Húsvét az újjászületés ünnepe – Bábel Balázs érsek húsvéthétfői gondolatai

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek húsvéthétfői gondolatait adjuk közre.

2019. április 22., hétfő

Máté hat, harminchárom – Jegyzetek Lev Tolsztoj Feltámadás című regényéhez

A szöveg végén szereplő dátum tanúsága szerint Tolsztoj éppen százhúsz évvel ezelőtt fejezte be utolsó nagy művét, a Feltámadást. Urunk feltámadásának ünnepére készülve újraolvastuk a regényt, és dialógusra hívtuk a bűnbánatról szóló pápai tanítással.

2019. április 21., vasárnap

A HÉT VERSE – Pilinszky János: Harmadnapon

Húsvét vigíliáján Pilinszky János versével kívánunk áldott ünnepet! Legyőzte a halált, feltámadt az Úr! Valóban feltámadt.

2019. április 20., szombat

A papnövendék válaszol – Mit jelent szeretni? (I. rész)

Fiatalok kérdéseire keresi a választ Máté János Kristóf, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet ötödéves papnövendéke. Írásait rendszeresen közreadjuk oldalunkon.

2019. április 20., szombat

Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit... »

2019. április 19., péntek

A húsvét és az Egyház – Erdő Péter bíboros gondolatai a nagyhétre

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek – nem csak lelkipásztoroknak szóló – nagyheti gondolatait adjuk közre.

2019. április 17., szerda

Legyen a mi életünk is fénylő élet! – Húsvéti készület Székely János püspökkel Kapuváron

A Gartai Népfőiskola meghívására április 14-én, vasárnap délután Kapuvárra látogatott Székely János püspök. Megindító előadása, gondolatai igazi, nagyhétre készítő lelkigyakorlatként szolgáltak.

2019. április 16., kedd

Szerzetesnek álltam – Bemutatták a Shoeshine.hu új dokumentumfilmjét

Egyedülálló dokumentumfilmet mutatott be április 13-án este a keresztény témájú rövidfilmeket készítő Shoeshine.hu csapata a budapesti Premier Kultcaféban. A történet két, a Katolikus Egyháztól távol álló fiatalról szól, akik öt napra „szerzetesnek állnak”.

2019. április 14., vasárnap

A HÉT VERSE – Dsida Jenő: Nagycsütörtök

A nagyhét küszöbén Dsida Jenő nagy versét olvassuk. Peregnek a jambusok, ott találjuk magunkat a kocsárdi váróterem és a Getszemáni kert végtelen magányában, nagycsütörtökön. Mindenki alszik, a homlokon vérverejték. Ki oldja föl a félelmet? Lehet-e innen a kereszten túlra... »

2019. április 13., szombat

A papnövendék válaszol – Mit jelent számodra a húsvét?

Fiatalok kérdéseire keresi a választ Máté János Kristóf, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet ötödéves papnövendéke. Írásait rendszeresen közreadjuk oldalunkon.

2019. április 13., szombat

Gimis különkiadással jelentkezett a Szólj be a papnak! csapata Budapesten

Nagy fába vágta a fejszéjét Budapesten a Szólj be a papnak! csapata. „Miért engedi Isten a rosszat?” címmel középiskolások kérdéseit várta Dejcsics Konrád OSB és Nagy Bálint SJ április 11-én a Patrona Hungariae Iskolaközpont dísztermében.

2019. április 12., péntek

EXKLUZÍV – XVI. Benedek: Az Egyház és a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botrány (I. rész)

XVI. Benedek emeritus pápa hosszú írást közölt a Klerusblatt német folyóiratban, mely az Egyházban jelen lévő visszaélési botrányok eredetét, és azok lehetséges megoldását elemzi.

2019. április 12., péntek

Induljunk el a másik ember felé! – Várszegi Asztrik nagyböjti triduumának befejező része

Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi bencés főapát triduumának harmadik előadását tartotta április 10-én a budai ciszterci Szent Imre-plébánia Nagyböjti Estéinek keretében a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében.

2019. április 11., csütörtök

„Hol lenne az Isten, ha nem itt?” – Püspöki látogatás a kaposvári hajléktalangondozási központban

Varga László kaposvári megyéspüspök április 5-én este a kaposvári Nyitott Kapu Hajléktalangondozási Központba látogatott. A főpásztort elkísérték az ÉLSZ imacsoport tagjai, akik szeretetvendégségre invitálták a jelenlévőket.

2019. április 8., hétfő

Francis S. Collins: Isten ábécéje – Egy tudós érvei a hit mellett

A kötet amerikai szerzője világhírű orvos-genetikus, aki a múlt század utolsó évtizedében a nemzetközi humán genom projekt vezetőjeként intenzíven dolgozott az ember teljes génkészletének feltérképezésén. Sokáig agnosztikusnak, majd ateistának tartotta magát, míg végül a hit felé... »

2019. április 8., hétfő

A HÉT VERSE – Juhász Gyula: Béke

Ezekben a napokban emlékezünk Juhász Gyula születésének és halálának évfordulójára. Béke című szonettjét olvassuk és ajánljuk. E nagyböjti időben a keresztúton követve az Urat járjuk életünk útját, és az „égi táj felé”, a végtelen felé tartunk csendesen.

2019. április 6., szombat

A papnövendék válaszol – Tartok kicsit a gyónástól, hogyan tudnék ezen változtatni?

Fiatalok kérdéseire keresi a választ Máté János Kristóf, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet ötödéves papnövendéke. Írásait rendszeresen közreadjuk oldalunkon.

2019. április 6., szombat

Sárváron vezetett nagyböjti lelkigyakorlatot Székely János

Április 2-án zárult Sárváron a Szent László-plébánia háromnapos nagyböjti lelkigyakorlata. Székely János szombathelyi megyéspüspök szentbeszédében kiemelte: életünk – akárcsak a nagyböjti idő – út, amelynek célja, hogy az ember megtanuljon szeretni, életét odaadni... »

2019. április 4., csütörtök

Liturgia a lokálban és más lelkesítő szösszenetek – Madeleine Delbrêl, az ateistából lett misztikus

Madeleine Delbrêllel való találkozásom mondhatni véletlenszerűen alakult. Egy közösségi portálon akadtam rá egy írására, ami teljesen magával ragadott, így egy délutánt a könyvtárban töltöttem, hogy tőle olvassak és tanuljak. Megérte! – írja András Csaba jezsuita... »

2019. április 3., szerda

Isten nem szadista, aki megölte a fiát – Béri Renátó kármelita a megváltásról a Pálferis lelkinapon

Béri Renátó kármelita szerzetes a megváltás és az istenkép kapcsolatáról tartott előadásaira épült a Pálferis közösség lelkinapja március 30-án. A nagyböjti programnak a budapesti Szent Margit Gimnázium kápolnája adott helyet.

2019. április 3., szerda

tovább »