Missa Hungarorum címmel írt misét Sapszon Ferenc – Harmincéves a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola

Október 14-én, vasárnap este az Újpest-Kertvárosi Szent István-plébániatemplomban lesz az ősbemutatója Sapszon Ferenc „Missa Hungarorum” című miséjének. A Kossuth-díjas karnaggyal beszélgetünk.

2018. október 8. hétfő

Kántorok továbbképzése és találkozója a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián

Találkozót és továbbképzést szerveztek a Szombathelyi Egyházmegyében szolgáló kántorok számára szeptember 28–29-én a Martineum Felnőttképző Akadémián.

2018. október 4. csütörtök

Nyitott templomok napja Siófok-Balatonkilitin

A Nyitott templomok napja keretében a bizánci liturgikus és egyházművészeti hagyományokkal ismerkedhettek a siófok-balatonkiliti plébánia hívei és az érdeklődők szeptember 22-én.

2018. szeptember 28. péntek

A győri székesegyházban is megrendezték a Nyitott Templomok Napját

Az Ars Sacra Fesztivál és a Nyitott Templomok Napja rendezvény keretében, szeptember 15-én Bognár István városplébános bemutatta a győri Nagyboldogasszony-székesegyházat, majd éjszakai orgonahangversenyt hallgathattak a jelenlévők a Győri Egyházmegye főtemplomában.

2018. szeptember 24. hétfő

Képzés indul Szombathelyen egyházi zenei szolgálatot végzők számára

A Martineum Felnőttképző Akadémia szervezésében „Dávid sátra” elnevezéssel képzés indul azok számára, akik zenével, illetve énekkel szolgálnak vagy szeretnének szolgálni keresztény alkalmakon: dicsőítésen, imaórán, gitáros misén és más liturgikus eseményeken.

2018. szeptember 24. hétfő

Idén is lesz Szent Gellért Fesztivál

Immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Szent Gellért Fesztivált a Szeged-Csanádi Egyházmegye, az egyházmegye első püspöke, Szent Gellért vértanú ünnepéhez kapcsolódóan – idén szeptember 21. és október 1. között.

2018. szeptember 20. csütörtök

Görögkatolikus énekkarok találkoztak Kecskeméten

Megalapításának tizedik évfordulóját ünnepelte szeptember 15-én és 16-án a Kecskeméti Görögkatolikus Szervezőlelkészség. Az évforduló alkalmából a közösség kórustalálkozót rendezett, melyen nyolc – jórészt görögkatolikus – kórus lépett fel.

2018. szeptember 19. szerda

A visszaszólítás könyve

Dúdolj verset – Kobzos Kiss Tamás emlékezete címmel a 2015-ben elhunyt régizenész, népzenész, énekes versmondó, zenepedagógus Kobzos Kiss Tamás életét bemutató kötet jelent meg Csörsz Rumen István és Szerényi Béla szerkesztésében, a Magyar Hangszermíves Céh... »

2018. szeptember 16. vasárnap

Magyar kórus lépett fel a moszkvai katolikus székesegyházban

A székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus adott koncertet augusztus 19-én a moszkvai katolikus székesegyházban, a Szeplőtelen Fogantatás-katedrálisban.

2018. szeptember 13. csütörtök

Miguel Maury Buendía pápai nuncius megáldotta Zetelaka új orgonáját

Kisboldogasszony ünnepére készülve Zetelakán triduumot tartottak a közösség lelki megújulásáért. Szeptember 8-án Papp Antal plébános meghívására Miguel Maury Buendía romániai pápai nuncius kereste fel az egyházközséget, és a búcsúi szentmisében megáldotta az új... »

2018. szeptember 11. kedd

Szemben az árral – Katolikus könnyűzenei találkozót rendeztek Győrben

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén énekszó, gitár, dob és furulya hangja töltötte be a győr-ménfőcsanaki Nagyboldogasszony-templom falait: a Győri Egyházmegye katolikus könnyűzenét játszó zenekarai találkoztak immár 14. alkalommal.

2018. szeptember 11. kedd

Nemzetközi orgonahetet rendeznek Zalaegerszegen

Neves művészek – köztük Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, a párizsi Saint-Eustache-templom orgonistája és Fassang László orgona- és zongoraművész – szólaltatják meg a zalai megyeszékhely orgonáit szeptember 22. és 29. között, az első zalaegerszegi nemzetközi orgonahéten.

2018. szeptember 9. vasárnap

Zeneteológia és kánonjogi kérdések – Székfoglaló előadások a Szent István Tudományos Akadémián

Székfoglaló előadásokat tartottak a Szent István Tudományos Akadémia szeptember 3-i ülésén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) dísztermében. Az ülésen jelen volt többek között Udvardy György pécsi megyéspüspök, az MKPK alelnöke és Kocsis Fülöp görögkatolikus... »

2018. szeptember 4. kedd

Főegyházmegyei Veni Sanctét ünnepeltek Kalocsán

A váci Szent Cecília Kórus vendégszereplésével tartották szeptember 2-án a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ünnepélyes tanévnyitóját a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban. A szentmisét Bábel Balázs érsek mutatta be.

2018. szeptember 3. hétfő

Új intonációk a „Szent vagy, Uram!” énektár évközi szentmiseénekeihez

Maróti Gábor zeneszerző, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója közreadta a „Szent vagy, Uram!” népénektár évközi miseénekeihez komponált új, huszonnégy tételből álló intonációsorozatot.

2018. augusztus 31. péntek

Énekelj az Úrnak! – Soul- és gospelkoncert a kaposvári székesegyházban

Soul- és gospelkoncertet rendeztek augusztus 19-én, a IX. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) keretében a Nagyboldogasszony-székesegyházban.

2018. augusztus 24. péntek

Százhúsz fiatal énekel a péntek esti szentmisén a debreceni székesegyházban

Egy lengyelországi és három hazai kórus látja el a zenei szolgálatot augusztus 24-én, Szent Bertalan apostol ünnepén az esti szentmisén a debreceni Szent Anna-székesegyházban.

2018. augusztus 23. csütörtök

Elhunyt Aretha Franklin, a „soul királynője”

Augusztus 16-án, 76 évesen elhunyt Aretha Franklin, a „soul királynője”. A családja közleménye szerint az énekesnő helyi idő szerint csütörtökön délelőtt 9.50-kor hunyt el detroiti otthonában.

2018. augusztus 17. péntek

Szent művészet a templomokban és a templomok körül

Hűsítő egyházzenei, szakrális művészeti programokkal várta az érdeklődőket a Veszprémi Főegyházmegye több temploma, templomkertje. Zenei, irodalmi rendezvények helyszíne volt többek között a monostorapáti Nepomuki Szent János-plébániatemplom és a káptalanfüredi Angyalos... »

2018. augusztus 15. szerda

Bűnbánó Magdolna-búcsút ünnepeltek Felsőörsön

Márfi Gyula érsek, Adriányi Gábor prépost és Ajtós József László prépost mutatott be búcsúi szentmisét a Bűnbánó Magdolna-templomban július 22-én a Veszprém megyei Felsőörsön. Az ünnep alkalmából megáldották a préposti kúriát és az 1745-ben épült műemlék orgonát.

2018. augusztus 14. kedd

tovább »