Dér Katalin: Próféciák a Messiásról

A szerző klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora. Legújabb könyvében az Ószövetség Messiásról szóló próféciáit elemzi – mintegy negyven forrást emgadva –, kiemelve: Isten számtalan próféciát adott, hogy minden kor minden embere, mindaz, aki hall róla,... »

2018. június 16. szombat

15. századi ősnyomtatványt kaptak vissza a ferencesek az Országos Széchényi Könyvtártól

Kettős könyvátadást tartottak június 11-én az Országos Széchényi Könyvtárban. A magyarországi ferences rend visszakapott egy 15. századi ősnyomtatványt a könyvtártól; Mikes Kelemen „Törökországi levelek” című művének több mint százéves díszkiadása Amerikából hazatérve... »

2018. június 15. péntek

Gyulán találkozott a Szeged-Csanádi Egyházmegye papsága

Hagyományosan Gyulán rendezik meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye papságának éves találkozóját, melyre ezúttal június 13-án került sor. Az esemény első részét a katolikus közösségi házban tartották, majd a belvárosi templomban folytatták.

2018. június 15. péntek

Árpád-házi Boldog Jolán szerzetesnő

Árpád-házi Boldog Jolánra, Szent Kinga és Szent Margit testvérére emlékezünk június 15-én.

2018. június 15. péntek

Forradalom, színház, sajtó – Kiállítás nyílt a pécsi Klimo Könyvtárban

„Mit üzentek a pécsi aprónyomtatványok a 19. század közepén?” címmel nyílt kiállítás Pécsett június 8-án. A Kelemen József pécsi kanonok-nagyprépost aprónyomtatvány-gyűjteményének részét képező röplapokat, színlapokat és előfizetési felhívásokat 2019. április 30-ig... »

2018. június 12. kedd

Egykor együtt katonáskodó teológusok találkozóját tartották Tihanyban

A kötelező katonai szolgálatukat 1968-ban a Magyar Néphadsereg bajai gépkocsizó lövészezredében megkezdő teológushallgatók találkoztak bevonulásuk 50. évfordulója alkalmából június 8-án a Tihanyi Bencés Apátságban.

2018. június 12. kedd

Törökországban egyre több a keresztény, de nincsenek lelkipásztorok

Vannak, akik szeretnének megkeresztelkedni, nekünk viszont nincsenek papjaink, akik foglalkoznának velük – nyilatkozta Paolo Bizzetti kelet-törökországi jezsuita püspök, aki a monasztikus életet is szeretné újjáéleszteni Kappadókiában, a nagy egyházatyák hazájában.

2018. június 12. kedd

Szent Leonianusról emlékeztek meg szülőföldjén, Szombathelyen

A Szombathelyi Képtárban tartottak konferenciát június 8-án a Savariában született Szent Leonianus apátról és a korról, amelyben élt.

2018. június 11. hétfő

Megjelent a Vigilia júniusi száma

A Vigilia ez évi hatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2018. június 10. vasárnap

Apostoli atyák

A Szent István Társulat 1980-ban indította el Ókeresztény Írók című sorozatát, amely Vanyó László hosszú éveken át végzett áldozatos munkája révén jutott el a magyar olvasóközönséghez.

2018. június 10. vasárnap

A középkor kortárs krónikása – Valter Ilona régész egy életre szóló hivatás maradandó örökségéről

Valter Ilona a hazai archeológia elkötelezett képviselője, műemlékvédelmi szakember, kandidátus. Nemrég vette át a Stephanus-díjat. Természetes közvetlenségének köszönhetően azonnal túlléptünk az „ünnepi beszélgetés” merev hivatalosságán. A szemelgető múltidézésből egyfajta... »

2018. június 9. szombat

150 éve szentelték föl a szalézi főtemplomot, a torinói Segítő Szűz Mária-bazilikát

Június 9-én ünnepli a szalézi család a torinói Segítő Szűz Mária-bazilika, a szalézi rend főtemploma felszentelésének 150. évfordulóját.

2018. június 9. szombat

Kereszt-tények-ről – Székely János megyéspüspök válasza a gyűlölködő kommentekre

Brenner János boldoggá avatása kapcsán a Nyugat.hu oldalán jelent meg írás arról, hogy a szombathelyi Emlékműre kereszt került. A bejegyzés nyomán megszülető kommentek között akadt, amelyik írója az Egyházban gyilkost lát és tömegek lemészárlásával vádolja. Székely János... »

2018. június 9. szombat

A szombathelyi székesegyház történetével foglalkozó könyveket mutattak be

Két, a székesegyház történetével foglalkozó kötetet mutattak be május 30-án a szombathelyi városházán. Az eseményen Székely János szombathelyi megyéspüspök és Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere mondott köszöntőt.

2018. június 6. szerda

Hetvenöt éve van Jézus Szíve oltalmában Pécs

Hetvenöt évvel ezelőtt, a második világháború leggyötrelmesebb évében, június 6-án Pécs városát és lakóit Jézus Szent Szíve oltalmába ajánlották.

2018. június 6. szerda

Sümegi József tartott előadást az eucharisztikus gyökerű kegyhelyekről

A Szent István Tudományos Akadémia szervezésében június 4-én, hétfőn este Sümegi József történész „Eucharisztikus és Szent Vér-kegyhelyek a középkori Magyarországon” címmel tartott előadást a PPKE jogi karán. A rendezvényen részt vett Udvardy György pécsi megyéspüspök, az... »

2018. június 5. kedd

Kultúra és evangelizáció – Szent Bonifác püspök és vértanú

A Pécsi Püspökség múzeumpedagógiájának emblémája a székesegyház falmintázatában látható griffkölyök grafikai megfogalmazása. A gyerekek kedvence Szent Bonifác püspökről kapta nevét, akinek liturgikus emléknapja június 5.

2018. június 5. kedd

Szent Quirinus

Június 4. Pannónia egyik legismertebb szentjének, Szent Quirinusnak ünnepe. Sziszek városának első püspöke 309-ben szenvedett vértanúhalált, a hagyomány szerint Savariában, a mai Szombathely területén.

2018. június 4. hétfő

Az eucharisztikus kongresszusok célja

Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus teológiai bizottsága elnökének írását adjuk közre.

2018. június 4. hétfő

Egy pápai rendelkezés, mely 25 éve megváltoztatta a magyar katolikus egyház életét

A napokban többször hírt adtunk 25. születésnapjukat ünneplő egyházmegyékről. Bizonyára sokak fantáziáját megmozgatta, hogyan születnek az egyházmegyék. Összeállításunk azt mutatja be, miért volt szükséges új egyházmegyék kialakítása, valamint a régi egyházmegye-határok... »

2018. június 3. vasárnap

tovább »