Isten a szeretet, nem lehet nem szeretettnek lenni – „A belső várkastély”-ról a D18 Kávézóban

A budapesti D18-as könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című műve alapján. Az ötödik előadást március 25-én, pénteken este tartották. Az előadó Béri Renátó kármelita szerzetes, valamint Baráth Évi mentálhigiénés orvos... »

15:17

A vallási hagyományokról szólt a húsvét előtti püspöki katekézis Pécsett

Katolikus vallásgyakorlatokról és szokásokról tartott katekézist Udvardy György pécsi megyéspüspök március 22-én este Pécsett, a Dóm Kőtárban.

2018. március 23. péntek

Aktív szereplői vagyunk a szenvedéstörténetnek – Két résztvevő a pécs-tettyei ifjúsági passióról

Virágvasárnap – március 25-én – idén is megrendezik a szabadtéri ifjúsági passiót Pécsett, a Tettyén. Két szereplővel, Kereszti Rékával és Őri Ákossal készítettek interjút a próbákon átélt tapasztalataikról a Pécsi Egyházmegye honlapja számára. A beszélgetést szerkesztve... »

2018. március 22. csütörtök

Milyennek álmodta Isten a világot? – Új előadás-sorozat kezdődött a szombathelyi püspökségen

Új előadás-sorozat vette kezdetét március 21-én a szombathelyi püspöki palotában: hónapról hónapra a világunk kerül középpontba, más-más szempontok alapján. Első alkalommal Székely János megyéspüspök tartott előadást.

2018. március 22. csütörtök

Ferenc pápa a fiataloknak: Kiprovokáljátok, hogy kilépjünk a „mindig is így volt” logikájából

Március 19-én délelőtt a Szentatya jelenlétében megkezdődött a következő püspöki szinódust előkészítő, egyhetes preszinodális összejövetel plenáris ülése.

2018. március 20. kedd

A jövő felelőssége – Márciusi szabadegyetem Pécsett

Március 13-án folytatódott a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozata. A jövőért vállalt társadalmi és a környezeti felelősség kapcsán hozott döntésekről beszélt Udvardy György megyéspüspök, Fülöp Sándor ügyvéd és Lőrincz Kálmán, a Házat-Hazát Alapítvány... »

2018. március 20. kedd

Szenvedés: amikor nincsen miért, csak hogyan – A szombathelyi egyetemi lelkészség előadás-sorozata

Március 12-én Éger Csaba pszichológus és Németh Norbert egyetemi lelkész „Szenvedés válaszok nélkül – Amikor nincsen miért, csak hogyan” című előadásával folytatódott a „Párbeszédben a teológia és a pszichológia” című előadás-sorozat Szombathelyen.

2018. március 17. szombat

Isten és ember találkozásának új helye – Várnai Jakab OFM előadása a jeruzsálemi templomtérről

„A templomtéren – Mit árulnak el az ősi falak? Megérthetünk-e valamit a templomtér körül dúló feszültségekből? Hogyan nézzük mindezt keresztény szemmel?” – ezzel a címmel tartott előadást Várnai Jakab rektor március 6-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

2018. március 13. kedd

Látni akarom... – misztériumjáték Pasaréten

A Budapest–Pasaréti Egyházközség híveiből hetvenfős színházi csoport alakult, amely Jézus szenvedéstörténetét elevenítette meg két előadásban, március 9-én a plébániatemplomban a Meskó Zsolt által írt és rendezett misztériumjáték során.

2018. március 12. hétfő

A fogadott fiúság lelkéről – Előadás az örökbeadásról és az örökbefogadásról Sapientián

Gyakorlati ismereteken túl lélektani és teológiai megfontolások is előtérbe kerültek Illés Zita, a Baptista Szeretetszolgálat, Kézdy Anikó pszichológus és Papp Miklós görögkatolikus lelkész, a főiskola tanára előadásában március 8-án, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi... »

2018. március 9. péntek

Böjte Csaba volt a budapesti katolikus egyetemisták vendége

Böjte Csaba tartott előadást március 8-án a Műegyetemi Katolikus Közösség (MKK) meghívására. Az erdélyi ferences szerzetes az érzelmek fontosságáról beszélt a fiataloknak.

2018. március 9. péntek

Tudták, hogy hitükért meghalhatnak – Kálmán Peregrin a 20. századi magyar ferences vértanúkról

A Magyar Hagiográfiai Társaság évadnyitó ülésén, március 8-án Kálmán Peregrin OFM tartott előadást „Ferences mártírok a 20. században” címmel Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara (ELTE BTK) Történeti Intézetének Szekfű Gyula... »

2018. március 9. péntek

A szentmise volt a szatmári egyházmegye papi rekollekciójának témája

Nóda Mózes docens, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának tanára tartotta a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye papjainak tavaszi lelkigyakorlatát március 5. és 7. között.

2018. március 9. péntek

Bajorországban a Godspellt, Szegeden a passiót játssza a Liget Társulat

A Liget Társulat – amelynek produkciós vezetője Thorday Attila plébános – március 1-jén a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség és az augsburgi Szent László Magyar Katolikus Misszió meghívására turnéra indult Németországba a Godspell című musicallel.

2018. március 1. csütörtök

Magyar ásatások Szíriában – Régészeti előadás Rómában

Szíriában végzett régészeti feltárásairól és kutatómunkájáról tartott előadást Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszékének vezetője február 22-én Rómában, a máltai lovagrend magisztrális villájában.

2018. március 1. csütörtök

Harc a pletyka ellen (is) – Keresztény szerda Szentgotthárdon

Az oltalmazó szeretet elítéli a bűnt, de felemeli a bűnöst – mondta többek közt Pete Polgár Máté plébániai kormányzó azon az előadáson, melyet a keresztény szerda esték sorozat keretén belül, február 21-én tartottak a szentgotthárdi Refektóriumban.

2018. március 1. csütörtök

Nevelhetünk-e úgy, mint a szentek? – Kürnyek Róbert előadása Győrben

A Győri Hittudományi Főiskolán február 21-én tartották a „Hitünk és életünk” szabadegyetem idei tanévének hatodik előadását. Kürnyek Róbert plébános, a főiskola Szombathelyi Képzési Központjának oktatója napjainkban is aktuális témát választott: a gyermekek nevelése a... »

2018. március 1. csütörtök

Prokopp Mária tartott előadást a Budavári Madonnáról

Prokopp Mária volt a „Budavári beszélgetések” programsorozat vendége február 2-án. A művészettörténész a kétéves munkával helyreállított, a Mátyás-templom Máltai lovagtermében tavaly év végén kiállított különleges Madonna-szobrot mutatta be az érdeklődőknek.

2018. március 1. csütörtök

Szexuális nevelés keresztény szemmel – Folytatódott a Szülők Akadémiája Szekszárdon

A szekszárdi Szent József Iskolaközpont tizenegy éve szervez előadás-sorozatot „Szülők akadémiája” címmel. Február 23-án Hodász András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkésze, blogger tartott előadást a szexuális nevelésről.

2018. február 28. szerda

Hogyan gondolkodjunk ma a családról? – A Széchenyi Társaság vitaestje

Hogyan gondolkodjunk a családról? Milyen esélyei vannak ma Magyarországon a hagyományos családnak? – ezekre a kérdésekre keresték a Széchenyi Társaság meghívását elfogadó résztvevők Bíró László püspök és K. Gyurkó Katalin, a NOE elnöke vezetésével február 27-én Budapesten, a... »

2018. február 27. kedd

tovább »