„Ó…” – Mit sóhajtanak az Ó-antifónák?

Fehérvári Jákó OSB elmélkedését adjuk közre a december 17. és 23. között, advent utolsó napjaiban a zsolozsma vesperásában elhangzó Ó-antifónákról.

2018. december 18. kedd

Ökumenikus karácsonyi hangversenyt rendeztek a nagyváradi székesegyházban

Gaudete vasárnap, advent 3. vasárnapján, december 16-án ökumenikus hangversenyt szerveztek a nagyváradi Nagyboldogasszony-székesegyházban a város keresztény felekezeteinek közreműködésével.

2018. december 18. kedd

Egyedülálló kezdeményezés a bakonybéli bencésektől: YouTube-os adventi playlistet állítottak össze

Tegnap az esztergomi szeminaristák videója, ma a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban élő bencések leptek meg bennünket is. Facebook-oldalukon ajánlják az adventi elmélyülést segítő, általuk összeállított YouTube-playlistet.

2018. december 14. péntek

Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök

Ökológiai és humanitárius megtérésre buzdított Beer Miklós püspök

Krisztus Király ünnepén, november 25-én Beer Miklós váci megyéspüspök a székesegyházban tartott ünnepi szentmise keretében lektorrá avatta Hajnal Bencét; reverendába öltözött Szabó Gábor papnövendék; diakónusi megbízatást kért és kapott Hugyecz Balázs és Ondi Alex.

2018. december 4. kedd

Egymillió csillag a Szent István-bazilikában

Jótékonysági hangverseny lesz december 5-én, szerdán a Szent István-bazilikában a Katolikus Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű országos szolidaritási akciójának budapesti állomásán.

2018. december 3. hétfő

Új lemezen szólal meg a győri székesegyház orgonája

Új CD jelent meg a Győri Hittudományi Főiskola (GYHF) Egyházzenei Tanszékének kiadásában „Orgonajáték a győri székesegyházból” címmel. A lemez eladásából befolyt összeggel a hangszer felújítását támogatják.

2018. december 3. hétfő

Egyházmegyei kórustalálkozót tartottak Nagyváradon

Az egyházzenei élet fellendítése céljából szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye immár hetedik alkalommal az egyházmegyei kórustalálkozót november 24-én a váradi székesegyházban. Tizenhárom kórus lépett fel, köztük három gyermekkórus.

2018. december 3. hétfő

„Nektek sokkal nehezebb üdvözülni!” – Egyiptomban koncertezett a Szent Angéla Gimnázium kórusa

A közelmúltban Egyiptomban koncertezett a budai Szent Angéla Ferences Gimnázium öregdiák-énekkara. A kórus vezetőjével, Semjénné Menus Gabriellával és két tagjával, Zsinka Márta és Sirák Blanka 12. osztályos tanulókkal beszélgetünk.

2018. december 2. vasárnap

Ferenc pápa előtt énekeltek a nemzetközi kórustalálkozó résztvevői

November 24-én délben a VI. Pál teremben a III. Nemzetközi Kórustalálkozó hétezer résztvevője énekelt Ferenc pápa előtt A Szentatya hozzájuk intézett beszédében rámutatott: az ének az evangelizálás eszköze is, segítheti, hogy Isten szava megérintse az emberek szívét.

2018. november 27. kedd

Egyházzenei napot tartottak Kaposváron

A Kaposvári Egyházmegyében szolgáló kórusok találkoztak november 24-én, szombaton a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban.

2018. november 27. kedd

Létavértesen tartották a Hajdúdorogi Főegyházmegye kántorainak hagyományos lelkigyakorlatát

November 16. és 18. között Létavértesen rendezték meg a Hajdúdorogi Főegyházmegye kántorainak idei második lelkigyakorlatát. A találkozóról Furó József pesterzsébeti kántor írt beszámolót.

2018. november 26. hétfő

Egyházzenei előkészület adventre és karácsonyra – Már lehet jelentkezni a váci szakmai napra

Szakmai napot tart a Harmat Artúr Központi Kántorképző december 1-jén Vácon, melynek középpontjában az advent és karácsony áll.

2018. november 23. péntek

Kántoroknak tartottak továbbképzést Egerben

Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét november 12-én az Érseki Papnevelő Intézetben tartott továbbképzésen részt vevő kántoroknak.

2018. november 22. csütörtök

Szent Cecília szűz, vértanú

Cecília ókeresztény szent, a szolgálatban hűséges, a szenvedésben diadalmas volt. A középkor végétől a tizennégy segítő szent egyike, az egyházi zene patrónája. 230 körül halt meg, ünnepét a 6. század óta november 22-én ülik.

2018. november 22. csütörtök

Magyarországon vendégszerepel a moszkvai patriarkátus kórusa

December 15. és 19. között „Karácsony az ősi Oroszországban” című műsorával Magyarországon vendégszerepel a moszkvai patriarkátus világhírű kórusa; fellépnek Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen, Győrben és Budapesten.

2018. november 19. hétfő

Egyházzenei találkozót szerveznek Győrben

December 1-jén, szombaton rendezik a Győri Egyházmegyében szolgáló egyházzenészek, kántorok és kórusok éves találkozóját a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

2018. november 18. vasárnap

Ősbemutatóra készül a váci Szent Cecília Kórus

Rendkívül tartalmas műsorral készül szokásos évzáró hangversenyére a váci székesegyház Szent Cecília Kórusa. Krisztus Király ünnepén, mely az egyházi év zárása, idén november 25-én, a hagyományokhoz híven Beer Miklós megyéspüspök celebrálja az este 6 órai szentmisét a... »

2018. november 17. szombat

Kórustalálkozó Balatonfűzfőn

November 5-én idén is megrendezték a balatonfűzfői Jézus Szíve-plébániatemplomban a Szent Imre-napi kórustalálkozót, melyen közel 150 iskolás gyermek vett részt.

2018. november 16. péntek

Werner Alajosra emlékeztek Máriaremetén

Az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) egykori központi igazgatójára, Werner Alajosra emlékeztek halálának 40. évfordulóján, november 8-án a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilikában. A kiváló lelkipásztor és egyházzenész hosszú időn át Máriaremetén teljesített... »

2018. november 11. vasárnap

tovább »