király ekkorra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot, és ekkor tartott törvénykezést. E jeles ünnepen, augusztus 15-én este a székesfehérvári Szent Imre-templomban celebrált szentmisét... »

2018. augusztus 18. szombat

Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Budapesten a Pesti Vigadóban augusztus 17-én, pénteken, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából.

2018. augusztus 17. péntek

Ombudsman révén próbálják megakadályozni a marosvásárhelyi iskola újraindulását

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) az ombudsman (romániai nevén: a nép ügyvédje) révén próbálja megakadályozni a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium újraindítását – jelentette be egy augusztus 16-i marosvásárhelyi sajtótájékoztatón Cristian Chirtes szenátor, a párt... »

2018. augusztus 17. péntek

A keresztények visszatérése fontos Irak újjászületéséhez – Káldok püspöki szinódusa Bagdadban

Bagdadban augusztus 7. és 13. között tartották Louis Raphael Raphaël Sako bíboros, a babiloni káld egyház pátriárkája vezetésével a káldok püspöki szinódusát – tájékoztatott az AsiaNews katolikus hírügynökség.

2018. augusztus 14. kedd

Száztíz év után lesz ismét eucharisztikus körmenet Angliában

1908-ban betiltották a katolikusok eucharisztikus körmeneteit Anglia és Wales területén, a hivatalos indoklás szerint, mert „zavart keltettek volna a társadalomban”. Idén szeptember elején azonban a liverpooli eucharisztikus kongresszushoz kapcsolódóan újra tartanak körmenetet.

2018. augusztus 13. hétfő

A venezuelai püspökök tiltakoznak a politikai erőszak ellen

A Maduro elnök ellen elkövetett sikertelen merénylet után a venezuelai főpásztorok az önkényes letartóztatások, kínzások és eltűnések megállítását kérik.

2018. augusztus 13. hétfő

Japán ébredés az életvédelem terén

A japán társadalom lassan kezd nyitottá válni az élet civilizációjára. Egyre aktívabbak a korábban kevéssé népszerű Pro-Life-mozgalmak a kelet-ázsiai szigetországban.

2018. augusztus 11. szombat

Megjelent a marosvásárhelyi gimnázium újraalapításáról szóló miniszteri rendelet

Augusztus 10-én megjelent a romániai közoktatási minőségbiztosítási hatóság (ARACIP) honlapján a helyi hatóságok által 2017-ben felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium (újbóli) megalapításáról, illetve ideiglenes akkreditálásáról szóló miniszteri rendelet.

2018. augusztus 10. péntek

Jelentés készül az emberi jogok helyzetéről Amazóniában

A Pánamazóniai Egyházi Hálózat (REPAM) megkezdte egy alapos jelentés elkészítését, a dokumentum az emberi jogok helyzetével foglalkozik Amazóniában.

2018. augusztus 10. péntek

Brazil főpásztorok szólaltak fel az abortusz legalizálása ellen

„Az élethez való jog a legalapvetőbb jog” – mondta Rio Grande püspöke, Ricardo Hoepers augusztus elején a Legfelsőbb Bíróság meghallgatásán.

2018. augusztus 9. csütörtök

Nagyrészt magyar állami támogatásból újul meg a marosvásárhelyi Vártemplom

Nagyrészt magyar állami támogatásból újul meg a marosvásárhelyi Vártemplom, amely Székelyföld legjelentősebb gótikus épületegyüttese – adta hírül augusztus 2-án a Krónika című erdélyi napilap.

2018. augusztus 4. szombat

Püspöki szentmise a jubileumát ünneplő Miród-forrásnál

Július 28-án áldotta meg Székely János szombathelyi megyéspüspök a Kemestaródfa mellett, a Miród-forrásnál lévő oltár fölé emelt tetőzetet, valamint az új tabernákulumot és az ott elhelyezett Jézus Szíve-képet.

2018. július 29. vasárnap

Washingtoni konferencia a vallásszabadságról – Magyarország támogatja a közel-keleti keresztényeket

A július 24. és 26. között megrendezett washingtoni tanácskozáson több mint 80 ország képviselői és több mint 175 civil szervezet tagjai vettek részt.

2018. július 27. péntek

Szükségünk van a fiatalokra! – Megkezdődött a szatmárnémeti katolikus ifjúsági találkozó

Július 25-én megkezdődött a romániai Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó (OKIT) Szatmárnémetiben. „A fiatalokért, értetek érdemes minden áldozat” – mondta Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök a találkozó megnyitóján.

2018. július 26. csütörtök

Hans Langendörfer SJ: Új utakat kell találnia az Egyháznak, hogy el tudja érni az embereket

Az utóbbi egy évben jelentősen csökkent a keresztény felekezetek híveinek száma Németországban – derül ki a Németországi Protestáns Egyház (EKD) és a Római Katolikus Egyház német püspöki konferenciája által július 20-án közzétett egyházi statisztikából.

2018. július 25. szerda

Átadták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanokat ellátó új egészségügyi központját

Új, harminc férőhelyes, hajléktalan embereket ellátó egészségügyi centrum nyílt Szegeden. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójának intézményét július 17-én adták át. Az egészségügyi centrumot Kozma Imre OH, a szeretetszolgálat elnöke áldotta meg.

2018. július 25. szerda

Négyszáz állami gondozott gyermek nyaralhat idén az ÁGOTA-táborban

Július 22-én, vasárnap kezdődött az állami gondoskodásban élő fiatalok tíznapos országos találkozója Doboz-Szanazugban. A 22. alkalommal megrendezett ÁGOTA-táborba az ország minden területéről érkeztek gyermekek.

2018. július 24. kedd

Az égből kapta vissza toronysisakját a Szent Bertalan-templom Gyöngyösön

Látványos szakaszához értek július 18-án a gyöngyösi műemlék Szent Bertalan-templom rekonstrukciós munkái: daruval helyezték vissza az északi torony megújult kupoláját. Ezután a déli torony tetőszerkezetét távolítják el, ahonnan a felújításra váró harangot is kiemelik.

2018. július 19. csütörtök

VI. Pál pápa és Aldo Moro tragédiája

Július 12-én adtunk hírt arról, hogy megkezdődik Aldo Moro, a tragikus sorsú olasz kereszténydemokrata politikus boldoggáavatási eljárása. A Vörös Brigádok nevű terrorszervezet által 1978-ban meggyilkolt politikusra emlékezve Szabó Ferenc SJ írását adjuk közre.

2018. július 19. csütörtök

tovább »