350 éve került Radnára a csodatévő Mária-kép

Idén júliusban 350 éve annak, hogy Máriaradnára került a bazilikában található csodatévő kegykép. Ez alkalomból egyházmegyei zarándoklatot tartottak július 16-án, hétfőn – tájékoztatott a temesvári püspökség.

2018. július 17. kedd

Idén is megáldják a jubiláló házaspárokat Győrben

Szeptember 1-jén, szombaton 10 órai kezdettel Veres András győri megyéspüspök hálaadó szentmisét mutat be a jubiláló házaspárok részvételével a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

2018. július 13. péntek

Karácsonyi István minoritára emlékeztek Aradon

Karácsonyi István (1908—1963) minorita szerzetesre, az aradi minorita templom egykori zenei igazgatójára, egyházzenészre emlékeztek július 10-én, születésének 110. évfordulója alkalmából.

2018. július 12. csütörtök

Püspökké szentelésének tízéves jubileumát ünnepelte Német László nagybecskereki megyéspüspök

Hálaadó szentmise keretében emlékeztek meg Nagybecskereken Német László SVD püspökké szentelésének tízéves jubileumáról.

2018. július 8. vasárnap

Ormándy Miklós piaristára emlékeztek Ipolytölgyesen

Ormándy Miklós piarista tanárra, biológusra és íróra, a falu neves szülöttére emlékeztek június 10-én, vasárnap, a szentmisét követően Ipolytölgyesen. Radnai Bertalan polgármester emléktáblát avatott a régi iskola épületén, amely 1907-ben Ormándy Miklós költségén... »

2018. július 5. csütörtök

Érseki szentmisével ünnepelték a vágáshutai templom felszentelésének 50. évfordulóját

Ötvenéves a vágáshutai templom. A kis zempléni faluban ez alkalomból ünnepi szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek július 1-jén.

2018. július 4. szerda

Hálaadó szentmisével ünnepelték Máriapócson a 170 éves Magyar Honvédséget

Zarándoklattal és ünnepi szentmisével emlékezett meg a Katolikus Tábori Püspökség a Magyar Honvédség megalapításának 170. évfordulójáról június 30-án. Csaknem kétszázan ünnepeltek együtt a máriapócsi nemzeti kegyhelyen a rendvédelmi dolgozók zarándoklatán.

2018. július 2. hétfő

Tíz éve szentelték püspökké Kocsis Fülöp érsek-metropolitát

Szent Kozma és Damján ünnepén, július 1-jén szentelték áldozópappá Tatai Zoltán diakónust a debreceni, Attila téri főszékesegyházban – s egyben megemlékeztek Kocsis Fülöp püspökké szentelésének tízéves jubileumáról.

2018. július 2. hétfő

Ötvenéves papi szolgálatát ünnepelte Salgó Ferenc a pápai Szent Anna-templomban

Salgó Ferenc kanonok, plébános ötvenéves papi szolgálatát megünneplő aranymiséjét június 23-án tartották a pápai Szent Anna-templomban. A hálaadó szentmisén Mail József apát-plébános tolmácsolta Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntését.

2018. június 29. péntek

Többszörös ünnep Berhidán

Márfi Gyula érsek mutatott be ünnepi szentmisét a Veszprém megyei Berhidán június 18-án. A szertartás során megemlékeztek három, a településhez kötődő lelkipásztor papi jubileumáról, és megáldották a szentély új berendezését. Új ereklyével is gazdagodott a berhidai Szent... »

2018. június 28. csütörtök

Szentmisével ünneplik Ferenc pápa megválasztásának ötödik évfordulóját a Szent István-bazilikában

Június 29-én, pénteken, Szent Péter és Pál apostolok főünnepén 18 órakor ünnepi szentmisét mutatnak be a budapesti Szent István-bazilikában Ferenc pápa megválasztásának ötödik évfordulója alkalmából.

2018. június 26. kedd

Az első püspökség megalapításának 1050. évfordulójáról emlékeztek meg Lengyelországban

A nyugat-lengyelországi Poznańban június 23-án emlékeztek meg az első lengyel püspökség megalapításának 1050. évfordulójáról. Az ünnepi szentmisét Ferenc pápa képviseletében Dominik Duka bíboros, prágai érsek mutatta be.

2018. június 26. kedd

Nyolcvanéves a péceli Caroleanum

Szentmisével, emléktábla-avatással és kiállítással ünnepelt június 8-án, Jézus Szíve ünnepén a péceli Jézus Szíve Társaság Idősek Otthona az épület átadásának 80., az otthon megalapításának 25. évfordulója alkalmából.

2018. június 23. szombat

Ferenc pápa első beszéde Genfben: Az ökumenizmus veszteséges vállalkozás!

Június 21-én csütörtök délelőtt a Szentatya részt vett az Egyházak Világtanácsának Ökumenikus Központjában szervezett közös imádságon. A pápa a szervezet fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából látogatott el Genfbe.

2018. június 21. csütörtök

Horvát nemzetiségi napot tartottak Kalocsán

Június 17-én horvát nemzetiségi napot rendezett a Kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Szabó László elnök vezetésével. A találkozó az elmúlt évekhez hasonlóan Antunovity János boszniai választott püspök születésének évfordulójához kapcsolódott.

2018. június 21. csütörtök

Boldog Sándor Istvánra emlékeztek Újpesten

Sokan összegyűltek Boldog Sándor István vértanúságának évfordulóján, június 8-án az újpesti Szent István-templomban (Clarisseum), hogy a vértanúhalált halt szalézi testvérre emlékezzenek. Az ünnepi szentmise keretében három új szalézi munkatárs tett ígéretet.

2018. június 18. hétfő

Istenbe gyökerezve – Aranyjubileumát ünneplő nővért köszöntöttek Nagybányán

Június 8-án, Jézus Szíve ünnepén a helyi katolikus közösség Rosalba Gallarotti nővért, a Jézus Szíve Kis Leányai kongregáció tagját is köszöntötte rendbe lépésének ötvenedik évfordulója alkalmából a partiumi Nagybányán.

2018. június 15. péntek

150 éve szentelték föl a szalézi főtemplomot, a torinói Segítő Szűz Mária-bazilikát

Június 9-én ünnepli a szalézi család a torinói Segítő Szűz Mária-bazilika, a szalézi rend főtemploma felszentelésének 150. évfordulóját.

2018. június 9. szombat

Vasmiséjét ünnepelte Kállay Emil piarista

A budapesti piarista rendház tagjaival, valamint híveivel és volt hittanosaival együtt ünnepelte pappá szentelésének 65. évfordulóját Kállay Emil piarista, volt tartományfőnök június 8-án. A budapesti piarista kápolnában tartott szentmisét Labancz Zsolt tartományfőnök mutatta be. ... »

2018. június 9. szombat

Egy pápai rendelkezés, mely 25 éve megváltoztatta a magyar katolikus egyház életét

A napokban többször hírt adtunk 25. születésnapjukat ünneplő egyházmegyékről. Bizonyára sokak fantáziáját megmozgatta, hogyan születnek az egyházmegyék. Összeállításunk azt mutatja be, miért volt szükséges új egyházmegyék kialakítása, valamint a régi egyházmegye-határok... »

2018. június 3. vasárnap

tovább »