Születésnap a kereszt alatt – Marini érsekkel emlékeztek II. János Pál pápára Szanyban

Különleges eseményre gyűltek össze helyiek, közelről és távolról érkezők a rábaközi Szany határában található Szent Anna-kápolnánál május 18-án. Piero Marini érsek mutatott be szentmisét a missziós kereszt jelenlétében, és elhelyezték II. János Pál pápa ereklyéjét. ... »

2019. május 18., szombat

Naprághy Demeter püspökre emlékeztek Győrben

Naprághy Demeter egykori győri püspök halálának 400. évfordulója alkalmából május 16-án „Fáradozással és béketűréssel – Labore et patientia” mottóval emléknapot szerveztek a Brenner János Hittudományi Főiskolán.

2019. május 18., szombat

Spányi Antal mutatott be szentmisét Bogner Mária Margit halálának évfordulóján

Tiszteletreméltó Bogner Mária Margit vizitációs nővérre emlékeztek Érd-Óvárosban május 12-én. A „magyar Kis Szent Terézként” is emlegetett nővér halálának évfordulóján Spányi Antal megyéspüspök mutatott be hálaadó szentmisét az egyházmegye megjelent papságával... »

2019. május 14., kedd

Konferenciát rendeztek az 1444-es várnai csata évfordulója alkalmából

„Várna, a kereszténység védőpajzsa” címmel konferenciát rendeztek a várnai csata 575. évfordulója alkalmából az Országház felsőházi üléstermében április 25-én.

2019. május 13., hétfő

Prokop Péter műveiből nyílt kiállítás a nagyváradi várban

Prokop Péter pap, festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából „Prokop 100” címmel kiállítás nyílt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és Nagyvárad Város Múzeuma rendezésében május 6-án a nagyváradi várban.

2019. május 11., szombat

Megújult templomban emlékeztek a száz éve kivégzett Wohlmuth Ferenc atyára Császáron

A megemlékezésre a Szent Péter és Pál-templom belső terének felújítása is elkészült a Komárom-Esztergom megyei településen. A megújult templombelsőt Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldotta meg április 28-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján.

2019. május 8., szerda

Jubileumi cserkészhétvégét rendeztek Balatongyörökön

A Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) III. Nyugat-magyarországi Kerülete április 26–28-án jubileumi cserkészhétvégével emlékezett meg Balatongyörökön a harminc évvel ezelőtti első, szabad, nyilvános magyarországi cserkészfogadalom-tételről.

2019. május 6., hétfő

A Tanácsköztársaság idején meggyilkolt plébánosra és káplánra emlékeztek Jászkarajenőn

Ünnepi szentmisével, dombormű- és szoboravatással, könyvbemutatóval, valamint tudományos konferenciával emlékeztek a Tanácsköztársaság idején meggyilkolt Kósa József plébánosra és Hornyik Károly káplánra a Pest megyei Jászkarajenőn május 4-én.

2019. május 5., vasárnap

Kiss György szobrászművészre emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

Kiss Györgyre, a magyar épület- és köztéri szobrászat egyik jelentős alkotójára emlékeztek április 29-én, halálának századik évfordulóján a Fiumei úti sírkertben.

2019. május 2., csütörtök

„Kis barátom, Jézus vár” – Hálaadással és múltidézéssel ünnepelték a Gyerekmarost

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó kísérőrendezvénye, a nagy sikerű Gyerekmaros harmincadik születésnapját ünnepelték egykori és jelenlegi táborvezetők, szervezők április 27-én Budapesten.

2019. április 28., vasárnap

A Katolikus Bibliaszövetség kongresszusának résztvevőit fogadta a pápa

Április 23. és 26. között nemzetközi biblikus teológiai konferenciát rendeztek Rómában, „A Biblia és az élet” címmel. Zárónapján, április 26-án Ferenc pápa kihallgatáson fogadta a Katolikus Bibliaszövetség nemzetközi kongresszusának résztvevőit a vatikáni... »

2019. április 27., szombat

Kilencvenedik születésnapját ünnepelte Majoros Ármella domonkos nővér

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték Majoros Mária Ármella domonkos nővért április 6-án a hódmezővásárhelyi Szent István király-templomban. A szentmise főcelebránsa Mészáros Domonkos OP volt.

2019. április 25., csütörtök

Pákozdi István köszönti a hatvanéves Écsy Gábort

Április 25-én tölti be hatvanadik életévét Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója, plébános, püspöki helynök. Az ünnepeltet Pákozdi István, a Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség lelkésze köszönti.

2019. április 25., csütörtök

150 éves a Segítő Szűz Mária Egyesület

Don Bosco 1869. április 18-án alapította meg a Segítő Szűz Mária Egyesületet, amely közel százezres tagságával ma a Szalézi Család egyik legnépesebb közössége.

2019. április 25., csütörtök

Harsányi Lajos pap költőre emlékeznek Nagyigmándon

Idén van Harsányi Lajos pap költő halálának 60. évfordulója. Április 28-án könyvbemutatóval és püspöki szentmisével tisztelegnek a lelkipásztor emléke előtt szülőfalujában, a Komárom-Esztergom megyei Nagyigmándon.

2019. április 23., kedd

Semmelweis-szobrot avattak a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban

Április 15-én, nagyhétfőn a Semmelweis-emlékév keretében felavatták és megáldották a tudós orvosról készült műalkotást hajdani iskolájában, a ma Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium nevet viselő intézményben.

2019. április 16., kedd

Mennyei ügyekben, itthon és Európában – Születésnapi beszélgetés Prokopp Mária művészettörténésszel

Prokopp Máriával a meghatározó esztergomi gyökerektől, az inspiráló családi közegtől és a rendszer által akadályozott, küzdelmes tanulóévektől indítottuk a pálya- és hivatásfragmentumokat felvillantó életút-beszélgetést.

2019. április 13., szombat

A Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról tartottak konferenciát Budapesten

A Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról rendezett konferenciát április 12-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Történettudományi Intézete és a Dunamelléki Egyházkerület Ráday Gyűjteménye a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen.

2019. április 12., péntek

A szív szabadságáról tett tanúságot – Szemelliker Antal vértanú plébánosra emlékeztek Sopronban

A Tanácsköztársaság idején, 1919. április 10-én végezték ki Szemelliker Antal fülesi (ma Nikitsch, Ausztria) plébánost Sopronban. A lelkipásztor vértanúságára emlékeztek a századik évfordulón április 10-én Sopronban.

2019. április 12., péntek

Szentmisén emlékeztek meg Kaszap Béláról, Geszteréd húsz éve elhunyt plébánosáról

Kaszap Béla plébánosról, pápai prelátusról emlékeztek meg április 2-án, halálának 20. évfordulóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden. A szentmisét Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök mutatta be a településről elszármazó papokkal és a helyi... »

2019. április 10., szerda

tovább »