„Ne borongjunk a »régi dicsőségünkön«, hanem most akarjunk megtérni” – Papi zarándoklat Máriagyűdön

Május 21-én búcsún vett részt a Pécsi Egyházmegye papsága Máriagyűdön. Udvardy György megyéspüspök meghívására Varga László kaposvári főpásztor tartott előadást.

2019. május 23., csütörtök

Lehetséges a gyógyulás, lehetséges az újjászületés – Nagymarosi Ifjúsági Találkozó 2019 tavaszán

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó idei tavaszi alkalmát május 18-án rendezték meg – az előadások, műhelybeszélgetések a gyógyulás szentségeiről (a szentgyónásról és a betegek kenetéről) szóltak. A délutáni szentmise főcelebránsa Beer Miklós váci megyéspüspök volt.

2019. május 18., szombat

Végtelen titok képmásai vagyunk – Egy Srí Lanka-i jezsuita szerzetes az erőszakmentességről

A Párbeszéd Háza „Jezsuita hivatások” című programsorozata keretében május 17-én, Budapesten Christlin Rajendram, Srí Lanka-i jezsuita szerzetes tartott előadást, aki az amerikai székhelyű, nemzetközi Center for Nonviolent Communication (Erőszakmentes Kommunikációs Központ)... »

2019. május 18., szombat

Lengyel professzor tartott előadást Báthory Istvánról a Pázmányon

Április 29-én Henadzi Siemianczuk, a Varsói Egyetem Belarusz Intézetének oktatója tartott előadást Báthory István erdélyi fejedelemről és lengyel királyról a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A lengyel nyelvű előadást Maciej Szymanowski tolmácsolta.

2019. május 17., péntek

A marosvásárhelyi katolikus gimnázium igazgatója tartott előadást a Római Magyar Akadémián

A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, Tamási Zsolt József május 8-án részt vett a Vatikánban az általános kihallgatáson, majd előadást tartott a Római Magyar Akadémián. Római tartózkodása idején a Vatikáni Rádió készített vele... »

2019. május 15., szerda

„A legnagyobb dolgok egyszerűek” – Nemeshegyi Péter estje a Párbeszéd Házában

Május 10-én, pénteken a Jezsuita hivatások sorozat alkalmaként Nemeshegyi Péter-estet rendeztek a Párbeszéd Házában. Írásunk előadása főbb pontjainak lejegyzett változata.

2019. május 14., kedd

Nigériai keresztény vezetők tettek tanúságot Budapesten

Matthew Hassan Kukah, a nigériai sokotói egyházmegye püspöke és Dacholom Datiri, a Church of Christ of Nigeria protestáns felekezet elnöke tartott előadást május 13-án Budapesten az afrikai országot sújtó keresztényüldözésről és az ott élő hívek helytállásáról.

2019. május 14., kedd

Hogy megfogják a ruhánk szegélyét – Palánki Ferenc előadása az Eucharisztiáról Debrecenben

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében programsorozatot indított a debreceni Megtestesülés-templomban, melynek utolsó alkalmán, május 4-én Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök tartott... »

2019. május 9., csütörtök

„Az Eucharisztia a teremtést megelőzve létezett” – Barsi Balázs előadása Székesfehérváron

Barsi Balázs ferences szerzetes „Eucharisztia és a teremtés misztériuma” című előadásával folytatódott a felkészülés a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban április 29-én.

2019. május 8., szerda

Az Élet Napjára készülnek a Párbeszéd Házában – Beszélgetés Sajgó Szabolccsal és Palojtay Mártával

Május 11-én, szombaton Élet Napja címmel programot rendez a Párbeszéd Háza. Olaj Anett Sajgó Szabolcsot, a Párbeszéd Háza igazgatóját és Palojtay Mártát, az egyik előadót, a kárpátaljai Család és Élet Egyesület vezetőjét kérdezte a program kapcsán.

2019. május 2., csütörtök

Valódi segítség a meddőségkezelésben – Anna Halpine tartott előadást a Párbeszéd Házában

Mi a kapcsolat a hormonok és az emberi méltóság között? Hogyan válik a nők egészsége politikai témává? Többek között ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni Anna Halpine, a World Youth Alliance (Világ Ifjúsági Szövetség) alapítója a budapesti Párbeszéd Házában április... »

2019. május 1., szerda

Az Egyház legnagyobb imádsága – Dolhai Lajos előadása az eucharisztikus imáról

A Szent István Társulat havonta megtartott esti rendezvénysorozatának keretében április 29-én, hétfőn Dolhai Lajos rektor, egyetemi tanár „Az eucharisztikus kánonok teológiája – A szentmise legfontosabb imádságának liturgikus-teológiai elemzése” címmel tartott előadást a PPKE jogi... »

2019. április 30., kedd

Jézus Krisztus mint törvényhozó – Folytatódott a pécsi katekézissorozat

A pécsi Dóm Kőtárban zajló katekézissorozat április 25-i alkalmán Jézus Krisztust mint törvényhozót állították a középpontba. Az esti szentmise utáni előadást rendhagyó módon nem a főpásztor, hanem Nyúl Viktor pasztorális helynök, biblikus teológus tartotta.

2019. április 30., kedd

Egységet teremteni a rendezetlenségből – Szabadegyetemi előadás Pécsen a mértékletesség erényéről

A mértékletesség témakörével foglalkozott a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi konferenciasorozatának következő előadása április 24-én. A tavaszi félévben a sarkalatos erényeket veszik sorra.

2019. április 26., péntek

Megáld, megtör és kioszt – Családpasztorációs papi találkozót tartottak Budapesten

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családbizottsága családpasztorációs papi találkozót rendezett április 25-én Budapesten. A konferencia témája az Eucharisztia, a papság és a házasság szentségének kapcsolata volt.

2019. április 25., csütörtök

Legyen a mi életünk is fénylő élet! – Húsvéti készület Székely János püspökkel Kapuváron

A Gartai Népfőiskola meghívására április 14-én, vasárnap délután Kapuvárra látogatott Székely János püspök. Megindító előadása, gondolatai igazi, nagyhétre készítő lelkigyakorlatként szolgáltak.

2019. április 16., kedd

A Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról tartottak konferenciát Budapesten

A Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról rendezett konferenciát április 12-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Történettudományi Intézete és a Dunamelléki Egyházkerület Ráday Gyűjteménye a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen.

2019. április 12., péntek

Pillantás a jezsuita rend gépházába – Lukács János tartott előadást a Párbeszéd Házában

„Miért nem változtatnak meg bennünket olyan mélyen a lelkigyakorlatok, ahogyan azt szeretnénk?” Elsősorban erre a kérdésre igyekezett választ adni Lukács János jezsuita szerzetes, a Manréza Lelkigyakorlatos Ház vezetője a budapesti Párbeszéd Házában április 10-én tartott... »

2019. április 11., csütörtök

Az Eucharisztia átemel a gondjainkból Isten oldalára – Bosák Nándor időseknek tartott előadást

A „NEKtek, Veletek!” egyházmegyei programsorozat április 6-i alkalmára ezúttal az időseket és betegeket várták Debrecenben, a Megtestesülés-templomban, ahol Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök tartott előadást.

2019. április 9., kedd

Mit jelent férfinak lenni? – Kerekasztal-beszélgetés a Sapientián

„A férfilét feladata és kihívásai” címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést április 4-én Budapesten a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézete, résztvevői Somogyiné Petik Krisztina és Asztalosné Elekes Szende pszichológusok, valamit Papp Miklós... »

2019. április 5., péntek

tovább »