A libanoni karitász vezetője: „Ki vigasztalja meg az árvákat, az özvegyeket?”

Paul Karam, a Caritas Lebanon igazgatója december 4-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia székházába látogatott, ahol öt közép-európai püspöki konferencia ajánlotta fel anyagi támogatását a szervezet céljaira. Paul Karamot a menekültek helyzetéről és a karitász tevékenységéről... »

2017. december 5. kedd

Ferenc pápa Dakkában: őszinte párbeszéd és a sokszínűség tiszteletben tartása

November 30-án este a dakkai elnöki palotában az egységről, a mianmari menekültekről, a vallásközi párbeszédről és a katolikusok szerepéről szólt Ferenc pápa a diplomáciai testülethez, valamint a politikai élet és a civil társadalom képviselőihez intézett beszédében.

2017. november 30. csütörtök

Történelmi jelentőségű egyetemi program indult Bosznia-Hercegovinában

Az idén ősszel kezdődött szarajevói mesterképzésben katolikus, iszlám és ortodox teológiai szemináriumok vesznek részt; középpontjában a vallásközi kapcsolatok, a béke építése és a kiengesztelődés áll.

2017. november 20. hétfő

Ferenc pápa november 23-án imatalálkozót tart Dél-Szudán és Kongó békéjéért

Ferenc pápa november 23-án este fél 6-kor imatalálkozót vezet a Szent Péter-bazilika katedraoltáránál Dél-Szudán és a Kongói Demokratikus Köztársaság békéjéért. A szertartásra mindenkit várnak, nem szükséges belépőjegyet igényelni a Pápai Ház Prefektúrájától.

2017. november 15. szerda

Magyar görögkatolikusok adományából újul meg egy szíriai falu temploma

Szépen haladnak a munkálatok a szíriai Al-Dmeine al-Sarqije falu melkita templomán, mely magyarországi görögkatolikusok adományaiból újulhat meg.

2017. november 13. hétfő

A pápa fogadta a Rómában tanuló ukrán papnövendékeket

A Szent Jozafát Ukrán Kollégium római székhelyét nyolcvanöt éve hozták létre. Ebből az alkalomból fogadta Ferenc pápa november 9-én a kollégiumi közösség képviselőit.

2017. november 11. szombat

Ferenc pápa: Az atomfegyver nemcsak erkölcstelen, hanem törvénytelen is

Az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériuma szervezésében nemzetközi szimpóziumot tartanak november 10–11-én a Vatikánban a nukleáris leszerelésről. A pápa pénteken fogadta a szimpózium 350 tagját az Apostoli Palota Kelemen termében.

2017. november 11. szombat

A vallás korunk mentőöve – Ferenc pápa fogadta a kairói al-Azhar szunnita központ főimámját

November 7-én Ferenc pápa a vatikáni VI. Pál teremben fogadta Ahmad et-Tajjeb professzort, a kairói al-Azhar mecset és egyetem főimámját, a szunnita iszlám legmagasabb rangú vallási elöljáróját. Az audienciát követően együtt ebédeltek a Szent Márta-házban.

2017. november 8. szerda

Az amerikai püspökök a texasi merényletről: Nem tolerálhatjuk a fegyveres erőszakot

„Az élet kultúrája nem tolerálhatja többé a fegyveres erőszak egyetlen formáját sem” – így nyilatkozott Daniel DiNardo bíboros, az USA püspöki konferenciájának elnöke a dél-texasi Sutherland Springs baptista templomában történt lövöldözés kapcsán.

2017. november 8. szerda

Az Úr számára nincs ismeretlen halott – A Szentatya imája az ardeai vérengzés emlékhelyén

November 2-án, csütörtökön kora este, a nettunói katonai temetőben tett délutáni látogatás után Ferenc pápa felkereste a Rómából délre, Ardeába vezető út mentén 1944-ben kivégzett olasz és zsidó emberek emlékhelyét.

2017. november 3. péntek

Az I. világháborúban elesett magyar hősi halottakra emlékeztek Rómában

80 éve, 1937-ben áldották meg a római Santa Maria dell’Anima templom emlékkápolnáját, amely alatt, az altemplomban az osztrák-magyar hadsereg I. világháborúban meghalt 456 katonáját temették el, köztük magyarokat is. A templomban halottak napján, november 2-án jubileumi megemlékezést... »

2017. november 3. péntek

A mianmari püspökök szerint visszaüthetnek az amerikai szankciók

Az Egyesült Államoknak és a nemzetközi közösségnek más hozzáállással, valamint a mianmari kormánnyal együttműködve kellene segítenie, ahelyett hogy nyomást gyakorol és újabb szankciókat helyez kilátásba – mondta Alexander Pyone Cho, a mianmari Pyay püspöke.

2017. november 3. péntek

Ferenc pápa halottak napján: Az emberiség nem akarja megtanulni a leckét!

Ferenc pápa november 2-án felkereste a nettunói katonai temetőt, ahol a második világháborúban elesett amerikai katonák nyugszanak, és a Fosse Ardeatine római kőbányát, ahol 1944-ben a nácik hajtottak végre tömegmészárlást. A Szentatya Nettunóban elmondott homíliáját teljes... »

2017. november 2. csütörtök

Ferenc pápa: Az emberi méltóságot minden körülmények között védelmezni kell

Október 27–28-án rendezték Rómában a 3. Nemzetközi Humanitárius Jog konferenciát, melynek témája ez volt: a polgári lakosság védelme a háborús konfliktusokban. A Szentatya október 28-án a vatikáni Kelemen teremben fogadta a konferencia résztvevőinek 250 fős küldöttségét.

2017. október 28. szombat

A 97 éves szerzetesnővér, aki ma is gyalog jár Eritreában a rászorulókhoz

A 97 éves Giannantonia Comencini az idén első alkalommal, Bresciában szervezett missziós fesztiválon vehette át október 14-én a Cuore Amico díjat, amelyet immár 26 éve minden évben azok a papok, szerzetesek és világiak vehetnek át, akik nagylelkűen tevékenykednek másokért.

2017. október 21. szombat

Tiszteletre méltó Serafin Kaszuba OFMCap – aki közel negyven éven át titokban misézett

Ferenc pápa október 9-én elismerte Serafin Kaszuba OFMCap hősies erényeit: a kapucinus szerzetes pap közel negyven éven át titokban misézett a Szovjetunió különböző vidékein.

2017. október 13. péntek

Felhívást tettek közzé a Fülöp-szigeteki jezsuiták a drogháború tömeges kivégzései ellen

„Nem lehet egy nemzetet a tömeges kivégzések áldozataira építeni” – áll a Fülöp-szigeteki jezsuiták felhívásában, melyet a közelmúltban tettek közzé az ország katolikus templomaiban, valamint egyházi oktatási és szociális intézményekben.

2017. október 10. kedd

Megáldották a felújított első világháborús emlékművet Nagysimonyiban

Székely János megyéspüspök október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén mutatott be szentmisét a Vas megyei Nagysimonyiban. A szertartást követően megáldotta a felújított első világháborús emlékművet.

2017. október 9. hétfő

Idén is lehet támogatni kárpátaljai magyar gyermekek tanulmányait

A Kárpátaljai Magyar Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) a 2017/18-as tanévre újra meghirdeti a Szent Margit Programot, mely anyagi támogatást nyújt a helyi iskolás gyermekek számára.

2017. szeptember 26. kedd

Ferenc pápa üzenetet küldött a súlyos sérülésből felépült katonáknak rendezett sportversenyre

Az Invictus Games elnevezésű sporteseményt szeptember 23. és 30. között rendezik meg a kanadai Torontóban; azok a katonák vesznek részt a rendezvényen, akik szolgálatuk során szereztek súlyos, sok esetben maradandó sérüléseket.

2017. szeptember 23. szombat

tovább »