Restaurálják Don Bosco szobáit Valdoccóban

December 3-tól felújítás miatt nem látogathatók Don Bosco valdoccói szobái – azok a helyiségek, ahol Bosco Szent János életének legnagyobb részét töltötte.

2018. december 13. csütörtök

Felszentelték a hajdúböszörményi parókiát

Felépült a hajdúböszörményi parókia, melyre közel egy évszázada várt a helyi görögkatolikus egyházközség. Az új épületet december 9-én szentelte fel Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita.

2018. december 12. szerda

Szent Borbála tiszteletére avattak kápolnát a római tűzoltók

A római katasztrófavédelmi főigazgatóság épületében Roberto Dotta, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika apátja szentelte fel a kápolnát Szent Borbála tiszteletére december 4-én.

2018. december 11. kedd

Átadták a felújított esztergomi kerektemplomot

Elkészült az esztergomi Szent Anna-templom, közismertebb nevén kerektemplom külső felújítása. A három évig tartó munkálatok után a templom homlokzatát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg december 9-én.

2018. december 10. hétfő

Újjászületett a romokból az Üdvözült Lelkek temploma L’Aquilában

December 6. és 8. között rendezik meg az újjászületés ünnepét a közép-olaszországi városban annak örömére, hogy olasz és francia állami támogatással helyreállították a 2009-es súlyos földrengésben megsérült Segítő Szűz Mária-templomot, közismert nevén az Üdvözült Lelkek... »

2018. december 5. szerda

„A szeretet hőfoka határozza meg ünnepnapjainkat” – Megáldották a felújított lengyeltóti plébániát

Varga László kaposvári megyéspüspök december 1-jén megáldotta a felújított plébániaépületet Lengyeltótiban. A Somogy megyei település ünnepe a Szent Jakab-templomban szentmisével folytatódott.

2018. december 4. kedd

Pásztó feltárt középkora – Valter Ilona fő művének bemutatója a Nemzeti Múzeumban

Augusztusi helyszíni debütálását követően, november 30-án a Nemzeti Múzeumban mutatták be Valter Ilona „Pásztó a középkorban” című – fél évszázadnyi feltáró munkát összegző – reprezentatív könyvét.

2018. december 3. hétfő

Ferenc pápa: Az Egyház javainak szükség esetén a szegények javát kell szolgálniuk

„Isten már nem lakik itt? Istentiszteleti helyek küldetésváltása és az egyházi javak átfogó kezelése” címmel november 29-én és 30-án kétnapos nemzetközi konferenciát tartottak a Pápai Gergely Egyetemen. Ferenc pápa üzenetet küldött a résztvevőknek.

2018. december 3. hétfő

Örökbe fogadták templomukat a nagykárolyi diákok

Tizenhárom fős csapattal csatlakozott a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket” programjához. A fiatalok a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templomot gondozzák és... »

2018. november 29. csütörtök

Emlékkonferenciát rendeztek Glattfelder Gyula püspök és Foerk Ernő építész tiszteletére

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében, a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttműködve szervezte meg november 22-én a Gál Ferenc Főiskola (GFF) a „Tanuljuk meg Szűz Máriától Krisztust hordozni!” című konferenciát Glattfelder Gyula püspök és Foerk Ernő építész... »

2018. november 29. csütörtök

Magyarországi támogatással újult meg két görögkatolikus templom Kárpátalján

A Lemberg (Lviv) megyei Tuholka település görögkatolikus sziklakápolnája magyar kormánytámogatásból újult meg, míg a Nagyszőlősi járásban található Tiszabökény 18. századból származó görögkatolikus fatemploma a Rómer Flóris Terv támogatásával és a Teleki László Alapítvány... »

2018. november 28. szerda

Megáldották a felújított ivói templom orgonáját

Krisztus király ünnepén, az egyházi év utolsó vasárnapján a székelyföldi Ivóban, Zeteváralja leányegyházközségében a közelmúltban felújított Sarlós Boldogasszony-templomban Tamás József gyulafehérvári segédpüspök mutatott be szentmisét, és a liturgia keretében megáldotta az... »

2018. november 28. szerda

Befejeződött a görögkatolikus szeretetszolgálat leány- és lakásotthonainak felújítása

Befejeződött a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat által fenntartott hajdúnánási és nyírszőlősi lakásotthonok felújítása. Kocsis Fülöp érsek-metropolita november 16-án, pénteken felszentelte a hajdúnánási épületet.

2018. november 20. kedd

Erdő Péter megáldotta a máriaremetei plébánia felújított épületét

Plébániaépülete felújítását ünnepelte a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilika közössége. November 18-án Erdő Péter bíboros áldotta meg az egyházközség otthonát.

2018. november 19. hétfő

Erdő Péter megáldotta a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia épületét

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét Budapesten, a Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet-templom búcsúünnepén, november 18-án. Ezt követően megáldotta a plébánia felújított épületét.

2018. november 18. vasárnap

Ferenc pápa a Ratzinger-díj átadásán: A teológiát és a művészetet a Lélek ereje hassa át

November 17-én, szombaton a vatikáni Kelemen teremben adták át a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek vatikáni alapítvány díját az idei két kitüntetettnek: Marianne Schlosser osztrák teológusnőnek és Mario Botta svájci építésznek.

2018. november 18. vasárnap

Tábla jelzi az egykori Szent Márton-templom helyét Körmenden

November 5-én helyezték el a „Via Sancti Martini” zarándokút körmendi stációjának információs tábláját, mely arról tájékoztat, hogy hol állhatott a város védőszentjeként tisztelt Szent Márton nevét viselő első körmendi templom.

2018. november 18. vasárnap

A nagyváradi püspöki palota kertje is megújul

Előreláthatólag 2020 májusára felújítják a nagyváradi püspöki palotát, és a palota parkja is megújul – tájékoztatott a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye.

2018. november 18. vasárnap

A Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnepe

Egy templom felszentelését ünnepelve a hely névadó szentjét tiszteljük, akinek védelme alá helyezi magát a hívek közössége. Ma, a római Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnepén tehát a két fő apostolt, Pétert és Pált tiszteljük, és kérjük,... »

2018. november 18. vasárnap

Templombúcsút ünnepeltek Hollókőn

Hollókő hazánk egyetlen faluja, mely az UNESCO-világörökség listáján szerepel. Fatornyos kis templomában, melyet Tours-i Szent Márton püspök tiszteletére szenteltek, búcsút ültek a szent püspök ünnepén, november 11-én. A szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök mutatta be Urus... »

2018. november 16. péntek

tovább »