A Svetits-iskola alapítóira emlékeztek Debrecenben

Az iskolaalapító házaspárra, Svetits Mátyásra, a debreceni Kereskedelmi és Iparkamara első elnökére és feleségére, Kojanitz Annára emlékeztek a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban a november 16-i Svetits-napon.

2018. november 17. szombat

Hármas évfordulót ünnepelt a szegedi görögkatolikus közösség

Három jeles évfordulót ünnepelhet 2018-ban a szegedi görögkatolikus közösség. Az egyházközség alapításának 80., a Szegedi Görögkatolikusokért Alapítvány létrejöttének 25., valamint a bazilita rend világi ága helyi megalakulásának 10. évfordulóját összevontan, november... »

2018. november 17. szombat

Huszonöt éves a győri Apor Vilmos-iskola

1993. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a győri Apor Vilmos Iskolaközpont. Az iskola diákjai és pedagógusai püspöki szentmisével és kiállításmegnyitóval ünnepelték meg a 25. évfordulót november 11-én.

2018. november 15. csütörtök

Velünk együtt nőhet fel – Elültették „Szent Kinga fáját” Küngösön

A lengyelországi Ószandecből (Stary Sącz), Szent Kinga egykori kolostorából származó facsemetét ültettek el november 9-én a Veszprém megyei Küngösön, Szent Kinga falujában.

2018. november 14. szerda

Amit másoknak odaadtunk, az elkísér minket a mennybe – Százéves a balatonfüredi plébánia

A plébánia alapításának századik évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be Márfi Gyula érsek a balatonfüredi Krisztus Király-templomban november 11-én, vasárnap.

2018. november 13. kedd

Tízéves a kolozsvári Szent Imre Katolikus Óvoda

Az egykori Fürdő utcában, a Sétatér szomszédságában tágas, világos épületekben és a hozzájuk tartozó nagy udvaron ünnepelhették a Szent Imre Katolikus Óvoda fennállásának tizedik évfordulóját november 10-én Kolozsvárott.

2018. november 12. hétfő

Werner Alajosra emlékeztek Máriaremetén

Az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) egykori központi igazgatójára, Werner Alajosra emlékeztek halálának 40. évfordulóján, november 8-án a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilikában. A kiváló lelkipásztor és egyházzenész hosszú időn át Máriaremetén teljesített... »

2018. november 11. vasárnap

Ferenc pápa üzenete Lengyelország felszabadulásának centenáriumára

Száz évvel ezelőtt, 1918. november 11-én nyerte vissza függetlenségét Lengyelország. Az évforduló alkalmából, november 4-én a pápa üzenetet küldött Stanisław Gądecki poznańi érseknek, a lengyel püspöki konferencia elnökének.

2018. november 11. vasárnap

Negyedszázados évfordulót ünnepelt az egri Szent Imre-iskola

1993-ban került ismét az Egri Főegyházmegye fenntartásába az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola. A negyedszázados évfordulóról ünnepi műsorral emlékeztek meg november 8-án.

2018. november 9. péntek

Fuss el a püspök szülőházáig!

Táncházzal, vetélkedőkkel, előadásokkal és emlékfutással emlékeztek meg Dudás Miklós egykori hajdúdorogi püspök születésének évfordulójáról október 26-án a máriapócsi Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. ... »

2018. november 9. péntek

Major Sándor egykori plébánosra emlékeztek Kismaroson

Születésének évfordulója alkalmából Major Sándor egykori plébánosra, a nagymarosi ifjúsági találkozó egyik alapítójára emlékeztek november 4-én Kismaroson. A szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök mutatta be Gáspár István plébánossal és Boros Zoltán címzetes esperessel... »

2018. november 7. szerda

Ferenc pápa De La Salle Szent János jubileumi évet hirdet

De La Salle Szent János halálának háromszázadik évfordulója alkalmából Ferenc pápa engedélyezte a jubileumi év megtartását, amely idén november 17-én kezdődik, és 2019. december 31-én zárul majd a keresztény nevelők védőszentjének római kegyhelyén.

2018. november 7. szerda

Mobil templomokká lehetünk – Nyolcvanéves a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom

Október 28-án, vasárnap Márfi Gyula érsek mutatott be ünnepi szentmisét a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom felszentelésének 80. évfordulója alkalmából.

2018. október 31. szerda

Kilencvenéves a budapest-törökőri Kis Szent Teréz-templom

Október 28-án ünnepelték a budapest-törökőri Lisieux-i Szent Teréz-plébániatemplom felszentelésének 90. évfordulóját. A jubileumi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatta be.

2018. október 30. kedd

Máriaremetén emlékeznek meg a negyven éve elhunyt Werner Alajosról

A jeles lelkipásztor és egyházzenész lelki üdvéért Beer Miklós váci megyéspüspök, az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) elnöke mutat be szentmisét november 8-án, délután 4 órakor Máriaremetén. Werner Alajos tisztelőit és az énekeseket fél 4-re hívja énekpróbára az... »

2018. október 30. kedd

Szentmisével ünnepelték a katolikus iskola alapításának évfordulóját Búcsúszentlászlón

A Zala megyei Búcsúszentlászlón mutatott be hálaadó szentmisét Márfi Gyula érsek október 10-én a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Széchenyi István Tagiskolája megalapításának tizenegyedik évfordulója alkalmából.

2018. október 29. hétfő

Püspöki szentmisével ünnepelték a hetvenöt éves kisdengelegi templomot

A partiumi Kisdengelegen október 20-án, Szent Vendel napján tartották a falu templomának jubileumi búcsúünnepét. A legszentebb áldozatot Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök mutatta be paptestvéreivel.

2018. október 25. csütörtök

25 éves az akolitusi szolgálat a 25 éves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Az egyházmegye eddigi történetének szerves része a lelkipásztori kisegítők és akolitusok szolgálata. Csermely Tibor akolitus személyes emlékeit idézi fel a jubileum alkalmából.

2018. október 24. szerda

A világirodalom terített asztalánál – 125 éve született Gyergyai Albert

Babits Mihály „finom, olykor szinte lírai gyöngédségű stilisztának” tartotta a nagy műveltségű tanárt, aki míg tanított, alig írt, ám amikor nyugalomba vonult, elsősorban írásaival nevelt.

2018. október 23. kedd

Nem vagy egyedül – Varga László püspök a nagykanizsai antióchiásoknál

Október 19–20-án tartották a húszéves nagykanizsai Antióchia jubileumi hétvégéjét. Az ünnep díszvendége Varga László kaposvári megyéspüspök volt, aki fő gondolataként a keresztényeknek a világért való felelősségét hangsúlyozta.

2018. október 22. hétfő

tovább »