Hároméves a magyarországi görögkatolikus metropólia

Imaórával és ünnepséggel emlékeztek meg március 19-én Debrecenben arról, hogy Ferenc pápa három évvel ezelőtt, 2015. március 19-én kelt apostoli konstitúciójával megalapította a Magyarországi Görögkatolikus Sajátjogú Metropolitai Egyházat.

2018. március 20. kedd

Az osztrák püspökök üzenetet tettek közzé az Anschluss 80. évfordulóján

Március 12-én az osztrák püspökök üzenetet tettek közzé, amely a szarajevói plenáris ülésük eredményeként született meg. Az „1918–1938–2018 – Emlék és emlékezet” címet viselő dokumentumban a 20. század két fontos eseményéről emlékeztek meg.

2018. március 15. csütörtök

„Harcra fel!” – 1848–49, ahogyan a szívekben él

Március 14-e délutánján rendhagyó ünnepség helyszíne volt az újpesti szánkózódomb. A Szent János katolikus iskola kezdeményezésére élményszerűen, a résztvevőket a 170 éve történt forradalmi és hadi események közé visszarepítve emlékeztek meg nemzeti nagyjaink dicső és kudarcos... »

2018. március 15. csütörtök

Tagle bíboros: Ferenc pápa meglep minket, ahogy Isten is meglepi őt

Öt éve választották pápává Jorge Mario Bergogliót. Ebből az alkalomból közöljük a Luis Antonio Gokim Tagle bíborossal készült interjút, mely a Gerolamo Fazzini és Stefano Femminis szerzőpáros „Ferenc. Az első alkalmak pápája” című könyvének utószavaként jelent meg március... »

2018. március 12. hétfő

Lengyel imalánc Ferenc pápa megválasztásának ötödik évfordulóján

Imára hívta a híveket a Lengyel Katolikus Egyház március 11-i, vasárnapi kezdettel Ferenc pápa megválasztásának ötödik évfordulója alkalmából. Az imalánc neve „Egy mindenkiért, mindenki egyért”. A kezdeményezés az évforduló alkalmából válasz Ferenc pápa rendszeres... »

2018. március 12. hétfő

Ferenc pápa az ötvenéves Szent Egyed Közösséghez: A szegények a ti kincseitek!

Március 11-én késő délután a Szentatya a Santa Maria in Trastevere-bazilikába látogatott, hogy találkozzon a Szent Egyed Közösség (Sant’Egidio) tagjaival, és együtt ünnepeljen velük a közösség alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából. Beszédében a pápa a szolidaritás... »

2018. március 12. hétfő

Nichols bíboros lesz a pápa küldötte a gnieznói érsekség jubileumi ünnepségén

A Szentatya március 5-én Vincent Gerard Nichols bíborost, Westminster érsekét nevezte ki pápai legátusnak a lengyelországi gnieznói érsekség alapításának hatszázadik évfordulója alkalmából szervezett jubileumi programsorozat záróünnepére, melyet április 29-én az egykori lengyel... »

2018. március 8. csütörtök

Az ötvenéves Szent Egyed közösség római központjába látogat Ferenc pápa

A Szentatya március 11-én felkeresi a Szent Egyed közösség Santa Maria in Trastevere téren található központját. A látogatásra a közösség alapításának 50. évfordulója alkalmából kerül sor.

2018. március 7. szerda

Az „ozsdolai betyárokra” emlékeztek Kézdisárfalván

Kilencven éve született az a három székely fiatalember, akik a kommunista hatalom túlkapásai ellen védték Ozsdola és a Kászonok lakóit. Pusztai Ferenc, Dézsi Dénes és Máthé György „az ozsdolai betyárok” néven vonultak be a köztudatba. Születésük évfordulójára március 2-án... »

2018. március 6. kedd

Veritatem in caritate – Walter Kasper 85 éves

Lukács László piarista szerzetes, teológus, a Vigilia katolikus folyóirat főszerkesztőjének írását adjuk közre.

2018. március 6. kedd

Kolozsváron is megnyitották a Mátyás-emlékévet

Az emlékév erdélyi programsorozatához kapcsolódott a február 21-én a kolozsvári Szent Mihály-plébánia szervezésében megtartott „Mátyás király és szülővárosa, Kolozsvár” című rendezvény.

2018. február 26. hétfő

Bábel Balázs érseki kinevezésének évfordulóján beiktatta a főszékeskáptalan új tagjait

Érseki kinevezésének 19. évfordulóját ünnepelte Bábel Balázs érsek Kalocsán a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban február 24-én, Szent Mátyás apostol ünnepén.

2018. február 25. vasárnap

Erdő Péter bíborossal ünnepelték jubileumukat a Ferences Szegénygondozó Nővérek

Február 24-én Esztergomban, a Loyolai Szent Ignác-templomban, majd a Keresztény Múzeumban Erdő Péter bíborossal ünnepeltek a szegénygondozó nővérek. Arra emlékeztek, hogy kilencven éve született a ferences nagycsaládnak ez az „egyedülálló magyar hajtása”.

2018. február 24. szombat

A gyergyói ikonkönnyezés tizedik évfordulóját ünnepelték Gyergyószentmiklóson

A gyergyói csoda felhívja a figyelmet, hogy itt az Istenszülő Szűz Mária különös kegyelmeket akar közvetíteni – hangzott el azon az ünnepi eseményen, amelyet az egykori magyar görögkatolikus templom oltárképe könnyezésének tizedik évfordulója alkalmából tartottak február 17-én... »

2018. február 24. szombat

Szentmisével emlékezett alapítójára Comunione e Liberazione mozgalom

A budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be emlékmisét február 23-án a Comunione e Liberazione (Közösség és Szabadság) mozgalom alapítója, Don Luigi Giussani halálának tizenharmadik évfordulóján.

2018. február 24. szombat

Boldog Bogdánffy Szilárdra emlékeztek Nagyváradon

Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének 107. évfordulóján, február 21-én a székeskáptalan tagjai a jelen lévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet végeztek a nagyváradi székesegyházban.

2018. február 23. péntek

Tiszteletbeli kanonoki címmel tüntették ki Bakos Frigyes plébánost

Szentmisében adott hálát Bakos Frigyes plébános 70. születésnapja alkalmából az ajkai Jézus Szíve-templomban február 11-én. A szertartáson Márfi Gyula veszprémi érsek mondott szentbeszédet, aki tiszteletbeli kanonoki címet adományozva köszönte meg az ünnepelt lelkipásztor eddigi... »

2018. február 14. szerda

Másodszor szerveztek találkozót a Kaposvári Egyházmegye ifjúságiközösség-vezetőinek

A Kaposvári Egyházmegye ifjúságiközösség-vezetőinek találkozóját február 10-én, szombaton a Zala megyei Homokkomáromban tartották.

2018. február 14. szerda

A szegények és az evangélium barátai – Ötvenedik születésnapját ünnepelte a Szent Egyed közösség

Február 10-én Rómában a lateráni Keresztelő Szent János-székesegyház megtelt a „Sant’Egidio” színes népével: a közösség tagjaival, barátaival, szegényekkel és gazdagokkal, a hátrányos helyzetűek mellett egyházi és világi vezetőkkel. Az ünnepi szentmisét Pietro Parolin... »

2018. február 12. hétfő

Konferenciát tartottak a gyulai felsőoktatás napján

A gyulai felsőoktatás napján, a huszonöt éve működő gyulai főiskolát és a helyi felsőoktatás újjászületésének első évfordulóját ünnepelve, január 31-én konferenciát szerveztek a város polgármesteri hivatalának dísztermében.

2018. február 5. hétfő

tovább »