A papi hivatás ajándék és titok – Fatimai est gyémántmisés áldással Toronyban

Január 13-án este a toronyi katolikus templomban gyülekeztek a hívek, hogy szentségimádás, szentmise és körmenet keretében emlékezzenek meg a Fatimai Szűzanya jelenéseiről és engeszteljenek.

2018. január 19. péntek

Jubileumát ünnepelte a tatabányai Szent Margit Általános Iskola

Ünnepséggel és szentmisével adtak hálát az elmúlt 25 évért a tatabányai katolikus iskolások névadójuk, Árpád-házi Szent Margit ünnepén. A hálaadó szentmise főcelebránsa Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök volt.

2018. január 19. péntek

A doni katasztrófára emlékeztek Balatonfűzfőn

A Don-kanyarnál történt tragikus események 75. évfordulójára emlékeztek január 12-én, Balatonfűzfőn.

2018. január 19. péntek

Papi élmények Egyekről – Panyi József volt a jubiláló plébánia vendége

2018-ban újabb előadás-sorozat indul a jubiláló egyeki Szent József-plébánián „Egyekről Egyekre” címen. Az előadásokon az Egyeken korábban szolgált, illetve a településen született lelkipásztorok osztják meg élményeiket: január 17-én Panyi József emlékezett vissza egyeki... »

2018. január 19. péntek

Hittel, akarattal, összefogással – Megnyitották Szegeden az országos Mátyás-emlékévet

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2018-ra Mátyás-emlékévet hirdetett a király megválasztásának 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából. Január 12-én Szegeden tartották a jubileumi év megnyitóját; egész napos programsorozat várta az érdeklődőket, valamint szentmisét... »

2018. január 12. péntek

Másfél évtizede áll az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye élén Erdő Péter

Tizenöt évvel ezelőtt, 2003. január 11-én iktatták be esztergom-budapesti érseki hivatalába Erdő Pétert. A bíboros, prímás ebből az alkalomból nyilatkozott az MTI-nek.

2018. január 11. csütörtök

2018 a vallásszabadság éve – Felekezetközi ünnepség Tordán

Az 1568-as tordai országgyűlés vallásügyi határozata elfogadásának 450. évfordulója alkalmából a vallásszabadság évének nyilvánította 2018-at a Magyar Unitárius Egyház. A jubileumról január 13-án felekezetközi hálaadó ünnepség keretében emlékeznek meg a Kolozs megyei település... »

2018. január 10. szerda

Jubiláló házasokat áldott meg Böcskei László Nagyváradon

Kerek házassági évfordulójukat ünneplő párokat áldott meg Böcskei László nagyváradi megyéspüspök január 7-én, vasárnap, Urunk megkeresztelkedésének ünnepén a nagyváradi székesegyházban bemutatott szentmise végén.

2018. január 9. kedd

Az Országos Magyar Cecília Egyesület is készül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

Tavaly ünnepelte megalakulásának 120. évfordulóját az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE), a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egyházzenei tanácsadó testülete. Ribáry Zoltán tájékoztatta szerkesztőségünket.

2018. január 6. szombat

Kettős jubileumot ünnepeltek a nagyváradi vincés nővérek

Rendbe lépésük 70, illetve 75 éves jubileuma alkalmából köszöntötték két rendtársukat december 17-én a nagyváradi vincés nővérek.

2017. december 20. szerda

Isten szeretetét láthatóvá tenni a világban – 150 éves az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció

Az Isteni Szeretet Leányai Kongregációt Lechner Franciska alapította 1868-ban Bécsben. Az Osztrák-Magyar Monarchia területén gyors növekedésnek indult közösség 1870-ben Magyarországon is megtelepedett. Emlékévvel ünneplik alapításuk 150. évfordulóját. December első hetében voltunk... »

2017. december 19. kedd

Falka József szalézi szerzetesre, „Mogyoród Don Boscójára” emlékeztek 100. születésnapján

Falka József szalézi szerzetesre, kántorra, zeneszerzőre emlékeztek születésének 100. évfordulója alkalmából a mogyoródi Szent Mihály-templomban december 17-én, vasárnap – Babicz Mária beszámolóját közöljük.

2017. december 19. kedd

Egy ember akkor a legnagyobb, amikor lehajol egy gyerekhez – Száz éves a „Fiúk városa”

1917 decemberében az egyesült államokbeli Omahában (Nebraska állam) egy fiatal ír pap, Edward J. Flanagan 90 dollárért kibérelt egy házat, ahova összegyűjtötte a városban csellengő fiúkat. Ez lett a Father Flanagan’s Home for Boys (Flanagan atya otthona fiúknak).

2017. december 18. hétfő

„Az Úristen lelke van rajtam” – Piarista öregdiákok köszöntötték a 85 éves Jelenits Istvánt

Jelenits István az öröm vasárnapján, december 17-én a budapesti piarista kápolnában, az öregdiákok miséjén konferenciabeszédet mondott, majd családias hangulatban ünnepelte körükben 85. születésnapját.

2017. december 18. hétfő

Veszprém megye tiszteletbeli polgára lett Márfi Gyula

December 15-én a veszprémi Megyeháza dísztermében ünnepi közgyűlést tartott Veszprém Megye Önkormányzata megalakulásának évfordulóján. A közgyűlésen tiszteletbeli polgári címmel tüntették ki Márfi Gyula érseket.

2017. december 16. szombat

Szentmisével és hangversennyel emlékeznek Kodály Zoltán születésének 135. évfordulójára

Ünnepi szentmisével és hangversennyel emlékeznek Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára december 16-án, szombaton, a magyar kórusok napján a váci székesegyházban – közölte a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) az MTI-vel.... »

2017. december 14. csütörtök

Mátyás király-emlékévet hirdetett 2018-ra a Nemzetpolitikai Államtitkárság

Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából emlékévet hirdet 2018-ra a Nemzetpolitikai Államtitkárság – jelentette be Potápi Árpád János államtitkár december 11-én.

2017. december 13. szerda

Tomka Ferenc atya hetvenöt éves

Barátai, tisztelői köszöntötték a hetvenöt éves Tomka Ferenc atyát, egyetemi tanárt december 12-én Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

2017. december 13. szerda

25 éve fogadja be a Máltai Szeretetszolgálat átmeneti otthona a családokat

A Szatmár utcában indult máltai munka alapozta meg a Jelenlét programot – jelentette ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Vecsei Miklós a Befogadás Háza Családok Átmeneti Otthona létrejöttének negyedszázados évfordulóján tartott szakmai napon december 6-án.

2017. december 11. hétfő

Arany 200 – Kiállítás nyílt a Debreceni Református Kollégium Múzeumában

„Jártam a jelenben, éltem a jövőben” címmel nyílt Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából időszaki kiállítás a Debreceni Református Kollégium Múzeumában. A tárlat február végéig várja a látogatókat.

2017. december 11. hétfő

tovább »