Az engem is meghívó Jézushoz kell a mai gyerekeket is közelebb vinni – Balogh Tamás SP a hivatásról

Balogh Tamás piarista 2017-ben ünnepelte ezüstmiséjét. Életének meghatározó állomásairól Szathmáry Melinda készített vele interjút, mely a Piarista Rend Magyar Tartománya honlapján jelent meg.

2018. január 14. vasárnap

Az élet ajándéka – Csoda történhetett a magyar ferences vértanúk közbenjárására

Egy fiatal édesanya, B. A. a magyar ferences vértanúk közbenjárását kérte szíve alatt hordott gyermeke és saját életéért. A kisfiú, Ádám a várandósság 28. hetében jött világra. Hamarosan egyéves lesz, egészséges, ahogy édesanyja is.

2018. január 9. kedd

Nem hagyhatjuk veszni őket – Film az amerikai templombezárásokról

Január 7-én 13.50-kor mutatja be a Duna World csatorna „A hit kiárusítása” („Foreclosing on Faith”) című dokumentumfilmet, mely az Egyesült Államokban riasztó méreteket öltő templombezárásokról szól. A film hátteréről egyik készítőjét, Somogyi Viktóriát – a Vatikáni... »

2018. január 7. vasárnap

A szentség útjai – Interjú Angelo Amato bíborossal, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusával

Angelo Amato bíborossal, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusával beszélgetett a boldoggá- és szenttéavatási perek tavaly jóváhagyott új útjáról és az ereklyetisztelet friss szabályairól a L’Osservatore Romano. Nicola Gori interjúja január 4-én jelent meg a vatikáni... »

2018. január 6. szombat

Együtt érezni az Egyházzal – Interjú a püspöki jubileumát ünneplő Ternyák Csaba érsekkel

Vízkereszt ünnepén, január 6-án 10 órától hálaadó szentmisét ünnepel Ternyák Csaba egri érsek püspökké szentelésének 25. évfordulóján az egri bazilikában. A jubiláló főpásztorral beszélgettünk.

2018. január 5. péntek

A szeretet szövetsége a Bibliában – Interjú Georg Braulik OSB szentírástudóssal

Napjaink egyik kiemelkedő szentírástudósa, a Pannonhalmi Szemlében is publikáló Georg Braulik bencés szerzetes, osztrák biblikus munkásságának jelentős részét az Ószövetség egyik központi írása, a Második Törvénykönyv (Deuteronómium) tanulmányozásának szentelte.

2018. január 1. hétfő

Pál Feri: Gyermekeinknek elsősorban nem tárgyakra, hanem személyekre van szükségük

Karácsonyi interjúnkban Pál Feri atyával az apák szerepéről és az okoseszközökről beszélgettünk.

2017. december 31. vasárnap

Mindnyájan Isten szeretettjei vagyunk – Beszélgetés Baráth Évi mentálhigiénés orvossal

Baráth Évi orvos, mentálhigiénés szakember, feleség, hat gyermek édesanyja. Isten szeretettjének tartja magát, és vallja, hogy a lelkiség, az orvoslás és a pszichológia kiegészítik egymást.

2017. december 31. vasárnap

Kettős szórványban – Beszélgetés a bukaresti magyar katolikus közösség lelkipásztorával

Marchut Réka, az MTA TK Kisebbségkutató Intézet munkatársa beszélgetett Ţâmpu Cristinel atyával, a bukaresti magyar katolikus közösség lelkipásztorával.

2017. december 28. csütörtök

Jerikó 2017: egy lelkigyakorlat, ahol a falak leomlanak

A Chemin Neuf Közösség francia eredetű, ökumenikus elhivatottságú, katolikus, karizmatikus közösség. Tevékenysége igen szerteágazó: családosoknak, egyedülállóknak, fiatal egyetemistáknak és gimnazistáknak kínál imaalkalmat, lelkigyakorlatot. Varga Mónika készített interjút a... »

2017. december 27. szerda

A választottság kegyelmi magányossága – Zsuffa Tünde örökségről és az írói hivatás felelősségéről

Öt év leforgása alatt immár a negyedik regénye jelent meg. Advent idején Zsuffa Tündével ünnepi hangolású beszélgetésre készültem. És az is lett belőle, mégis egészen másképpen, mint ahogy gondoltam.

2017. december 25. hétfő

Német László nagybecskereki püspök: Az Egyház sikeressége nem a struktúrákon múlik

Német László nagybecskereki püspökkel készítettünk interjút a külhoni egyházmegye múltjáról, a szorványlét adta keretek közötti jelenről, a meghirdetett zsinatról, a kihívásokról, erősségekről, gyengeségekről, misszióról, ifjúságról és a karácsonyról.

2017. december 19. kedd

A szarvassá változott fiú balladája – Beszélgetés Mözsi Szabó István festőművésszel

Földnélküli Jánosként indult, de élete kilencven esztendeje alatt sokféle kincset összegyűjtött a tarisznyájában Mözsi Szabó István festőművész. Arra azonban nagyon ügyelt, hogy mindig likas legyen az átalvetője. Miért? Hát azért, hogy a többi úton járónak is szóródjon... »

2017. december 17. vasárnap

A Gondviselés, az Úristen irányította a sorsomat – Köszöntjük a 85 éves Jelenits Istvánt

Jelenits István piarista szerzetes, pap, teológus, irodalomtörténész, középiskolai és egyetemi tanár, a mai katolikus közélet kimagasló képviselője. Ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

2017. december 16. szombat

A francia püspöki konferencia elnöke: A mai világ drámáját a tudatlanság okozza

Georges Pontier marseilles-i érsek, a francia katolikus püspöki konferencia elnöke a La Croix francia katolikus napilapnak adott interjút, amit a L’Osservatore Romano vatikáni újság december 11-i száma is átvett.

2017. december 13. szerda

„A Szentatya jól leszedett a lábunkról” – Cserháti Ferenc az ad limina látogatásról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vettek részt Rómában. A küldöttség tagjával, Cserháti Ferenccel, a külföldön élő katolikus magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspökkel Somogyi... »

2017. december 12. kedd

Csernátoni Csodaváró(k) – Adventi készülődés Erdélyben

Az erdélyi Csernáton Haszmann Pál Múzeumában évek óta megszervezik adventben a Csodaváró elnevezésű programot, amelyen különbözőképpen próbálják az ünnepre készíteni lelküket az érdeklődők. Az intézmény muzeológusa, Dimény-Haszmann Orsolya vall a készületről, a programról,... »

2017. december 10. vasárnap

Isten jelenlétében élhetjük meg a létezés értelmét – Örökimádás-kápolna nyílik Budapest belvárosában

Budapesten először állandó szentségimádás indul 2018. január elsejével a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban. Ebből az alkalomból Osztie Zoltán plébánossal beszélgettünk.

2017. december 8. péntek

A romapasztorációban is merjünk nagylelkűbbek lenni – Orosz Atanáz az ad limina látogatásról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vettek részt Rómában. A küldöttség tagjával, Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus megyéspüspökkel Gedő Ágnes beszélgetett a Vatikáni Rádióban.

2017. december 7. csütörtök

„Jó katolikusnak, kereszténynek, szerzetesnek lenni” – Szocska A. Ábel az ad limina látogatásról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vettek részt Rómában. A küldöttség tagjával, Szocska A. Ábel nyíregyházi görögkatolikus apostoli kormányzóval beszélgetett Vértesaljai László SJ a Vatikáni Rádióban.

2017. december 4. hétfő

tovább »