EXKLUZÍV: Magyar nyelven is elérhető a gyorsan népszerűvé vált román pápaváró himnusz

Május 11-én mutatták be Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos himnuszát, melyet a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye tett közzé. Az erről szóló hírünket több tízezren olvasták. Sokan kérték, most elláttuk magyar felirattal a szívmelengető, örömteli... »

13:39

A zene fölemel Istenhez – Beszélgetés Szilas Imrével, a világ első beatmiséjének szerzőjével

Április 28-án a budapesti Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban szentmise keretében adták elő Szilas Imre 1967-ben szerzett Húsvéti beatmiséjét, melyhez azóta új tételeket írt. Az 1972 óta Amerikában élő, a bemutatóra hazalátogató szerzővel beszélgettünk.

2019. május 10., péntek

„Együtt járunk az úton” – Dallal várják a Szentatyát a fiatalok Csíksomlyóban

Egyházi ifjúsági zenei csoportok találkozóját tartották május 4-én a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium dísztermében, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Főlelkészség szervezésében. A Resurrexit találkozón a fiatalok a csíksomlyói pápalátogatás alkalmából írt... »

2019. május 10., péntek

Könyv jelent meg Sillye Jenő dalszerzőről

Zeneszerzői pályakezdésének ötvenedik évfordulóján az idei Nagymarosi Ifjúsági Találkozó alkalmából jelenik meg a Sillye Jenő életét, életművét bemutató interjúkötet „Szállj, dalom!” címmel.

2019. május 10., péntek

18. századi kéziratos kántor- és zarándokkönyvet mutattak be Kalocsán

Feltehetően a 18. század végétől több mint hetven éven át vezetett bátyai eredetű, kéziratos kántor- és zarándokkönyvet mutattak be május 8-án Kalocsán – közölte az MTI.

2019. május 9., csütörtök

Aktív, szeretetteljes közösséget találtam Máriabesnyőn – Beszélgetés Sztankó Attilával

Idén február 15-én az Úr magához szólította Stella Leontin atyát, a máriabesnyői Nagyboldogasszony-bazilika plébánosát. Utódjául Beer Miklós váci megyéspüspök Sztankó Attila zebegényi plébánost, egyházzenészt, gregoriánszakértőt nevezte ki. Vele beszélgettünk.

2019. május 5., vasárnap

Magyar templomi kórus turnézott Olaszországban

Az óbudai Szent Péter és Pál-templom Albert Schweitzer kórusa és zenekara Kenessey László karnagy vezetésével április végén Rómában és környékén járt.

2019. május 2., csütörtök

Hangáhítattal ünnepelték a feltámadást Békéscsabán

A Békés megyei szórványban élő görögkatolikusok vendége volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita Tamás-vasárnap előestéjén, április 27-én. „Húsvéti öröm a görögkatolikusoknál” címmel tartott előadást Békéscsabán, a belvárosi római katolikus plébánia közösségi... »

2019. május 2., csütörtök

Még 500 nap és eljön a nap… – Flashmobra várnak mindenkit a Szent István-bazilikához

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 2020. szeptember 13-án veszi kezdetét Budapesten. 500 nappal az esemény nyitánya előtt, május 2-án a katolikus világtalálkozóra irányítják a figyelmet a szervezők.

2019. május 1., szerda

Kántoroknak és liturgiában segédkezőknek szervezett találkozót a Nagybecskereki Egyházmegye

A nagybecskereki székesegyházban találkoztak a délvidéki egyházmegye kántorai és a liturgiában segédkezők április 27-én.

2019. április 30., kedd

„Hogy templomoddá válhasson a testem” – Interjú a szenvedés titkáról és a hit erejéről

Révúti Károlyné Editet 79 éves korában, 2017. augusztus 17-én súlyos baleset érte. Azért kerestük fel, hogy a hitéről, minden csüggedésen felülkerekedő természetéről, szenvedéseiben is az isteni akaratot fürkésző látásmódjáról kérdezzük.

2019. április 26., péntek

Reneszánsz hangképek húsvétra – A Sixtus-kápolna kórusának új CD-je

Négy évvel ezelőtt készült el az első stúdióalbumuk, ami különös, hiszen egy hivatalosan 1471 óta működő, de már több mint ezernégyszáz éves múltra visszatekintő együttesről beszélünk.

2019. április 21., vasárnap

Nagyböjti áhítat az esztergomi Keresztény Múzeumban

Kovács Zoltán, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet rektora elmélkedést, a papnövendékek pedig zenés áhítatot tartottak április 13-án, szombaton az esztergomi Keresztény Múzeumban.

2019. április 17., szerda

Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropólia

Liturgikus zenei tábort szervez 8–14 éves gyermekek számára a Görögkatolikus Metropólia. A tábort július 8–12. között szervezik meg Debrecenben.

2019. április 14., vasárnap

Másodszor szól a Kazetta – Újra zenei tábort rendeznek az eucharisztikus kongresszus jegyében

Második alkalommal rendezik meg 2019 júliusában a Kazetta katolikus zenei tábort a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Titkárságának támogatásával. A jelentkezés határideje: 2019. május 31.

2019. április 13., szombat

A székesegyházi kórusiskola növendékei énekeltek Vácon az örvendetes vasárnapon – KÉPRIPORT

Nagyböjt negyedik vasárnapján, március 31-én a Váci Székesegyházi Kórusiskola növendékei teljesítettek zenei szolgálatot a váci székesegyházban tartott délelőtti szentmisén, amelyet Varga László atya, az iskola művészeti vezetője celebrált.

2019. április 4., csütörtök

Jézus Krisztus kínszenvedése – Dombóváron is előadják Metastasio oratóriumának magyar feldolgozását

Békési-Marton Csaba számos egyházi mű szerzője. Pietro Metastasio 1730-ban megjelent, „Jézus Krisztus kínszenvedése” című librettójára írt oratóriumát március 30-án a dombóvári Nagyboldogasszony-templomban hallhatja a közönség. Harasztovics Arnold készített interjút a... »

2019. március 29., péntek

A Mátyás-templomban is lesz sorozatuk a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek

Hat bérletet indítanak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) a 2019/20-as évadban. A koncerteknek a Zeneakadémia, a Müpa, a Mátyás-templom és a Pesti Vigadó adnak otthont.

2019. március 28., csütörtök

Megáldották a győr-kismegyeri templom orgonáját

Nagyböjt második vasárnapján, március 17-én ünnepi szentmisére gyűlt össze a Győr kertvárosi részében található kismegyeri Szent Anna Lelkészség hívőközössége. Elkészült ugyanis a templom orgonája, melyet a szentmise keretében Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát áldott... »

2019. március 22., péntek

Intonációk bűnbánati, nagyböjti és nagyheti énekekhez

A győri Brenner János Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában megjelent Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, tanszékvezető tanár intonációsorozata, amelyet a zeneszerző a „Szent vagy, Uram!” énektár nagyböjti énekeihez komponált.

2019. március 22., péntek

tovább »