„Ma kezd naggyá tenni téged az Úr” – Diakónust szenteltek Kisvárdán

A Szent György tiszteletére szentelt kisvárdai görögkatolikus templom április 22-én tartotta búcsúi ünnepét. A Szent Liturgián Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita diakónussá szentelte Szirmai Máté alszerpapot.

13:02

Tizenöten vették fel a kisebb rendeket Hajdúdorogon

Idén nem Tamás vasárnapján, hanem a hajdúdorogi nagygyűlés 150. évfordulóján, április 14-én vették fel a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola papnövendékei a kisebb egyházi rendeket. Hatan felolvasói, kilencen pedig alszerpapi fokozatban részesültek.

11:31

A görögkatolikusok jubileumi napját ünnepelték Hajdúdorogon

150 évvel ezelőtt Hajdúdorogon gyűltek össze először a Kárpát-medencében élő magyar ajkú görögkatolikusok. Az évforduló alkalmából április 14-én családi napot rendeztek Hajdúdorogon, melyen több mint háromszázan vettek részt.

2018. április 19. csütörtök

Ételosztást tartottak a görögkatolikusok Debrecenben

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Karitatív Irodája április 15-én ismét ételosztást tartott Debrecenben, immár nyolcadik alkalommal.

2018. április 19. csütörtök

Pappá szentelték Grunda Dávidot Máriapócson

Egykori tanára, Görögország görögkatolikus apostoli exarchája, Manel Nin szentelte pappá Grunda Dávid görögkatolikus diakónust április 15-én Máriapócson.

2018. április 18. szerda

„A Gondviselésre bízni önmagunkat és gyakorolni az erényeket” – Interjú Szocska A. Ábellel

Ferenc pápa április 7-én nyíregyházi megyéspüspökké tette meg Szocska A. Ábel bazilita szerzetest, aki korábban apostoli kormányzóként vezette a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegyét. Az újonnan kinevezett és szentelése előtt álló püspökkel Polyákné Tóth Nóra készített... »

2018. április 17. kedd

Főpróbát tartottak az országos vetélkedőre készülő pócsi cigány gyerekek

Roma kulturális vetélkedőre készülnek a máriapócsi cigány gyerekek. Mintegy főpróbaként a helyi Nemzetiségek Házában adták elő április 14-én mindazt, amivel a megmérettetésre készülnek.

2018. április 17. kedd

Májusban szentelik püspökké Szocska A. Ábelt

Május elején szentelik püspökké Szocska A. Ábel OSBM apostoli kormányzót, akit Ferenc pápa április elején nevezett ki a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé. A szertartások helyéről és idejéről tájékozódhatnak az alábbiakban.

2018. április 17. kedd

Konferenciával emlékeztek a magyar görögkatolikusok első nagygyűlésének 150. évfordulóján

Százötven éve, 1868. április 16–17-én gyűltek össze első alkalommal a magyar görögkatolikus parókiák képviselői Hajdúdorogon, hogy közös jövőjükről közösen gondolkodjanak. Az évforduló alkalmából tudományos konferenciával emlékezett a Szent Atanáz Görögkatolikus... »

2018. április 15. vasárnap

Kocsis Fülöp vezetett feltámadási szertartást Ungváron

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita vezetett feltámadási szertartást és végzett pászkaszentelést április 7-én, szombaton a Kárpátalja legszebb műemlékei közé tartozó ungvári Szent Kereszt felmagasztalása-székesegyházban.

2018. április 14. szombat

Görögkatolikus a Katolikus Egyház legfiatalabb püspöke

Április 12-én, csütörtökön Ferenc pápa jóváhagyta az Ukrán Görögkatolikus Egyház szinódusának választását, és Petro Lozát kinevezte a szokal-zsovkvai eparchia segédpüspökévé. A redemptorista szerzetes hamincnyolc életévével a Katolikus Egyház legfiatalabb püspökévé vált.... »

2018. április 13. péntek

Adományoknak köszönhetően külhoni családok kapnak előfizetést a Görögkatolikus Szemléletre

Több mint 280 ezer forint gyűlt össze a Görögkatolikus Szemlélet őszi gyűjtési akciójában, melyből száztizenhét határon túli család kap egyéves előfizetést a magazinra.

2018. április 13. péntek

A máriapócsi fatemplom mását építették fel gyerekek több ezer PET-palackból

Szelektív hulladékgyűjtést rendeztek a Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában; több ezer PET-palackot gyűjtöttek a gyerekek, melyekből a pócsi fatemplom mását építették meg.

2018. április 12. csütörtök

Nyíregyházára érkezik az „Ablak az örökkévalóságra” ikonkiállítás

Debrecenből Nyíregyházára érkezik az „Ablak az örökkévalóságra” című ikonkiállítás. Április 12. és 30. között a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán tekinthetik meg az érdeklődők a különleges tárlatot.

2018. április 11. szerda

Konzultori ülésen jelentették be Szocska A. Ábel püspöki kinevezését

Szocska A. Ábel apostoli kormányzót április 7-én nevezte ki Ferenc pápa a Nyíregyházi Egyházmegye püspökének. A kinevezés hírét Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita jelentette be a nyíregyházi püspöki hivatalban.

2018. április 10. kedd

A klasszikus és a minőségi cigányzene találkozott a Görög Zenei Esték legutóbbi koncertjén

Az ENSZ április 8-át a roma kultúra világnapjává nyilvánította. Ebből az alkalomból a Karaván Familia volt a Lautitia Kóruscsalád vendége a Görög Zenei Esték koncertsorozatban április 8-án Debrecenben, a metropólia székházában.

2018. április 10. kedd

A pászkaszentelés hagyományáról

A húsvétvasárnapi pászkaszentelés hagyománya ma is él a görögkatolikus közösségekben. A kommunizmus idején titokban szentelhették csak meg a húsvéti ételeket, a rendszerváltozást követően aztán a hívek újra nyíltan megélhették szokásaikat.

2018. április 7. szombat

Szocska A. Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye új megyéspüspöke

Szocska A. Ábelt, aki eddig apostoli kormányzóként vezette a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegyét, Ferenc pápa április 7-én nyíregyházi megyéspüspökké nevezte ki.

2018. április 7. szombat

Lélek-képek: kiállítás az örökösföldi templomban

Szabó Tamás parókus nyitotta meg március 11-én az örökösföldi görögkatolikus templom szakrális tere, formái és tárgyai ihlette kiállítást Nyíregyháza-Örökösföldön.

2018. április 6. péntek

Magyar görögkatolikus óvoda épül Kárpátalján

Magyar állami támogatással épülő görögkatolikus óvoda alapkövét tették le április 3-án a kárpátaljai, magyar többségű Mátyfalván, ahol több mint hét évtizede ez lesz az első magyar nyelvű oktatási-nevelési intézmény.

2018. április 6. péntek

tovább »