Az úr kissé vonalas – „A Pentagon titkai” című filmről

Steven Spielberg visszatért: a hat évvel ezelőtti „Lincoln” után kivett néhány éves szabadságát feladva 2015-től immár újra régi tempójában dolgozik. Hogy másodvirágzásával mi, nézők is jól járunk-e, az más kérdés; a döntésben pedig aligha segít legújabb filmje, „A... »

2018. március 16. péntek

Az osztrák püspökök üzenetet tettek közzé az Anschluss 80. évfordulóján

Március 12-én az osztrák püspökök üzenetet tettek közzé, amely a szarajevói plenáris ülésük eredményeként született meg. Az „1918–1938–2018 – Emlék és emlékezet” címet viselő dokumentumban a 20. század két fontos eseményéről emlékeztek meg.

2018. március 15. csütörtök

„Harcra fel!” – 1848–49, ahogyan a szívekben él

Március 14-e délutánján rendhagyó ünnepség helyszíne volt az újpesti szánkózódomb. A Szent János katolikus iskola kezdeményezésére élményszerűen, a résztvevőket a 170 éve történt forradalmi és hadi események közé visszarepítve emlékeztek meg nemzeti nagyjaink dicső és kudarcos... »

2018. március 15. csütörtök

Ferenc pápa az ötvenéves Szent Egyed Közösséghez: A szegények a ti kincseitek!

Március 11-én késő délután a Szentatya a Santa Maria in Trastevere-bazilikába látogatott, hogy találkozzon a Szent Egyed Közösség (Sant’Egidio) tagjaival, és együtt ünnepeljen velük a közösség alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából. Beszédében a pápa a szolidaritás... »

2018. március 12. hétfő

Mario Zenari bíboros, szíriai nuncius drámai beszámolója a „földi pokolról”

A Szíriában zajló véres polgárháborúnak egyre több civil esik áldozatul. Mario Zenari bíboros, Szíria apostoli nunciusa szerint az országban uralkodó káosz maga a „földi pokol”, elsősorban pedig a gyermekek számára, aki a legsebezhetőbbek. A bíboros március 9-én számolt be a... »

2018. március 11. vasárnap

Ferenc pápa elismerte Anna Kolesárová szlovák vértanú hősies erényeit

A Szentatya március 6-án fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, és engedélyezte tizenhárom dekrétum közzétételét. Köztük elismerte a szlovák Anna Kolesárová hősies erényeit, akit a hit iránti gyűlöletből gyilkoltak meg 1944. november... »

2018. március 8. csütörtök

Akiket Isten hívott csatára – Fogolysorsok a világháborúkban

Máig kevesekben tudatosult: a világháborúk legtöbb magyart érintő csapása a hadifogság volt. Egymillió körülire tehető a fogságba vetettek száma (beleértve a katonákkal együtt elhurcolt civileket is), így átlagosan minden második magyar család közvetlenül érintett volt az apa vagy a... »

2018. március 4. vasárnap

Rahho moszuli érsek vértanúsága a hit példája az iraki keresztényeknek

Tíz évvel ezelőtt, 2008. február 29-én rabolták el Paulos Faraj Rahho moszuli érseket, aki néhány nappal később, március 13-án meghalt. Az iraki egyház az érsek vértanúságát szeretné elismertetni a Szentek Ügyeinek Kongregációjával.

2018. március 2. péntek

Szíriáért kéri imáinkat Ferenc pápa

Mártír nemzetnek nevezte Szíria népét a Szentatya, és imára szólított fel az üldözött keresztényekért a február 28-i általános kihallgatás végén.

2018. március 2. péntek

Ferenc pápa sürgető felhívása: A rosszat nem lehet újabb rosszal legyőzni!

Február 25-én, vasárnap délben Ferenc pápa az Angelus elimádkozása után sürgető felhívást tett közzé a szíriai békéért, különösen a háború sújtotta Kelet-Gútában kialakult humanitárius katasztrófahelyzetre való tekintettel.

2018. február 25. vasárnap

Közép-afrikai Köztársaság – A bíboros és az imám együtt tárgyalnak a harcban álló felekkel

A Közép-afrikai Köztársaságban súlyos fegyveres konfliktusok dúlnak. Dieudonné Nzapalainga bíboros más vallások vezetőivel együtt folytatja a „párbeszéd zarándokútjait”, vagyis sorra látogatja a fegyveres csoportok vezetőit és kiengesztelődésre hívja őket.

2018. február 19. hétfő

Aleppóban drámai a helyzet, nincs vége a bombázásoknak

Az aleppói Assisi Szent Ferenc latin rítusú katolikus közösség plébánosa, Ibrahim Alszábag nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak az elkeserítő szíriai helyzetről, hét évvel az erőszak kirobbanása után.

2018. február 15. csütörtök

Zarándokok a katona Márton Áron nyomdokain

Immár harmadszor jártak zarándokok a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctéren január 18. és 22. között.

2018. február 6. kedd

Jaj a legyőzötteknek! – Hadifogoly magyarok a nagy háborúban

A tárlat, amely a tervek szerint nemsokára vándorútra indul a Kárpát-medencében, tizennyolc fogoly történetén keresztül mutatja be, mit jelentett lágerlakónak lenni, táborokban élni és halni.

2018. február 4. vasárnap

A kényszermunkára elhurcoltakra emlékeztek Siklóson

A málenkij robot áldozataira emlékeztek Siklóson január 27-én. A Siklósi Vár- és Múzeumbarátok Köre által szervezett rendezvényen részt vett Udvardy György pécsi megyéspüspök is.

2018. február 1. csütörtök

Ferenc pápa levele az Afrikai Unió csúcstalálkozójára: Az éhezők nem várhatnak tovább

A Szentatya Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával küldött üzenetet az Afrikai Unió 30. csúcstalálkozójára. Az összejövetelt a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete támogatásával rendezték meg január 28–29-én Etiópia fővárosában,... »

2018. január 31. szerda

Keresztet és oltárt szentségtelenítettek meg vandálok Bosznia-Hercegovinában

Vandálok szentségtelenítettek meg január 12-én egy keresztet és egy imaoltárt a boszniai Stolac városának közelében a Križevac-hegyen.

2018. január 24. szerda

A doni katasztrófára emlékeztek Balatonfűzfőn

A Don-kanyarnál történt tragikus események 75. évfordulójára emlékeztek január 12-én, Balatonfűzfőn.

2018. január 19. péntek

Emléktüzet gyújtottak a pákozdi Don-kanyar-emlékkápolnánál

Az emlékezés tüzét gyújtották meg január 12-én, az urivi hídfőnél történt áttörés 75. évfordulóján a pákozdi Mészeg-hegyen álló Don-kanyar-emlékkápolnánál, hogy így tisztelegjenek a Don melletti harcok során elesett, eltűnt, fogságba esett vagy megsebesült 120 ezer magyar... »

2018. január 15. hétfő

„A háború gyümölcse” – Ferenc pápa megrendítő ajándéka

Január 15-én dél-amerikai apostoli útjára indulva, a Chile felé tartó repülőgépen a Szentatya egy-egy fényképet adott a sajtó munkatársainak: a felvétel Nagaszakiban készült a bombatámadás után, egy kisfiút ábrázol, amint a hátán cipeli halott kistestvérét.

2018. január 15. hétfő

tovább »