Egy fejezet Pest középkorából – A belvárosi templom Mátyás-oratóriuma

A budapesti Belváros talán legizgalmasabb épülete a közel kétezer év lenyomatát őrző Nagyboldogasszony-templom, amely gótikus szentélyével és a barokk átépítés burkán is átsugárzó középkori részleteivel – mérműves ablakain és pálcatagozatos ajtókeretein át – Pest egész... »

18:33

Segítséget kérnek az esztelneki ferences kolostor felújításához

Akadályokba ütközik a Kovászna megyei Esztelnek ferences kolostorának felújítása, ezért Szilveszter barát, a kolostor házfőnöke adományozásra szólító kérést tett közzé blogján. A műemlék épület állapota miatt a felújítás már tavaly októberben elkezdődött.

2019. február 14. csütörtök

Négy templomot rongáltak meg Franciaországban a múlt héten

Február elején sorozatos rongálás, némely esetben megszentségtelenítés áldozatául estek franciaországi katolikus templomok.

2019. február 13. szerda

Az utolsó vacsora jégszobra is látható a Fogarasi-havasokban épült jéghotelben

Idén immár tizenötödik alkalommal építették fel a Fogarasi-havasokban, a Bâlea-tónál a Közép-Kelet-Európában unikumnak számító jéghotelt, melyben egy kápolnát is kialakítottak.

2019. február 12. kedd

Assisi Szent Ferenc nevét viseli majd az új katolikus templom Abu-Dzabiban

Ferenc pápa arábiai utazása előtt említette, hogy útja egyik célja az, hogy új templomok épülhessenek az Egyesült Arab Emírségekben – ez a vágy valóra is válik, hisz a vallásközi kapcsolatok jegyében a közeljövőben két új istentiszteleti hely létesül Abu-Dzabiban.

2019. február 8. péntek

Szent László-freskótöredékre bukkantak a marosvásárhelyi vártemplom felújításakor

Szent Lászlót ábrázoló részlet került elő a marosvásárhelyi református templom felújítása során. Több erdélyi freskó mutatja be a híres Szent László-legenda leánymentő jelenetét, ez a falkép azonban egyedülálló.

2019. február 6. szerda

Lenyűgöző fotók a Bosnyák téri templom alapkőletételéről

Boldog Meszlényi Zoltán püspök is felbukkan azokon a fényképeken, melyeket a napokban tett közzé a budapest-zuglói Páduai Szent Antal-plébánia. A képek a Bosnyák téri templom alapkőletételét örökítették meg 1941. december 14-én.

2019. február 6. szerda

Megújult az ikervári plébánia

Püspöki szentmise keretében áldották meg február 2-án a plébánia felújított épületét a Vas megyei Ikerváron.

2019. február 6. szerda

Újabb elhagyott rendház kel életre Erdélyben

Közös sajtótájékoztatón egyeztetett február 4-én Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke és Fejér László Ödön szenátor a kézdivásárhely-kantai egykori minorita rendház hasznosításáról. Az épületben ifjúságsegítő... »

2019. február 6. szerda

Virtuálisan is látogatható lesz a temesvári székesegyház

Mint arról korábban beszámoltunk, január 28-án megkezdődött a temesvári Szent György-székesegyház felújítása. Temesvár legjelentősebb barokk épületének nemsokára saját honlapot is készítenek, melyen virtuálisan is meg lehet majd látogatni a templomot.

2019. február 5. kedd

Barátság, szeretet, a végtelen Úrnak pedig tisztelet – Ünnep a Havanna-lakótelepen

A fővárosi Havanna-lakótelepen található Szent László plébánia felújított templomát áldotta meg Erdő Péter bíboros, prímás február 3-án. Ezt követően a főpásztor Gábor Elemér plébániai kormányzóval, illetve a környék papjaival szentmisét mutatott be, melynek végén a hívek... »

2019. február 3. vasárnap

Két gyomai eklézsia

2019-ben ünnepli Gyomaendrőd, ez a Gyoma és Endrőd községek 1981-es egyesítéséből született Békés megyei település azt, hogy harminc évvel ezelőtt, 1989-ben elnyerte a városi rangot. Erre az évfordulóra is emlékezünk, amikor egy kis „albumot” adunk közre két nevezetes gyomai... »

2019. február 2. szombat

Négy éven belül teljesen megújul a győri Káptalandomb

A Győri Egyházmegye Káptalandombon megvalósuló fejlesztéseiről január 31-én tartottak sajtótájékoztatót a győri Hotel Konferencia dísztermében.

2019. február 1. péntek

Egykori kápolna falára bukkanhattak az Erzsébet hídnál

Vélhetően a Szent Mihály-kápolna néven ismert egykori épület egy újabb részét találták meg a Főtáv földmunkálatai közben az Erzsébet híd pesti lehajtójánál. A budai oldalon korábban egy pincerendszerre bukkantak – mondta el a feltárást vezető régész január 30-án az... »

2019. január 31. csütörtök

Új aula épült a Tomori Pál Gimnáziumban Kiskunmajsán

A kiskunmajsai Tomori Pál Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium régi álma valósult meg azzal, hogy a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a magyar kormány támogatásával megépült az iskola új aulája. Az épületet Bábel Balázs érsek áldotta meg január 28-án, hétfőn.

2019. január 30. szerda

Péntektől látogatható a Dömötör-torony, Szeged legrégebbi épülete

Februártól látogatható lesz Szeged legrégebbi épülete, a Dömötör-torony. A 11. századi alapokon nyugvó épületet a nagyközönség ritkán láthatta – péntektől idegenvezetéssel bárki megnézheti.

2019. január 29. kedd

Megkezdődött a temesvári székesegyház felújítása

Megkezdték a temesvári Szent György-székesegyház felújítási munkálatait január 28-án. A 18. században épült katedrális története során először esik át jelentős mértékű rehabilitáción.

2019. január 29. kedd

Orosz Atanáz püspök szentelte meg a tiszaújvárosi templom új oltárát

A tiszaújvárosi parókia egyike a Miskolci Egyházmegye legfiatalabb közösségeinek, 1991-ben alakult itt szervezőlelkészség. Közel negyedszázados templomépítési folyamat ért most a végéhez – mondta Orosz Atanáz január 27-én, az új oltár megszentelésekor.

2019. január 29. kedd

Új fényben ragyog a Szent Péter-bazilika

A Szent Péter-bazilika új világításának hivatalos átadását január 25-én, pénteken, Szent Pál apostol megtérése – pálforduló – ünnepén este tartották, bár a karácsonyi éjféli misére már egyszer bekapcsolták az új fényeket.

2019. január 28. hétfő

Kihirdették a Budakalász magja 2018 nyerteseit

Kihirdették a „Budakalász magja 2018” című pályázat nyerteseit a helyi Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtárban. A fiatal építészeket megszólító versenyt tavaly hirdette meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a budakalászi Kálvária-domb rekonstrukciójára.

2019. január 27. vasárnap

tovább »