Michael Hesemann: Fatima titkai című könyvének bemutatója Veszprémben

Michael Hesemann: Fatima titkai című könyvének bemutatóját tartották szeptember 20-án a Szaléziánumban. A könyvbemutató egyben a Szent Mihály ünnepére felkészítő kilenced nyitóprogramja volt. A bemutatón Pálfalviné Ősze Judit igazgató köszöntötte a vendégeket.

2017. szeptember 23. szombat

Egyháztörténeti tárgyú bélyegek kiállítása Csíkszeredán

Gombos Zoltán Csaba csíkcsicsói kántor-karnagy Erdélyben egyedülálló kiállítást rendezett vallásos tematikájú bélyegeiből a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Az „Egyháztörténelem, pápák, kereszténység” című tárlat október közepéig ingyenesen... »

2017. szeptember 22. péntek

Eleven egyháztörténet – a kenyér élete és útja

A nyári hónapok egyik „forró” témája volt, hogy lehet-e továbbra is gluténmentes ostyával áldozni. Ennek apropóján jártunk utána, hogy mi az élete és útja az ostyának, a készítőtől a pap kezéig. A budapesti Főegyházmegyei Ostyaellátóban jártunk vendégségben.

2017. szeptember 18. hétfő

Pápai küldöttként Parolin bíboros mutatott be centenáriumi szentmisét a casamari bazilikában

Augusztus 25-én kelt levelében Ferenc pápa megbízta Pietro Parolin bíboros államtitkárt, hogy a casamari bazilika felszentelésének 800. évfordulója alkalmából „a mindenható Isten iránti hálaadásképpen szentmisét mutasson be a bazilikában szeptember 15-én a századok során mutatott... »

2017. szeptember 17. vasárnap

Mária nevenapja – a váci Hétkápolna búcsúja

A Vác-Alsóváros határában, a Duna-part közelében álló Hétkápolna-kegytemplom búcsújára minden évben sok százan érkeznek közeli s távolabbi vidékekről, hogy részt vegyenek a szentmiséken, Mária közbenjárását kérjék maguk s szeretteik részére. Így volt ez idén is, szeptember... »

2017. szeptember 17. vasárnap

Újra látogatható lesz a Mária Magdolna-torony Budán

A közel hatszáz éves műemlék Buda egyetlen, eredeti állapotban megmaradt, gótikus stílusban emelt középülete. A budai Várnegyedben található Mária Magdolna-tornyot, ahol a tervek szerint jövőre kulturális-turisztikai központ kialakítása kezdődik, újra látogathatják az... »

2017. szeptember 17. vasárnap

Őrsy László SJ: Életerős zsinat

A washingtoni jezsuita Georgetown Egyetem professzorának tanulmánykötete 2009-ben már megjelent az Egyesült Államokban angolul. A mostani magyar kiadást a Jezsuita Kiadó gondozta. A könyv jelentős részét Sólyom László egykori államfő fordította, a tizenegyedik fejezetet kivéve, amit... »

2017. szeptember 17. vasárnap

Egyházért, hazáért, családért – jubileumi Mindszenty-zarándoklat Budapesten

Szeptember 16-án gyalogos zarándoklat indult a Városmajorból Máriaremetére a Mindszenty bíboros által 70 évvel ezelőtt kezdeményezett zarándoklat nyomán. A sokaságot Bíró László és Székely János püspökök, valamint Lambert Zoltán kanonok vezették. A kegyhelyen szentmisét mutatott be... »

2017. szeptember 16. szombat

190 éve született az első magyar szalézi munkatárs

190 évvel ezelőtt, 1827. szeptember 12-én született Lonkay Antal, az első magyar szalézi munkatárs.

2017. szeptember 16. szombat

Egyházmegyei papi rekollekciót tartottak a győri székesegyház felszentelésének évfordulóján

Szeptember 13-án, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felszentelésének évfordulóján Veres András megyéspüspök vezetésével rekollekción vett részt a Győri Egyházmegye papsága a Győri Hittudományi Főiskolán.

2017. szeptember 15. péntek

17. századi magyar prédikációtöredéket mutattak be a feltámadásról

Mintegy 350 éves magyar nyelvű protestáns prédikációszöveget és könyörgést mutattak be a kézirat tárolására használt, szintén 17. századi, feltehetően Nürnbergben kiadott gyűjteményes kötettel együtt szeptember 11-én Budapesten.

2017. szeptember 14. csütörtök

Az orosz bíróság döntött: vissza kell szolgáltatni az elkobzott katolikus épületeket Moszkvában

Nem sokkal Parolin bíboros látogatása után az orosz fellebbviteli bíróság másodfokon is döntött: vissza kell szolgáltatni a Katolikus Egyháznak a Szovjetunió idején elkobzott épületeit.

2017. szeptember 14. csütörtök

Aranyszájú Szent János püspök és egyháztanító

Aranyszájú Szent János egyháztanító, kiváló igehirdető és Szentírás-magyarázó volt, hat esztendőn át Konstantinápoly újító szellemű püspöke, aki kórházakat és jótékonysági intézményeket alapított a Bizánci Birodalom fővárosában.

2017. szeptember 13. szerda

Anthony Hopkins játssza XVI. Benedeket egy most készülő játékfilmben

A Netflix megbízásából forgatott játékfilm a XVI. Benedek és Ferenc pápa közötti átmenetet kívánja feldolgozni, olyan sztárokkal a főbb szerepekben, mint Anthony Hopkins és Jonathan Pryce.

2017. szeptember 11. hétfő

Jézus reményt nyújt minden embernek – 350 évvel ezelőtt jelent meg az Elveszett paradicsom

John Milton (1608–1674) angol költő a barokk és egyben a világirodalom egyik legnagyobb alakja. Legismertebb műve az „Elveszett paradicsom” című eposza, amely 1667-ben jelent meg először, és óriási hatással volt a későbbi korok irodalmára, művészetére.

2017. szeptember 10. vasárnap

Kétrészes egyháztörténeti tankönyvet jelentetett meg a Váci Egyházmegye

Nem csak gyermekeknek szól az a kétrészes egyháztörténeti tankönyvcsalád, amelyet augusztusban adott ki a Váci Egyházmegye „A Messiás az egyházban” címmel.

2017. szeptember 10. vasárnap

Magyar kápolna Szicíliában – Könyvbemutató a barátság és megbékélés jegyében

Szeptember 5-én a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetében és Múzeumában mutatták be a Giancarlo Francione és Juhász Dezső által jegyzett, „Magyar kápolna Szicíliában” című könyvet, amely két nyelven, angolul és magyarul jelent meg.

2017. szeptember 6. szerda

Egy lépéssel közelebb I. János Pál boldoggá avatásához?

Mindössze harminchárom napig tartott I. János Pál pápasága – lehet, hogy hamarosan mégis boldoggá avatják. Az egyik döntő érv Joseph Ratzinger bíborosnak köszönhető.

2017. szeptember 4. hétfő

Egyháztörténeti konferenciát szerveztek a veszprémi hittudományi főiskolán

„A változás évszázada – A hitélet változásai a 16. századi veszprémi egyházmegye területén” címmel augusztus 30–31-én egyháztörténeti konferenciának adott otthont a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola. Az eseményről Karlinszky Balázs, a főegyházmegyei levéltár... »

2017. szeptember 4. hétfő

Harmadszor rendeznek nemzetközi patrisztikus konferenciát Nyíregyházán

2013 és 2015 után harmadik alkalommal szerveznek nemzetközi patrisztikus konferenciát a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán a római Augustinianum Patrisztikai Intézettel együttműködésben szeptember 11–12-én.

2017. szeptember 4. hétfő

tovább »