Megáldották a rákoskerti Szent XXIII. János-kápolnát

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg október 15-én a rákoskerti Szent XXIII. János-kápolnát. A Budapest XVII. kerületében található kápolna az első templom Magyarország területén, mely Szent XXIII. János pápa tiszteletére épült.

2017. október 15. vasárnap

650 éves az aacheni dóm magyar kápolnája – Zarándoknapra várják a híveket

650 éve építették föl az aacheni dóm magyar kápolnáját. A jubileum alkalmából nemzeti zarándoknapot szerveznek október 29-én – tájékoztatott Lukács József, a kölni, aacheni és esseni katolikus magyarok plébánosa.

2017. október 15. vasárnap

Erdei emlékhelyek újultak meg a Pécsi Egyházmegyében

Október 8-án a sasréti Mária-szobor megáldásával ért véget a Mecsekerdő Zrt. által megvalósított projekt, amelynek köszönhetően huszonhét keresztény vonatkozású emlékhely újult meg az erdőgazdálkodási társaság kezelésében lévő területeken.

2017. október 11. szerda

Jótékonysági koncertet adtak a megrongált márkói Kálvária-kápolna helyreállításáért

Jótékonysági koncertet adott október 1-jén a Veszprém megyei Márkó Szent Márk-templomában a veszprémi Szent László-templom kórusa az idén nyáron vandálok által feldúlt Kálvária-kápolna helyreállítása javára.

2017. október 11. szerda

Helyére került az új harang Attalában

A szó szoros értelmében felemelő élményben volt része a Somogy megyei Attala lakóinak október 6-án, amikor a plébániatemplom tornyába felhelyezték a szeptember 3-án felszentelt új harangot.

2017. október 11. szerda

Megújul és bővül a bodajki Segítő Szűz Mária-templom és környéke

Nagyszabású fejlesztés kezdődik a bodajki Segítő Szűz Mária-kegytemplomban és környékén. A kegytemplom felszentelésének 275. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen került sor a fejlesztési tervek bemutatására. Az ünnepi szentmisét Spányi Antal megyéspüspök... »

2017. október 10. kedd

Több mint 500 katolikus templomot számoltak fel Németországban 2000 óta

Ötszáznál is több katolikus templomot számoltak fel Németországban az ezredforduló óta egy október 6-án ismertetett felmérés szerint.

2017. október 10. kedd

Megkezdődik a kolozsvári Szent Mihály-templom felújítása

Elkezdődhet Kolozsváron a Szent Mihály-templom restaurálása. Az erről szóló szerződést október 4-én írta alá Kovács Sándor főesperes, plébános. A pályázat megvalósítási ideje a finanszírozási szerződés aláírásától számítva 48 hónap.

2017. október 6. péntek

Megáldották a siklósi katolikus iskola újonnan kialakított kápolnáját

Három maradandó értékkel gazdagodott szeptember 28-án a siklósi Szent Imre Katolikus Iskola. Udvardy György pécsi megyéspüspök felszentelte a Jézus Szíve-kápolnát, megáldotta az intézmény aulájában elhelyezett Mária-szobrot, valamint az iskola felújított tornatermét.

2017. október 3. kedd

Felújítják Tolna megye két gótikus eredetű templomát

Vidékfejlesztési támogatással újítják fel Tolna megye két gótikus eredetű templomát: a felsőnyéki katolikus, illetve a decsi református templomot. A falukép javítását szolgáló program keretében további három templomépületen végeznek rekonstrukciót a megyében.

2017. október 3. kedd

Saját „kis utunkon” haladva válhatunk szentté – 80 éves a rákoshegyi Lisieux-i Szent Teréz-templom

Nyolcvan éve szentelték fel a budapest-rákoshegyi Lisieux-i Szent Teréz-templomot. A jubileumi búcsúi szentmisét október 1-jén Snell György esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be, melynek keretében huszonöt fiatalnak kiszolgáltatta a bérmálás szentséget.

2017. október 2. hétfő

Uniós pályázatnak köszönhetően felújítják a szatmárnémeti székesegyházat

Egy, a regionális operatív programba illeszkedő európai uniós pályázatnak köszönhetően megújul a következő években a szatmárnémeti Urunk mennybemenetele székesegyház.

2017. október 2. hétfő

Szerb Antalnak is tetszene… – Kultúrtörténeti kiadvány a Gellérthegyről

Ezért a sorozatért, s más, Budapesttel kapcsolatos könyveiért Pro Urbe díjat érdemelne a Fekete Sas Kiadó. Legújabb kötete, amelynek sorozatszerkesztője most is Fazakas István, a már patinás könyves műhely igazgatója, minden bizonnyal elnyerné Szerb Antal tetszését.

2017. október 1. vasárnap

Egy évre bezárt a bakonybéli templom

Különleges jubileumra készül Bakonybél: az 1300 lelkes település nemcsak alapítása ezredik évfordulóját ünnepli, de egy pályázatnak köszönhetően temploma is megújul a jeles alkalomra. A szeptember 24-i templomzáró szentmisét Várszegi Asztrik bencés főapát mutatta be.

2017. szeptember 26. kedd

Megújult a rábatöttösi Szent Cecília-templom

A külső felújítás befejezését követően szeptember 24-én áldotta meg a Vas megyei Rábatöttös Szent Cecília-templomát Székely János megyéspüspök.

2017. szeptember 26. kedd

Kivételesen látogatható a pécsi cella trichora

A Pécsi Egyházmegye Keresztény Örökség Kutatóintézete és a Janus Pannonius Múzeum szervezésében Tóth Zsolt régész előadással egybekötött látogatásokat vezet az I. számú cella trichorában szeptemberben és októberben. Az 1922-ben felfedezett romok a restaurálás befejezéséig... »

2017. szeptember 25. hétfő

A premontrei rend nagyváradi széktemploma felszentelésének évfordulóját ünnepelték

Szeptember 18-án ünnepelték a premontrei rend nagyváradi széktemplomának felszentelési évfordulóját. A szentmisét Fejes Rudolf Anzelm várad-hegyfoki apát, prépost-prelátus mutatta be.

2017. szeptember 25. hétfő

A 21. századi egyházi művészetről rendez konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia

A 21. század keresztény egyházi művészetéről második alkalommal rendez konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete szeptember 25–26-án a Pesti Vigadóban.

2017. szeptember 25. hétfő

Búcsút és születésnapot ünnepeltek a kelenföldi Szent Gellért-plébánián

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben mutatták be az első szentmisét a budapest-kelenföldi Szent Gellért-templomban. Az évforduló és Szent Gellért ünnepe alkalmából szeptember 24-én búcsúi szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

2017. szeptember 24. vasárnap

A 150 éves köröstarjáni templom búcsúját ünnepelték

Szeptember 17-én tartották a 150 éves köröstarjáni plébániatemplom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László nagyváradi megyéspüspök volt, aki a szertartást követően Bărbuţ Péter plébánossal emléktáblát is megáldott.

2017. szeptember 24. vasárnap

tovább »