Tiszteletre méltó Serafin Kaszuba OFMCap – aki közel negyven éven át titokban misézett

Ferenc pápa október 9-én elismerte Serafin Kaszuba OFMCap hősies erényeit: a kapucinus szerzetes pap közel negyven éven át titokban misézett a Szovjetunió különböző vidékein.

2017. október 13. péntek

Felhívást tettek közzé a Fülöp-szigeteki jezsuiták a drogháború tömeges kivégzései ellen

„Nem lehet egy nemzetet a tömeges kivégzések áldozataira építeni” – áll a Fülöp-szigeteki jezsuiták felhívásában, melyet a közelmúltban tettek közzé az ország katolikus templomaiban, valamint egyházi oktatási és szociális intézményekben.

2017. október 10. kedd

Megáldották a felújított első világháborús emlékművet Nagysimonyiban

Székely János megyéspüspök október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén mutatott be szentmisét a Vas megyei Nagysimonyiban. A szertartást követően megáldotta a felújított első világháborús emlékművet.

2017. október 9. hétfő

Idén is lehet támogatni kárpátaljai magyar gyermekek tanulmányait

A Kárpátaljai Magyar Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) a 2017/18-as tanévre újra meghirdeti a Szent Margit Programot, mely anyagi támogatást nyújt a helyi iskolás gyermekek számára.

2017. szeptember 26. kedd

Ferenc pápa üzenetet küldött a súlyos sérülésből felépült katonáknak rendezett sportversenyre

Az Invictus Games elnevezésű sporteseményt szeptember 23. és 30. között rendezik meg a kanadai Torontóban; azok a katonák vesznek részt a rendezvényen, akik szolgálatuk során szereztek súlyos, sok esetben maradandó sérüléseket.

2017. szeptember 23. szombat

A Szentszék ratifikálta az atomfegyvereket betiltó egyezményt

Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára szeptember 20-án az ENSZ New York-i székházában Vatikán Városállam nevében aláírta az atomfegyvereket betiltó egyezményt, amelyet július 7-én fogadott el a világszervezet.

2017. szeptember 23. szombat

Holnap kezdődik Krakkóban a Szent Egyed közösség nemzetközi találkozója

Ötödik alkalommal szervezik meg szeptember 21. és 24. között a Szent Egyed közösség „Európai fiatalok egy erőszak nélküli világért” mottójú nemzetközi találkozóját, amelyre ezúttal több mint ötszáz résztvevőt várnak Közép- és Kelet-Európa országaiból.

2017. szeptember 20. szerda

Megfordult a tendencia – Terjed a világon az éhezés

Több mint egy évtized javuló tendenciái után az éhezés újra nőtt, és tavaly már 815 millió embert, ami a teljes lakosság 11 százaléka, érintett bolygónkon – tájékoztatott az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szeptember 15-én egy új... »

2017. szeptember 16. szombat

Lengyel–magyar emléktáblát avattak Győr-Újváros Urunk színeváltozása templomában

Szeptember 10-én az Urunk színeváltozása templomban emléktáblát avattak annak emlékére, hogy a II. világháború idején, 1940 januárjában lengyel katonák és a győri Palestrina kórus karácsonyi zenei áhítatot tartott e templomban, Marian Zawadzki és Halmos László győri zeneszerző... »

2017. szeptember 15. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 13-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. szeptember 13. szerda

Lezárult Ferenc pápa kolumbiai útja

Véget ért Ferenc pápa apostoli látogatása Kolumbiában. A Szentatya repülőgépe szeptember 11-én, hétfőn délután egy óra előtt néhány perccel érkezett meg a római Ciampino repülőterére.

2017. szeptember 11. hétfő

A rejtett kincsek felhasználására buzdította Kolumbia püspökeit a pápa

Ferenc pápa szeptember 7-én délelőtt a bogotái bíborosi palotában találkozott a kolumbiai püspökökkel. A 48 millió lakosú ország 94 százaléka katolikus, akiknek lelki ellátásáról 78 egyházmegyében 130 püspök gondoskodik.

2017. szeptember 8. péntek

„Ne veszítsétek el az örömöt és a reményt” – Fiatalok köszöntötték Ferenc pápát Bogotában

Énekkel és tánccal köszöntötték a kolumbiaiak Ferenc pápát, aki szeptember 6-án, helyi idő szerint délután négy órakor – magyar idő szerint este tizenegy óra után – érkezett meg a dél-amerikai ország fővárosába, Bogotába.

2017. szeptember 7. csütörtök

Ferenc pápával készült interjúkötet jelenik meg

Dominique Wolton szociológus Ferenc pápával folytatott beszélgetése nyomán készült a Franciaországban szeptember 6-án megjelenő kötet. A Szentatya beszél a migránsok jelenlétéről, Európa gyökereiről, és azt is elárulja, hogy 42 éves korában járt pszichoanalízisre.

2017. szeptember 6. szerda

Magyar kápolna Szicíliában – Könyvbemutató a barátság és megbékélés jegyében

Szeptember 5-én a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetében és Múzeumában mutatták be a Giancarlo Francione és Juhász Dezső által jegyzett, „Magyar kápolna Szicíliában” című könyvet, amely két nyelven, angolul és magyarul jelent meg.

2017. szeptember 6. szerda

Ferenc pápa videoüzenetet küldött a kolumbiai népnek apostoli útja előestéjén

„A remény és a béke zarándokaként jövök, hogy veletek ünnepeljem az Urunkba vetett hitet, és hogy tanuljak a szeretetetekből és kitartásotokból a béke és a harmónia keresésében.” Ezekkel a szavakkal kezdi Ferenc pápa videoüzenetét, amelyet Kolumbia népének küldött szeptember... »

2017. szeptember 6. szerda

A két világháborúban elesett hősökre emlékeztek az Úz-völgyi kereszteknél

Erdély mellett az anyaországból, Felvidékről és Kárpátaljáról is sokan érkeztek augusztus 26-án az Úz völgyébe, hogy együtt emlékezzenek azokra a hősökre, vitézekre, akik megvédték e vidéket az I. és II. világháborúban.

2017. augusztus 30. szerda

Az elhurcoltakra emlékeztek Dunabogdányban

Augusztus 27-én, vasárnap szentmisében is megemlékeztek az 1947-ben kényszerrel elhurcolt és kitelepített németekről a dunabogdányi plébániatemplomban.

2017. augusztus 28. hétfő

Kerényi Lajos szerint a totalitárius diktatúrák után ma a nihilizmus veszélye fenyeget

A Kossuth tér és a Terror Háza Múzeum közti emléksétával rótták le kegyeletüket a totalitárius diktatúrák áldozatai előtt az európai emléknap alkalmából augusztus 23-án este Budapesten.

2017. augusztus 24. csütörtök

Hetvenéves a rábagyarmati Rábel-kápolna

Ünnepi szentmisével emlékeztek meg a rábagyarmati fogadalmi kápolna felszentelésének hetvenedik évfordulójáról augusztus 19-én. A kápolnát 1947-ben építtette Rábel Imre hálából, hogy életben maradt a második világháborúban.

2017. augusztus 24. csütörtök

tovább »