Huszonöt éves a győri Prohászka-iskola

Április 9-én ünnepelték a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda újraalapításának 25. évfordulóját.

2019. április 15., hétfő

Prokop Péter pap festőművész munkáiból nyílt kiállítás Stuttgartban

Prokop Péter születésének századik évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a katolikus pap-festőművész munkáiból április 12-én a németországi Stuttgartban, a Balassi Intézet magyar kulturális központjában.

2019. április 15., hétfő

Ferenc pápa köszöntötte Jakubinyi György gyulafehérvári érseket aranymiséje alkalmából

Április 13-án ünnepelte Jakubinyi György gyulafehérvári érsek pappá szentelésének 50. évfordulóját. A jubileum alkalmából a főpásztort Ferenc pápa is köszöntötte, levelét teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 14., vasárnap

Erősítsd hitünket! – Interjú Böcskei László nagyváradi megyéspüspökkel

Mindig fontosnak találtam, hogy hívek, akiknek nagy része szórványban él, sokszor kettős, nemzetiségi és vallási kisebbségben, ne érezzék magukat elhagyatottnak – fogalmazott a „Krónikának” adott interjúban Böcskei László, aki tíz éve áll a Nagyváradi Római Katolikus... »

2019. április 6., szombat

A tanyák lelkipásztorára, Mándoki Ernő piarista pap tanárra emlékeztek Debrecenben

Mándoki Ernő piarista pap tanárra emlékeztek születésének századik évfordulóján, március 23-án, Debrecenben, a Wolaffka úti Szent Antal-kápolnában.

2019. március 26., kedd

Az élet maga állandó párbeszéd – Ferenc pápa egy padovai iskola diákjainak kérdéseire válaszolt

Az alapításának századik évfordulóját ünneplő padovai katolikus iskola és kollégium, a Barbarigo Intézet 1150 diákját és tanáraikat fogadta március 23-án Ferenc pápa a Vatikánban, a VI. Pál teremben.

2019. március 25., hétfő

320 éve történt az első sümegi csoda

A Sümegi Csodatévő Szűzanya emlékévéhez kapcsolódva március 15-én Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban Reisz Pál ferences házfőnökkel, Nagy József kanonokkal, sümegi főesperes plébánossal, valamint környékbeli papokkal... »

2019. március 20., szerda

Havasi József volt szalézi tartományfőnök 90. születésnapját ünnepelték Péliföldszentkereszten

A szalézi közösségekből érkező rendtársak, munkatársak és a Szalézi Család tagjai a péliföldszentkereszti kegytemplomban gyűltek össze március 14-én, hogy Havasi József atyával, az újrakezdés éveinek legendás hírű tartományfőnökével együtt ünnepeljenek és adjanak... »

2019. március 19., kedd

Hármas jubileumot ünnepeltek Kassán

Hálaadó szentmisét mutattak be március 16-án a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban: a kassai főegyházmegyéből származó, Rómában élő Jozef Tomko bíboros 95. születésnapját és pappá szentelésének 70. évfordulóját, valamint Alojz Tkáč nyugalmazott kassai érsek 85.... »

2019. március 18., hétfő

Parolin bíboros a lengyel püspöki konferencia jubileumi ülésének díszvendége

Március 12-én megkezdődött a száz éve alakult lengyel püspöki konferencia 382. közgyűlése, amelynek díszvendége Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár.

2019. március 14., csütörtök

A 140 évvel ezelőtt történt nagy árvízre emlékeztek Szegeden

Tizenöt éve emlékeznek meg a cserkészek az 1879-es szegedi nagy árvízről. Idén az ország minden tájáról és külföldről több mint ezren érkeztek március 9-én a Dóm téri kavalkádra. Az árvízi megemlékezések hétfőn és kedden folytatódnak a városban.

2019. március 11., hétfő

Kartal Ernő minorita szerzetesre emlékeztek Miskolcon

Kartal Ernő 90. születésnapjának előestéjén, március 10-én, vasárnap délben sokan gyűltek össze a miskolci minorita templomban. A megemlékezés kezdeményezői és szervezői a rendtársak, az Éltető Lélek Alapítvány, az István Nádor Borlovagrend tagjai, rokonok és barátok... »

2019. március 11., hétfő

Krisztus számít rád – Erdő Péterrel ünnepelték a magyarországi Cursillo jubileumát

Erdő Péter bíboros, prímás ünnepi szentmisét mutatott be március 10-én, vasárnap a Cursillo mozgalom tagjainak a budapesti Szent Kereszt-templomban. A szentmise hálaadás volt a hazai mozgalom elmúlt 30 évéért és a 100. női cursillóért is, melyet Tahitótfaluban tartottak ezen a... »

2019. március 10., vasárnap

A mustármag reménye – Nyolcvanéves az END házastársi mozgalom

A nyolcvanéves END (Équipes Notre-Dame) közösség magyar jubileumi ünnepségén, március 9-én, Gyömrőn Michael August Blume apostoli nuncius mondta a misét, és Beer Miklós váci megyéspüspök prédikált. Gyermekzsivajtól hangos, mégis bensőséges eseményen vehettünk részt.

2019. március 10., vasárnap

Krisztus nevével indulva – Negyven éve jelent meg II. János Pál pápa első enciklikája

Negyven évvel ezelőtt, 1979 nagyböjtjének első vasárnapján adta ki első, Redemptor hominis kezdetű enciklikáját II. János Pál pápa. Az idei nagyböjt első vasárnapjára készülve fellapoztuk e pápaságot indító, egyúttal annak programot adó dokumentumot.

2019. március 9., szombat

A halottak élén – Ady-kiállítás a PIM-ben

Idén, halálának századik évfordulója alkalmából sokan megemlékeznek Ady Endréről, költészetéről, életéről. Az utóbbi, úgy tűnik, olykor jobban foglalkoztatja az embereket, mint maga az életmű.

2019. március 9., szombat

Háromszáz éve telepedtek meg a piaristák Debrecenben

A közelmúltban volt háromszáz éve, hogy az első piaristák megkezdték debreceni missziójukat. Lelkipásztorkodtak, tanítottak, a gimnázium mellett egy időben nemesi konviktust, kereskedelmi szakközépiskolát is vezettek, sőt Debrecenből indult az 1940-es évek végén a kiscsoportos... »

2019. március 7., csütörtök

Ötven éve szentelték pappá Jakubinyi György érseket

Tamás József segédpüspök, általános helynök március 1-jei dátummal kelt körlevelében köszönti Jakubinyi György gyulafehérvári érseket abból az alkalomból, hogy idén ünnepli pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját. Az évfordulóra kiadott körlevelet az alábbiakban... »

2019. március 1., péntek

Hazánk szentszéki nagykövete a karitatív Szent Péter Társaság tiszteletbeli tagja lett

150 évvel ezelőtt jött létre a Circolo San Pietro, a Szent Péter Társaság, hogy ellássa Róma püspökének szeretetszolgálatát, főként magában az örök városban. Február 25-én Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete is a szervezet tiszteletbeli tagja... »

2019. február 28., csütörtök

Tizedszer rendezett farsangi batyus bált a Nagybányai Háló Mozgalom

A Nagybányai Háló Mozgalom létrejöttének 15. évfordulójához kapcsolódva rendezték meg 10. alkalommal a hagyományos hálós farsangi batyus bált február 22-én.

2019. február 27., szerda

tovább »