Sátánista fiatalt gyanúsítanak a karéliai történelmi fatemplom felgyújtásával

Egy tizenöt éves sátánista fiút gyanúsítanak azzal, hogy augusztus 10-én, pénteken felgyújtott egy 18. századi templomot az északnyugat-oroszországi Karéliában.

2018. augusztus 14. kedd

Búcsúi szentmise Nován

Templomuk védőszentjét, Nagyboldogasszonyt ünnepelték a novai hívek augusztus 12-én. Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be szentmisét a Mária-ünnepen, amelyen a templom építésének 240. évfordulójáról is megemlékeztek.

2018. augusztus 12. vasárnap

Székesfehérvár fogadalmi szentmiséjére érkezik a missziós kereszt

Augusztus 10-én a székesfehérvári püspöki palotában sajtótájékoztatót tartottak az egyházmegye közelgő ünnepi eseményeiről: a fogadalmi szentmisére érkezik a városba az eucharisztikus kongresszus missziós keresztje; idén is átadják a Szent Istvánról elnevezett érdemérmet és... »

2018. augusztus 11. szombat

Fogadalmi búcsút ünnepeltek Atyhában

Az atyhaiak a sorozatos természeti csapások miatt 1928-ban elhatározták, hogy fogadalmi ünnepet választanak és kápolnát építenek. A választás augusztus 6-ára, Urunk színeváltozásának ünnepére esett, azóta ezen a napon minden évben búcsút tartanak a Hargita megyei falu fogadalmi... »

2018. augusztus 9. csütörtök

Több mint 5500 brit templom, köztük híres székesegyházak is átálltak a megújuló energiaforrásokra

Több mint 5500 brit templom tért már át megújuló energiaforrások használatára, beleértve az Egyesült Királyság leghíresebb katedrálisai közül is néhányat, hogy segítsék az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

2018. augusztus 6. hétfő

Nagyrészt magyar állami támogatásból újul meg a marosvásárhelyi Vártemplom

Nagyrészt magyar állami támogatásból újul meg a marosvásárhelyi Vártemplom, amely Székelyföld legjelentősebb gótikus épületegyüttese – adta hírül augusztus 2-án a Krónika című erdélyi napilap.

2018. augusztus 4. szombat

Magyar zarándoklat Egyiptomba, a kopt keresztények földjére

Június 22. és 29. között a Magyar Pálos Rend lelkivezetésével magyar zarándokcsoport látogatta végig a Keleti-sivatag, a Vádi el Nátrun és Kairó kopt keresztény kolostorait és templomait; a csoportot fogadta II. Tavadrosz kopt pátriárka is. Stoll Ágnes útibeszámolóját adjuk... »

2018. augusztus 1. szerda

Templommegáldás és búcsú Székelyudvarhely-Kadicsfalván

Szent Anna és Joachim ünnepére fejeződött be a székelyudvarhely-kadicsfalvi templom felújítása. A munka a hívek összefogásával valósult meg. A július 29-i hálaadó ünnepséget háromnapos lelkigyakorlat előzte meg.

2018. július 30. hétfő

Püspöki szentmise a jubileumát ünneplő Miród-forrásnál

Július 28-án áldotta meg Székely János szombathelyi megyéspüspök a Kemestaródfa mellett, a Miród-forrásnál lévő oltár fölé emelt tetőzetet, valamint az új tabernákulumot és az ott elhelyezett Jézus Szíve-képet.

2018. július 29. vasárnap

Kapui Gyula – Lendvai Rezső – Vas Csaba: A Szombathelyi Székesegyház toronyórái

Május végén mutatták be a szombathelyi városházán „A Szombathelyi Székesegyház toronyórái” című kötetet. A több mint 170 éves toronyóra történetét feldolgozó kiadványt ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2018. július 29. vasárnap

„A hit bástyái” címmel fotókiállítás nyílt a váci Althann Vendégházban

„A hit bástyái” címmel időszakos fotókiállítás nyílt július 26-án Vácott, a lelkigyakorlatoknak is gyakorta helyet adó Althann Vendégház és Konferenciaközpontban.

2018. július 27. péntek

A legfontosabb az élő közösség – Majnek Antal felszentelte a vezérszállási templomot

Egy év munkával épült fel a kárpátaljai Vezérszálláson az új templom. A Volóci járásban található falu Szent Mária Magdolna-templomát védőszentjének ünnepén, július 22-én szentelte fel Majnek Antal püspök.

2018. július 26. csütörtök

A hazának hű őre és oszlopa – Szepesy Ignác emlékezete III.

180 évvel ezelőtt, 1838 júliusában hunyt el Szepesy Ignác, a Pécsi Egyházmegye 71. püspöke. A tudomány- és irodalompártoló főpásztorra emlékezett a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya. Schmelczer-Pohánka Éva írását... »

2018. július 24. kedd

Megáldották az új keresztutat és Krisztus-szobrot a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban

Adományoknak köszönhetően elkészült a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kápolnájának keresztútja és Feltámadt Krisztus-szobra. Hajas László alkotásait Takács András kórházlelkész áldotta meg július 15-én.

2018. július 24. kedd

Barangolások a Balaton mentén

A nyári vakáció szép tavunk szép környékének felfedezésére is kiváló alkalom. Balaton környéki kiránduló és zarándokhelyeket ajánlunk olvasóinknak.

2018. július 22. vasárnap

Az égből kapta vissza toronysisakját a Szent Bertalan-templom Gyöngyösön

Látványos szakaszához értek július 18-án a gyöngyösi műemlék Szent Bertalan-templom rekonstrukciós munkái: daruval helyezték vissza az északi torony megújult kupoláját. Ezután a déli torony tetőszerkezetét távolítják el, ahonnan a felújításra váró harangot is kiemelik.

2018. július 19. csütörtök

„Jó dolog nekünk Krisztushoz tartozni” – Megáldották a felújított tarcali templomot és plébániát

Július 15-én, vasárnap Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal felújított háromszáz éves templomát és a plébániaépületet.

2018. július 19. csütörtök

Csak a háborúkban hallgattak el... – Látogatóban a Szent István-bazilika harangtornyaiban

A kereszténység egyik ősi vallási jelképe, szakrális tárgya a harang. Harang zúg ünnepekkor, a gyász idején, messzire szólt a félrevert harang tűz vagy árvíz esetén, s még ma is harangszó hívja szentmisére az embereket.

2018. július 18. szerda

Újratemették a szigetvári barátokat Budapesten

Szigetvári ferences szerzeteseket temettek újra Budapesten, a Margit körúti ferences kolostorban. A szertartást Dobszay Benedek OFM tartományfőnök végezte június 18-án, az Országúti plébániához tartozó kriptában.

2018. július 15. vasárnap

Megújult a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda

140 millió forintos kormányzati támogatással, mintegy 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda, amelyet július 12-én, csütörtökön adtak át.

2018. július 13. péntek

tovább »