„Nehogy kárba vesszen” – Ferenc pápa fogadta az Európai Élelmiszerbankok Szövetsége tagjait

A pápa május 18-án találkozott az alapításának 30. évfordulóját ünneplő Európai Élelmiszerbankok Szövetsége képviselőivel.

2019. május 18., szombat

Milliókkal segíti a Vatikán a rászorulókat a számláik befizetésében

A Vatikán tavaly 3,5 millió eurót költött a rászorulók számláinak, lakbéreinek és gyógyszereinek kifizetésére a L’Avvenire olasz katolikus napilapban május 16-án közölt adatok szerint.

2019. május 17., péntek

Veres András: A bűnt nevén kell nevezni – Bemutatták a Gyilkosság és orvostudomány című könyvet

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában jelent meg Grzegorz Górny „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve. A kötetet Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be május 15-én, a budapesti Szent István-bazilika Mária... »

2019. május 16., csütörtök

Ferenc pápa a latin-amerikai püspököknek: Válaszoljatok a kontinens előtt álló kihívásokra!

Május 13-án Honduras fővárosában, Tegucigalpában megkezdődött a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CELAM) közgyűlése, amelyre Ferenc pápa üzenetet küldött.

2019. május 16., csütörtök

Támaszt, hitet, lelkierőt adunk – Radetzky András vezérigazgató-helyettes a katolikus rádióról

15 éves a Magyar Katolikus Rádió, és következetességével stabil helyet küzdött ki magának a hazai nyilvánosságban. Mi volt a „titkos koktél” receptje?

2019. május 15., szerda

Közép- és kelet-európai katolikus egyetemek konferenciája Esztergomban

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) „Fenntarthatóság – a társadalmi, jogi, politikai és emberi környezet alapján” címmel május 10. és 12. között Esztergomban, immár harmadik alkalommal rendezte meg a közép- és kelet-európai katolikus egyetemek 2003-ban létrehozott... »

2019. május 14., kedd

A remény emberei kiutat mutatnak – Cigánypasztorációs találkozót rendeztek Budapesten

A magyar püspöki konferencia Caritas in Veritate Bizottsága és a Sója Miklós Nyitott Ház Egyesület május 13-án cigánypasztorációs referenseknek szervezett találkozót, melynek házigazdája Székely János püspök, az MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának és Caritas in Veritate... »

2019. május 14., kedd

Ferenc pápa találkozóra hívja a világ fiatal közgazdászait, vállalkozóit

„Ferenc gazdasága” címmel találkozót rendeznek Assisiben 2020. március 26. és 28. között a világ fiatal közgazdászai és vállalkozói számára. Az eseményre Ferenc pápa május 1-jén kelt levelében hívja a gazdasági élet ifjú szakértőit.

2019. május 14., kedd

Boldog Salkaházi Sára szűz és vértanú

Salkaházi Sárára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 11-én. A Szociális Testvérek Társasága nővére 1944. december 27-én életét adta az üldözöttekért.

2019. május 11., szombat

A Pápai Alapítvány tagjait fogadta a Szentatya

Éves zarándoklatukra érkeztek Rómába a Pápai Alapítvány tagjai. Képviselőiket május 10-én, pénteken délelőtt fogadta Ferenc pápa, köszönetét fejezve ki tevékenységükért.

2019. május 10., péntek

Mintha valahol elveszítettük volna a keresztény élet radikalitását – Jean Vanier-re emlékezünk

A Bárka és a Hit és Fény közösségek alapítójára, a május 7-én elhunyt Jean Vanier-re Horánszky Anna interjújával emlékezünk, mely 2008 januárjában jelent meg portálunkon.

2019. május 8., szerda

Meghalt John Lukacs történész

Kilencvenöt éves korában meghalt John Lukacs Széchenyi-nagydíjas magyar származású amerikai történész, író.

2019. május 7., kedd

Vecsei Miklós: A nyomorban élők felzárkóztatása az egész társadalom ügye

Április közepén Vecsei Miklóst nevezték ki a diagnózisalapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztosává. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét új feladatáról kérdeztük.

2019. május 6., hétfő

Nemzettudat és globalizáció – A Pápai Társadalomtudományi Akadémia tagjaival találkozott a Szentatya

Május 1. és 3. között tartják plenáris ülésüket a Pápai Társadalomtudományi Akadémia tagjai a Vatikánban. A tanácskozás témája: „Nemzet, állam, nemzetállam”. Ferenc pápa május 2-án fogadta a résztvevőket.

2019. május 3., péntek

Valódi segítség a meddőségkezelésben – Anna Halpine tartott előadást a Párbeszéd Házában

Mi a kapcsolat a hormonok és az emberi méltóság között? Hogyan válik a nők egészsége politikai témává? Többek között ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni Anna Halpine, a World Youth Alliance (Világ Ifjúsági Szövetség) alapítója a budapesti Párbeszéd Házában április... »

2019. május 1., szerda

Fejérdy András történész: A kommunista ideológiában kódolva van a terror az egyházakkal szemben

A közelmúltban a Károli Gáspár Református Egyetemen rendeztek konferenciát a Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról. Az esemény egyik szervezőjével és előadójával, Fejérdy András történésszel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docensével beszélgettünk.

2019. április 27., szombat

Létezik-e vegetáriánus tigris? – Keresztény vállalkozóknak tartottak konferenciát Budapesten

Harmadik alkalommal rendezték meg az országos keresztény vállalkozói konferenciát április 25-én Budapesten. A Belvárosi Színházban a szakemberek mellett többek közt Csókay András és Pál Feri atya is előadást tartott.

2019. április 27., szombat

Beer Miklós váci megyéspüspök húsvéti üzenete

Beer Miklós váci megyéspüspök húsvétra írt üzenetét olvashatják az alábbiakban.

2019. április 26., péntek

Te is támogathatod az Egyház társadalmi szerepvállalását!

Az egy százalékok felajánlására biztatjuk olvasóinkat, és figyelmükbe ajánljuk ismét a Viber alkalmazásban elérhető matricacsomagot, amelyet április 28-ig tölthetnek le.

2019. április 24., szerda

„Az a lényeg, hogy fájjon” – Nagypénteki interjú Erdő Péter bíborossal

Erdő Péter bíboros, prímás interjút adott a Válasz Online-nak, melyben böjtről, politikáról, keresztény Európáról beszélt Stumpf András újságírónak.

2019. április 19., péntek

tovább »