Megújult a vámosgyörki kántorház

A Heves megyei Vámosgyörk római katolikus plébániája 24,5 millió forintos pályázati támogatással modern közösségi épületet varázsolt a leromlott állapotú kántorházból.

2018. június 22. péntek

A kamalduli rend alapítója – Szent Romuald apát

A kamalduli rend alapítójára emlékezünk június 19-én. Szent Romuald a 11. században elterjedő remetemozgalmak nagy alakja volt, aki összhangba hozta a remeteséget a kolostori közösségi élettel.

2018. június 19. kedd

Egy emberarcú kastély: Bonchida

Szemet-lelket gyönyörködtető kirándulásként érdemes ellátogatnunk a bonchidai kastélyba, amely Erdély egész művészettörténetének nemes összefoglalása.

2018. június 17. vasárnap

Tükörtojás tálalva – Látogatás az Epreskertben

A Képzőművészeti Egyetem tanév végén megrendezett kiállításai mindig tartogatnak meglepetéseket. Az epreskerti Székely Bertalan-, Lotz- és Benczúr-műtermekben, a Stróbl-műteremházban és a többi pavilonban, meg persze az Andrássy úti főépületben sokféle alkotást láthatunk... »

2018. június 16. szombat

Kincsek éjszakája a pécsi püspökségen

A pécsi püspökség idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz június 23-án. Az idei rendezvény kiemelt városa Pécs – témája a család.

2018. június 16. szombat

Meszlényi Zoltán ereklyéjével gazdagodott a nyolcvanöt éves zagyvapálfalvai templom

Az 1961 óta Salgótarjánhoz tartozó Zagyvapálfalva Jézus Szíve-templomát nyolcvanöt éve szentelték fel. A templombúcsú ünnepén, június 10-én Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét.

2018. június 14. csütörtök

A főváros építőmesterei – Kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban

A Budapesti Történeti Múzeum „Akik Budapestet építették 3.0” című kiállításának a kurátorok az „Építészet és ízlés a 19–20. századi iparosoktatásban” alcímet adták, így utalva azokra, akik tevőlegesen részt vettek a városépítésben.

2018. június 10. vasárnap

A középkor kortárs krónikása – Valter Ilona régész egy életre szóló hivatás maradandó örökségéről

Valter Ilona a hazai archeológia elkötelezett képviselője, műemlékvédelmi szakember, kandidátus. Nemrég vette át a Stephanus-díjat. Természetes közvetlenségének köszönhetően azonnal túlléptünk az „ünnepi beszélgetés” merev hivatalosságán. A szemelgető múltidézésből egyfajta... »

2018. június 9. szombat

150 éve szentelték föl a szalézi főtemplomot, a torinói Segítő Szűz Mária-bazilikát

Június 9-én ünnepli a szalézi család a torinói Segítő Szűz Mária-bazilika, a szalézi rend főtemploma felszentelésének 150. évfordulóját.

2018. június 9. szombat

Jelentősen megújul a Csornai Premontrei Apátság

Turisztikai látogatóközpontot alakítanak ki, megszépül a helyiek által használt park, valamint egy idősek otthona is létesül az apátság mellett – jelentették be a Csornai Premontrei Apátságban június 6-án tartott projektindító sajtótájékoztatón.

2018. június 8. péntek

Megáldották a beregdaróci görögkatolikus parókia felújított épületét

Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke áldotta meg június 2-án a beregdaróci görögkatolikus parókia felújított épületét.

2018. június 6. szerda

A szombathelyi székesegyház történetével foglalkozó könyveket mutattak be

Két, a székesegyház történetével foglalkozó kötetet mutattak be május 30-án a szombathelyi városházán. Az eseményen Székely János szombathelyi megyéspüspök és Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere mondott köszöntőt.

2018. június 6. szerda

„Brenneresek a Brenner-villáért” – Diákok pályázata a vértanú szülőházának megmentéséért

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár előadótermében május 31-én mutatta be a „Brenneresek a Brenner-villáért” című pályázati anyagot a szombathelyi Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium három gimnazista diákja.

2018. június 5. kedd

Városképformálás felsőfokon – Skardelli György „kortárs hivatásáról” és az építészet felelősségéről

A főváros egy meghatározó, városképi jelentőségű régi-új épületegyüttese, a Puskás Ferenc Stadion tervezőjével, Skardelli Györggyel beszélgettünk, eddigi pályafutásának más fontos állomásait is érintve.

2018. június 2. szombat

Harangmegáldás a kárpátaljai Vezérszálláson

Épülő templom harangját áldotta meg május 24-én a kárpátaljai Vezérszálláson Majnek Antal munkácsi megyéspüspök.

2018. június 2. szombat

Átadták a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár épületét

Valamivel több, mint egy évvel az alapkőletétel után, május 31-én átadták és megáldották a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár épületét, ami Vácott, a Konstantin tér és a Báthori utca saroktelkén épült fel.

2018. június 1. péntek

Mit ér az út, ha nem a templomba vezet? – Kétszáz éves a nyírkarászi templom

A nyírkarászi görögkatolikus templom felszentelésének 200. évfordulóját ünnepelték május 27-én a Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök által vezetett Szent Liturgián.

2018. június 1. péntek

Megáldották a szerencsi katolikus iskola kápolnáját

Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg május 26-án a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola kápolnáját, melyet az iskola védőszentje, Kalkuttai Szent Teréz tiszteletére alakítottak ki. Az esemény az egész héten át tartó Bolyai Napok lezárása volt.

2018. május 31. csütörtök

Épül az erdélyi Kiskászon új temploma

Már felhúzták az új templom falait a Kovászna megyei Kiskászonban, a közigazgatásilag Kézdiszentlélekhez tartozó apró településen, a megrongálódott római katolikus templom tőszomszédságában található telken, amelyet az Egyház megvásárolt.

2018. május 31. csütörtök

Német búcsút ünnepeltek Máriakéménden

Második alkalommal szervezte meg a máriakéméndi német önkormányzat és a Mecsek Egyesület a német búcsút május 27-én. A hagyományosan Szentháromság vasárnapján ünnepelt búcsú helyszíne a máriakéméndi Nagyboldogasszony-kegytemplom volt.

2018. május 30. szerda

tovább »